教育王國

標題: 分享派位結果 [打印本頁]

作者: hugub    時間: 11-6-4 09:56     標題: 分享派位結果

第一志願協恩
作者: DaddyX    時間: 11-6-4 10:09

作者: tinghinmama    時間: 11-6-4 10:11     標題: 回覆 1# DaddyX 的文章

第一志願-陳瑞其
作者: w_y    時間: 11-6-4 10:21

恭喜, 不過今天上來應該都係報喜的多.
作者: 殷    時間: 11-6-4 10:23

入到第一志願
作者: silvia_ng    時間: 11-6-4 10:26

原帖由 DaddyX 於 11-6-4 10:09 發表
恭喜晒

其實大多數派頭幾志願家長先會滿意 ?

我想頭三都ok掛...

不過派第二三既, 都會去試叩更高名次既學校囉。
作者: MW9919    時間: 11-6-4 10:29

Thanks flg

明日係EQ大考驗,有幾多人可以第一志問心講俾第二第三係好過唔知去咗邊咁啫。
每個人都將心儀放第一位啦,你話得咗會有幾興奮呢!我就建議教育局公布埋第一志願中獎率,等家長們心裏更有數,唔會抱太大希望。講頭三位有八成條數係幾好睇嘅!一句講晒(恭喜)
作者: Eaton    時間: 11-6-4 10:36

第一志願 聖羅撒
作者: chrisraven    時間: 11-6-4 10:40

好似發夢咁, 第一志願~ 拔萃小學 , 希望仔仔讀得開心。
作者: winnie-pooh    時間: 11-6-4 10:42

第一志願: 馬頭涌官小紅磡灣
作者: pinkoqbb    時間: 11-6-4 11:24

第1志願~~~
作者: 力奇大叔    時間: 11-6-4 11:26

小女都派左第一志願  
作者: cutekiddy    時間: 11-6-4 11:27

得我一個第二志願?:;pppp:
作者: charmi    時間: 11-6-4 11:47

小女都係第一志願。勁開心!
作者: plato223    時間: 11-6-4 11:53

我個囡中咗跨區第一志願九龍塘聖家,但呀囡話想讀KTS,有D煩
作者: thomasha    時間: 11-6-4 11:53

o個d抽唔到第一志願o既家長,而家一定好唔得閒,忙緊去叩門...
原帖由 cutekiddy 於 11-6-4 11:27 發表
得我一個第二志願?:;pppp:

作者: gccc    時間: 11-6-4 11:57

得我派第六志願
作者: kittypo    時間: 11-6-4 12:05     標題: 回覆 5# cutekiddy 的文章

有我陪你,我仔第2志願
作者: szeszes    時間: 11-6-4 12:15

我都係派到第二志願, 已經入埋 profolio 去第一志願小學, 嘗試一下
作者: clauma    時間: 11-6-4 12:21

有我墊底....派第7志願!!

原帖由 gccc 於 11-6-4 11:57 發表
得我派第六志願

作者: Mrs4    時間: 11-6-4 12:32

My fd called to report that allocated the 8th.  She is now running around to "knock the door" for kid.....
作者: ChongChong28    時間: 11-6-4 12:38

第一志願協恩!!!

just like a dream~~~
作者: Fionyiu    時間: 11-6-4 12:45

原帖由 plato223 於 11-6-4 11:53 發表
我個囡中咗跨區第一志願九龍塘聖家,但呀囡話想讀KTS,有D煩

Of course KTS!
作者: SamMom    時間: 11-6-4 12:47

原帖由 Mrs4 於 11-6-4 12:32 發表
My fd called to report that allocated the 8th.  She is now running around to "knock the door" for kid.....

