教育王國

標題: 九龍城區,band 1尾或band 2頭女仔可以點選中學。 [打印本頁]

作者: rx752005    時間: 11-4-14 23:45     標題: 九龍城區,band 1尾或band 2頭女仔可以點選中學。

九龍城區,band 1尾或band 2頭女仔可以點選中學。
培道、聖家、真光可有機會。校風不知如何?

多多指教?
作者: BillyM    時間: 11-4-15 00:42

全有機會

原帖由 rx752005 於 11-4-14 23:45 發表

多多指教?

作者: minijelly    時間: 11-4-15 10:27

原帖由 rx752005 於 11-4-14 23:45 發表

多多指教?

點解唔試丘佐榮,實地視察過,校風唔錯
作者: yenk    時間: 11-4-15 11:28

原帖由 BillyM 於 11-4-15 00:42 發表
全有機會

BillyM

請教band 2男生頭5個怎樣排??
作者: BillyM    時間: 11-4-16 00:33

今年連陳瑞祺都應該無得搏,BAND2生,一係就何官五旬節胡兆熾鄧鏡波,一係就排間沙田英中搏搏.

今年學位數目變動大,以往的假設可能不再適用,穩陣d好.

原帖由 yenk 於 11-4-15 11:28 發表

BillyM

請教band 2男生頭5個怎樣排??

作者: yenk    時間: 11-4-16 07:39     標題: 回覆 1# BillyM 的文章

BillyM,

有那些可以沙田英可以博博??而甲部又可以怎樣選??
謝謝!!
作者: on1800    時間: 11-4-16 12:45

我都想知, 謝~!
作者: rx752005    時間: 11-4-16 15:06     標題: 請指教!

BillyMn及各過來人:

可否給一些實際例子指教。如選校先後。
作者: hinhin_ma    時間: 11-4-16 21:57

請問KLN3 BAND2 報沙田學校,都只可BAND 2??

博BAND 1機會,KLN3 定沙田會大D??

TKS
作者: BillyM    時間: 11-4-18 00:07

甲部任揀

沙田可搏循道衛理, 林漢光, 郭得勝

原帖由 yenk 於 11-4-16 07:39 發表
BillyM,

謝謝!!

作者: BillyM    時間: 11-4-18 00:10

你不如提供初稿作討論

原帖由 rx752005 於 11-4-16 15:06 發表
BillyMn及各過來人:

可否給一些實際例子指教。如選校先後。

作者: BillyM    時間: 11-4-18 00:11

BAND2生可搏沙田band1偷下雞, 但建議一間起兩間止, 之後填本區 band2

原帖由 hinhin_ma 於 11-4-16 21:57 發表
請問KLN3 BAND2 報沙田學校,都只可BAND 2??

博BAND 1機會,KLN3 定沙田會大D??

TKS

作者: ChiChi媽    時間: 11-4-18 15:37

原帖由 BillyM 於 11-4-18 00:11 發表
BAND2生可搏沙田band1偷下雞, 但建議一間起兩間止, 之後填本區 band2

小兒 b2生 乙部第一間 想搏沙循 可只有4個位, 是否太搏
可B2 KLN3 英中很難選
請指教
作者: q370006    時間: 11-4-18 15:43

原帖由 BillyM 於 2011-4-18 00:11 發表

請問用E個方法去報沙田BAND1, 係咪都只可放第1,2位...放後D都係無用..
作者: rx752005    時間: 11-4-18 17:13

九龍城區,band 1尾或band 2頭女仔。

瑪利諾

丘佐榮

聖家

培道

真光

這樣安全嗎?
作者: greendotdot    時間: 11-4-18 17:43

原帖由 rx752005 於 11-4-18 17:13 發表

瑪利諾

丘佐榮

聖家

培道

真光

這樣安全嗎?

