教育王國

標題: 2011-2012年度選擇民生幼稚園請進 [打印本頁]

作者: niki5202    時間: 11-1-14 15:10     標題: 2011-2012年度選擇民生幼稚園請進

2011-2012年度...
決定讀民生嘅 媽咪 大家傾下...
我個女上午班架...
作者: cfmami    時間: 11-1-14 15:59

你好呀! 我個仔都係AM架!
作者: fanmama    時間: 11-1-15 12:40

報到...my gal was also admitted by the AM class.

雖然st.paul 未in, 但係都係陪跑居多...
所以阿囡應該會讀MS, 你地住邊區? 我地住葵涌, 諗緊會唔會搬近d就阿囡返學....
作者: 余魚媽    時間: 11-1-15 18:35

HI!我地住葵涌too!
作者: fanmama    時間: 11-1-16 14:52

原帖由 余魚媽 於 11-1-15 18:35 發表
HI!我地住葵涌too!

上晝定下晝呀?有冇諗住搭校車呀?
作者: cfmami    時間: 11-1-16 16:31

我地住沙田, 開頭可能會自己送, 跟住都會比佢搭校車。
作者: pomelo_tea    時間: 11-1-17 09:09

Hi, 我個囡係PM, 交左轉AM,不過唔知有冇機會轉到

作者: joeccl    時間: 11-1-17 10:51

我個女係下晝班,而家返nursery上晝班太辛苦喇
作者: letea    時間: 11-1-17 11:21

我阿仔下就呀,住青衣,要搭校車拉
作者: sviolent    時間: 11-1-17 13:47

my girl = AM offer
we live in Tsuen wan
作者: fanmama    時間: 11-1-17 16:22

ee....都幾多葵青, 荃灣友噃....學校比個保姆車list都有幾條route去荃灣葵涌, 真係要打去問下, 比較下....
作者: Elsamouse    時間: 11-1-17 17:43

我女入左上午班, 我地住青衣, 問左校車約$800
作者: coupcoup    時間: 11-1-17 18:38

hello~ my son also AM we live in tsuen wan

sviolent: is your girl studying nursery now?
作者: fanmama    時間: 11-1-17 22:46

原帖由 Elsamouse 於 11-1-17 17:43 發表
我女入左上午班, 我地住青衣, 問左校車約$800

$800 ok wor...阿囡而家返緊九龍塘都要$10x0...
作者: agneslee28    時間: 11-1-17 23:08

報到!阿仔下午班,交信轉上午,但交信時老師話轉上午機會好微,平常心。

家住美孚,問了保母車$750.
作者: sviolent    時間: 11-1-18 11:46

hi
coupcoup
yes, she is studying N in TW...how about your boy?
作者: cfmami    時間: 11-1-18 15:06

沙田返民生,保母車大約700:)
作者: sherry_wong    時間: 11-1-19 09:09

我囡囡返AM,你地好呀
作者: niki5202    時間: 11-1-19 11:52

嘩 你地甘快問曬校車...
我仲未問...我住荃灣...
我都煩緊 ...
作者: niki5202    時間: 11-1-19 11:56

各位媽媽...交流下...
是否用msn...
niki:[email protected]
作者: viandes    時間: 11-1-19 14:13

My son will study in AM class, we are living in Kowloon City, so no need to take school bus...
作者: fanmama    時間: 11-1-19 14:48

真係好多荃灣, 葵青區同學仔bor....
你地校車係咪問呀郭叔呢? 佢d路線好似集中d....
作者: alicialee1210    時間: 11-1-19 14:50

我都好想加入你地個話題, 好可惜我只係waiting list.
作者: fanmama    時間: 11-1-19 15:32

唔好咁啦...我見舊年d post 都有人wait 到, 妳keep住寫求位信, 我估點都有d用....加上都有bk媽咪講左無交細訂, 即係實會揾後補生啦, 只係時間問題啫....
其實可唔可以分享下點解妳咁想小朋友入MS 呢?

原帖由 alicialee1210 於 11-1-19 14:50 發表
我都好想加入你地個話題, 好可惜我只係waiting list.

