教育王國

標題: $4,700 registration fee [打印本頁]

作者: GAT    時間: 11-3-9 15:13     標題: $4,700 registration fee

York has notified registration on 19/3.

The total payment is HKD4,702.

Including followings:
. Summer uniform (1) $220
. Summer uniform (1) $195
. Sweater (1)               $148
. School and snack bag $180
. Cup & tower box        $77
Misc fee (art & craft)     $1,782 (whole year)
. Snack (1st semester) $ 2,100

Excluding school fee of $3,600 not payable on 19/3.

Personally I feel that is very expensive.

Is other KG charging this level of fee for registration?

They said this is for the school to make sure that people will really attend the school in 2011. However, they also mentioned in the letter some fee are refundable before 1.7.11. Then it is still not really sure how many are coming? Is it necessary to charge all of these in Mar?
作者: busy_penny    時間: 11-3-9 15:20

York的費用真多。杯子、碟子也要繳交費用$77,我覺得根本有太多無謂的費用。我放棄York了!
作者: sheffield    時間: 11-3-9 15:24

don't need to compare la...
york if famous for $$$$
原帖由 GAT 於 11-3-9 15:13 發表
York has notified registration on 19/3.

The total payment is HKD4,702.

. Sweater (1)               $148
. School and snack  ...

作者: jswailam928    時間: 11-3-9 15:30

舊年我收到呢張通告~即放棄@@''
作者: wootaitai    時間: 11-3-9 15:49

作者: Cutemom0808    時間: 11-3-9 15:55

York自認為國際學校,但收費跟國際學校比較其實便宜了
作者: pipip929    時間: 11-3-9 16:14

嘩.茶點都 2100!!!!!!!!!!!  wow
作者: 1010sy    時間: 11-3-9 16:21

出面樣樣都+價, 樣樣都貴過上年, york 唔會例外
作者: Christi    時間: 11-3-9 16:25

嘩....!

小囡讀那間沒有收school and snack bag及cup and tower box及snack,summer校服每件少於$100元.
好奇想知,snack $2100 for 6 mths(?),食什麼好東西呢?

作者: tsobaba    時間: 11-3-9 16:27

我都係。

原帖由 jswailam928 於 11-3-9 15:30 發表
舊年我收到呢張通告~即放棄@@''

作者: busy_penny    時間: 11-3-9 16:35

原帖由 wootaitai 於 11-3-9 15:49 發表
講真作為消費者情願學校收貴少少學費。

見到D雜費真係幾反感

非常同意!!!
作者: busy_penny    時間: 11-3-9 16:41

原帖由 Christi 於 11-3-9 16:25 發表
嘩....!

小囡讀那間沒有收school and snack bag及cup and tower box及snack,summer校服每件少於$100元.
好奇想知,snack $2100 for 6 mths(?),食什麼好東西呢?

其實,我見到很多幼稚園都是自己帶毛巾、杯子、小食(屋企小食多到吃不完),連校服都是自己出去購買,給我感覺不會從中吃差價。例如,St Cat一年的雜費連書簿費不用$1400。但是York連杯子、文具、小食樣樣和你計數,那York還不是商業味很濃嗎??
York程度很高,如果York能夠不那麼計較,我想很吸引家長。
作者: oooray    時間: 11-3-9 16:43

2,100茶點一個semester?一年有2個定3個semester先?
作者: leeleelee1207    時間: 11-3-9 16:55

唔通snack 都係食有機餅, 有機蛋糕, 有機果汁 etc...$2100一個semester...真係好離譜...
作者: 考考2008    時間: 11-3-9 16:55

包括以下:
1.夏季校服 (1) $220 --
2.夏季板服 (1) $195
3.毛衣 (1) $148
4.學校和小吃袋 180 元
5.杯子和塔框 77 元
6雜項費用 (工藝品) 17.82 元 (全年)
.7小吃 (第一學期) 2100 元

頭1、2、3樣,其實間間學校都要買架啦,有邊間係會送比你者,我都好想知道其它的學校買幾多錢套呢?我諗其他國際學校的校服都唔會平得過去邊樹啦。

第4樣,又好似貴左d喎,(用環保袋得啦!但係媽咪自已見到又會唔會覺得心痛呢?拎住咁大個環保袋,咁細個小朋友可能要拖住個地黎行先得啦!哈哈~~..  )

第5樣,曾經聽過可以選擇唔買的。
出去買個hello kitty都唔得啦7拾幾蚊,你話係咪勒!哈哈~~
第6樣, 嘩! 都係17.82全年之麻,除12個月咁平均都係$1.485個月姐,好似連兩蚊都洗一個,(係月喎)(2蚊唔洗喎),咁都叫貴?? 一個月在除$1.485/20日上課天,等於$0.07425,連1毫子都唔洗一日,跌都跌在啦,又好似好合理者。

而第7樣,茶點費其實都正常合理$2,100/除6個月,都係$350,將$350/20日上學天,等於每天$17.5。
只不過其他學校加埋係學費裡面收者,又或者要自已帶小食回校姐,都要錢買材料正野食架!(又要時間、又要人工、重要腳骨力行去街市買野!),有邊間唔洗我都想知,除非返去讀有學卷架姐,唔係你都咪洗止依唔洗pay喎。

全是個人意見,講下笑,換和下氣氛o者,輕鬆下啦!香港人!
作者: carmensamso    時間: 11-3-9 16:55

2 semester per year....

