教育王國

標題: 鋼琴要幾歲學 [打印本頁]

作者: AluAlu    時間: 11-4-26 05:26     標題: 鋼琴要幾歲學

有人話鋼琴4歲可以學,有人話6歲先好學?
新界又有那一些一對一學鋼琴班好同唔好咁貴呢?
謝謝
作者: MaMa2008    時間: 11-4-26 05:39

我個女差不多三歲學緊一啲小組, 都ok嘅, 老師話一對一嗰d要到五歲學會好d
依家係學少少樂理, 打拍子, 彈小小歌仔(老師指導下)
平均$78/一個鐘, 三個人一組
作者: may0317    時間: 11-4-26 11:37

作者: may0317    時間: 11-4-26 11:39

作者: Pertra    時間: 11-4-26 13:22

作者: cxhmaggie    時間: 11-4-26 19:36

作者: chfong    時間: 11-4-26 21:27

My elder daughter learnt JMC at Tom Lee when she was 4. She stopped learning after completion of 2 years.  Then she requested to learn piano starting from last month (8 year-old).
作者: miss321    時間: 11-4-26 23:48

6歲單對單係最好。
5歲以下好難學, 唔夠專注力, 坐唔定,可考慮參加音樂班,6歲才學一對一。

一個4歲開始學同一個6歲開始學,一齊去到8歲時, 進度係差唔多,早D開始唔代表會叻D快D,後者進步快過前者的例子我見唔少。

作者: ha!    時間: 11-4-27 00:44

作者: lillymarie    時間: 11-4-27 07:03

原帖由 ha! 於 11-4-27 00:44 發表
如果6歲開始學, 學幾多年升一級的 ?

其實好睇小朋友專注力, 平時肯唔肯練琴, 有無人幫佢和他本身領悟力. 還有老師放幾多心機落小朋友度, 有幾push佢.
小朋友本身體格亦會影响, 例如手仔細, 有D歌彈唔到(彈唔到7度8度), 生得矮, 踩唔到pedal. 有時唔急得, 勉強做, 效果亦唔好.
好講天時地利人和.
作者: kiu-mummy    時間: 11-4-27 20:54

我仔四歲時一對一學過,但太細了,未能太了解琴鍵和拍子,又不懂睇豆豉,學了三個月就停了;而家七歲學番,好快上手,未夠一個月已懂用左右手彈首歌仔。所以,我覺得太細學都係浪費金錢和時間。
作者: ha!    時間: 11-4-29 00:23

作者: Littlepa    時間: 11-4-29 09:07

那麼是否要先上音樂班(e.g. Tom Lee, Parson)才學Piano 或樂器會好一些 (易上手)?  如果沒有上, 到5 / 6 yrs old直接學Piano 或樂器, 是否沒有那麼快跟上.

pls share.  

tks a lot.
作者: BBTWIN    時間: 11-4-29 11:35

我都好同意大個小小學會好d, 我兩個女5歲時學過, 專注力同睇譜都okay. 但係手力唔夠, 教到跳音時做唔到. 又唔太肯練琴. 我覺得迫得好辛苦(但其實佢地係鐘意自己彈, 唔鐘意練). 所以學左3個月我停左. 最近大女又同我講想學琴, 但我睇定d先, 上到小一先攪惦功課, 到時有時間佢又真係想再學先比佢學羅.
作者: bebebe12345    時間: 11-4-29 17:12     標題: 回覆 13# Littlepa 的文章

5歲幾開始單對單學鋼琴,從未參加音樂班。不要懷疑孩子的能力,反而要設法讓孩子養成每天練琴的習慣,或許年多後可以嘗試考HKAPA。當然跟甚麼老 師差別甚大!
作者: wootaitai    時間: 11-4-29 17:49

作者: lillymarie    時間: 11-4-29 18:12

原帖由 Littlepa 於 11-4-29 09:07 發表
那麼是否要先上音樂班(e.g. Tom Lee, Parson)才學Piano 或樂器會好一些 (易上手)?  如果沒有上, 到5 / 6 yrs old直接學Piano 或樂器, 是否沒有那麼快跟上.

pls share.  

tks a lot. ...

