教育王國

標題: 德望 VS 德雅 [打印本頁]

作者: dwklau    時間: 11-5-15 15:51     標題: 德望 VS 德雅

想問問大家會揀邊間?

德望似乎名氣及學術水平較高, 不過學費貴D.
德雅好處係男女校, 學費唔貴, 中學派位有不少女仔可派到上智.
作者: karen55407    時間: 11-5-15 18:32

Good Hope
原帖由 dwklau 於 11-5-15 15:51 發表
想問問大家會揀邊間?

德雅好處係男女校, 學費唔貴, 中學派位有不少女仔可派到上智.

作者: Johorma    時間: 11-5-15 18:38

德雅....我鐘意男女校

想問問大家會揀邊間?

作者: share123    時間: 11-5-16 10:07

想問問大家會揀邊間?

派上智都系round 2好彩遮,真正考入上智果d應該系SFA既女仔
作者: kkhon    時間: 11-5-16 15:35

德雅小班教,學費平d。
作者: chunlaifat    時間: 11-5-17 14:46

GN Primary - can save money and easier, but have to fight for secondary school 6 yrs later and the school net is not that good. GN Secondary school seems to be band two now.

GH Primary - spend more money, but over 90% primary students can go to GHS on condition that ENG, CHI, Maths all passed(not really easy indeed). GHS is still Band one top school.
作者: chunlaifat    時間: 11-5-17 14:48

Sorry, not GN. It should be Tak Nga.
作者: dwklau    時間: 11-5-22 16:23

即係唔計錢, 絕對係德望優勝?
作者: parentslove2    時間: 11-5-22 18:25

Good Hope Primary.
作者: jollyma    時間: 11-5-22 22:11

GH又貴又"出名", 我就唔會選佢間中學讀,唔值囉!
作者: elmolly    時間: 11-5-22 22:45

德望就升中穩陣好多(唔計學費), 德雅雖然大機會派上智, 但要keep住小朋友起band 1.
作者: 天瑜    時間: 11-5-23 09:50

作者: elmolly    時間: 11-5-23 11:22

原帖由 天瑜 於 11-5-23 09:50 發表
Hi elmolly,

Long time no see.

不明白您后句的意思。

long time no see too, 估唔到你仲記得我, 你囡囡唔係入SXX嗎?

上智係一間好好既學校, 應該只收band 1既學生, 所以起德雅要keep住成績起band 1先大機會先入到上智.

如果有錯請大家指正
作者: Lily2003    時間: 11-5-23 23:33

德雅好谷, 英文教快一年, 五年級開始英文數。功課好多。

我覺得德望較有愛心。

想問問大家會揀邊間?

作者: 天瑜    時間: 11-5-24 09:26     標題: 回覆 13# elmolly 的文章

作者: Yukyuk    時間: 11-5-24 09:30

這真係觀點與角度問題,我覺得德雅小學不單止有愛心,而且非常有良心。

原帖由 Lily2003 於 11-5-23 23:33 發表
德雅好谷, 英文教快一年, 五年級開始英文數。功課好多。

我覺得德望較有愛心。

作者: share123    時間: 11-5-24 09:46

原帖由 elmolly 於 11-5-23 11:22 發表

long time no see too, 估唔到你仲記得我, 你囡囡唔係入SXX嗎?

上智係一間好好既學校, 應該只收band 1既學生, 所以起德雅要keep住成績起band 1先大機會先入到上智.

如果有錯請大家指正 ...

上智一直都系band 1頭既學校,只不過參與對外課外活動唔多,所以唔多人識.
作者: share123    時間: 11-5-24 09:48

原帖由 elmolly 於 11-5-22 22:45 發表
德望就升中穩陣好多(唔計學費), 德雅雖然大機會派上智, 但要keep住小朋友起band 1.

大家要搞清楚,band 1學生並不代表一定會派band 1英中的,因為band 1學生的數目遠比英中學額多,如果你個隨機號碼排好後,唔一定會派到band 1英中,更遑論是band 1頭的上智了
作者: ukodelechan    時間: 11-5-24 17:20

德雅好谷, 好辛苦, 但係真係有保證,有修養。
德望就開心d,功課都少d,但係中學好過德雅。

以小學計,個人覺得程度差不多,真係好睇小朋友的性格和家長的付出去決定。
作者: 35C9    時間: 11-5-24 20:21

德雅好谷 ?   真係未聽過喎.
作者: 頭痛媽    時間: 11-5-25 10:43

識有同級小二學生讀德雅及九龍塘聖家, 比較大家的功課進度, 是的, 德雅深一點, 英文同數都讀深一點, 中文就聖家進取一點, 但不至於好辛苦, 亦知道有不少德雅學生係讀唔上走的, 要睇小朋友情況!

