教育王國

標題: 91綱-分亨下派位結果 [打印本頁]

作者: KOC    時間: 11-6-4 12:30     標題: 91綱-分亨下派位結果

蕭漢森小學
作者: lrxsam    時間: 11-6-4 14:35

不太好運, 派得不太好, 第七志願...
現在只有力撑, 不想有情緒給小朋友, 申請完要叩的學校後, 帶小朋友去玩玩...
作者: bearbear2003    時間: 11-6-4 14:37

my son for 11th, even worse.  But luckly already have private school on hand.
作者: MW9919    時間: 11-6-4 14:48     標題: 回覆 2# lrxsam 的文章

做得好!家長呢個時候要自己頂晒,小朋友都有壓力架,好多高班老師都有提好小學呢個概念。
作者: wongkf    時間: 11-6-4 15:17

LKK 第一志願.
今日聽到有2個話填十間但中左無填果間.
可能太集中一呂, 以我射喱眼睇到十個有3,4個選一呂但得四十幾個位, 所以91網可能是重災區
各位唔好太傷心了, 最好的不等於最合適小朋友. 攞一呂同梁小做例, 一呂7X%BAND 1, 梁小5X%. 如果你小朋友在一間無咁谷的小學都擠身唔到50%, 你覺得將佢放在個個谷到盡的學校他可以擠身到7X%內嗎?
我相信如果在梁小能付出一呂的努力, 相信前者會更易擠身前列, 問題是在於我們家長之後如引導小朋友, 即使BAND 1 %再低道理也一樣

作者: ken815    時間: 11-6-4 15:26

我第二志願, 梁小, 現正叩沙呂試試 !!
作者: lrxsam    時間: 11-6-4 15:35

原帖由 wongkf 於 11-6-4 15:17 發表
LKK 第二志願.
今日聽到有個話第二都入到LMC(STW), 但又有2,3個話填十間但中左無填果間.
可能太集中一呂, 以我射喱眼睇到十個有3,4個選一呂但得四十幾個位, 所以91網可能是重災區
各位唔好太傷心了, 最好的不等於最 ...

但我第二志願梁小, 第三志願簫小, 第五志願沙田循道衛理 都唔得, 冇野好講...

作者: bearbear2003    時間: 11-6-4 15:37

原帖由 wongkf 於 11-6-4 15:17 發表
LKK 第二志願.
今日聽到有個話第二都入到LMC(STW), 但又有2,3個話填十間但中左無填果間.
各位唔好太傷心了, 最好的不等於最 ...

quite impossible as I put LMC(STW) on number 1 both in A and B section, but failed.
作者: wongkf    時間: 11-6-4 15:56

原帖由 bearbear2003 於 11-6-4 15:37 發表

quite impossible as I put LMC(STW) on number 1 both in A and B section, but failed.

唔好意思, 我道聽途說, 咁應該係錯的了
作者: wongkf    時間: 11-6-4 16:06

原帖由 lrxsam 於 11-6-4 15:35 發表

但我第二志願梁小, 第三志願簫小, 第五志願沙田循道衛理 都唔得, 冇野好講...

估唔到梁小第二都唔得, 你個策略已好好, 盡左力編, 唔得都無法...GOOD LUCK開心D
作者: bowling68    時間: 11-6-4 16:19

又話派首三志願有八成,
點解呢度。91 區 咁多派唔到?

五年前我地都係派第七,
派得差可以叩門考試
培基, 簫小 .......

政府有無得睇分區首三志願派位?

作者: 靚靚安妮    時間: 11-6-4 16:57

我第一志願沙呂...
作者: jocola    時間: 11-6-4 18:32

我都第二梁小

大家俾啲意見我
梁小好定九龍灣st jo 好?
作者: celialing    時間: 11-6-5 11:06

我去到第六呀,沙田祟真呀,點算
作者: ken815    時間: 11-6-5 11:35

原帖由 lrxsam 於 11-6-4 14:35 發表
不太好運, 派得不太好, 第七志願...
現在只有力撑, 不想有情緒給小朋友, 申請完要叩的學校後, 帶小朋友去玩玩...

