教育王國

標題: 喇沙書院面試 [打印本頁]

作者: denlija    時間: 11-1-27 10:16     標題: 喇沙書院面試

請問有沒有人昨天去咗喇沙面試呀? 可否講吓怖情況呀?有冇知是否遞表就有得interview.同埋會否有2nd int..
作者: ricetaster    時間: 11-1-27 10:30

聽聞話 25/1 已經開始 interview, 如果有 2nd interview一般會在之後兩星期內。
作者: denlija    時間: 11-1-27 11:01     標題: 回復 1# ricetaster 的帖子

是否個個遞form都有得面試!
作者: ricetaster    時間: 11-1-27 11:38

Deleted the content.

作者: emanthon    時間: 11-1-27 12:39     標題: 回復 1# denlija 的帖子

Please check PM!
作者: FungBBMaMa    時間: 11-1-27 12:41     標題: 回復 2# denlija 的帖子

係全部都有得1st Interview既!

Procedures
Admission through Discretionary Places

PT. 3.
All applicants will be notified by phone of the date and time of the interviews.

http://stu.lasalle.edu.hk/show.php?id=info_admission
作者: BO_BO    時間: 11-1-27 13:56

原帖由 ricetaster 於 11-1-27 10:30 發表
聽聞話 25/1 已經開始 interview, 如果有 2nd interview一般會在之後兩星期內。

我個朋友24/1 個日已經INN 左.
作者: FungBBMaMa    時間: 11-1-27 14:37

BoBo,

請教下 朋友仔的面試衣著係點呀? in時問左d?
是否好早入表呢 才頭兩日便in.呢?

有勞!!
作者: Hello媽媽    時間: 11-1-27 18:47     標題: 回復 1# FungBBMaMa 的帖子

小兒24/1已面試, 每人15分鐘,應不是人人有得見. 我好緊張有冇2nd int
作者: denlija    時間: 11-1-27 21:13     標題: 回復 1# Hello媽媽 的帖子

我想問你小朋友有冇入晒四間interview房呀!
作者: Hello媽媽    時間: 11-1-27 21:39     標題: 回復 1# denlija 的帖子

小兒說一間是英文,另一間是中文, 而其他的是給外國小孩.
作者: denlija    時間: 11-1-28 10:32     標題: 回復 3# Hello媽媽 的帖子

阿仔話頭兩間是必入, 如果ok, 再入第三間房, 再ok就入第四間房, 阿仔話佢入晒第四間...
作者: Tiger_bb媽媽    時間: 11-1-28 13:50

係全部有入申請表都有得見,但如果佢見你既時候問一D好簡單既問題或者見得好快,就即是佢只係循例見下你.
作者: Hello媽媽    時間: 11-1-28 14:18     標題: 回復 2# denlija 的帖子

哪恭喜你了! 請問你仔仔有什麼專長 或特異技能呢?
作者: Hello媽媽    時間: 11-1-28 14:22     標題: 回復 2# Tiger_bb媽媽 的帖子

但我有親友上年只見10分鐘到, 問一些自己問題,他就入咗了.
作者: WYmami    時間: 11-1-28 14:53

那是否那個學生成績很突出? 或是運動/音樂很好呢? 請賜教.

原帖由 Hello媽媽 於 11-1-28 14:22 發表
但我有親友上年只見10分鐘到, 問一些自己問題,他就入咗了.

作者: denlija    時間: 11-1-28 15:13     標題: 回復 3# Hello媽媽 的帖子

係校際音樂和朗誦有個攞獎, 算唔算有特異巧能呢!唔好咁快恭喜住啦!我都擔心唔知有冇2nd int..
作者: Hello媽媽    時間: 11-1-29 01:53     標題: 回復 1# denlija 的帖子

小兒在朗誦也有攞獎, 並且在奧林匹克數公開賽中也取了很多金獎, 數學也學到F.5程度.IQ也有145以上, 但都不能進入全部房.好SAD.
真??????
作者: Hello媽媽    時間: 11-1-29 02:01     標題: 回復 3# WYmami 的帖子

學生成績是很突出,IQ有145以上. 但運動/音樂不突出, 父母都是碩士
作者: ABC-DAD    時間: 11-1-29 02:28     標題: 上年in 左3 分鐘出返來

真係3 min,走得,有2nd in,無奧數、無音樂、無學界公開運動奬,見完brother 都有機。不過dss收,就註左直資。入過一間房咁多。
作者: BO_BO    時間: 11-1-29 09:51

原帖由 FungBBMaMa 於 11-1-27 14:37 發表
BoBo,

請教下 朋友仔的面試衣著係點呀? in時問左d?
是否好早入表呢 才頭兩日便in.呢?

