教育王國

標題: 有無讀六年級同學入來交談 [打印本頁]

作者: flsmama    時間: 11-1-13 03:51     標題: 有無讀六年級同學入來交談

作者: elhihihi    時間: 11-1-13 23:05     標題: 回復 1# flsmama 的帖子

有甚麼事指教?
作者: pmamylee    時間: 11-1-14 11:03

請問想交談什麼內容?

原帖由 flsmama 於 11-1-13 03:51 AM 發表

作者: kittydam    時間: 11-1-18 17:13

Hihi,

你地有無填埋自行第二選擇呢? or wait for 大抽獎....
作者: pmamylee    時間: 11-1-19 06:43

係自行收生階段通常都會取錄最優秀的一群,如果阿仔唔係band1頭,被取錄的機會基本是好微......

所以如果選了自己中學作第一選擇,第二選擇一定要好過自己間中學,至於是否放棄第二選擇好個人,有d人會一心一意,不過個人認為自行收生應該進取些......

反正阿仔都不是band1頭,都是平常心,陪太子讀書......
作者: plus00minus    時間: 11-1-19 09:14     標題: 回復 1# pmamylee 的帖子

pmamylee,

請問band 1頭是否每班的1-5名? 需要面試嗎? 是否都要最後才知道學校已收呢? 而報了自行的2nd choice, 學校會否知悉呢? 謝謝

作者: pmamylee    時間: 11-1-19 09:29

請問band 1頭是否每班的1-5名? 我估係啦!!!!

自行收生取錄與否都一定要等埋統一派位結果出,所以如果自行1st choice選聖若瑟,大抽獎又放聖若瑟第一位,根本唔會知自己阿仔係邊個階段被收......

至於學校基本上唔會知妳放佢間中學係1st or 2nd choice,因為最後個聯係keep係自己度.......

不過我聽聞,有個別班係收表時,老師會問阿仔是否放st jo college係第一位....不過這只是'道聽途說'

如果妳阿仔係band1,唔理係唔係band1頭,而妳又淨係想阿仔入番st jo college,咁就唔好遞第二間學校,就算自行唔收,到統一派位時都一定會收番,如果妳遞了第二間學校,如果收左,咁妳就入唔番自己中學,所以我話自行第二選一定要好過自己間中學......就算入唔番自己中學都唔會可惜
作者: kittydam    時間: 11-1-19 11:02

Dear Pmamylee,

小兒是 Band 2. 希望你可以比D意見我, 煩緊第二選擇是否填埋, 如果填有咪選擇?
Or I should wait for大抽獎呢? 因為統一派位大概有99位留比自己小學.
謝謝
作者: plus00minus    時間: 11-1-19 11:24     標題: 回復 2# pmamylee 的帖子

pmamylee,

謝謝妳詳細的回覆, 請問是否老師話俾妳知囝囝屬band幾呢?  班又沒有名次, 還是看平均分?  另外, 請問第一round是否需面試?  叩門有什樣需要? 筆試+面試?  有否需要特別準備?  thanks a lot!!!
作者: pmamylee    時間: 11-1-19 11:58     標題: 回復 2# kittydam 的帖子

小兒是 Band 2. 希望你可以比D意見我, 煩緊第二選擇是否填埋, 如果填有咪選擇?

咁要看看妳兒子是否band2頭,因為band2頭都有好大機會係統一派位時入番st jo,除非個隨機number好唔靚.....

我唔知妳個第二選是指自行收生抑或統一派位?
係自行收生階段,如果妳好想係統一派位時入番st jo,咁妳就唔好博d band1 尾或band2學校,要睇妳自己的心意啦......
作者: ThanThan2000    時間: 11-1-19 12:05

pmamylee,

請問六年級平均分大約幾多分才算Band 1生呢?
作者: pmamylee    時間: 11-1-19 14:21     標題: 回復 1# ThanThan2000 的帖子

每年學生的質素唔同,試卷深淺唔同,所以唔可以話要有幾多平均分就代表band幾......
係考完第一次呈分試,在六年級上學期,大約十一月左右會有一次家長聚會,到時老師就會話俾妳聽阿仔個banding,咁妳咪知大約自己個仔係mug野位置.....
都係個句,如果阿仔唔係標青,但係叫band1,又好想入番自己中學,咁係自行收生階段咪淨係選自己中學,無謂心多....
反而個d band2仔最慘,唔知博間band1尾英中還是博番自己間中學......
作者: ThanThan2000    時間: 11-1-19 14:29

Pmamylee,

謝謝你的解答,明白了!
作者: pmamylee    時間: 11-1-19 14:33     標題: 回復 4# plus00minus 的帖子

係考完第一次呈分試後,在六年級上學期,大約11月左右,老師會話俾妳聽阿仔個banding,不過呢個只是第一次呈分試個標準,唔代表妳係統一派位個banding....

第二次的家長會會係遞交統一派位報名表前舉行,因第二次的家長會阿仔己經考完哂三個呈分試,咁大局己定,所以妳就可以根據老師話俾妳聽個banding選學校...

至於叩門有mug要求,我自己都想知.......
作者: kittydam    時間: 11-1-19 15:17

Dear Pmamaylee,

點知自己阿仔是否Band 2頭呢? 老師無提頭 or 尾 wor.

但是已小兒的成績, 請問有無機會考 ~ 聖公會鄧肇堅中學or 中華基金中學呢?
作者: Derdad    時間: 11-1-22 22:35

原帖由 pmamylee 於 11-1-19 09:29 發表
請問band 1頭是否每班的1-5名? 我估係啦!!!!

自行收生階段有54個額,過往經驗好似每班頭五名都順利入到,但試過前年有幾個全級頭廿名嘅仔考到皇仁,令到名次較後嘅都有機會喺自行收生階段都入到

至於學校基本上唔會知妳放佢間中學係1st or 2nd choice,因為最後個聯係keep係自己度.......