原帖由 35C9 於 11-5-24 20:21 發表
德雅好谷 ?   真係未聽過喎.

作者: jackie_lau2000    時間: 11-5-25 11:21

原帖由 頭痛媽 於 11-5-25 10:43 發表
識有同級小二學生讀德雅及九龍塘聖家, 比較大家的功課進度, 是的, 德雅深一點, 英文同數都讀深一點, 中文就聖家進取一點, 但不至於好辛苦, 亦知道有不少德雅學生係讀唔上走的, 要睇小朋友情況!

...

我見過有一次見到佢地小一生, 已經用小小格做數學, 而聖家都未做哦. 而英文已經用深一年. 數學是深半年(如有錯請更正) 中文亦相信聖家深一點.

德雅口啤唔多, 是因為一班只得20人, 仲要好似得2-3班.

而德望一班已經40-45人了, (以一轉10, 10 轉100的理論)大家都明白了.
作者: easybring    時間: 11-5-25 12:13

原來德望功課都比德雅少d??...德望已經出名多功課, but小朋友仍然可以做晒既, 比較忙d, 要勤勤力力架!

原帖由 ukodelechan 於 11-5-24 17:20 發表
德雅好谷, 好辛苦, 但係真係有保證,有修養。
德望就開心d,功課都少d,但係中學好過德雅。

以小學計,個人覺得程度差不多,真係好睇小朋友的性格和家長的付出去決定。 ...

作者: Yukyuk    時間: 11-5-25 12:24

由於德小是用校本課程的關係,如果要將她與外界的普通的官/津小以功課進度作比較的話,好明顯在英文及數學方面會深一點。

我以前都有懷疑過(尤其在高小),在德小教的數學為何這樣深的? 考試要求快而準呢?  後來,問了些有經驗的家長,才知道德小是舊數,以我所知,舊數是以往辦學到現在,精英教學的年代源用的課程,而現時,周邊的小學大多數已經轉了新數(新數:即是已刪減了部分課題的數學)。

我深切體會到,小朋友的內在潛能真不可看少,我囡囡由本來對數學沒有興趣到現在告訴我們數學好好玩,在德小教的基礎課程真係幫助很大。

德雅真係訓練到好多精英出來!

原帖由 頭痛媽 於 11-5-25 10:43 發表

...

作者: 35C9    時間: 11-5-25 13:20     標題: 回覆 21# 頭痛媽 的文章

如果講到佢咁難, 點解整體出黎效果只是band 2 頭.
而德望是band 1 頭呢 ?
而小一報德雅, 只有幾百人, 同小一報德望, 有幾千人, 難道媽媽們都走了寶 ? 唔識去報 ?

好相信你講的難,深, 只是同普通津校比教, 德望全級前幾名. 可以插去男女拔, 德雅去男女拔, 仲未有聽過呢 .

作者: Yukyuk    時間: 11-5-25 13:35

請問從哪裡証實到你所寫的是事實?

[quote]原帖由 35C9 於 11-5-25 13:20 發表
作者: easybring    時間: 11-5-25 13:36

你所提及的是中學部的banding?  叻既德小女孩子多數升去其他band 1 中學, 連抽獎(中學), 往年1x-2x個去上智的.  大家有機會去interview p1, 學校會貼出上智中學比德小的表揚信, 入面有小朋友的名, 數一數, 每年級都有1x個.

原帖由 35C9 於 11-5-25 13:20 發表
而小一報德雅, 只有幾百人, 同小一報德望, 有幾千人, 難道媽媽們都走了寶 ? 唔識去報 ?

好相信你講的難,深, 只是同普通津校比教, 德望全級 ...

作者: Yukyuk    時間: 11-5-25 13:39

係我記憶裡,我大囡小五學期尾,有一個女同學插班入了女拔小學部;而今年小六,大囡學妹入了DGS,她媽媽收到DGS通知後,即日放棄了ST MARY 面試了!

題外話,大囡上年在德小畢業,升上上智(HTC),中學生活相當愉快。

而在最近HTC 45周年open day 都列出了现在读紧HTC的学生中,(即是f1 to f7), 來自哪所小学最多graduate 入读htc 呢?榜首就是德雅小学。我估计高form及预科生都有不少是德小的畢業生學姐。

另一句是:

好相信你講的難,深, 只是同普通津校比教, 德望全級前幾名. 可以插去男女拔, 德雅去男女拔, 仲未有聽過呢  ...

