教育王國

標題: 如要叩門, 應該點做? [打印本頁]

作者: happydaughter    時間: 11-3-24 12:38     標題: 如要叩門, 應該點做?

please help! thanks!
作者: goodenough    時間: 11-3-24 13:03

升學顧問趙榮德分享叩門三招:
第一招「程門立雪」,就是家長每天站在校長室門外,期望打動校長;
第二招「魚雁傳書」,家長可嘗試寫信給校長,懇求校長接見兒子;
第三招「線路縱橫」,找校長最信得過的人介紹;
第四招,「亂石投林」,搵多兩間報名。
不過我聽呢度d媽咪講好多時會撞時間in,間間都係那一日in,所以小心。
準備定小朋友的profolio,整多兩三份,包括所有成績表,獎項等,重有最重要有一封好有誠意的叩門信。
到時你去到學校門口一話想叩門,連校工都知點做,熟晒架啦,不過最緊要快,因為又要趕去第二間。
http://happypama.mingpao.com/cfm ... 00826/wea06a/04.txt
作者: bb818    時間: 11-4-9 00:51

想問有冇d中學大抽獎冇選都比叩門?
作者: mingos    時間: 11-4-9 07:21

作者: goodenough    時間: 11-4-9 08:00

原帖由 mingos 於 11-4-9 07:21 發表
「線路縱橫」,我認為呢招比較有效D

有宗教背景的較容易。我知道有band 3生甚至可以入到band 1學校。
作者: Flomo    時間: 11-4-9 11:32

請問叩門表需要填甚麼資料?是否要填第三次呈分試成績和畢業試成績嗎?
作者: alice44    時間: 11-4-9 12:22

原帖由 Flomo 於 11-4-9 11:32 發表
請問叩門表需要填甚麼資料?是否要填第三次呈分試成績和畢業試成績嗎?

我個仔都係今年p.6, 我上年看過一些中學網站, 會有form比人print出來填寫的, 還有要求帶什麼去叫門. 剛剛我仔面試的中學說要睇晒全個六年級的成績先決定有否面試機會, 要中英數"A"先有機會.
作者: jihappyma    時間: 11-4-14 10:15

小兒今年中一
上年放榜前先看大抽獎選的次序,當時想如派到第五志願也會讀,但仍到1-4叩門,所以備了4份資料
放榜前2-3天上目標學校網,看叩門要求文件 ,交表時間及填定表格
設定路線
小兒原派第八,叩了7間,有3間收,最後7月底第一志願收他
大家努力!
作者: minijelly    時間: 11-4-14 10:49

原帖由 jihappyma 於 11-4-14 10:15 發表
小兒今年中一
上年放榜前先看大抽獎選的次序,當時想如派到第五志願也會讀,但仍到1-4叩門,所以備了4份資料
放榜前2-3天上目標學校網,看叩門要求文件 ,交表時間及填定表格
設定路線
小兒原派第八,叩了7間,有3間收,最後 ...

無撞時間咩?
作者: ydoris    時間: 11-4-14 11:29

請問用多少日叩7間??是否同小朋友一起去叩??

原帖由 jihappyma 於 11-4-14 10:15 發表
小兒今年中一
設定路線

作者: OfficeMgr    時間: 11-4-14 11:37

Good reference ar

小兒今年中一
設定路線

作者: kilykilyk    時間: 11-4-14 12:31

小兒今年中一
設定路線

<<要等到7月底先知??乜唔係7月5日放榜,7月7-8日中一註冊咩??請問最快應該邊日叩門??thanks!

作者: jihappyma    時間: 11-4-14 13:37

原帖由 minijelly 於 11-4-14 02:49 發表

無撞時間咩?

有!如果是面試 大多可改時間 但筆試就不可以了 所以有一間放棄了
作者: jihappyma    時間: 11-4-14 13:47

原帖由 ydoris 於 11-4-14 03:29 發表
請問用多少日叩7間??是否同小朋友一起去叩??

