教育王國

標題: 2011年 K1家長 [打印本頁]

作者: winky.mok    時間: 11-4-19 12:14     標題: 2011年 K1家長

HI 各位MUM MUM ,

好快K1就開學啦, 開學前好多野要做,
IF 買校服/交學費/新生簡介會.......

我地一齊認識下,多點交流到時大家多可以提醒下大家LAW..

小兒 COMING 會讀 IK1 呀!:)
作者: sundae525    時間: 11-4-19 17:39

Hi Hi, Winky nice to meet you.

My girl will also be in IK1 for 2011/12.

作者: winky.mok    時間: 11-4-20 09:44

HI,

真開心, 收到消息5月14號有個新生簡介會呀, 你收到信未?
作者: kwanlam818    時間: 11-4-20 11:19

Hi Hi...

nice to meet you all!!

my girl is in local stream PM class.

作者: LonglamMama    時間: 11-4-20 23:36

Yeah!!!!! 大家好!!!

我個女......K1 PM, 14/5簡介會, 仲有17-19/5註冊喎一好多野要填呀!!!
作者: sundae525    時間: 11-4-21 09:34

thank you 大家話我知簡介會&註冊日期. 我蒙查查都唔知.
其實你地點知, 收到信o拿?
作者: winky.mok    時間: 11-4-21 10:27

HI 太家好呀, 希望大家多D交流呀!!

係呀, 應該收到信架啦, 要預備好多好多票呀~ 樣樣都收票個個抬頭都唔一樣TIM 呀!!

又要買八達通~~
我住沙田呀要搭校車呀..你地呢?
作者: tissuewan    時間: 11-4-21 10:54

我個女係主流上午. 昨天收到信,好多野填啊. 好彩之前申請左學卷,可以一起交埋.
作者: tissuewan    時間: 11-4-21 11:06

另外想問係咪話太子有條路可以上崇真,查實正確位置係邊?
作者: LonglamMama    時間: 11-4-21 21:45

原帖由 tissuewan 於 11-4-21 11:06 發表
另外想問係咪話太子有條路可以上崇真,查實正確位置係邊?

太子地鐵 A 出口, 跟住過馬路, 一路行到街尾見到間酒樓, 再過馬路, 向前行, 會經過佳寶凍肉, 仲有個新樓盤, 繼續向前行, 都有D 小馬路要過的, 經過味皇茶餐廳, 再向前行有一間生果店, 轉入去就會見到協和幼稚園, 對住有一條大斜路路梯, 一路行上去就係, 講到好似好復雜咁TIM, 但其實過程都差不多係10分鐘啦!
作者: LonglamMama    時間: 11-4-21 21:47

我住葵芳, 樣樣都係錢, 好多表填, 好多錢比.......
作者: EggEgg08    時間: 11-4-21 23:48

我阿b都係IK1, 多多指教,但係我未收到註冊信,你地係唔係個個都收到啦?有冇校車資料架?
作者: tissuewan    時間: 11-4-22 11:49

thanx LonglamMama        , 我大概都知道係邊啦.
作者: luckpig    時間: 11-4-22 17:51

我也沒收到, 可能要等開假,
呢幾日去街見到好多學生鞋賣, 手癢,
想問下各位媽媽, 知唔知崇真要求怎樣,
白色或黑色, 是否一定要純色, 仲係上面有點其它顔色的邊或者其它顔色的底, 上面如還有的NIKE或PUMA的標誌的, 可唔可以呀..
作者: silvia_ng    時間: 11-4-24 01:32

原帖由 luckpig 於 11-4-22 17:51 發表
我也沒收到, 可能要等開假,
呢幾日去街見到好多學生鞋賣, 手癢,
想問下各位媽媽, 知唔知崇真要求怎樣,
白色或黑色, 是否一定要純色, 仲係上面有點其它顔色的邊或者其它顔色的底, 上面如還有的NIKE或PUMA的標誌的,  ...