I decided to withdrawal after I saw this memo
作者: leeleelee1207    時間: 11-3-9 16:58

第6樣係$1,782 唔係17.82噃
作者: sheffield    時間: 11-3-9 17:02

好難咁比較…報前就應該知道入場費…決定得去讀就更應已預左備用金…如york乜野都正正常常咁收錢,咁又點會比普通學校費用高呢?!更唔會成為最出名"商業味重"嘅學校…
用家學得教得好,咁咪值囉…
我自己諗都冇諗過會比個女讀york…
原帖由 busy_penny 於 11-3-9 16:41 發表

其實,我見到很多幼稚園都是自己帶毛巾、杯子、小食(屋企小食多到吃不完),連校服都是自己出去購買,給我感覺不會從中吃差價。例如,St Cat一年的雜費連書簿費不用$1400。但是York連杯子、文具、小食樣樣和你計數,那York還不 ...

作者: wootaitai    時間: 11-3-9 17:10

作者: 考考2008    時間: 11-3-9 17:17

原帖由 leeleelee1207 於 11-3-9 16:58 發表
第6樣係$1,782 唔係17.82噃

對唔住,係我睇錯!
只不過講下笑,輕鬆下姐!
你覺得咁貴的校服,襯個環保袋好睇嗎?哈哈

唔係點會收咁貴$180個袋呀!

我都係首當其沖之一(得一個offer係手),肉隋針板上,又有咩辦法呢?? :loveliness:
作者: 考考2008    時間: 11-3-9 17:21

有頭髮邊個想做和尚呀,都話呢條路唔易行架啦,係你地唔信我之麻..哈哈

努力啦!
作者: CriticalPoint    時間: 11-3-9 17:46

作者: MC1128    時間: 11-3-9 17:54

好貴,一般幼稚園不會收咁多
不過,總有捧場客
作者: fishballbaby    時間: 11-3-9 17:54

Hello!  我是同學仔

個書包用3年,都係hk$60一年,感覺會抵d。

至於hk$1,782雜費一年,我囝囝讀緊方方pn雜費都唔平喎,hk$950雜費連書,但係d書點計都係值hk$200內,即是半年雜費都要hk$750,一年即是hk$1,500。當然,方方也是沒有學卷的,有學卷的學校通常幾多錢一個月架?

校服我打算去九龍城買,d媽咪話只係hk$100一套。

茶點或者唔join,因為阿囝淨係鍾意食餅乾。

其實我未收到信,是否收到信的也是主流班呢?我囝囝是國際班。

原帖由 考考2008 於 11-3-9 17:17 發表

對唔住,係我睇錯!
只不過講下笑,輕鬆下姐!
你覺得咁貴的校服,襯個環保袋好睇嗎?哈哈

唔係點會收咁貴$180個袋呀!

我都係首當其沖之一(得一個offer係手),肉隋針板上,又有咩辦法呢?? :loveliness: ...

作者: DGJS    時間: 11-3-9 18:00

希望你wait到第二间。

原帖由 考考2008 於 11-3-9 17:21 發表
有頭髮邊個想做和尚呀,都話呢條路唔易行架啦,係你地唔信我之麻..哈哈

努力啦!

作者: 考考2008    時間: 11-3-9 18:02

今日打電話去sc問,話每年什費,唔計學費都要成5千幾蚊一年,金巴倫學費就平d,但問過學校,什費一年都要成7仟幾,咁york邊算貴呀??
有無人可以更正呢?唔該!
作者: fishballbaby    時間: 11-3-9 18:04

我想wait到SC,但真係有排等呀!感覺渺茫。

原帖由 DGJS 於 11-3-9 18:00 發表

作者: fishballbaby    時間: 11-3-9 18:10

唔會呱?七千幾?

其實我比較想知有學卷的幼稚園幾多錢雜費一年?

原帖由 考考2008 於 11-3-9 18:02 發表
今日打電話去sc問,話每年什費,唔計學費都要成5千幾蚊一年,金巴倫學費就平d,但問過學校,什費一年都要成7仟幾,咁york邊算貴呀??
有無人可以更正呢?唔該! ...

作者: 1010sy    時間: 11-3-9 18:13

一分錢,一分貨, 甘唸會好d, 而且pn下學期已日日有功課,佢會做成績你睇
作者: 考考2008    時間: 11-3-9 18:21

原帖由 DGJS 於 11-3-9 18:00 發表

多謝你呀!
希望在明天!
但waiting果間係sc,都唔平架喎,哈哈~~
需然我仲未收到張什費單,但都應該就快啦,讀得九龍塘自已一早都預左既,係自已選的,無法啦,之前本來都心大心細,好唔好讀有學卷的幼稚園架!會輕鬆d,但真係覺得屋村學校唔夠支援。

點知今個學期學校又岩岩出了評估,竟然我囡囡依家在n班表現都唔錯,老師的平價真的好好,說她給受力又強又快,又好主動和獨位處理自已日常的學習外,還經常去幫助其他同學仔,甚至全班全校最醒目咁講喎,所以咪唔想扼殺她的天份囉!

現在還是一隻迷途的小糕羊呢!哈哈!!所以上來聽多d意見囉!見大家壓力咁大,咪講下笑...
作者: 考考2008    時間: 11-3-9 18:35

原帖由 fishballbaby 於 11-3-9 18:04 發表
我想wait到SC,但真係有排等呀!感覺渺茫。

係呀問過今年唔會再份2次call人,以後都唔會,只正番7-9月一次call waiting咋,你仲有無其它既offer or waiting呀?
其實york都唔錯呀,點解咁鬼多什費架!
但自已幾個朋友的囝囝都讀得好開心,係一間開心而又有學術的幼稚園黎既!你係囝囝定囡囡呀?
作者: TKma2010    時間: 11-3-9 18:38

同事個囡讀Victoria,書包都係Below$50/個咋。
作者: fishballbaby    時間: 11-3-9 18:41

其實冇學卷既幼稚園都係咁上下貴,如果唔係邊樹請得起咁多外藉教師喎。

SC我諗要開學前先至會通知waiting,我和你還是要先比這堆雜費。

原帖由 考考2008 於 11-3-9 18:21 發表

多謝你呀!
希望在明天!
但waiting果間係sc,都唔平架喎,哈哈~~
需然我仲未收到張什費單,但都應該就快啦,讀得九龍塘自已一早都預左既,係自已選的,無法啦,之前本來都心大心細,好唔好讀有學卷的幼稚園架!會輕鬆d,但真係覺得屋村 ...