第一天九至十二時
因為文件已備好 又是同區學校
所以一放下文件便可以走
與小朋友一起去 他親手交 要他經歷過才懂珍惜
即曰已收到三個通知知 兩間即日面試 其中一間即日五時知結果

貼示:第一志願可在放榜前交定叩門資料 以示誠意
作者: jihappyma    時間: 11-4-14 13:49

原帖由 kilykilyk 於 11-4-14 04:31 發表

一定要先註冊 註 冊後再會執位  只需不買校服及書便可以了
作者: fyung    時間: 11-4-14 22:27     標題: 回覆 2# jihappyma 的文章

請問小朋友是否 Band 1 ?
作者: bb818    時間: 11-4-14 23:01

原帖由 jihappyma 於 11-4-14 13:47 發表

第一天九至十二時
因為文件已備好 又是同區學校
所以一放下文件便可以走
與小朋友一起去 他親手交 要他經歷過才懂珍惜
即曰已收到三個通知知 兩間即日面試 其中一間即日五時知結果

貼示:第一志願可在放榜前交定 ...

想問吓舊年你識嘅朋友包括你個小朋友,係唔係多數響乙部放叩門第一而自行又有報,該校就多數取錄呀?因為我自行兩間都幾鍾意,唔知點様選,因為兩間都係band1頭,唔可以同時放响第一、二志願!
作者: jihappyma    時間: 11-4-15 08:32     標題: 回覆 16# fyung 的文章

1尾左右
作者: jihappyma    時間: 11-4-15 08:43

原帖由 bb818 於 11-4-14 15:01 發表

想問吓舊年你識嘅朋友包括你個小朋友,係唔係多數響乙部放叩門第一而自行又有報,該校就多數取錄呀?因為我自行兩間都幾鍾意,唔知點様選,因為兩間都係band1頭,唔可以同時放响第一、二志願! ...

我認識的小朋友及自己,都將2間自行及統一在甲及乙部均放在第一及二志願,所以你要選定一及二,不可有時放一有時放二.可以去聽講座,去計一下同區升中一人數,band 1位有多少,band 1學生有多少人,再去訂自己博去到第幾志願才選band 2頭.因為band 2頭也很搶手的
今年減班所以叩門位也少,所以要好好準備.
作者: jihappyma    時間: 11-4-15 08:46

原帖由 goodenough 於 11-3-24 05:03 發表
升學顧問趙榮德分享叩門三招:
第一招「程門立雪」,就是家長每天站在校長室門外,期望打動校長;
第二招「魚雁傳書」,家長可嘗試寫信給校長,懇求校長接見兒子;
第三招「線路縱橫」,找校長最信得過的人介紹;
第四招,「亂石投林」,搵 ...

此招作用不大,校長會推說有小組負責等等....
作者: jihappyma    時間: 11-4-15 08:51

原帖由 bb818 於 11-4-8 16:51 發表
想問有冇d中學大抽獎冇選都比叩門?

叩門時會問大抽獎你選此校第幾以及你派去哪間.

去面試時,看到在我們填表的地方,校方已逐項評分,每人也有個分數,再看面試表現才決定.
作者: minijelly    時間: 11-4-15 17:07

原帖由 小寶 於 11-4-15 16:59 發表
但放榜前學校會收資料嗎?

del del~~~

作者: minijelly    時間: 11-4-15 17:12     標題: 回覆 13# jihappyma 的文章

可唔可以講下係邊區架?等我地做定功課準備下嘛,之前有POST,有個DADDY話KL3銀禧無揀第一志願都可以叩門,大家仲有無咩資料提供下呀?thanks
作者: goodenough    時間: 11-4-15 18:32

小兒今年中一
設定路線

你備了4份文件,準備叩第一至四志願的學校,點解會叩左7間既?
作者: bb818    時間: 11-4-15 20:58

原帖由 jihappyma 於 11-4-15 08:51 發表
叩門時會問大抽獎你選此校第幾以及你派去哪間.

