教育王國

標題: 學之園上午粵英班定下午普英班呢??? [打印本頁]

作者: sinleung1207    時間: 11-5-13 15:40     標題: 學之園上午粵英班定下午普英班呢???

仔仔現在讀緊學之園下午學前班, 來年仔仔會繼續在原校讀K1, 自己好想仔仔讀上午班. 昨日收到學之園打電話比我話可以比仔仔讀上午班, 不過是粵英班, 並不是普英班. 爸爸好想仔仔學普通話, 而自己就好想仔仔讀上午班. 可否聽聽大家的意見呢??
作者: brrbaby2007    時間: 11-5-13 16:33

其實上午班好處只係在安排ECA方面多d選擇,並唔代表上午班課程好d或學生叻d。LH出名的是英普班而佢地亦故意下午多開英普班吸引人讀。如果是我我揀下午英普。
作者: sinleung1207    時間: 11-5-13 17:27

多謝你的意見, 爸爸就係認為比同一個價錢的學費, 點解唔去讀佢最出名的班別.  我都好明白, 但係仲係覺得讀上午班, 時間分配安排係方便些.

原帖由 brrbaby2007 於 11-5-13 16:33 發表
其實上午班好處只係在安排ECA方面多d選擇,並唔代表上午班課程好d或學生叻d。LH出名的是英普班而佢地亦故意下午多開英普班吸引人讀。如果是我我揀下午英普。 ...

作者: tsangnamnam    時間: 11-5-13 17:31

我會揀下午英普.
唔使用課餘時間學外語, 學校已經教到, 下午班都冇所謂啦
作者: huba    時間: 11-5-13 18:49

fyi. The tuition fees for PE class and CE class are different. Please check LHK's web site.

原帖由 sinleung1207 於 13/5/2011 17:27 發表
...爸爸就係認為比同一個價錢的學費, 點解唔去讀佢最出名的班別...

作者: wh0709    時間: 11-5-13 20:52

想考什麼小學?面試語言多為廣東話
作者: brrbaby2007    時間: 11-5-13 21:13

原帖由 wh0709 於 11-5-13 20:52 發表
想考什麼小學?面試語言多為廣東話

上英普班就會唔識廣東話?
作者: 龜龜媽媽    時間: 11-5-13 22:43

之前都爭扎過,希望阿女讀上午班,而放棄N班嘅下午班offer(讀另一間學校的N班上午班),但依家阿女讀緊普英下午班,佢之前從未接觸過普通話,到依家回家滿口普通話,我覺得學校教得非常出色!另外又唔使再响外面上普通話.小朋友好快適應作息時間,不用擔心.阿女每晚9:30瞓,9:00左右起身,都有充足睡眠.
作者: Christi    時間: 11-5-13 23:03

我會揀普英班.如果有上午普英班梗係perfect,但如果只得下午,我會選下午.學校教得好,慳番在外邊學普通話的時間與金錢.既然俾得咁既學費(雖然普英貴少少),梗係讀佢地最出名的課程.
作者: d-ma    時間: 11-5-13 23:34

They called me few days ago too.  I rejected right away. Coz I also think that LH is good at P/E class.
作者: ho_yan2406    時間: 11-5-14 02:37

我報K1時揀上午英粵班,因我想囝囝返上午,而普通話教學對我黎講唔係咁緊要,因為屋企有人可以全普通話同佢溝通,但如你家冇人可以用普通話同小朋友溝通,英普班會好D~
作者: wh0709    時間: 11-5-14 08:33

面試唔止要「識」,要用好多詞彙,好流利,好有組織
原帖由 brrbaby2007 於 11-5-13 21:13 發表

上英普班就會唔識廣東話?

作者: QtieBB    時間: 11-5-14 22:45

我都揀左上午英粵班.
作者: ho_yan2406    時間: 11-5-15 00:07

原帖由 QtieBB 於 11-5-14 22:45 發表
我都揀左上午英粵班.

咁你係邊間校舍呀??
作者: sinleung1207    時間: 11-5-17 17:42

多謝大家的意見, 我最後都係選了下午普英班, 希望阿仔鍾意啦!
作者: 龜龜媽媽    時間: 11-5-17 22:23

放心啦!佢會讀得好開心!
作者: sinleung1207    時間: 11-5-19 16:04

龜龜媽媽

你的小朋友係唔係都讀緊呀?

原帖由 龜龜媽媽 於 11-5-17 22:23 發表
放心啦!佢會讀得好開心!

作者: 龜龜媽媽    時間: 11-5-19 21:25

係,下午普英,青衣校!我聽其他家長講,佢哋啲小朋友返得好開心同埋學到好多嘢!
作者: QtieBB    時間: 11-5-31 00:14     標題: 回覆 11# ho_yan2406 的文章

sorry遲左覆你.我囝囝係凱帆校讀,你呢?
作者: 安安太太    時間: 11-5-31 13:07

一定選英普, 我亞女讀得好好呀!
作者: sinleung1207    時間: 11-5-31 17:07

其實又好驚阿仔完全唔明老師講普通話, 佢會唔鍾意番學. 選了普英班, 係唔係係校內小小廣東話都唔會講架?
作者: loloyau    時間: 11-5-31 17:18

作者: powerfuffbaby    時間: 11-5-31 22:21

想問吓如讀英粵班又ok否?始終普通話少了很多時間,那值嗎?
作者: elizatyy    時間: 11-5-31 22:26

原帖由 ho_yan2406 於 11-5-14 02:37 發表
我報K1時揀上午英粵班,因我想囝囝返上午,而普通話教學對我黎講唔係咁緊要,因為屋企有人可以全普通話同佢溝通,但如你家冇人可以用普通話同小朋友溝通,英普班會好D~ ...

英普班, the kids loves learning in both English and PTH.  Also, some primary schools has started using PTH to teach Chinese since G1.
作者: ho_yan2406    時間: 11-6-1 01:01     標題: 回覆 19# QtieBB 的文章

我青衣呀,因想返上午所以一定英粵la~你o個間上午都冇英普??
作者: ho_yan2406    時間: 11-6-1 01:02

原帖由 loloyau 於 11-5-31 17:18 發表
我囡囡之前返playgroup(沒有MaMa陪)一小時全英一小時普通話,都沒有因為語言的障礙而且十分開心。早幾個月前正式學普通話重容易適應。

你囡囡咁叻,我仔返全英playgroup,佢同老師講中文囉,但老師講野佢就明囉~

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5