恕怪我有話直說,如果真係Band1,最衰派培道,如果真係Band2,連真光也不保。
作者: phcts    時間: 11-4-18 18:38     標題: 回覆 1# greendotdot 的文章

Pooi To is still good.
作者: greendotdot    時間: 11-4-18 21:01

原帖由 phcts 於 11-4-18 18:38 發表
引用:
原帖由 rx752005 於 11-4-18 17:13 發表

瑪利諾

丘佐榮

聖家

培道

真光

這樣安全嗎?

原帖由greendotdot
恕怪我有話直說,如果真係Band1,最衰派培道,如果真係Band2,連真光也不保。

Pooi To is still good.

我並非彈培道,個人覺得培道學生比某些所謂Band1名女校的學生乖。如果這裹表達不當,無問題,我講過吧:「以這個排序睇,如果囡囡真係屬Band1,運氣最差抽到第四輪也應該得,如果真係屬Band2,頭三間Band1一早就無位剩,Band2學生抽到第三輪時培道和九真都應該無晒位。」
作者: q370006    時間: 11-4-18 22:59

原帖由 greendotdot 於 2011-4-18 21:01 發表

我並非彈培道,個人覺得培道學生比某些所謂Band1名女校的學生乖。如果這裹表達不當,無問題,我講過吧:「以這個排序睇,如果囡囡真係屬Band1,運氣最差抽到第四輪也應該得,如果真係屬Band2,頭三間Band1一早就無位剩,Band2學生抽 ...

請問...培道, 胡兆熾, 五旬節...是否BAND 2?? 邊間好D ??

若BAND2生 ...以這排列...可行嗎??因住沙田,想博去沙田...

真光,
胡兆熾/五旬節
培道
郭得勝
德雅
陳震夏
香島
黃鳳亭

作者: BillyM    時間: 11-4-19 00:08

危險, 邊緣人, 搏 mcs 有極大風險, 建議丘左榮一, 真光或培道二.

瑪利諾

丘佐榮

聖家

培道

真光

這樣安全嗎?

作者: BillyM    時間: 11-4-19 00:11

如果搏沙田, 何不第一二志願就搏?

原帖由 q370006 於 11-4-18 22:59 發表

請問...培道, 胡兆熾, 五旬節...是否BAND 2?? 邊間好D ??

若BAND2生 ...以這排列...可行嗎??因住沙田,想博去沙田...

真光,
胡兆熾/五旬節
培道
郭得勝
德雅
陳震夏
香島
黃鳳亭 ...

作者: q370006    時間: 11-4-19 01:05

原帖由 BillyM 於 2011-4-19 00:11 發表
如果搏沙田, 何不第一二志願就搏?

因為擔心得幾個位...放左第一,二位,若派唔到, 驚到時放番KLN3學校晌三四位都未必派到...E+假設頭10位內選沙田係較冷門.....就是想這想那...想到頭痛...

作者: greendotdot    時間: 11-4-19 10:45

原帖由 q370006 於 11-4-18 22:59 發表

真光,
胡兆熾/五旬節
培道
郭得勝
德雅
陳震夏
香島
黃鳳亭 ...

Band2博沙田,你可以考慮這個組合:
1.郭得勝  2.胡兆熾 3.五旬節
或者
1.郭得勝  2.五旬節 3.胡兆熾

Band2生抽到第三輪,培道和九真都應該無位剩,郭得勝有4個位算不錯,他區兼且得4個位放第一志願,講係容易,真係做就難,左諗右諗,家長最後縮沙居多,如果第一志願無人揀,就算祇有1個位,給你巳經足夠,對嗎?真係抽唔到去番叩門,都寧捨夠晒誠意。^_^
作者: BillyM    時間: 11-4-19 11:40

agreed

原帖由 greendotdot 於 11-4-19 10:45 發表

或者

Band2生抽到第三輪,培道和九真都應該無位剩,郭得勝有4個位算不錯,他區兼且得4個位放第一志願,講係容易,真係做就難,左諗 ...

