教育王國

標題: 家境一般讀女拔會自卑嗎? [打印本頁]

作者: alice.2007    時間: 11-5-22 11:18     標題: 家境一般讀女拔會自卑嗎?

住舊區舊樓,父母只是打工仔,非專業人員,如讀女拔小朋友會否自卑呢? (因為我知道女孩較男孩容易多比較及是非較多)
如有屋村名校收,讀那間好呢?
作者: phoebepanpan    時間: 11-5-22 15:52

父母要常做正面的心理付導,相信可減低自卑問題發生
我表妹現年24yrs 小一至中七真光,爸媽街頭賣生果,
但其實環境幾多好
佢媽由細灌溉我地係窮人,同同學唔同,另佢自卑到不得了,後生女成日低頭,終日唔開心,

升港大果年做summer job. 成個人變晒,就係壓得太耐,summer job 另佢更明白要$$$好重要

作者: Carmen2004121    時間: 11-5-22 16:25

今時吾同往日 , 物質太多太好 . 在名校更見嚴重 .
有錢的父母 , 大多比得到買得起給孩子 . 所以在這班人中如是要合就相當辛苦 . 如是成績好到女拔都收 . 可試試其他較好又出命的平民化的中學 . 當然如無他選 . 我覺也可試試 . 因有些孩子的性格自小便很獨立 . 不會因物質而影響本質 .
作者: Yanamami    時間: 11-5-22 16:46

她能考入DGS已證明是有實力, 怎會自卑?  She should be proud of herself.  孩子有正確的价值觀便少點為物質而自卑.

原帖由 alice.2007 於 11-5-22 11:18 發表
住舊區舊樓,父母只是打工仔,非專業人員,如讀女拔小朋友會否自卑呢? (因為我知道女孩較男孩容易多比較及是非較多)
如有屋村名校收,讀那間好呢? ...

作者: lauerica    時間: 11-5-22 17:29

自卑係父母本身,唔係小朋友。
作者: ANChan59    時間: 11-5-22 20:47

原帖由 lauerica 於 11-5-22 17:29 發表
自卑係父母本身,唔係小朋友。

Agreed, not the kids.
作者: tictactoe    時間: 11-5-22 21:01

名校教了我什麼——女校生的反思

http://hk.news.yahoo.com/article/101204/4/lljy.html
作者: csy_ma    時間: 11-5-22 22:14

原帖由 alice.2007 於 11-5-22 11:18 發表

要睇小朋友本身有否主見,以及父母怎樣教。

有朋友女兒讀女拔,其母是電視台名編審,父從事珠寶業(皆為打工仔),住居屋,女兒年年級十名內。為母說有時都要調教其實頗早熟女兒的心態和情緒,但在我看來叻女既心智就相當成熟,有自信

不過,我試過就女兒升小前上學何種音樂徵詢這家長的意見,她對我說:冇三百八一堂既鋼琴課都唔好學,小提琴要一堂收八百至係得既,嚇得我即刻話咁一定唔會令阿囡對小提琴產生興趣
作者: yukico    時間: 11-5-22 22:15

同學間要比較, 我諗會比較成績; 本身自卑的家長, 反而會跟別人比身家; 有錢人, 大部份都很低調、友善, 可別讓電視劇集裡的那些不可一世的富豪角色誤導哦。
作者: nc2000    時間: 11-5-22 23:05

我諗唔會全女拔都係有錢人卦, 但如果個女係同班有錢人同學FRIEND 咁唔多唔少一定會令佢有D 唔舒服既, 人地放假去法國英國遊學, 自己無可能, 但亦好睇小朋友係咪思想夠成熟去處理呢D物質問題! 簡單D 講, 就算我地係成年人, 同事朋友個個都係有米既, 下下都去高級餐廳食飯, 你同佢地食得幾多餐呀, 就算自己唔係自卑既人都無可能同佢地發展出咩友誼同感情!
小朋友考到, 一定有過人之處, 家長正能量足夠, 小朋友又明事理, 比心機用成績FLIGHT 低一切!

作者: csy_ma    時間: 11-5-23 01:40

原帖由 yukico 於 11-5-22 22:15 發表
有錢人, 大部份都很低調、友善, ...

呵呵,以上此句最小要在前面加上"真正"兩個字,且非暴發戶,才更符合現狀?
作者: pineapple0983    時間: 11-5-23 10:23

只要個父母覺得自卑,d仔女咪自卑囉~
我識唔少人係基層,都dbs/dgs 畢業出黎,咪又係咁?!
入面會有埋堆現象;窮人又唔係得一個;好似e個社會縮影咁;入面有入面的遊戲規則。
有錢人好多都讀國際,有私隱得黎又唔辛苦;冇想過會本地升學.......
對自己冇信心就屋村名校算~
作者: Lilo    時間: 11-5-23 16:18

女拔係鬥成績,比較少鬥家底,通常成績唔及人時先會用家底
作者: ANChan59    時間: 11-5-23 16:59

原帖由 Lilo 於 11-5-23 16:18 發表
女拔係鬥成績,比較少鬥家底,通常成績唔及人時先會用家底

Agreed, same as DBS, they compete for achievements - academic, sports, musics, leadership......
作者: tongyimtong    時間: 11-5-23 21:22

自己交學費,無貸無借,何自卑之有?