只要白波鞋,最好唔好有其他顏色。有LOGO係可以接受的。BTW, 最好同小朋友訂定D 可以縫上去既LABEL,連鞋都縫埋,因一開學時,好多學生都係著DR. KXONG, NXKE...試過有小朋友上堂玩完活動後,整亂對鞋亂著返屋企架!
BTW, 唔好要老師幫手搵鞋/衣物/手巾仔, 老師留返D時間教書好過。呢D都係上幼稚園前既準備功夫呀! ^^
作者: luckpig    時間: 11-4-25 17:56     標題: 回覆 1# silvia_ng 的文章

TKS...TKS...
除了波鞋, 皮鞋仔要唔要呀, 要求又係白色嗎
作者: silvia_ng    時間: 11-4-26 10:16

原帖由 luckpig 於 11-4-25 17:56 發表
TKS...TKS...
除了波鞋, 皮鞋仔要唔要呀, 要求又係白色嗎

一對鞋走天涯架啦! 我睇下可唔可以copy到學校既校服相上黎先。
作者: silvia_ng    時間: 11-4-26 10:41

http://210.3.4.154/it-school//php/news/download.php3?1303785658&newsid=9175&fileid=1012771
作者: winky.mok    時間: 11-4-26 12:34     標題: 回覆 1# silvia_ng 的文章

thanks silvia_ng !!

我都未收到信呀~~ 睇埋d 1,2 日sin .

唔係就打去問下
作者: EggEgg08    時間: 11-4-29 22:46

我重未收到註冊信呀,請問大家收到未呀?
作者: winky.mok    時間: 11-5-3 12:45

原帖由 EggEgg08 於 11-4-29 22:46 發表
我重未收到註冊信呀,請問大家收到未呀?

你小朋友係咪IK 班呀!! 我今日打去問左I 班未發信呀!!

主流班就發信了!
作者: EggEgg08    時間: 11-5-3 18:39

係呀...我小朋友係IK 班呀...Thanks winky.mok.

不過而家重愁緊校車問題, 雖然我知道我地那兒應該會有校車到...不過唔sure 個站會離家幾遠..同好似校車要成粒鍾(Hunghom).同埋我見呢到d媽咪話校車服務麻麻, 所以好擔心. 你要坐校車嗎?
作者: LonglamMama    時間: 11-5-4 09:20

原帖由 EggEgg08 於 11-5-3 18:39 發表
係呀...我小朋友係IK 班呀...Thanks winky.mok.

不過而家重愁緊校車問題, 雖然我知道我地那兒應該會有校車到...不過唔sure 個站會離家幾遠..同好似校車要成粒鍾(Hunghom).同埋我見呢到d媽咪話校車服務麻麻, 所以好 ...

媽媽吾使咁担心, tt 的校車覆蓋範圍可以講係無敵(我覺得), 學校會問你所住的地方, 而盡量就近你家比個站你的, 如太吾順路當然冇話可說, 至於車程, 學校都有承諾的, 不會讓小朋友坐太耐車的, 至於你話見d 媽咪會話校車服麻麻, 我估計都係開學初期所發表的意見, 大家都未模得準放學時間姐, 以我所見tt 有成差不多20輛校車, 原因都是想把路程盡力縮短, 所以不用太担心

好似樓下個間小學, 我有一朋友住我同一屋苑, 他的上校車時間比我的早半小時, 點解.....佳因他校的校車是大旅遊巴, 結果咪真係要遊花園囉.
作者: winky.mok    時間: 11-5-4 13:32     標題: 回覆 1# LonglamMama 的文章

係呀...我都有小小擔心坐校車既問題,此終我地都係K1 D 小朋友細D, 不過都理解初開學會亂少少, 點都好最緊要安全囉!
聽閒每個區都有最少一陪車,如果只係一區的話車程都應該唔會太長姐.
作者: EggEgg08    時間: 11-5-4 14:51

多謝你們的回覆…我見d媽咪話學校網頁登的校車路線是假的, 實際車程比學校網頁上寫的還要耐, 所以好擔心. 我見而家我地那邊校車都要成個鍾, 如還要再耐d就實在太耐了. Longlammama,  想請問 20 輛校車是小學幼稚園共用的嗎? 係唔係要等校車送哂小學同學放學才回來接幼稚園學生gar ner? 因為好似見過有媽咪話幼稚園放學係會先待家長接哂小朋友才到校車那批離開, 所以會好遲…(因我見好多學校都係先讓校車同學離開的…) ai….擔心ing…..
作者: ngo109    時間: 11-5-4 21:40

你好呀, 我個仔2011/2012年度下午K1主流班
作者: LonglamMama    時間: 11-5-5 00:20

原帖由 EggEgg08 於 11-5-4 14:51 發表
多謝你們的回覆…我見d媽咪話學校網頁登的校車路線是假的, 實際車程比學校網頁上寫的還要耐, 所以好擔心. 我見而家我地那邊校車都要成個鍾, 如還要再耐d就實在太耐了. Longlammama,  想請問 20 輛校車是小學幼稚園共 ...

