教育王國

標題: 我們一起向升中結果進行倒數 [打印本頁]

作者: dickychui    時間: 11-5-5 21:06     標題: 我們一起向升中結果進行倒數

等待等待又等待, 真是左想想右想想
作者: bb818    時間: 11-5-5 21:35

原帖由 dickychui 於 11-5-5 21:06 發表
等待等待又等待, 真是左想想右想想

2 months (9 sunday) to go........
作者: Hoining    時間: 11-5-5 22:29     標題: 回覆 2# bb818 的文章

作者: csk家長jj    時間: 11-5-5 22:31     標題: 回覆 2# bb818 的文章

忐忑不安+患得患失
作者: marcomama    時間: 11-5-5 23:13

緊張....擔心.....
作者: 20091    時間: 11-5-6 00:06

有時想,會不會博得太盡,
有時又想一想,會不會排錯位置,
天呀!重有咁多日才揭曉,
作者: goodenough    時間: 11-5-6 00:19

其實,5/7真係眨下眼就到。下星期就有TSA 口試,6月頭又有大考,又有TSA筆試,跟住又話畢業禮。忙到不得了,邊有時間諗咁多野。
有時掉番轉頭諗,重有小小唔捨得添,睇住小朋友話咁快又要離開小學階段。
作者: kayanmonique    時間: 11-5-6 00:24

7月...真係好快就到........
交左表覺得更緊張、更心急....
作者: panbaby    時間: 11-5-6 00:29

統一已統交表了, 唔會太阻你哋, 想請教一下, 孩子到小六應是大約十一, 二到, 咁其實佢哋會唔會參與這個升中工程?  有冇話自己想點想點咁?
作者: goodenough    時間: 11-5-6 01:39

回覆#9
唔多唔少總會有。因為佢其實都係從我地大人,老師口中得悉那些學校好,那些學校唔好。總言之,我地話邊間學校好,佢就想去那一間。
講番正題,佢參與得最多就係回校收風。每一日回來都有新發現,邊個揀左邊間,一一匯報,好讓我知己知彼。最弊就係佢更係講番比人聽自己揀左邊幾間啦!

作者: dickychui    時間: 11-5-6 02:01

不管時間如何快, 但 7月5日是一個很........ 重要的日子, 學校只讓家長在操場等待, 我已經準備好, 我把 IPHONE4 用 FACETIME 開著, 可以現場立即知道結果 !
作者: goodenough    時間: 11-5-6 02:53

原帖由 dickychui 於 11-5-6 02:01 發表
不管時間如何快, 但 7月5日是一個很........ 重要的日子, 學校只讓家長在操場等待, 我已經準備好, 我把 IPHONE4 用 FACETIME 開著, 可以現場立即知道結果 ! ...

你地又好啦有D咁新ge科技幫手,我重諗住叫仔仔在課室如果派得好就打個乞嗤,唔好就打2個咁炸.
作者: cameo    時間: 11-5-6 05:03

原帖由 panbaby 於 11-5-6 00:29 發表
統一已統交表了, 唔會太阻你哋, 想請教一下, 孩子到小六應是大約十一, 二到, 咁其實佢哋會唔會參與這個升中工程?  有冇話自己想點想點咁?

呢個年紀都清楚知道自己唔可以想點就點o架,但佢有冇參與就視乎家長態度!
我女全程有份俾意見及參與,佢都好清楚現階段已交左表,下一步係預備叩門,佢都知咩情況要叩門,,
其實你講幾多佢知幾多,唔明講到明啫,幾個月後就係中學生咯,俾番適當o既壓力佢都係為佢好^^
作者: Yanamami    時間: 11-5-6 09:18     標題: 回覆 3# dickychui 的文章

無iphone....
作者: Yanamami    時間: 11-5-6 09:20

米已成炊, 憂有何用?