作者: kkhon    時間: 11-5-25 14:03

如果我個係女我無需考慮馬上送佢入德雅。升中有保証,校風好老師非常有愛心。
作者: karen55407    時間: 11-5-25 14:43

好多人都以德雅做back up,德雅出名多功課。另外德雅升中是深水埗網,本身學校谷,多人派上智不足為奇。

好相信你講的難,深, 只是同普通津校比教, 德望全級 ...

作者: karen55407    時間: 11-5-25 14:48

每間學校都有人考第一,將軍澳某小學有人考到男拔都放棄,結果博到皇仁。
原帖由 Yukyuk 於 11-5-25 13:39 發表
係我記憶裡,我大囡小五學期尾,有一個女同學插班入了女拔小學部;而今年小六,大囡學妹入了DGS,她媽媽收到DGS通知後,即日放棄了ST MARY 面試了!

題外話,大囡上年在德小畢業,升上上智(HTC),中學生活相當愉快。

而在最近HTC 45 ...

作者: easybring    時間: 11-5-25 15:06

我也認識一位將軍澳某小學的女生, spcc 和spc也收佢讀中一, 佢去左spcc.  其實好睇小朋友本身的, 學校提供基本資源.

原帖由 karen55407 於 11-5-25 14:48 發表
每間學校都有人考第一,將軍澳某小學有人考到男拔都放棄,結果博到皇仁。

作者: 頭痛媽    時間: 11-5-25 15:10

名牌效應吧, 總是出名的好, anyway都要睇小朋友資質, 如果讀唔到的, 比間再好都冇用, 係咪可以坐定定聽書, 係咪適合大班教學, 係咪多功課就對自己的小朋友有效, 應該父母比較清楚, 選一間適合的最重要
作者: karen55407    時間: 11-5-25 15:47

這等個案多的是,我朋友細個喺沙頭角讀書,之後喺香港大學畢埋業。總之揾學校就各有所好,適隨尊便。
原帖由 easybring 於 11-5-25 15:06 發表
我也認識一位將軍澳某小學的女生, spcc 和spc也收佢讀中一, 佢去左spcc.  其實好睇小朋友本身的, 學校提供基本資源.

作者: stephanielum    時間: 11-5-25 16:26

我囡囡今年K2, 將會今年選小一, 其實我一心想找一間天主教, 校風純樸, 品格好, 小朋友開心上學的小學, 而德雅一直是我很欣賞的, 但近排聽了很多人講學校好谷學生功課多, 有些又話不是, 令我選德雅出現了分歧; 學校沒有開放日, 又沒有簡介會, 我應該從那途徑可以知道究竟那一樣才是真的....
我擔心囡囡如考入德雅, 面對很深很谷的課程會抗拒, 而我是在職媽媽, 也擔心無時間幫助佢學習?
作者: karen55407    時間: 11-5-25 16:36

天主教, 校風純樸, 品格好, 小朋友開心上學的小學,又要無咁谷,華德有齊上述各點,仲有好校網!
原帖由 stephanielum 於 11-5-25 16:26 發表
我囡囡今年K2, 將會今年選小一, 其實我一心想找一間天主教, 校風純樸, 品格好, 小朋友開心上學的小學, 而德雅一直是我很欣賞的, 但近排聽了很多人講學校好谷學生功課多, 有些又話不是, 令我選德雅出現了分歧; 學校沒 ...

作者: Yukyuk    時間: 11-5-25 17:49     標題: 回覆 2# stephanielum 的文章

首先,我在這裡只想以"德雅小學"舊生家長身份表達我和大囡的所遇所知及所感,是絕冇半點踐踏他校的意思。請其他網友以平常心面對我的言論。

========================

Stephanielum,

德小是有導修課的,低小都不算谷的。她們的校本課程,即是worksheet 好有系統及有效。

大囡剛剛回家,我問佢:覺得德小谷嗎?  她說: 不,高小應比較多功課多但可以接受。

我記得大囡小學時期,有同學家長是公務員(他們可為子申請教育津貼的),所以在不用考慮學費的大前題下,希望自己小朋友入一間有質素較為純樸兼重品德的學校,是無可厚非的。(不過,我和老公都不是公僕!)

德雅小學校長曾修女真係好有愛心的教育工作者,她說過 "學業難,學做人更難"。學品德都係要浸的!

