教育王國

標題: 自閉症遺傳機會有幾高? [打印本頁]

作者: cheukhei    時間: 11-5-11 13:27     標題: 自閉症遺傳機會有幾高?

本人有一兒子6歲,想生多一個但又怕遺傳問題,想請問大家點睇?
作者: szeszes    時間: 11-5-11 13:38

50分之1機會

我都有1個6歲大既仔仔, 不過, 我同我老公都決定唔再生; 原因係.. 我想用我所有既工餘時間去幫佢, 去訓練佢

同埋, 本身都怕再來多一個自傾小朋友
作者: annaanna    時間: 11-5-11 14:57

我同老公都係決定唔再生,因為照顧一個已經夠吃力,萬一唔好彩又多一個需要特別照顧就未必負擔到喇 (無論精神、時間同金錢)﹗

原帖由 szeszes 於 11-5-11 13:38 發表
50分之1機會

我都有1個6歲大既仔仔, 不過, 我同我老公都決定唔再生; 原因係.. 我想用我所有既工餘時間去幫佢, 去訓練佢

同埋, 本身都怕再來多一個自傾小朋友 ...

作者: samantha_yuen    時間: 11-5-11 15:19

我都唔敢生第3胎....我第一胎係無事.....第2胎先係咁....如果次序調一調...我都生一個就算!
原帖由 cheukhei 於 11-5-11 13:27 發表
本人有一兒子6歲,想生多一個但又怕遺傳問題,想請問大家點睇?

作者: owl_2046    時間: 11-5-11 17:15

冇錯, 50%機會再黎一舖...玩唔起
作者: pipi331    時間: 11-5-11 19:07

作者: mamagarfield    時間: 11-5-12 12:56

Checkhei,你係咪全職媽媽?想生多個陪仔仔?我同老公就諗住唔再生,同szeszes,annaanna一樣覺得要為個仔付出好多時間,精神同金錢,驚生多個比唔到時間比第二個.
作者: cheukhei    時間: 11-5-13 14:31     標題: 回覆 7# mamagarfield 的文章

我係全職媽咪.想生多個陪仔仔加上本來已計劃等仔仔上幼稚園時會多生一個但是知道了仔仔情況後真的不敢生.不過最近又有朋友有了BB(是第二胎)真的很羡慕.所以又再諗..唉!現在仔仔讀全日I位
作者: Olympian    時間: 11-5-13 17:11

雖然生多個父母辛苦D,但係多個弟弟/妹妹對佢成長會好D。大個左有咩事都多個人同佢商量。阿爸阿媽唔係到個時都仲有個親人。

佢而家返全日你可以多D時間照顧個細仔。

不過,要有心理準備就算第二個都A,自己都接受到同埋應付得來。
作者: olima    時間: 11-5-13 17:27

終於找到了這個很有心媽媽部落內的這篇文章給你參考︰

http://hk.myblog.yahoo.com/mama-tears/article?mid=761

我大囝是自傾,現6歲,意外地有了弟弟,現10個月,暫時看弟弟沒有大問題。

懷弟弟時曾經很担心,但想到無論如何,弟弟也是我的骨肉,就放開了。我是全職媽媽,但暫時心機及時間也放在哥哥身上。
作者: szeszes    時間: 11-5-13 21:29

我家既呢代 (亞仔果代), 有7個小孩, 7個入面有6個有些特殊問題; 我仔未有事前, 我唔覺得佢地有問題, 了解左後就 list 左出來 [真係好吃驚]

呢4個而家都20幾歲; 大果兩個係一個 family 生, 細果兩個係另一個 family 生
大姨甥女 - 自閉傾向 (佢係讀完 F5 後, 出現呢個問題, 好固執, 唔肯出街, 樣樣都好執著, 有睇精神科, 不過話係遺傳 daddy 問題, 精神過敏)

大姨甥仔 - 資優兒 (不過都係怕羞, 文靜型; 佢有正常社交, 有返工, 有女友, 有車有樓)

細姨甥女 - 呢個算係正常 (不過係豬油包; 有返工, 有男友)

細姨甥仔 - 懷疑有讀寫障礙 或 專主力不足, 讀來讀去唔入腦, 5年級都未熟識晒 a-z 或 A-Z 既寫法; 即你你講 q 字, 佢都要諗一陣就識寫 (呢果去埋英國讀書返來, 都仲係唔得, 無大學收; 而家返來係廣州讀書, repeat 左2年預科, 仲未升到班)