原帖由 20091 於 11-5-6 00:06 發表
有時想,會不會博得太盡,
有時又想一想,會不會排錯位置,
天呀!重有咁多日才揭曉,mouth:" />

作者: csk家長jj    時間: 11-5-6 09:25     標題: 回覆 2# Yanamami 的文章

我都無 iphone,唯有「收風」......班主任會早一晚知結果,我打算一早返學探聽口風。
作者: minijelly    時間: 11-5-6 09:46

仲有兩個月,眨下眼就到,而加交晒表反而個心安定左,亞囡都著手畢業營&畢業典禮既野,唔理lu~~~5/7先再癲過喇
作者: alice44    時間: 11-5-6 09:53

放榜倒數, 就好似我的生命倒數. 有d攞命嘅感覺.
作者: OfficeMgr    時間: 11-5-6 10:22

Relax!  The results won't be changed if you keep nervous.
作者: minijelly    時間: 11-5-6 10:24     標題: 回覆 18# alice44 的文章

hehe~~有無再誇張d呀?等你好消息呀!
作者: pandato    時間: 11-5-6 10:25

又唔係得iphone先有視像功能嘅
作者: 兔仔得媽    時間: 11-5-6 11:00

從最好方面諗 [我當自行嗰時兩間學校都收左,e+大抽獎只係例行公事]
作好最壞打算 [叩門功夫要準備好,7月5日一收消息即刻出發]
作者: alice44    時間: 11-5-6 11:23

原帖由 minijelly 於 11-5-6 10:24 發表
hehe~~有無再誇張d呀?等你好消息呀!

無誇張呀!! 每個人的生命每日都係倒數緊呀!
作者: leeleelumlum    時間: 11-5-6 11:41

原帖由 dickychui 於 11-5-6 02:01 發表
不管時間如何快, 但 7月5日是一個很........ 重要的日子, 學校只讓家長在操場等待, 我已經準備好, 我把 IPHONE4 用 FACETIME 開著, 可以現場立即知道結果 ! ...

我都用緊 iphone4, 請問點可利用上述的function呀?
作者: brianshe    時間: 11-5-6 11:47

作者: 小B媽咪    時間: 11-5-6 11:54     標題: 回覆 24# leeleelumlum 的文章

係setting裏面,揾到"Phone"呢個tab, click入去,就會見FaceTime,跟住推去"on"。之後o係自己電話簿,揾你想揾嗰個人,click入去按"FaceTime"個制,等對方接你就得o架啦!
作者: 小B媽咪    時間: 11-5-6 12:09

如果真係用小朋友成績高低去分派學校,我諗家長們條氣會順啲。好可惜! 因為一個"隨機號碼",有好多成績屬band 1中or 尾o既小朋友,真係有機會去咗啲唔理想學校,所以先至有咁多家長担心。
作者: brianshe    時間: 11-5-6 12:17

作者: panbaby    時間: 11-5-6 12:22

大家relax 吓, 有時機關算盡, 不如天公一算

我分享一則升中的小故事給各位偉大的家長, 唔到你唔信, 細節我可能會miss 少少, 但結果是一定, 因是我的親朋.

話說佢有個囡幾年前升中, 小學是九龍城一間有名的官小, 成績Band 2 (約90 名上下), 咁老師意見好似係唔知是銀X定何XX官, 咁上下, 但佢父母好喜愛黃X南, 明知山有虎, 自行統一唔理咁多照去黃X南第一, 其他第二,   考直資就有李國X掂, 不過是Waiting 完又wait 至尾幾乎唔得嗰批, 所以時間上好遲...因佢真的勁愛黃X南, 所以唔敢好快答應李國X, 拖吓間學校...李國X是新校, 好想有名校人來讀, 又俾佢拖(其實已經CALL 到WAITLIST 尾)...咁交完統一, 拖唔到心知BAND 2, 點會收你, 抽唔中仲死得慘, 便答應李國X...

