教育王國

標題: 報咗2010年[聖保祿幼兒園]的,一齊傾吓啦 (PART 2) [打印本頁]

作者: max1116    時間: 11-2-15 11:52     標題: 報咗2010年[聖保祿幼兒園]的,一齊傾吓啦 (PART 2)

由於反應熱烈,加開 PART 2 ~
歡迎各位齊齊來傾吓啦 ~~~~
作者: max1116    時間: 11-2-15 11:59

2011年度報名日快到了 ~ 大家準備好未 ?!
作者: jl118    時間: 11-2-15 12:59

報到

因要返工,無聽蟲蟲講座......
昨天女女帶了本圖書回家,請問要幾時返?幾耐睇一本書?幾時交蟲蟲,可PM我details嗎
thanks
作者: jl118    時間: 11-2-15 13:11

另外,你地盆大岩桐點呀?有無交相返學校?
過年前我買了盆又係死下死下的返屋企培育,剪左啲壞葉,依家有兩片大葉同兩片BB葉,唔知會唔會有開花既一日
作者: jl118    時間: 11-2-15 13:13

原帖由 max1116 於 11-2-15 11:59 發表
2011年度報名日快到了 ~ 大家準備好未 ?!

妹妹係唔係今次?預祝成功
作者: max1116    時間: 11-2-15 14:29

原帖由 jl118 於 11-2-15 13:13 發表

妹妹係唔係今次?預祝成功

係呀 ! 影咗好多相。

承你貴言
作者: max1116    時間: 11-2-15 14:33

原帖由 jl118 於 11-2-15 13:11 發表
另外,你地盆大岩桐點呀?有無交相返學校?
過年前我買了盆又係死下死下的返屋企培育,剪左啲壞葉,依家有兩片大葉同兩片BB葉,唔知會唔會有開花既一日  ...

我果盆有4片葉 (2大2小的),上星期生多2片BB葉。
你交咗相喇 ? 我打算呢2日先至交。查實使唔使帶回校呢 ?
作者: max1116    時間: 11-2-15 14:34

原帖由 jl118 於 11-2-15 12:59 發表
報到

因要返工,無聽蟲蟲講座......
昨天女女帶了本圖書回家,請問要幾時返?幾耐睇一本書?幾時交蟲蟲,可PM我details嗎
thanks

pm俾你啦 ~
作者: jl118    時間: 11-2-15 21:26     標題: 回復 8# max1116 的帖子

thanks but 未收到PM呀
作者: jl118    時間: 11-2-15 21:31

原帖由 max1116 於 11-2-15 14:33 發表

我果盆有4片葉 (2大2小的),上星期生多2片BB葉。
你交咗相喇 ? 我打算呢2日先至交。查實使唔使帶回校呢 ?

你果盆ok呀 似乎依家仍是長葉期,我一星期兩次水一次肥,你呢?有花記得報喜 我未交咗相呀,maybe Monday交.....
作者: max1116    時間: 11-2-15 23:01

原帖由 jl118 於 11-2-15 21:26 發表
thanks but 未收到PM呀

SORRY ! send咗好多次都唔得呀 ~ 明天再試
作者: jl118    時間: 11-2-15 23:49     標題: 回復 11# max1116 的帖子

我pm了我email給你,唔得就 send email給我 啦,thanks a lot
作者: max1116    時間: 11-2-16 09:53

原帖由 jl118 於 11-2-15 23:49 發表
我pm了我email給你,唔得就 send email給我 啦,thanks a lot

今次應該得喇 ! check pm 啦 ~
作者: max1116    時間: 11-2-16 09:56

原帖由 jl118 於 11-2-15 21:31 發表

你果盆ok呀 似乎依家仍是長葉期,我一星期兩次水一次肥,你呢?有花記得報喜 我未交咗相呀,maybe Monday交.....

