教育王國

標題: 求讀書方法(初小) [打印本頁]

作者: 好命婆    時間: 11-3-28 12:10     標題: 求讀書方法(初小)

大家可否分享怎樣幫仔囡考試溫習方法, 考90分以上的是否真係每天都溫習和做好多補充練習? or 另外有一些方法?
作者: brianshe    時間: 11-3-28 12:18

作者: 好命婆    時間: 11-3-28 12:53     標題: 回覆 1# brianshe 的文章

明白喎! 我用了很多我所知的方法都唔係好work先出post問啫! 我只係想知其他人會唔會有第二啲方法or定真係要除咗食飯/瞓覺外, 其他時間都用來溫習先可考到好成績啫! 如果要係咁先得, 我囡一定做咁倒, 我也無謂迫佢, 不想破壞母女感情
作者: gracelam    時間: 11-3-28 13:38     標題: 回覆 3# 好命婆 的文章

每次測驗、考試前一個星期,我會copy d街外的補充練習或者學校之前做過的工課和作業俾阿囡做,每日做少少,星期六、日就做多dd,so far成績都不錯。
作者: aryee    時間: 11-3-28 13:47

我地叫做每晚溫習,但唔係科科,只限中英文,因為我信呢兩科要浸返黎,所以每晚浸d,亦唔係用好多時間,先用15mins比佢做個練習,然後同佢go through一次,加埋都係30mins多d。我唔知你小朋友係邊類型,我大仔係好鍾意學習既小朋友,佢上堂亦好專心,學校既功課根本唔使勞氣,所以有時間可以加d exercise操下佢。但我細仔唔係呢款,呢個方法唔啱佢,佢個腦連學校教既野都裝唔住,晚晚都玩重新黎過,佢攪得掂d默書同daily homewok都all lee 吉帝,佢唔谷得我費事攪佢  

每個人能力唔同,適當時候調節要求,因材施教

作者: yhk329    時間: 11-3-28 14:19

作者: kitbebe    時間: 11-3-28 14:28

有人初小唔溫習都可以拿到90分以上, 也有人要努力溫層都未必可以拿到90分以上, 好睇小朋友既資質
作者: alice44    時間: 11-3-28 14:44

初小最重要都係上堂專心d, 我要時時提佢上堂要專心..., 把所有新返嚟的作業先影印, 在考試前兩星期開始做返各科d作業, 如果做到咪即係明白囉! 如果做唔到咪教講返比佢聽.
由小一開始我個仔已經係咁樣做. 初小已經上英文Grammer補習班, 其他科就未開始補, 但要到小三d成績先有起色. 沒有給街外的習作比佢做, 因為當時覺得中文及數學及常見應該問題不大, 所無特別買比佢做.

作者: 好命婆    時間: 11-3-29 12:21

多謝晒! 等我再同阿囡試吓! 希望黎緊終期試, 會進步啲
作者: Lily2003    時間: 11-3-29 19:58

我囡資質不好, 唯有靠我勤力幫她、陪她。

每天放學就做坊間買來的中文數學補充練習, 中文理解就以陪讀方式, 每人輪流一句去讀。數學就陪做, 在旁邊提點及鼓勵。英文因為 K3已打好底, 我無理英文科。 其餘時間就係佢自己睇英文/中文故事小說。

至於學校的教科書本, 工作紙及補充就從來無溫, 我將責任交比學校。 而且, 我學校考試閱讀理解佔 60%, 無嘢考課本課文, 所以我不會溫學校書本。

我囡現在三年級, 一直都能保持頭三甲。

兩樣同等重要 :
做補充 佔 60%
閱讀故事書 佔 40%

原帖由 好命婆 於 11-3-28 12:10 發表
大家可否分享怎樣幫仔囡考試溫習方法, 考90分以上的是否真係每天都溫習和做好多補充練習? or 另外有一些方法?

作者: Hopeful2010    時間: 11-3-30 11:16

我囝每日做補充練習. 睇中,英文故事書,測考試前兩星期同佢溫習,
但佢好
粗心大意,剛剛派回中文測驗,唔小心已經扣了9,84,
佢個range好大,可以由8x 9x. 9x 8x. 已經時常提佢, 教佢方法,都冇大改善.
我知佢係理解所學,但佢何時才能改……..
作者: 好命婆    時間: 11-4-2 11:14

你太謙啦! 你正是個勤力好媽媽, 我要向你好好學習。
原帖由 Lily2003 於 11-3-29 19:58 發表
我囡資質不好, 唯有靠我勤力幫她、陪她。

每天放學就做坊間買來的中文數學補充練習, 中文理解就以陪讀方式, 每人輪流一句去讀。數學就陪做, 在旁邊提點及鼓勵。英文因為 K3已打好底, 我無理英文科。 其餘時間就係佢 ...

作者: 好命婆    時間: 11-4-2 11:24

我阿囡都係! 基本上每份卷座底有10分係扣唔小心分
原帖由 Hopeful2010 於 11-3-30 11:16 發表
我囝每日做補充練習. 睇中,英文故事書,測考試前兩星期同佢溫習,
但佢好粗心大意,剛剛派回中文測驗卷,唔小心已經扣了9分,得84分,
佢個range好大,可以由8x去 9x. 由9x去 8x. 已經時常提佢, 教佢方法,都冇大改善. 我知 ...