作者: q370006    時間: 11-4-19 13:16     標題: 回覆 2# greendotdot 的文章

多謝意見,分析...真是心大心細....復活假期後要交...

另..胡兆熾,五旬節 會邊間好D ??成績,校風... 好似兩間都有英文班....

作者: q370006    時間: 11-4-19 13:19     標題: 回覆 2# BillyM 的文章

多謝意見分享...
作者: katielui    時間: 11-4-19 14:35

今年減班後 , band 1位少了 , 可能會用埋沙田區的band 1英中 , 所以 band 2 生博沙田band 1真係要小心D ! 真係博的話就用第一志願博算啦 , 真係唔好太博 !
P.S. 減班效應的確係將部份band 1生推向band 2 , band 2 生推向band 3. 各家長真的要留意 !

原帖由 yenk 於 11-4-16 07:39 發表
BillyM,

謝謝!!

作者: Perth    時間: 11-4-19 19:02

想請教如果K3 B2 生放 郭得勝 在乙部第一
如果有另一K3 B1 生乙部放郭得勝在第四,而那學生乙部一至三位學校都抽不中,這個郭得勝學位就會給那B1 生先,才輪到原本的那B2 生?

有網友說是這樣運作,想向你CONFIRM 下.

原帖由 greendotdot 於 11-4-19 10:45 發表

或者

Band2生抽到第三輪,培道和九真都應該無位剩,郭得勝有4個位算不錯,他區兼且得4個位放第一志願,講係容易,真係做就難,左諗 ...

作者: skytrain    時間: 11-4-19 19:11

Exactly. 放30位都係band
作者: skytrain    時間: 11-4-19 19:13

band one 生放30位都係佢抽先, 我仔係边緣人, 我都唔知點揀...
作者: dickychui    時間: 11-4-20 01:39

邊緣人, 第一可以博一間 BAND 1中至尾, 第二真係選 BAND 2 真光/培道啦.
作者: goodenough    時間: 11-4-20 02:35

原帖由 dickychui 於 11-4-20 01:39 發表
邊緣人, 第一可以博一間 BAND 1中至尾, 第二真係選 BAND 2 真光/培道啦.

坦白講,如果真係band 2時,浪費了第一個志願。況且,真光得59個位,培道得33個位,人地放第一志願那些都可能派晒,可能呢兩間都不保。
作者: Perth    時間: 11-4-24 10:56

想請教如果K3 B2 生 A 放 郭得勝 在乙部第一
有另一K3 B2 生 B 乙部放郭得勝在第四,B比A 的隨機號碼,
B 在乙部一至三位學校都抽不中,這個郭得勝學位就會給A 先,才輪到B?

十五十六,臨急抱佛腳

原帖由 skytrain 於 11-4-19 19:13 發表
band one 生放30位都係佢抽先, 我仔係边緣人, 我都唔知點揀...

作者: Carmen2004121    時間: 11-4-24 11:32

原帖由 Perth 於 11-4-24 10:56 發表
想請教如果K3 B2 生 A  放 郭得勝 在乙部第一
有另一K3 B2 生 B  乙部放郭得勝在第四,B比A 的隨機號碼好,
B 在乙部一至三位學校都抽不中,這個郭得勝學位就會給A 先,才輪到B?

十五十六,臨急抱佛腳

...

遊戲規則 : 一家是由 B 選晒 30間才到 A 選.......
作者: Carmen2004121    時間: 11-4-24 11:43

原帖由 skytrain 於 11-4-19 19:13 發表

如是邊緣人 , 看您夠吾夠擔駁 .
選一間心議的 B1 , 跟住選B2頭學校
或一開始就選B2頭 .

因冇人知結果.....若抽吾到個好號碼 , 也有機會人到一間B2 學校 , 到時入到精英班也不錯 .
作者: bb818    時間: 11-4-24 11:49

原帖由 Perth 於 11-4-24 10:56 發表
想請教如果K3 B2 生 A  放 郭得勝 在乙部第一
有另一K3 B2 生 B  乙部放郭得勝在第四,B比A 的隨機號碼好,

十五十六,臨急抱佛腳
...