第七志願是什麼學校 ??
作者: ken815    時間: 11-6-5 11:36

原帖由 celialing 於 11-6-5 11:06 發表

請問你選第一, 二,三志願是什麼學校 ??
作者: celialing    時間: 11-6-5 11:50

第一: 一呂
第二: 第一城胡素貞
第三: 梁小

唉,以家要去叩門啦

原帖由 ken815 於 11-6-5 11:36 發表

請問你選第一, 二,三志願是什麼學校 ??

作者: bbsinman    時間: 11-6-5 12:26

梁小放第二都入唔到?咁今年多左好多人揀梁小。

原帖由 lrxsam 於 11-6-4 15:35 發表

作者: lingkinkin    時間: 11-6-5 12:59

第一城胡素貞
作者: yf    時間: 11-6-5 13:03

作者: Cat108    時間: 11-6-5 13:21

十多志願後....
作者: bobo2001    時間: 11-6-5 13:38

作者: DaddyX    時間: 11-6-5 15:17

作者: ah_wa    時間: 11-6-5 15:36

第一志願 : 胡素貞 (第一城)

大家可以分享下, 小學第幾志願一定唔得 :
胡素貞 (第一城) : 第2志願一定唔得
梁小 : 第3志願一定唔得
作者: lrxsam    時間: 11-6-5 16:40

原帖由 bbsinman 於 11-6-5 12:26 發表
梁小放第二都入唔到?咁今年多左好多人揀梁小。

住濱景, 諗住近近地, 但第二志願都入唔到啊...

作者: bbsinman    時間: 11-6-5 17:01

oh, 前幾年, 好似梁小放第3位都仲有機會,今年放第2位都未必有機會, 如果下年, 可能要放第1位先得了。

原帖由 lrxsam 於 11-6-5 16:40 發表

作者: pebaby01    時間: 11-6-5 17:23

好擔心, 明年我要為呀女點選?
第一城胡素貞好嗎?
15分 1st round 有機嗎?
我知培基/一呂/沙呂 最多人爭
其他學校邊間口啤好?
作者: ken815    時間: 11-6-5 18:15

原帖由 lrxsam 於 11-6-5 16:40 發表

咁下年住濱景的父母, 如果想讀梁小就一定要放第一志願了.
作者: wongkf    時間: 11-6-5 19:54

原帖由 ah_wa 於 11-6-5 15:36 發表

一呂, 沙呂都有人講放第一唔得, 即係放第2一定唔得,  一胡也是嗎 ?
作者: lingkinkin    時間: 11-6-5 20:55

Me too.

原帖由 ah_wa 於 11-6-5 15:36 發表

作者: ah_wa    時間: 11-6-5 23:37

原帖由 wongkf 於 11-6-5 19:54 發表
一呂, 沙呂都有人講放第一唔得, 即係放第2一定唔得,  一胡也是嗎 ?

係喇!!
囝囝有d同學同我地選一樣, 1:胡素貞 (第一城), 2:梁小.
結果有d一起讀胡素貞, 有d讀梁小, 但有d人梁小都唔得.
作者: wongkf    時間: 11-6-6 00:03

原帖由 pebaby01 於 11-6-5 17:23 發表
第一城胡素貞好嗎?
其他學校邊間口啤好?

知道有人15分入一胡, 但一呂, 沙呂真係20分都唔洗諗, 世襲太多, 培基就唔知.
作者: wongkf    時間: 11-6-6 00:10

原帖由 celialing 於 11-6-5 11:06 發表

試下問多幾間一線尾, 二線頭博有人唔讀啦, 都唔得就努力讀, 相信每間學校都起碼有2,3成band 1生的
作者: wongkf    時間: 11-6-6 00:39

原帖由 DaddyX 於 11-6-5 15:17 發表

是有的。
分享一下資料來源同可以點計番出來
http://www.edb.gov.hk/FileManager/TC/Content_1511/10rept_c.pdf

Page 22
看 "Unrestricted" 的column 同 "Restricted" 那 3個 column
用Unrestricted 的數加 Restr ...

