教育王國

標題: 磁力共振 [打印本頁]

作者: pinkdoll    時間: 11-5-19 13:17     標題: 磁力共振

e生話可以安排小朋友(2歲半)去照磁力共振 你們小朋友有沒有照過磁力共振? 其實安全嗎? 又值不值得做呢?
作者: xixi1218    時間: 11-5-23 23:18

爲什麽要照啊?有什麽用的?不太瞭解。。。。
作者: pinkdoll    時間: 11-5-26 23:10

我都不太清楚 所以想問下有沒有家長的小朋友照過mri 倘若真的找到原因 又可以做些什麼?

如果真的只是得個"知"字 我就未必安排小朋友去照mri

有沒有家長可以分享一下 謝謝
作者: olima    時間: 11-5-27 09:42     標題: 回覆 1# pinkdoll 的文章

我囝囝天生外斜視,大約age 2照過,好安全,食粒「訓覺」糖就ok,整過程大約半小時。

照完話無問題,但你去「特教」講發展遲緩的帖子,有些孩子照完知道有d問題...
作者: owl_2046    時間: 11-5-28 10:24

係咪家庭醫生提議去照? 照左有問題又點跟進?
作者: apple~y    時間: 11-5-28 16:48

係咪家庭醫生轉介醫院照呀??
係公立定私家照??
作者: pinkdoll    時間: 11-5-28 17:29

政府e生呀 照完話得個"知"字 因為有啲家長好想好想找出原因既 如果我想的話可以幫我排期去照 咁囉

原帖由 owl_2046 於 11-5-28 10:24 發表
係咪家庭醫生提議去照? 照左有問題又點跟進?

作者: pinkdoll    時間: 11-5-28 17:29

政府e生呀 照完話得個"知"字 因為有啲家長好想好想找出原因既 如果我想的話可以幫我排期去照 咁囉

原帖由 apple~y 於 11-5-28 16:48 發表
係咪家庭醫生轉介醫院照呀??
係公立定私家照??

作者: owl_2046    時間: 11-5-30 16:31

係咪CAC果D醫生?

原帖由 pinkdoll 於 11-5-28 17:29 發表

作者: pinkdoll    時間: 11-5-30 18:02

在特殊那边有bk媽媽提議我自己考慮清楚 因為每個人情況都不同 所以多謝各位的意見或回覆

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5