根據教育處光碟,就算b2生嘅no第一都要等b1生派30個位先到b2生派位,但相反如果大家都係b2生就要睇no和選校次序,如果A同學no排第一但放郭德勝第三而B同學no較後但放該校第一就一定係B同學派到先。
作者: Perth    時間: 11-4-24 16:08

B818 你說得對! 我也看了光碟.

原帖由 bb818 於 11-4-24 11:49 發表

根據教育處光碟,就算b2生嘅no第一都要等b1生派30個位先到b2生派位,但相反如果大家都係b2生就要睇no和選校次序,如果A同學no排第一但放郭德勝第三而B同學no較後但放該校第一就一定係B同學派到先。 ...

作者: Perth    時間: 11-4-24 17:28     標題: 回覆 1# Perth 的文章

我想在甲 部放一間有直屬小學的中學,是否很蠢?因為D 附小學生一定會填自己的中學在甲部?
所以想問下甲 部運作先,抑或乙部保留學位運作先?
請指教.
作者: bb818    時間: 11-4-24 18:29

原帖由 Perth 於 11-4-24 17:28 發表
我想在甲 部放一間有直屬小學的中學,是否很蠢?因為D 附小學生一定會填自己的中學在甲部?
所以想問下甲 部運作先,抑或乙部保留學位運作先?
請指教.

雖然直屬嘅小學都會在甲部填直屬中學,但都要睇佢地個弄,況且甲乙部嘅學位係分開,直屬位會响乙部先會派比直屬小學嘅學生。
作者: Perth    時間: 11-4-25 02:46

It is so difficult to think of this maths question alone in the house, and so BK became my husband, for the time being!

原帖由 bb818 於 11-4-24 18:29 發表

雖然直屬嘅小學都會在甲部填直屬中學,但都要睇佢地個弄,況且甲乙部嘅學位係分開,直屬位會响乙部先會派比直屬小學嘅學生。

作者: cameo    時間: 11-4-25 03:12

原帖由 bb818 於 11-4-24 18:29 發表

但都要睇佢地個弄?? sorry,唔明白!
其實我女小學都有直屬,學校都叫學生填埋甲部,在於本身都有直屬位o既學生事實影響係零!
對學校嚟講做法係保障 !可多收三幾個原校生!
但在外嚟計,其實似乎會難度高左!
我覺得甲部功效只有兩個,一係買個幻想,二係買個為叩問作準備o既少少籌碼!
作者: bb818    時間: 11-4-25 11:48

原帖由 cameo 於 11-4-25 03:12 發表

但都要睇佢地個弄?? sorry,唔明白!
其實我女小學都有直屬,學校都叫學生填埋甲部,在於本身都有直屬位o既學生事實影響係零!
對學校嚟講做法係保障 !可多收三幾個原校生!
但在外嚟計,其實似乎會難度高左!
我覺得甲部功 ...

唔好意思,唔知點解打英文會出個咁嘅字。我係話要睇佢地個號碼,如果甲部嘅號碼靚,就算位小都有機會抽到而直屬小學係無優先權。
作者: angelshieh    時間: 11-4-25 17:37

我個女讀培道小學,想搵間BAND 2B中學,校風好,有冇人俾到意見我,唔你好熟九龍地城區。
作者: 20091    時間: 11-4-25 21:06

培道中學不是培道小學的聯繫學校嗎?
原帖由 angelshieh 於 11-4-25 17:37 發表
我個女讀培道小學,想搵間BAND 2B中學,校風好,有冇人俾到意見我,唔你好熟九龍地城區。

作者: angelshieh    時間: 11-4-30 15:15

YES!

但係我唔想簡番呢一間!
原帖由 20091 於 11-4-25 21:06 發表
培道中學不是培道小學的聯繫學校嗎?  