共用就一定啦, 我家小朋友正讀小一, 只不過係將有妹妹入讀K1, 才知多小小, 至於KG 真正運作就真係要請教D KG 家長, 但我可以話你知, 小學返放時間完全不同, 絶對有足夠時間應付kg 班的
作者: spain    時間: 11-5-6 11:38

原帖由 winky.mok 於 11-5-3 12:45 發表

你小朋友係咪IK 班呀!! 我今日打去問左I 班未發信呀!!

主流班就發信了!

IK幾時呀?
作者: winky.mok    時間: 11-5-6 12:29     標題: 回覆 1# spain 的文章

我打去問話I班會D個WEEK尾發信的!
五,六留意下有無收到信啦~~
因為14號就係簡介會了!
作者: luckpig    時間: 11-5-7 09:35

原帖由 winky.mok 於 11-5-6 12:29 發表
我打去問話I班會D個WEEK尾發信的!
五,六留意下有無收到信啦~~
因為14號就係簡介會了!

我琴日收到了, 真係幾多野填, 學卷仲沒去申請,
校服又唔知買幾大, 14日是一定要去望下了...
作者: LonglamMama    時間: 11-5-7 10:46

原帖由 luckpig 於 11-5-7 09:35 發表

我琴日收到了, 真係幾多野填, 學卷仲沒去申請,
校服又唔知買幾大, 14日是一定要去望下了...

仲吾快D去申請左學卷先, 好似有DEADLINE 的

至於校服買几大, 咪帶小朋友去或者帶件衫去度咪OK 囉!!!
作者: EggEgg08    時間: 11-5-7 18:38

學卷. Application deadline 係31/5,要快d 申請啦!
作者: sundae525    時間: 11-5-9 11:04

我都未有信, 係咪大多數IK1都收到信?
唔知駛唔駛打電話問學校?
作者: winky.mok    時間: 11-5-9 13:34

原帖由 sundae525 於 11-5-9 11:04 發表
我都未有信, 係咪大多數IK1都收到信?mouth:" />
唔知駛唔駛打電話問學校?

我星期6 終於收到信了, 你地收到未???
I 班都應該寄哂架啦!!
作者: spain    時間: 11-5-9 15:29

星期六收到!
作者: EggEgg08    時間: 11-5-9 19:42

我都收到喇,你地14號去唔去呀?
作者: LonglamMama    時間: 11-5-9 22:34

原帖由 EggEgg08 於 11-5-9 19:42 發表

去...... 點解吾去呢?
作者: ireneyklo    時間: 11-5-10 03:04

搭校車開頭真的比較亂(時間方面),有可能是開學時,有d小朋友每次上校車都哭,所以會影響咗d時間。另外,放學時真的要給時間讓小朋友上校車,因在同一時間放學,帶咁多小朋友分別上不同校巴,而且小朋友行得好慢,所以會用長d時間的。
其實我想讚司機&校車ee態度真的好好。
作者: sundae525    時間: 11-5-11 14:44

我都收到喇. 想問係咪所有書都要買?

另外, 點知小朋友既班別? (D FORM 要填班別)

學費$800一個月真係好抵.
作者: sundae525    時間: 11-5-11 14:45

原帖由 EggEgg08 於 11-5-9 19:42 發表

我去呀!
作者: sundae525    時間: 11-5-11 14:48

原帖由 ireneyklo 於 11-5-10 03:04 發表
搭校車開頭真的比較亂(時間方面),有可能是開學時,有d小朋友每次上校車都哭,所以會影響咗d時間。另外,放學時真的要給時間讓小朋友上校車,因在同一時間放學,帶咁多小朋友分別上不同校巴,而且小朋友行得好慢,所以會用長d時間的 ...