今日交咗報告喇 ~ 聽日先至帶佢(盆植物)返學校啦

你呢個星期六約咗幾點見家長呀 ?
作者: jl118    時間: 11-2-16 13:37

原帖由 max1116 於 11-2-16 09:53 發表

今次應該得喇 ! check pm 啦 ~

received. thanks
作者: jl118    時間: 11-2-16 13:41     標題: 回復 14# max1116 的帖子

We need to bring the 大岩桐 to school?
Not just photo?
報告 means photo?

Anyway, I will confirm class teacher tomorrow.
作者: hellomickey    時間: 11-2-18 13:39

報到,too
Our 大岩桐 was , so we decided to give up the project .

One girl of my class is resigned in this term. We feel so.... but still respect their decision.
作者: max1116    時間: 11-2-18 16:57

原帖由 hellomickey 於 11-2-18 13:39 發表
報到,too
Our 大岩桐 was , so we decided to give up the project .

One girl of my class is resigned in this term. We feel so.... but still respect their decision.

why ??? 考 CCKG ???
作者: KaHeiBaBa    時間: 11-2-19 03:26

原帖由 max1116 於 11-2-18 16:57 發表

就算係都應該係"讀",唔應該係"考" !!
作者: KaHeiBaBa    時間: 11-2-19 03:30

原帖由 hellomickey 於 11-2-18 13:39 發表
報到,too

唔駛 feel so .... 喎,KaHei 有個同班同學,讀完 N1、N2、N3、N4第一個月(8月)先退學都係咁啦;人各有志,我哋只有祝福佢 "前程錦繡" !!
作者: hellomickey    時間: 11-2-20 18:18

原帖由 max1116 於 2011/2/18 16:57 發表

She resigned due to health problem.
In fact , she will promoted to DGJS ( not CCKG , no need!!)on Sept.

She is a clever and lovely girl.
We miss her and hope she get well soon.

作者: max1116    時間: 11-2-21 12:02

看過大女的assessment, 卻比我預計中好,心想 : 呢個小女孩真的不能低估啊 ~
作者: max1116    時間: 11-2-21 12:03

原帖由 hellomickey 於 11-2-20 18:18 發表

She resigned due to health problem.
In fact , she will promoted to DGJS ( not CCKG , no need!!)on Sept.

She is a clever and lovely girl.
We miss her and hope she get well soon.

原來如此 ~
作者: hellomickey    時間: 11-2-21 17:27

原帖由 max1116 於 2011/2/21 12:02 發表
看過大女的assessment, 卻比我預計中好,心想 : 呢個小女孩真的不能低估啊 ~

Well Done!
作者: hellomickey    時間: 11-2-21 17:31

Dear jl118
How about your lovely girl's assessment? It is her frist assessment in SPN,right?
作者: jl118    時間: 11-2-21 19:30

原帖由 max1116 於 11-2-21 12:02 發表

作者: jl118    時間: 11-2-21 19:52

原帖由 hellomickey 於 11-2-21 17:31 發表
Dear jl118
How about your lovely girl's assessment? It is her frist assessment in SPN,right?

係呀,第一次assessment!
我自己覺得just ok啦:)
佢有一個need improvement:( 係......
good posture      
因唔太清楚學校既standard,請問是否多數比very good,要攞full very good才叫靚?(因知一啲KG是這樣的)
另外,是否很少比need improvement
作者: jl118    時間: 11-2-21 20:06

學校今日又派了歌書仔,睇住女女一篇篇的自己朗讀,幻想佢巳識晒啲中文字,就發達啦
不過我都好佩服老師可以令小朋友睇住本嘢就識讀,可能係因為日讀夜讀
作者: KaHeiBaBa    時間: 11-2-22 02:20

原帖由 jl118 於 11-2-21 19:52 發表

佢有一個need improvement:( 係......
good posture       mouth:" />
因唔太清楚學校既standard,請問是否多數比very good,要攞full very good才叫靚?( ...

KaHei 當年係接近 full "very good",頂多只有三、兩個 "good",沒有 "need to improve" !!
作者: 仔仔錫錫你    時間: 11-2-22 10:41

原帖由 KaHeiBaBa 於 11-2-22 02:20 發表

KaHei 當年係接近 full "very good",頂多只有三、兩個 "good",沒有 "need to improve" !!