作者: fishballbaby    時間: 11-3-9 18:42

即是十幾蚊一年,好抵用。

原帖由 TKma2010 於 11-3-9 18:38 發表
同事個囡讀Victoria,書包都係Below$50/個咋。

作者: 考考2008    時間: 11-3-9 18:47

原帖由 fishballbaby 於 11-3-9 18:41 發表
其實冇學卷既幼稚園都係咁上下貴,如果唔係邊樹請得起咁多外藉教師喎。

SC我諗要開學前先至會通知waiting,我和你還是要先比這堆雜費。

但你york有國際班喎,我是主流班呀,我都想轉國際班,交什費都覺得好d囉!如有國際班都無咁擔心!
互挽之
作者: fishballbaby    時間: 11-3-9 18:49

我個係囝囝,得York一個offer,另外SC,TT,LH都考唔到,冇辦法喇!

原帖由 考考2008 於 11-3-9 18:35 發表

係呀問過今年唔會再份2次call人,以後都唔會,只正番7-9月一次call waiting咋,你仲有無其它既offer or waiting呀?
但自已幾個朋友的囝囝都讀得好開心,係一間開心而又有學術的幼稚園黎 ...

作者: fishballbaby    時間: 11-3-9 18:56

但係國際班張價單都未出,唔知會唔會貴d喎?如果貴過主流班等我到時開條thread上嚟鬧吓先。

經過三月交雜費,一定有人放位出嚟,有機會轉去國際班的,到時要主動d打電話去問吓喇!

原帖由 考考2008 於 11-3-9 18:47 發表

但你york有國際班喎,我是主流班呀,我都想轉國際班,交什費都覺得好d囉!如有國際班都無咁擔心!
互挽之

作者: 考考2008    時間: 11-3-9 19:03

原帖由 fishballbaby 於 11-3-9 18:49 發表
我個係囝囝,得York一個offer,另外SC,TT,LH都考唔到,冇辦法喇!

其實來來去去都係果班人,自已都考唔少幼稚園啦,所以7-9月到時一定會有好多位放出黎架,你還有3個waiting在後面,都唔駛擔心,york國際班都好好,考小學成績唔錯架,由其男仔,我朋友仔都係自已考入喇沙,當然唔係全部都會考到理想小學啦,但一定要對小朋友的成績付出多d心機教囉,我相信努力將來一定有成果,但唔負出,就....
作者: Twins22208    時間: 11-3-9 20:35

My babies will also go to SC this Aug, but..... as I know, the sundries (including school bag, books, CD, flash card, artwork supplies, etc) cost abt $1400 only. may be the one answer the phone misled you....... if it's $5XXX, then should include school fee lei.....
作者: 考考2008    時間: 11-3-9 21:30

原帖由 Twins22208 於 11-3-9 20:35 發表
My babies will also go to SC this Aug, but..... as I know, the sundries (including school bag, books, CD, flash card, artwork supplies, etc) cost abt $1400 only. may be the one answer the phone misled ...

但sc個miss話係包括埋校服、茶點等所有野喎?
作者: cherrieshum    時間: 11-3-9 21:37

原帖由 考考2008 於 11-3-9 18:35 發表

但自已幾個朋友的囝囝都讀得好開心,係一間開心而又有學術的幼稚園黎 ...

肯定你聽錯了!雜費連書簿(已包括顏料、筆)一年$1400樓下,沒有任何雜費,小食、杯子全部自備。
學費K1:$38,940 (10),K2和K3 $42,370 (10)
建議你再致電搞清楚。
作者: cherrieshum    時間: 11-3-9 21:40

原帖由 fishballbaby 於 11-3-9 17:54 發表

至於hk$1,782雜費一年,我囝囝讀緊方方pn雜費都唔平喎,hk$950雜費連書,但係d書點計都係值hk$200內,即是半年雜費都要hk$750,一年即是hk$1,500。當然,方方也是沒有 ...

書包很便宜,很多幼稚園$100以內,很快會弄骯臟,寧愿一年換一個。
作者: cherrieshum    時間: 11-3-9 21:44

我覺得York最識做生意,很早收生,無論是大B小B都取錄,每位賺了至少$660,然后有些家長還在等其他后備幼稚園,又賺$4000幾!哇!難怪是有限公司了!!
作者: MrsYing    時間: 11-3-9 22:14

My daughter was graduated two years ago. She is primary 2 now and studies in St Paul in happy valley.  It is no doubt York always wants to earn money in any aspect.  But you can choose which one you want to pay.  For example, I brought snack by myself, or I used the second hand books and just bought which one I wanted.  Besides, I joined some school activities that I wanted.  The school has not said anything.  Just followed my instruction.  From my experience, there was also another students did the same way.

PS my daughter enjoyed her school life in york.
作者: YauYau220    時間: 11-3-9 22:38

其實我由搜集幼稚園資料開始, 已經對york呢間幼稚園印象好好, 學術水平各樣都充滿信心, 但自從發生醜聞後, 聽到各媽咪對york的評語, 自己身邊家人的壓力, 真的混亂非常......囡囡係細b, 暫時只得york一個offer在手, 連waiting機會都沒有, 真的很心灰......唯有用一年時間來看看york是否一間好幼稚園, 或是出年做大b!!
作者: kmmum    時間: 11-3-9 22:46

雖然我無報YORK, 只是路過. 想說幾句.平心而輪,間間幼稚園都有正反兩面批評.
請不用理會其他人無聊的批評. 相信自己的選擇. 仔囡讀得開心,又學到東西.已經是件開心事.  