好似話教育局喺收哂申請表後好會有個copy俾番被申請嘅學校喎,學校方面應該知你揀咗佢擺係邊

不過我聽聞,有個別班係收表時,老師會問阿仔是否放st jo college係第一位....不過這只是'道聽途說'

通常咁問法有兩個原因:
陰謀論嘅原因,係佢哋驚Band 1 頭嘅仔有外騖之心;若果你唔擺SJC 1st Choice 而結果唔中嘅話,就算你幾叻,都冇得食回頭草(近年就試過啦);

善意啲嘅原因,就係唔想妳個仔因為填錯表,或者用錯策略而入唔到SJC。呢個應該係大部份班主任嘅想法。

其實聽日(1月23日) SJC 開放日,大家可以去問吓新嚟嘅校長多啲問題呢!
作者: julietta    時間: 11-1-24 22:13

"至於學校基本上唔會知妳放佢間中學係1st or 2nd choice,因為最後個聯係keep係自己度......."

我留意到2 條紙的編號有所不同, 如果學校夠仔細, 班主任可以mark 低兩組編號才派給d 仔, d仔交回後, 再看看自己紀錄, 就可以清楚知道誰選第一, 誰不選第一囉.

作者: Derdad    時間: 11-1-25 09:13

我留意到2 條紙的編號有所不同, 如果學校夠仔細, 班主任可以mark 低兩組編號才派給d 仔, d仔交回後, 再看看自己紀錄, 就可以清楚知道誰選第一, 誰不選第一囉.

學生收到的兩份「中一自行分配學位申請表」,分別印有「選校次序1」和「選校次序2」。「選校次序1」代表學生的第一選擇,而「選校次序2」則為其第二選擇。

為了識別學生的選校次序,每份「中一自行分配學位申請表」均具獨有的申請編號。教育局會將學生的選校次序和學校的正取及備取學生名單配對。如學生申請的兩所中學均取錄該生,會按學生的選校次序分配學位,即學生會獲派其第一選擇。
作者: julietta    時間: 11-1-26 09:55     標題: 20 Feb 家長會

六年級成績表已派, 請問20/2當天老師會說些什麼?
作者: pmamylee    時間: 11-2-21 06:18

家長日班主任竟然缺席,揾個subject teacher黎講,問佢個仔d野,mug都唔多清楚,因為佢只係教一科,淨係攞番張好似係幼稚園的自我評估表,咁都得.....

似乎老師真是極'體諒'六年級家長心情,家長mug都唔知,咪可以放鬆d啦!!!哈哈哈!!!!!!!

原帖由 julietta 於 11-1-26 09:55 AM 發表
六年級成績表已派, 請問20/2當天老師會說些什麼?

作者: tsung    時間: 11-2-21 13:33

可否要求校方另擇吉日再見班主任?當然,試下多找幾個家長一齊問,給予群眾壓力嘛!
作者: pmamylee    時間: 11-2-21 14:14

其實當天我聽聞還有其中一班六年級都係咁.......

其實家長日一開學己定,有任何特別事情而缺席都應有個合理的交代給家長,只是說班主任有事唔可以出席,似乎校方真是好唔顧家長的感受....

一年先至有一次機會單獨與老師見面,而且仲係最後一年.
坦白講,作為家長真係好難受,好多家長都是敢怒而不敢言,始終仲有1次呈分試,仲希望上番佢間中學.....
如果講左有任何損失,無人會可憐妳,唔通話妳有正義感?
一句講哂,學校好無情,純粹個人感受.....

上到高小,不負任的老師比初小還多,只能怪阿仔唔好彩,係六年級先至遇到,無得翻身.......
原帖由 tsung 於 11-2-21 01:33 PM 發表
可否要求校方另擇吉日再見班主任?當然,試下多找幾個家長一齊問,給予群眾壓力嘛!

作者: tsung    時間: 11-2-21 17:46

講個"奇聞"你知,我仔番下午校,見他日日放學番黎都有一至兩位老師一齊坐校車番,六點放學,六點半已可番到屋企,我同我老公成日好質疑,亦都好羨慕,大家同樣教書,點解呢間學校的老師會甘"悠閒",從此事可見呢間學校的老師......!
作者: pmamylee    時間: 11-2-22 04:32

其實每間學校都有好老師與差老師,不過名校好的老師可能比普通學校更少......
學生的出類拔出萃,基本上大部份都是家長的努力,而不是老師的功勞.....
作為家長入得名校亦應明此道理,所以對名校老師没有太大期望,遇到好老師就當係bonus.....

不過,今次是小兒六年來遇到最不負責任的老師.....

在此post這件事上黎,係想多d媽媽知道,學校對學生是相當無情........

tsung can you PM me?

原帖由 tsung 於 11-2-21 05:46 PM 發表
講個"奇聞"你知,我仔番下午校,見他日日放學番黎都有一至兩位老師一齊坐校車番,六點放學,六點半已可番到屋企,我同我老公成日好質疑,亦都好羨慕,大家同樣教書,點解呢間學校的老師會甘"悠閒",從此事可見呢間學校的老師. ...

作者: tsung    時間: 11-2-22 17:22

Dear Pmamylee:已pm給您,不知您有否"成功"約見班主任,不要怕煩,因他(她)是有責任給家長給予解答,講解的,希望您和仔仔一切順順利利!
作者: tsung    時間: 11-2-22 17:27

哎!學校的無情,早在阿仔讀ST.Jo幼稚園已''領教''過!
作者: franklin    時間: 11-2-22 21:11

原帖由 tsung 於 11-2-21 17:46 發表
講個"奇聞"你知,我仔番下午校,見他日日放學番黎都有一至兩位老師一齊坐校車番,六點放學,六點半已可番到屋企,我同我老公成日好質疑,亦都好羨慕,大家同樣教書,點解呢間學校的老師會甘"悠閒",從此事可見呢間學校的老師. ...

這位家長, 其實凡事不能只看表面。

老師放學跟校車坐放學有什麼出奇? 你也說是下午班, 難道老師不能早上早一點回校處理工作? 你也是教書的人, 難道你不知道老師經常要把學校的工作帶回家做嗎?

