教育王國

標題: 港式直升機父母的特點! [打印本頁]

作者: fanwong29    時間: 11-2-28 15:41     標題: 港式直升機父母的特點!

1.他們進取、勤力,視小朋友的成就為家長自己的成就,不讓孩子輸在起跑點。
2.出盡法寶、金錢、人事關係把子女送入名校。
3.如打聽到老師偏心,立刻向學校投訴。
4.不肯放權,否定子女的選擇。
5.過度介入子女學習,安排極多課外活動,圖令孩子學習上快人一步。
6.小事化大,常提醒子女外面的世界非常危險,等等...。
7.過分保護和照顧自己的小朋友,亦要求其他人也一樣。
8.太注重成功,認為小朋友的成績是父母的責任。
以上歸納港式直升機父母的特點,各位家長不況諗諗自已有無以上的特徵!
作者: HTLT    時間: 11-2-28 16:24     標題: 回覆 1# fanwong29 的文章

Of course, I am not.

I know someone who let her daughter (K2) to attend 10 課外活動 every week.
作者: rbaggio74    時間: 11-2-28 16:32

10項?
琴棋詩畫,歌舞書茶.....仲有咩??
厲害!
作者: fanwong29    時間: 11-2-28 16:44

1.普通話
2.英文拼音
3.英語會話班
4.鋼琴
5.畫畫
6.唱歌
7.數學
8.踢波
9.游水
10.朗誦
數數吓我都10樣呀!
作者: rbaggio74    時間: 11-2-28 16:48

原帖由 fanwong29 於 11-2-28 16:44 發表
1.普通話
2.英文拼音
3.英語會話班
4.鋼琴
5.畫畫
6.唱歌
7.數學
8.踢波
9.游水
10.朗誦
數數吓我都10樣呀!

太勁喇!!

可否請你分享一下,孩子的時間如何分配?
作者: lauerica    時間: 11-2-28 16:51

樓主自已算唔算港式直升機父母?其實你想表達的乜?
作者: cmchang0927    時間: 11-2-28 17:15

唔駛怕,我都差不多
1. school choir
2. kung fu
3. Jazz dancing
4. right mind development
5. 中文認字班
6. kumon English
7. kumon maths
8. English Reading Class
9. Drawing

差你一樣........  我friend個仔都係差不多十樣
原帖由 fanwong29 於 11-2-28 16:44 發表
1.普通話
2.英文拼音
3.英語會話班
4.鋼琴
5.畫畫
6.唱歌
7.數學
8.踢波
9.游水
10.朗誦
數數吓我都10樣呀!

作者: fanwong29    時間: 11-2-28 17:21

未做人父母之前,見到d小明友咁早就學咁多嘢為嘜咁辛苦!到自己有小朋友後..........,不知不覺漸漸完全改變哂,早d為孩子裝備,增加孩子競爭力,開始已有直升機父母特點出現,其實直升機父母都是愛護子女,但這個稱呼聽起來給人們感覺是怎樣呢?
作者: lauerica    時間: 11-2-28 17:29

但這個稱呼聽起來給人們感覺是怎樣呢?
似貶意多。
作者: cmchang0927    時間: 11-2-28 23:34

Absolutely agree!
比阿仔學咁多野, 絕不是想考個d dbs, st paul co edu, etc 名校, 因為我仔學野好慢既, 成三歲半先認得a to z 大小楷......... 最近四歲上咗公文先數得掂1至100
佢而家k2, 唔慢慢學點搞掂小一d野.........對聰明小朋友ok, 對我阿仔呢d失憶症小朋友唔慢慢吸收, 去到小一肯定成日不合格, 又要見家長, 又要比人歧視.........所以我寧願佢慢慢學, 大家都relax d.
要佢學中英數, 又唔想佢冇自己覺得開心既野學, 好似school choir (好鬼平), kung fu, dance, drawing 個d佢又好鍾意, 所以加加埋埋都差不多十樣
原帖由 fanwong29 於 11-2-28 17:21 發表
未做人父母之前,見到d小明友咁早就學咁多嘢為嘜咁辛苦!到自己有小朋友後..........,不知不覺漸漸完全改變哂,早d為孩子裝備,增加孩子競爭力,開始已有直升機父母特點出現,其實直升機父母都是愛護子女,但這個稱呼聽起來 ...