睇呢d數字其實91網都好差, 差唔多每3-4個人會有1個人派4之後, 一般4之後都唔會想要啦.
作者: ah_wa    時間: 11-6-6 08:19

原帖由 pebaby01 於 11-6-5 17:23 發表
第一城胡素貞好嗎?
其他學校邊間口啤好?

第一城胡素貞上年公佈超過70%入英中.
同埋冇宗教, 所以15分是有機會的, 不過都競爭好大.
我囝囝同埋識o既同學朋友都全軍覆沒.
作者: fennielg    時間: 11-6-6 08:25

第一城胡素貞好嗎?
其他學校邊間口啤好?

我好彩, 今年15分 1st round 入第一城胡素貞
作者: ah_wa    時間: 11-6-6 08:37

原帖由 wongkf 於 11-6-6 00:03 發表
知道有人15分入一胡, 但一呂, 沙呂真係20分都唔洗諗, 世襲太多, 培基就唔知.

我識人20分入沙呂, 是Basic+大仔+宗教分, 不是世襲分.

作者: kswiss    時間: 11-6-6 09:00

作者: DaddyX    時間: 11-6-6 09:19

作者: wongkf    時間: 11-6-6 18:55

原帖由 DaddyX 於 11-6-6 09:19 發表

91 net 有 71% 派首3個志願

可能不在其中的其他人覺得己非常好
而到自已抽時覺得90%都係差
好定差真係見仁見智了

希望我呢個資料同計法對來年報讀家長提供心理預備自己區大概%(因每年會有差異,取決於例如當時 ...

未來幾年相信會越來越難, 因為人數暴升, 可能會多1,2間一定要放第一才入到的學校
作者: DD仔    時間: 11-6-7 09:12

相信明年时...
一吕,沙吕,培基,一胡,朱小 - 排第一,不一定入到.
梁小 - 排第二,不一定入到,甚至可能要排第一.
萧小 - 排第三,不一定入到.

位有限,人越来越多.
作者: pineapple0983    時間: 11-6-7 10:14

原帖由 DD仔 於 11-6-7 09:12 發表
相信明年时...
一吕,沙吕,培基,一胡,朱小 - 排第一,不一定入到.
梁小 - 排第二,不一定入到,甚至可能要排第一.
萧小 - 排第三,不一定入到.

位有限,人越来越多. ...

係呀,由早幾年開始,係街上見得多左好多 bb 仔,所以e幾年開始又多番升小學的小朋友。
仲有唔少大陸..........
作者: JOEE    時間: 11-6-7 11:01

原帖由 ah_wa 於 11-6-6 08:19 發表

第一城胡素貞上年公佈超過70%入英中.
同埋冇宗教, 所以15分是有機會的, 不過都競爭好大.
我囝囝同埋識o既同學朋友都全軍覆沒.

Agreed.
我都是因為去年看過一胡的資料, 因此非常同意ah wa的意見, 其實一胡的中學派位拍得住另外最熱門的三間小學, 只是它沒有聯繫中學而已, 因為以上原因, 我們選校第一輪及統一時都以一胡為首志願, 結果 統一派到,Yeah!
作者: sugizo828    時間: 11-6-7 13:46

原帖由 lingkinkin 於 11-6-5 12:59 發表
第一城胡素貞

我都係入到第一城胡素貞呀 !
作者: sugizo828    時間: 11-6-7 13:48

原帖由 lingkinkin 於 11-6-5 12:59 發表
第一城胡素貞

第一城胡素貞 !
作者: manchan619    時間: 11-6-7 18:21

第二志願梁小, 今年第二梁小都好多人唔中, 出年仲多人, 我諗梁小唔放第一都未必入到.
作者: HPChingchingma    時間: 11-6-7 20:52     標題: 回覆 18# wongkf 的文章

沙循排笫 5 , 梗係唔得 .