QUOTED:

我擔心囡囡如考入德雅, 面對很深很谷的課程會抗拒, 而我是在職媽媽, 也擔心無時間幫助佢學習?
作者: jackie_lau2000    時間: 11-5-25 17:58

原帖由 Yukyuk 於 11-5-25 17:49 發表
首先,我在這裡只想以"德雅小學"舊生家長身份表達我和大囡的所遇所知及所感,是絕冇半點踐踏他校的意思。請其他網友以平常心面對我的言論。

德小是有導修課的,低小都不算谷的 ...

德雅小學校長曾修女真係好有愛心的教育工作者,她說過 "學業難,學做人更難"。學品德都係要浸的!

十萬個支持!! 如果幾叻的人而沒有品德. 同寄生蟲一樣
作者: 35C9    時間: 11-5-25 20:08

咁多德雅家長在撐場,   有沒有德望家長出來講一講呢 ? 講下你們子女當年點過5關, 斬6將入到德望的光輝歷史吧.
作者: momoki    時間: 11-5-25 21:37

YukYuk - My daughter will be joining Tak Nga this coming Sept. Given that the campus is very small with limited facility, how do you feel about the extra-curriculum that Tak Nga has to offer? My daughter is very sporty and outgoing, and I am just a bit worried that they don't have many choices on the extra-curriculum.學生會不會只顧讀書而忽略了課外活動的培訓?

作者: elmolly    時間: 11-5-25 21:54

原帖由 35C9 於 11-5-25 20:08 發表
咁多德雅家長在撐場,   有沒有德望家長出來講一講呢 ? 講下你們子女當年點過5關, 斬6將入到德望的光輝歷史吧.

兩間都係好學校, 應該睇下邊間啱小朋友多d去揀, 無必要咁樣比.
作者: 35C9    時間: 11-5-25 22:07

原帖由 elmolly 於 11-5-25 21:54 發表

兩間都係好學校, 應該睇下邊間啱小朋友多d去揀, 無必要咁樣比.

題目是 德望 VS 德雅.
唔係比麼 ?

利益申報 : 本人小朋友不在德望 / 德雅讀書. 也唔會入這2間其中一間學校.
作者: 35C9    時間: 11-5-25 22:10

且讓我向德望小朋友的家長,你們含蓄優雅的態度, 我向你們致敬 !

這分享己失去意儀, 有心人可能自己仔女正在德望waiting list. 唔知幾想人放棄, 等自己仔女可以順利入到.
早年家長會真心分享, 可能近年己變了味.根本唔會真心分享. 只會黃婆買瓜.
如果成幾千人選到入德望, 唔讀, 走去入幾百人考就入到的學校,真係有句 " 信你一成, 雙目失明 ."
猛講德雅點深, 真是無聊 ! 有邊間私校唔係讀深一年半年 ? 少見多怪.   

( 請樓主打醒12分精神, 為自己小朋友選學校, 唔好輕言放棄,唔好俾有心人利用. 謝謝 ! )

作者: 頭痛媽    時間: 11-5-25 22:14

你也是家長嗎?你表達意見的態度實在令人失望,對吧,品德何其重要!

quote]原帖由 35C9 於 11-5-25 20:08 發表
咁多德雅家長在撐場,   有沒有德望家長出來講一講呢 ? 講下你們子女當年點過5關, 斬6將入到德望的光輝歷史吧. [/quote]
作者: Yukyuk    時間: 11-5-25 23:01     標題: 回覆 5# momoki 的文章

momoki,

她們是有"常規課外活動"及"課後興趣班"。

常規課外活動是每位學生要上的,一部分要付款,一部分免費。

課後興趣班就通常都要收費的。  

http://www.tnps.edu.hk/album/mai ... 4extracurricular%2F

P.S. 我囡囡在德小時,每逢星期六都有返德小 學有長笛,小六停左,今年在上智又學番長笛。
作者: elmolly    時間: 11-5-25 23:07

原帖由 35C9 於 11-5-25 22:07 發表

題目是 德望 VS 德雅.
唔係比麼 ?

利益申報 : 本人小朋友不在德望 / 德雅讀書. 也唔會入這2間其中一間學校.

其實要比佢, 之前已經比晒, 所以最後都係要睇下啱唔啱自己家庭同小朋友, 唔需要好似要鬧叻咁.
作者: 35C9    時間: 11-5-25 23:09

原帖由 頭痛媽 於 11-5-25 22:14 發表
你也是家長嗎?你表達意見的態度實在令人失望,對吧,品德何其重要!

quote]原帖由 35C9 於 11-5-25 20:08 發表
咁多德雅家長在撐場,   有沒有德望家長出來講一講呢 ? ...