一定要老師在學校留到很晚, 才叫一個盡責的好老師?!
作者: franklin    時間: 11-2-22 21:23

我正正是你說的六年級那班的一位家長,其實今日我已經收到班主任親自打電話給我問我對於家長日還有沒有其他問題,我覺得這個做法已經ok啦.

原帖由 pmamylee 於 11-2-21 14:14 發表
其實當天我聽聞還有其中一班六年級都係咁.......

其實家長日一開學己定,有任何特別事情而缺席都應有個合理的交代給家長,只是說班主任有事唔可以出席,似乎校方真是好唔顧家長的感受....

一年先至有一次機會單獨與老 ...

作者: tsung    時間: 11-2-23 17:12

原帖由 franklin 於 11-2-22 21:11 發表

這位家長, 其實凡事不能只看表面。

老師放學跟校車坐放學有什麼出奇? 你也說是下午班, 難道老師不能早上早一點回校處理工作? 你也是教書的人, 難道你不知道老師經常要把學校的工作帶回家做嗎?

一定要老師在學校 ...
這位''家長",煩你(妳)要為老師解畫,原來你(妳)看見了"事情的裏面"!!!!當然,我又不是此校老師,又怎能知到原來他們如此"勞心勞力"又"用心良苦"呢?
作者: pmamylee    時間: 11-2-24 06:39

tsung多謝妳的pm,己pm......

原帖由 tsung 於 11-2-22 05:22 PM 發表
Dear Pmamylee:已pm給您,不知您有否"成功"約見班主任,不要怕煩,因他(她)是有責任給家長給予解答,講解的,希望您和仔仔一切順順利利!

作者: uarecheap    時間: 11-2-24 10:59

tsung對幼稚園真的很難捱,但起碼佢以前幫到你升小學。算啦幼稚園都就摺。想請教一下,小一老師有耐性嗎?
作者: tsung    時間: 11-2-24 16:55

原帖由 uarecheap 於 11-2-24 10:59 發表
tsung對幼稚園真的很難捱,但起碼佢以前幫到你升小學。算啦幼稚園都就摺。想請教一下,小一老師有耐性嗎?
已PM給您,請查收!
作者: uarecheap    時間: 11-2-24 17:45

tsung,謝謝、我會Check PM
作者: pmamylee    時間: 11-2-26 11:38

tsung, pl ck pm
原帖由 tsung 於 11-2-24 04:55 PM 發表
已PM給您,請查收!

作者: Derdad    時間: 11-2-27 22:19

請問有冇媽咪知校內三次呈分試嘅比重呢?

聽過有家長講話五年班嗰次佔五成,六年班第二次佔三成,第三次佔兩成。

但之前派成績表嗰日,我再問班主任同樣問題,佢竟然話係33%、 33%、 33%,唔知堅定流?定係今年改咗而我唔知?
作者: pmamylee    時間: 11-2-28 06:31

坊間有好多傳言,有d甚至話最係個次呈分只佔1成左右....
其實以我所知大部分老師都唔會話俾妳知實際情況係點....
有d老師甚至話佢自己連分數都唔知,排名又唔知,話要保密,家長知道個banding己經足夠.....
咁妳話佢會唔會話妳知個呈分試個比重?
個別老師可能會講多d野,不過就要睇妳個小朋友好唔好彩....    其實好多消息都是由家長發放的......

不過如果妳打去教育局問,佢係話3次呈分試是平均分......

今年六年級好多新老師,有兩班班主任係家長日都缺席....

以個人認為,3次呈分次中,頭2次是比較重要,因為如果取得好成績,係自行收生階段已可穩操勝劵,第3次只是決定個統一派位banding,相對無咁重要,但對叩門有用.....

原帖由 Derdad 於 11-2-27 10:19 PM 發表
請問有冇媽咪知校內三次呈分試嘅比重呢?

聽過有家長講話五年班嗰次佔五成,六年班第二次佔三成,第三次佔兩成。

但之前派成績表嗰日,我再問班主任同樣問題,佢竟然話係33%、 33%、 33%,唔知堅定流?定係今年改咗而我唔知?:ques ...

作者: Derdad    時間: 11-4-8 00:10

啲成績番哂啦…

聽有啲班講,有成三份一到一半人中、英文科唔合格,但係又有人居然仲攞到99分…

又聽講老師係「特登」出到咁深嘅,等中學嗰邊容易啲揀仔…

請問邊句真呀?要操到中學幾年級先至可以「合格」呢?
作者: pmamylee    時間: 11-4-8 10:46

我聽聞有d班同學講,話老師同佢地講,今次的英文卷全級有成2/3人唔合格.......

不過平心而論,上到六年級,d野係深左,功課亦多左好多,
但係test paper同exam paper的程度唔係特別深,但係唔會淺得去邊....

每次的測驗考試都會有一至兩科d卷出深少少,如果測驗中英文淺,咁考試就會深d.....

今次英文卷有一篇compre係比較深,但係如果小朋友係grammer個part攞到分,咁應該唔會太差.....

grammer某程度是可操練的,不過有時題目會出得好tricky,小朋友唔小心就會失好多分......

今次呈分試試卷整體同上次差唔多深,中英文卷唔係特別深,反為數學卷有一份深過上次幾多,小朋友成績差左,可能係壓力太大,又或之前兩次呈分試考得比較好,今次掉以輕心左....

原帖由 Derdad 於 11-4-8 12:10 AM 發表
啲成績番哂啦…

聽有啲班講,有成三份一到一半人中、英文科唔合格,但係又有人居然仲攞到99分…

又聽講老師係「特登」出到咁深嘅,等中學嗰邊容易啲揀仔…

請問邊句真呀?要操到中學幾年級先至可以「合格」呢?:s ...

作者: Derdad    時間: 11-4-8 16:22

原帖由 pmamylee 於 11-4-8 10:46 發表
我聽聞有d班同學講,話老師同佢地講,今次的英文卷全級有成2/3人唔合格.......