作者: HPChingchingma    時間: 11-6-7 21:00     標題: 回覆 2# manchan619 的文章

梁小都要放第一位咁利害 ?
作者: wongkf    時間: 11-6-7 23:42

原帖由 HPChingchingma 於 11-6-7 21:00 發表
梁小都要放第一位咁利害 ?

都唔奇, 今年聽到好多人放第二唔得, 當然也好多得. 是熱門的第二選. 升中派位只差一胡少少.  爭開就多人爭. 當發現今年放第二都唔一定得時, 應該會多左想穩入二線頭的人將梁小放第一.
作者: joechan1999    時間: 11-6-8 09:43

我係:

1st : 培基
2nd : 沙田循道衛理.
3rd: 主風

最後派左沙循.
作者: yan321    時間: 11-6-8 13:33

好擔心呀!下年輪到我啦,我正想1.沙呂2.梁小,但見今年梁小第二都唔得,但自己又想博吓沙呂抽唔抽到...好難揀呀
作者: DD仔    時間: 11-6-8 14:57

分别是:梁小 - 放第一就应该实得; 沙吕 - 放第一都很难得.  如果沙吕放第一,万一不行,就要有心理准备,接受其他学校例如沙循,萧小,主风.这些都是好学校,都值得博的.

原帖由 yan321 於 11-6-8 13:33 發表
好擔心呀!下年輪到我啦,我正想1.沙呂2.梁小,但見今年梁小第二都唔得,但自己又想博吓沙呂抽唔抽到...好難揀呀

作者: virgokaren    時間: 11-6-8 15:09

原帖由 DaddyX 於 11-6-5 15:17 發表

是有的。
分享一下資料來源同可以點計番出來
http://www.edb.gov.hk/FileManager/TC/Content_1511/10rept_c.pdf

Page 22
看 "Unrestricted" 的column 同 "Restricted" 那 3個 column
用Unrestricted 的數加 Restr ...

根據你的資料,原來我地果區係重災區,只有60-70%派頭三志願。

仲想搬去沙田試下培基,我地果個係金豬年出世,買奶粉都經常爭唔到,到時升小一咪無機會?

好灰!
作者: yf    時間: 11-6-8 21:36

作者: wongkf    時間: 11-6-8 22:18

原帖由 yan321 於 11-6-8 13:33 發表

其實呢個係一個計機會率同值唔值博的遊戲, 按我今年所見,  一呂好多人選, 假設10個有3-4個, 900個人即係有300人爭四十幾個位, 也即是唔中一呂唔代表隨機編號一定差, 咁佢放間熱小小的第二志願唔一定輸,
但沙呂相對少好多人選, 假設10個有1-2個即係有50%中. 咁講即係話如果沙呂放第一都唔中的話, 你的隨機編號應差過好多在一呂爭輸的人, 咁第二志願就最好放些更保守的. 唔知咁諗啱唔啱.
作者: DD仔    時間: 11-6-9 10:25

单凭观察,培基和一吕最多人选,沙吕紧在其后.

论多人选择:朱小>梁小>沙胡

论升英中率:梁小>朱小>沙胡

原帖由 yf 於 11-6-8 21:36 發表
請問知唔知培基多人簡d定一呂/沙呂多人簡d?
梁小, 保朱, 沙胡, 三間你地會點排?
thanks!

作者: kittypo    時間: 11-6-9 13:57

WAH,好厲害呀~你地分析得好細緻
我都係簡..一胡,梁小,主風
中左梁小,
我地間幼稚園比例入得最多係培基
作者: yan321    時間: 11-6-9 14:01

你意思指如我no後,沙呂唔得,可能連梁小都唔得?梁小係未唔算穩陣?
另外如果第三,循理or主風好d?因為之前無唸第三位,唸住沙呂唔得,就梁小,但見今年咁既環境,可能要唸埋第三、第四....五...六...
原帖由 wongkf 於 11-6-8 22:18 發表

其實呢個係一個計機會率同值唔值博的遊戲, 按我今年所見,  一呂好多人選, 假設10個有3-4個, 900個人即係有300人爭四十幾個位, 也即是唔中一呂唔代表隨機編號一定差, 咁佢放間熱小小的第二志願唔一定輸,
但沙呂相對 ...