我十二區填聖若瑟,派左無填的嘉道理,無打算註冊。。叩門或讀私校!
作者: 無悔    時間: 11-6-4 12:49

我都中咗奬呀
作者: 蘇菲媽媽    時間: 11-6-4 12:55     標題: 回覆 1# Mrs4 的文章

我仔仔派到第一志願是舊油天,希望其他家長一樣幸運,加油!
作者: 進爸爸    時間: 11-6-4 12:56

第一志願31 區循道,勁開心!!!!!!
作者: tedghost    時間: 11-6-4 13:02

作者: ac119    時間: 11-6-4 13:09

女 拔小及瑪利諾,有一個妹妹,点揀?
作者: virgokaren    時間: 11-6-4 13:36

原帖由 chrisraven 於 11-6-4 10:40 發表
好似發夢咁, 第一志願~ 拔萃小學 , 希望仔仔讀得開心。

恭喜!!!
好想知你2-3 揀邉間?
作者: virgokaren    時間: 11-6-4 13:39

原帖由 Eaton 於 11-6-4 10:36 發表
第一志願 聖羅撒

I like this school too !
congratulations!
作者: ICbaby    時間: 11-6-4 13:42

我完全呆左, 竟然派了一間無選到既學校!!!!!
我在我有私校BACK UP ~~~~

呢個遊戲玩死人呀~~~~~~
作者: karen55407    時間: 11-6-4 13:43

原帖由 蘇菲媽媽 於 11-6-4 12:55 發表
我仔仔派到第一志願是舊油天,希望其他家長一樣幸運,加油!

作者: karen55407    時間: 11-6-4 13:44

原帖由 進爸爸 於 11-6-4 12:56 發表
第一志願31 區循道,勁開心!!!!!!

作者: conniechan125    時間: 11-6-4 13:48

原帖由 SamMom 於 11-6-4 12:47 發表

我十二區填聖若瑟,派左無填的嘉道理,無打算註冊。。叩門或讀私校!
sammom 你囝囝係米返sjp叩門,祝成功 add oil~!
作者: eggmama    時間: 11-6-4 13:49

對家姐公平d, 妹妹再努力,$沒大問題的話
quote]原帖由 ac119 於 11-6-4 13:09 發表
女 拔小及瑪利諾,有一個妹妹,点揀? [/quote]
作者: ac119    時間: 11-6-4 13:49

剩係填左第一志願咋!因其它都唔會考虑。
作者: SamMom    時間: 11-6-4 13:49

原帖由 ICbaby 於 11-6-4 13:42 發表
我完全呆左, 竟然派了一間無選到既學校!!!!!
我在我有私校BACK UP ~~~~

呢個遊戲玩死人呀~~~~~~

同你一樣,派了一間無選的學校,也有私小back up,但會繼續扣第一志願!!!
作者: 進爸爸    時間: 11-6-4 13:52

原帖由 SamMom 於 11-6-4 13:49 發表

同你一樣,派了一間無選的學校,也有私小back up,但會繼續扣第一志願!!!

加油!
作者: eggmama    時間: 11-6-4 13:54

恭喜+羨慕,我囡K1啫
quote]原帖由 hugub 於 11-6-4 09:56 發表
第一志願協恩 [/quote]
作者: ac119    時間: 11-6-4 13:56

因妹妹係細B ,暂时表现仲係未如理想,所以先要諗。
作者: KIMKIMNANA    時間: 11-6-4 13:57

原帖由 Eaton 於 11-6-4 10:36 發表
第一志願 聖羅撒

我囡囡都係呀!!!  同學仔   真係好彩.... 無稔過.. .
作者: katrinafu    時間: 11-6-4 14:06

全區只有7間小學, 派了最唔想的2間學校其中一間, 真係好灰呀 , 好在有私校back up .
作者: redkoni    時間: 11-6-4 14:15

原帖由 ac119 於 11-6-4 13:09 發表

我應該會揀兩姊妹讀Maryknoll,係讀得好ge Maryknoll唔會比DGS失禮.
作者: 進爸爸    時間: 11-6-4 14:20

原帖由 redkoni 於 11-6-4 14:15 發表

我應該會揀兩姊妹讀Maryknoll,係讀得好ge Maryknoll唔會比DGS失禮.

Maryknoll +1
作者: minijelly    時間: 11-6-4 14:35

原帖由 winnie-pooh 於 11-6-4 10:42 發表
第一志願: 馬頭涌官小紅磡灣

恭喜晒~~C弟C妹
作者: Anpanmama    時間: 11-6-4 14:36

原帖由 SamMom 於 11-6-4 12:47 發表

咁你其他填乜嘢呀?
會唔會填唔夠box呀?
你已有私校响手就私校, 但無就註冊咗先等叩門啦!
作者: bearbear2003    時間: 11-6-4 15:02

me too, 派了11th,也有私小back up,但會繼續扣第一志願

Is it because we have the private school registereded???

作者: SamMom    時間: 11-6-4 15:18

原帖由 Anpanmama 於 11-6-4 14:36 發表

咁你其他填乜嘢呀?
會唔會填唔夠box呀?
你已有私校响手就私校, 但無就註冊咗先等叩門啦!

