教育王國

標題: 日日去信箱收信,真係折磨~~ [打印本頁]

作者: ydoris    時間: 11-2-10 13:35     標題: 日日去信箱收信,真係折磨~~

自行一封面試信都未收到,直資又無回音..唉...點解政府要咁玩我地D家長??有無人已經註左冊直資,坐係度笑呵呵架??
作者: Sherryko9    時間: 11-2-10 14:02

自行唔係多數3月int咩?應該2月中才收信播!relax,唔好甘心急;直資就應該好多已經開始int了!多數直資最遲在3月中知結果卦!

原帖由 ydoris 於 11-2-10 13:35 發表
自行一封面試信都未收到,直資又無回音..唉...點解政府要咁玩我地D家長??有無人已經註左冊直資,坐係度笑呵呵架??

作者: Amandakok    時間: 11-2-10 14:25

作者: Crabtree    時間: 11-2-10 16:56

我今日收到津校的面試信, 好開心呀!
作者: mm0912    時間: 11-2-10 18:43

Agree!

quote]原帖由 Amandakok 於 11-2-10 14:25 發表

我都好明白你既感受
我都啱啱經歷完日日睇住個鐘
一等夠鐘就立即去睇信既日子
有時見到冇信仲會問保安姨姨郵差到左未
真係好辛苦 [/quote]
作者: Sherryko9    時間: 11-2-11 10:14

恭喜你 邊間呀?我諗自行階段哩個時間應該好多中學開始發信通知面試了,據我所知,官/津中會在3月開始面試學生.

原帖由 Crabtree 於 11-2-10 16:56 發表

作者: Crabtree    時間: 11-2-11 14:59

我係深水埗區, 男英中, 2月尾面試.  另一間要三月頭才收信.  希望各住等待的媽咪, 陸續有好消息.

原帖由 Sherryko9 於 11-2-11 10:14 AM 發表
恭喜你 邊間呀?我諗自行階段哩個時間應該好多中學開始發信通知面試了,據我所知,官/津中會在3月開始面試學生.

作者: D.Fish    時間: 11-2-11 23:47

深水埗區, 男英中,是否長天? 聽聞只見100位學生
作者: cymama98    時間: 11-2-12 13:56

Totally understand your feeling as last year, I go through the same process.  There is not anything you can do except hoping for good luck.  Even after the 1st round interview, you don't know the result until July, it is a long time of torture.

Wish you good luck.
作者: Jjai    時間: 11-2-12 17:51

作者: Crabtree    時間: 11-2-12 18:57

yes!  但報名表無寫只見一百名喎, 但大角咀的聖芳濟則寫明只見全港頭一百名的, 所以我諗呢間"凍過水".

原帖由 D.Fish 於 11-2-11 11:47 PM 發表
深水埗區, 男英中,是否長天? 聽聞只見100位學生

作者: D.Fish    時間: 11-2-12 20:56

原帖由 Crabtree 於 11-2-12 18:57 發表
yes!  但報名表無寫只見一百名喎, 但大角咀的聖芳濟則寫明只見全港頭一百名的, 所以我諗呢間"凍過水".

我朋友打去問過,學校話大約見100名學生
作者: Jjai    時間: 11-2-13 18:09

作者: coolkid    時間: 11-2-13 18:33

好彩我揀個兩間係個個都有得in..:)
不過依然等緊直資啲信law..  :(
作者: Jjai    時間: 11-2-13 18:56     標題: 回覆 14# coolkid 的文章

作者: littlecat    時間: 11-2-14 12:35

我都等緊, 今星期六會見一間, 但另一間就未有消息, 面試日期係2-4-2011, 唔知幾時會收信通知呢?
作者: kilykilyk    時間: 11-2-14 15:35

日日去信箱收信,真係折磨<<有同感,日日會望一望信箱,但就仲未收到信....
作者: kilykilyk    時間: 11-2-14 17:40

原帖由 Crabtree 於 11-2-10 16:56 發表

恭喜哂!^^請問可否話我知收到邊間學校面試信呀??:)
作者: Crabtree    時間: 11-2-14 21:53     標題: 回復 1# kilykilyk 的帖子

Pls check pm.
作者: bmhlee    時間: 11-2-17 01:20

cymama98, have a pm for you.  Pls check.
Hope you could help me.
Thanks.