作者: fallenleaf    時間: 11-4-30 15:40

原帖由 angelshieh 於 11-4-30 15:15 發表
YES!

但係我唔想簡番呢一間!

胡兆熾、九真、五旬節。不過我會搏何文田官立放第一志願。
作者: Carmen2004121    時間: 11-5-8 01:20     標題: 回覆 10# Perth 的文章

冇理由嫁 ? 據我所知如成績是相同 banding . 一定是抽到先 no 同學選晒 30 間才到后者選 . 但您和B818 既資料又不是這樣 , 究景有冇其他家長知道那個是對 .
作者: greendotdot    時間: 11-5-8 04:36

原帖由 Carmen2004121 於 11-5-8 01:20 發表
冇理由嫁 ? 據我所知如成績是相同 banding . 一定是抽到先 no 同學選晒 30 間才到后者選 . 但您和B818 既資料又不是這樣 , 究景有冇其他家長知道那個是對 .

簡單解釋一下點樣抽(眼瞓講錯咗請更正):

全部學生首先抽甲部,未能派到位的學生便全部進入乙部再抽,抽乙部的學生隨機編號與其抽甲部時的不相同,甲部的Banding與乙部的Banding也是用不同方法計算。

乙部首先處理Band1學生,開始第一輪抽獎,抽Band1學生的第一志願,如果大家選擇相同但學位不夠分配,較細的隨機編號優先,派完第一輪後,未能派到學位的學生便全部進入第二輪抽獎,抽餘下Band1學生的第二志願,如此類推,直到抽完三十輪(即第三十志願)後,如果仍然有Band1學生未獲得學位,電腦便會塞個「好嘢」畀佢。跟着用同一方法處理Band2學生,最後處理Band3學生。

甲部抽法大致相同,因為衹有三個志願,所以總共抽九輪,抽不中,還可以抽乙部。

甲部因為學位極少,而揀「名校」人數衆多,所以抽中「名校」機會極微,但要記住始終是甲部派先,有啲家長手多,諗住凑夠數那三個志願,放咗間無人吼嘅,無人吼嘅學校就算祇有一個位,你揀佢便一定中,咁便要同乙部拜拜,咪亂咁填,到時放榜又瓜瓜嘈。

作者: twcho    時間: 11-5-8 09:13

原帖由 greendotdot 於 11-5-8 04:36 發表

簡單解釋一下點樣抽(眼瞓講錯咗請更正):

全部學生首先抽甲部,未能派到位的學生便全部進入乙部再抽,抽乙部的學生隨機編號與其抽甲部時的不相同,甲部的Banding與乙部的Banding也是用不同方法計算。

乙部首先處理Band1 ...
謝謝greendotdot的詳細解釋,但我懷疑隨機編號只有一個,甲部乙部都是一樣。
另外,在乙部統一大抽獎前還有所謂保留學額給予聯繫/直屬小學,該部分只會提供給以該中學為乙部第一選擇的聯繫/直屬小學內的Band 1/2學生抽,機制與大抽獎類同,也是Band 1先抽,有剩餘保留學額的話Band 2再抽,如還有剩餘的話可能會撥回給大抽獎。另外,因有些中學有不止一間的聯繫/直屬小學,保留學額的分配是固定的,每間小學應是分開抽的。
這是我的理解,如有錯誤,請有識之士予以改正。
作者: greendotdot    時間: 11-5-8 10:30

原帖由 twcho 於 11-5-8 09:13 發表
謝謝greendotdot的詳細解釋,但我懷疑隨機編號只有一個,甲部乙部都是一樣。
另外,在乙部統一大抽獎前還有所謂保留學額給予聯繫/直屬小學,該部分只會提供給以該中學為乙部第一選擇的聯繫/直屬小學內的Band 1/2學生抽,機制與大抽獎類同,也是Band 1先抽,有剩餘保留學額的話Band 2再抽,如還有剩餘的話可能會撥回給大抽獎。另外,因有些中學有不止一間的聯繫/直屬小學,保留學額的分配是固定的,每間小學應是分開抽的。
這是我的理解,如有錯誤,請有識之士予以改正。

