教育王國

標題: 今日亞仔老師罰佢唔準食午餐!! [打印本頁]

作者: TOTORO^^^    時間: 11-1-10 17:20     標題: 今日亞仔老師罰佢唔準食午餐!!

食午飯o既時候,有同學話俾老師聽,我個仔小息o既時候玩老師d粉筆,跟住老師就罰佢唔淮食飯,過份嗎?
作者: TOTORO^^^    時間: 11-1-10 17:21

雖然我個仔係有d唔o岩,但係都唔洗罰佢冇飯食lor!!
作者: kikiboy    時間: 11-1-10 17:32

一路餓到3點幾放學?
過份!
我仔試過比老師罰企安靜角, 小息冇得玩, 跟老師到教員室補做功課, 呢d我可以接受.
作者: fanwong29    時間: 11-1-10 17:40

是邊間小學?都十分之嚴啊!
作者: TOTORO^^^    時間: 11-1-10 18:29

原帖由 kikiboy 於 11-1-10 17:32 發表
一路餓到3點幾放學?
過份!
我仔試過比老師罰企安靜角, 小息冇得玩, 跟老師到教員室補做功課, 呢d我可以接受.
我讚同你o既講法!!罰冇得小息或耇留堂都可以接受,但冇得食飯就過份d lor!!
作者: TOTORO^^^    時間: 11-1-10 18:30

原帖由 fanwong29 於 11-1-10 17:40 發表
是邊間小學?都十分之嚴啊!
係o係葵涌o既!!
作者: chan803    時間: 11-1-10 18:59

原帖由 TOTORO^^^ 於 11-1-10 18:30 發表
係o係葵涌o既!!

有無同老師傾過? 無其他方法可以罰? 之後完全無比過野佢食? 校長知道/讚同此做法嗎?
作者: TOTORO^^^    時間: 11-1-10 19:22

開頭打俾個老師但佢唔聽電話,咁我就打俾校長,佢話會同個老師傾o下,轉頭個老師打番俾我,話佢同校長傾過,佢都覺得咁做唔係咁好,但係佢話唔係完全冇俾佢食飯,而係o係最尾o既5分鐘先開始俾佢食.但我個仔食o野好慢,佢話淨係食o左兩淡!!
作者: TOTORO^^^    時間: 11-1-10 19:25

放學返到屋企,佢就好似鋨鬼咁,食o左一大碗粥+腸仔飽+芝麻糊!
作者: chan803    時間: 11-1-10 19:25

原帖由 TOTORO^^^ 於 11-1-10 19:22 發表
開頭打俾個老師但佢唔聽電話,咁我就打俾校長,佢話會同個老師傾o下,轉頭個老師打番俾我,話佢同校長傾過,佢都覺得咁做唔係咁好,但係佢話唔係完全冇俾佢食飯,而係o係最尾o既5分鐘先開始俾佢食.但我個仔食o野好慢,佢話淨 ...

咁即係無比佢食

校長有無乜野跟進? 老師有無話以後會點做?
作者: TOTORO^^^    時間: 11-1-10 19:37     標題: 回復 10# chan803 的帖子

校長話叫我同佢老師傾o下先la!!咁老師就話會注意o下!
作者: qkhui    時間: 11-1-10 20:09     標題: 回覆 11# TOTORO^^^ 的文章

太過份.. 5分鐘真係=無比佢食啦...
你小朋友幾大 ?
作者: TOTORO^^^    時間: 11-1-10 20:18

原帖由 qkhui 於 11-1-10 20:09 發表
太過份.. 5分鐘真係=無比佢食啦...
你小朋友幾大 ?
一年級!!
作者: lauerica    時間: 11-1-10 20:21

唔似返學,似返監獄多的。
作者: chan803    時間: 11-1-10 20:26

原帖由 TOTORO^^^ 於 11-1-10 19:37 發表
校長話叫我同佢老師傾o下先la!!咁老師就話會注意o下!