我覺得年紀和老師重要過有沒有上音樂班.
我大囝沒上過音樂班, 4歲學過一個月鋼琴, 落堂忘記哂所有野, 即停學, 等到一年級下學期6歲才再開始, 截然不同.
細囝上音樂班三年多, 5歲開始學小提琴, dozens of postural mistakes. 7歲半遇到一位好老師, 重新由初級學起, 三個月後大為改善且完成初級課程.
睇唔到返音樂班有甚麼影响.
作者: ziyi    時間: 11-4-29 18:18

講真的,3歲小朋友最多得頭3隻3指夠力
而接近升1級水平時,已經要彈一些換手指及5隻手指都用的曲
對小朋友來說是吃力
但我個人的見解這不是問題
問題在於你的要求及老師的要求
好似我,我從來對囡囡學琴的態度是沒有要求在什麼時間內考到8級,只希望她能喜歡彈,也有一個渠道可以在不開心時舒發出來
當然,也不是完成沒有要求,我會陪她彈,彈錯也會說她
所以,如果你是有要求的人,那要小心,這年齡來說未必handle

原帖由 wootaitai 於 11-4-29 17:49 發表
我女三歲,學緊小提琴,拉到幾首個歌仔。

成日去個琴嘗試彈返小提琴D歌出來,重識得用G major..{因小提琴D歌是A major,她用A來試試但不會彈 black key,trial and error 之下用了隔離G major)

好像對鋼琴很有興趣,不知應否讓 ...

作者: wootaitai    時間: 11-4-29 18:28

作者: do-re-me    時間: 11-4-29 19:38

原帖由 wootaitai 於 11-4-29 17:49 發表

成日去個琴嘗試彈返小提琴D歌出來,重識得用G major..{因小提琴D歌是A major,她用A來試試但不會彈 black key,trial and error 之下用了隔離G major)

其實小提琴都要手指好用力先按得條弦線實淨唔走音,你女的手指都幾有力
作者: 瑩瑩老豆    時間: 11-4-30 16:20

應冇關係. 我囡6歲幾開始學琴, 之前完全沒有上過任何音樂班, 都冇話難上手, 學了一年多考了二級.

原帖由 Littlepa 於 11-4-29 09:07 發表

pls share.  

tks a lot. ...

作者: 音樂人長老    時間: 11-4-30 19:38

以前無音樂班上,我嗰代就咁學樂器咋

剛升上小一頭兩個月係適應期,功課較輕鬆,之後有一連串評估測驗,個人意見不如等小一下學期適應咗先學都唔遲,免得顧此失彼
作者: fcbttkw    時間: 11-4-30 20:33

原帖由 瑩瑩老豆 於 11-4-30 16:20 發表
應冇關係. 我囡6歲幾開始學琴, 之前完全沒有上過任何音樂班, 都冇話難上手, 學了一年多考了二級.

我都覺得上唔上音樂班都冇咩關係,阿仔都係四歲單對單學!
作者: bebebe12345    時間: 11-5-1 09:43

[/url]
因為已經學緊小提琴,我覺得不用再為了接觸音樂而去學琴,所以我都是有同樣想發。
因為小提琴有細size,鋼琴有對於小朋友有physical limitation.
等我帶她到老 師處問問先。。。
...