呢3個係99年至06年出世
大侄仔 - 言語有延緩, 似有自閉 (細時, 好怕見到陌生人; 係怕到... 有人上來屋企, 見到就大喊, 唔肯望人); 2歲半後唔再清楚佢發展, 因為亞哥離左婚, 無再來往

我仔 - 評定為有自閉特徵

細侄仔 (亞哥再婚) - 老師建議去做評估, 好似有過渡活躍, 疑似係資優 (因為由細講野好叻, 創作力強, 好勝, 好自我, 成日要人跟佢玩法玩)

原帖由 pipi331 於 11-5-11 19:07 發表
唔只糸自閉, 弟妹有可能"high"到其他嘢. 好彩的可能糸資優, of course平凡是福就更好. 生多一個, 真系要預埋呢個都有機糸特殊需要.

作者: CPLau129    時間: 11-5-13 22:17

我都好同意多個弟弟/妹妹對佢成長會好D
我大仔11歲,自閉,讀特殊學校.細仔8歲,冇事.好興幸有細佬,平時多個人訓練,又可以平行吓屋企父母情緒,唔使成日咁灰.不知不覺間哥哥會扮細佬,又會同佢玩,我覺得係同大人玩不同,有細佬哥哥係開心,開朗啲.

不過父母真係要有心理準備,下個bb有事係一半一半.

話時話,而家好多小朋友有事,乜都有. 有人話食物質素差引至,真係唔知點解??
作者: szeszes    時間: 11-5-13 22:35

個人認為, 而家科技昌明, 將人既性格分類

其實, 我地細時, 都有見過呢 d 同學仔, 如:
文靜書生型, 唔多同人講野, 會被人叫書 die 子 (可能係自傾)

好頑皮既 (可能係過渡活躍症)

讀書讀極唔入腦, 寫字寫來寫去都好核突及出界既 (可能係讀寫障礙, 專注力不足)

又或者, 真係食物問題啦!! 其實真係唔知

我本身同老公都有甲狀腺問題, 意外有左仔仔, 有私家醫生當時都話我地博, 怕我甲狀腺問題影響仔仔腦部發育, 又或者仔仔出世會有甲狀腺問題 (當時有建議終止懷孕), 我駝我仔, 一至二星期就要回院 check 甲狀腺
[我成日安慰自己, 我同老公本身既問題, 生左個智商無問題既仔仔, 已經要感恩]

原帖由 CPLau129 於 11-5-13 22:17 發表
我都好同意多個弟弟/妹妹對佢成長會好D
我大仔11歲,自閉,讀特殊學校.細仔8歲,冇事.好興幸有細佬,平時多個人訓練,又可以平行吓屋企父母情緒,唔使成日咁灰.不知不覺間哥哥會扮細佬,又會同佢玩,我覺得係同大人玩不同,有 ...

作者: ababymami    時間: 11-5-14 04:09

可能同生產方式有關。有幾多個A仔媽咪是採用非自然方式生產,如真空吸出等。
作者: CPLau129    時間: 11-5-14 11:07

原帖由 ababymami 於 11-5-14 04:09 發表
可能同生產方式有關。有幾多個A仔媽咪是採用非自然方式生產,如真空吸出等。

乜有關係? 我係順產.
作者: szeszes    時間: 11-5-14 13:15

我地統計下:
我仔, 因唔轉頭, 開刀生; 出世時個頭好大 (頭圍38cm), 有係政府醫院跟進至1歲 [本身我都係大頭, 我要戴男性帽]

原帖由 ababymami 於 11-5-14 04:09 發表

作者: alvismother    時間: 11-5-14 16:37

我大仔6歲自閉傾向,細女2歲正常,2個都係足月順產,依家見到佢地相親相愛,真係好感恩!
作者: cheukhei    時間: 11-5-16 14:48     標題: 回覆 9# Olympian 的文章

我都是這樣想,大個左父母不在都可以互相照顧,但若果生多個真的又是A,真的怕自己應付不來。
作者: cheukhei    時間: 11-5-16 14:54     標題: 回覆 16# szeszes 的文章

我順產BB足月出生.出世時頭圍偏細.E院都有跟進但當時E生說沒有問題
作者: annaanna    時間: 11-5-16 16:34

如果互相照顧到梗係好事,萬一大家都照顧唔到自己,點算?
之前睇過香港電台有個節目,大果個冇問題,細果個係特殊,嚴重影響到大果個冇辦法過到正常生活,雙親好似離左婚又有d 問題,個大o既番番下工,個細o既出事,又要去攪掂先,攪到公司d 上司+同事都唔like佢,男朋友又唔理解,但始終果個係自己個妹,又唔可以唔理...  所以,我睇完之後,諗清楚,如果生多一個係為左互相照顧,對細果個好唔公平,正常同唔正常都係lose lose situation﹗