是不是有了直資, 唔去得抽獎? 咁我哋問佢, 升中邊間? 佢答: 李國X

OK, 到審判日, 佢諗住唔關佢事, 點知老師問, 點解仲唔擺成績? 佢話我哋去李國X... 老師話: 你個囡去黃X南!! 快啲嚟!!

各位家長, 換了是你, 仲唔仆番學校查, 唔通個老師點我? 原來是真的.  咁奇噃, 直資收了都可以去黃X南?? 就算我自行得都應該去唔到?

佢立即打去李國X 話唔讀, 咁李國X 回應說: '咦,  等我查吓先... 哦, 唔好意思, X太, 我上次太忙, 你又咁遲, 仲未上呈教育署, 等我立即幫你搞..."  

咁我哋問, 自行定統一入? 佢話唔知.

結果, 佢個囡今天好happy 咁响黃X南...

所以, 希望在人間

作者: alice44    時間: 11-5-6 12:33

原帖由 brianshe 於 11-5-6 11:47 發表
就算現今好多家長都呻唔公平等等.....

不過, 根據我睇了khmama 大大回覆/發帖等等. 覺得最基本都係根據學生成績去分區派位, 仲係有全港成績 & 分區成績去派位.
先BAND1, 再到BAND2 . 覺得都相當合理, 只要根據自己 ...

有時6年努力咗, 唔代表一定派位派得好. 始終今年縮班, 英中學位不夠派晒所有band 1學生(我只係講我自己嗰區), 咁原本係band 1學生, 要讀band 2學校, 咁緊係有d唔開心o架啦! 我估今期好多家長都只希望讀到同自己banding相同或以下少少嘅學校, 都唔咁車望可以高攀.
作者: JNmimi    時間: 11-5-6 12:36

希望在人間 ...

是的, 交了表, 就交給上天決定..

但要兩手準備呀, 苦了家長, 苦了學生, 真矛盾.

陷入未來的困惑歲月..唉
作者: 小B媽咪    時間: 11-5-6 13:24

但係band1頭中尾係同一組,除非自行已經被心儀學校收咗,否則都係要睇下有冇幸運之神眷顧。好似上年咁樣,識到有啲媽咪o既小朋友抽得唔好,左撲右撲,幸好叩門入返band 1中學。另外,我親戚位小朋友成績ok,反而抽到band 1頭中學,連老師都話佢真係好好彩!

Anyway, 正如alice44所講,今年仲要縮班,好明白P6家長心理壓力有多大!

原帖由 brianshe 於 11-5-6 12:17 發表

隨機號碼前題係先分BAND幾, 每個組別再抽NUMBER.

作者: johnnywalker    時間: 11-5-6 13:41     標題: 回覆 27# 小B媽咪 的文章

作者: ohnono    時間: 11-5-6 13:45

原帖由 小B媽咪 於 11-5-6 11:54 發表
係setting裏面,揾到"Phone"呢個tab, click入去,就會見FaceTime,跟住推去"on"。之後o係自己電話簿,揾你想揾嗰個人,click入去按"FaceTime"個制,等對方接你就得o架啦! ...

好有興趣。想問下是否對方都要有iphone 4先得架?還是任何電話都得。謝!
作者: 小B媽咪    時間: 11-5-6 13:49

唉~~試問有邊位家長唔想自己小朋友讀間好中學校o架?

祝你哋心想事成啦!

原帖由 johnnywalker 於 11-5-6 13:41 發表
>如果真係用小朋友成績高低去分派學校,我諗家長們條氣會順啲。好可惜! 因為一個"隨機號碼",有好多成績屬band 1中or 尾o既小朋友,真係有機會去咗啲唔理想學校,所以先至有咁多家長擔心。

band 1頭其實係最擔心o個批。隨時 ...

作者: 小B媽咪    時間: 11-5-6 14:03     標題: 回覆 34# ohnono 的文章

對不起! 我只知iPhone有FaceTime. 咁要係下有冇網媽或網爸,可唔可以提進一步供資料啦!
作者: Ivy07    時間: 11-5-6 14:21

原帖由 Yanamami 於 11-5-6 09:18 發表
無iphone....