順序為:華仁上,華下,軒上,軒下, 聖亞各,寶血,是填唔夠。扣梗st. joe
作者: SamMom    時間: 11-6-4 15:26

原帖由 bearbear2003 於 11-6-4 15:02 發表
me too, 派了11th,也有私小back up,但會繼續扣第一志願

Is it because we have the private school registereded???

I don't think so, just because we don't have luck......
作者: 小可人媽媽    時間: 11-6-4 15:28

我都係第一志願~ ^^
作者: ac119    時間: 11-6-4 15:31

但女拔係龍校,瑪利諾唔係。考/派學校呢個Game 真係唔想再玩。現况係先甜後苦;定先苦後甜。
作者: 阿藍    時間: 11-6-4 15:32

我派13自願呀...慘
作者: Chingding    時間: 11-6-4 15:36

開心都暈派到St Mary
作者: isis_dad    時間: 11-6-4 15:42

頂!又話頭三志願8成!整體滿意9成!我派了第9志願!咁我即係個唔滿意既1成囉!好彩有好既私校backup冇咁驚慌啫!呢個遊戲眞係唔好玩!
作者: Chingding    時間: 11-6-4 15:42

原帖由 ac119 於 11-6-4 15:31 發表
但女拔係龍校,瑪利諾唔係。考/派學校呢個Game 真係唔想再玩。現况係先甜後苦;定先苦後甜。

ac119 你嗰個係good problem 可以諗到9月
作者: conniechan125    時間: 11-6-4 15:50

原帖由 SamMom 於 11-6-4 15:18 發表

順序為:華仁上,華下,軒上,軒下, 聖亞各,寶血,是填唔夠。扣梗st. joe

你無填st.joe,點叩門呀
作者: W211    時間: 11-6-4 15:53

Maryknoll x2
姊妹一齊讀開心d
作者: choychoy1204    時間: 11-6-4 15:58

原帖由 isis_dad 於 11-6-4 15:42 發表
頂!又話頭三志願8成!整體滿意9成!我派了第9志願!咁我即係個唔滿意既1成囉!好彩有好既私校backup冇咁驚慌啫!呢個遊戲眞係唔好玩!

agree  x 2, my daughter also be placed the 10th choice~~~~ But luckily has private school backup
作者: SamMom    時間: 11-6-4 15:59

原帖由 conniechan125 於 11-6-4 15:50 發表

你無填st.joe,點叩門呀

我在第一個post 寫左第一志願填左st. joe 麻,咪無再寫!我個仔是讀梗St Joe Kinder... 但好似幾個同學仔都無。。。我無記錯Connie 你個仔都是SJK仔?
作者: kkhon    時間: 11-6-4 16:13

好彩有私校在手,指意玩呢個game死得人多。31網第5志願,xyxz£€!
作者: Anpanmama    時間: 11-6-4 16:13

原帖由 SamMom 於 11-6-4 15:18 發表

太過進取嘞!
頭4個只選1-2個, 聖雅各同寶血排2/3位可以搗塞住, 唔使再瀉落去!
家陣望叩門成功啦!
作者: stanleya    時間: 11-6-4 16:15

我都覺得呢個喺一個好艱難的決擇. 如果您揀瑪利諾, 大女第日可能怨您, 揀女拔小, 兩姐妹又未必可以一齊. 一齊同一間學校真係好開心好多. 不如你問下你大女, 是否喜歡同妹妹同一間學校, 定喺讀一間全港最top的女校, 而妹妹未必可以一齊, 俾佢自己決定.
作者: kkhon    時間: 11-6-4 16:17

係咪有私校實抽唔仲,有冇人有私校又抽仲第一志願?請報上
作者: bowling68    時間: 11-6-4 16:28

又話派首三志願有八成,
點解咁多派唔到?

五年前我地都係派第七

政府有無得睇分區首三志願派位?
作者: SamMom    時間: 11-6-4 16:44

原帖由 Anpanmama 於 11-6-4 16:13 發表

太過進取嘞!
頭4個只選1-2個, 聖雅各同寶血排2/3位可以搗塞住, 唔使再瀉落去!
家陣望叩門成功啦!

是,太進取了,咪攪成今。。。
多謝鼓勵,我兒是st joe kinder的學生,仲有少少
chance, 因st joe 到而家網站都無公布扣門細節。應只收自己的仔
作者: 靚靚安妮    時間: 11-6-4 16:52

91網...第一志願
作者: cutekiddy    時間: 11-6-4 16:52     標題: 回覆 66# SamMom 的文章

點解你咁鍾意st. jo?
作者: TMMA    時間: 11-6-4 16:54

DGS& mcs 都好,but

你話學校自己選的學生平均素質好d or 派入去的好d......