我都擔心BB搭校車都哭. 佢依家返學好近.
司機&校車ee態度好就真係好, 擔心少一樣.
作者: tingmummum    時間: 11-5-12 16:37     標題: say hi to all

My daughter wwill attend main stream PM.
作者: ireneyklo    時間: 11-5-13 02:14

學費真是好抵呀!所以我時常都有同朋友講學校好抵讀。

書單內的書,如果你有的話,可以唔需要買的。
到開學時你交給班主任就ok,老師會幫你貼小朋友個名字在書面上。

原帖由 sundae525 於 11-5-11 14:44 發表
我都收到喇. 想問係咪所有書都要買?

另外, 點知小朋友既班別? (D FORM 要填班別)

學費$800一個月真係好抵.

作者: winky.mok    時間: 11-5-16 13:57

原帖由 ireneyklo 於 11-5-13 02:14 發表
學費真是好抵呀!所以我時常都有同朋友講學校好抵讀。

書單內的書,如果你有的話,可以唔需要買的。
到開學時你交給班主任就ok,老師會幫你貼小朋友個名字在書面上。

...

係呀~ 車費貴過D學費呀!!
作者: sundae525    時間: 11-5-16 14:41

原帖由 winky.mok 於 11-5-16 13:57 發表

係呀~ 車費貴過D學費呀!!

係呀, 我都係車費貴過D學費. 你地住邊. 我-九龍東.
作者: chumayma    時間: 11-5-16 18:49

Hello to everybody! Nice to meet you all!

My girl Anson will attend local stream PM class.

Looking forward to see you soon!
作者: ireneyklo    時間: 11-5-18 02:16     標題: 回覆 45# sundae525 的文章

係呀!下年車費加咗d,幸好學費減咗!計落條數仲平過今年。
其實我問過其他學校d家長,校車費唔算貴啦。
作者: EggEgg08    時間: 11-5-18 08:44

學校效率真快,昨天註冊已有校服攞。
作者: spain    時間: 11-5-18 11:57

註冊都用了50分鐘。。要睡着了
作者: silvia_ng    時間: 11-5-18 13:46     標題: 回覆 1# spain 的文章

咁你第時去考名校小學, 要你排2-3個鐘, 你咪唔會去囉?

我記得sfa交表都排左我兩個幾鐘呀! 收果兩頁報名表, 一張支票, 都唔知攪乜攪咁耐。

陳守仁交成績表+出世紙果個第一日, 下午去到羅籌800幾, 但當時只係做到300幾咋....又係收果十張八張紙....撞鬼呀!

如果你下次又訓著, 不如你之前一晚早d 抖啦!
作者: EggEgg08    時間: 11-5-18 17:07

我都係攪了太約50分鐘, 不過其實咁多唔同種類的野收, 同埋即場派埋校服, 我覺得算係咁了..
作者: winky.mok    時間: 11-5-19 13:00

原帖由 EggEgg08 於 11-5-18 17:07 發表
我都係攪了太約50分鐘, 不過其實咁多唔同種類的野收, 同埋即場派埋校服, 我覺得算係咁了..

可能係撞岩個時間多人姐, 我12點鐘去到一個人都無呀,
我好快搞點哂,都諒解既太多野對呢,又咁多票,D票錯了真係好煩既,又要出番出收據其實都差唔多架啦!
D 校服 8 月試多次, 8月30號可以去換呀!
作者: winky.mok    時間: 11-5-19 13:03

係呢! 我14號果日見到D 小朋友玩體操呀, 咁係咪K1 , K2 都有得玩架?? 同埋係咪騰龍會呀? 因為我個囝都有玩開體操架!!
作者: tingmummum    時間: 11-5-19 17:49

原帖由 chumayma 於 11-5-16 18:49 發表
Hello to everybody! Nice to meet you all!

My girl Anson will attend local stream PM class.

Looking forward to see you soon!

Hi,
my girl is Dewanna, she will attend the local stream PM class too, may be we will meet later or they are at the same class. I wonder , do you have the copy of the book list, I went to register today and forgot to photocopy before I hand in. If you have , can you email back to me at [email protected] Thanks.
作者: EggEgg08    時間: 11-5-19 19:41

上星期六活動日大家有冇去交學卷那個課室外睇取錄名單呀?唔知那個grouping 係唔係己經係編班結果呢?
作者: luckpig    時間: 11-5-19 21:29

原帖由 EggEgg08 於 11-5-19 19:41 發表
上星期六活動日大家有冇去交學卷那個課室外睇取錄名單呀?唔知那個grouping 係唔係己經係編班結果呢?