無iphone 唔緊要,放榜個日,家長在學校等,學生會在課室,好多學生會同家長夾好,到時比個電比小朋友send message,用間單的符號(用符號可以快些,又唔麻煩),如: 一(就是第志願)、二(第二志願)....,咁就可以第一時間知道派位結果,我仔放榜個日,好多家長都第一時間知道派位結果。
作者: leeleelumlum    時間: 11-5-6 15:25

原帖由 小B媽咪 於 11-5-6 11:54 發表
係setting裏面,揾到"hone"呢個tab, click入去,就會見FaceTime,跟住推去"on"。之後o係自己電話簿,揾你想揾嗰個人,click入去按"FaceTime"個制,等對方接你就得o架啦! ...

唔該哂 小B媽咪.

溫馨提示: Facetime 係要 $$$ 的, 同埋 iphone to iphone/ipod touch 嘅

作者: appletar    時間: 11-5-6 16:11     標題: 我們一起向升中結果進行倒數

回想上年,電視台播升中頭3志願百分點 (有9成人中左), 我都希望中, 好彩!

真係發夢都夢見派左好邊間中學, 好邪! 大家要平常心呀 + oil .
作者: fallenleaf    時間: 11-5-6 16:28

原帖由 appletar 於 11-5-6 16:11 發表
回想上年,電視台播升中頭3志願百分點 (有9成人中左), 我都希望中, 好彩!

真係發夢都夢見派左好邊間中學, 好邪! 大家要平常心呀 + oil .

小朋友話學校已歸於平靜,唔平靜似乎係我地班大人喎。
作者: appletar    時間: 11-5-6 17:12     標題: 我們一起向升中結果進行倒數

上年,個女八點入班房,八點二十分知結果.

我朋友個仔要九點十五分先知, 佢話學校要做祈禱, 崇拜喎, 呀媽就乾著急... 如果要叩門 就冇陰公啦, 真係...........
作者: 小B媽咪    時間: 11-5-6 17:29

唔洗客氣!

希望各位家長都揾到心儀學校比小朋友啦!

原帖由 leeleelumlum 於 11-5-6 15:25 發表

唔該哂 小B媽咪.

溫馨提示: Facetime 係要 $$$ 的, 同埋 iphone to iphone/ipod touch 嘅

作者: leeleelumlum    時間: 11-5-6 17:39     標題: 回覆 42# 小B媽咪 的文章

小B媽咪

大家咁話啦
作者: johnnywalker    時間: 11-5-6 19:20

作者: johnnywalker    時間: 11-5-6 19:22

作者: pandato    時間: 11-5-6 20:16

要照顧學童感受,依家好少貼出嚟啦。

原帖由 johnnywalker 於 11-5-6 19:22 發表

乜宜家變成咁...當年係成個名單印出黎放在禮堂任睇。

作者: Hoining    時間: 11-5-6 20:45

作者: Hoining    時間: 11-5-6 20:53

作者: pandato    時間: 11-5-6 23:21

制度如此祗有面對。或者你的小朋友派得比1至10名的更理想呢!

原帖由 Hoining 於 11-5-6 20:53 發表

我就係擔心呢樣亞仔全級1x, 而佢同學全級3x, 因佢選嘅頭5志願都同我仔一樣, 我驚佢派嘅學校好過亞仔, 我同個仔都會吾開心lor

作者: 霖霖B媽咪    時間: 11-5-6 23:56

原帖由 小B媽咪 於 11-5-6 12:09 發表
如果真係用小朋友成績高低去分派學校,我諗家長們條氣會順啲。好可惜! 因為一個"隨機號碼",有好多成績屬band 1中or 尾o既小朋友,真係有機會去咗啲唔理想學校,所以先至有咁多家長担心。 ...