咁即係點? 校長唔覺個老師咁樣做有問題?  如何覺有問題佢唔會/唔需要同老師交待點做至啱下

會注意o下即係乜? 下次比夠10分鐘佢食
作者: shirley73a    時間: 11-1-10 20:54

作者: 天瑜    時間: 11-1-10 21:55

作者: 35C9    時間: 11-1-10 22:17

個老師好無愛心囉...
作者: qkhui    時間: 11-1-10 23:28     標題: 回復 18# 35C9 的帖子

一年級only, 最多未罰小息無得去玩. 有咩可能唔比佢食飯?
噉個校長又無咩表示 ? 完全唔可以接受
作者: Hollyhoho    時間: 11-1-10 23:58

太過份了!!!罰咩都OK,無得食野真係唔OK woo...
作者: SEI    時間: 11-1-11 08:57

請問個老師是什麼年紀 ?
作者: STMFHH    時間: 11-1-11 10:58

天時咁凍+一年級, 就算做錯d咩, 最多咪罰企, 小息冇得玩 etc, 都無理由冇得食飯 …我接受唔到囉 (真係好肉痛呀)!
作者: HTLT    時間: 11-1-11 11:08

一定要追究.
作者: sampapa    時間: 11-1-11 11:24

一定要追究,
Iis impossible for kid.
If princple can not handle, pls call EB.
And request the teacher say sorry.
作者: km1357    時間: 11-1-11 12:34

原帖由 sampapa 於 11-1-11 11:24 發表
一定要追究,
Iis impossible for kid.
If princple can not handle, pls call EB.
And request the teacher say sorry.

我本人都覺得個老師有d過分, 不過對小朋友未嘗唔係好事, 可能佢已後會學乖巧左.
如果連呢d事都投訴到教育局, 又真係老師要 say sorry, 已後小朋友仲會唔會尊重老師?? 小朋友本身又係咪無錯呢? 佢睇大人點處理, 將來佢又會有樣學樣, 下下投訴, 又係咪家長想見到呢?
作者: fanwong29    時間: 11-1-11 12:36

玩吓粉筆就罰無午飯食,如再犯一d再嚴重小小,有可能要罰做50吓掌上壓,依間係唔係少年警校嚟!
作者: SEI    時間: 11-1-11 12:52

最重要係要同學校頃下, 防止同類情況出現 !
作者: bb86    時間: 11-1-11 13:07

有冇攪錯呀!!
作者: heiheimum    時間: 11-1-11 13:50

從小朋友角度(尤其係一年級), 他可能只是好奇才玩粉筆. 老師應該係用引導方式, 而不是懲罰.

而家d學校, 間間都話自己好先進, 好開放, 但實際上比以前既年代更加嚴厲, 對小朋友要求極高, 錯小小都係十惡不赦, 老師唔識處理之餘, 更下下兇d家長.
作者: brianshe    時間: 11-1-11 14:54

作者: beryl88318    時間: 11-1-11 15:02

作者: kikiboy    時間: 11-1-11 15:34

雖然我覺得過份, 但冇必要投訴個老師囉.
作者: chan803    時間: 11-1-11 16:43

原帖由 kikiboy 於 11-1-11 15:34 發表
雖然我覺得過份, 但冇必要投訴個老師囉.

咁如果老師覺得佢無錯呢  (呢度都有家長覺得佢無錯啦 )

投訴只係後話, 現在要搞清楚老師/校方對呢種處理方法的意見 & 以後會點做....
作者: 10101010    時間: 11-1-11 17:54

原帖由 heiheimum 於 11-1-11 13:50 發表
從小朋友角度(尤其係一年級), 他可能只是好奇才玩粉筆. 老師應該係用引導方式, 而不是懲罰.

而家d學校, 間間都話自己好先進, 好開放, 但實際上比以前既年代更加嚴厲, 對小朋友要求極高, 錯小小都係十惡不赦, 老師唔 ...
一年級咁細,做錯事應該罰,但罰得5分鐘食飯就枉為人師,妳試吓叫個老師自己5分鐘食飯得唔得??
作者: brianshe    時間: 11-1-11 18:03

作者: 恩林    時間: 11-1-11 18:23

宜加d老師好醒麻~ 唔會體罰, 會玩精神, 耐性同時間....
叫你企出去吹風你都死la.....