有勞!!

FungBBMaMa,
我沒有多問朋友仔, 因為我個個係女, 所以LS不是我杯茶!  不過我知佢中.英文...都有問, 佢係著小學校服, 而佢真係很早入表, 佢聖誕前已經入表.不是教局的日期內.
作者: denlija    時間: 11-1-29 10:52     標題: 回復 4# Hello媽媽 的帖子

都無須太sad啦, 就算入晒全部房都唔知有冇得in..la..,好似冇特定一個準則既, 平常心, 祝大家好運, 有2nd in..就通知我啦!
作者: Hello媽媽    時間: 11-1-29 14:41     標題: 回復 1# denlija 的帖子

祝大家好運
作者: vet    時間: 11-1-29 17:27

成績突出 is most important
作者: vet    時間: 11-1-29 17:29

原帖由 ABC-DAD 於 11-1-29 02:28 發表
真係3 min,走得,有2nd in,無奧數、無音樂、無學界公開運動奬,見完brother 都有機。不過dss收,就註左直資。入過一間房咁多。

your son must be really out-standing
作者: ABC-DAD    時間: 11-1-30 17:11

多謝,不過當日真係好心UP,以為3分鐘就被KO左啦﹗
只想分享下,見得短亦未必無機2ND IN。加OIL各位﹗

原帖由 vet 於 11-1-29 17:29 發表

your son must be really out-standing

作者: denlija    時間: 11-2-8 17:28     標題: 回復 25# ricetaster 的帖子

知不知道2nd int.是什麼形式?
作者: kkffss    時間: 11-2-9 11:29

仲未收到有第2次面試的消息,唔知有冇機會見第2次,真係急死人,有冇人收到有得見第2次呀?通知吓!
作者: denlija    時間: 11-2-9 13:18     標題: 回復 1# kkffss 的帖子

你幾多號first int..嫁?
作者: kkffss    時間: 11-2-9 13:21     標題: 回覆 1# denlija 的文章

25/1 已完成第一次面試
作者: denlija    時間: 11-2-9 19:15

有無人話比我知2nd interview會問什麼問題, 好緊張呀!要父母都要in.埋?Thanks
作者: VHFC    時間: 11-2-9 22:52     標題: 回復 4# kkffss 的帖子

作者: kwannn88    時間: 11-2-10 01:24

作者: denlija    時間: 11-2-10 09:08

阿仔26/1面試, 7/2收到電話通知2nd interview, 好緊張呀, 聽日in 啦!希望阿仔順利入讀喇沙啦!

原帖由 VHFC 於 11-2-9 22:52 發表
小兒都是24/1面試, 昨午收到second-in 通知, 我跟太太都好開心能收到這來電! 希望有機會成為喇沙的一份子啦!

作者: cckky    時間: 11-2-10 10:07

我兒子在1月9日已經2nd in 了, 見了校監太約一小時,知道已ok了,
作者: cckky    時間: 11-2-10 10:09

sorry! 是2月9日
作者: denlija    時間: 11-2-10 10:23

Congratulation!可否告知問父母和小朋友什麼問題?是否一齊入去見校監? 如果父母in.得唔好, 會否因而不取錄小朋友?many thanks

原帖由 cckky 於 11-2-10 10:09 發表
sorry! 是2月9日

作者: cckky    時間: 11-2-10 12:44

小朋友先in,太約40分鐘, 之後才家長,先分開見
作者: denlija    時間: 11-2-10 13:12     標題: 回復 1# cckky 的帖子

大約問什麼問題?
作者: RAYMA    時間: 11-2-10 13:20

原帖由 denlija 於 11-2-10 10:23 發表
Congratulation!可否告知問父母和小朋友什麼問題?是否一齊入去見校監? 如果父母in.得唔好, 會否因而不取錄小朋友?many thanks

恭喜你

我上年SEOND IN同校監BROTHER PARTICK 閒話家常, 佢好好人, 好NICE,佢份人好風趣, 你會覺得好RELAXE, 內容只係圍繞屋企同小朋友, 家人既事,IN完大人同小朋友都會好開心
基本上有SEOND IN 既, 99%收左你囝囝啦
所以用輕鬆既心情去IN就OK
作者: denlija    時間: 11-2-10 13:41

Thanks!是否既係知道result嫁=)

原帖由 RAYMA 於 11-2-10 13:20 發表

恭喜你

我上年SEOND IN同校監BROTHER PARTICK 閒話家常, 佢好好人, 好NICE,佢份人好風趣, 你會覺得好RELAXE, 內容只係圍繞屋企同小朋友, 家人既事,IN完大人同小朋友都會好開心
基本上有SEOND IN 既, 99%收左你囝 ...