小囡大埔n1,都接近full "very good",有3個 "good",沒有 "need to improve";老師話維持進度的話好大机會擺奬(我覺得呢句人人有份,等家長開心吓)
作者: jl118    時間: 11-2-22 13:12

原帖由 KaHeiBaBa 於 11-2-22 02:20 發表

原帖由 仔仔錫錫你 於 11-2-22 10:41 發表

小囡大埔n1,都接近full "very good",有3個 "good",沒有 "need to improve";老師話維持進度的話好大机會擺奬(我覺得呢句人人有份,等家長開心吓)

你地兩個都好叻呀
女女除了very good 外,得5個good, 1個 need to improve ,要加油啦
作者: hellomickey    時間: 11-2-22 21:50

原帖由 仔仔錫錫你 於 2011/2/22 10:41 發表

We have a new friend!!Yeah!
I want to know TAI PO SPN more.
作者: hellomickey    時間: 11-2-22 21:55

原帖由 jl118 於 2011/2/21 19:52 發表

good posture       mouth:" />
因唔太清楚學校既standard,請問是否多數比very good,要攞full very good才叫靚?( ...

我相信你囡囡未習慣啫,Next term 會進步的。
作者: hellomickey    時間: 11-2-22 22:06

Minnie 今次的report 是Full A(只有5個A-)(N3,N4是用A B C grading的),太難以置信了!

最開心的是老師稱讚我兩老,肯用心及時間去教Minnie,用平實的方法去教導,並非只追求学業上的成績...嘩!開心到我倆想哭出來。終於有人識欣賞我兩老了。

Happy!
作者: KaHeiBaBa    時間: 11-2-23 06:05

原帖由 hellomickey 於 11-2-22 22:06 發表
Minnie 今次的report 是Full A(只有5個A-)(N3,N4是用A B C grading的),太難以置信了!

最開心的是老師稱讚我兩老,肯用心及時間去教Minnie,用平實的方法去教導,並非只追求学業上的成績...嘩!開心到我倆想哭出來。終於 ...

KaHei 當年係接近冇 A-,幾多個,唔講喇 !!

不過 SPN 係冇 A+ 的,right ?? (因為依家小學有 )
作者: max1116    時間: 11-2-23 11:33

原帖由 hellomickey 於 11-2-22 22:06 發表

最開心的是老師稱讚我兩老,肯用心及時間去教Minnie,用平實的方法去教導,並非只追求学業上的成績...嘩!開心到我倆想哭出來。終於 ...

付出的心血並非想得到人地認同,只要能發揮作用得到預期的效果,就算當初幾辛苦幾頭痛,都一掃而空。

苦盡甘來 ~

當日老師特別提及大女在語言發展大大進步時,我真係開心到不得了呀 ~
作者: jl118    時間: 11-2-23 13:06

原帖由 hellomickey 於 11-2-22 21:55 發表

我相信你囡囡未習慣啫,Next term 會進步的。

Thank you. 我會努力令佢進步 :loveliness:
作者: jl118    時間: 11-2-23 13:10

做Daddy mami既,最開心就係比人讚教小朋友教得好
作者: jl118    時間: 11-2-23 13:12

原帖由 KaHeiBaBa 於 11-2-23 06:05 發表

KaHei 當年係接近冇 A-,幾多個,唔講喇 !!

不過 SPN 係冇 A+ 的,right ?? (因為依家小學有 )

所以Ka Hei考到好學校
作者: jl118    時間: 11-2-23 13:15

原帖由 max1116 於 11-2-23 11:33 發表

付出的心血並非想得到人地認同,只要能發揮作用得到預期的效果,就算當初幾辛苦幾頭痛,都一掃而空。
苦盡甘來 ~
當日老師特別提及大女在語言發展大大進步時,我真係開心到不 ...