作者: fanwong29    時間: 11-3-1 14:17

依家d小朋友精力充沛,學嘢又快,其實安排多d嘢比佢學,都係唔想浪費d時間,好過淨喺顧住玩同睇電視呀,我本身很少會睇電視,所以可影響埋小朋友少睇電視,如小朋友習慣學習生活模式,將來升小學可輕鬆一d囉。
作者: agnesbibi    時間: 11-3-1 16:21

其實點解叫直昇機父母?
作者: fanwong29    時間: 11-3-1 16:48

原帖由 agnesbibi 於 11-3-1 16:21 發表
其實點解叫直昇機父母?
「直升機父母」一詞來致美國,來形容父母會在孩子上空盤旋,無所不想知,無所不想在,隨時準備從天而降,介入孩子的一切,他們的行為有時貌似瘋狂,愈是中產,愈容易變成直升機父母。
1.他們進取、勤力,視小朋友的成就為家長自己的成就,不讓孩子輸在起跑點。
5.過度介入子女學習,安排極多課外活動,圖令孩子學習上快人一步。
以上歸納港式直升機父母的特點,各位家長不況諗諗自已有無以上的特徵!
作者: dad1234    時間: 11-3-1 17:14

香港真係好多直升機父母,希望唔會正常化,如果唔係我地下一代就真係...
作者: wootaitai    時間: 11-3-1 17:55

作者: 3pigmama    時間: 11-3-1 23:18

是校內的 付費活動 還是 校外的活動呢?
是一至五參加的嗎?

1.普通話
2.英文拼音
3.英語會話班
4.鋼琴
5.畫畫
6.唱歌
7.數學
8.踢波
9.游水
10.朗誦
數數吓我都10樣呀!

作者: 愚人    時間: 11-3-1 23:25

可唔可以加埋, 為左仔女入名校, 不惜一切借地址, 假信教, 為背良心, 不擇手段, 教壞下一代o既家長?
作者: TelleTelleMom    時間: 11-3-1 23:26

Deleted
作者: 3pigmama    時間: 11-3-2 00:10

其實我都未定.

如果我個女入我以前間官小, 我和個女 便可以輕鬆好多.又吾使個個月幾千$,   官小入官中又易. 不過一定冇名校的水準.

假設, 如果只係 中學公開試考到2 個A/B, 吾學10樣, 只學2樣,  會吾會都可以入到好的大學和好的學系呢

作者: hellojl    時間: 11-3-2 00:49

其實我覺得以上有幾点係个社會迫家長做成, 好似:2.出盡法寶、金錢、人事關係把子女送入名校 & 5.過度介入子女學習,安排極多課外活動,圖令孩子學習上快人一步.

根本个教育政策唔惦, 政府又要行直資, 咁d直資學校收生就精挑細選, 2,3千志收百多人. 好自然如果家長擇直資路的話, 唯一就係好好裝備个小朋友.....學嘢, 比賽.....所以到升中時小朋友己需進化到要擁有特異功能志有好學校收 (尢其呢幾年d準升中生仲慘, 政府減班減到小相公!).

名校多直升, 1條龍ma, 只要經歷過小一派位, 我估冇人想6年之後煩多次law!

至於人事關係呢d嘢, 講真, 真係好現實, 有某d情况下, 識人係好過識字. 呢个不能否認!

作者: hellojl    時間: 11-3-2 00:57

原帖由 愚人 於 11-3-1 23:25 發表
可唔可以加埋, 為左仔女入名校, 不惜一切借地址, 假信教, 為背良心, 不擇手段, 教壞下一代o既家長?

呢d家長直情係人格有問題! 但佢地唔會覺得自己錯law!
作者: idy926    時間: 11-3-2 09:23

我好吾入流,亞女小一,課外活動只得跳舞一樣,仲係亞女自己要求的,其他3-4樣活動都係佢學校嘅上課時間內包含的,有時都有D擔心會吾夠競爭力呢,因為係學校度,學術嘅野係相對少左的,功課亦吾多,佢當然返學返得好開心啦...
不過第6點,適當教道小朋友遠離危險係要嘅,我就係中Li 點啦,吾知係咪因為咁,我亞由歲幾起巳經好謹慎,有時over左,吾肯試新野,一定要見其他人做完佢先會跟住做,而家大個先好D....

原帖由 fanwong29 於 11-2-28 15:41 發表
5.過度介入子女學習,安排 ...

