教育王國

標題: 九龍塘宣道 vs 馬頭涌官小紅磡灣 [打印本頁]

作者: winnie-pooh    時間: 11-6-4 11:00     標題: 九龍塘宣道 vs 馬頭涌官小紅磡灣

已經被九龍塘宣道收取,剛剛又抽到馬頭涌官小紅磡灣, 如何選擇,大家可否提供意見,謝謝!
作者: jasonpoon    時間: 11-6-4 13:00

Both of two schools are study hard but the宣道  should learn the instrument
作者: tedghost    時間: 11-6-4 13:05

作者: Chunyan    時間: 11-6-4 16:37

Yes, I agree!

原帖由 tedghost 於 4/6/2011 01:05 PM 發表
If money is not a problem, then 九龍塘宣道

作者: winnie-pooh    時間: 11-6-6 08:38

兩間都“谷” ?  邊間“谷”得多 ?
作者: mims    時間: 11-6-6 14:54

九龍塘宣道谷家長多啲
作者: 小伊    時間: 11-6-6 15:10

紅馬一D都唔谷,學生成績跟宣小相差甚遠。宣小升中90%屬band1,一般派位小學難望其背。
作者: overview    時間: 11-6-6 18:03

兩間都要面對升中壓力, 咁宣小當然較有競爭力啦, 我見朋友既女原本係校內係band 3, 但去了一間唔太差既直資英文中學都可以keep住前列位置.

原帖由 winnie-pooh 於 11-6-4 11:00 發表
已經被九龍塘宣道收取,剛剛又抽到馬頭涌官小紅磡灣, 如何選擇,大家可否提供意見,謝謝!

作者: Jackie310    時間: 11-6-6 20:17

我個女都有宣小係手,大抽獎抽唔到,都唸緊扣紅馬,啲朋友各有各既睇法!
作者: 小伊    時間: 11-6-6 22:08

扣紅馬系幾百人掙幾個位,機會微乎其微。
作者: Fionyiu    時間: 11-6-6 22:27

For me, I love APS more.
作者: lovelybabe    時間: 11-6-8 11:56

可以分享一下你地個小朋友有九龍塘宣道收取ge, 係讀邊間幼稚園呢?

原帖由 winnie-pooh 於 11-6-4 11:00 發表

作者: 霖霖B媽咪    時間: 11-6-8 12:00

我都vote 宣小, 雖然當年放棄左, 但至今都覺得依間係好好既學校.
作者: KINGPS    時間: 11-6-8 12:16

宣道都是我心儀的小學 , 仔仔都收咗 , 但因為抽中 dream school , 所以放棄了.
作者: little星星    時間: 11-6-8 12:37     標題: 回復 5# 小伊 的帖子

請問紅馬係唔係一間好好既學校?! 又會咁多叩門既~
作者: winnie-pooh    時間: 11-7-1 00:03

樂基-九龍塘

原帖由 lovelybabe 於 11-6-8 11:56 發表
可以分享一下你地個小朋友有九龍塘宣道收取ge, 係讀邊間幼稚園呢?

作者: fanmumi    時間: 11-7-4 14:42

我就因為叩到福馬而放棄宣小,好似有的可惜,但決定咗就唔會惗返轉頭。
作者: chloecolin    時間: 11-7-6 12:04

我聽過一位小學老師讚嘆紅馬是一間b 1小學,各方面都讚好!
反而宣小對音樂著手點,聽過一位幼稚園老師話,所學樂器未達五級,p4會有留班的可能, 因此,我對宣小就卻步了!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5