希望我下次都聽到大大進步啦 加油
作者: max1116    時間: 11-2-23 13:54

原帖由 jl118 於 11-2-23 13:15 發表

希望我下次都聽到大大進步啦 加油

一定得嘅
作者: max1116    時間: 11-2-23 13:55

子女免稅額提高兩成,由現時每名子女50,000元增加至60,000元
住宅用戶戶口提供1,800元的電費補貼
寬免2011至12年度全年的差餉,以每戶每季1,500元為上限。
向所有擁有強積金的市民,一次過派發6000元,注入他們的強積金戶口

作者: 仔仔錫錫你    時間: 11-2-23 14:06

原帖由 hellomickey 於 11-2-22 21:50 發表

We have a new friend!!Yeah!
I want to know TAI PO SPN more.

我諗同hk side 差唔多,只係學校旅行地點唔同
作者: hellomickey    時間: 11-2-23 22:30

原帖由 仔仔錫錫你 於 2011/2/23 14:06 發表

我諗同hk side 差唔多,只係學校旅行地點唔同

How about the school free?
作者: hellomickey    時間: 11-2-23 22:39     標題: 回覆 35# KaHeiBaBa 的文章

Ka Hei 真叻女!!
作者: hkspiderman    時間: 11-2-24 00:26

Del"......
作者: KaHeiBaBa    時間: 11-2-24 02:13

原帖由 jl118 於 11-2-23 13:12 發表

所以Ka Hei考到好學校

主要係因為"運氣好",唉 !!
作者: KaHeiBaBa    時間: 11-2-24 02:14

原帖由 max1116 於 11-2-23 13:55 發表
子女免稅額提高兩成,由現時每名子女50,000元增加至60,000元
住宅用戶戶口提供1,800元的電費補貼
寬免2011至12年度全年的差餉,以每戶每季1,500元為上限。
向所有擁有強積金的市民,一次過派發6000元,注入他們的強積金戶口
...

因為冇得退稅,鬍鬚曾已經俾好多 BK 媽咪剷到 ......

可以的話,妳都係收番 D 會比較好 !!
作者: KaHeiBaBa    時間: 11-2-24 02:18

原帖由 hellomickey 於 11-2-23 22:39 發表
Ka Hei 真叻女!!

叻咩呀,都係嗰句:"一山還有一山高" !!
作者: Nov    時間: 11-2-24 10:30

KaHeiBaBa,

同意呀! 當年都唸過幫囡囡起名叫'一山'

spcn家長日當天, 我接過評估報告...真係唔敢打開, 最後都係交比爸爸做, 感覺很沉重! <n1的時候真的沒此感覺>

KaHei 適應了小一的生活嗎?  

原帖由 KaHeiBaBa 於 11-2-24 02:18 發表

叻咩呀,都係嗰句:"一山還有一山高" !!

作者: KaHeiBaBa    時間: 11-2-26 03:29

原帖由 Nov 於 11-2-24 10:30 發表
KaHeiBaBa,

同意呀! 當年都唸過幫囡囡起名叫'一山'

spcn家長日當天, 我接過評估報告...真係唔敢打開, 最後都係交比爸爸做, 感覺很沉重!

KaHei 適應了小一的生活嗎?  

...

KaHei 好早已經適應,唔適應嗰個反而係我,唉 !!
作者: max1116    時間: 11-2-28 11:54

提一提大家 :
2011年度SPN (CWB) 新生報名將於明天(3月1日)開始接受申請喇,詳情請參閱校方網頁啦 ~
作者: Sumyeema1    時間: 11-2-28 17:07

岩岩有 BK member 報料,今年 SPN 有 15 個小朋友考入 DGJS & SPCC.  好
作者: jl118    時間: 11-2-28 19:36

原帖由 Sumyeema1 於 11-2-28 17:07 發表
岩岩有 BK member 報料,今年 SPN 有 15 個小朋友考入 DGJS & SPCC.  好

作為spn的一份子,很為師姐高興
作者: hellomickey    時間: 11-2-28 22:55

原帖由 Sumyeema1 於 2011/2/28 17:07 發表

消息好靈通!!
我冇去收料,不過都應該差不多,其中有一X老師組(10-11人)同学裏,現在只剩下3位同学會去SPC(即考到DGJS and SPCC啦)
另外有2位同学是兩間都收咗佢(以我所知),加上其他組的叻同學.....D料好準!!