但係test paper同exam paper的程度唔係特別深,但係唔會淺得去邊....

每次的測驗考 ...

嘩!真係易揀!得三份一人合格,就係得佢哋升到去SJC!
如果計成績嘅制度無引入 "拉curve" 嘅話,出嚟嘅成績咁肉酸,點樣去中央派位,點樣同其他人爭呀?

唔怪得年年第二組別啲仔嘅媽咪經常哭訴搵唔到學校啦!紅底成表點搵學校呀?
作者: pmamylee    時間: 11-4-9 07:36

係st jo第二組別的仔一向都是最慘......
所以難怪大部份媽媽都要d仔去補習,係咁谷.....

band2仔個range又大,成績表如果中英數其中一科取C,都幾難揾到較好的band1學校......

band2學校又唔多,所以咁多band2仔去'波仔'讀......

原帖由 Derdad 於 11-4-8 04:22 PM 發表

嘩!真係易揀!得三份一人合格,就係得佢哋升到去SJC!
如果計成績嘅制度無引入 "拉curve" 嘅話,出嚟嘅成績咁肉酸,點樣去中央派位,點樣同其他人爭呀?

唔怪得年年第二組別啲仔嘅媽咪經常哭訴搵唔到學校啦!紅底成表點搵學校呀?:pi ...

作者: buddiesboyd    時間: 11-4-11 22:11

but I want to ask 波仔' is band 2 or 1 ? Which rank belong to band 2 and which rank is band 3 ?
作者: pmamylee    時間: 11-4-12 06:18

灣仔區分析
(2009)
灣仔區既英中大都係第一階段已經收夠14分既學生, 除咗瑪利曼, 華仁同鄧肇堅. 鄧肇堅屬band1尾(上年14分佔56.7%), 有位剩都唔出奇. 瑪利曼上年會考14分佔81%, 考生130人, 人均優良率係5.01. 本地升中六既佔69%, 而海外升學既比例都好高, 有26%. 如果用番上年既數據, 假設好多中五生都預咗去外國升學, 有位剩好正常. 至於華仁, 有家長post咗華仁上年有66.4%夠14分, 149人應考, 即有99人夠分, 但中六90個位剩13個, 顯示有22人冇原校升讀, 佔14.77%都算正路. 而人均優良率係4.68, 唔算差.

中中方面, 如果根據中六收生餘額推算, 6科14分既比例估計如下 (只作參考, 因為考生數目唔準確)

鄧鏡波 (28.13%)
維多利亞官立 (27%)
何東 (20.5%)
黃鳳翎 (13.13%)
孔聖堂 (11.25%)
玫瑰崗 (7.5%)

雖然孔聖堂好似好過玫瑰崗, 但係佢收唔夠生, 睇怕遲早都要殺校, 玫瑰崗反而就穩陣o的.

頭3間算係band2尾, 黃鳳翎同孔聖堂屬band3中, 而玫瑰崗屬band3尾.

歸納上面既分析, 下面係灣仔區學校既排位.

band1頭
皇仁書院 (上年6科14分佔82.5%, 人均優良率5.92)
瑪利曼中學 (上年6科14分佔81%, 人均優良率5.01)
嘉諾撒聖方濟各書院 (上年6科14分佔75.8%)

band1中
香港華仁書院 (上年6科14分佔66.4%, 人均優良率4.68)
香港真光中學 (上年6科14分佔66%)
聖保祿中學

band1尾
聖公會鄧肇堅中學 (上年6科14分佔56.7%)

band2尾
香港鄧鏡波書院 (推算今年6科14分佔28.13%)
鄧肇堅維多利亞官立中學 (推算今年6科14分佔27%)
何東中學 (推算今年6科14分佔20.5%)

band3中
佛教黃鳳翎中學 (推算今年6科14分佔13.13%)
孔聖堂中學 (推算今年6科14分佔11.25%)

band3尾
玫瑰崗學校 (推算今年6科14分佔7.5%)

以上資料只供參考.
原帖由 buddiesboyd 於 11-4-11 10:11 PM 發表
but I want to ask 波仔' is band 2 or 1 ? Which rank belong to band 2 and which rank is band 3 ?

作者: buddiesboyd    時間: 11-4-12 18:49

thank you pmamylee yrs information!
作者: Derdad    時間: 11-4-12 23:23

原帖由 pmamylee 於 11-4-12 06:18 發表
灣仔區分析
(2009)
灣仔區既英中大都係第一階段已經收夠14分既學生, 除咗瑪利曼, 華仁同鄧肇堅. 鄧肇堅屬band1尾(上年14分佔56.7%), 有位剩都唔出奇. 瑪利曼上年會考14分佔81%, 考生130人, 人均優良率係5.01. 本地升 ...

所謂第幾組別的中學,定義其實言人人殊。khmama 以會考五科分數來定義學校組別,是其中一種分法,不過,可能係最多人用嘅一種。但係喺新高中學制下,可能參考性有待再驗證。

其他嘅有用入大學率、學校對外比賽獎項、學校增值指數、和接收咗幾多百份比來自第一組別的小六學生等等。

作者: Piglet_mamie    時間: 11-4-13 00:35

今年英文卷真係好深,Compre 1出咗一篇Readers' Digest 的文章,好多仔見到已經驚咗。中文就比上次考試淺咗少少,不過都係深,因為上次考試中文好深。普遍兩科好有起碼半班人唔合格。

而Maths, GSI 及GSII 就比較淺,好多仔都好高分。

聽聞前年有些家長寫信返學校,話D仔攞住將成績表搵唔到學校,因為英文唔合格,D仔真係好大壓力......

原帖由 pmamylee 於 11-4-8 10:46 發表

每次的測驗考 ...

作者: pmamylee    時間: 11-4-13 06:24

今次英文卷好似話加番分,有d仔加到成5至6分,由唔合格變番合格......有d仔由grade c升番上grade b,咁個成績表見人時唔使咁肉酸......