原帖由 YauYau220 於 11-3-9 22:38 發表
其實我由搜集幼稚園資料開始, 已經對york呢間幼稚園印象好好, 學術水平各樣都充滿信心, 但自從發生醜聞後, 聽到各媽咪對york的評語, 自己身邊家人的壓力, 真的混亂非常......囡囡係細b, 暫時只得york一個offer在手,  ...

作者: 考考2008    時間: 11-3-9 23:15

原帖由 YauYau220 於 11-3-9 22:38 發表
其實我由搜集幼稚園資料開始, 已經對york呢間幼稚園印象好好, 學術水平各樣都充滿信心, 但自從發生醜聞後, 聽到各媽咪對york的評語, 自己身邊家人的壓力, 真的混亂非常......囡囡係細b, 暫時只得york一個offer在手,  ...

你沒有其它waiting嗎?又真係會好擔心的!
你對學之園有興趣嗎?以我所知上星期打去問還可以交表格,我上星期都交了,你可試試看。(因miss講都明白好多人會有幾個offer在手,到暑假會有好多位放出來,而學校到時就會比較想call這些申請咁話,因這種申請多數是真正的用家,所以都會call的)
另外維多利亞就可以先寫信比校長,睇下校長會唔會比機會見你小朋友囉!(我就無寫信啦,因學費都好貴下)
作者: AlanShirley    時間: 11-3-9 23:36

作者: 考考2008    時間: 11-3-9 23:50

原帖由 cherrieshum 於 11-3-9 21:44 發表
我覺得York最識做生意,很早收生,無論是大B小B都取錄,每位賺了至少$660,然后有些家長還在等其他后備幼稚園,又賺$4000幾!哇!難怪是有限公司了!! ...

咁又唔係播...到依家york都仲未收我$660喎,連雜費單都仲未收過,暫時黎講我$1蚊都未paly過,如果依家唔讀,連$1都唔洗比,仲賺在上星期六去玩在1個鐘添..
哈哈
作者: meimei223    時間: 11-3-10 00:15

我女也是讀York的PN,我己決定放棄York了,但如果問我自己,我覺得拿著York 的offer又冇再好的,也不必太計較這些雜費,因這也是每年2次,如經濟許可,我覺得YorkD英文好好.我個女日日也說很多同的英文句子,有時自己用Phonics說些字,唱歌仔,我也見York的小朋友很聰明可愛. 我見York係好多細B,咁如是有點不完美就所有細B也冇機啦.反而我覺細B家 長應好好考慮人棄我取,從中提高小朋友的學習環境.要比較SC那些好嘢吧,鬼唔知好咩,入到先計吧!

可能德育它們比較弱,但Eng我就好滿意.  
只有York的offer家長,我以用家身份鼓勵你們,你地會用一年時間去証明是物有所值的.

而我自己因覺得啊女D英文己好好,但中文就及正常水平,想Focus在中文和國語方面,所以另選一間較著重這方面的.
作者: 考考2008    時間: 11-3-10 00:34

咁我想問下如果自備茶點的話,咁今次咪唔駛交茶點費囉係唔係呀??
又會唔會咁講呢!其實只不過人家有茶點供應比家長作多一個選擇姐,而自已係可以選擇唔join既,咁只係so在個價錢$2100比你睇姐,如果係咁我又覺得無問題喎...!
作者: fishballbaby    時間: 11-3-10 01:00

我囝囝就係細囝囉,所以唔介意用hk$180來買一個書包。

原帖由 meimei223 於 11-3-10 00:15 發表
我女也是讀York的PN,我己決定放棄York了,但如果問我自己,我覺得拿著York 的offer又冇再好的,也不必太計較這些雜費,因這也是每年2次,如經濟許可,我覺得YorkD英文好好.我個女日日也說很多同的英文句子,有時自己用Pho ...

作者: lilian11    時間: 11-3-10 01:23

原帖由 fishballbaby 於 11-3-9 18:10 發表
唔會呱?七千幾?

其實我比較想知有學卷的幼稚園幾多錢雜費一年?

K1‧ (有學卷):
學生用書: total HK$448.8 一學期
雜頊: 包美勞材料, 各科寫字簿冊, 文具用品, 特別活動日, 及慶祝會, 各類活動冊等 $230 x6個月 = $1380
學費: $1,792/M - 學卷 =$626
每日豐富早餐(必須在學校吃, 學校供應) : $120/月

雖然有學卷, 都有外藉老師每日早操唱遊&遊戲約15-30分鐘,& +每星期3日英語主課程30分鐘,
普通話老師, 每星期2日普通話主課程, 每日30分鐘

學校提供的課外活勳/興趣班. (自由報名,另外自費) eg:
1) 劍橋小學英語孝試-YLE課程  : (k1)$900/10堂
2) 畫班 $760/10堂
3) 社交舞/拉丁舞 $500/10堂
4) 體橾班 $1200/12堂
5) 手工班 $ 900 / 10堂
...台拳道班.., 小厨師班...等等

我囡(細b)上年决定放棄了york, 改讀有學卷的幼稚園(雖然不算出名), 但小班教學, 程度都ok..., 另外每日外藉老師會輪住和每3-4個小朋友, 續一單獨玩,說英文,讀圖書約10分鐘。照輪一星期會有1-2次機會。
只是K1上學期平日沒有什麼功課, (學校預咗d家長自己會比小朋友做練習), 只會學校派圖書(中或英),故事書返家, 要做親子閱讀報告.., 小朋友畫畫表達..., 家長幫忙寫小朋友可認到哪些字/詞彙 。