Don't forget SPN只有60+位女同学!咁樣成績,好叻喇!! (如果以考到呢兩間学校為目標的話)

而其他絕大部份女同学都入了SPC,真係好開心!!沒有人會唔認同啩?
作者: KaHeiBaBa    時間: 11-3-1 02:29

原帖由 hellomickey 於 11-2-28 22:55 發表

消息好靈通!!
我冇去收料,不過都應該差不多,其中有一X老師組(10-11人)同学裏,現在只剩下3位同学會去SPC(即考到DGJS and SPCC啦)
另外有2位同学是兩間都收咗佢(以我所知),加上其他組的叻同學.....D料好準!!

Don't forget SPN只有60+位女同学!咁樣成績,好叻喇!! (如果以考到呢兩間学校為目標的話)

而其他絕大部份女同学都入了SPC,真係好開心!!沒有人會唔認同啩?

尤其是曾經、依家係 SPN 嘅一份子 !! (絕對有光宗耀祖嘅感覺,恭喜哂)

作為曾經係 SPN 家長之一,唔多唔少都沾上了半點光彩 !!
作者: KaHeiBaBa    時間: 11-3-1 02:30

原帖由 jl118 於 11-2-28 19:36 發表

作為spn的一份子,很為師姐高興

作為後輩,唔多唔少都會有壓力,加油呀 !!
作者: KaHeiBaBa    時間: 11-3-1 02:34

原帖由 Sumyeema1 於 11-2-28 17:07 發表

查實嚟嚟去去都係嗰幾位 (對我嚟講,已經有幾位特別熟悉),Sumyeema 同意嗎 ??  
作者: KaHeiBaBa    時間: 11-3-1 02:44

原帖由 max1116 於 11-2-28 11:54 發表
提一提大家 :
2011年度SPN (CWB) 新生報名將於明天(3月1日)開始接受申請喇,詳情請參閱校方網頁啦 ~

睇完今年嘅申請表格,我都想提一提大家,今年喺某 D 方面,同往年略有不同,請留意:

1. 要交多一張相

1. two extra 4R-size photos:-
‧ one only applicant
‧ another with her/his family
(Write the name of the child and the Application
Number "11N-xxxx" at the back of the photo)

2. ........

申請表格,Please click !! (另外,中文版本只供參考,Please click)

順帶一提:

~ Parents will be notified before the end of June (whether the child is accepted or not). If accepted, the child
begins school in August.
~ The child who is not accepted will have his/her name entered into the waiting list (extended only until
May of next year. Application for further extension for another year (for N2) should be sent in a letter to
school. Please quote with the name & apply number of the child.)

Good Luck to all "Applicants" !!
作者: max1116    時間: 11-3-1 10:20

原帖由 KaHeiBaBa 於 11-3-1 02:44 發表

睇完今年嘅申請表格,我都想提一提大家,今年喺某 D 方面,同往年略有不同,請留意:

1. 要交多一張相

(Write the name of the chil ...

哈哈 ! 俾你快咗一步添 ~

唔該哂 kaheibaba

好彩再睇多一次,好等我有時間去準備
作者: max1116    時間: 11-3-1 10:21

原帖由 KaHeiBaBa 於 11-3-1 02:44 發表

Good Luck to all "Applicants" !!

承你貴言
作者: max1116    時間: 11-3-1 10:23

1. 要交多一張相

(Write the name of the chil ...

kaheibaba,

未知可否將你的資料轉貼到我的新topic呢 ????? (需預先得到你的同意)
作者: max1116    時間: 11-3-1 10:47

新topic
"報咗2011年[聖保祿幼兒園]的,一齊傾吓啦 ~"
大家齊齊來傾吓啦 ~
作者: Sumyeema1    時間: 11-3-1 11:10

原帖由 KaHeiBaBa 於 11-3-1 02:34 發表

查實嚟嚟去去都係嗰幾位 (對我嚟講,已經有幾位特別熟悉),Sumyeema 同意嗎 ??  