你確是並不欺場,以我理解果位家長只是質疑同一組別內的優先次序,應該是以她聽說的:隨機編號凌駕於志願先後,所以我無你講得咁仔細。都好,你解釋得更詳細,會令她更了解,咁我都凑興講埋,所有餘下的自行學位應該會回撥統一派位一齊畀人抽獎。

據我所知,同一位學生,甲部的學生隨機編號與乙部的學生隨機編號是不同的,如果今年有所改變,請求證後更正我。
作者: jessimm    時間: 11-5-8 12:01

為何要用兩個隨機編號(甲部與乙部)?
作者: goodenough    時間: 11-5-8 12:16     標題: 回覆 49# twcho 的文章

"因有些中學有不止一間的聯繫/直屬小學,保留學額的分配是固定的,每間小學應是分開抽的。"

可否解釋下這一部份。
例如今年伊中今年給與九龍城區的官立聯繫小學有4間提供16個位,照你的意思,是否會每間4個位分開抽,定係會點樣抽呢?
作者: goodenough    時間: 11-5-8 12:21

原帖由 jessimm 於 11-5-8 12:01 發表
為何要用兩個隨機編號(甲部與乙部)?

我相信是每名升中生先會獲得一個隨機號碼,而甲、乙部都會用相同的號碼只不過是甲部一份名單,是全港排列的,乙部一份名單是本區排列的。即是話,一個號碼,兩份名單。
作者: twcho    時間: 11-5-8 13:53     標題: 回覆 52# goodenough 的文章

以皇仁為例,今年總共有21個聯繫位,有7個分給愛秩序灣官立小學,有14個分給軒小上下午校(估計每間會有7個位),所以會是每間小學分開抽。
作者: greendotdot    時間: 11-5-8 14:40     標題: Random number

參考政府文件時,我會以英文版本為準。
http://www.edb.gov.hk/FileManager/EN/Content_1579/統一派位家長須知_2011_eng.pdf

Allocation Bands and Random Number

5. Students are put into an order of merit according to their scaled marks and divided into three allocation bands. In processing the Unrestricted School Choices in Part A, the scaled marks of all students in the territory will be put into an order of merit. Then the students will be equally divided into three Territory Bands, each consisting of 1/3 of the total number of participating primary students in the territory. In processing the Restricted School Choices in Part B, the scaled marks of all students within the same school net will be put into an order of merit. Then the students will be equally divided into three Net Bands, each consisting of 1/3 of the total number of participating primary students in the school net.

Random Number

6. The random number, which is generated by the computer before running the allocation program, is used to determine the order of allocation of students within the same allocation band. If the demand for school places of a certain secondary school exceeds the supply, the student possessing a smaller random number within the same allocation band will be allocated a place first. The random number has no connection with the Student Reference Number or the student's personal data.

以我理解,這裹有3個Territory Bands,及18 School Nets校網的Net Bands,即是共有18x3=54個Net Bands。同一位參與派位的學生,一定會同一時間屬於其中一個Territory Band及屬於其中一個Net Band,根據教育局說明The random number, which is generated by the computer before running the allocation program, is used to determine the order of allocation of students within the same allocation band. 因為電腦必須於開始派位前,為每個學生within the same allocation band編配一個unique random number,所以我認為,同一位參與派位的學生,甲部和乙部的random number 是不同的。(我都明白就算是衹有一個unique random number都巳經足夠給甲部和乙部分出勝負,但政府做嘢講程序嘛!Anyway,如果你能夠同教育局求證我是錯,請更正我。)
作者: twcho    時間: 11-5-8 15:05