作者: 恩林    時間: 11-4-2 12:45

我都係copy d 練習俾我大仔做, 佢做個時係ok架喎~, 點知去到測驗考試, 竟錯係做過的問題上, 直情條問題同我俾佢做的練習係90%一樣, 只係有少少改左, 佢就做錯喇....都唔知係唔小心, 定係轉唔到個腦..... :(
作者: do-re-me    時間: 11-4-4 00:16

原帖由 恩林 於 11-4-2 12:45 發表
我都係copy d 練習俾我大仔做, 佢做個時係ok架喎~, 點知去到測驗考試, 竟錯係做過的問題上, 直情條問題同我俾佢做的練習係90%一樣, 只係有少少改左, 佢就做錯喇....都唔知係唔小心, 定係轉唔到個腦..... :( ...

除了做練習,還有沒有其他方法?
作者: goodenough    時間: 11-4-4 00:55

原帖由 好命婆 於 11-3-28 12:53 發表
明白喎! 我用了很多我所知的方法都唔係好work先出post問啫! 我只係想知其他人會唔會有第二啲方法or定真係要除咗食飯/瞓覺外, 其他時間都用來溫習先可考到好成績啫! 如果要係咁先得, 我囡一定做咁倒, 我也無謂迫佢,  ...

其實你而家用緊咩野方法呢!
作者: aryee    時間: 11-4-4 13:40

原帖由 Hopeful2010 於 11-3-30 11:16 發表
但佢好粗心大意,剛剛派回中文測驗卷,唔小心已經扣了9分,得84分,
佢個range好大,可以由8x去 9x. 由9x去 8x. 已經時常提佢, 教佢方法,都冇大改善. 我知 ...

我個仔又係,基本上每次派完卷,除左佢得分外,我會計一次加返唔小心錯既分。我會同佢講,你原本可以有呢個分,佢會嘩一聲,然後無動於衷,下次繼續,佢真係求學不是求分數

作者: grace_xian    時間: 11-4-4 15:47

你嗰range無我仔咁大, 他可以由七字去九字, 九字去五字, 六字又去九字

作者: Hopeful2010    時間: 11-4-4 16:20

原帖由 好命婆 於 11-4-2 11:24 發表
我阿囡都係! 基本上每份卷座底有10分係扣唔小心分  

我以為女仔會細心d, 唯有寄望佢地大d會改過來啦. 我仔班主任話佢可能要到小4才會冇咁多careless mistake.
作者: alice44    時間: 11-4-4 16:35

原帖由 Hopeful2010 於 11-4-4 16:20 發表

我以為女仔會細心d, 唯有寄望佢地大d會改過來啦. 我仔班主任話佢可能要到小4才會冇咁多careless mistake.

我個仔現在p.6, 但仍然保留佢d mistake, 只係小咗少少咁. 希望真係大d可以改變啦!
作者: Hopeful2010    時間: 11-4-4 16:54

原帖由 aryee 於 11-4-4 13:40 發表

我個仔又係,基本上每次派完卷,除左佢得分外,我會計一次加返唔小心錯既分。我會同佢講,你原本可以有呢個分,佢會嘩一聲,然後無動於衷,下次繼續,佢真係求學不是求分數 ...

我試過利誘佢, 如果少左careless mistake. 我就送份禮物比佢以示鼓勵,但成效不大, 佢都唔覺咁失分法唔抵, 我同佢講如果呈分試係咁錯會好影響你中學派位, 希望佢會慢慢明白.
作者: Hopeful2010    時間: 11-4-4 16:58

原帖由 grace_xian 於 11-4-4 15:47 發表
你嗰range無我仔咁大, 他可以由七字去九字, 九字去五字, 六字又去九字

wah...你囝囝個range真係好大下...
作者: Hopeful2010    時間: 11-4-4 17:04

原帖由 alice44 於 11-4-4 16:35 發表

我個仔現在p.6, 但仍然保留佢d mistake, 只係小咗少少咁. 希望真係大d可以改變啦!

可能係男仔的通病...
作者: tws2010    時間: 11-4-4 22:01

My kid is in P. 1.  She was rewarded as Second in Acadamic Achivement for the whole P.1 in the first semester.  

She has just finished the first exam in the second semester.  She got result in Chinese and Math.  And yes, she's making careless mistakes.  Otherwise, she will get 100 marks in both paper.  

I told her I don't really mind if she gets very good result.  But rather, I treat it as more important if she's more careful and work hard.  Good marks don't guarantee good future.  However, it's rather the learning attitude and work habbit that count.  To a big extent, she's very hardworking and sincere in study.  It's just she is still making careless mistakes.  Hope she will improve as she grows older.

She's not particular clever.  It's just she's more mature and really mean it when she studies.  And she likes to do revision.  Besides, starting from the second semester, she's becoming more and more interested in reading books.  
原帖由 alice44 於 11-4-4 16:35 發表

作者: Super-Man    時間: 11-4-6 17:03

唔係個個咁做都work, 我個仔就唔得, 佢做街外補充練習+學校做過嘅worksheet 都ok, 但次次測/考成績都唔好, 成日大意/唔尊心...
你個女都好叻, 測/考前一星期先溫, 我個仔係平時都要溫, 都無好成續, 我諗係資質嘅問題, 又或者專注力唔夠..
原帖由 gracelam 於 11-3-28 13:38 發表
每次測驗、考試前一個星期,我會copy d街外的補充練習或者學校之前做過的工課和作業俾阿囡做,每日做少少,星期六、日就做多dd,so far成績都不錯。

作者: miffy    時間: 11-4-6 17:12

作者: goodenough    時間: 11-4-6 17:22

做父母唔好成日先入為主,乜都覺得難,乜都覺得唔公平,咁樣好容易影響小朋友。尤其經常話點解老師比咁多工課、等等,小朋友真係覺得老師唔合理,佢唔會諗點樣去改善做功課的習慣,做得快而準。所以父母的態度積極,小朋友都會進取小小!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5