其實我唔知係咪有直屬中學的小學(好似德望,瑪利諾神父,聖家......)d卷都會出深d,等d叻仔另女降grade,佢地張成績表唔夠靚就唔夠競爭能力同出面d叻仔叻女爭d超級名校.....反正中學部都會收番佢地,咁d叻仔叻女唔敢有'外務之心'......

咁band2仔女就最慘,佢地降grade,隨時變唔合格,張成績表咁肉酸,好多學校都唔收....

唔係全港中學都知自己間小學係mug程度,見到c同d,好多中學都唔睇,連人地個門檻都入唔到.....

原帖由 Piglet_mamie 於 11-4-13 12:35 AM 發表
今年英文卷真係好深,Compre 1出咗一篇Readers' Digest 的文章,好多仔見到已經驚咗。中文就比上次考試淺咗少少,不過都係深,因為上次考試中文好深。普遍兩科好有起碼半班人唔合格。

而Maths, GSI 及GSII 就比較淺,好多仔都 ...

作者: Piglet_mamie    時間: 11-4-13 23:54

無聽亞仔講話會加分,但是派晒卷、改晒分,重可以加分?

原帖由 pmamylee 於 11-4-13 06:24 發表
今次英文卷好似話加番分,有d仔加到成5至6分,由唔合格變番合格......有d仔由grade c升番上grade b,咁個成績表見人時唔使咁肉酸......

其實我唔知係咪有直屬中學的小學(好似德望,瑪利諾神父,聖家......)d卷都會出深d, ...

作者: Derdad    時間: 11-4-14 00:32

原帖由 Piglet_mamie 於 11-4-13 23:54 發表

但係未派成績表喎,即係未最後定案啦!
作者: pmamylee    時間: 11-4-14 06:18

我聽阿仔講,佢班係英文老師逐個叫出去睇番一次自己個分數,唔係份卷,係唔係個個有分加就真係唔知......
不過其它班又真係聽到有同學話加左成5至6分.....

其實星期五晚家長聚會不妨問下老師.....

原帖由 Piglet_mamie 於 11-4-13 11:54 PM 發表

作者: Piglet_mamie    時間: 11-4-14 22:58     標題: 回覆 1# pmamylee 的文章

原來係咁! 咁應該我個囝無分加 !
明天家長日,有D緊張,老師會唔會講個仔屬於Band幾?
作者: pmamylee    時間: 11-4-15 06:15

唔知係咪好次第一次咁,寫左個banding係張字條上.....

不過最新統一派位學額已公佈,灣仔區的band1英中,包括皇x同鄧x堅比起上年都少左好多位......

要填成30間咁多都唔知點填

原帖由 Piglet_mamie 於 11-4-14 10:58 PM 發表
原來係咁! 咁應該我個囝無分加 !
明天家長日,有D緊張,老師會唔會講個仔屬於Band幾?

作者: elhihihi    時間: 11-4-15 09:55

唔知道有幾多學生加在調整分數後由不合格變為合格。
阿囝那一班,在派卷後都很多同學上訴(佢地叫做追分)英文、數學、Science都有同學上訴。
同班同學的英文追分結果係由加零分到超過10分都有。
唔知上訴後是否由同一名改卷老師覆核試卷

頭痛唔知點填點揀校 又唔知老師會否給個別同學意見

原帖由 pmamylee 於 11-4-14 06:18 發表
我聽阿仔講,佢班係英文老師逐個叫出去睇番一次自己個分數,唔係份卷,係唔係個個有分加就真係唔知......
不過其它班又真係聽到有同學話加左成5至6分.....

其實星期五晚家長聚會不妨問下老師.....

...

作者: pmamylee    時間: 11-4-15 12:36

其實學校的透明度一向唔高,阿仔唯有自求多福

不過以我所知每科考試試卷是由一個老師改全級的,咁加分是否由一個老師評核真是不知,我想不如大家在今晚的聚會提出問問老師....

原帖由 elhihihi 於 11-4-15 09:55 AM 發表
唔知道有幾多學生加在調整分數後由不合格變為合格。
阿囝那一班,在派卷後都很多同學上訴(佢地叫做追分)英文、數學、Science都有同學上訴。
同班同學的英文追分結果係由加零分到超過10分都有。
唔知上訴後是否由同一名 ...

作者: Piglet_mamie    時間: 11-4-15 22:14

原來真的係有分加,亞仔今日話佢個班最高加6分,老師話差不多人人有分加。好彩亞仔都有份。

30間學校點填, SJC, 鄧鏡波, 跟往應該填邊間???      

原帖由 pmamylee 於 11-4-15 12:36 發表
其實學校的透明度一向唔高,阿仔唯有自求多福

不過以我所知每科考試試卷是由一個老師改全級的,咁加分是否由一個老師評核真是不知,我想不如大家在今晚的聚會提出問問老師....

...

作者: Derdad    時間: 11-6-21 23:00

有冇媽咪俾個仔喺六年班仲唱歌詠團?
校際音樂節期間係咪校內要考試?
會唔會唔夠時間溫度書?
因為音樂老師呢排成日搵我,我俾個仔去唱歌,我個心十五十六咁,唔知俾唔俾佢去好。
作者: elhihihi    時間: 11-6-22 09:27

原帖由 Derdad 於 11-6-21 23:00 發表
會唔會唔夠時間溫度書?
因為音樂老師呢排成日搵我,我俾個仔去唱歌,我個心十五十六咁,唔知俾唔俾佢去好。 ...

其實佔用小朋友的時間不多,不會影響考試。如果小朋友喜歡唱歌,不妨讓他參加。
但如果搭校巴,練習當天就無得搭。
作者: pmamylee    時間: 11-6-22 09:45

六年級的2次呈分試是在12月及3月尾,唔會影响校際音樂節...
上堂一星期兩次,放學後,大概1時50分至2時放學....
六年級choir每年都有奬,所以miss poon都好重視...
至於對升中,miss poon話明入choir會加分.....
所以如果要選課外活動,入choir算是佔時間少,
其他的球類活動佔的操練時間仲多......