作者: buddaau    時間: 11-1-19 16:27

想請問各位, 交大訂係五月幾多號呢? 我都係waiting, 想係交大訂前後再寄求位信.  我鍾意龍校特有既歸屬感, 而且學生組合比較穩定, 我覺得學生唔壞得去邊.
作者: niki5202    時間: 11-1-19 16:33

真係寫求情信...
舊年好多都係waiting,結果寫左求情信都得左...
同埋我都有聽到好多人放棄左民生嘅位..
我個女班同學仔都有2個放棄...
加油!!!
作者: buddaau    時間: 11-1-19 16:49

原帖由 niki5202 於 11-1-19 16:33 發表
真係寫求情信...
舊年好多都係waiting,結果寫左求情信都得左...
同埋我都有聽到好多人放棄左民生嘅位..
我個女班同學仔都有2個放棄...
加油!!!

多謝你既鼓勵呀!
作者: 拾仔    時間: 11-1-19 16:53     標題: 回復 2# niki5202 的帖子

真係可以寫求位信???幾時寫好我都係waiting架........真係會有人唔讀咩????
作者: niki5202    時間: 11-1-19 17:00

寫下你平時個小朋友識得咩之類 好嘅方面
如果識得寫字 畫畫就係封信度 俾距個位小朋友寫埋畫下...
我見人地係甘做...
作者: fanmama    時間: 11-1-19 19:15

等我返去睇下份嘢有冇寫明五月幾多號再話你聽...
agree on 龍校有歸屬感, 我自己都係龍校出身, 由幼稚園讀到中七, 同d同學gei感情真係可以keep 好耐同埋好真...

原帖由 buddaau 於 11-1-19 16:27 發表
想請問各位, 交大訂係五月幾多號呢? 我都係waiting, 想係交大訂前後再寄求位信.  我鍾意龍校特有既歸屬感, 而且學生組合比較穩定, 我覺得學生唔壞得去邊. ...

作者: 恩林    時間: 11-1-20 08:49

恭喜恭喜!!
作者: fanmama    時間: 11-1-20 10:32

check 左啦, 今年係5/21交大訂...
作者: buddaau    時間: 11-1-20 11:41

原帖由 fanmama 於 11-1-20 10:32 發表

多謝你呀!
作者: alicialee1210    時間: 11-1-20 15:57

唔該晒你, 我會努力寫信希望可以成功啦, 不過K1唔得可能K2再試插班.
原帖由 fanmama 於 11-1-20 10:32 發表

作者: yktso    時間: 11-1-20 17:31

我都係waiting,交回條時寫了求位信.如想再寫第二,第三封信時,應寫些什麼,因要和第一封有所不同.
作者: 小白媽媽423    時間: 11-1-20 23:13

大家好~我地都收咗AM, 住將軍澳呀?  有無同學仔係附近住呀?
作者: niki5202    時間: 11-1-21 10:25     標題: 回復 1# 小白媽媽423 的帖子

HIHI...
你住將軍0邊度架...
我地考慮緊搬唔搬果邊!!!
作者: Mspongpong    時間: 11-1-21 16:56

We live in Tsing Yi too, my girl has a am offer.

Has anyone has 郭叔's phone no., I want to ask the details of school bus.

Thanks
作者: 小白媽媽423    時間: 11-1-21 23:46     標題: 回復 37# niki5202 的帖子

我地住坑口果邊呀, 你地都好遠wor,

add 你msn la....my name is Janette
作者: agnesmomo    時間: 11-1-22 00:18

收了pm offer 現在waiting am , live in TKO station, 今日收到蘇浙am offer, 請問選那一間? thanks
作者: niki5202    時間: 11-1-22 23:25     標題: 回復 1# agnesmomo 的帖子

蘇浙...
如果2間都差唔多遠...
我覺得會係蘇浙好...
作者: accwingchan    時間: 11-1-24 00:05

我個仔上午班, 住青衣, 現在要找定校車? 要這麼早 ?
作者: atch2011    時間: 11-1-24 23:00

My girl will be K1 pm class, lives at Tsuen Wan.
作者: jasminemei    時間: 11-1-30 12:45     標題: 出讓MS K1 上學期書籍ONLY $200

出讓MS K1 上學期書籍ONLY $200

88%new

" border="0">

作者: fanmama    時間: 11-2-1 15:30

嘩, 又係荃灣...
原帖由 atch2011 於 11-1-24 23:00 發表
My girl will be K1 pm class, lives at Tsuen Wan.