KaHeiBaBa,

你人緣好, 個女又讀名校,大把 member send pm 俾你。

我 e + 都系睇多,唔出聲,費事言者無心,聽者有意, 尤其最近 SPK 就快開彩,SPN 又開始接受報名,敏感時刻。

我仲系15 16未決定幫唔幫阿仔報 SPN, 阿女就好想同弟弟一起返學。 雖然我住果頭,SPK + SPN 搭同一架校巴, 但 SPN 加著學費(我知物有所值), 真系貴d .
作者: jl118    時間: 11-3-1 20:14

原帖由 Sumyeema1 於 11-3-1 11:10 發表

KaHeiBaBa,

你人緣好, 個女又讀名校,大把 member send pm 俾你。

我 e + 都系睇多,唔出聲,費事言者無心,聽者有意, 尤其最近 SPK 就快開彩,SPN 又開始接受報名,敏感時刻。

我仲系15 16未決定幫唔幫阿仔報 SPN, 阿女就好 ...

Just a friendly reminder,SPK 下學年無學券:loveliness:
作者: jl118    時間: 11-3-1 20:18

原帖由 KaHeiBaBa 於 11-3-1 02:30 發表

作為後輩,唔多唔少都會有壓力,加油呀 !!

我對spc 一條心
我會加油的
作者: hellomickey    時間: 11-3-1 21:02

原帖由 jl118 於 2011/3/1 20:14 發表

Just a friendly reminder,SPK 下學年無學券:loveliness:

無学卷?但仍然很有吸引力!

作者: hellomickey    時間: 11-3-1 21:06

Dear All
今日收到同學仔媽咪电話知道:
因銅鑼灣爆水管,学校可提早放学,大家有沒有受影响呢?
作者: hellomickey    時間: 11-3-1 21:15

原帖由 Sumyeema1 於 2011/3/1 11:10 發表

KaHeiBaBa,

我仲系15 16未決定幫唔幫阿仔報 SPN, 阿女就好 ...

我路過多嘴
有否想過先讀1年N1再作决定呢?学校咁好。
(出面都好難考N1)
而且(你應該知)你囝囝要入SPN,好大機會啦!!
作者: 仔仔錫錫你    時間: 11-3-1 22:51

原帖由 hellomickey 於 11-2-23 22:30 發表

How about the school free?

如果用"物超所值"來形容spn, 咁我會用"價廉物美"來形容大埔
作者: KaHeiBaBa    時間: 11-3-2 05:59

原帖由 max1116 於 11-3-1 10:23 發表

kaheibaba,

未知可否將你的資料轉貼到我的新topic呢 ????? (需預先得到你的同意)

Why not ??

妳實在太客氣喇,max !!
作者: KaHeiBaBa    時間: 11-3-2 06:06

原帖由 max1116 於 11-3-1 10:21 發表

承你貴言

妳唔駛我"承"都得啦 !!
作者: KaHeiBaBa    時間: 11-3-2 06:10

原帖由 Sumyeema1 於 11-3-1 11:10 發表

KaHeiBaBa,

Sumyeema,

唔好理咁多,報咗先啦,我哋再慢慢傾,OK ??
作者: KaHeiBaBa    時間: 11-3-2 06:11

原帖由 jl118 於 11-3-1 20:18 發表

我對spc 一條心
我會加油的

作者: KaHeiBaBa    時間: 11-3-2 06:16

原帖由 hellomickey 於 11-3-1 21:02 發表

無学卷?但仍然很有吸引力!

Of course !!

Btw,SPN 從來都沒有 "學劵",同樣好有吸引力 !!
作者: KaHeiBaBa    時間: 11-3-2 06:19

原帖由 hellomickey 於 11-3-1 21:06 發表
Dear All

學校、家長有冇影響我唔知,我哋屋企就好大影響喇 !! (夜晚要走到去北角茶餐廳食飯,唉)
作者: KaHeiBaBa    時間: 11-3-2 06:21

原帖由 hellomickey 於 11-3-1 21:15 發表

我路過多嘴
有否想過先讀1年N1再作决定呢?学校咁好。
(出面都好難考N1)
而且(你應該知)你囝囝要入SPN,好大機會啦!!