原帖由 cymama98 於 11-2-12 13:56 發表

Totally understand your feeling as last year, I go through the same process.  There is not anything you can do except hoping for good luck.  Even after the 1st round interview, you don't know the re ...

作者: 亞菊    時間: 11-2-17 15:44

等結果已經是一個折磨,等到一個拒絕的結果,更加折磨。

我都冇哂心機同辨法了。
作者: candyvu    時間: 11-2-17 15:57     標題: 回覆 1# 亞菊 的文章

有無試德信
作者: OfficeMgr    時間: 11-2-17 16:25

係邊間的拒絻信呀? 我仲等緊QE呢!
作者: ydoris    時間: 11-2-18 08:45

等到啦,終於等到中基啦.仲有一間津校未收到,直資又未有結果...繼續被折磨...
作者: meimeimama1    時間: 11-2-18 09:27

作者: Tobymm    時間: 11-2-18 09:31

天光黎明前,一定是最黑和最靜。信一定有最好的安排,不要擔心,祝大家好運。

作者: Sherryko9    時間: 11-2-18 10:57

收到信又要面對interview後的結果,如果係自行,還慘,唔知得唔得,仍然要等到7月才知結果;已陸續有信,只差1間還未收信,但應無問題,問題只在阿囡interview表現,媽咪信心不夠(對阿囡呢方面);收到第1封面試信後,反而焦慮感少左,因為無物信心那間都可以面試.現在只可寄望阿囡生性,無野可做.大家努力!
作者: Jjai    時間: 11-2-18 11:09     標題: 回覆 22# candyvu 的文章

作者: ydoris    時間: 11-2-18 11:35

吾係WOR~好多野做WOR~中基要帶手冊去,仲要帶作品.報名時個人同我講一有新文件就FAX俾佢地學校,剛收到童軍既REFERENCE 信,我星期一家長日,今次阿女攞左個優點,我要影印同FAX.仲要問老師收集阿女D作品,影相同PRINT出來.好彩有成個WEEK我做..

原帖由 Sherryko9 於 11-2-18 10:57 發表
收到信又要面對interview後的結果,如果係自行,還慘,唔知得唔得,仍然要等到7月才知結果;已陸續有信,只差1間還未收信,但應無問題,問題只在阿囡interview表現,媽咪信心不夠(對阿囡呢方面);收到第1封面試信後,反而焦慮感 ...

作者: Jjai    時間: 11-2-18 11:44     標題: 回復 29# ydoris 的帖子

作者: Sherryko9    時間: 11-2-18 11:59

囡囡無物野補充,2間都要求帶基本野---學生手冊,封信;A學校叫帶正本核對,1次interview攪掂,B學校無叫帶正本,有2次interview,呢次係1st interview,如果有幸入到2nd才要求帶正本卦?C學校,我估計阿囡都會收到信面試,下個月中,反而呢間有提過一有最新資料/學校成績請update;想中學知的,我都比左,其他佢地無要求,唔打算比,因為in得,以後的就睇阿囡面試表現,我覺得以後的証書作用不大,除非係好有代表性(全港)的比賽,但據我所知,暫時應該唔多呢D比賽開始.
現在我心情反而唔太緊張,最焦慮時期是等第1封面試信,因為果間中學太多"出名",担心阿囡只不過是云云申請者中平凡的1個,連第1次見都無資格!收左就感恩,唔收到就要繼續努力小學考試生涯,唉 ,我真係有D頂唔順小學生涯(阿囡就無野,阿媽就好有野.....),只想快D過D"平淡"又開心的小學生活,阿囡上到P5,媽咪就開始感到呈分壓力了!