作者: winnie28    時間: 11-2-7 09:54

我個女是am class, 住青衣
作者: kiupigpig    時間: 11-2-7 14:25

Hello 我知道各位小朋友已經係民生學生...我囡囡今年會報名...想請問面試有無咩特別呢? Thanks!
作者: hungredred11    時間: 11-2-9 13:52

我今年都會報, 我都想知面試內容, 係咪好難入架? 大仔機會大D? Thanks!
作者: 恩林    時間: 11-2-9 18:48

大致都係問小朋友名呀, 物件呀, 顏色呀...
我個人覺得重點係家長個份問卷, 係好係衰都係d份問卷.....

ps. 宜加係interview淡季 ...BK都冇乜人上...你如果真係要多d資,  除左睇番民生專區外, 就係要年中打後至多人答你了~~!
作者: 日日見住你    時間: 11-2-10 09:48

我個仔係收左2011年上午班的.
我自己覺得份問卷好重要,同埋好睇家長.當日差唔多冇問冇考我個仔,只係同佢傾下偈.基本上連名都冇問.而問我就問左好多嘢,咁當然唔係考我,都係同我傾下偈,主要係傾下日常生活.
不過又唔可以話我個仔冇功勞,雖然冇考佢,佢當日表演唔怕生保,回應老師問題.所以都可以話考左佢架喇.阿仔都表現得不錯.
我就覺得民生interview唔著重小朋友academic的knowledge(不過都啱的,老實說個d問題10個有9個識,只不過係肯唔肯答啫),著重小朋友的性格同埋睇父母(我覺得未必係睇背景,當然有係bonus,係睇家長點樣全心參與教小朋友,同埋家長係唔係合作.
以上係我自己interview後的感覺.唔代表係一定啱的.
作者: fanmama    時間: 11-2-10 12:12

for my gal, 當日interview有問姓名, 亦有問枱面上blocks 的顏色, 但正如以上媽媽提及, 問家長的時間比例係長d, 主要問我平時放假帶阿女去邊, 邊個照顧小朋友, 其實間間都係問呢d問題...
我自己認為真的要如實作答, 因為家長答完後老師會問回小朋友媽媽係咪有帶妳去嗰度ar....老師亦會跟小朋友像傾計般, 讚吓佢件衫好靚, 邊個買比佢ga..., 直覺上係考小朋友的反應及思路多於學術上的東西....
當然最重要都係眼緣及運氣, 這是本人於今年K1面試的經驗總結回來的...

原帖由 日日見住你 於 11-2-10 09:48 發表
我個仔係收左2011年上午班的.
我自己覺得份問卷好重要,同埋好睇家長.當日差唔多冇問冇考我個仔,只係同佢傾下偈.基本上連名都冇問.而問我就問左好多嘢,咁當然唔係考我,都係同我傾下偈,主要係傾下日常生活.
不過又唔可 ...

作者: DJHome    時間: 11-2-11 10:47

Hi All MS Mom,

I'm also lived in TKO (坑口), my little son offer PM session, due to Big brother attend K3 on coming Sep also PM, then they can go to school together.

Nice to meet you all
作者: Elsamouse    時間: 11-2-11 17:48

我地面試當日, 我同老公真係出儘法寶, 同阿女玩得好開心, 我地將d lego串成頸鏈戴係條頸扮醫生睇症, 阿女笑得ka ka聲, 相比同檯一家三口,爸媽淨係靜靜地坐係度, 我地的親子關係的確好好多, 唔知老師係埋有留意和比較.
我女被收左做上午班.
作者: 恩林    時間: 11-2-11 17:57

可能老師睇到你老公識得同你囡囡相處, 所以加分.....
我感覺學校好睇家長有冇放心機係小朋友到~!!

原帖由 Elsamouse 於 11-2-11 17:48 發表
我地面試當日, 我同老公真係出儘法寶, 同阿女玩得好開心, 我地將d lego串成頸鏈戴係條頸扮醫生睇症, 阿女笑得ka ka聲, 相比同檯一家三口,爸媽淨係靜靜地坐係度, 我地的親子關係的確好好多, 唔知老師係埋有留意和比較 ...