去面試時,看到在我們填表的地方,校方已逐項評分,每人也有個分數,再看面試表現才決定.

唔該曬呀jihappyma,我地真係好需要有經驗嘅家長嘅分享。
另外重想問吓你叩門時使唔使交張統一選校form嘅copy比學校證明?
作者: jihappyma    時間: 11-4-17 16:34

原帖由 小寶 於 11-4-15 08:59 發表
但放榜前學校會收資料嗎?

看個別學校  我選第一志願的學校2-7交表時 在号碼看到之前已有20多位已交資料了
作者: jihappyma    時間: 11-4-17 16:36

原帖由 minijelly 於 11-4-15 09:12 發表
可唔可以講下係邊區架?等我地做定功課準備下嘛,之前有POST,有個DADDY話KL3銀禧無揀第一志願都可以叩門,大家仲有無咩資料提供下呀?thanks

觀塘
作者: jihappyma    時間: 11-4-17 16:37

原帖由 goodenough 於 11-4-15 10:32 發表

你備了4份文件,準備叩第一至四志願的學校,點解會叩左7間既?

情況不妙即加印
作者: jihappyma    時間: 11-4-17 16:43

原帖由 bb818 於 11-4-15 12:58 發表

唔該曬呀jihappyma,我地真係好需要有經驗嘅家長嘅分享。
另外重想問吓你叩門時使唔使交張統一選校form嘅copy比學校證明?

我有交  因為以示誠意
上年在間學校放榜當天 11:00後不再收叩門表  所以放榜前1-2天致電心儀學校問清楚  以及上網下載及塡好叩門表格
作者: WTY    時間: 11-5-31 13:37

今年縮班我好擔心我小朋友今年7月都是要叩門,所以想請教你叩7間中學時間怎分配? 可否分享一下叩門後是否只有等待學校call? 一般中學會多久才通知結果?

小兒今年中一
設定路線

作者: Radar    時間: 11-5-31 16:15

叩門最好係放榜當日上午完成,所以如果叩得多間既就最好兵分幾路,最好乘坐的士,唔好浪費時間係交通度.如果上午仲未叩晒,就下午完成佢,但點都最好放榜當日完成叩門,好多學校除左睇成績外,都會睇交表時間,即係如果大家成績差唔多,咁邊個交表先就收邊個先.

幾時會有結果?間間都唔一樣,有d要考試既就計完分就會有結果,如果睇成績表既,就會係截止申請後有通知,但點都好,都會一定係分班試前有結果的.

你要係6月尾留意心儀中學既網頁,佢地多數會有報名表比人下載,如果冇,就打電話去問.

放榜當日,如果真係派得唔好,就唔好同其他家長嗲喇,趕快去影印張派位證先(影多d冇壞的),因為d學校一定要收派位證既副本.

原帖由 WTY 於 11-5-31 13:37 發表
今年縮班我好擔心我小朋友今年7月都是要叩門,所以想請教你叩7間中學時間怎分配? 可否分享一下叩門後是否只有等待學校call? 一般中學會多久才通知結果?

...

作者: TwoKidsFather    時間: 11-6-1 17:31     標題: 回覆 31# WTY 的文章

好多中學既做法都唔同!!
但基本上, 第一日都唔會要求考筆試, 因學校知道大家唔只叩一間, 唔會浪費大家叩門既時間, 大部份都係填好表, 交左資料就走得!!!

最好第一日就叩晒, 當晚再諗吓有冇其他心水, 可以第二日再去.

如果合學校心水, 好多都有D會即時收或約時間再IN. (IN 得既機會都好大)

如果要考試等消息既, 就要問學校放榜時間啦
作者: jihappyma    時間: 11-6-2 09:23

放榜前2-3天將心儀約頭5間的學校叩門表格全部下載填好,準備好叩門信及所有文件,一份一份按選校次序排好,放榜前一天再核實每間截叩門表時間.上年有間學校於晚上7-8時才公佈11:00am後不收表,真的在當天11:00am便關門,我及時交了,下午2:00pm面試,5:00pm have result. School mainly see 誠意.