原帖由 Derdad 於 11-6-21 11:00 PM 發表
會唔會唔夠時間溫度書?
因為音樂老師呢排成日搵我,我俾個仔去唱歌,我個心十五十六咁,唔知俾唔俾佢去好。 ...

作者: Piglet_mamie    時間: 11-6-22 11:08     標題: 回復 3# Derdad 的帖子

其實都不要太擔心, 主要是視乎小朋友的情況, 好多Band 1學生, 除了管弦樂團, 重有參加校隊。

當初我同你一樣,十五十六,想過唔比佢參加校隊及管弦樂團,後來亞仔答應我會比心機讀書,成績不會退步,我才答應佢。

Choir 唔會佔太多時間, 建議你個仔參加。

建議你個Choir
作者: elhihihi    時間: 11-6-22 11:27

原帖由 pmamylee 於 11-6-22 09:45 發表
六年級的2次呈分試是在12月及3月尾,唔會影响校際音樂節...
六年級choir每年都有奬,所以miss poon都好重視...
至於對升中,miss poon話明入choir會加分.....
所以如果 ...

不過今年撞正運動會同一日,阿仔只可以比賽後返運動會,無得報比賽項目,但佢同部份合唱團的同學要求做 helper 參與活動,老師都安排得到。

阿仔做了5年合唱團 member,我都唔知 原來有分加。

作者: Derdad    時間: 11-6-23 17:19

原帖由 pmamylee 於 11-6-22 09:45 發表
所以如果 ...

但出年首屆全日制,放下午兩點半,仲唱埋歌嘅話....
阿仔話今年呈分試考得唔好,結果自己冇選到Choir
作者: Piglet_mamie    時間: 11-6-23 21:23

Oh....

真可惜!  六年級乃小學最後一年, 我好鼓勵小朋友多參與學校的活動!

原帖由 Derdad 於 11-6-23 17:19 發表

作者: pmamylee    時間: 11-6-24 10:05

係噃!!!!
阿仔咁識諗,咁都要尊重佢的選擇....
阿仔仲有冇學奧數?
我反為覺得奧數影響讀書時間仲大....

原帖由 Derdad 於 11-6-23 05:19 PM 發表

作者: Tatama123    時間: 11-6-24 13:45     標題: 回覆 1# pmamylee 的文章

作者: pmamylee    時間: 11-6-24 15:32

奧數隊是返平日放學後,要操2至3個鐘,有幾多功課....
暑假,聖誕都要返,幾辛苦....

數學考試分數高低與參加奧數隊無直接關係,
因為係兩種完全唔同的數學....

對升中是否有分加,不知道,老師無講過.....

原帖由 Tatama123 於 11-6-24 01:45 PM 發表
pmamylee,

奧數影響讀書時間仲大....除左星期六上堂,其餘日子重要唔要返學校操練? 其實對數學考試是否會比冇讀過的同學叻呢 ? 入左奧數校隊,    升中又有冇分加呢? 另外9月份6年級是否已轉全日制? 請指教 ! ...

作者: cm168    時間: 11-6-25 00:28

我是路過的中二家長,小兒現時也是中学部奧數隊,過往奥仔年年升晒,但個仔如果在5或6年班時收過黄或紅紙就唔同,因有仔試過因此不但升唔倒而且变波仔.上面好重操行.其實上面巳唔太注重 table-tennis, badminton等等,你地小学部D家長唔会知上面要边類仔啦.比如swimming, 上面也可從外面找來一班band 1泳術高超的泳仔.总之,升上去F1就知啦.
作者: Derdad    時間: 11-6-25 01:08

原帖由 pmamylee 於 11-6-24 10:05 發表
係噃!!!!
阿仔咁識諗,咁都要尊重佢的選擇....
阿仔仲有冇學奧數?
我反為覺得奧數影響讀書時間仲大....

冇啦!佢自己乜都cut 哂學校嘅校隊唔參加呀!反而出面自學嘅游水、鋼琴都仲肯保留。
咁冒險,出年張成績表就慘咯!乜嘢都冇參加,一片空白,考唔到SJC就唔知俾咩嘢其他學校睇!唔通注定入xx波?

個細仔九月會升四年班,原本都有參加學校內高八斗嘅奧數班嘅,但上年同佢報完個華夏盃港區賽後,佢「飲恨」(佢自己話喎)攞咗個三等獎後就唔再鍾意奧數嘞,轉軑打乒乓波,聽日仲要過歌和老街嗰度考銅章!
佢嘅敲擊樂同埋Chior又話唔繼續囉喎,出年攻「童軍」!

唉!樣樣嘢都係虎頭蛇尾,都唔知點樣先教到兩隻馬騮咩嘢叫「恆心」
作者: Derdad    時間: 11-6-25 01:16

原帖由 cm168 於 11-6-25 00:28 發表
其實上面巳唔太注重 table-tennis, badminton等等,你地 ...

請問cm168,呢期「上面」注重邊一瓣咁呢?
轉咗新女校長,係咪睇重咗成績多過課外活動表現?
作者: Tatama123    時間: 11-6-25 12:57     標題: 回復 3# cm168 的帖子

作者: pmamylee    時間: 11-6-27 15:14

其實今年六年級奧數隊只有9人,佢地全部都係band1仔,有幾個仲係全級頭幾名,所以升哂返中學唔奇,除非佢地唔係將st jo college放1st choice....

至於操行一向都是最重要的,如果品行差成績幾好都無用,中學部都唔會收...

我都有聽前兩屆家長講過,其它如泳隊,mug mug 隊都未必會選番自己學生,st jo college會選出面d叻人,反為足球隊會收番哂,不過足球隊班仔本身都有好多是band1仔,阿仔個班2個足球隊同學本身都是band1仔.....

所以個人認為都係成績最要,d mug隊物隊都係有時間就參加下,如果影響學校成績,咁就要考慮清楚好唔好參加.....