作者: mantaoma    時間: 11-2-18 14:25

Hi, 各位好! 我阿囝都係收左 AM class。家住土瓜灣,而家係kln tong 番N1。我都覺得填問卷重要。面試個日,表現不是十分特出。但平穩,可能我地join過 MS playgroup,阿囝對MS 環境唔陌生。

作者: 日日見住你    時間: 11-2-18 14:39

BTW,我朋友個仔個同學呀媽係民生教的,佢話民生係睇家長的.
不過我都係聽朋友講咋,唔知可唔可信.不過個朋友冇咩必要要呃我吖.
作者: niki5202    時間: 11-2-18 18:42

我覺得 問卷 唔多重要...
因為我寫得好求其...又短...
反而個女係面試其中 表現得好好wow...
作者: SuperMimi    時間: 11-2-21 17:54

Hello, 我都係住將軍澳架, 囝囝AM offer, 唔知要唔要依家book定校車呢?會唔會太早呀 ^0^
作者: niki5202    時間: 11-2-24 11:43     標題: 回復 58# SuperMimi 的帖子

你住 將軍0 邊度架...
我地都諗緊 搬唔搬過去?
作者: kyliejet    時間: 11-3-31 14:46

我申請咗轉上午班, 唔知有冇家長已經成功轉到?
作者: centreaven    時間: 11-5-25 13:25

請問有冇住荃灣 2011-2012 嘅K1 家長(am class) 係度?
你們會選擇那條保姆車綫???  我住楊屋道那邊?  知唔知有邊架唔去荔景.
作者: sherry_wong    時間: 11-5-31 09:59

Deleted......

作者: 小白媽媽423    時間: 11-6-9 23:47

原帖由 SuperMimi 於 11-2-21 17:54 發表
Hello, 我都係住將軍澳架, 囝囝AM offer, 唔知要唔要依家book定校車呢?會唔會太早呀 ^0^

hi, 你好呀~你CALL咗保母車未呀?  我地CALL咗, 要8點上車, Hang Hau
作者: pomelo_tea    時間: 11-6-13 09:59

有冇人住奧運站附近呢?知唔知百利果問保母車OK嗎?
作者: MLY001    時間: 11-6-15 18:22

Hi pomelo_tea,

I live in Olympic and will take the school bus. I am a little bit worry about the safety too.
My son is in AM class. How about you?

作者: pomelo_tea    時間: 11-6-16 09:01

Hi, MLY001
我囡囡係下午班,已寫信要求轉上午班,不過我睇機會都好微.....
你都係2011的K1? 似乎都除左百利都有第二個選擇了..你有否聽聞過百利好唔好呀?
呀!你有沒有報暑期班?

原帖由 MLY001 於 11-6-15 18:22 發表
Hi pomelo_tea,

I live in Olympic and will take the school bus. I am a little bit worry about the safety too.
My son is in AM class. How about you?

作者: MLY001    時間: 11-6-16 16:35

I have no ideaif it is good or not ah.  The bus lady said that the other one is also run by 百利 and there is only one bus for Tai Kok Tsui.

I didn't apply for the summer school. How about you? Is your kid studying PN now?

原帖由 pomelo_tea 於 11-6-16 09:01 發表
Hi, MLY001
我囡囡係下午班,已寫信要求轉上午班,不過我睇機會都好微.....
你都係2011的K1? 似乎都除左百利都有第二個選擇了..你有否聽聞過百利好唔好呀?
呀!你有沒有報暑期班?

...

作者: pomelo_tea    時間: 11-6-17 09:16     標題: 回覆 67# MLY001 的文章

我有報暑期班呀,因為而家囡囡PN班要到7月中才完,都唔知揾D咩俾佢學好,好多興趣班都有歲數限制....

而且,我都有D擔心佢要同一時間適應新學校同自己搭校車.....所以咪等佢玩半個月,返半個月(先適應新學校環境),再玩多半個月先開學囉(後適應自己搭校車),我估佢會容易D適應新學校卦.

