教育王國

標題: 華夏杯是不是所有參加的小朋友都有獎的? [打印本頁]

作者: spyplay    時間: 11-1-24 13:48     標題: 華夏杯是不是所有參加的小朋友都有獎的?

今天出成績 見這麽多1 2  3等獎  好想知道下
作者: angelmumy    時間: 11-1-24 14:09

不是的, 因為我的小朋友學校有很多同學參加, 大概只有 三分之一有獎. 據知是按比例的, 而且跟參唔參加試前訓練是沒有關係的.
作者: JOJA    時間: 11-1-24 14:47

我個仔有參加賽前班 --- 冇奬
亞女, 嘜都冇參加過  ---- 有奬

原帖由 angelmumy 於 11-1-24 14:09 發表
不是的, 因為我的小朋友學校有很多同學參加, 大概只有 三分之一有獎. 據知是按比例的, 而且跟參唔參加試前訓練是沒有關係的.

作者: Mrs.Yellow    時間: 11-1-24 17:44

多人得 1 2 3等獎 > 因為有很多人參賽。
作者: spyplay    時間: 11-1-24 20:44

多謝各位解答 我個仔今次得左3等獎覺得奇怪所以問一下 平時都沒教過奧數 到臨考才教左几個鈡 再講個仔剛從3年級跳上5年級讀 學校卻幫他報了華夏杯 我原先都係想比他見識一些考試場面而已 想不到的結果~
作者: smartboy2005    時間: 11-1-26 18:05

請問幼三組大概有多少人參賽呢?
作者: BigBoyMaMa    時間: 11-1-26 18:33     標題: 回復 6# smartboy2005 的帖子

我都想知。 請問是不是幼稚園組所有參加者都有獎?
作者: HappyEE    時間: 11-1-27 09:49     標題: 回復 7# spyplay 的帖子

按每級計算, 有獎人數為參加總人數的一半
作者: kittylam    時間: 11-1-27 10:17

按照上年計算方法喺按每級計
特等獎1%
一等獎6%
二等獎12%
三等獎16%
加埋唔到40%人得獎。
佢排名喺跟分數來排,同分以年紀較小的排先。

得獎人數多原因喺參賽人數真喺好多!

作者: Heidi媽    時間: 11-1-27 12:31

作者: lks050526    時間: 11-1-27 14:22     標題: 回復 2# kittylam 的帖子

作者: kittylam    時間: 11-1-27 14:46

原帖由 lks050526 於 11-1-27 14:22 發表
唔係woh...我打電話問了3個不同職員.他們都說只分一等 , 二等....
而1 2  3等獎  內就沒有再細分先後

我喺上年個報名章程讀睇到咖,今年就冇寫。
作者: angelmumy    時間: 11-1-28 10:33

有無獎都無所謂啦, 呢D比賽都係志在參與, 讓小朋友積累比賽經驗. 因為後面的比賽陸續有來啊, 2月份--港澳盃, 昨天老師又派了一張表格, 係3月的數學比賽, 這次要交 80蚊報名費添.
作者: angel333    時間: 11-1-28 11:55

學校老師話此比賽認受性低,因太多學生有佢哋嘅得獎証書。
得到獎嘅同學會收到信話你"好有天份",咁你哋就會乖乖哋差加收費培訓班。或付上一仟多大圓去深圳參加決賽。
再得獎又再去廣州參加總決賽,唔覺意前後用咗一萬元。
值唔值自己唸!
作者: lks050526    時間: 11-1-28 13:59     標題: 回復 2# angelmumy 的帖子

作者: lky3107    時間: 11-1-28 14:59     標題: 回復 12# kittylam 的帖子

係呀, 因為亞仔同d同學都好得二等奬, 但大家排列不出, 但又唔係以姓示排喎, 所以應該係以分數分的.

都認同此比賽代表性低, 但要去深圳比賽又貴, 所以不會去.
作者: angelmumy    時間: 11-1-28 17:36     標題: 回復 2# lks050526 的帖子

剛剛問了女兒, 她說是: 第七屇華夏杯奧數之星創新思維初賽, 比賽日期 3月20日.

我現在手上無資料, 昨晚回家女兒睡覺了, 我草草簽了通告 zhe, 好似最後果句話, 有獎可入亞洲杯
作者: angelmumy    時間: 11-1-28 20:59

SORRY, SORRY, 講錯晒.

回到家重新看了, 正確資料:

2011年第七屇"亞洲杯"奧數之星創新思維初賽

亞洲杯奧數之星新思維邀請賽是一個具規模的國際性數學比賽, 包括中國各省市,香港,澳門,台灣,馬來西亞,泰國,美國等國家或地區均可派代表隊參賽, 初賽三等獎以上入圍數學精英參加決賽.....