原帖由 cm168 於 11-6-25 12:28 AM 發表
我是路過的中二家長,小兒現時也是中学部奧數隊,過往奥仔年年升晒,但個仔如果在5或6年班時收過黄或紅紙就唔同,因有仔試過因此不但升唔倒而且变波仔.上面好重操行.其實上面巳唔太注重 table-tennis, badminton等等,你地 ...

作者: llmom    時間: 11-6-27 16:30

原帖由 pmamylee 於 11-6-27 15:14 發表
其實今年六年級奧數隊只有9人,佢地全部都係band1仔,有幾個仲係全級頭幾名,所以升哂返中學唔奇,除非佢地唔係將st jo college放1st choice....

至於操行一向都是最重要的,如果品行差成績幾好都無用,中學部都唔會收... ...

完全同意!
作者: Piglet_mamie    時間: 11-6-27 22:25     標題: 回復 2# pmamylee 的帖子

Agreed!
St Joe College 係好重視學生的成績。
好多SJPS校隊的學生,本身已經係Band 1學生。
作者: cm168    時間: 11-6-28 16:54     標題: 回復 4# Tatama123 的帖子

SJC 只是一間普通 Band 1 中学,唔会谷運動或其它.但師資質素不太掂。童軍無分加。
作者: Tatama123    時間: 11-6-28 17:42

作者: cm168    時間: 11-6-28 23:22

原帖由 Tatama123 於 11-6-28 17:42 發表
[quote]原帖由 cm168 於 11-6-28 16:54 發表
SJC 只是一間普通 Band 1 中学,唔会谷運動或其它.但師資質素不太掂。童軍無分加。 [/quot

cm168,

照你意思係咩 ...

要明白QC不会收只是好成績的学生,SJ也一樣.In fact, 不要只顧讀書,学多些技能.萬一升不到原校,考其它Band1中学也易些.我們同期的Band2 or 3仔,升到其它中学後,聽說校園生活不知幾開心,成績又好(請不要問中学名字,不便透露).你的小朋友今年是否升P6? Mr Tam 今年是那班的班主任?
作者: Tatama123    時間: 11-6-29 10:26     標題: 回復 1# cm168 的帖子

作者: pmamylee    時間: 11-6-30 12:04

讀書成績及操行好己經有九成九機會入到好學校,唔係個個小朋友都可以成績及運動都好,呢d係小數.....

就算係qc都係以成績行先,個d所謂唔係"成績好就一定收",係因為個仔真係有個人之處(係少數),雖然成績唔係最top,但係本身都係band1.....

除左d男x女x學校,都會收d band2&3學生(個d係香港代表隊或城中名人或對學校有財政貢獻(呢d又係少數))

所以不用太擔心,因為阿仔己取得最好的入塲卷......

原帖由 Tatama123 於 11-6-29 10:26 AM 發表
cm168,

我個仔今年升P4, 除左讀書, 操行好, 其餘運動, 游水, 音樂, 冇樣得, 而家好頭痛,點算好 ?

作者: Piglet_mamie    時間: 11-7-1 00:10

同意!
在SJPS讀書,最重要都是操行與成績。成績好,就好大機會入番SJC,努力!

原帖由 pmamylee 於 11-6-30 12:04 發表
讀書成績及操行好己經有九成九機會入到好學校,唔係個個小朋友都可以成績及運動都好,呢d係小數.....

就算係qc都係以成績行先,個d所謂唔係"成績好就一定收",係因為個仔真係有個人之處(係少數),雖然成績唔係最top,但係 ...

作者: elhihihi    時間: 11-7-1 12:01

原帖由 Tatama123 於 11-6-29 10:26 發表
cm168,

我個仔今年升P4, 除左讀書, 操行好, 其餘運動, 游水, 音樂, 冇樣得, 而家好頭痛,點算好 ?

1.  成績好最重要
2.  不要勉強小朋友操練體藝,除非本身是天才或已有成就
3.  參加輕量的活動,例如星期六的ECA,每星期只佔用
     1-1.5小時,成績表又有註明參與。
4.  加入合唱團,所需時間不多
5.  做服務,例如 librarian(P6),成績表上起碼有註明做
     service 的記錄

如果小朋友升上小五後,會發覺整個學習及競爭氣氛非常
緊張,與4年級或以前完全兩個世界。考試題目好象艱深了很多,未必每個小朋友可以應付。
妳個小朋友重有一年蜜月期,但要及早準備,打好英文基礎,或可以開始參加針對 SJPC 的補習,操練past paper (不是一般的做功課補習)。
只要成績好、操行B或以上、沒有記過,等如穩陣入SJC,不需要百般武藝或特異功能。

作者: Derdad    時間: 11-7-1 23:18

原帖由 Piglet_mamie 於 11-7-1 00:10 發表
同意!
在SJPS讀書,最重要都是操行與成績。成績好,就好大機會入番SJC,努力!

喺SJP,無論你幾乖,但你做唔到班長、Prefect,你操行最多都只能攞B+…
作者: lingchuling    時間: 11-7-1 23:23

有少少感覺做班長、Prefect是同成績掛鈎,操行B+也不容易拿,我兒一年級比較易哭(因他個人比較感情豐富及眼淺),老師操行居然比B-,從來幼稚園一直都未試過,但是問老師究竟兒子在操行方面那部份需要改進,她又說不出,也說沒有什麼問題,所以我都不太明白她怎樣界定

作者: pmamylee    時間: 11-7-2 08:09

其實係學校唔公平的現象又點止呢樣,好多家長都是敢怒不敢言,因為大家都希望自己的寶貝兒子能升上中學部....

坦白講小兒係st.jo六年,的確遇到好幾位很好的老師,但佔的比數真係好少,唔好的佔大多數.....(可能是小兒唔好彩,遇到的都是無愛心,無責任的老師居多......)

俗語有云'食得咸魚抵得喝'
st.jo有咁多另仔,係家長的努力,學校只是領功而矣......