有咁啲嘢, 冇留意到呀, 點排的呀, 我去度时2點, NO.44, 都成個鐘先搞定, 有的媽媽即場先寫票, 時間拖耐佐小小, 走時成3點, 見去度no.57OR58號, IK1到底收幾多人, 我見到一個日本仔都來讀播.
作者: Pertra    時間: 11-5-26 16:19

作者: winky.mok    時間: 11-5-26 16:53

原帖由 Pertra 於 11-5-26 16:19 發表
Just recevied call from TT, my son was accepted by IK1.....

1) How much is the school fees & mics fees ?
2) How is the day on the "new student day" ?

學費 IK1 係 HKD 800 , 好底呀!
8月30號有一個新生家長會!
作者: EggEgg08    時間: 11-5-26 18:43

我見到佢個表貼出來IK1 4, 每班好似 20-22 …. 主流那邊好似6(上午4, 下午2), 每班30

原帖由 luckpig 於 11-5-19 21:29 發表

有咁啲嘢, 冇留意到呀, 點排的呀, 我去度时2點, NO.44, 都成個鐘先搞定, 有的媽媽即場先寫票, 時間拖耐佐小小, 走時成3點, 見去度no.57OR58號, IK1到底收幾多人, 我見到一個日本仔都來讀播. ...

作者: Pertra    時間: 11-5-26 19:46

作者: EggEgg08    時間: 11-5-26 20:10

國際班扣了學卷$800 學費, book fee/misc fee around 2千頭. 學費吸引係我其中一個reason switch from LH to TT. 因為大家都英普班
作者: winky.mok    時間: 11-5-27 13:59

原帖由 EggEgg08 於 11-5-26 20:10 發表
國際班扣了學卷$800 學費, book fee/misc fee around 2千頭. 學費吸引係我其中一個reason switch from LH to TT. 因為大家都英普班

同意同意, EGGEGG08
你BB 係2011 IK班嗎??
作者: Pertra    時間: 11-5-27 14:03

作者: winky.mok    時間: 11-5-27 14:13

原帖由 Pertra 於 11-5-26 19:46 發表
International class wor ? Really ?
How about the book fees and mics fees ?
For other details, I am still waiting for their mail.

Thanks.

係呀 I 班扣了學卷 HKD 800 ,
書簿 加加埋埋 二千多D
校服佢地只得一款, 風褸/長褲/外套/短衫褲 大約六百啦
最貴其實係校車費,但我住沙田都係1200, 算係咁上下啦
平時D校車沙田去沙田都要800 呀
TTK 真係好底讀重要係 INTENATION 班 TIM
作者: EggEgg08    時間: 11-5-27 14:50

學卷今年係$1600
作者: EggEgg08    時間: 11-5-27 14:52

Actually 學校張入學document寫了學費扣了學卷係$800...
作者: EggEgg08    時間: 11-5-27 14:53

Yes, my bb will be in IK1

原帖由 winky.mok 於 11-5-27 13:59 發表

同意同意, EGGEGG08
你BB 係2011 IK班嗎??

作者: Cynthiasia    時間: 11-5-30 14:03

Hello! 我個囡9月都讀IK1,多多指教! 唔知到時有無機會同班呢?

原帖由 EggEgg08 於 11-5-27 14:52 發表
Actually 學校張入學document寫了學費扣了學卷係$800...

作者: ktgps    時間: 11-6-2 16:02

請問主流扣了學卷學費多少?
我有朋友K2會轉校可以俾D書同校服我,係咪一註冊就買?可以唔買住嗎?
作者: bibikids119    時間: 11-6-3 15:04

My friend told me local stream school fee is $320 per mth~
原帖由 ktgps 於 11-6-2 16:02 發表
請問主流扣了學卷學費多少?
我有朋友K2會轉校可以俾D書同校服我,係咪一註冊就買?可以唔買住嗎?

作者: winky.mok    時間: 11-6-4 11:38     標題: 回覆 2# ktgps 的文章

如果有校服可以唔洗買
作者: winavis    時間: 11-6-30 02:17

我囡囡都係k1 local stream pm ar~

nice to meet you~

原帖由 kwanlam818 於 11-4-20 11:19 發表
Hi Hi...

nice to meet you all!!

my girl is in local stream PM class.

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5