故意俾錯信息他人, 等自己有著數的人更加無品 !
作者: elmolly    時間: 11-5-25 23:09

原帖由 35C9 於 11-5-25 22:10 發表
且讓我向德望小朋友的家長,你們含蓄優雅的態度, 我向你們致敬 !

這分享己失去意儀, 有心人可能自己仔女正在德望waiting list. 唔知幾想人放棄, 等自己仔女可以順利入到.
早年家長會真心分享, 可能近年己變了味. ...

我知樓主係德幼家長, 對於德望有幾好/唔好, 相信佢都好清楚.
作者: 35C9    時間: 11-5-25 23:12

原帖由 elmolly 於 11-5-25 23:09 發表

我知樓主係德幼家長, 對於德望有幾好/唔好, 相信佢都好清楚.

我如果仲有小朋友讀緊幼稚園, 我真係命都冇! 哈哈 , 你咋, 我過晒骨啦 !

我當年, 花了一個月時間, 睇晒小一選校幾百頁帖子. 發現當年的國民純品, 正直, 同現在大不相同了.
算了吧, 閃 ! 我其實好少在這邊發帖子, 親子王國比教育王國可愛得多!

作者: kkhon    時間: 11-5-25 23:43

原帖由 35C9 於 11-5-25 20:08 發表

德望vs德雅,多家長撐德雅有咩奇,又不是DGJS vs德雅。
作者: kkhon    時間: 11-5-25 23:46

奇!又不是用家,亦不是準用家掙拗爲咩?
作者: 35C9    時間: 11-5-25 23:53

原帖由 kkhon 於 11-5-25 23:46 發表
奇!又不是用家,亦不是準用家掙拗爲咩?

不是用家, 不是準用家發表的意見才是最無私心.
作者: kkhon    時間: 11-5-26 00:00

原帖由 35C9 於 11-5-25 23:53 發表

不是用家, 不是準用家發表的意見才是最無私心.

你不會選讀這2間,爲何知道2間的好壞?
作者: 35C9    時間: 11-5-26 00:03     標題: 回覆 53# kkhon 的文章

這2間比較, 唔係今年有人講, 年年都有人講,  
你做做功課, 看看全個小一論壇吧.
作者: kkhon    時間: 11-5-26 00:15

唔係我杯荼我唔會咁無聊去嘥時間留意
作者: 35C9    時間: 11-5-26 00:27     標題: 回覆 55# kkhon 的文章

我同自家小朋友報學校, 會睇一次, 當然港島區唔會睇, 我睇, 因為這2間是我果區.

當年, 我又係咩都唔知, 的起心肝, 把小一論壇有關自己區學校睇完一次,咩都明晒, 以前好多帖子, 講小朋友點樣爭崩頭入德望, 所以有感而發. 請諒.

作者: lauerica    時間: 11-5-26 00:35     標題: 回覆 42# 35C9 的文章

實入到?好易考?
作者: 35C9    時間: 11-5-26 00:38

原帖由 lauerica 於 11-5-26 00:35 發表
實入到?好易考?

你講邊間 ?
作者: kkhon    時間: 11-5-26 00:53

原帖由 35C9 於 11-5-26 00:27 發表
我同自家小朋友報學校, 會睇一次, 當然港島區唔會睇, 我睇, 因為這2間是我果區.

當年, 我又係咩都唔知, 的起心肝, 把小一論壇有關自己區學校睇完一次,咩都明晒, 以前好多帖子, 講小朋友點樣爭崩頭入德望, 所以有感 ...
現今教育令家長及子女倍感壓力,希望所有小朋友都有愉快的校園生活。
作者: 35C9    時間: 11-5-26 01:16     標題: 回覆 59# kkhon 的文章

係呀, 真係人都癲, 我當年係失眠架, 緊張程度超過自己結婚生仔 !
作者: lauerica    時間: 11-5-26 01:23

咪呢二間,你話,本人小朋友不在德望 / 德雅讀書. 也唔會入這2間其中一間學校,所以咪問你係咪好易考?實考到?
作者: 頭痛媽    時間: 11-5-26 09:34

我小朋友都過了這個階段, 請看看每位家長都係用一些語氣温和的態度講自己小朋友曾就讀學校的感想和事實, 亦從沒有將2所學校有直接的比較, 只係講自己學校的特質給想知的媽咪考慮和了解, 冇講過另一間學校的壞話, 何來比錯信息!

(誰的語氣最挑釁性, 有眼看, "身教"品德同樣重要呢, 這也是我在這個帖子最後的回覆)

原帖由 35C9 於 11-5-25 23:09 發表
故意俾錯信息他人, 等自己有著數的人更加無品 !

