教育王國

標題: 2011-12 K1 家長 [打印本頁]

作者: brandma    時間: 11-1-18 11:58     標題: 2011-12 K1 家長

好開心浸幼收左呀仔讀K1, 有無家長都交左留位費?
作者: joeywongmy    時間: 11-1-18 12:30

作者: brandma    時間: 11-1-20 17:29

好開心遇到同道中人, 相信選擇浸幼的家長一定是很認同學校的教學理念, 而又很清楚甚麼對自己小朋友是最適合的, 畢境浸幼並不是香港傳統主流幼稚園.
作者: boycat75    時間: 11-2-15 10:21

我都交左留位費喇,不過未收到學校的receipt,所以好驚寄失...請問其他媽咪收到未呢?
我囡囡係pm班架,你地呢?
我仲想問下,關於小學...各位媽咪點睇呢?入浸小?
作者: joeywongmy    時間: 11-2-22 13:10

作者: hellokit_wolf!    時間: 11-3-17 17:28

你好, 我囝囝是全日班的. 請多多交流
作者: joeywongmy    時間: 11-3-18 09:03

作者: hellokit_wolf!    時間: 11-3-21 10:00

係真係好貴..............計一下.如果浸幼上/下朝班都差不多$4500-5000. 如果俾小朋友學英文普通話又加$$$. 我係working mama, 只要學校好,都可以講物有所值. 這是我工作源動力....... 不過就係肉赤, 自己要慳d.
btw, 大家知唔知今年k3同學升學情況?
作者: joeywongmy    時間: 11-3-21 11:58

作者: maggie_chung    時間: 11-3-24 15:27

請問你地知到今年學費幾多錢未? 係咪5月至收"大訂"?
作者: cckay    時間: 11-3-24 16:12

hello~你地好!! 我仲唸緊讀唔讀全日班好...都係覺得好貴;
請問你地知唔知道學校全日班下午英文係以乜野形式上堂??
作者: cckay    時間: 11-5-9 10:19

請問你地收到學校有關收學費既信未呀? 我見到封收據寫話5月會收到有關通知, 但我仲未收到, 唔知有無miss左
作者: 夢B    時間: 11-5-13 10:40

打左去學校,今日會寄出註冊信,應該下星期收到  
另外都打埋去問校車,好彩我屋企都有站
作者: cckay    時間: 11-5-13 16:49

唔該哂
請問你知唔知幾時開學呢? 我想8月幫女女報興趣班, 但擔心會同學校時間重疊
作者: maggie_chung    時間: 11-5-15 01:18

收到信喇, 25/8開學...

得閒就帶小朋友影定相啦, 21/5前要交一打近照呀...

作者: lamchichi    時間: 11-5-15 01:36

My boy is going to whole day class too. Yea, me and my hubby also think the fee is really high especially i'm a full-time mum. but we think the school is the best among the 3 offers we received, hope it's worth the money! :)Just received the letter today about the final payment and orientation date too.

夢B , did you call the school bus company direct about their service? I wanna find out if they come to my area too....what number did you call?
作者: cckay    時間: 11-5-16 14:09

剛剛收到信啦, 我打算自己帶小朋友返學, 然後返工.....女女依家讀緊下午班, 每日都8:30至起身, 黎緊暑假要調節佢早d起身先得啦~
請問你地小朋友作息時間係點架?? 食早餐會唔會好趕架?
lamchichi, 你好呀~ 我女女都係全日班, 第時你係咪打算每朝做飯盒比仔仔帶返學食呀?? 唔知邊隻保暖飯盒好呢?? 我唸orientation 個日老師應該會提醒我地要買野返學校用 (eg. 被鋪....)
作者: 夢B    時間: 11-5-16 14:14     標題: 回覆 16# lamchichi 的文章

係呀,我打去個間公司問架(冠忠25781178),其實學校封信都夾左d路線,不過未finalize,佢話睇吓7月校車登記時有幾多學生,8月先有最後路線,不過你都打去問吓啦!
作者: 夢B    時間: 11-5-16 14:21

原帖由 cckay 於 11-5-16 14:09 發表
剛剛收到信啦, 我打算自己帶小朋友返學, 然後返工.....女女依家讀緊下午班, 每日都8:30至起身, 黎緊暑假要調節佢早d起身先得啦~
請問你地小朋友作息時間係點架?? 食早餐會唔會好趕架?
lamchichi, 你好呀~ 我女女都係 ...