作者: 恩林    時間: 11-1-11 18:34

上星期六, 我係馬鞍山的一間茶餐廳八到一個中學女老師同屋企人講自己個班有兩個難教嘅女仔.....
個女老師一味係咁話佢地d衰野...
最後佢講左句: dd女仔, 恨不得有人絞大佢地個肚, 唔好話我黑心, 咁佢地至知衰...我對dd學生冇乜抱負, 所以我唔會理佢地..."

哈哈!! 我當堂O咀....原來老師就係咁...
原來好學生至可以番學受老師尊重, 唔聽話個d 恨不得佢地衰到貼地, 老師唔係要教好學生嘅咩~??

我諗佢教個間學校應該係band 3, 教得band 3應該有心理準備點教, 就算教唔到佢地成才, 都盡力教佢地學好....

作者: kakabbbb    時間: 11-1-11 21:38

作者: kakabbbb    時間: 11-1-11 21:40

作者: kikiboy    時間: 11-1-12 09:39

有冇老師可以發表吓意見呀?
作者: chan803    時間: 11-1-12 10:09

原帖由 kakabbbb 於 11-1-11 21:38 發表

郁D打電話俾校長呢D最令人討厭...
依家D家長太緊張D小朋友...
好多時會令佢地愈來愈難教...
你0係小朋友面前話老師唔岩...
只會令之後的日子佢愈來愈反叛...
大DD既時間.... 你又搞佢唔掂...
學校既老師佢又唔尊重 ...
...
最後,個老師都真係唔岩...

既然你都認同老師咁做係唔啱, 咁當家長搵老師, 老師唔理/唔回覆, 咁唔搵校長, 可以搵邊d人呢? 定係應該乜都唔做, 等個老師良心發現, 下次比夠 10 分鐘佢食

另外, 樓主好似無話過佢有無在小朋友面前話老師唔岩呀?
作者: km1357    時間: 11-1-12 10:58

我反而有興趣想知樓主點處理呢件事, 比老師罰只係小事, 得5分鐘or15分鐘食飯唔係重點.

經過呢件事, 小朋友學到d 乜野先係重點. 學乖左, or 無變? 家長如果能利用呢件事教到小朋友一d做好人既態度, 不失為好事.

小一好似好細, 不過早d比小朋友知道乜野叫做規則係咪都係好事呢?
作者: danielboy    時間: 11-1-12 11:20

做錯事被罰是理所當然,但罰<唔準食午餐>,真是無論做錯甚麼事都不是一個恰當的懲罰.
作者: hhma    時間: 11-1-12 11:43

坐監都有飯食啦
一個無飯食, 一個無得出toilet都不能接受

甘多野可能罰, 點解要罰呢樣?

原帖由 lauerica 於 11-1-10 20:21 發表
唔似返學,似返監獄多的。

作者: kikiboy    時間: 11-1-12 12:46

原帖由 hhma 於 11-1-12 11:43 發表
坐監都有飯食啦
一個無飯食, 一個無得出toilet都不能接受

甘多野可能罰, 點解要罰呢樣?

呢個簡直就係酷刑
作者: TOTORO^^^    時間: 11-1-12 13:23

原帖由 brianshe 於 11-1-11 14:54 發表

我覺得老師一d都唔過份, 反而家長下下打電話去投訴; 會影響老師教導你小朋友. 以後老師會點諗?! 嘩~~ xx個家長好麻煩! 以後唔理佢, 佢百厭由得佢; 佢唔讀書都係由得佢! 以後損失嘅係你, &你小朋友; 老師無損失仲做 ...
其實我忍o左好多次先打去投訴ga!!唔係唔想塭個老師傾,係搵唔到佢,我由4點打到6點都塭唔到佢,先打俾校長!!
作者: TOTORO^^^    時間: 11-1-12 13:38

我唔知點解有d人或家長會覺得罰冇得食午飯係冇問題??朝早七點幾食完早餐,到十二點幾食午餐先食得兩淡飯,跟住要捱到放學,其實你o地可以試o下係咩感覺lor!!我唔係話唔應該罰,但可以罰其他o野!!罰留堂或冇得小息都ok!!
作者: kikiboy    時間: 11-1-12 13:45

原帖由 TOTORO^^^ 於 11-1-12 13:23 發表
其實我忍o左好多次先打去投訴ga!!唔係唔想塭個老師傾,係搵唔到佢,我由4點打到6點都塭唔到佢,先打俾校長!!