作者: 35C9    時間: 11-5-26 10:02     標題: 回覆 61# lauerica 的文章

sorry. 你沒有睇晒這topic 的帖子 ?
德望難考難入出晒名.

本人小朋友不在德望 / 德雅讀書. 也唔會入這2間其中一間學校 = 我原意為, 我以中間人身份評論緊這2間學校.

我講德望好難入, 要過5關, 斬6將, 考德望, 要見家長, 要家長書面寫對學校感想,點解要黎報讀 ?  要見2次學生才決定收唔收, 這些, 不是比德雅難考嗎?  

樓主出題,比較2間學校, 點解這樣忍心叫人放棄德望而去讀德雅 ?

作者: 35C9    時間: 11-5-26 10:05

原帖由 頭痛媽 於 11-5-25 22:14 發表

咁多德雅家長在撐場,   有沒有德望家長出來講一講呢 ? ...

我講德望點樣難入都hurt 到你嗎 ? sorry 啦.
道不同不相為謀, 你出的帖子. 我不再回應啦.
作者: jackie_lau2000    時間: 11-5-26 11:12

德望 = $3500 (校舍新 + 有泳池...等)一定要某個數做維修保養.
資源(物資) 多 (因學生人數多)
教師比例 1:40-45

德雅 = $2000 (舊校舍 ) 保護維修平
資源(物質)少
教師比例 2:20

以上的大家都知道的比較, 當然有錢小朋友入唔到 DGS, 或紅屋..聖保男女, 當然會俾個囡入德望 再自己加錢再谷啦. (我未聽過入讀的人, 課餘時間係冇再學其他野的).

當家長大量栽培, 德望的學術緊係好過德雅. 亦理想當然, 因德望的學生多數都係有錢人哦.

而德雅只收 $2000 已有雙班主任加小班教學, 這就是我最喜歡的. 因老師的壓力相對少, 而教育時都多些時間暸解每個小朋友了.

當年2間都收了我個囡. 但最後都係讀津貼學校哦. 因知道津校才是我杯茶. 如果找不到, 就入讀德雅了.
作者: stephanielum    時間: 11-5-26 11:52     標題: 回覆 29# Yukyuk 的文章

Yukyuk, 謝謝你分享!
我就是喜歡德雅小班教學, 老師有愛心, 校風純樸, 雖然我還是有些擔心, 但都想比囡囡試下考, 我相信天主自有安排.
作者: 35C9    時間: 11-5-26 12:27

原帖由 jackie_lau2000 於 11-5-26 11:12 發表
德望 = $3500 (校舍新 + 有泳池...等)一定要某個數做維修保養.
資源(物資) 多 (因學生人數多)
教師比例 1:40-45

德雅 = $2000 (舊校舍 ) 保護維修平
資源(物質)少
教師比例 2:20

以上的大家都知道的比較, 當然有錢小朋友入唔到 DGS, 或紅屋..聖保男女, 當然會俾個囡入德望 再自己加錢再谷啦. (我未聽過入讀的人, 課餘時間係冇再學其他野的).

當家長大量栽培, 德望的學術緊係好過德雅. 亦理想當然, 因德望的學生多數都係有錢人哦.

...

你的講法很中肯,
如果講德望好貴, 真係唔值得去讀, OK.真可以接受,
但如果講德望學術比唔上德雅, 讀德雅好辛苦, 好谷,
反而德望就好淺, 好舒服, 就真是不合情理了.
作者: lauerica    時間: 11-5-26 15:06

sorry. 你沒有睇晒這topic 的帖子 ?
德望難考難入出晒名.

本人小朋友不在德望 / 德雅讀書. 也唔會入這2間其中一間學校 = 我原意為, 我以中間人身份評論緊這2間學校.

我講德望好難入, 要過5關, 斬6將, 考德望, 要見家長, 要家長書面寫對學校感想,點解要黎報讀 ?  要見2次學生才決定收唔收, 這些, 不是比德雅難考嗎?  

樓主出題,比較2間學校, 點解這樣忍心叫人放棄德望而去讀德雅 ?
明白了,我以為你話好易考添。
作者: Yukyuk    時間: 11-5-26 16:40

我還有一點要分享的是,我覺得德雅小學是一間有教無類的小學。因為我在囡囡高小時,我曾經接回大囡(由九龍塘搭火車途中,看見一個(本來是同校車的)德小學妹獨自乘坐MTR返新界。我覺得好奇怪,為何有校車唔搭呢?  