既然要分高低, 就全港學生依成績排名, 排得高就揀先, 個隨機NO.都唔知要黎仲乜 !!!
作者: dickychui    時間: 11-5-6 23:57

我朋友個女上年考入順天, 是第一自願, 8:00 上班房, 所有家長在操場等, 8:30已經有學生落黎, 但佢個女重未落, 是佢個女D同學話比佢呀媽知 " 你個女入左順天 ", 8:45 佢個女先落黎, 因此我唔想受時間的煎熬, 用 IPHONE 4 FACETIME, 現場用眼睛看到了, 一了百了.
作者: pandato    時間: 11-5-7 00:08

教育局人諗嘢我哋D外人好難明如好學校都要減班為例中央派位既要分band,但又唔想製造超級名校綱羅至top學生。

原帖由 霖霖B媽咪 於 11-5-6 23:56 發表

既然要分高低, 就全港學生依成績排名, 排得高就揀先, 個隨機NO.都唔知要黎仲乜 !!!

作者: johnnywalker    時間: 11-5-7 00:08

作者: 亞菊    時間: 11-5-7 00:09

其實,這個遊戲實在太緊張刺激了。
現在,我常幻想派得唔好時的畫面,你話,我都唔知點捱到放榜日。
作者: pandato    時間: 11-5-7 00:16

分幾多band一樣會有意見一於霖霖B媽咪話齋用成績分選校次序啦。

原帖由 johnnywalker 於 11-5-7 00:08 發表
所以好多人嘈點解唔繼續分5個band

作者: yeung99    時間: 11-5-7 14:03

原帖由 霖霖B媽咪 於 11-5-6 23:56 發表

agree ! 不過交完表已經咩都放底曬, 等4/7晚先再諗過!
作者: kilykilyk    時間: 11-5-7 15:20

原帖由 johnnywalker 於 11-5-6 19:22 發表

乜宜家變成咁...當年係成個名單印出黎放在禮堂任睇。

我都以為係放出嚟,比大家一齊睇,原來要小朋友上課室睇,
家長操場等....
作者: johnnywalker    時間: 11-5-7 17:58

作者: alice44    時間: 11-5-7 22:06

原帖由 yeung99 於 11-5-7 14:03 發表

agree ! 不過交完表已經咩都放底曬, 等4/7晚先再諗過!

我係19/4交表, 交了之後真係有放鬆晒嘅感覺, 但唔夠一星期就開始發夢, 發到現在先好D咋! 唔係日日發, 兩三日先發一次咁囉! 時時驚自己放錯, 會連累個仔. 唉!
到4/7都應該唔使瞓, 我諗都係揾場麻雀打通頂先得, 不過又驚要叩門無精神.
作者: pandato    時間: 11-5-7 23:30

排名機制和現在一樣:程分試加學長Pre-S1成績調校(自行和分banding也是如此排名)
,然後逐個按各人選校表分配。個
派位program唔會比現在複雜。衹不個會製造超級精英名校,綱羅至top學生。依家就同band頭中尾學生都會有。

原帖由 johnnywalker 於 11-5-7 17:58 發表
呢個係最公平,但係咁樣o既話,政府都會好難做,幾萬個學生,要逐個分名次先後已經難(隨時個個又會質疑佢地對每間學校的水平高低評分),仲要學生逐一由頭到尾排隊輪住選校,時間係一個大問題... ...

作者: goodenough    時間: 11-5-8 00:13

原帖由 pandato 於 11-5-7 23:30 發表
排名機制和現在一樣:程分試加學長Pre-S1成績調校(自行和分banding也是如此排名)
,然後逐個按各人選校表分配。個派位program唔會比現在複雜。衹不個會製造超級精英名校,綱羅至top學生。依家就同band頭中尾學生都會有。
...