4點到6點兩個鐘咋, 你太心急了吧, 有冇留電話叫佢覆你?
我仔學校, 朝早留電話, 試過5點後老師先得閒覆返.
作者: kikiboy    時間: 11-1-12 13:47

原帖由 TOTORO^^^ 於 11-1-12 13:38 發表
我唔知點解有d人或家長會覺得罰冇得食午飯係冇問題??朝早七點幾食完早餐,到十二點幾食午餐先食得兩淡飯,跟住要捱到放學,其實你o地可以試o下係咩感覺lor!!我唔係話唔應該罰,但可以罰其他o野!!罰留堂或冇得小息都ok!! ...

有營養師話人唔好超過5個鐘空肚 (瞓覺除外)
作者: TOTORO^^^    時間: 11-1-12 13:59

其實由9月閞學到而家,我己經對le個老師有好多疑問,開學講座話班主任會打電話俾每一個家長,交待要準備d乜o野,佢又冇打俾我,(係成班都冇打).到開o左幾日,亞仔d書話有d會擺o係學校,但日日都拎番番o黎,咁我就問亞仔點解,佢又話唔知!!咁我就o係放學時間去到佢學校,將d書交俾佢班主任,順便了解o下亞仔o係學校o既狀況,咁我就問佢班主任,:我個仔點呀?ok嗎?佢班主任就話我個仔好似未適應,講d o野佢唔係好明,叫成班同學拎d書去擺好,佢又唔明你講乜,{唔通我個個學生幫佢摷書包咩??上堂好趕嫁麻!邊有咁多時間呀!!}佢就係咁同我講!!仲有好多o野都末講!!
作者: tang2011    時間: 11-1-12 14:02     標題: 回復 1# TOTORO^^^ 的帖子

作者: TOTORO^^^    時間: 11-1-12 14:04

原帖由 kikiboy 於 11-1-12 13:45 發表

4點到6點兩個鐘咋, 你太心急了吧, 有冇留電話叫佢覆你?
我仔學校, 朝早留電話, 試過5點後老師先得閒覆返.
但係放學時間bor!!4點打去話佢開會!5點打去話佢走o左,跟住打佢手堤又冇人聽!等o左成個鐘先打俾校長!!
作者: HTLT    時間: 11-1-12 14:16

學校方面有冇建設性的回應?  將來會不會同樣發生在小朋友/其他同學身上?

原帖由 TOTORO^^^ 於 11-1-12 14:04 發表
但係放學時間bor!!4點打去話佢開會!5點打去話佢走o左,跟住打佢手堤又冇人聽!等o左成個鐘先打俾校長!!

作者: Smiile    時間: 11-1-12 14:25

我覺得罰小朋友沒有飯食一定不是好辦法,也不人道 ! 講真,什麼情況我們會不給飯小朋友食 ? 就是小朋友吃飯時說不吃/掛住玩就沒收等小朋友知道肚餓,但樓主仔仔搞粉筆與吃飯是兩碼子的事,怎會罰沒有飯吃 ?

玩粉筆可能是因為小一生好奇,就當他是頑皮,可以用其他方法喎
作者: TOTORO^^^    時間: 11-1-12 14:28

其實我成日同亞仔班主任講電話,想知佢o係學校點,但佢班主任有時講d o野好似有d過份!有時話我個仔專注力有問題,要去心理輔導,又改我個仔同其他5個同學做6大天王!!又話34年級會成日俾訓導老師接見!之後我問其他老師,我個仔係咪班主任講到咁!!中文科老師就話我個仔係上堂成日搞文具,但唔係嚴重到要心理輔導,佢默書都好好,每次唔係九十幾就一百!係小息成日玩到好顛,上堂就成日自己文具!!
作者: TOTORO^^^    時間: 11-1-12 14:31

原帖由 HTLT 於 11-1-12 14:16 發表
學校方面有冇建設性的回應?  將來會不會同樣發生在小朋友/其他同學身上?
佢班主任聽o左我講之後都覺得佢咁做唔係咁好,佢會注意下!!
作者: TOTORO^^^    時間: 11-1-12 14:33