後來得知,這位同學的家庭經濟有問題,本來要退學的,但修女向校董會申請,免收她學費,好讓這位同學繼續學業。

曾修女真是一位了不起的教育工作者!  (任您話我HARD SELL,因為 I really don't mind!)

YUKYUK

原帖由 stephanielum 於 11-5-26 11:52 發表
Yukyuk, 謝謝你分享!
我就是喜歡德雅小班教學, 老師有愛心, 校風純樸, 雖然我還是有些擔心, 但都想比囡囡試下考, 我相信天主自有安排.

作者: momoki    時間: 11-5-26 23:17

YukYuk: Thank you for your sharing. This is also the reason why I like Tak Nga.

原帖由 Yukyuk 於 11-5-26 16:40 發表

我還有一點要分享的是,我覺得德雅小學是一間有教無類的小學。因為我在囡囡高小時,我曾經接回大囡(由九龍塘搭火車途中,看見一個(本來是同校車的)德小學妹獨自乘坐MTR返新界。我覺得好奇怪,為何有校車唔搭 ...

作者: serser    時間: 11-5-27 01:12

yukyuk,

真係要多謝你!因自從小囡成功考到德雅後(SEP/2011),我一直響到留意住有關德雅既消息,亦只有你…一直用心解答我地d新手媽媽既問題,真係十萬個多謝!!

小囡除德雅收了外,亦好幸運咁自行派倒心水津小,所以一直令我頭痛,究竟揀邊間好!!?其實我一直好鐘意德雅既小班教學、老師有愛心、程度深及每日都有功課輔導班。但因有細佬跟尾,及津小較近屋企,所以一直都十五十六,不知如何是好!!!但7/6 要交學費喇 ... 真係要揀喇 ...

想問問你:
1) 你囡囡以前需要補習嗎?因我是在職媽媽,可能冇咁多時間幫佢跟功課,亦聽人講德雅的確幾谷,所以真有d擔心!

2) 如將來細佬考(小一),機會會比其他人大嗎?

3) 每年有多少次測驗和考試?壓力大嗎??

自問小囡也幾聰明,學野都幾快, (不是自誇,不喜勿插!)但佢個人冇乜自信,怕失敗 ... 所以我相信小班教學較適合佢...唔知我咁諗正唔正確?

sorry for so many questions, but I really need your advise, million thanks!
作者: Yukyuk    時間: 11-5-27 10:00     標題: 回覆 1# serser 的文章

Serser,

容許我節錄我在其他討論題目寫的comment.

我一向都鼓勵D朋友如抽到心儀官津小學都試讓子女讀下先。始終,呢個您的幸運,行駛左先啦!  之後,有什麼變數,好似德小都歡迎您,我個大囡都係其中之一。

因為不是每位家長都咁幸運的,對於一些又沒把握叩門/不想叩門 / 希望自己子女小學基礎能打穩的家長而言,好的私校確實幫到手。

======================

其他問題我不想霸太多版面,在pm覆您!

作者: janicech    時間: 11-5-27 10:15

我細囡九月都要報小一啦, 我都打算報德雅一間, 希望收佢啦
作者: panbaby    時間: 11-5-27 12:57

講名氣就德望高些;

講到愛心, 就唔識答...
作者: dwklau    時間: 11-5-27 15:47

隔咗幾日冇睇, 估唔到有咁多post, 仲有少少火氣添!

小女在GH讀緊幼稚園, 讀得好開心, 的確有好大既進步. 偶然, 知道她懂得一些超乎我想像所學到的事情, 甚至有點驚訝.

如無意外, 我們應該會選GH, 無他, 因為老公喜歡GH的學習氣氛. 雖然, 我知道到最後一秒都仲會猶豫是否選錯了學校. 而家做父母, 冇得揀, 好慘, 有得揀, 又煩, 兩難.
作者: 莎莎莉莉    時間: 11-5-28 13:37

德望同德雅.
如果係典型香港人心態, 根本係覺得兩者無得比.
因為, 德望係"名校"!
但係, 家長要想清楚的, 係, 自己係咪真係有心想參加"名校"的遊戲.
如果係, 咁你揀得佢, 就請有心理準備!
例如, 同其他家長一樣去拼.
唔係講笑, 呢d已係普遍現象.

但係, 俾我揀, 我只係想揀一間, 小朋友入左去, 可以發揮到自己潛能的學校.
那怕果間係一間未必好top的學校, 但, 佢會發展出自信心, 對學習有興趣.