參賽對象: P2-F2

HTTP://www.21hx.net
作者: kittylam    時間: 11-1-28 21:15

原帖由 angelmumy 於 11-1-28 20:59 發表
SORRY, SORRY, 講錯晒.

回到家重新看了, 正確資料:

2011年第七屇"亞洲杯"奧數之星創新思維初賽

亞洲杯奧數之星新思維邀請賽是一個具規模的國際性數學比賽, 包括中國各省市,香港,澳門,台灣,馬來西亞,泰國,美國等國 ...

多謝你的資料,不過我在個網度只是找到第六屆!
作者: lks050526    時間: 11-1-29 23:29     標題: 回復 2# angelmumy 的帖子

作者: angelmumy    時間: 11-1-31 09:53

係wo, 我都唔知點解, 在網上找不到資料. 我估可能學校係奧數協會的會員,  提早有資料吧. 好像港澳杯一樣, 個網好快就截止.
作者: kittylam    時間: 11-1-31 16:49

原帖由 angelmumy 於 11-1-31 09:53 發表
係wo, 我都唔知點解, 在網上找不到資料. 我估可能學校係奧數協會的會員,  提早有資料吧. 好像港澳杯一樣, 個網好快就截止.

angelmumy

好多謝你讓我知道有這個比賽, 我之前錯過了港澳盃,現在我會多D留意下個網頁睇下幾時公開報名。
作者: angelmumy    時間: 11-1-31 23:27     標題: 回復 1# kittylam 的帖子

Please check PM.
作者: angelmumy    時間: 11-1-31 23:52     標題: 回復 1# angelmumy 的帖子

PM 唔到, 呢度唔可以留電話:;pppp:
作者: talent2000    時間: 11-2-1 00:24     標題: 回復 14# angel333 的帖子

作者: talent2000    時間: 11-2-1 00:27

作者: foster_ma    時間: 11-2-6 00:51

Hi all,

請問有冇人知道華夏盃的獎狀是寄去學校定寄去屋企呢?
謝謝!
作者: cyiuch    時間: 11-2-13 00:04

如果經學校報就寄/交學校, 自己報當然寄去屋企la.

原帖由 foster_ma 於 11-2-6 00:51 發表
Hi all,

請問有冇人知道華夏盃的獎狀是寄去學校定寄去屋企呢?
謝謝!

作者: lks050526    時間: 11-2-13 16:12     標題: 回復 1# cyiuch 的帖子

作者: foster_ma    時間: 11-2-15 00:31

cyiuch,

唔該晒!

原帖由 cyiuch 於 11-2-13 00:04 發表
如果經學校報就寄/交學校, 自己報當然寄去屋企la.

作者: happyland001    時間: 11-2-15 18:03

作者: thomas_dad    時間: 11-2-20 05:16

2011年第七屆“亞洲杯”奥數之星創新思維初賽(香港賽區)已經接受報名了。報名費用港幣80元截止日期3月3日。但報名表卻說截止日期為2月25日!如有疑問,可致電3970 1869查詢。

http://www.21hx.net/21hx_html/AoShu/2011亚洲杯/2011yzbcszchk.html

or

http://www.21hx.net/21hx_html/AoShu/2011%E4%BA%9A%E6%B4%B2%E6%9D%AF/2011yzbcszchk.html

thomas_dad

作者: kittylam    時間: 11-2-21 08:03

thomas_dad
謝謝分享!
好奇怪我print出黎個報名表格分開兩張紙,上半部在第一張紙,下半部在第二張,未填過咁奇怪的報名表。
作者: thomas_dad    時間: 11-2-22 11:34

網上的表格不知怎列印,所以我便致電叫他們把表格電郵給我,幾經努力下,終於把它弄成為一張過的表格。

回電的老師並推薦我參加賽前培圳班,但我很快便婉拒了。反而它的上屆試題$40元不算貴,我會買給小兒預先了解一下範圍。

有興趣要報名表格可pm我留電郵地址。另外,我會嘗試在星期天買到上屆關於小二的試題後把試題貼出來,讓參加小二比賽的小朋友一起參考吧!

thomas_dad

原帖由 kittylam 於 11-2-21 08:03 發表
thomas_dad
謝謝分享!
好奇怪我print出黎個報名表格分開兩張紙,上半部在第一張紙,下半部在第二張,未填過咁奇怪的報名表。

作者: kittylam    時間: 11-2-22 13:45

原帖由 thomas_dad 於 11-2-22 11:34 發表
網上的表格不知怎列印,所以我便致電叫他們把表格電郵給我,幾經努力下,終於把它弄成為一張過的表格。

回電的老師並推薦我參加賽前培圳班,但我很快便婉拒了。反而它的上屆試題$40元不算貴,我會買給小兒預先了解一下範圍。
...