係啦,你又如何? 仔仔有冇返PN班呢?

作者: MLY001    時間: 11-6-20 00:03

I have withdrawn from his PN school a few months ago already and may find some summer course for him later.

The bus lady said it is not guaranteed to let parents to take school bus in the first few days because of seat limitation. If so, I'm quite worried if my son can take it on his own. :( He is quite 黐身。實 C佢。

原帖由 pomelo_tea 於 11-6-17 09:16 發表
我有報暑期班呀,因為而家囡囡PN班要到7月中才完,都唔知揾D咩俾佢學好,好多興趣班都有歲數限制....

而且,我都有D擔心佢要同一時間適應新學校同自己搭校車.....所以咪等佢玩半個月,返半個月(先適應新學校環境),再玩多半個月先開學 ...

作者: pomelo_tea    時間: 11-6-21 09:17

我咪一樣,佢初初返PN時哭了差不多一個月,希望佢大一年會好d啦.....

原帖由 MLY001 於 11-6-20 00:03 發表
I have withdrawn from his PN school a few months ago already and may find some summer course for him later.

The bus lady said it is not guaranteed to let parents to take school bus in the first few  ...

作者: yubaby    時間: 11-6-21 12:38

MYL001 & pomelo_tea,

我囡囡都係下午班架, 另外我都有報Summer course, 希望佢試下搭 school bus

作者: pomelo_tea    時間: 11-6-21 13:11

Hi, yubaby

我囡囡都係下午班呀, 我地都有報Summer course,但就係Daddy放2星期假車佢返學,到9月開學先搭校車

原帖由 yubaby 於 11-6-21 12:38 發表
MYL001 & pomelo_tea,

我囡囡都係下午班架, 另外我都有報Summer course, 希望佢試下搭 school bus

作者: yymyiu    時間: 11-6-21 15:23

Hi ,

I live in Olympic (Charming Garden)and will take the school bus. My son is in AM class, too!
作者: noeltsui    時間: 11-6-23 13:32     標題: 囡囡歲半,打算考入民生

囡囡歲半了,打算考入民生,請問各位民生家長可否指點一下面試時應點做, 同埋見人人都話份問卷好重要, 甘大至內容係要填D咩既呢? .
作者: yubaby    時間: 11-6-23 22:23     標題: 回覆 72# pomelo_tea 的文章

Daddy 好好喎,唔知我囡囡會唔會喊到豬頭咁呢?
作者: pomelo_tea    時間: 11-6-24 09:13

哈.哈...真係好難講的,佢地有時真係估唔到的..

昨晚囡囡個樣好苦惱敢同我講佢話新學校件黃色校服唔靚,我即刻心諗.....跟住佢又講要搭校車架?我仲更加 ...於是我答佢:係呀!校車每日係屋企樓下接你,車你返學校,之後放學就由學校,車你返到屋企樓下,得囡囡你一個自己搭校車得唔得架?佢居然好開心敢答我:得! 真係俾佢玩c

原帖由 yubaby 於 11-6-23 22:23 發表
Daddy 好好喎,唔知我囡囡會唔會喊到豬頭咁呢?

作者: sherry_wong    時間: 11-6-24 16:35

我囡囡返AM, 會係奧運帝柏上車, 其實佢讀PN一開始都係自己搭校車, 所以唔擔心, 不過佢近牌扭計, 一落到樓下就扮喊, 所以唔知佢返K1個時會變返正常未
作者: pomelo_tea    時間: 11-6-27 09:28     標題: 回覆 77# sherry_wong 的文章

話時話,你囡囡真係好叻,2歲幾人仔可以自己上校車,初時有冇哭呢?
我個囡剛剛返PN時差不多哭了一個月....
作者: leungbobo    時間: 11-6-28 16:44

想問考到入民生家長, 讀過民生playgroup是否對考民生有幫助 ?
many thanks !
作者: noeltsui    時間: 11-6-29 10:21     標題: 各位民生MAMA請幫幫手,

想問問各位民生MAMA, 當初考民生難唔難呢, 因為我出年都會同我囡囡報,好擔心唔知會問D咩問題, 同埋你地有冇比BB返PLAYGROUP 習慣一下先? 請各位幫幫手.

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5