如果只因為家中有些少錢就狗眼看人低,才最可笑﹗

放心,DGS的家長是專業人士和中產家庭居多,不用担心。超級富豪的子女應該會讀國際學校或哈羅(香港分校)。
作者: ohnono    時間: 11-5-24 00:43

原帖由 tongyimtong 於 11-5-23 21:22 發表
自己交學費,無貸無借,何自卑之有?

如果只因為家中有些少錢就狗眼看人低,才最可笑﹗

放心,DGS的家長是專業人士和中產家庭居多,不用担心。超級富豪的子女應該會讀國際學校或哈羅(香港分校)。 ...

FYI,李首富兩個仔讀SPCC,董伯伯個孫女讀DGJS。
作者: Bluestar    時間: 11-5-24 11:52

最重要, 是學術成績.

個女EQ夠就得架喇.

亞董孫好似唔係呢度讀lu.

作者: LittleKidult    時間: 11-5-24 13:04

原帖由 ohnono 於 11-5-24 00:43 發表

FYI,李首富兩個仔讀SPCC,董伯伯個孫女讀DGJS。

傳聞佢大孫女都係讀緊spcc, 細個時係海怡d幼稚園讀, 唔知真定假?
作者: WowWow    時間: 11-5-24 16:07

依家小朋友好早熟, 你小朋友咁叻, 更加應是有主見的人, 我諗你問佢自己想唔想讀, 比d客觀環境分析佢知, 然後比佢自己決定! 你單方面幫佢諗, 未必體會到, 真正要面對嘅係佢自己呀!
作者: csy_ma    時間: 11-5-24 20:14

原帖由 WowWow 於 11-5-24 16:07 發表

依家小朋友好早熟, 你小朋友咁叻, 更加應是有主見的人, 我諗你問佢自己想唔想讀, 比d客觀環境分析佢知, 然後比佢自己決定! 你單方面幫佢諗, 未必體會到, 真正要面對嘅係佢自己呀! ...

另據女拔家長反映,阿董確有孫女就讀於女拔。
作者: tongyimtong    時間: 11-5-24 20:56

1, 李生兩位公子高中已負笈花旗國

2, 城中亦不只此兩位富豪

3, 本人只說富豪子女「通常」較 喜讀國際學校

4, 現實是,富豪子女一般都喜留學外國

5, 就算是富豪子女,亦普通人也。如果讀書只是小孩的事,大人的身份客觀上應該不會影響子女的學習
作者: chanms    時間: 11-5-25 00:47

既然有此憂慮,又點解要搏呢?
作者: ha8mo    時間: 11-5-25 09:34

作者: 天瑜    時間: 11-5-25 10:24

作者: Bluestar    時間: 11-5-25 11:42

信報財經新聞 , P44 ,   副刊專欄

琉璃火,
徐詠璇

要不要念DGS?

請找來看看才決定.

作者: 黃巴士    時間: 11-5-25 14:09

既然樓主囡囡成績好, 先入讀女拔,  唔對路才轉校.   只要成績TOP, 相信到時都會有平民中學收插班生掛!!!
作者: dahchonghong    時間: 11-5-25 17:51     標題: 自信:

其實大部分同學都掛住讀書,那會鬥身家,但確實有一小堆家長是間中曬一曬,請留意他們是較為低學術,較基層的所謂富裕人士,某程度上只以金錢來掩蓋自己有比不上他人之處。

真正有才學的家長和學生是較低調的,因學術地位不是僥倖得來,放心讀吧!
作者: cowboymama    時間: 11-5-25 18:35     標題: 回覆 25# Bluestar 的文章

要不要念DGS? (徐詠璇)
跟朋友討論時事、政局、公事之後,朋友忽然問: 「這陣子友儕都在議論,女兒要不要讀女拔萃?怕不怕將來嫁不出?」

且來理順一下:

一、姑且以「DGS」代表一眾傑出的女校,DGS 或一眾傑出女校,鼓勵卓越,不要女子扮鵪鶉。憑真功夫,獨立自信。天天上進,會較辛苦,但也練就堅強性格,認清目標,不枉此生。

二、女子無才便是德。今日女性,又不能太無才。念哈佛耶魯門當戶對,但合適的男士數目較少,女子念醫科找丈夫範圍更窄,當年戴安娜的母親便悉心培育她當個幼稚園老師然後嫁入豪門,與查理斯王子成婚是人生顛峰,只是好景不常,悲劇收場。

現在的王子妃凱特,大學畢業,獨立女性。你想女兒做戴安娜還是凱特?

三、絲蘿非獨生,願託喬木——紅拂女找個豪傑,也還罷了。二十一世紀今天,女性還能不能只以嫁個理想丈夫託付終身為目標?運氣好而你又長得漂亮的話(還要五十年不變),那是可以的。但要仰人鼻息,天天擔驚受怕,丈夫會不會變心,會不會就算我漂亮體貼他也忽然拋棄我,是很磨人的事。八十二歲的男人可以娶二十八歲女人,但六十四歲女人配四十六歲男人,這是世俗所不容!所以,女人,好好照顧自己,別以為蠢蠢的便一定平安幸福!

四、女人,不一定要做女強人,但不要做窩囊人。有男人會告訴你,你嫁不出,你很慘。你告訴他:嫁了你,我更慘!

五、兒子念男拔萃、哈羅,你不擔心,卻擔心女兒念女拔萃,是否擺明歧視了?纏了足,走得不快,便一定幸福滿瀉?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5