原帖由 Smiile 於 11-1-12 14:25 發表
我覺得罰小朋友沒有飯食一定不是好辦法,也不人道 ! 講真,什麼情況我們會不給飯小朋友食 ? 就是小朋友吃飯時說不吃/掛住玩就沒收等小朋友知道肚餓,但樓主仔仔搞粉筆與吃飯是兩碼子的事,怎會罰沒有飯吃 ? mou ...
係呀!我都同佢班主任講,可以罰其他o野lor!!冇飯食會好辛苦ga ma!
作者: kikiboy    時間: 11-1-12 15:33

原帖由 TOTORO^^^ 於 11-1-12 14:04 發表

題外話, 個老師好似又算係咁喎, 連手提電話號碼都比家長, 好多老師唔比架, 打電話來隱藏個No.
作者: peggy    時間: 11-1-12 15:58

原帖由 kikiboy 於 11-1-12 13:47 發表

有營養師話人唔好超過5個鐘空肚 (瞓覺除外)

係要罸, 但不是罸冇lunch吃(OR 只吃5MINS) , 可以罸小息 . 罸企 .留堂 or罸抄, 點可以要6 歲既小朋友空肚到放學嫁
作者: TOTORO^^^    時間: 11-1-12 16:20

原帖由 kikiboy 於 11-1-12 15:33 發表

題外話, 個老師好似又算係咁喎, 連手提電話號碼都比家長, 好多老師唔比架, 打電話來隱藏個No.
係佢有次打俾我用手提,所以我知lor!!
作者: TOTORO^^^    時間: 11-1-12 16:21

原帖由 peggy 於 11-1-12 15:58 發表

係要罸, 但不是罸冇lunch吃(OR 只吃5MINS) , 可以罸小息 . 罸企 .留堂 or罸抄, 點可以要6 歲既小朋友空肚到放學嫁
十分認同!!
作者: easybring    時間: 11-1-12 17:06

訓無飯食又係幾誇張. but, 小朋友用粉掣畫/寫了甚麼令老師咁激氣?

原帖由 TOTORO^^^ 於 11-1-12 16:21 發表
十分認同!!

作者: brianshe    時間: 11-1-12 17:31

作者: TOTORO^^^    時間: 11-1-12 18:00

原帖由 brianshe 於 11-1-12 17:31 發表

恕我直言, 相信晌班主任心目中; 你已經係一個難搞/ 麻煩嘅家長.
好嘅係, 仲有半年就升小二; 之後關係再差都無問題.
唔好嘅係, 老師同老師之間關係一定比跟你好. 你小朋友如果繼續晌呢間學校讀, 點都有負面影響.

...
乜我有推卸責任咩?覺得佢唔俾我個仔食飯係唔o岩都唔得??
作者: TOTORO^^^    時間: 11-1-12 18:01

原帖由 brianshe 於 11-1-12 17:31 發表

恕我直言, 相信晌班主任心目中; 你已經係一個難搞/ 麻煩嘅家長.
好嘅係, 仲有半年就升小二; 之後關係再差都無問題.
唔好嘅係, 老師同老師之間關係一定比跟你好. 你小朋友如果繼續晌呢間學校讀, 點都有負面影響.

...
你究竟有冇睇晒我寫o既o野??
作者: brianshe    時間: 11-1-12 18:23

作者: TOTORO^^^    時間: 11-1-12 18:31

原帖由 easybring 於 11-1-12 17:06 發表
訓無飯食又係幾誇張. but, 小朋友用粉掣畫/寫了甚麼令老師咁激氣?
佢冇寫o野,佢將粉筆o個之筆d粉筆拎o左出o黎!!
作者: TOTORO^^^    時間: 11-1-12 18:34

原帖由 brianshe 於 11-1-12 18:23 發表

又如何姐~~

我回一個貼, 你回兩個; 仲問我有無睇哂你寫咩?! 咁你又有無睇清楚 & 理解我講咩呢??
我都覺得你麻煩啦, 何況係教職員?
我有我觀點, 你有你觀點; 老師有老師觀. 我唔需要說服你, 只希望你明 ...
唔憂收生,升中派位理想o既學校就冇人權?可以亂罰學生唔俾食飯??你講咩呀??
作者: peggy    時間: 11-1-12 18:56

多口問句, 你有無深究你小朋友班中成績如何? 操行如何? 係咪班中百厭星? ...