Why ??

佢家姐係讀緊 SPK 喎 !!
作者: max1116    時間: 11-3-2 10:43

原帖由 jl118 於 11-3-1 20:18 發表

我對spc 一條心
我會加油的

可唔可以加埋我個心落去呀
作者: max1116    時間: 11-3-2 10:44

原帖由 hellomickey 於 11-3-1 21:06 發表
Dear All

擒日朝已經有報導跑馬地爆水管架喇
~
不過唔知咁大影響。

我都係同學仔媽媽通知先至知,不過我見無咩即時危險,況且安排得來都夠鐘放學啦
~

作者: max1116    時間: 11-3-2 10:45

原帖由 KaHeiBaBa 於 11-3-2 06:06 發表

妳唔駛我"承"都得啦 !!

好多嘢都係睇定d穩陣d ~
作者: lolobbchu    時間: 11-3-2 10:52     標題: 回覆 23# KaHeiBaBa 的文章

KaHeiBaBa

請問下係未報名都未必有得in架?
作者: Sumyeema1    時間: 11-3-2 11:34

原帖由 KaHeiBaBa 於 11-3-2 06:21 發表
Why ??

佢家姐係讀緊 SPK 喎 !!

hello mickey,

可能我講的唔清唔楚, 我女讀 SPN----> 樓下,著格仔裙。

唔覺得弟弟申請 SPN 有著數。
作者: hellomickey    時間: 11-3-2 11:49

Oh! I see!
I just remember that your lovely girl is sit on SPK.
As KaHeiBaBa suggest you must apply frist.
作者: hellomickey    時間: 11-3-2 11:52

原帖由 仔仔錫錫你 於 2011/3/1 22:51 發表

如果用"物超所值"來形容spn, 咁我會用"價廉物美"來形容大埔

It is so great!!
作者: Sumyeema1    時間: 11-3-2 12:29

原帖由 KaHeiBaBa 於 11-3-2 06:10 發表

Sumyeema,唔好理咁多,報咗先啦,我哋再慢慢傾,OK ??

見到你 post, 即刻 download 左 application form.
You are 100% right, 報左先。
作者: KaHeiBaBa    時間: 11-3-3 01:59

原帖由 Sumyeema1 於 11-3-2 12:29 發表

見到你 post, 即刻 download 左 application form.
You are 100% right, 報左先。

作者: KaHeiBaBa    時間: 11-3-3 02:04

原帖由 lolobbchu 於 11-3-2 10:52 發表
KaHeiBaBa

請問下係未報名都未必有得in架?

報名都未必有得 in !!
作者: KaHeiBaBa    時間: 11-3-3 02:06

原帖由 max1116 於 11-3-2 10:45 發表

好多嘢都係睇定d穩陣d ~   

不過我相信妳唔駛睇定都好穩陣 !!
作者: jl118    時間: 11-3-5 01:04

估唔到蟲蟲project令我有意外收獲,女女很喜歡做,這一星期每日也做,所以每日也有圖書攞返屋企,帶回來的書也很適合她看,我就唔需要每日諗講乜故事 仲train到女女發表個人感想,不過佢啲感想又幾特別,好似一本講豬的書,有一頁是7隻豬BB正喝豬媽媽奶,問女女讀後感想,佢話: 「覺得豬媽媽要照顧7隻豬BB,很辛苦呀!」
作者: KaHeiBaBa    時間: 11-3-5 07:44

原帖由 jl118 於 11-3-5 01:04 發表
估唔到蟲蟲project令我有意外收獲,女女很喜歡做,這一星期每日也做,所以每日也有圖書攞返屋企,帶回來的書也很適合她看,我就唔需要每日諗講乜故事 仲train到女女發表個人感想,不過佢啲感想又幾特別,好似一本講豬的書 ...