作者: cckky    時間: 11-2-10 14:04

是這樣, 我都是一樣
作者: bb818    時間: 11-2-10 20:21

原帖由 cckky 於 11-2-10 14:04 發表
是這樣, 我都是一樣

RAYMA & cckky

請問你地囝囝係唔係名列前茅,英文好又有攞過一些公開比賽獎項呀?
作者: VHFC    時間: 11-2-10 21:44     標題: 回覆 34# denlija 的文章

作者: VHFC    時間: 11-2-10 21:52

作者: denlija    時間: 11-2-10 22:20     標題: 回復 2# VHFC 的帖子

thanks VHFC
作者: cckky    時間: 11-2-11 10:10

對,成績很好,
原帖由 bb818 於 11-2-10 20:21 發表

RAYMA & cckky

請問你地囝囝係唔係名列前茅,英文好又有攞過一些公開比賽獎項呀?

作者: cymama98    時間: 11-2-11 12:09

見到各位家長的交流令我回想去年同樣的經歷, 担心沒有第二次面試的機會。已獲通知第二次面試的家長恭喜你們!未獲通知的家長不要失望, 相信你們孩子的能力,結果一定會找到好學校的,加油!
作者: RAYMA    時間: 11-2-11 12:32     標題: 回覆 6# bb818 的文章

成績全級約頭十名+五級樂器
作者: baekdoosan    時間: 11-2-11 14:52

請問最近一、兩天還有沒有人收到2nd in電話? 謝謝!
作者: VHFC    時間: 11-2-11 21:24

作者: carolyu    時間: 11-2-11 23:34

我個囝下週才第一次面試. 但你地已進入第二次面試.  我想都是陪太子讀書..
作者: VHFC    時間: 11-2-11 23:39

作者: kwannn88    時間: 11-2-12 00:57

作者: denlija    時間: 11-2-12 09:37

ok la...thanks

原帖由 VHFC 於 11-2-11 21:24 發表
denlija,

有好消息嗎?

作者: denlija    時間: 11-2-12 09:42

I know my friend's son has not yet received a call for first interview she submitted the form on 19 January..

原帖由 kwannn88 於 11-2-12 00:57 發表
Is that not all can have interview? from 24/1 to now, not many days are interview days, why some say all can have interview? When is the last day?  

作者: ivantissue    時間: 11-2-12 19:34

del--
作者: FungBBMaMa    時間: 11-2-12 19:56     標題: 回復 1# denlija 的帖子

我都係Deadline 24/1個日 around 3pm才交表, 31/1收到電話下個禮拜初 1 in.
我以為已經係最後一批 1 in.添. 但你地已經
1 in. + 2 in. + 暗示取錄 = 全部完成
我都未閞始 1 in. 真有d   anyway 大家加油吧!
試下叫你朋友打去問下吧!

Kwann88,
係lasalle 自行申請資訊pt.3 表明所有申請人都有得面試.
http://stu.lasalle.edu.hk/show.php?id=info_admission

參考如下:

Procedures
Admission through Discretionary Places

1. Forms can be obtained by post or in person during school office hours or downloaded following this link. A letter of application is required, if you want the form to be sent by post.
2. Completed Forms, together with the required documents, must be submitted in person on or before the deadline. No late applications can be accepted.
3. All applicants will be notified by phone of the date and time of the interviews. For overseas applicants special arrangements will be made for the timing of the interview.
4. No written Tests are given to applicants.
作者: kwannn88    時間: 11-2-13 01:19

作者: Jjai    時間: 11-2-13 16:08

作者: kwannn88    時間: 11-2-15 02:31

作者: kwannn88    時間: 11-2-15 02:35

作者: FungBBMaMa    時間: 11-2-15 17:34     標題: 回復 1# kwannn88 的帖子

Not yet.
作者: kkffss    時間: 11-2-17 11:26

仲未收到 2nd in 通知,點算!係咪已經冇機會 in 呢?有冇人知道要等幾耐冇通知就即是落選?
作者: cymama98    時間: 11-2-17 13:34

There is a family fun day this Sunday, interested parents may take chance to learn more about the school and students.
作者: FungBBMaMa    時間: 11-2-18 16:20

我囝囝都完成 1st in. 了, 內容同之前mamie提及大同小異, 不詳述了.