將來如果真的選擇Piano,還可以伴和跟姐姐合作Sonata,明年學,二年後便可考APA的Piano,值得考慮!就算還是選Violin,懂一點Piano肯定幫助不少!
作者: wootaitai    時間: 11-5-2 00:23     標題: 回覆 1# bebebe12345 的文章

作者: 音樂人長老    時間: 11-5-2 13:23

而家小朋友功課忙又多嘢學,贊成家長平常心讓仔女學樂器,自覺性練習當然好,但無興趣唔好強求。

大部份小朋友只會set短期目標(例如;識彈鍾意首兒歌就夠),唔同大人做事有長期性計劃(例如:學幾耐要考試比賽等等),呢種落差好多時係影響親子關係原因之一
作者: mio8390    時間: 11-5-2 17:36

如果不是太急進,大約每年升一級左右(當然級數低時會快些,到了高級些時會長些,但平均一年一級),這個速度也不需放大多時間在音樂上而影響學業,中二左右就可考取到八級,到了演奏級就要長些時間,大約二至三年才可考取一級,但都要因人而異,有些會快些,有些人會慢些。

原帖由 ha! 於 11-4-27 00:44 發表
如果6歲開始學, 學幾多年升一級的 ?

作者: bbpeter    時間: 11-5-3 18:05     標題: 回覆 7# chfong 的文章

我小朋友依家都係讀緊jmc, miss話佢唔急學琴住, 喺到打好咗樂理既底子, 遲啲學琴時會比一般小朋友會有明顯既進步.
你既小朋友有無喺鋼琴到表現到出嚟??
作者: chfong    時間: 11-5-3 21:44

She did very well in listening the melody and haramony.  She can play after listening a simple song......e.g  老公播完[問我],亞女聽完識彈返出來!
亞女2009年三月完了JMC,停了足兩年才要求學琴!希望佢可以繼續!更希望細女都去學!

原帖由 bbpeter 於 11-5-3 18:05 發表
我小朋友依家都係讀緊jmc, miss話佢唔急學琴住, 喺到打好咗樂理既底子, 遲啲學琴時會比一般小朋友會有明顯既進步.
你既小朋友有無喺鋼琴到表現到出嚟?? ...

作者: ohmygosh    時間: 11-5-4 00:16

我經常建議來電查詢的幼兒家長﹐先讓孩子讀完兩年的JMC課程﹐才開始個別學琴﹗練好音感和節奏感﹐絕對終身受用﹗

原帖由 bbpeter 於 11-5-3 18:05 發表
你既小朋友有無喺鋼琴到表現到出嚟?? ...

作者: wootaitai    時間: 11-5-4 00:26

作者: ohmygosh    時間: 11-5-4 12:00

時間能安排的話﹐我會鼓勵您和孩子去上JMC。拉小提琴這類單旋律樂器就更加要培養對harmony (當年在英國唸演奏學位﹐拉小提琴時﹐導師也經常提醒我要留意鋼琴伴奏部份的harmonic progression和change of colour)以及instrumentation的敏感度。這方面﹐我覺得JMC課程做得很好﹗我小朋友一直都有跟我學琴(我本身全職教鋼琴和小提琴)﹐自己也有perfect pitch,自小聽音也特別好﹐但和孩子一起去上JMC我也有得益﹗所以﹐我也鼓勵您帶孩子一起參加。

原帖由 wootaitai 於 11-5-4 00:26 發表

你覺得如果拉緊小提琴仲需要上JMC 嗎?
我看小提琴得來的ear training 不錯,

作者: bebebe12345    時間: 11-5-5 11:55     標題: 回覆 25# wootaitai 的文章

哈哈!考唔考二年後再算。
孩子有興趣,只要好好安排給她機會便可以了。
作者: littlecook    時間: 11-5-5 17:25

HI wootaitai,

請問你囡肯唔肯日日練習呀?初學練空弦,音準都几悶吓,你囡OK嗎?
初學大約咩價錢呢?
另,你囡用咩SIZE小提琴呀?
我囡都係3YR,帶佢去TOM LEE度過,佢地話連最細既都唔啱喎??
另外,就係附近既琴行都唔肯收咁細既小朋友學小提琴,結果只有一間琴行肯收佢學鋼琴,咁就學住鋼琴先啦...
不過我只係EXPECT佢學叮點樂理同耐性,本想JOIN TOMLEE既COURSE,但屋企附近無,唯有單對單上吓堂先.