作者: fanwong29    時間: 11-3-2 10:06

原帖由 3pigmama 於 11-3-1 23:18 發表
是校內的 付費活動 還是 校外的活動呢?
是一至五參加的嗎?
全部是校外活動,在一至六參加。
作者: chowkarman    時間: 11-3-2 10:53

hihi idy926, 我同你要認識一吓呀!!!!  我同你一樣, 唔入流呀, 個女讀小一, 學緊跳舞仲要係學校揀o既一項課外活動, 但我就有比佢學 phoncis 囉, 因為想佢串生字認生字輕鬆 d, 嚟緊佢想學畫畫, 而家睇緊 d 時間囉, hehe~~~   我成日諗, 童年只得一個, 我唔想佢將來回憶自己童年只係得測驗考試補習同興趣班!!!  我又係中第六樣, 因為而家個社會確實係危險咗好多, 想佢好好保護自己, 結果同你個囡囡一樣, 有時自我保護得滯樣樣都驚, 激死!!!!  其實我自己覺得冇嘢比得上佢活得開心重要, 如果個小朋友學嘢學得好 enjoy 咁我覺得多多都唔緊要, 但如果只係父母一廂情願, 咁佢o既童年又點會開心呢???!!  都明白而家好多父母擔心子女競爭力唔夠, 但如果佢讀得唔開心都唔會讀得好~~~

原帖由 idy926 於 11-3-2 09:23 發表
我好吾入流,亞女小一,課外活動只得跳舞一樣,仲係亞女自己要求的,其他3-4樣活動都係佢學校嘅上課時間內包含的,有時都有D擔心會吾夠競爭力呢,因為係學校度,學術嘅野係相對少左的,功課亦吾多,佢當然返學返得好開心啦...
不過第6 ...

作者: idy926    時間: 11-3-2 11:34

哈,又幾似喎,不過有樣相反,phonics佢學校有得學.
我女跳舞係平日,一星期兩天,放假就family day,我身邊其他人多數都好多活動,聚會時講去邊度上嘜嘜好,真係撘吾上咀...反而小朋友自己會比較,有時佢見人學又話學,我都會先解釋活動大概嘅情況,都想就比佢試試,試一排有興趣有心機先可繼續.
畫畫要小心揀,我女試過上過一個班,老師成日捉佢隻手去畫,什至幫埋佢畫,女亦吾enjoy,10堂就無學,其實亞女天生有興趣,自細巳經日日在家畫剪貼,自得其樂,表達到抒發倒,我覺得咁細個黎講,比技巧重要.果次咪就係見人學又話學. 不過肯定有好course,吾知係邊啫...

原帖由 chowkarman 於 11-3-2 10:53 發表
hihi idy926, 我同你要認識一吓呀!!!!  我同你一樣, 唔入流呀, 個女讀小一, 學緊跳舞仲要係學校揀o既一項課外活動, 但我就有比佢學 phoncis 囉, 因為想佢串生字認生字輕鬆 d, 嚟緊佢想學畫畫, 而家睇緊 d 時間囉, he ...

作者: joeylin1017    時間: 11-3-4 14:45

原帖由 hellojl 於 11-3-2 00:57 發表

呢d家長直情係人格有問題! 但佢地唔會覺得自己錯law!

同意
不過我覺得點樣既性格既家長就會教到點既情格既小朋友
不過通常小朋友似媽咪多d,因為對得多丫嘛,哈哈
作者: miku_nishikido    時間: 11-3-5 23:46

比自己個仔女學多d野我又唔覺得有咩問題.
小朋友係有選擇權,但做父母都要provide d 選擇機會比小朋友去揀咩係鐘意,咩係唔鐘意

同埋其實咁著緊要入名校都唔係冇得理解
的確名校係有著重培育學生的學識,眼界和個人修養,當然家長的角色也很重要,不過我一定唔會係果d假信教違背良心果種,只不過會培育個小朋友多d,嘗試幫佢apply名校,入唔到都唔緊要.