呢個機制都會有問題。除了制造超級精英中學之外,重會令PS1好的小學變成超級熱捧名小學,到時又將個競爭慘況提前到K3。
我覺得如果自行增加到最少50%中學學位,50%大抽獎都好呀!豈碼真係讀書那些同學都多少少機會憑自己實力入讀自選學校。
作者: cameo    時間: 11-5-8 01:10

原帖由 goodenough 於 11-5-8 00:13 發表

呢個機制都會有問題。除了制造超級精英中學之外,重會令PS1好的小學變成超級熱捧名小學,到時又將個競爭慘況提前到K3。
我覺得如果自行增加到最少50%中學學位,50%大抽獎都好呀!豈碼真係讀書那些同學都多少少機會憑自己實 ...

其實都唔洗等"到時"...一向都不少家長選小學時,會考慮埋升中條路,只不過好多時事與願違
作者: pandato    時間: 11-5-8 09:07

其實現行機制可以微調,在完成第三次呈分試後,教局理應公佈自行收生結果,起碼有接近百分三十家庭唔駛諗餐懵去排位而最後又用唔到。
作者: twcho    時間: 11-5-8 09:19

原帖由 pandato 於 11-5-8 09:07 發表
其實現行機制可以微調,在完成第三次呈分試後,教局理應公佈自行收生結果,起碼有接近百分三十家庭唔駛諗餐懵去排位而最後又用唔到。
贊成!如自行已收了,真的沒必要那些家長及學生們再為大抽獎而煎敖。
作者: jessimm    時間: 11-5-8 09:38

原帖由 pandato 於 11-5-8 09:07 發表

贊成,不過

1. EDB要肯做多一輪派份公佈
2. 家長/學生要接受可能面對兩次痛苦打擊
作者: pandato    時間: 11-5-8 10:54

應該唔會有面對兩次痛苦打擊的感受,因為邏輯上填寫中央派位排位時應假設自行是不成功的 (自行已取錄學生將會在大抽獎中剔除)。

總之教局可能以為香港家長好得閒啦。

原帖由 jessimm 於 11-5-8 09:38 發表
贊成,不過
1. EDB要肯做多一輪派份公佈
2. 家長/學生要接受可能面對兩次痛苦打擊

作者: Hoining    時間: 11-5-8 16:05

作者: goodenough    時間: 11-5-8 17:19

原帖由 Hoining 於 11-5-8 16:05 發表

我覺得調轉最好, 即係70%自行, 30%大抽獎, 等有實力嘅學生真係入到心儀嘅學校

大抽獎個%跟本就係比教育局某些官員可以用來應酬那些認為讀書不是求分數的死硬派,當然愈小愈好啦!
作者: 霖霖B媽咪    時間: 11-5-9 12:54

原帖由 goodenough 於 11-5-8 17:19 發表

大抽獎個%跟本就係比教育局某些官員可以用來應酬那些認為讀書不是求分數的死硬派,當然愈小愈好啦!

其實我覺得依個制度好奇怪, 自己個小朋友讀左6年, 都唔可以有知情權舍道佢係 band 幾, 要靠學校估, 估得岩就話者...... 最慘係果d 係 band 1尾, band 2頭, 或者 band 2 尾, band 3頭既學生, 真係可以兩個世界嘛....  d高官得閒唔該諗d有建設d既野, 依個派位辦法既復雜性, 絕對可以列入世界紀錄大全啦!!!:;pppp:
作者: jessimm    時間: 11-5-9 13:02

原帖由 goodenough 於 11-5-8 17:19 發表

我估30%自行收生就是大多數中學的精英班分水嶺
作者: fallenleaf    時間: 11-5-9 13:36

原帖由 jessimm 於 11-5-9 13:02 發表

我估30%自行收生就是大多數中學的精英班分水嶺

通常band 1頭至中的學校裡如果有分精英班的,一般最多都係有2班,30%可能保守小小,40%多小小啦。如果band 1尾或band 2的可能更小。
作者: pandato    時間: 11-5-9 14:20

教育局的策略係:
越復雜越唔清晰你哋越難追究派位過程中的對錯

原帖由 霖霖B媽咪 於 11-5-9 12:54 發表
....  d高官得閒唔該諗d有建設d既野, 依個派位辦法既復雜性, 絕對可以列入世界紀錄大全啦!!!... ...