本來我都想自己湊返學,但去學校個段路冇遮冇檔,落雨或太熱都幾'金',所以都係坐校車算......
我女未返pre-nur之前都係830先起身,返左一排自己調節6點幾7點起身,食早餐睇吓食咩啦,同埋小朋友食野快唔快,我個女好煩,食野好姿柔,又唔願食,所以有時都冇食就返學,你小朋友介奶未?或者食支奶都ok,我女介左,唔肯飲
作者: cckay    時間: 11-5-16 14:22

夢B, 你小朋友黎緊k1係半日班or 全日班?
作者: cckay    時間: 11-5-16 14:31

我唸住坐25M小巴咋, 如果到時發覺唔對路先再申請坐校巴
我女女依家都係一時時, 有時佢都話唔飲奶, 我就由佢鍾意, 有時會食cereal, 雞蛋或者麵包
作者: 夢B    時間: 11-5-16 15:36

原帖由 cckay 於 11-5-16 14:22 發表
夢B, 你小朋友黎緊k1係半日班or 全日班?

半日am呀
我都想佢返全日,但學費咁 ,比唔起呀
作者: 夢B    時間: 11-5-16 15:39

原帖由 cckay 於 11-5-16 14:31 發表
我唸住坐25M小巴咋, 如果到時發覺唔對路先再申請坐校巴
我女女依家都係一時時, 有時佢都話唔飲奶, 我就由佢鍾意, 有時會食cereal, 雞蛋或者麵包

我studied左路線,佢架特別車就近學校有站,但正常車個站都距離學校好遠吓喎........
作者: lamchichi    時間: 11-5-18 01:26     標題: 回覆 17# cckay 的文章

Yes i think i'll prepare his lunch box in the morning so that it'll keep warm, however i wanna find out at the orientation if the school has a steamer, coz i don't want my son to use microwave everyday, i hope they have a steamer in case we need to reheat the food....

Received the school bus rounte today but they don't stop at my home, need to send the request and hope they'll change the rounte this year....
作者: joeywongmy    時間: 11-5-18 10:34

作者: cckay    時間: 11-5-18 11:31

joeywongmy,
我以為你已經決定好浸幼tim~ 你另外有am offer?
lamchichi,
我都唔想比女女食用微波爐翻熱既食物, even我自己屋企本身都無微波爐, 所以我唸應該要睇定d保暖盒
作者: joeywongmy    時間: 11-5-18 16:07

作者: Nellyli    時間: 11-5-19 21:31

我個囡都係讀下午班, 我都交左學費了
作者: maggie_chung    時間: 11-5-19 21:35

我個女都係下午班
作者: os2002    時間: 11-5-19 21:56

我舊年係收pm,交咗學費,先等倒個am位,因為有D am offer嘅人最後唔讀.
你試吓打電話問學校你係am waiting list排第幾,我舊年係學校打俾我話我排得前,機會大

原帖由 joeywongmy 於 11-5-18 10:34 發表
好傷心
阿仔轉唔到AM
而家1516唔知比唔比學費好呀

作者: maggie_chung    時間: 11-5-19 22:41

請問知唔知waiting list既先後次序係點排?
會唔會早寄信就排先?
作者: os2002    時間: 11-5-20 21:54

呢個唔知,所以最好打電話去學校問

原帖由 maggie_chung 於 11-5-19 22:41 發表
請問知唔知waiting list既先後次序係點排?
會唔會早寄信就排先?

作者: maggie_chung    時間: 11-5-21 23:38

原帖由 os2002 於 11-5-20 21:54 發表
呢個唔知,所以最好打電話去學校問

thx ar
作者: joeywongmy    時間: 11-5-24 12:59

作者: os2002    時間: 11-5-24 21:59

排第九應該有D機會,真係有好多人交咗deposit,最後唔讀架

原帖由 joeywongmy 於 11-5-24 12:59 發表
我尋日打左電話去問喇
我個仔排第9
睇黎都幾難轉AM班

作者: joeywongmy    時間: 11-5-25 12:03

作者: 夢B    時間: 11-5-25 13:44

我都覺得好奇怪,點解上午班小人過下午班
之前好似係上午班係下午班嘅3倍.....
作者: cckay    時間: 11-8-16 12:30

好快到orientation day, 希望有機會跟你地認識一下
作者: joeywongmy    時間: 11-8-17 17:07

作者: 夢B    時間: 11-8-18 14:42

我想問orientation day係指星期五夜晚個家長會定係星期六個function呀
作者: cckay    時間: 11-8-18 23:49

我指星期五晚呀

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5