同場有5個家長同是24/1 截止收表日那天下午交表的,
但不清楚是否代表學校完成 1st in. 程序呢?
大家是否都進行了 1st in.? 又有幾多人收到call 將去
2nd in. ? 請報料!
作者: ivantissue    時間: 11-2-18 17:56

我今日去交補充資料,職員話first interview已完,如有得second interview應今個月至三月頭。
作者: FungBBMaMa    時間: 11-2-22 11:59

作者: SundayOff    時間: 11-2-22 12:02

原帖由 FungBBMaMa 於 11-2-22 11:59 發表

Did you call the school and ask? They may tell you if your child have a chance for 2nd interview.
作者: mayc    時間: 11-2-22 12:42

朋友囝上星期四2nd In,並且收了!

原帖由 SundayOff 於 11-2-22 12:02 發表

Did you call the school and ask? They may tell you if your child have a chance for 2nd interview.

作者: twcho    時間: 11-2-22 13:59

官津學校不是必須等到7月才知道收生結果嗎?
作者: Johnny@Klnbay    時間: 11-2-22 14:44     標題: 回覆 1# twcho 的文章

報得喇沙,一般都會報埋DBS和SPCC,前兩年喇沙第二次面試之后,神父會同你講,記得準時參加暑假的升中課程,或者問你有無報直資,叫你不用去直資註冊了,暗示他們會收你,他們也不想頂尖的學生給直資搶走哂!
作者: kkffss    時間: 11-2-24 18:47

慘!冇機會 2nd In!已完滿結束收晒人!
作者: meimeimama1    時間: 11-2-24 20:25

作者: AlanShirley    時間: 11-2-24 20:36

作者: meimeimama1    時間: 11-2-24 21:00     標題: 回覆 75# AlanShirley 的文章

作者: Jjai    時間: 11-2-24 21:31     標題: 回覆 76# meimeimama1 的文章

作者: cowboymama    時間: 11-2-24 21:35

Hi meimeimama1,

上年三月中仍有2nd In,估計是最後一批。
希望在明天!叫你朋友不要灰心,可能到時LS及其他學校如SPCC都有offer呢!祝你朋友早日有好消息!

cowboymama

原帖由 meimeimama1 於 11-2-24 21:00 發表
多謝你既鼓勵
不過個朋友囝囝上次已經冇得in DB
今次如果都冇得2 in LS 一定好失望

好想知係咪真係已經冇希望la

作者: baekdoosan    時間: 11-2-24 22:25

原帖由 kkffss 於 11-2-24 18:47 發表
慘!冇機會 2nd In!已完滿結束收晒人!

繼被英華reject後, 又一次打擊!
作者: bb818    時間: 11-2-24 23:02

原帖由 mayc 於 11-2-22 12:42 發表
朋友囝上星期四2nd In,並且收了!

咁你朋友個囝係唔係1月尾1st interview嗰批呀?
作者: happy_mama_lee    時間: 11-2-24 23:43

i've called and asked, they say second-in will last till mid-march, so there's still chance!

and can "kkffss" please explain why you said second-in is over?

Thanks

原帖由 baekdoosan 於 11-2-24 22:25 發表

繼被英華reject後, 又一次打擊!

作者: ABC-DAD    時間: 11-2-25 01:14

始終SPCC、DB等直資派彩之後會吸收一批in左但要DSS唔等LS嘅囝囝,等下係值得嘅,CALL得你2ND IN 就成數好高吓 堅持最緊要反正要7月出左張派位紙先註到册

作者: meimeimama1    時間: 11-2-25 07:45

作者: RAYMA    時間: 11-2-25 12:16

不要氣餒, 上年我仔都是3月second in 的,機會我相信重有架,因為要等校監有時間才可安排面試
作者: bb818    時間: 11-3-1 21:42

原帖由 RAYMA 於 11-2-25 12:16 發表
不要氣餒, 上年我仔都是3月second in 的,機會我相信重有架,因為要等校監有時間才可安排面試

最近仲有冇人收到2nd interview嘅電話呀?
作者: baekdoosan    時間: 11-3-2 13:59

原帖由 bb818 於 11-3-1 21:42 發表

最近仲有冇人收到2nd interview嘅電話呀?

小朋友還未有... 看來是沒希望了...
作者: vivi_chan    時間: 11-3-9 14:57

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5