Thomas_dad
好感激你的幫忙!但我昨天已經把怪怪的報名表格寄出了。

期待你的試題分享!
作者: thomas_dad    時間: 11-2-22 20:38

[email protected]

application form sent, please check email.

thomas_dad
作者: lky3107    時間: 11-2-23 16:22

多謝你的資料, 上去佢個網有張表格, 咁我就 copy and paste 成一張過, 我諗都ok la, 我會寄去.  打電話去,只係留咗個電話號碼,接電話個果咩都唔知.

邊樹買去年的pass paper 呢? $40都ok啦,起碼知道大約係點.你可以pm 我架.

原帖由 thomas_dad 於 11-2-22 20:38 發表
[email protected]

application form sent, please check email.

thomas_dad

作者: thomas_dad    時間: 11-2-24 20:41

hi lky3107,

據老師說,他們每星期日都會在太子附近的香島專科學校舉辦奧數班或賽前培訓班。時間好像是由09:00至17:00,在那段時間內,他們有教材提供。

thomas_dad

原帖由 lky3107 於 11-2-23 16:22 發表
多謝你的資料, 上去佢個網有張表格, 咁我就 copy and paste 成一張過, 我諗都ok la, 我會寄去.  打電話去,只係留咗個電話號碼,接電話個果咩都唔知.

邊樹買去年的pass paper 呢? $40都ok啦,起碼知道大約係點.你可以pm 我 ...

作者: Bubugi    時間: 11-2-26 04:44

我想問, 如果我星期日有事, 出唔到去拎教材, 仲有乜野其他渠道可以拎到架
作者: thomas_dad    時間: 11-2-26 11:47

hi Bubugi,

可嘗試致電39701869或22653369商討能否寄支票或轉賬後請老師代為寄出教材。

P.S. application form sent, please check email.

thomas_dad

原帖由 Bubugi 於 11-2-26 04:44 發表
我想問, 如果我星期日有事, 出唔到去拎教材, 仲有乜野其他渠道可以拎到架

作者: Bubugi    時間: 11-2-26 20:03

收到電郵喇, 唔該晒!!!    但我自己就真失敗, 岩岩過左期, 唯有等下次啦. 如果下次再有, 真係要麻煩你再通知我丫
作者: thomas_dad    時間: 11-2-27 00:17

雖然啱啱過咗期,但如果致電詢問一下是否仍可報名還是有機會的。

不用太旨意我,我也是旨意學校的,否則華夏盃和港澳盃我也沒打算報。現在反而一不做,二不休,能報多少便多少,反正功夫都花了不少。

thomas_dad

原帖由 Bubugi 於 11-2-26 20:03 發表
收到電郵喇, 唔該晒!!!    但我自己就真失敗, 岩岩過左期, 唯有等下次啦. 如果下次再有, 真係要麻煩你再通知我丫

作者: Bubugi    時間: 11-2-27 02:29

係, 我地大人能夠做得幾多得幾多啦

希望你個小朋友比賽當日順順利利啦
作者: kittylam    時間: 11-2-27 09:29

我今次都唔知報唔報到,佢D職員打給我話我張支票忘記了簽名,要我補寄但我今日先寄唔知佢當唔當我過期?我真大頭蝦。
作者: kittylam    時間: 11-2-27 09:32

四月還有個 多元智能盃 ,現在還在接受報名,大家有冇興趣?
作者: thomas_dad    時間: 11-2-27 13:36

今天到香島專科買奧數的書,負責的同事說報名的截止日期跟國內的,好像是3月20日,所以現在仍可以報名。

努力!

thomas_dad

原帖由 Bubugi 於 11-2-27 02:29 發表
係, 我地大人能夠做得幾多得幾多啦

希望你個小朋友比賽當日順順利利啦

作者: Bubugi    時間: 11-2-28 17:53

平時我打去都好似好難打得通, 但我今朝打電話有人接聽, 然後再問過左截止日期 (當時仲係只知道 2/25為截止日期 )唔知道仲可唔可以報名, 但個職員既聲線好似未訓醒咁話, 會搵其他人覆我, 但到呢時呢刻都無人覆我喎... 但我又覺得無啦啦走去入數, 好似唔多禮貌咁喎...

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5