作者: bowling68    時間: 11-6-9 14:02

沙胡 = 乙明村or 第一城 ?

梁小 & 朱小 應該差唔多

原帖由 DD仔 於 11-6-9 10:25 發表
单凭观察,培基和一吕最多人选,沙吕紧在其后.

论多人选择:朱小>梁小>沙胡

论升英中率:梁小>朱小>沙胡

作者: DD仔    時間: 11-6-9 16:02

沙胡 = 乙明村

前几年,朱小是比梁小受欢迎,梁小没什么人认识,但去年开始,多了家长在BK分享了学校的情况,加上它的升英中率也真的不弱,就更多人认同它.

原帖由 bowling68 於 11-6-9 14:02 發表
沙胡 = 乙明村or 第一城 ?

梁小 & 朱小 應該差唔多

作者: MCMT    時間: 11-6-9 16:39

禁少人講"蕭小"????
作者: yf    時間: 11-6-9 21:28

作者: yf    時間: 11-6-9 22:11

作者: kittypo    時間: 11-6-9 23:35

原帖由 yf 於 11-6-9 22:11 發表
kittypo,
你講個間幼稚園係咪係火炭既私校?

係火炭BUT唔係私校
佢中學先係私校
作者: nc2000    時間: 11-6-9 23:54

原帖由 virgokaren 於 11-6-8 15:09 發表

根據你的資料,原來我地果區係重災區,只有60-70%派頭三志願。

仲想搬去沙田試下培基,我地果個係金豬年出世,買奶粉都經常爭唔到,到時升小一咪無機會?

好灰! ...

我地都係金豬年出生率又係高既一年, 真係幣, 今年派小學既小朋友出生年唔係高夆都競爭咁大, 我都擔心點抽奬! 仲諗好自己唔算貪心, 第2選梁小, 點知今年梁小排第2位都唔得, 點算!
作者: karilau    時間: 11-6-10 02:13

我果個第一志願入左第一城胡素貞
其實派唔到頭3志願可能係填表排位排得唔好,因誇區我都只係排一間,同埋10以後係因為隨機號碼唔靚,填表第一志願當然係心水啦第2都可以一博揀心水但係第3一定要揀d中線唔可以全部揀d出名,揀左d出名ge可能其他人已將佢放第一咁咪變左已經收左第一ge仲邊有位比揀佢第二ge人,
希望大家叩門成功啦~~
作者: DD仔    時間: 11-6-10 09:28

一吕 - 应该是"即使填它第一志愿都未必有机会interview",更何况不填它为第一.  小道消息,很多位置已经给有关系的人拿掉,真正是门外叩进的,属很少数.

培基 - 应该比较开放些,听说即使不是第一志愿都有机会.还有,的确是火碳乐基幼稚圆学生有很多进到培基.

原帖由 yf 於 11-6-9 21:28 發表
唔該晒你既分析呀DD仔!

我見一呂個綱寫明話冇填佢"一一"就冇首輪面試既機會, 請問你地知唔知有冇人係冇簡一呂做"一一", 而右叩門成功既例子呢?

培基係咪都要"一一"先有機會叩門? ...

作者: Lyn    時間: 11-6-10 09:45

樂基的英文幾ok. 培基收佢d 學生都好合理. 培基可說是英小, 官津校中, 係沙田區之唯一.
作者: kenzonat    時間: 11-6-10 10:55

91網真係 ,我個侄仔派到NO.8

作者: DD仔    時間: 11-6-10 12:02

所以排位策略很重要.
记得年初时,有家长选择一吕,一胡,梁小. 我们都觉得很危险,万一一吕不中,不把梁小放第二的话,就肯定跌到很后.只是想不到,原来把梁小放第二的话都可以不中.
希望那个家长如愿进到一吕啦.