我就將有學卷, 所慳了錢, 在校外可再揾其他嘢學.., 好似仲充實學多d添。

作者: queeniewingchow    時間: 11-3-10 01:24

其實大家想係間學校讀書就要清楚學校係點收費, 唔好成日講商業化.
學校只不過係比選擇家長, 你覺得會比佢從中取利, 咁你可以自己出去買嘅, 首先講校服, 係可以出去買嫁, 但係上年有家長話係九龍城買左d料係冇學校咁好嫁, 咁自己去睇下同衡量下, 外套亦都一樣, 可以著自己嘅, 白色就可以喇, 學校係e方面係好自由嘅, 仲有個杯同毛巾盒係可以自己係出面買, 咩公仔都得嫁, 至於snack都係可自選的, 不過就要一個學期決定一次喇, 1年就比兩次啦.
其實即係樣樣野都係可以自備!!!
最後係...e d 費用我記得係可以係Jul 01前最後決定讀唔讀, 可以refund返, 不包括註冊費$660羅, 咁都係同其他kinder冇分別呀.
希望幫到家長們啦!!!
作者: 考考2008    時間: 11-3-10 01:56

原帖由 queeniewingchow 於 11-3-10 01:24 發表
其實大家想係間學校讀書就要清楚學校係點收費, 唔好成日講商業化.
學校只不過係比選擇家長, 你覺得會比佢從中取利, 咁你可以自己出去買嘅, 首先講校服, 係可以出去買嫁, 但係上年有家長話係九龍城買左d料係冇學校咁 ...

真係好寶貴的意見!

咁都好合理,點解成日帶有色眼鏡睇呢?(除非真係樣樣都要強迫你參加者,你話係唔係??)

每個人的觀點與角度都不同者,其實得york offer我又從來都無覺得失禮喎!想wait sc都係個人喜好黎既,並與york係無關的,就算kv收我,我都係想wait sc的,但kv收同york咁我會選擇york喎,因適合我囡囡多d呀(囡囡係主動活潑型),所以這並不代表我無得簡,所以先簡york播,我只想為我囡囡找到最適合她的幼稚園者。

例如:我係囝囝,而將來係想考喇沙or英華,咁我就會簡york多過sc喎,所以都係要睇番自已本身的環境因素而作出選幼稚園的方法,多於盲目追隨好,不過太多人對york吻感在,又有無試過用平線來看東西呢!
作者: renielo    時間: 11-3-10 02:42

Hi ilian11,

請問是哪間學校?

原帖由 lilian11 於 11-3-10 01:23 發表

K1‧ (有學卷):
雜頊: 包美勞材料, 各科寫字簿冊, 文具用品, 特別活動日, 及慶祝會, 各類活動冊等 $230 x6個月 = $1380
每日豐富早餐(必須在學校吃 ...

作者: busy_penny    時間: 11-3-10 08:38

York程度很好,英文很好,小孩一定得著。這方面放心吧!
只是很商業味而已。
作者: busy_penny    時間: 11-3-10 09:11

原帖由 lilian11 於 11-3-10 01:23 發表

K1‧ (有學卷):
每日豐富早餐(必須在學校吃 ...

可否告知哪間幼稚園?
作者: 夢B    時間: 11-3-10 09:53

除左茶點費貴d外,其他都唔貴喎,我樓下間不知名牟利kg收我書包差唔多400 書費2000 仲有仲仲雜費,但程度遠不及york,所以york都唔算commercial啦
作者: allung    時間: 11-3-10 13:41

我禽日收到, 都放棄喇, 仲有慢慢長路嘛.
作者: ccssww22    時間: 11-3-10 13:46

作者: PhenixMa    時間: 11-3-10 13:48

其實成立私立幼稚園基本上都係為賺錢, 係1個私人機構, 但唔代表學唔到野既, 而市場上雜費比他貴既私立幼稚園也有, 個人認為-->自己經濟ok,就ok law, 好難與其他比較
作者: YauYau220    時間: 11-3-10 15:08

york是一間商業幼稚園是眾所週知的, 佢入場費係點自己亦已經預左, 只不過聽到好多媽咪講好多不是, 又話咁既學校點會教出好學生, 我最擔心的, 並唔係囡囡讀左york之後仲有咩錢要俾, 而係佢係咪真係一所好學校, york真的太多壞話, 自己已經唔識分對或錯......
作者: 考考2008    時間: 11-3-10 16:05

原帖由 YauYau220 於 11-3-10 15:08 發表
york是一間商業幼稚園是眾所週知的, 佢入場費係點自己亦已經預左, 只不過聽到好多媽咪講好多不是, 又話咁既學校點會教出好學生, 我最擔心的, 並唔係囡囡讀左york之後仲有咩錢要俾, 而係佢係咪真係一所好學校, york真 ...

有時是是非非又真的好難分別既,如果呢一刻你分唔到,咁就唔好去分啦,停........落黎休息下,唔好去想,暫時比自已放底先,遲d先再想過啦.........

希望在明天呀!  
作者: carmensamso    時間: 11-3-10 17:03

I declare myself first:  My kid is studying in York PN class now and will move to other kindergarten next year..

We chose York as it was our only choice for PN last year.
In my own opinion, the teacher are nice and follows up reli well...  Only the principle is a bit crazy and a $$$ person.   No need to feel unhappy if your kid is going to study in York.  Although it might not be value-for-money, it is a good school...
(Pro: academic standard / Cons: minimal 德育 teaching & administration problem)

I didn't paid for the snack fee as I arrange my kid to eat our own food...  No only for $$$ reason, also b'coz the food offered by YORK seems unhealthy...
作者: Kingkong123    時間: 11-3-10 17:12     標題: 回覆 63# YauYau220 的文章

首先相信自己的感覺, 我囝囝快要完成K3課程 in York
在我個人感覺...這三年中, 囝囝各方面(尤其英文的確大有進步), 另對學習產生興趣, 當然校長較為進取, 所以商業味濃.