作者: wootaitai    時間: 11-5-5 17:59

作者: wootaitai    時間: 11-5-5 18:10

作者: nc2000    時間: 11-5-6 01:17     標題: 回覆 5# ohmygosh 的文章

我而家同小朋友上TL 既JMC, 上了大約兩個多月, 見小朋友無咩興趣, 上課唔太專注課堂, 我覺得課程對於4歲既小朋友的確有點悶, 只能在夾小空間電子琴前坐定定, 或一堂要大人小朋友一齊出去夾小空間, 圍住導師唱歌唱音, 出到去規定手要放大肶兩側, 要專心望住導師唱, 然後又返埋位, 坐定定, 隻手要放在大肶上, 我小朋友好喜歡音樂, 在家一有音樂就跳舞, 自己每日彈琴, 自彈自唱, 但上左JMC 佢無自彈自唱, 變為一種學習壓力, 唉, 導師亦有壓力比家長, 要家長返去教佢呢樣, 要佢練個樣, 唉, 當初見小朋友有興趣音樂想比佢開心愉快學習, 而家我發覺咩COURSE 比人講到幾PERFECT 都好, 都要睇下自己小朋友是否個類人, 是否適合, 所以我打算唔讀, 同佢報一D 律動及活動多點的音樂班!
作者: lillymarie    時間: 11-5-6 06:00

原帖由 nc2000 於 11-5-6 01:17 發表
我而家同小朋友上TL 既JMC, 上了大約兩個多月, 見小朋友無咩興趣, 上課唔太專注課堂, 我覺得課程對於4歲既小朋友的確有點悶, 只能在夾小空間電子琴前坐定定, 或一堂要大人小朋友一齊出去夾小空間, 圍住導師唱歌唱音, ...

我細囝上JMC時的, 成日搞呢樣, 搞個樣, 又唔留心聽. 佢既Miss無咁嚴. 但我媽咪堅持陪佢上完成個課程. 我就當俾佢地親子囉. (我大囝又係咁, 我陪咗佢一個月就停學, 無謂哂時間和金錢.)囝囝由頭到尾都唔鍾意去, 話覺得好悶, 可能係咁既原因, 真的唔覺得佢有咩得著. 可能我兩個囝對音樂係有興趣, 但未話係最最最喜歡個種. 如果小朋友可以好投入係個課程的話, 相信會學到野既.
作者: wootaitai    時間: 11-5-6 11:23

作者: DGJS    時間: 11-5-6 15:41

deleted deleted

作者: miffy    時間: 11-5-6 16:00

作者: nc2000    時間: 11-5-6 21:10

我都相信每個課程總會學有得著, 但問題係如果唔太適合小朋友, 仲要比2年時間, 咁我會揾樣佢學得開心既班佢返!

個人意見係不要盲從一D 有名氣既課程, 聽取口碑只是最開初的第一步, 如果發覺不對勁就不要勉強小朋友及自己, 免得嚇怕小朋友!  總括今次JOIN TOM LEE 既JMC 再加上身邊朋友既COMMENTS, 都係名不符實, 不要抱太大期望!

原帖由 lillymarie 於 11-5-6 06:00 發表

我細囝上JMC時的, 成日搞呢樣, 搞個樣, 又唔留心聽. 佢既Miss無咁嚴. 但我媽咪堅持陪佢上完成個課程. 我就當俾佢地親子囉. (我大囝又係咁, 我陪咗佢一個月就停學, 無謂哂時間和金錢.)囝囝由頭到尾都唔鍾意去, 話覺 ...