7間同區一個早上完成,因為已安排車(可考慮到時包半天貨van),因為表格已塡好,所以放下便可以走.最好同學生一同去,有些學校要求學生交表.

收到表後學校會致電通知面試/筆試日期,所以要充好電等電話(當天我用2部電話),如時間有相同可商量更改. 面試/筆試便在網上等消息了,分班試後仍有消息的.去年,分班試前有一間學校通知收,我便去辦手續, 分班試前一天另一學校通知收,我便於分班試當天去辦手續小朋友便在此間學校考分班試.7月底第一志願通知取錄便去辦手續.

各位加油,不要灰心.
原帖由 WTY 於 11-5-31 05:37 發表

...

作者: 傻妹    時間: 11-6-13 11:49

收到表後學校會致電通知面試/筆試日期,所以要充好電等電話(當天我用2部電話),如時間有相同可商量更改. 面試/筆試便在網上等消息了,分班試後仍有消息的.去年,分班試前有一間學校通知收,我便去辦手續, 分班試前一天另一學校通知收,我便於分班試當天去辦手續小朋友便在此間學校考分班試.7月底第一志願通知取錄便去辦手續.

>>>> 我唔係好明,咁即係最後(7月底)第一志願通知取錄,咁你有無係呢間考分班試呢?

麻煩你!

原帖由 jihappyma 於 11-6-2 09:23 發表
收放榜前2-3天將心儀約頭5間的學校叩門表格全部下載填好,準備好叩門信及所有文件,一份一份按選校次序排好,放榜前一天再核實每間截叩門表時間.上年有間學校於晚上7-8時才公佈11:00am後不收表,真的在當天11:00am便關門 ...

作者: Lovely媽咪    時間: 11-6-13 16:38

我想問如果我去叩門個間係自行時都有報,那時已將所有有關資料俾咗,除咗最後一次呈分試既成績表,咁仲需唔需要成set印多一份俾佢地?
作者: Carmen2004121    時間: 11-6-13 17:20

原帖由 Lovely媽咪 於 11-6-13 16:38 發表
我想問如果我去叩門個間係自行時都有報,那時已將所有有關資料俾咗,除咗最後一次呈分試既成績表,咁仲需唔需要成set印多一份俾佢地?

應該要 , 有禁多學生叩門 , 他們應不會費時再翻找您的資料 . 帶多冇壞姐 . ( 當然您可之前問問 )
作者: 傻妹    時間: 11-6-14 09:02

jihappyma,

Please check pm, thank you.
作者: yeung99    時間: 11-6-15 11:48

想問叩門時,自薦信係咪一定要架, 定係睇成績其他野重要o的呀?
作者: Krymum    時間: 11-6-15 17:14

jihappyma,

作者: jihappyma    時間: 11-6-16 08:59     標題: 回復 35# 傻妹 的帖子

他在第三志願考分班試,考完後在7月底第一志願通知收他,所以我去第三志願取回分班試結果及註冊証到第一志願註冊便可以
作者: jihappyma    時間: 11-6-16 09:29

Pls checked your email
原帖由 傻妹 於 11-6-14 01:02 發表
jihappyma,

作者: 傻妹    時間: 11-6-16 11:45

Thank you very much!!

原帖由 jihappyma 於 11-6-16 09:29 發表
Pls checked your email

作者: hinhin_ma    時間: 11-6-17 12:32

多謝各媽咪經驗分享....

想請教....5號收到結果要去叩門後,若有CHANCE 去考/面試, 係咪都只會安排在6,7號兩日做曬?? 結果就未必即時知道?

叩門信係咪一定要有??