講真, 名校就一定預左有各種比較, 仲係幾明顯果種, 比成績, 比課外活動, 比家底.
家長唔好自欺欺人, 無比較絕對係假.

我會喜歡德雅, 因為我喜歡它是傳統天主教學校, 簡單, 平實. 我自己都係呢區大, 讀天主教學校到中學畢業, 我學到的是, 有能力者, 要幫人, 唔係為左炫耀. 我希望, 德雅也是這類, 我認識中的天主教學校
作者: 天瑜    時間: 11-5-30 23:22

作者: 莎莎莉莉    時間: 11-6-1 00:52

原帖由 天瑜 於 11-5-30 23:22 發表
SPIDERMAN 主角格言: 能力越大,責任越大!

果然係上智人!

oh, how come你記得我係上智人? 你也是?
作者: BBTWIN    時間: 11-6-1 14:36

我兩個女都是今年德雅準小一生, 亦都從Yukyuk分享的經驗中得知不少德雅優勝的地方. 而我自己當年是德幼生, 從我媽咪口中得知德雅一直是很出色的學校, 而當年媽咪亦是因為怕德雅太深而放棄了, 給我考了另一間津校. 如今兩個女兒可以入讀這所低調而出色的學校, 我真是十分感恩. 因為我曾祈禱求神帶領兩個女兒找到適合她的學校, 神真的應允了. 德雅小班教學, 碓實有利我兩個不太專注的女兒. 老師可以多加留意她們. 還有一點我是十分欣賞的, 就是老師的愛心. 因為在她們這幾年的幼稚園生涯, 我深深感受到老師的好壞對小朋友有莫大的影響, 所以我很關注老師的質素. 從Yukyuk口中得知德雅的老師們都充滿愛心, 有教無類,  我真的放心極了.
作者: wanmum    時間: 11-6-1 14:50

我也是上智人,但我女兒正讀德望,兒子今年卻考上德雅,現有點擔心有女多男少的問題呢!
作者: kkhon    時間: 11-6-1 15:23

wanmum,我的仔仔也是和你一樣收咗,你會讀德雅嗎?我仍然未諗掂。

作者: wanmum    時間: 11-6-1 16:10

kkhon, 其實我都未决定,最終要看大抽獎結果及兩間私校waiting list 收唔收,始終我覺得對男仔來說像女校男生,而又無中學back-up.不過,6月7日要交三千多元註冊費,可以考慮的時間不多了.
作者: kkhon    時間: 11-6-1 17:22

原帖由 wanmum 於 11-6-1 16:10 發表
kkhon, 其實我都未决定,最終要看大抽獎結果及兩間私校waiting list 收唔收,始終我覺得對男仔來說像女校男生,而又無中學back-up.不過,6月7日要交三千多元註冊費,可以考慮的時間不多了. ...

我同你一樣都等4/6來臨。
作者: 莎莎莉莉    時間: 11-6-1 23:32

我身邊都識人考到德雅喎...
難唔難考?
男仔讀OK嗎??

其實我以前讀果間小學都係女仔多過男仔好多.
作者: eunice.lee    時間: 11-6-2 11:27

仔仔是小二生, 來年將升讀小三.
無錯男生是按比例收生, 大概6:1 (6女對1男).

TN採小班教學兼行雙班主任制, 無論在教學上或照顧方面都比較細心及具愛心, 小班讓老師更緊貼學生的進度.

至於功課方面, 每天都有5至8樣功課, 一般在功課堂已經完成得七七八八, 遇到不明的地方, 老師更會即場指導及作出更正. 回家其實只餘抄書或改正而已!
(不過這都要視乎小朋友的速度+能力).

至於"谷"這個問題, 可能我的仔仔是低年級関係, 暫沒有多大的問題, 不過週六或日, 或許要空出部分時間出來要温習默書或QUIZ拉.

不過TN的讀書氣氛不錯, 阿仔考試將至, 老師為提高她/他們學習, 在考前這週以會以各式各樣的方法, 又或者一些遊戲跟學生試前温習.

另外, 亦要一讚的是TN老師跟家長溝通很好, 具透明度且她們態度很積極. (好像我仔在體育堂時受傷擦損, 老師都會事後即時回應, 主動跟家長交待)

都會有家長講, 德小男生出路小, 這個問題我不大擔心, 或許當年小兒的表叔都是TN出品, 他入了九華, 今年亦大學畢業了!

德雅很重視德育, 設有成長課, 學生很有紀律守禮, TN辦學具理念, 低調淳樸!

德望~這所學校認識不足, 沒法幫忙解答, 抱歉!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5