作者: msemily    時間: 11-5-7 13:35

作者: littlecook    時間: 11-5-7 23:43

THANKS wootaitai,

我估你囡囡係乖巧專心型吧!好了不起呢!
我囡連上堂都唔專心啊!

原帖由 wootaitai 於 11-5-5 17:59 發表

有,日日練。當然時間不長,最初可能拉10吓,跟住漸漸長D, 而家15,20 分鐘到(當中包括動來動去時間)。如果不能日日練不如遲些才學。

而家用緊1/16,很多專業violin shop都有。 ...

作者: miss321    時間: 11-5-8 00:30

JMC 有好有唔好, 有D學生依賴靠耳仔, 唔肯睇譜,sight read 好差,一學首歌就背哂。有D又正常,我諗睇一個個。
作者: wootaitai    時間: 11-5-9 00:15

作者: ilovethiscow    時間: 11-5-9 19:08     標題: 回覆 44# littlecook 的文章

作者: bbpeter    時間: 11-5-12 12:34

係呀, 我都知佢依家聽嘢係好咗. 咁我都要佢到時多啲睇譜先得. 唔好因為耳仔好靠晒佢唔睇譜.

原帖由 miss321 於 11-5-8 00:30 發表
JMC 有好有唔好, 有D學生依賴靠耳仔, 唔肯睇譜,sight read 好差,一學首歌就背哂。有D又正常,我諗睇一個個。

作者: bbpeter    時間: 11-5-12 12:38

我個細路又學得幾好喎,學樂理都要花啲時間, 同埋都係想佢打好啲樂理基楚, 我又唔覺2年係耐喎. 或者啲課程都係要夾吓人既,如果唔啱咪試吓轉吓囉.最緊要小朋友學得開心.

原帖由 nc2000 於 11-5-6 21:10 發表
我都相信每個課程總會學有得著, 但問題係如果唔太適合小朋友, 仲要比2年時間, 咁我會揾樣佢學得開心既班佢返!

個人意見係不要盲從一D 有名氣既課程, 聽取口碑只是最開初的第一步, 如果發覺不對勁就不要勉強小朋友及 ...

作者: juennov    時間: 11-5-17 01:47

聽完你作為一位鋼琴教師都咁講, 我都更加放心, 先前我表姐問我邊間好, 我都係叫啲朋友介紹有關music course既資料俾我,跟住表姐就決定俾個女去JMC都上堂, 就算地點唔算近, 表姐都親身帶個女去上堂.表姐唔熟音樂, 都唔知個女學得好唔好.
反而我有啲音樂底, 都可以問吓姨甥囡學緊d乜.感覺佢係學得好有心機.
你講的Perfect pitch, 我都知喺學音樂既漫長日子係非常重要,,希望佢繼續學得好啦

原帖由 ohmygosh 於 11-5-4 12:00 發表
時間能安排的話﹐我會鼓勵您和孩子去上JMC。拉小提琴這類單旋律樂器就更加要培養對harmony (當年在英國唸演奏學位﹐拉小提琴時﹐導師也經常提醒我要留意鋼琴伴奏部份的harmonic progression和change of colour)以及instrum ...

作者: ohmygosh    時間: 11-5-17 14:43

當然﹐JMC不會是唯一有效練耳及訓練音樂感的途徑/一定對每個小朋友都最好的方法﹐不過﹐我自己和孩子從Music Wonderland到JMC的學習經歷都相當不錯﹐所以也推薦給其他家長。

原帖由 juennov 於 11-5-17 01:47 發表
聽完你作為一位鋼琴教師都咁講, 我都更加放心, 先前我表姐問我邊間好, 我都係叫啲朋友介紹有關music course既資料俾我,跟住表姐就決定俾個女去JMC都上堂, 就算地點唔算近, 表姐都親身帶個女去上堂.表姐唔熟音樂, 都 ...