原帖由 cheukhei 於 11-5-16 14:48 發表
我都是這樣想,大個左父母不在都可以互相照顧,但若果生多個真的又是A,真的怕自己應付不來。

作者: besmart    時間: 11-5-16 17:05

阿仔差不多在3歲時被評估為自閉,現在讀S位,今年10月尾就5歲了.我肚內的第二胎現在已差不多5個月,之前照到是仔都好唔開心,因為又驚他和哥哥一樣,但既然天意如似,都無辦法,現在惟有慳多點錢,及對細佬多加留意,有問題時就盡早面對.
作者: besmart    時間: 11-5-16 17:08

我這個仔都是足月順產,不過就要催生.
我覺得問題可能出自催生的藥物.
作者: wah37    時間: 11-5-16 17:21

作者: besmart    時間: 11-5-16 17:36     標題: 回覆 1# wah37 的文章

送終呢D嘢我就唔會想太多,但如果我們這一代有兄弟姐妹,而他們又有下一代就不用太擔心,如果關係不太差,斷估都不會要我們死無葬身之地啩!!
再講吖!現在大把人養狗養貓當仔仔女女,咁身後事又點呢?唔好咁灰.
作者: szeszes    時間: 11-5-16 17:48

唔好諗得咁灰啦!! 早 d 訓練, 真係會有好多進步, 只要係智商正常, 將來一定能照顧自己

講真, 我公司入面都有3個係有自傾, 2個係會計, 1個係做 IT (做 IT 果個比較嚴重, 坐係自己位成日傻笑, 仲有間中個頭同對手係到 chok, 當佢去到無人見到佢既地方 - 如廁格, 就開始自言自語, 而佢仲結埋婚, 有個仔仔)

另外, 2個係會計部, 1個係唔敢同人有眼神交流, 就 assistance 開下支票果 d (比支票人地簽名, 只係放係 tray 上, 無任何一句言語); 另1個就成日無拿拿行來行去, 坐係個位講一連串既英文

作者: wah37    時間: 11-5-16 17:55

作者: szeszes    時間: 11-5-16 17:59

其實最近係 baby kingdom 自由廣場, 都有幾位 mami 討論自閉呢樣野... 有一位叫 ~ 仔仔媽咪 ~ 既分享既 (佢仔仔今年小五):
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3893060&extra=&page=1

自閉傾向只係暫時要黎將有delay或情緒行為問題既小朋友歸類啫,
呢樣都係我囝個精神科醫生咁同我講,
佢地都係暫時擺個小朋友响呢個ITEM度觀察,
到小朋友五六歲左右,
有D小朋友可以變咗唔係自閉甚至無問題,
有D小朋友會FIRM咗係自閉,
有D小朋友會變成係ADHD加自閉(我囝咁)...

作者: kelvin_hmlau    時間: 11-5-16 18:12

大家都聽過半杯水故事. 當佢地係普通小孩再加社交+溝通+專注缺失, 導致行為有點失常.

通常你去努力教識佢地呢d 野, 到佢地成熟d, 佢地就越似正常小孩.

大家努力吧! 教得幾多得幾多!
作者: wong503041    時間: 11-5-16 19:27

5月11日,我仔仔去CAC做咗評估,E生就話系自閉傾向!

原本當仔仔出世后都有PLAN再生多個,但而家~~~,生多個又驚再中獎!但又唔想得佢一個咁寂寞!勁矛盾!

今日帯仔仔去針灸,跟一位媽咪傾起,佢有两個小朋友,大果個正常,細呢個現時三歲,两歲幾時評估,E生話系自閉.聽完之后我個心好DOWN啊!
作者: pocoyo123    時間: 11-5-16 22:45

講真, 我好担心第二名係仲差過大果個, 大果個都叫智力正常, 只不過有D自閉行為, 訓練下都有希望接近正常, 如果生個細仲差過佢, 到時, 不能預期中相親相愛, 反而仲要大果個照顧佢, 問你死未, 我諗左好耐, 都係唔博
作者: xixi1218    時間: 11-5-22 23:48