即係暗示妳要生多 D 弟弟、妹妹陪佢玩,咁妳要加油喇 !!
作者: jl118    時間: 11-3-5 14:25

原帖由 KaHeiBaBa 於 11-3-5 07:44 發表

即係暗示妳要生多 D 弟弟、妹妹陪佢玩,咁妳要加油喇 !!

一個巳夠了,因我不太會教女,自己自細自由慣
有時好羨慕你地的乖女兒
雖然我也很欣賞小女,但她在學校是有點特別的
<老師話的 >
在家吃到最後一口飯,她有時會話我就快自由啦
作者: hellomickey    時間: 11-3-5 17:20

原帖由 jl118 於 2011/3/5 01:04 發表
估唔到蟲蟲project令我有意外收獲,女女很喜歡做,這一星期每日也做,所以每日也有圖書攞返屋企,帶回來的書也很適合她看,我就唔需要每日諗講乜故事 仲train到女女發表個人感想,不過佢啲感想又幾特別,好似一本講豬的書 ...

你要好好享受蟲蟲project,因為它的好處是畢生受用的,我覺得它是SPN的强項
最上乘的武功,就是最簡單的招式。
作者: max1116    時間: 11-3-7 10:54

原帖由 hellomickey 於 11-3-5 17:20 發表

你要好好享受蟲蟲project,因為它的好處是畢生受用的,我覺得它是SPN的强項
最上乘的武功,就是最簡單的招式

睇怕自己仲係做緊"紥馬"基本功
作者: max1116    時間: 11-3-7 10:56

原帖由 jl118 於 11-3-5 01:04 發表

每日 ????!!!!!!
作者: jl118    時間: 11-3-7 13:26

原帖由 hellomickey 於 11-3-5 17:20 發表

最上乘的武功,就是最簡單的招式。

多謝師姐提點
從前真係只識講故事......
因為那兩條問題,豐富了我們的講故事活動
作者: jl118    時間: 11-3-7 13:35

原帖由 max1116 於 11-3-7 10:56 發表

每日 ????!!!!!! mouth:" />

有時我也想做得太密是否唔跟學校 schedule
但老師同女女講看完就可還(我亦再confirm過老師......)
加上上星期頭我較空閒,連做了兩天,then Daddy見我們做得幾開心,就每日也搶住同阿女做
作者: max1116    時間: 11-3-7 17:22

原帖由 jl118 於 11-3-7 13:35 發表

有時我也想做得太密是否唔跟學校 schedule
但老師同女女講看完就可還(我亦再confirm過老師......)
加上上星期頭我較空閒,連做了兩天,then Daddy見我們做得幾開心,就每日也搶住同阿女做 ...

相信你囡囡已開始第二種顏色的虫虫書吧 ~
作者: pipip929    時間: 11-3-9 12:28

halo, 各位. 吾知仲記吾記得我呢.
前排, 攪幼稚園 + 等生仔..攪左一排
結果, 兩樣都仲係得個吉.~
唉.. 都幾灰.. 而家得樓下附近幼稚園收左.
報左spcn & spn. 希望有著落啦.

攪完幼稚園, 我就去學kelly攪人工... >_<"

btw, 我係想入黎多謝呢到既mami 一直既分享& 解答... 未報前一直都好多問題. 多謝大家咁耐心解答...而家交左表了, 一切就隨遇而安吧.  多謝~
作者: jl118    時間: 11-3-9 13:13

原帖由 max1116 於 11-3-7 17:22 發表

相信你囡囡已開始第二種顏色的虫虫書吧 ~

乜有唔同色的虫虫書,啲問題是否一樣?
我只係近一星期做密左,所以仍是紅虫虫
作者: jl118    時間: 11-3-9 13:15

原帖由 pipip929 於 11-3-9 12:28 發表
halo, 各位. 吾知仲記吾記得我呢.
前排, 攪幼稚園 + 等生仔..攪左一排
結果, 兩樣都仲係得個吉.~
唉.. 都幾灰.. 而家得樓下附近幼稚園收左.
報左spcn & spn. 希望有著落啦.

攪完幼稚園, 我就去學kelly攪人工... >_ ...

預祝成功,加油

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5