我們只是K1 買 School Bag 用至現在 (還沒有任何破損), 所以只是pay 一次 費用

至於茶點是可以 join or 唔join, 沒有任何對學生與老師關係之影響, 所以請放心, 我囝囝就沒有join

另買顏色蠟筆...等雜費, 其實可以自己在外選購. 不過曾經有家長在外邊找到相同之蠟筆, 價錢只是學校貴多幾蚊姐 (所用的蠟筆是名牌及無毒哪款)

希望能幫到你們!
作者: fishballbaby    時間: 11-3-10 18:32

真的嗎?在九龍城買的校服質料冇咁好?咁我唔貪平了,跟返學校買,最緊要著得舒服。

原帖由 queeniewingchow 於 11-3-10 01:24 發表
學校只不過係比選擇家長, 你覺得會比佢從中取利, 咁你可以自己出去買嘅, 首先講校服, 係可以出去買嫁, 但係上年有家長話係九龍城買左d料係冇學校咁 ...

作者: queeniewingchow    時間: 11-3-10 23:12     標題: 回覆 67# fishballbaby 的文章

因不是本人購買, 所以沒有見到件校服係咩樣, 不過是有家長這樣講過, 質地冇咁好, 車工冇咁靚, 我覺得如果要平d嘅話就係出面買,如果唔想煩, 就幫襯學校羅, 你都可以出去睇下先, 如可接受, 咁就梗係平好啦.
作者: kiukiu1010    時間: 11-3-10 23:47

原帖由 fishballbaby 於 11-3-9 17:54 發表

至於hk$1,782雜費一年,我囝囝讀緊方方pn雜費都唔平喎,hk$950雜費連書,但係d書點計都係值hk$200內,即是半年雜費都要hk$750,一年即是hk$1,500。當然,方方也是沒有 ...

HI~
你囝囝都係今年入讀嗎?
york校服係9龍城有得賣?可唔可以話俾我知係邊度買.
其實york個書包同茶杯袋係用唔到3年架.我有朋友個仔係york讀緊k2.個書包同茶杯袋半年已經爛到要補,一年唔夠已經要換新啦.
作者: kiukiu1010    時間: 11-3-10 23:51

無記錯sc舊年加左學費之後係$4400/月.sc好似係無雜費既.
作者: kiukiu1010    時間: 11-3-10 23:56

原帖由 fishballbaby 於 11-3-9 18:41 發表

今日打去york問過如果7月1日前去信通知york退學,呢$4700係有得退返既.
作者: kiukiu1010    時間: 11-3-11 00:08

原帖由 考考2008 於 11-3-10 00:34 發表
咁我想問下如果自備茶點的話,咁今次咪唔駛交茶點費囉係唔係呀??
又會唔會咁講呢!其實只不過人家有茶點供應比家長作多一個選擇姐,而自已係可以選擇唔join既,咁只係so在個價錢$2100比你睇姐,如果係咁我又覺得無問題喎...! ...

今 日打去york問過,如果家長想自己整茶點俾小朋友帶返學食既都可以,但因為學校茶點有粥同麥皮,方便老師教小朋友點用spoon.
作者: queeniewingchow    時間: 11-3-11 00:15     標題: 回覆 69# kiukiu1010 的文章

我個囝囝書包同茶點袋用到e+都冇事(開學到現在), 我地一齊上車嘅小朋友都有成7個都冇話過要換書包喎, 是否個別例子呢, 其實你見到個書包就知, 都唔係易爛. 放心啦^^
作者: kiukiu1010    時間: 11-3-11 00:22

原帖由 queeniewingchow 於 11-3-11 00:15 發表
我個囝囝書包同茶點袋用到e+都冇事(開學到現在), 我地一齊上車嘅小朋友都有成7個都冇話過要換書包喎, 是否個別例子呢, 其實你見到個書包就知, 都唔係易爛. 放心啦^^ ...

都可能係個別例子,因為我都唔知佢個書包係點樣,質地係點樣既.我都好希望個書包可以用到3年.
我都想自己整茶點俾囡囡帶返學校食.請問你囝囝平時會帶咩茶點返學校食呢?帶d咩茶點會方便呢?可唔可以帶到粥同麥皮架?
作者: queeniewingchow    時間: 11-3-11 00:48     標題: 回覆 74# kiukiu1010 的文章

我囝囝係join學校嘅茶點嫁, 如果你自己帶的話只可帶1d簡單嘅食物, 如餅, 生果, 麵包, 蛋糕, 其實學校都係供應e d, 不過每個月就有2, 3日食燕麥粥同麥皮或者通心粉, 米粉咁 and 每日有飲品, 你可以去york果邊睇下, 有mama post左每月餐單出黎, 我個仔食得多同快, 所以就好似低d, hahaha.....
其實係貴嫁, 不過一齊食同一樣野我就覺得會開心d(我個仔每日都返黎同我講食左咩, 好開心, 其實我一早就知啦), 同埋方便d, 你想帶冇問題嫁, 一樣有d mama自己帶野返學校食嫁, 有d就返左兩三個月都會話下學期join返茶點, 自己覺得啱自己小朋友同開心就得喇!!!
作者: meimei223    時間: 11-3-11 01:06

用太担心,你聽大多數說York 不是的大部份是用家. 用家就大部份說ok,咁你咪知什決定吧!

我開頭也很担心,因我是孖的,比更加多,第1學期我也去九龙域買了幾套校服,比較York那2套,是看不出分別的.也沒join 茶点,但之後見都冇乜雜费再比咪下學期join學校茶点.

老師join/不join茶点也對女女好好.冇分別的,视于個人需要!
作者: fishballbaby    時間: 11-3-11 02:26

我只係聽YORK媽咪講,九龍城有得賣,仲係hk$100一套,相當便宜,相信都唔難揾到的,如果各位媽咪有地址就最好喇,請PM本人和kiukiu1010,thank you!