作者: 霖霖B媽咪    時間: 11-5-10 19:38

原帖由 pandato 於 11-5-9 14:20 發表
教育局的策略係:
越復雜越唔清晰,你哋越難追究派位過程中的對錯。

高見 !!!
作者: dickychui    時間: 11-5-11 00:48

明天又要返學, 六月初要考最後一次校內試, 六月尾旬去三日兩夜 CAMP, 倒數 56 天
作者: cameo    時間: 11-5-11 04:37

原帖由 dickychui 於 11-5-11 00:48 發表
明天又要返學, 六月初要考最後一次校內試, 六月尾旬去三日兩夜 CAMP, 倒數 56 天

唔好倒數啦,,,56天呢個數好漫長,一幻想派位結果未如理想時,就怕自己難接受,自己都控制唔到情緒,到時點幫個女呢??
唉~ 渡日如年......
作者: fallenleaf    時間: 11-5-11 12:20

原帖由 cameo 於 11-5-11 04:37 發表

唔好倒數啦,,,56天呢個數好漫長,一幻想派位結果未如理想時,就怕自己難接受,自己都控制唔到情緒,到時點幫個女呢??
唉~ 渡日如年......

整下呢樣,整不下樣,作定叩門信,好快就到。
作者: 20091    時間: 11-5-16 20:13

講中我心聲,講出我六年的路程.
原帖由 cameo 於 11-5-8 01:10 發表

其實都唔洗等"到時"...一向都不少家長選小學時,會考慮埋升中條路,只不過好多時事與願違

作者: 20091    時間: 11-5-16 20:18

教統局手段真
原帖由 pandato 於 11-5-9 14:20 發表
教育局的策略係:
越復雜越唔清晰,你哋越難追究派位過程中的對錯。

作者: dickychui    時間: 11-5-16 23:37

每天上教育王國, 已經是我的習慣, 希望我個女可以入到 (1) 培道(英文班) (2) 九真中 (3) 梁式芝
作者: fallenleaf    時間: 11-5-17 13:11

原帖由 dickychui 於 11-5-16 23:37 發表
每天上教育王國, 已經是我的習慣, 希望我個女可以入到 (1) 培道(英文班) (2) 九真中 (3) 梁式芝

睇你的排位,培道和九真中應該是自行收生的選擇吧。因培道和九真是九龍城區,梁式芝是觀塘區。
祝你成功啦!
作者: Ivy07    時間: 11-5-17 16:02

原帖由 Hoining 於 11-5-8 16:05 發表

我覺得調轉最好, 即係70%自行, 30%大抽獎, 等有實力嘅學生真係入到心儀嘅學校

好提議,等多些學生可以用自己的實力入自己心儀的小學,大抽獎太殘忍了,唔應該只用一個banding及一個幸運號碼去分配學校的,出現了很多錯配的情況。
作者: fallenleaf    時間: 11-5-17 16:33

原帖由 Ivy07 於 11-5-17 16:02 發表

好提議,等多些學生可以用自己的實力入自己心儀的小學,大抽獎太殘忍了,唔應該只用一個banding及一個幸運號碼去分配學校的,出現了很多錯配的情況。 ...