原帖由 ydoris 於 11-2-18 11:35 發表
吾係WOR~好多野做WOR~中基要帶手冊去,仲要帶作品.報名時個人同我講一有新文件就FAX俾佢地學校,剛收到童軍既REFERENCE 信,我星期一家長日,今次阿女攞左個優點,我要影印同FAX.仲要問老師收集阿女D作品,影相同PRINT出來 ...

作者: Sherryko9    時間: 11-2-18 12:21

我真係好想有番自己的假期和生活,幼稚園時我無費心,好彩有奶奶和老爺跟,反而係奶奶要求囡囡寫好D字和睇吓佢功課,我過了一個完全無憂的日子.... 選小學時亦無諗太多,屋企人話呢間小學OK加上學位多容易入,所以選了,果時唔識担心,又過了1個大家都認為好困難時刻 .上到小學,嘩!第1日小學,囡囡放學後比我睇的通告,真係....慘過返工,張張好似奪命符,我好似第1日做人阿媽甘,全部要自己負責番(老人家只可以幫到小朋友幼稚園程度,但我仍好感激他們),雖然我唔會睇阿囡學校功課,但仍有不少功夫要跟,好忙!返工還好,返到屋企來料了!日日要佢一定要完成校外野,陪到 ,之後公司假都唔再係自己了! 如果上到中學,我諗身為媽咪的我都無物野可以幫到阿囡了,只能睇住佢行為上唔好走歪,唔好學壞!學業上靠佢自己了!
作者: Jjai    時間: 11-2-18 12:48     標題: 回覆 32# Sherryko9 的文章

作者: meimeimama1    時間: 11-2-18 12:53     標題: 回復 32# Sherryko9 的帖子

作者: Sherryko9    時間: 11-2-18 13:37

我都明白1個全職媽咪的慘況,全部以仔女為中心,直情無左自我,又無朋友圈子,所以我還是揀番返工,當休息---相比在家24小時全天候服侍老公和仔女 有時想退休,但又驚"呢份工"---家庭主婦--好難做!

原帖由 Jjai 於 11-2-18 12:48 發表
That's why I really want to salute the effort made by the full-time mom.  They take good care of their kids, arrange a list of activities for them and do so many things all for their kids...

作者: ydoris    時間: 11-2-18 14:20

我既想法係多D野俾考官睇,起碼知道佢屋企係有BACKUP.假如我係考官,都會考慮個D多過只係放學就係屋企打機既學生.中基係好嚴架,所以我先選佢,同埋如果成績吾夠,希望其他野可補救下.上次考直資,有成千人,佢地都好用心IN每一個學生,見我個女視藝幾得,問佢攞野睇,我地無預備,考官話下次記得帶作品,佢好想睇.仲問有無參加公開比賽TIM.不過又無2ND IN,點有下次??唉,不知係未吾收佢,叫佢再扣門??不過我係見到有學生帶左作品去IN架..
作者: Hippomother    時間: 11-2-22 15:31

請問各位家長仲有無收到沙田區自行選校的面試信?
作者: Jjai    時間: 11-2-24 21:49

作者: ydoris    時間: 11-2-25 08:30

收到啦,最後間津中都收到啦.不過要成3月尾先面試.其實最想直資快D有結果,等左成個月都吾知得吾得..祝大家好運~~
作者: alice44    時間: 11-2-25 10:13

希望面試成功.
我阿仔揀嗰兩間都話會3月頭先發信通知, 我都好心急.
作者: Crabtree    時間: 11-2-26 20:24

Congratulations!!!

原帖由 ydoris 於 11-2-25 08:30 AM 發表
收到啦,最後間津中都收到啦.不過要成3月尾先面試.其實最想直資快D有結果,等左成個月都吾知得吾得..祝大家好運~~

作者: minijelly    時間: 11-2-28 10:47

我都收到喇

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5