作者: wong333    時間: 11-6-17 16:12

如要叩門需要學生證嗎?因小女弄不見了.
作者: jihappyma    時間: 11-6-20 08:55     標題: 回復 44# hinhin_ma 的帖子

normally 6,7 all finish. Some school need 2-3 days know results but in my experience before Spet 1,2011 have chance.
作者: jihappyma    時間: 11-6-20 08:58

If you have copy take copy is OK. Normally in 叩門stage almost no need many information.But I think ID card is OK.
原帖由 wong333 於 11-6-17 08:12 發表
如要叩門需要學生證嗎?因小女弄不見了.

作者: wong333    時間: 11-6-20 09:46

thank you!
作者: AKai    時間: 11-6-20 12:35

原帖由 jihappyma 於 11-6-20 08:58 發表
If you have copy take copy is OK. Normally in 叩門stage almost no need many information.But I think ID card is OK.  

大家好,真係愈來愈緊張....又愈來愈唔知可以做D咩嘢!

其實有冇人知道放榜個日....是否先要安排定親信在想叩門的那些學校排定隊呢 ?

中學是否一定要收正本的小學推薦信呢 ? 如果真係的話...那麼一般小學會願意俾幾多封? 家長又要哀求幾多封先至夠 ?

據悉中學對叩門的學生要求都是必定要提供小五小六的成績表及小學的推薦信....有冇人知道仲要準備什麼資料呢?
希望會有...過來人和好心人賜教吓和提醒吓我們這班可憐又心慌慌的家長吧....謝謝!
作者: jihappyma    時間: 11-6-21 08:42

有些學校在放榜前幾天收叩門表,可致電問

原帖由 AKai 於 11-6-20 04:35 發表

大家好,真係愈來愈緊張....又愈來愈唔知可以做D咩嘢!

其實有冇人知道放榜個日....是否先要安排定親信在想叩門的那些學校排定隊呢 ?

中學是否一定要收正本的小學http://adex.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.p ...

作者: 傻妹    時間: 11-6-21 08:55

jihappyma,

放榜前幾日收表 or 派表??

thank you.

原帖由 jihappyma 於 11-6-21 08:42 發表
有些學校在放榜前幾天收叩門表,可致電問

作者: BingoJoey    時間: 11-6-23 01:00

Thanks 咁多位寶貴的意見!
作者: jihappyma    時間: 11-6-24 10:16     標題: 回復 50# jihappyma 的帖子

派表一般放榜前3-5天也可以下載,名稱會是中一插班生表格,收表要逐間問,有些放榜前幾天便開始收
作者: melodyyoyo    時間: 11-6-24 14:02

我都想問問學校表格一定要填,但叩門信係唔係都要有,唔該。
作者: ydoris    時間: 11-6-24 15:43

我今日已經DOWNLOAD左第二同第三志願既表啦.第一志願吾洗DOWN,佢話打電話去問先..等埋第4志願都應該READY架啦..因為之後既CHOICES都....吾想讀架,希望係3個志願之內啦...仲要影埋D文件,最衰成績4號先派,派位表仲要當日先印得...好鬼緊張~~
作者: TINGMUM    時間: 11-6-25 14:54

我打左電話比幾間津校同直資, 只叫我當日交小5同小6成績表. 冇話要文PROFOLIO 想問下你地會唔會交埋PROFOILO呀?
作者: alice44    時間: 11-6-25 22:14

原帖由 TINGMUM 於 11-6-25 14:54 發表
我打左電話比幾間津校同直資, 只叫我當日交小5同小6成績表. 冇話要文PROFOLIO 想問下你地會唔會交埋PROFOILO呀?

我心目中嗰間話考完筆試ok才可面試, 有得面試先要睇profoilo. 你都係問清楚自己想去嗰間學校會比較穩陣.
作者: hinhin_ma    時間: 11-6-26 16:59     標題: 回覆 12# jihappyma 的文章

TKS a LOT.........
作者: fionwong2707    時間: 11-6-27 10:14

想請問:
(1)如果直資已取錄, 到放榜後仍可叩門?
(2)有沒有人知道成功在這個情況獲取錄個案 (因為有直資在手, 中學會否覺得你誠意不夠, 騎牛揾馬)?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5