就算小朋友是班中百厭星 . 成績差 or 操行麻麻 , 我覺得都不應該罸冇lunch吃 , 還有其他處罸方式

作者: brianshe    時間: 11-1-12 18:57

作者: TOTORO^^^    時間: 11-1-12 19:14

原帖由 brianshe 於 11-1-12 18:57 發表

你就覺得自己據理力爭, 我就覺得你過份自我保護; 係都要拗... 有咩意思, 又唔會因此令事件得到解決. 明智係先解事情, 要解決就先去了解. 唔係只係投訴, & 指責別人; 你都有責任架, 你無教導好小朋友上堂有什麼不應 ...
你講咁多o野又話唔想同我講!!你又知我成日投訴??我覺得今次好過份先投訴咋wor!!同埋你又知我無教個仔,佢返到o黎話俾老師罰,我就已經即刻同佢講,玩粉筆係唔o岩o既!!唔可以亂搞老師d o野!!唔知又o係度亂講!!
作者: chan803    時間: 11-1-13 00:01

原帖由 TOTORO^^^ 於 11-1-12 19:14 發表
你講咁多o野又話唔想同我講!!你又知我成日投訴??我覺得今次好過份先投訴咋wor!!同埋你又知我無教個仔,佢返到o黎話俾老師罰,我就已經即刻同佢講,玩粉筆係唔o岩o既!!唔可以亂搞老師d o野!!唔知又o係度亂講!! ...

網上乜人都有, 有D 人講唔明, 咪唔好再理佢LAW...

連最基本GE 野佢都唔認同[唔應該罰小朋友無午餐食], 咁當然覺得你做的都唔啱/唔需要啦, 仲有乜好講落去呢?

作者: HTLT    時間: 11-1-13 09:49

Totally agreed.

原帖由 chan803 於 11-1-13 00:01 發表

網上乜人都有, 有D 人講唔明, 咪唔好再理佢LAW...

連最基本GE 野佢都唔認同[唔應該罰小朋友無午餐食], 咁當然覺得你做的都唔啱/唔需要啦, 仲有乜好講落去呢?

...

作者: Smiile    時間: 11-1-13 09:56

原帖由 TOTORO^^^ 於 11-1-12 16:20 發表
係佢有次打俾我用手提,所以我知lor!!

題外話...小心點BOR,可能老師Suppose你不知她的手提ga wor ! 免得她覺得你侵犯她的私人時間ma
作者: Smiile    時間: 11-1-13 10:01

原帖由 TOTORO^^^ 於 11-1-12 18:31 發表
佢冇寫o野,佢將粉筆o個之筆d粉筆拎o左出o黎!!

我真係覺得都係出於小朋友的好奇心喎...我想起小時候我都喜歡搞老師的粉筆,老師就教我 : "去洗手,不要搞呀,你件衫會污槽架..."自此我沒有搞。
我當時搞粉筆出於好奇,覺得粉筆的質感好得意...
我的操行是A,不單止有小息,而且有東西吃,吃足15分鐘。
所以,樓主我認為你據理力爭是對的,老師在任何情況下不能罰小朋友捱肚餓,而且咁小事 !
作者: Smiile    時間: 11-1-13 10:10

原帖由 TOTORO^^^ 於 11-1-12 19:14 發表
你講咁多o野又話唔想同我講!!你又知我成日投訴??我覺得今次好過份先投訴咋wor!!同埋你又知我無教個仔,佢返到o黎話俾老師罰,我就已經即刻同佢講,玩粉筆係唔o岩o既!!唔可以亂搞老師d o野!!唔知又o係度亂講!! ...

每人都有自己的觀點和角度,我做那位會員都是因為考慮到老師想教好小朋友,又或者本身是老師/未有小朋友 (我全部估JAR),我們自己有小朋友,當然心痛肉赤 (我不認識你小朋友都肉赤),覺得老師10萬個不是(我至現在都認為:;pppp: )

相信你做的都是為你仔仔好就得啦 ! 大家都是一起討論,大家都不要勞氣了 !
作者: Smiile    時間: 11-1-13 10:15

原帖由 brianshe 於 11-1-12 18:57 發表

你就覺得自己據理力爭, 我就覺得你過份自我保護; 係都要拗... 有咩意思, 又唔會因此令事件得到解決. 明智係先解事情, 要解決就先去了解. 唔係只係投訴, & 指責別人; 你都有責任架, 你無教導好小朋友上堂有什麼不應 ...