原帖由 kenzonat 於 11-6-10 10:55 發表
91網真係 ,我個侄仔派到NO.8

作者: DD仔    時間: 11-6-10 12:10

乐基的家长告诉我说,学校跟培基熟,课程上也比较衔接,因为它的英普做得好,所以培基在叩门时,收比较多乐基的学生.

原帖由 Lyn 於 11-6-10 09:45 發表
樂基的英文幾ok. 培基收佢d 學生都好合理. 培基可說是英小, 官津校中, 係沙田區之唯一.

作者: sarahtsw    時間: 11-6-10 12:40

想問下有冇學生第一志願是一呂而唔中,而中了第二志願?
第二志願是那間小學呢?
作者: yf    時間: 11-6-10 13:31

作者: DD仔    時間: 11-6-10 13:40

这个就不肯定,虽然地理上比较近.

原帖由 yf 於 11-6-10 13:31 發表
dd仔,

你地有冇聽過嘉德麗跟一呂熟, 課程上比較銜接, 所以在叩門時, 都收較多嘉德麗的學生?

作者: yhk329    時間: 11-6-10 14:04

作者: DD仔    時間: 11-6-10 15:41

培基是不是叫做"英文小学"应该不是最重要吧,反而是它真的是用英文教不同科目,才是重点.

它好不好,看它的升中学校名单就知道.

当然,也要自己的儿女适合才好.听说它都是那种教得浅,考得深,靠家长比较多的一类学校.

原帖由 yhk329 於 11-6-10 14:04 發表

比你係x基校長,如果真係全英授課
重唔自稱為英文小學咁笨咩
(沙田區唯一英文津小喎,吸引力勁好多)

相信就算數學等係英文課本
但為了遷就學生程度
一定程度上都係用中英文一同教學
所以教署唔批係地叫英文小學羅 ...

作者: yhk329    時間: 11-6-10 21:04

作者: shatinbb    時間: 11-6-11 04:45

去沙循、田家炳或胡下叩門吧!沙田崇真派位差、學生行為惡劣,操行及升中派位緊要呀!

作者: yf    時間: 11-6-11 21:24

作者: manchan619    時間: 11-6-13 11:43     標題: 回覆 32# HPChingchingma 的文章

亞仔d同學有幾個第二都選梁小, 幾個都唔中, 反面派到第六之後, 有2個派果間, 自己都無選. 註冊果日校務處果位小姐都話放第二得一半得, 一半唔得, 出年你地會再多d人, 你話你咪唔放第一都未必入到.
作者: manchan619    時間: 11-6-13 11:44     標題: 回覆 61# yf 的文章

個人比較鍾意梁小, 環境好, 又小班教學, 同埋近屋企.
作者: DD仔    時間: 11-6-13 12:01

我是这样看:
即使用中英夹杂教书,如果写的,读的,都是英文,那么,相对其他官津小学,已经走前很多.
当然,我自己觉得在小学阶段,特别是数学,用母语学是最好,但如果觉得英文很重要的话,培基这类学校,都是不错的选择.

原帖由 yhk329 於 11-6-10 21:04 發表

"是用英文教不同科目,才是重点"

這就是重點,一定要保證是全英文教學
而不是中英文夾雜地教授
才可以通過教署的審批
冠名成英文小學及可保證是真正的全英文教學呢

只係硬件(課本)是英文
而軟件(老師授課語言)是 ...

作者: DD仔    時間: 11-6-13 12:22

我儿子在梁小读了一年,感觉不错:
1) 小班 - 23,24人一班.
2) 学生很乖 - 不单是小一生.根剧我每天送儿子上学,在门口观察,加上在运动会当天在高年级那边帮手维持跌序,都觉得学生颇守规矩,很朴实.
3) 课程,特别是中文和数学都很好,我儿子都有进步,知道如果在1C普中班的话,普通话会更好.
4) 但英文,我就觉得程度普通了一点,希望在高年级时会提高吧.
5) 学舍 - 环境设备都很好,以小学来说,当然比其他被群楼围住,又残有旧的学校好.
6) 老师 - 打电话给老师,他们都肯很详细告诉儿子的情形,怎样帮助他等等.
7) 校长 - 我感觉她是很踏实做事那种人,也很有经验.