原帖由 lingchuling 於 11-7-1 11:23 PM 發表
有少少感覺做班長、Prefect是同成績掛鈎,操行B+也不容易拿,我兒一年級比較易哭(因他個人比較感情豐富及眼淺),老師操行居然比B-,從來幼稚園一直都未試過,但是問老師究竟兒子在操行方面那部份需要改進,她又說不出,也說沒有什麼問題, ...

作者: Piglet_mamie    時間: 11-7-2 08:17     標題: 回復 3# elhihihi 的帖子

還記得,六年級開學,差不多全班學生一齊爭做班長、爭做Librarian等,覺整個學習及競爭氣氛真係非常緊張。

至於操行,六年級明顯較為手鬆.....
作者: elhihihi    時間: 11-7-2 09:37

原帖由 Piglet_mamie 於 11-7-2 08:17 發表
還記得,六年級開學,差不多全班學生一齊爭做班長、爭做Librarian等,覺整個學習及競爭氣氛真係非常緊張。

其實當時我乜都唔知,只知道有很多同學報名做 librarian,問囝囝點解佢報名又講唔出,後來才知道是因為成績表會註明(原來佢咁有計劃 ),最後等到個多星期後知道可以做,佢好開心。不過佢原來最 enjoy 去書局買書那一次活動,重話老師讚佢揀到本好書。
下星期二放榜,因為阿囝係 b2,如果入唔返 SJC,現時都未知應該去那間學校扣門!
成班同學現時去了graduation camp,一定玩到癲,我就煩惱中
作者: elhihihi    時間: 11-7-2 09:51

原帖由 Piglet_mamie 於 11-7-2 08:17 發表

操行方面,我又唔覺得鬆,近二個月,阿仔讀的那一班,仍然有幾個同學收到黃紙。
作者: Piglet_mamie    時間: 11-7-2 13:18     標題: 回復 1# elhihihi 的帖子

我個仔嗰班,都有些操行差的學生,都繼續有收黃紙.....

下周二就放榜了,好緊張...........
作者: Derdad    時間: 11-7-2 13:22

原帖由 Piglet_mamie 於 11-7-2 13:18 發表

放鬆啲,香港人!
妳個仔入梗啦啦!
作者: julietta    時間: 11-7-2 20:18

好緊張, 好快就放榜... 佢哋而家喺camp 度玩得好開心, 如果以後嘅日子都好似咁就好...
作者: Piglet_mamie    時間: 11-7-2 22:50

一日未放榜,都放鬆唔到.......
佢哋入咗Camp,玩得好開心,不時同佢sms.....

原帖由 Derdad 於 11-7-2 13:22 發表

放鬆啲,香港人!
妳個仔入梗啦啦!

作者: Derdad    時間: 11-7-4 10:12

原帖由 Piglet_mamie 於 11-7-2 13:18 發表

仲有一日…
作者: elhihihi    時間: 11-7-4 10:20

原帖由 pmamylee 於 11-7-2 08:09 發表
其實係學校唔公平的現象又點止呢樣,好多家長都是敢怒不敢言,因為大家都希望自己的寶貝兒子能升上中學部....

坦白講小兒係st.jo六年,的確遇到好幾位很好的老師,但佔的比數真係好少,唔好的佔大多數.....(可能是小兒唔 ...

同意!
各種類型老師有,盡心盡力的、要求嚴格的、hea的、用中文教英文數的、.....
老師普遍都要求高、應該是 SJPS文化,小朋友壓力大、競爭亦大
作者: Tatama123    時間: 11-7-4 11:53

作者: honghong_ma    時間: 11-7-4 12:40

係啊!
祝您們個個都入到心儀的中學!

作者: THRY    時間: 11-7-4 13:22

我個仔sms同電話都無呀, 心都淡埋

原帖由 Piglet_mamie 於 11-7-2 22:50 發表
一日未放榜,都放鬆唔到.......
佢哋入咗Camp,玩得好開心,不時同佢sms.....

作者: Piglet_mamie    時間: 11-7-4 23:26

班仔昨晚玩通宵,個個都唔捨得....
今天出 Camp, 重有幾個仔感動到喊呢....

希望各位六年級仔仔入到心儀學校 !!

原帖由 THRY 於 11-7-4 13:22 發表
我個仔sms同電話都無呀, 心都淡埋

作者: Derdad    時間: 11-7-5 10:05

原帖由 Piglet_mamie 於 11-7-4 23:26 發表
班仔昨晚玩通宵,個個都唔捨得....
今天出 Camp, 重有幾個仔感動到喊呢....

希望各位六年級仔仔入到心儀學校 !!

有冇媽咪報喜/憂?
作者: llmom    時間: 11-7-5 10:25

原帖由 Derdad 於 11-7-5 10:05 發表

有冇媽咪報喜/憂?

應該8點幾已經收到結果!
作者: Piglet_mamie    時間: 11-7-5 10:28     標題: 回復 1# Derdad 的帖子

亞仔派咗 SJC

佢嗰班, 三位最出名頑皮的學生,都派咗入去SJC.....
作者: llmom    時間: 11-7-5 10:30

原帖由 Piglet_mamie 於 11-7-5 10:28 發表
亞仔派咗 SJC

恭喜!
"最出名頑皮的" 有沒有收過黃紙呢? 成績很好?
作者: Piglet_mamie    時間: 11-7-5 10:34

當然收咗許多黃紙兼成績一般的學生.....

原帖由 llmom 於 11-7-5 10:30 發表

恭喜!
"最出名頑皮的" 有沒有收過黃紙呢? 成績很好?

作者: honghong_ma    時間: 11-7-5 10:50

恭喜!恭喜! Piglet_ mamie !!!

我有D吾明,如果"最出名頑皮的" 派得去SJC,
咁成績應該都係Band 1 啦!!為什麼成績一般都入到呢?
sorry 我其實吾明派位呢個遊戲!還在學習中,請指教!

原帖由 Piglet_mamie 於 11-7-5 10:28 AM 發表
亞仔派咗 SJC

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5