原帖由 kiukiu1010 於 11-3-10 23:47 發表

HI~
你囝囝都係今年入讀嗎?
york校服係9龍城有得賣?可唔可以話俾我知係邊度買.
其實york個書包同茶杯袋係用唔到3年架.我有朋友個仔係york讀緊k2.個書包同茶杯袋半年已經爛到要補,一年唔夠已經要換新啦. ...

作者: 1010sy    時間: 11-3-11 13:36

上年有媽咪講
昌記(tel: 2382 2419)和维多利亞(tel: 2382 2407)
作者: fishballbaby    時間: 11-3-11 15:22

Thank you呀!

原帖由 1010sy 於 11-3-11 13:36 發表
上年有媽咪講
昌記(tel: 2382 2419)和维多利亞(tel: 2382 2407)

作者: GAT    時間: 11-3-11 15:41     標題: 回覆 26# 考考2008 的文章

Now the expenses for York we are talking about is just for half year. And it does not include books fees yet. So full year all misc expenses must be over $10,000.
作者: GAT    時間: 11-3-11 15:54

点解收我仔果啲都咁貴架?

Ming Wai North Point:

First semester book fee $2,734
(咁全年咪五,六千? 大學都唔駛啦!!)

First semester snack fee $1,400
Boys uniform                  $180
Girls uniform                   $170
Sports uniform                $150
Blue Jacket                     $180
Uniform socks                 $20           

Total also $4,834   

Note: (but York did not include the book fee yet, and don't know if they have other items like picnic fee, birthday party fee, photo fee, XXXXX)

I would rather the school include all these into the monthly school fee.
作者: GAT    時間: 11-3-11 16:00

I have two suggestions here:

1.果啲幼稚園精選成百幾呅一本, 應詳述每間幼稚園雜費數目及各明目, 唔好淨抄教育局個網!

2. 政府應規定學校唔准在這些買書本校服中食價!
作者: queeniewingchow    時間: 11-3-11 16:15

York嘅雜費係可以自己選擇要d咩嫁, 佢到時會有張list比家長, 你可以樣樣都自己出去買嫁, 裏面包括左生日會費, 節日禮物, 節日CD, 相, 你全部都可以唔join, all selective, 旅行另外計, 你一樣可以唔參加, 而book fee係一次過比, 如所有書都係學校買有95折即$1738(一年用), snack fee係$320/m X 11期, 分兩次比, 仲有夏季同冬季校服, 冇其他野要比錢喇!!!

其實同其他kinder冇咩分別, 反而樣樣optional, 唔係全部計晒係每月學費羅, 咁好多野k2都未必一定要買過晒, 可以用返羅.

P.S. book都可以係出面自己買, 學校會比書單你的

作者: oooray    時間: 11-3-11 16:47

如果你鍾意間幼稚園就會鍾意佢既全部,(好似去愛一個人咁,你唔可以只愛佢外表...)包括佢揀既書,校服,書包,你俾$亦會覺得好愉快。
你唔鍾意個間,貼$你都唔會去讀。
塘邊鶴(我話我自己咋)不得說三道四。
作者: fishballbaby    時間: 11-3-11 17:23

HK$1,782是全年的雜費,另外杯碟、書包都下學期不需再買,還有,所有學校去旅行都要收費的。

原帖由 GAT 於 11-3-11 15:41 發表
Now the expenses for York we are talking about is just for half year. And it does not include books fees yet. So full year all misc expenses must be over $10,000.

作者: fishballbaby    時間: 11-3-11 17:31

Ming Wai 個list入面未包括雜費喎,你最好問清楚,到時你交咗依個數,才知道還有其他費用未比。

点解收我仔果啲都咁貴架? ==> 因為你好似我咁,專揀d冇學卷的幼稚園囉。

原帖由 GAT 於 11-3-11 15:54 發表
点解收我仔果啲都咁貴架?

Ming Wai North Point:

First semester book fee $2,734
(咁全年咪五,六千? 大學都唔駛啦!!)

First semester snack fee $1,400
Boys uniform                  $180
Girls uniform      ...

作者: 考考2008    時間: 11-3-11 19:37

原帖由 GAT 於 11-3-11 15:41 發表

咁讀多既咪非富則貴! 哈哈
作者: hannah616    時間: 11-3-11 20:13

原帖由 oooray 於 11-3-11 16:47 發表
如果你鍾意間幼稚園就會鍾意佢既全部,(好似去愛一個人咁,你唔可以只愛佢外表...)包括佢揀既書,校服,書包,你俾$亦會覺得好愉快。
你唔鍾意個間,貼$你都唔會去讀。
塘邊鶴(我話我自己咋)不得說三道四。 ...

AGREE!!
食得涵魚底得渴呀!
作者: kiukiu1010    時間: 11-3-11 20:38

原帖由 1010sy 於 11-3-11 13:36 發表
上年有媽咪講
thank you so much!!!
作者: hannah616    時間: 11-3-11 20:44

我有4個OFFER, 一個waiting,
不過每間都有不足之處:
1.譚區陽少芳:
  太遠,要6:40上校車,   而且校裹有1/3是印巴籍人,
   不過好處是英文好,不過中文就差
2. 藍田朗思:
    近d,不過仇今年好多印巴藉教師,我識人在褭面話佢個仔
    好多講英文及中英,好似mug都唔識咁, 令我好無信心!
3. 樓下間有學卷學校----保良局機構,不過interview當日
    印 象唔好,學校的語境佈置又差,老師一般,又無外籍老師-    ---又令我好無信心!
4. York: 學術水平有口碑,interview當日印象好好,不過d  
    人好似勁踢! (我覺得對d有心又有料的老師好唔公平!)