作者: juennov    時間: 11-5-18 11:03

係呀. 我都好贊同你既講法, 無邊一套教學方法係最好既, 因為唔同小朋友都會有不同既吸收能力,亦未必一定啱上邊一種教學方法.不過現時嚟睇, 姨甥女學得唔錯, 同埋上堂上得好開心, 我覺得咁已經好足夠了.如果JMC又有試堂我都會介紹俾其他人.

原帖由 ohmygosh 於 11-5-17 14:43 發表
當然﹐JMC不會是唯一有效練耳及訓練音樂感的途徑/一定對每個小朋友都最好的方法﹐不過﹐我自己和孩子從Music Wonderland到JMC的學習經歷都相當不錯﹐所以也推薦給其他家長。

...

作者: ohmygosh    時間: 11-5-19 01:53

原帖由 juennov 於 11-5-18 11:03 發表
係呀. 我都好贊同你既講法, 無邊一套教學方法係最好既, 因為唔同小朋友都會有不同既吸收能力,亦未必一定啱上邊一種教學方法.不過現時嚟睇, 姨甥女學得唔錯, 同埋上堂上得好開心, 我覺得咁已經好足夠了.如果JMC又有試 ...

作者: sllau    時間: 11-5-19 09:24

我囡囡係讀左jmc 3 個月, 佢好鍾意喎, 老師會訓練拍子,節奏同聽音,還有讀譜,囡囡都可以做到呀,在家練琴時,好多時都會要我扮小朋友,佢扮老師,佢彈我唱....我又覺得幾好喎!
作者: sunshine231207    時間: 11-5-19 13:16

我問下大家意見, 我係琴行訂隻新琴到左啦, 可以去佢地個貨倉開兩隻比我揀, 但我自己唔識, 要搵朋友幫手, 不過地點唔近屋企, 有點怕麻煩朋友, 其實如果唔去揀, 直接送貨到屋企, 會唔會好大問題呢?
作者: mio8390    時間: 11-5-19 13:33

就算唔識試都要看看外觀,例如是看看下面幾點。
1. 琴鍵的高度是否成一水平,如果琴鍵高度不一,在掃音時會比較難。
2. 琴鍵有沒有花,花了沒有得修補。
3. 內部有沒有銹漬。
4. 看琴鍵回彈得快不快,如果質量不好,會回彈得慢,在演奏很快的拍子是就不能了。
5. 出世紙和琴身編號是否正確。
6. 看琴身的外表沒有花痕。
7. 順著琴鍵彈,聽聽有沒有特別不同的音調。
8. 自已聽聽音色和手感,因為每個琴就算是同型號都會有分別,一定要自已去試。

原帖由 sunshine231207 於 11-5-19 13:16 發表
我問下大家意見, 我係琴行訂隻新琴到左啦, 可以去佢地個貨倉開兩隻比我揀, 但我自己唔識, 要搵朋友幫手, 不過地點唔近屋企, 有點怕麻煩朋友, 其實如果唔去揀, 直接送貨到屋企, 會唔會好大問題呢? ...

作者: ohmygosh    時間: 11-5-19 16:23

原帖由 sllau 於 11-5-19 09:24 發表
我囡囡係讀左jmc 3 個月, 佢好鍾意喎, 老師會訓練拍子,節奏同聽音,還有讀譜,囡囡都可以做到呀,在家練琴時,好多時都會要我扮小朋友,佢扮老師,佢彈我唱....我又覺得幾好喎! ...

作者: AluAlu    時間: 11-5-20 11:24

好多謝咁多位俾的意見啊!tx
作者: ok_ko    時間: 11-5-30 15:35

E,有個5歲彈4級。彈得是好,但會否太辛苦小朋友?

原帖由 DGJS 於 11-5-6 15:41 發表
HKPPEA 剛在youtube登了一些活動。
感覺他們的kinder beat 對小孩較有趣味。
http://www.youtube.com/watch?v=ovrW-6EhF0I

作者: JollyCat    時間: 11-6-2 10:31

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5