作者: wanmum    時間: 11-6-4 16:58

原帖由 kkhon 於 11-6-4 16:13 發表
好彩有私校在手,指意玩呢個game死得人多。31網第5志願,xyxz£€!

same as you, I am in Net 41, will you let your son go to Tak Nga?
作者: SamMom    時間: 11-6-4 16:58

原帖由 cutekiddy 於 11-6-4 16:52 發表
點解你咁鍾意st. jo?

自己意願,但可以同你講我識人教書都好想入呢間,同其他想入喇沙,marymount, 油天的家長一樣,只是目標不同
作者: redkoni    時間: 11-6-4 16:59

我覺得你不應該從所謂"龍頭"的角度去判斷,說到尾,中學的DGS和MCS的比較又並不是一個天與一個地的比較,什麼是甜與苦?瑪利諾只是較低調,但也是很多學生夢魅以求的選擇,一個快樂家庭是能夠平衡各方面,你怕大女將來埋怨,咁細女又點,萬一將來細女只能讀一間你認為不理想的學校,你不怕細女埋怨嗎?姊妹關係無影響嗎?讀女拔小如果成績追唔上可能無奈要轉校,無錢交學費又會成問題,當然讀瑪利諾hea讀都不能升上中學,這些才是要深思的考慮因素,人就係咁,冇得選擇又煩,有得選擇重更加煩.
作者: ChammyMAMA    時間: 11-6-4 17:18

阿囡都派到乙部第一志願,但我會試下叩甲部第一志願嗰間!
作者: ac119    時間: 11-6-4 17:20

多謝你的意见,但我考虑的是一條龍學校的升中壓力會小好多。

[Zuote]原帖由 redkoni 於 11-6-4 16:59 發表

我覺得你不應該從所謂"龍頭"的角度去判斷,說到尾,中學的DGS和MCS的比較又並不是一個天與一個地的比較,什麼是甜與苦?瑪利諾只是較低調,但也是很多學生夢魅以求的選擇,一個快樂家庭是能夠平衡各方面,你怕大女將來埋 ... [/quote]
作者: wingbillgo    時間: 11-6-4 17:20

第一志願 聖羅撒
作者: miaooo    時間: 11-6-4 17:23

my son got no.4
作者: conniechan125    時間: 11-6-4 17:27

原帖由 SamMom 於 11-6-4 15:59 發表

我在第一個post 寫左第一志願填左st. joe 麻,咪無再寫!我個仔是讀梗St Joe Kinder... 但好似幾個同學仔都無。。。我無記錯Connie 你個仔都是SJK仔?
哦~原來如此,我以為你甘奇怪添 我仔k2,明年要跨區,一定要叩門 非常希望你叩門成功,你仔仔D同學仔都係....多D sjk收番...明年我地都無甘灰
作者: circle119    時間: 11-6-4 17:43

小女40net 派左第一志願
作者: kikihui    時間: 11-6-4 17:44

九龍灣聖若翰天主教小學  <=第一志願,不過唔會去因本身已私底下同校長傾好左,今日已經收左我個派位証了
作者: kkhon    時間: 11-6-4 17:49

wanmum,德雅同觀塘st.jos唔知讀邊間好,星期二要交學費La!
作者: kkhon    時間: 11-6-4 17:52

Wanmum,你打算點?我會再叩門第1,2志願。
作者: To_Ma    時間: 11-6-4 17:54     標題: 回覆 13# bowling68 的文章

我都中第一志願,但講真我都唔明點計有七成or近八成中頭三志願 ,有數得計,唔通每個網得3、4間學校?唔中頭三志願嗰二成學生在餘下的學校會唔會好鬆動?我真係唔係好明教局點計數?,
作者: karen55407    時間: 11-6-4 18:04

我揀St. Joe
原帖由 kkhon 於 11-6-4 17:49 發表
wanmum,德雅同觀塘st.jos唔知讀邊間好,星期二要交學費La!

作者: karen55407    時間: 11-6-4 18:07

我揀女拔,話唔定呀妹咁啱又係兩間都收呢!
原帖由 ac119 於 11-6-4 17:20 發表
多謝你的意见,但我考虑的是一條龍學校的升中壓力會小好多。

[Zuote]原帖由 redkoni 於 11-6-4 16:59 發表 http://forum.edu-kingdom.com/images/common/back.gif

我覺得你不應該從所謂"龍頭"的角度去判斷,說到尾, ...