原帖由 greendotdot 於 11-5-8 14:40 發表
參考政府文件時,我會以英文版本為準。
http://www.edb.gov.hk/FileManager/EN/Content_1579/統一派位家長須知_2011_eng.pdf

Random Number

6. The random number, which is generated by the computer before running the allocation program, is used to determine the order of allocation of students within the same allocation band.
Thanks greendotdot for linking to the official document. My interpretation would be different from yours:

作者: greendotdot    時間: 11-5-8 15:37

原帖由 twcho 於 11-5-8 15:05 發表
Thanks greendotdot for linking to the official document. My interpretation would be different from yours:

好似啲律師研究判詞咁,律師法官呢碗飯我自問無本事食。不過,除非有家長求證過教育局我是錯,否則我仍然是相信甲乙部有不同random number,才能符合「用以決定同一組別內,學生獲分配學位的先後次序」的要求。你就當我包抝頸喇。
作者: goodenough    時間: 11-5-8 16:57

教育局學位分配組地域聯絡主任 http://happypama.mingpao.com/cfm ... 0106/chatb/sec1.txt
留意時間分段00:47
"乙部隨機No. 跟甲部相同。"
作者: khmama    時間: 11-5-8 17:01

原帖由 greendotdot 於 11-5-8 15:37 發表

好似啲律師研究判詞咁,律師法官呢碗飯我自問無本事食。不過,除非有家長求證過教育局我是錯,否則我仍然是相信甲乙部有不同random number,才能符合「用以決定同一組別內,學生獲分配學位的先後次序」的要求。你就當我包抝 ...

如果單睇你post出黎o個段, 又真係容易令人誤解. 不過教育局既常見問題解釋咗整個派位過程只有一個number.
http://www.edb.gov.hk/FileManager/TC/Content_1579/allocation%20system_chi_2011.pdf
作者: khmama    時間: 11-5-8 17:20

原帖由 angelshieh 於 11-4-25 17:37 發表

培道已經係band2首選, 又係聯繫中學, 點解仲要搵第二間?
作者: khmama    時間: 11-5-8 17:24

原帖由 twcho 於 11-5-8 13:53 發表
以皇仁為例,今年總共有21個聯繫位,有7個分給愛秩序灣官立小學,有14個分給軒小上下午校(估計每間會有7個位),所以會是每間小學分開抽。

愛秩序灣官立小學屬東區, 而軒小屬灣仔區, 所以兩邊分開計, 前者有7個位, 後者14個. 但軒小上下午唔會平均分配聯繫位, 而係一齊share14個位.
作者: twcho    時間: 11-5-8 18:25     標題: 回覆 61# khmama 的文章

那麼以伊利沙白為例,總共有23個保留位,分別是油尖旺7個及九龍城16個。油尖旺有3間聯繫小學(廣東道、佐敦道及塘尾道),九龍城則有4間(農圃道、馬頭涌、紅磡灣馬頭涌及九龍塘)。是不是有可能一邊倒16個位全由其中一間全部抽到?感覺上不太合理吧。
作者: khmama    時間: 11-5-8 21:21

原帖由 twcho 於 11-5-8 18:25 發表
那麼以伊利沙白為例,總共有23個保留位,分別是油尖旺7個及九龍城16個。油尖旺有3間聯繫小學(廣東道、佐敦道及塘尾道),九龍城則有4間(農圃道、馬頭涌、紅磡灣馬頭涌及九龍塘)。是不是有可能一邊倒16個位全由其中一間全部 ...

學額係以校網劃分, 唔會有暗盤再將聯繫學額細分比每間聯繫小學, 如果一間小學咁好彩, 全部number都好細, 確有機會一面倒. number係隨機既,  唔可以話唔公平. 不過咁既機會都好微.
作者: greendotdot    時間: 11-5-8 22:53

原帖由 khmama 於 11-5-8 17:01 發表

如果單睇你post出黎o個段, 又真係容易令人誤解. 不過教育局既常見問題解釋咗整個派位過程只有一個number.
http://www.edb.gov.hk/FileManager/TC/Content_1579/allocation%20system_chi_2011.pdf ...