每次係度有人講親YORK,一定有好多人出來踢!踢!踢!
我其實IN完之後對佢既校舍及老師留下美好的印象,
d老師真係好有愛心,(相對sc及kv,簡直是天壤之別!),
無奈d人成日踢york,令我不可以好肯定及好有信心咁選讀york,不過佢學費$3600都唔算貴啦,我阿女讀緊GREENVILLE都$3600啦,而且1/7之前仲可以refund番,加上d雜費可以optional的,咁都唔係好過份姐,
個校長衰就真係無可置疑,而學術水平高及老師好又真係鐵一般的事實,希望有心入讀的人可以做一個明智的抉擇吧,人人都想讀sc,kv及kM架啦,不過人地有佢地目標的客人,而YORK又有佢地既口味,只要教好學生就是一個好學校,不過,能把一般的學生都教得好才是最好的學校!

天下父母心,

祝願08年小朋友,
人人入到好學校,
讀得開心又得益!

作者: kiukiu1010    時間: 11-3-11 22:09

原帖由 hannah616 於 11-3-11 20:44 發表
不過每間都有不足之處:
1.譚區陽少芳:
2. 藍田朗思:
    近d,不過仇今年好多印巴藉教師,我識人在 ...

其實我對york既印象好好.事關interview當日我係學校跌親,佢地d職員仲好有心咁扶埋我一邊坐,又有個有救護牌既miss幫我洗傷口包扎傷口.個日好早去interview,我又未食早餐,跌親之後仲血糖急降,佢地問晒全學校d miss同姨姨搵粒糖俾我食.仲俾我小朋友提早interview,到我走又扶我出去幫我搵埋的士扶埋我上車.
作者: Christi    時間: 11-3-11 22:40

獨立思考丫...我諗你心中有數,只係你心儀那間對外的形象不太好而已,但我諗你知道選邊間最適合你小朋友.

原帖由 hannah616 於 11-3-11 20:44 發表
不過每間都有不足之處:
1.譚區陽少芳:
2. 藍田朗思:
    近d,不過仇今年好多印巴藉教師,我識人在 ...

作者: queeniewingchow    時間: 11-3-11 22:47     標題: 回覆 85# fishballbaby 的文章

雜費下學期仲有一次嫁, 都係自由選擇
total $705, 希望幫到各位家長, 其實我個仔未讀嘅時候, 我都係打電話去學校問, 佢地都會答得好detail
作者: chowhui97    時間: 11-3-11 23:07

其實我諗間間私樓都咁上下價錢, 我女間學校無雜費, 書簿費, 小點費, 唔駛自己帶毛巾, 餐具等等等, 不過學費4千幾... 計來計去條數咪差唔多, 讀得無學卷的學校都預咗咁上下價錢!

YORK 負面新聞真係特別多, 不過我有朋友個仔讀, 佢又話讀得幾開心, 英文程度都幾好喎!
作者: charlotte2008    時間: 11-3-12 00:54

York 跟 Stafford 同一機構 , 校服 . 茶點. 書包 . 雜費一样 , 今早已去Stafford交錢 , 我唔join茶點 , 冇買白色外套 , 冇買杯碟毛巾盒 , 但佢地Staff都無所謂 , 仲好有礼貌解釋我嘅問題 , 茶點鍾意幾時join都得 , 可按比例收錢 , 唔join都ok , 學校可提供食水 , 另外 , 眼見小朋友著白襪或灰襪都得 , 有一个仲著粉藍色棉背心外套 , 老師話其實唔係咁strict , 有家長唔買冬天校褸 , 穿雜色去街褸或羽絨褸都可 , 咁又幾彈性 , 校褸起碼都要幾佰元 , 小朋友又快高 , 老師說都体諒 , 這點值得一讚 , 但夏天校服$220又真係好貴 , 無計 , 我只買一件算 .

另外 , staff叫我不用担心 , York / Stafford校車有安全帶 , 而家小女PN搭緊係冇安全帶 , 莫非真係一分錢一分貨 ?

其实, York / Stafford 可選擇性買定唔買 , 或参唔参加 , 唔係強迫 , 但讀得嘅都預咗要比多過有學券的學校 , 所有家長也希望孩子學有所成 , 開開心心返學 , 佢地的水準又真係唔錯 , 尤其係英數方面. 不過如果好唔like嘅話 , 就選其學校罷了 , 免得三年都谷住條氣
作者: ho_yan2406    時間: 11-3-12 22:16

唔駛7千掛?之前收到佢信話半年雜費$1000咋喎~~
SN收費:
夏季校服+運動服各2套+繡有校徽外套1件=$840
書包+毛巾盒+餐具=$250
茶點$300/月,一次過交半年=$1800
上學期雜費(學習用品,文具,節日禮包,生日禮物,相,美勞用品)=$1000
Total$3890

Think(Mei Foo):
校服2套=$260
書包=$140
上學期書費=$2722(我問過人呢筆錢已包埋雜費,唔會再收任何費用,就算出去參觀都唔駛再俾錢)
Total$3122

而LH就報名前講明雜費$1500半年
作者: june6so    時間: 11-3-12 23:26

updated status:
最近發現九龍城"维多利亞"不見了,得翻"昌記"(希望我冇調亂),可能結業,又可能搬左,還未見其踪影?
作者: fishballbaby    時間: 11-3-13 01:10

請問昌記在那條街呀?

今日終於收到信了,國際班收費一樣,very good!19號註冊。

原帖由 june6so 於 11-3-12 23:26 發表
updated status:
最近發現九龍城"维多利亞"不見了,得翻"昌記"(希望我冇調亂),可能結業,又可能搬左,還未見其踪影?

作者: kiukiu1010    時間: 11-3-13 11:57     標題: 回覆 97# june6so 的文章

維多利亞搬左去打鼓嶺道66號,琴日去睇過校服,校服裙$110,運動衫$120
作者: fishballbaby    時間: 11-3-13 16:12

有沒有白色外套賣呀?

原帖由 kiukiu1010 於 11-3-13 11:57 發表
維多利亞搬左去打鼓嶺道66號,琴日去睇過校服,校服裙$110,運動衫$120

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5