可能你真的不明白父母知道自己小朋友沒有飯吃的心痛, 你有你的觀點,但似乎你真的好似有點針對樓主喎 因為我看了樓主那麼多回應,我都不覺她搞事/麻煩,指責別人...而且你又真的不知道她有沒有教好自己仔仔 ? 就這樣出言,難怪令人反感

小朋友一定會有錯,如果一有錯=父母沒有教,這樣天下父母都甚艱難,而且父母也是一條漫長學習的路,需要扶持和鼓勵 ! 下下都說她不負責任、麻煩,難度將來她自己小朋友有什麼事都不理才正常嗎 ?
作者: km1357    時間: 11-1-13 10:28

呢件事情我估已經過去, 我會睇樓主同小朋友學到d乜野先至係重點.
作者: BookloverJ    時間: 11-1-13 10:47

作者: brianshe    時間: 11-1-13 13:38

作者: sampapa    時間: 11-1-13 13:44     標題: 回覆 70# brianshe 的文章

No lunch or just 5 min for P1 boy.
It is impossible.
老師在任何情況下不能罰小朋友捱肚餓,而且咁小事.

Meal or go to toliet are basic needs of kid.
If the case happened in your kid, are u accept ?

If the school is police school, it is accepted & normal.
作者: BookloverJ    時間: 11-1-13 14:20

作者: lauerica    時間: 11-1-13 14:23

呢的咪叫自嚴人寬己,人地食小餐就小事,你個仔罰冇得去廁所你就大件事,照你先前既講法,應該檢討下自已個仔,係咪小息時掛住去玩,有廁所唔去,到上堂先話去,如果個個小朋友小息唔去廁所,到上堂先去,咁就個個唔使上堂,咁老師罰你個仔唔比去廁所好正常者,冇問題呀,你唔好張的責任推哂比老師啦,我咁講唔知岩唔岩你心水,不過你唔好諗住鬧我,我都係照你意思咁講,如果你鬧我就即係推翻你先前講既野,咁係好自雙矛盾架
作者: kikiboy    時間: 11-1-13 14:28

原帖由 brianshe 於 11-1-13 13:38 發表

呵呵~~~估錯哂

我有一個囝囝讀緊軒下小一.
囝囝曾經一次默書得33+0分, 問佢點解=>答: 好急尿, 老師又唔俾去洗手間. 第一時間聽到都好慶下, 佢兩歲已經造左一次小腸氣手術; 真係驚佢谷到另一 ...

好怕呢d "軍校" 同哩呢d "軍官".
另外, 你話小朋友一餐食少d, 小息都會去食, 想問吓去邊度食同埋食乜嘢呀?

作者: lauerica    時間: 11-1-13 14:31

可能佢諗個小朋友自已有錢据扒。
作者: chan803    時間: 11-1-13 15:01

原帖由 BookloverJ 於 11-1-13 14:20 發表

咁小事又確唔需要咁罰!

不過No lunch or just 5 min for P1 boy本身, 我唔覺大問題, 現代小朋友大多無嘗過饑餓既知味, 而且營養充足, 什至過多. 比佢地試下, 可以令佢地更加珍惜食物, 珍惜所有, 未嘗唔係好既磨練 ...

咁好 ge "磨練", 作為一個家長, 你完全可以試下比你的小朋友試下, 不如就黎緊的星期日試下啦, 好唔好

不過記得要跟返全日制學校的時間表 wor, i.e. 6點幾, 7 點食早餐, 上午有 2 個小息時間 (~10點 & 11點) 先至可以食一些小食, 跟住要到 4, 5 點(甚至 6 點) 至好再比野佢食 wor....
作者: km1357    時間: 11-1-13 15:18

講起比老師罰, 我小學時亦比老師用乓乒球拍打patpat (不過唔記得點解比人罰), 早兩日同d同事講開新加坡現今仲可以體罰, 佢早幾年見有個學生(中學), 因為做錯野(都幾大件事), 係早會比校長當衆打patpat. 如果係香港一早就報警喇.