多謝你的好意,這個我會再了解吓!
作者: greendotdot    時間: 11-5-8 22:58

原帖由 twcho 於 11-5-8 18:25 發表
那麼以伊利沙白為例,總共有23個保留位,分別是油尖旺7個及九龍城16個。油尖旺有3間聯繫小學(廣東道、佐敦道及塘尾道),九龍城則有4間(農圃道、馬頭涌、紅磡灣馬頭涌及九龍塘)。是不是有可能一邊倒16個位全由其中一間全部抽到?感覺上不太合理吧。

官小用嘅全部是公帑,我哋同一校網其他子弟家長也是納稅人,點解佢哋官小學生有官中聯繫保留位,我哋其他人無?我感覺是不「合理」!升中放榜後我是否可以向教育局查詢我個仔我個女的隨機編號,如果不可以,政府是否黑箱作業,我可以同邊個投訴,我感覺是十分不「合理」!咁多家長小朋友被這個派位遊戲折磨,我感覺是非常不「合理」!
作者: bb818    時間: 11-5-9 00:52

原帖由 greendotdot 於 11-5-8 22:58 發表

官小用嘅全部是公帑,我哋同一校網其他子弟家長也是納稅人,點解佢哋官小學生有官中聯繫保留位,我哋其他人無?我感覺是不「合理」!升中放榜後我是否可以向教育局查詢我個仔我個女的隨機編號,如果不可以,政府是否黑箱作業,我可 ...

個隨機編號係電腦响派位過程中generate出來的,完成整個派位過程後會自動消失,所以係無人知道架。所以如果電腦或程式出現問題亦都唔會有人知道或查到出來。都係果句啦,講運氣.....sigh.....
作者: pandato    時間: 11-5-9 07:52

諗深一層不單官小好多優質一條龍津中、小既保留位更多佢哋既資金來源又何嘗不是公帑、稅款。衹怪自己沒有選擇或入唔到啦。

原帖由 greendotdot 於 11-5-8 22:58 發表
官小用嘅全部是公帑,我哋同一校網其他子弟家長也是納稅人,點解佢哋官小學生有官中聯繫保留位,我哋其他人無?我感覺是不「合理」! ...

作者: overview    時間: 11-5-9 10:12

直資小學一樣用緊公帑.稅款, 佢地仲好過附屬津小, 官小, 成績唔太差就直升中學.

原帖由 pandato 於 11-5-9 07:52 發表
諗深一層,不單官小,好多優質一條龍津中、小既保留位更多,佢哋既資金來源又何嘗不是公帑、稅款。衹怪自己沒有選擇或入唔到啦。

作者: RRNG    時間: 11-5-9 10:36     標題: 回覆 2# pandato 的文章

Agreed ! 除左私小, 官小,津小(12年免費教育), 直資, 咪一樣都係用政府錢.
作者: greendotdot    時間: 11-5-11 12:06

原帖由 greendotdot 於 11-5-8 22:53 發表

引用:
原帖由 khmama 於 11-5-8 17:01 發表

多謝你的好意,這個我會再了解吓!

我巳經查詢過當局,據他們說,在執行整個派位過程中,電腦會替每位參與者編配一個單一隨機號碼,在派位完成後這些隨機號碼也會相應消失。連佢哋都咁講,我惟有認衰。不過他們也坦言,他們對派位程式運作其實所知不多。按照他們所說,我估這電腦程式設計,可能在初始化時先為所有參與的學生編配隨機編號,然後將學生分入去3 territory bands及54 net bands,再幫甲部乙部做sorting,如果無刻意將隨機編號存紀錄的話,它們便會於程式執行完結時消失。學bb818話齋,運氣也涵蓋人為錯誤,唔使諗可以上訴!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5