唉,我其實很喜歡小朋友的,從不抗拒要生BB。當仔仔小時很難搞時(未確診),我想,等他懂事點再說吧,等他大點了,突然確診了,於是又不敢要了。很想要一個,如很多人所說想有個照應,也想有做正常母親的感受,但是,也正如另一方意見,萬一又中呢?萬一有其他不健康的病癥呢??有時覺得如果註定要做個特殊媽媽,那麼給我兩個,大的是正常,小的特殊,那我也就不用這麼想又不敢了。。。。
作者: helenhan1216    時間: 11-5-24 16:02

现在好像大肚时期是有的检验是否自闭的。问问医生吧。
作者: xixi1218    時間: 11-5-24 22:15

原帖由 helenhan1216 於 11-5-24 16:02 發表
现在好像大肚时期是有的检验是否自闭的。问问医生吧。

有嗎?還沒有這個技術的吧?
作者: besmart    時間: 11-5-25 11:49     標題: 回覆 2# helenhan1216 的文章

未聽過喎!!有無多一點資料??
作者: JJran    時間: 11-5-25 14:13

我仔仔是兔唇加自閉, 下一個中獎率各50% ~我真係唔敢再生
作者: why-me    時間: 11-5-26 22:54

自閉証得30%智力正常, 70%因各種因素引致智力偏低.
我仔有個同學(S位), 佢係女仔, 幾靚女幾cute, 自傾, 佢媽咪話我知而家連第二個(仔)都出事, 明年又要入S位, 唔知第三個(仔, 1歲)會點,如果連中三元佢話佢實痴線.我聽到心都寒晒, 點敢再生.
作者: samantha_yuen    時間: 11-5-27 00:32

原帖由 why-me 於 11-5-26 22:54 發表
自閉証得30%智力正常, 70%因各種因素引致智力偏低.
我仔有個同學(S位), 佢係女仔, 幾靚女幾cute, 自傾, 佢媽咪話我知而家連第二個(仔)都出事, 明年又要入S位, 唔知第三個(仔, 1歲)會點,如果連中三元佢話佢實痴線.我 ...

作者: chiupopo    時間: 11-5-27 09:39

我第一個女在歲半時診斷有自傾,現4歲,一直有進步但比同齡小朋友仍有一段距離,故已打算不再生,但最近意外懷孕了!最初都打算順其自然,但我的情緒不受控地日思夜想好負面的,見社工後,我丈夫及其家人都覺得應該放棄,很痛很痛的決定!
作者: shanyeungbb    時間: 11-5-27 11:23

原帖由 chiupopo 於 11-5-27 09:39 發表
我第一個女在歲半時診斷有自傾,現4歲,一直有進步但比同齡小朋友仍有一段距離,故已打算不再生,但最近意外懷孕了!最初都打算順其自然,但我的情緒不受控地日思夜想好負面的,見社工後,我丈夫及其家人都覺得應該放棄,很痛 ...

雖然話下一個小朋友同時有問題的機會是50%,但又不一定會有事。我比較好彩,大B自傾,細B無事。細B小時候我都擔心他有事,每次去健康院都會有一大堆問題問姑娘,但姑娘說你自己都睇到發展上無問題,而且又唔係一定有事。細B依家2歲幾,正常,仲同阿大一齊玩,唔爭玩具時好friend架
作者: shanyeungbb    時間: 11-5-27 11:32

原帖由 samantha_yuen 於 11-5-27 00:32 發表

http://www.dhcas.gov.hk/tc_chi/health_pro/develop_dis_asd.html

研究顯示,大約七成自閉症兒童有發展遲緩或智障。能力較高的兒童,其發展會有不平均的現象,如刻板式記憶能力特別强。
Unquote

換句話,餘下三成自閉症没有智障。 Am I correct?
作者: Olympian    時間: 11-5-27 14:47

I found this:
與首胎距離近 次嬰易自閉

【本報綜合報道】婦女懷孕一胎接一胎,一般希望子女年紀相近,容易溝通,但是美國哥倫比亞大學的研究卻發現,孕婦懷第二胎的時間與首胎時間太接近,第二胎患上自閉症風險較高,兄弟姊妹之間年紀相距在一年內,弟妹患上自閉症的風險,較其他有哥哥或姊姊的同齡兒童高出三點四倍;年紀相差一年至二十三個月,該項風險降至一點九倍;年紀差距遠至二至三年,這風險再會降至一點二倍。

Full news:
http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20110111/00176_066.html
作者: Olympian    時間: 11-5-27 15:46

I think SzeSze means 1/50 = 2% chance for 2nd child.  