不過我覺得作為家長,有義務要好好培育自己個小朋友,有時唔係話要個小朋友參加好多課外活動,就話剝奪小朋友的童年,畢竟佢地係寓學習於娛樂,學野之餘重會有同其他小朋友接觸,可以學埋點樣同人相處添

作者: thomasthomas456    時間: 11-3-8 10:04

作者: Lily2003    時間: 11-3-9 20:45

原來我就係直升機母親。

點算好 ?
作者: fanwong29    時間: 11-3-10 11:27

原帖由 Lily2003 於 11-3-9 20:45 發表
原來我就係直升機母親。

點算好 ?
根本年代唔同,社會不段進步,e家d小朋友咁叻,家長要作出相對教學比孩子,唔係小朋友會越讀越辛苦,直升機父母嗰名由外地而來,不是什麼大問題,想家長們當作參考,相信香港父母起碼中幾條嗱!一條都唔中果個家長真係要諗諗先呀!
作者: Lily2003    時間: 11-3-14 08:59

真係多謝你安慰。

我以為我好有問題, 我以為呢個 term 好負面, 原來都唔係我錯晒, 係個競爭社會造出我們這類家長。

你一語擊中, 【一條都唔中果個家長真係要諗諗】!

原帖由 fanwong29 於 11-3-10 11:27 發表
根本年代唔同,社會不段進步,e家d小朋友咁叻,家長要作出相對教學比孩子,唔係小朋友會越讀越辛苦,直升機父母嗰名由外地而來,不是什麼大問題,想家長們當作參考,相信香港父母起碼中幾條嗱!一條都唔中果個家長真係要諗諗 ...

作者: km1357    時間: 11-3-14 10:49

原帖由 Lily2003 於 11-3-14 08:59 發表
真係多謝你安慰。

我以為我好有問題, 我以為呢個 term 好負面, 原來都唔係我錯晒, 係個競爭社會造出我們這類家長。

你一語擊中, 【一條都唔中果個家長真係要諗諗】!

...

作為父母,我真係要諗諗自己有無問題先.
呀囝讀書叻唔叻, 將來係點, 我地都係同佢講唔關我事, 路係佢自己揀, 書係佢自己讀, 唔好靠人, 亦唔好恕人.
作者: meimeimama1    時間: 11-3-14 13:57

作者: 大傻蛋    時間: 11-3-14 16:03

我都中左幾樣..唉..但做為父母..真係樣樣都會擔心及緊張哦..不過我唔係為左入名校哦..反而我個仔當初小學派位派了間傳統幾好的學校..但我為左近屋企同埋有功輔班..自己去屋企附近間活動教學學校申請又入左,放棄派左的傳統學校..反而俾長輩"哦"浪費了個仔..不過想深一層..而家個仔成績都算中間..如果去左間傳統學校可能要追得好辛苦..
不過學野方便:
我個仔曾經學過好多(k1-小一)..英文拼音/畫畫/口風琴/踢波/游水/kumon English/kumon maths/kung fu/Jazz dancing/剪紙藝術/麵粉公仔藝術/圍棋/羽毛球/籃球/乒乓球/夏威夷結他/仲有好多野..樣樣都試下睇下他的興趣在哪裡..我記得他校長講過小一前樣樣都可以試下..但小二開始只能動/靜/學術及興趣各找一項專長繼續學習,不可以兼顧太多活動..我仔而家只剩記憶法(學校學,星期一放學後1小時)/踢波(興趣,星期五放學後1-2小時)/中文作文(學校學,星期六早上1小時)/英文作文(學校學,星期六早上1小時)/kumon English(星期六中午1小時)/kumon maths(星期六中午1小時)/乒乓球(校隊星期六下午1.5小時)/童軍(星期日早上3小時)..已經好多野..不過他仲可以每天打機..平日0.5-1小時..星期六及日起碼2-4小時哦..如果唔係參加了童軍,去半天..他起碼打6小時機..

作者: See    時間: 11-3-14 18:13

反而我覺得有直升機老師,我話要培養仔仔責任心及自己能力,佢反而話家長就算去到小五六都會跟得好緊wor!(即事事幫仔做到足。)
作者: patee    時間: 11-3-15 12:14

什麼樣的行為稱得上怪獸家長
1.        我的小孩永遠是對的        35.2%
2.        自以為是,態度高傲        18.1%
3.        只管成績,其他不重要        7.5%
4.        強力干涉教學方式        7.3%
5.        緊迫盯人, 事事都問        7.3%
6.        一天到晚找老師[溝通]        6.7%
7.        過度保護,把老師當保姆        5.8%
8.        教好小孩全是老師的責任        4.8%
9.        要其他家長配合自己        4.8%
10.        不准老師體罰或責罵小孩        2.5%
作者: fanwong29    時間: 11-3-15 13:08     標題: 回覆 1# patee 的文章