作者: karen55407    時間: 11-6-4 18:08

恭喜!恭喜!
原帖由 Chingding 於 11-6-4 15:36 發表
開心都暈派到St Mary

作者: wanmum    時間: 11-6-4 22:32

原帖由 kkhon 於 11-6-4 17:49 發表

My husband's friend is a teacher in St. Jo Sec. but he does not recommend us to St. Jo.  So we did not apply to St. Jo.  I've knocked door to New Yau Tin but will register Tak Nga on Tue first.  Good Luck to you!
作者: plato223    時間: 11-6-4 22:48

我個囡考到KTS,跨區中左第一志願九龍塘聖家

原帖由 kkhon 於 11-6-4 16:17 發表
係咪有私校實抽唔仲,有冇人有私校又抽仲第一志願?請報上

作者: maglam1985    時間: 11-6-4 22:52

原帖由 tinghinmama 於 11-6-4 10:11 發表
第一志願-陳瑞其

温馨提示:

陳瑞其應是"陳瑞", 連校名都寫錯, 唉!!
作者: maglam1985    時間: 11-6-4 23:00

原帖由 szeszes 於 11-6-4 12:15 發表
我都係派到第二志願, 已經入埋 profolio 去第一志願小學, 嘗試一下

温馨提示:
講咗好多次:係"portfolio" 唔係"profolio", 點解家長好多時都串錯?? 字典冇profilio呢個字, 唔好再錯喇!
作者: redkoni    時間: 11-6-4 23:02

原帖由 maglam1985 於 11-6-4 22:52 發表

温馨提示:

陳瑞其應是"陳瑞祺", 連校名都寫錯, 唉!!

開心過頭吧.
作者: mission    時間: 11-6-4 23:06

我個仔跨區中左第一志願喇沙小學
作者: chrisraven    時間: 11-6-4 23:06

因為有私校在手, 故選得進取些, 第二是喇沙, 第三是天主教華德. 是次派到第一志願, 可免卻兩年後妹妹的煩惱.:loveliness:
原帖由 virgokaren 於 11-6-4 13:36 發表

恭喜!!!
好想知你2-3 揀邉間?

作者: maglam1985    時間: 11-6-4 23:09

原帖由 SamMom 於 11-6-4 13:49 發表

温馨提示:
"但會繼續第一志願"嘅"扣"字, 應該係"",  呢個都係家長常犯嘅毛病。
如果寫咗"扣"字, 意思就好大分別, 係咪?
作者: addyg    時間: 11-6-4 23:12

小女派左第一志願  : 基灣。

私校無收: 高主教,聖心。第一round無中跑馬地St.Paul。

所以特別開心

四年Kinder讀Rosaryhill終於沒有白費。
作者: maglam1985    時間: 11-6-4 23:14

原帖由 redkoni 於 11-6-4 23:02 發表

開心過頭吧.

我諗你都係咁先會寫別字。
我都戥你高興!
作者: ac119    時間: 11-6-4 23:14

恭喜!跨區咁難都中到。
但我覺得九龙塘小學好的喎。我最欣赏它的成個註册過程,第一次不用交錢,第二次又安排在大抽奖放磅後。唔似有的學校,係都要安排每一次注册在政府放自行或大抽奖之前,擺明想拿錢。

原帖由 plato223 於 11-6-4 22:48 發表

作者: ac119    時間: 11-6-4 23:15

恭喜!跨區咁難都中到。
但我覺得九龙塘小學好的喎。我最欣赏它的成個註册過程,第一次不用交錢,第二次又安排在大抽奖放磅後。唔似有的學校,係都要安排每一次注册在政府放自行或大抽奖之前,擺明想拿錢。

原帖由 plato223 於 11-6-4 22:48 發表

作者: hophopbunny    時間: 11-6-4 23:16

作者: maglam1985    時間: 11-6-4 23:25

原帖由 bearbear2003 於 11-6-4 15:02 發表

温馨提示:
"但會繼續扣第一志願"的字應該用"", 而英文的"registereded"應該係"registered"。
作者: maglam1985    時間: 11-6-4 23:32

温馨提示:
現况係先甜後苦的""字, 寫法應該係"", 情況的況, 倉頡碼: 水口竹山

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5