Othre references:

a. 3%
http://faculty.washington.edu/chudler/aut.html

b. 8.7%
如果一個孩子是自閉症,其弟妹也是自閉症的機會比正常的家庭高217 (8.7%)
如果首名自閉兒是男孩子,弟妹也是自閉症的機會是7%;如果首名自閉兒是女孩子,弟妹也是自閉症的機會則是14.5%

http://ajp.psychiatryonline.org/cgi/content/abstract/146/8/
作者: szeszes    時間: 11-5-27 16:14

係呀!! 我一直都係講緊 50分之1, 即係 2%, 唔係50%

原帖由 Olympian 於 11-5-27 15:46 發表
I think SzeSze means 1/50 = 2% chance for 2nd child.  

Othre references:

a. 3%
http://faculty.washington.edu/chudler/aut.html

b. 8.7%
如果一個孩子是自閉症,其弟妹也是自閉症的機會比正常的家庭高217 ...

作者: wah37    時間: 11-5-27 19:31

作者: gordon818    時間: 11-5-27 22:20

I have three boys, the elder one is 'normal'.....the middle one is 'austim disorder', he can study in normal K3 and seems get well along with the study after special training.....
it's much better to have brothers for him as he practise "social skill" everyday even at home, they can be pals after they grown up.......

As a mum, also worry about the little one also "bingo", but I believe no matter what will happen.........They are all my kids.....
作者: pipi331    時間: 11-5-27 23:20

作者: ttlucky0303    時間: 11-5-28 08:14

不過都幾高, 我老公家族為例, 佢地3兄弟姊妹, 2兄弟都唔係好講野,亦唔係好願講自己野, 不過佢地就會照顧左身邊既人先, 似自閉症特徵, 兩兄弟數理好叻, 一個博士, 一個碩士, 哥哥有兩個仔大仔似有自閉症(因為有脾氣同叫佢時唔會即刻應你,同埋都幾固執) 又係鍾意數理, 而家小二係香港唔知咩數學第一, 第2個冇事.
我一仔一女, 大女我覺得似自傾, 又係鍾意數理, 細仔冇

佢地都會同人傾計, 不過唔係好主動

作者: xixi1218    時間: 11-5-28 21:44

原帖由 ttlucky0303 於 11-5-28 08:14 發表
不過都幾高, 我老公家族為例, 佢地3兄弟姊妹, 2兄弟都唔係好講野,亦唔係好願講自己野, 不過佢地就會照顧左身邊既人先, 似自閉症特徵, 兩兄弟數理好叻, 一個博士, 一個碩士, 哥哥有兩個仔大仔似有自閉症(因為有脾氣同 ...

沒確診的我覺得就不要去懷疑啦,我自從知道自己小朋友有這個癥狀后,就會想起家裡的各親戚,有時覺得那個也有點像有,這個也有點像有,其實人都各有自己的特點,不過如果要歸類到A仔,就一定不是那麼簡單的。
作者: szeszes    時間: 11-5-28 22:47

好似我昨天, 亞仔家長會, 聽返班主任講我仔既問題, 當班主任問問題時, 我仔唔願舉手回答 (但2位外藉英文老師就話佢好主動舉手回答問題, 反應仲好快); 同埋當無人叫佢一齊去玩時 (有人叫佢去玩, 就好投入參與), 就會一個人行來行去唔知玩咩好, 又係喜歡數理, 立體創作力好差; 同埋當班主任叫佢時, 佢會比較緊張及無自信

呢 D 問題, 我細時係一模一樣, 咁你問我係唔係 A仔, 我就一定唔係啦!!

如果用而家既評定方式來睇, 我 D 姨甥及侄仔, 幾個都有問題
原帖由 ttlucky0303 於 11-5-28 08:14 發表
不過都幾高, 我老公家族為例, 佢地3兄弟姊妹, 2兄弟都唔係好講野,亦唔係好願講自己野, 不過佢地就會照顧左身邊既人先, 似自閉症特徵, 兩兄弟數理好叻, 一個博士, 一個碩士, 哥哥有兩個仔大仔似有自閉症(因為有脾氣同 ...

作者: helenhan1216    時間: 11-5-29 17:45

原帖由 besmart 於 11-5-25 11:49 發表
未聽過喎!!有無多一點資料??

有个家长的儿子有问题,他的私家医生说可以验。具体我不太清楚。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5