什麼樣的行為稱得上怪獸家長
1.        我的小孩永遠是對的        35.2%
2.        自以為是,態度高傲        18.1%
3.        只管成績,其他不重要        7.5%
4.        強力干涉教學方式        7.3%
5.        緊迫盯人, 事事都問        7.3%
6.        一天到晚找老師[溝通]        6.7%
7.        過度保護,把老師當保姆        5.8%
8.        教好小孩全是老師的責任        4.8%
9.        要其他家長配合自己        4.8%
10.        不准老師體罰或責罵小孩        2.5%

怪獸家長應該嚴重過直升機父母;直升機父母都是只對子女方面緊張,不會影響他人。
但怪獸家長對子女方面所有責任歸究他人,如老師,其他家長,同學朋友,課外活動導師等等,
一味投訴指責,自己子女永遠是對的。
作者: 恩林    時間: 11-3-15 20:42

回主題~~!

相反咁睇, 子女做錯事, 家長會唔會視是自己的錯呢?? "小朋友的成就是家長自己的成就", d句我絕對冇問題。
"不讓孩子輸在起跑點", 我唔知終點係點, 但比作係自己, 你都想自己條路行得好d, 快d, 點解會有家長想自己的子女條路跑得長d呢??

d點我覺得同直昇機家長冇關喎~~
只係多類學校的選擇, 正如東家唔打打西家, 同直昇機家長有乜關係??

d個point我認同, 100%直昇機父母行為, 有時我都覺得小朋友校園生活係要小朋友自己解決, 我都好忍心放手俾佢自己解決, 直至有次我感到事情嚴重, 我至出口解決。

有時我覺得權係要放, 但唔係任放, 任佢選擇, 小朋友思想唔成熟, 入世未深, 所以我覺得家長應該從自己選擇中再俾小朋友選擇....

d個我又唔明同直昇機父母有乜關係?!
有機會俾子女學多d野, 又話唔好, 我細個想學多d都冇機會...
小朋友除左番學, 最有機會識到朋友仔就係dd課外活動, 社交d part都好重要呢~!!

d個世界真係好危險架喎~~
點解要將事實化小呢? 安定佢個心, 同佢講d個世界有幾完美至係直昇機父母會做嘅事~~!

d點認同, 但保護子女係應該, 不過要佢地自己學照顧自己。
正如第6點講, 世界好現實, 唔係個個都會對佢(小朋友)好, 所以唔好老馮覺得別人對佢, 有如父母對佢咁好...
你的第6點同第7點好予盾.....

當然小朋友都好有責任, 不過父母當然都有責任la...
生子女就要責任佢嘅人生, 生完想佢自生自滅, 一日變大, 成績過人, 非同凡響...
我覺得係冇可能!!
一分耕耘 一分收穫, 唔只適用係小朋友的成績, 仲適用係家長對小朋友的栽培~~!

我當然唔認同直昇機式的教育, 但我亦唔認同話要天生天養的父母...
因為我覺得dd父母都係搵藉口, 唔知大家小時有冇試過; 同學問你有冇溫書, 你會答"冇呀~", 其實前晚開通宵...haha
萬一失手, 都有得落台麻~~
香港地邊有小朋友會天生天養, 就算父母都要出外工作, 佢地都想俾做好的俾自己仔女, 特別係單親家庭的, 更想俾最好的給小朋友....
所以你d 8大因素, 都唔係個個適用!!

作者: dad1234    時間: 11-3-16 10:27

http://www.youtube.com/watch?v=By8ROapDhi8&feature=related
作者: 恩林    時間: 11-3-16 15:26

我都有睇...唔好話小朋友, 大人都有王子公主病, hahahaha

原帖由 dad1234 於 11-3-16 10:27 發表
http://www.youtube.com/watch?v=By8ROapDhi8&feature=related

作者: 梁太2010    時間: 11-3-16 16:46

作者: dad1234    時間: 11-3-16 18:17

原帖由 恩林 於 11-3-16 15:26 發表
我都有睇...唔好話小朋友, 大人都有王子公主病, hahahaha

同意,好多時都係父母一厢情願,話就話小朋友有選擇權,其實係二十樣選十樣,但無得選唔學
作者: dad1234    時間: 11-3-16 18:31

原帖由 恩林 於 11-3-16 15:26 發表

同意,就說選擇權,係二十樣選十樣定係可以選擇唔學呢

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5