不過大家有無諗過, 將來新加坡同香港d小朋友, 邊個會有競爭力?

註:我個人好反對係學校體罰.
作者: lauerica    時間: 11-1-13 15:40

不過大家有無諗過, 將來新加坡同香港d小朋友, 邊個會有競爭力?
who knows
作者: TOTORO^^^    時間: 11-1-13 15:47

原帖由 BookloverJ 於 11-1-13 14:20 發表

咁小事又確唔需要咁罰!

不過No lunch or just 5 min for P1 boy本身, 我唔覺大問題, 現代小朋友大多無嘗過饑餓既知味, 而且營養充足, 什至過多. 比佢地試下, 可以令佢地更加珍惜食物, 珍惜所有, 未嘗唔係好既磨練 ...
其實你講o既未必錯得晒,但我個仔講俾我聽o個陣,第一時間梗係俾o野佢食,但跟住就諗,咁佢個餐飯咪好浪費?先食得o個兩淡就要掉o左佢!!真係折墮!!
作者: TOTORO^^^    時間: 11-1-13 15:49

原帖由 lauerica 於 11-1-13 14:23 發表
呢的咪叫自嚴人寬己,人地食小餐就小事,你個仔罰冇得去廁所你就大件事,照你先前既講法,應該檢討下自已個仔,係咪小息時掛住去玩,有廁所唔去,到上堂先話去,如果個個小朋友小息唔去廁所,到上堂先去,咁就個個唔使上堂,咁老師罰你個仔 ...

作者: brianshe    時間: 11-1-13 15:51

作者: TOTORO^^^    時間: 11-1-13 15:51

原帖由 Smiile 於 11-1-13 10:15 發表

可能你真的不明白父母知道自己小朋友沒有飯吃的心痛, 你有你的觀點,但似乎你真的好似有點針對樓主喎 因為我看了樓主那麼多回應,我都不覺她搞事/麻煩,指責別人...而且你又真的不知道她有沒有教好自己 ...
算la!!人o地鐘意點講就由得佢,清者自清!!
作者: BookloverJ    時間: 11-1-13 15:53

作者: BookloverJ    時間: 11-1-13 16:05

作者: TOTORO^^^    時間: 11-1-13 16:15

原帖由 BookloverJ 於 11-1-13 15:53 發表

都想試下架, 不過佢地都幾乖, 無端端好難搵個好理由等佢地接受, 最好下次帶埋佢地參加饑饉!:D  
唔係一定唔乖先可以試o既,我個仔o係幼稚園o個時,都試個午餐凈係食一個細番薯,俾佢o地體驗o下貧窮人o既滋味,可以試下架!

作者: BookloverJ    時間: 11-1-13 16:22

作者: lauerica    時間: 11-1-13 16:22     標題: 回復 91# brianshe 的帖子

呢度你最高,冇無人明,你最叻,教到個仔拿30分,跟住又賴冇尿痾,下次默書前叫個仔屎都痾定,到話唔定會拿100分,不防試下。
作者: chan803    時間: 11-1-13 17:25

原帖由 BookloverJ 於 11-1-13 15:53 發表

都想試下架, 不過佢地都幾乖, 無端端好難搵個好理由等佢地接受, 最好下次帶埋佢地參加饑饉!:D  

幾乖, 即係都會 naughty 啦, 咁以後咪每次 naughty (事無大小), 都咁樣罰佢地 law
作者: chan803    時間: 11-1-13 17:27

原帖由 lauerica 於 11-1-13 16:22 發表
呢度你最高,冇無人明,你最叻,教到個仔拿30分,跟住又賴冇尿痾,下次默書前叫個仔屎都痾定,到話唔定會拿100分,不防試下。

無謂同佢嘈啦

樓主明大家 ge 意見咪算 law
作者: lauerica    時間: 11-1-13 17:31

原帖由 chan803 於 11-1-13 17:27 發表

無謂同佢嘈啦

樓主明大家 ge 意見咪算 law

好,聽哂你話,嘻嘻!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5