最好就係可以提前公佈自行收生名單,第我地疊埋心水揀甲、乙部統一派位。
作者: Ivy07    時間: 11-5-17 19:57

原帖由 fallenleaf 於 11-5-17 16:33 發表

最好就係可以提前公佈自行收生名單,第我地疊埋心水揀甲、乙部統一派位。

yes, 自行已收的又可以放心,相反,要統一派位的就可以好好從新安排一下
作者: carchu12    時間: 11-5-19 22:23

唉﹗我亞囝根本唔多覺緊張,佢地六月中考試,竟然學校仲安排下星期一連五日Camp,跟著又話天才表現,跟住又畢業禮表演,總之有咁忙就得咁忙,完全無時間緊張,反而係我緊張多過佢
作者: Hoining    時間: 11-5-19 23:18     標題: 回覆 84# carchu12 的文章

作者: dickychui    時間: 11-5-20 08:32

原帖由 Hoining 於 11-5-19 23:18 發表
我琴晚發惡夢, 見到無同個仔睇放榜, 無同個仔註冊, 結果9月1日開學個仔吾知要讀d乜野學校, 嚇到我即刻醒左

我都明白當中的壓力及胡思亂想的時候, 所以開了這個題目, 希望大家有一個發洩的空間, 你個仔讀書如何 ? 你選了甚麼中學 ?
作者: hongkeikei    時間: 11-5-20 11:50

原帖由 Hoining 於 11-5-19 23:18 發表
我琴晚發惡夢, 見到無同個仔睇放榜, 無同個仔註冊, 結果9月1日開學個仔吾知要讀d乜野學校, 嚇到我即刻醒左

嘩,你呢個惡夢簡直係我地小六生家長的最大的惡夢,如果真係發生,我諗我會癲左!!
作者: alice44    時間: 11-5-20 12:03

如果夢境變真, 我估我都會發癲.
作者: Siuchoi    時間: 11-5-20 13:02     標題: 回覆 85# Hoining 的文章

我都想安慰你, 無奈我自己都發過放榜夢.....

放榜好差.....拖住亞女跑出門口, 跟住我暈左.....
作者: Hoining    時間: 11-5-20 15:03     標題: 回覆 86# dickychui 的文章

作者: ydoris    時間: 11-5-20 15:30

我都不定期發過幾次.如果好似今晚MARK SIX咁~~吾中呀,下次再來過,咁就會好安樂.BUT事實係,成敗得失只係一星期要做好晒,得既,考完分班去玩.吾得既真係叩門叩到9月1....我都填得好保守,第二志願都可以去RELAX啦...因為第一志願係博返來既..吾打緊~~
作者: Hoining    時間: 11-5-20 17:35     標題: 回覆 91# ydoris 的文章

作者: Hoining    時間: 11-5-20 17:40     標題: 回覆 89# Siuchoi 的文章

作者: hinhei    時間: 11-5-29 21:45

hahhaa, 我居然相反, 發夢派到最心儀個間........
不過, 大抽獎都無填佢, 只係自行去過IN, 因為IN個兩間只可以二選一填入大抽奬, 所以放棄咗呢間!!

上個月都仲好緊張........成日諗係唔係其中一間巳收咗呢!! 班主任一句嘢.....都搞到我諗一大堆, 諗埋小學係唔係都會收到風中學會數咗邊D學生呢.........

不過呢排經過時間洗禮, 再加上個腦轉移咗目標.......就係九月到亞女選小學.....又諗一大堆, 抽唔到叩門收唔收呢??

唉~~~
作者: johnnywalker    時間: 11-5-30 11:16

作者: kilykilyk    時間: 11-5-30 23:01

又到6月了,仲有一個月咋...平時都好平靜,唔知點解越貼近放磅就越見緊張..
作者: Sigma    時間: 11-5-30 23:22     標題: 回覆 96# kilykilyk 的文章

我都係呀!
作者: alice44    時間: 11-5-31 09:25

無之前剛剛交表咁緊張, 但都會無意中個腦會諗一諗.
作者: Siuchoi    時間: 11-5-31 13:34

唔提由自可, 一提就
作者: MonMonLam    時間: 11-5-31 18:33

haha,,, 反而我係驚到時會驚到唔記得左....
甘就大件事啦...  因為我係越驚就越驚...

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5