原帖由 manchan619 於 11-6-13 11:44 發表
個人比較鍾意梁小, 環境好, 又小班教學, 同埋近屋企.

作者: wongkf    時間: 11-6-13 14:22

原帖由 DD仔 於 11-6-13 12:22 發表
我儿子在梁小读了一年,感觉不错:
1) 小班 - 23,24人一班.
2) 学生很乖 - 不单是小一生.根剧我每天送儿子上学,在门口观察,加上在运动会当天在高年级那边帮手维持跌序,都觉得学生颇守规矩,很朴实.
3) 课程,特别是中文 ...

想問如果個仔未學過普通話, 係咪唔適合選普教中班? 是否用純普通話教? 會否影響到他對中文字的廣東讀音能力?

21號前要交回條決定考唔考普教中班, 現在考慮中想聽下各位的意見.
作者: DD仔    時間: 11-6-13 14:57

这个问题,最好交回读1C的家长.

听到一位1C家长所说,开始是不大适应,而且是很快就要全普通话,讲广东话要被罚的. 但她的孩子好像也蛮快就适应了,而且普通话讲起来真的流利很多.

原帖由 wongkf 於 11-6-13 14:22 發表

想問如果個仔未學過普通話, 係咪唔適合選普教中班? 是否用純普通話教? 會否影響到他對中文字的廣東讀音能力?

21號前要交回條決定考唔考普教中班, 現在考慮中想聽下各位的意見. ...

作者: fkkfi    時間: 11-6-13 15:00

原帖由 靚靚安妮 於 11-6-4 16:57 發表
我第一志願沙呂...

我都係派第一志願沙呂

作者: fkkfi    時間: 11-6-13 15:28

原帖由 ah_wa 於 11-6-6 08:37 發表

我識人20分入沙呂, 是Basic+大仔+宗教分, 不是世襲分.

我笫一輪時都係20分沙呂, 是Basic+大仔+宗教分, 但係入唔到. 跟住搬埋屋, 今次第一志願成功!
作者: Anpannman    時間: 11-6-13 17:13

一吕,沙吕,培基,一胡太熱門啦,我得15分,唔想博… 我想問朱小同梁小係咪都好過沙胡? 有無人選沙胡第一?
作者: wongkf    時間: 11-6-13 18:55

原帖由 Anpannman 於 11-6-13 17:13 發表
一吕,沙吕,培基,一胡太熱門啦,我得15分,唔想博… 我想問朱小同梁小係咪都好過沙胡? 有無人選沙胡第一?

我仔同學15分第一輪入一胡, 我覺得你可第一輪博下先, 第二輪才保守.
作者: AndyMah    時間: 11-6-14 12:07

原帖由 Anpannman 於 11-6-13 17:13 發表

如果本身無宗教分, 第一輪唔揀無宗教學校會好d,
一胡排第一值博的, 一呂培基有25分都未必入到, 沙呂有多5分第一輪都有機會
作者: yan321    時間: 11-6-14 13:28

但係如果我只得15分,甲一乙一都揀沙呂,有無機會呢?
另外2nd想揀梁小,但見今年梁小放第二都未必入,所以如果我甲一沙呂、甲二梁小,乙一沙呂,乙二梁小,咁樣填又得唔得呢?有無人會咁樣填?
作者: AndyMah    時間: 11-6-14 15:09

原帖由 yan321 於 11-6-14 13:28 發表
另外2nd想揀梁小,但見今年梁小放第二都未必入,所以如果我甲一沙呂、甲二梁小,乙一沙呂,乙二梁小,咁樣填又得唔得呢?有無人會咁樣填? ...

甲一乙一填沙呂唔可以話無機會, 總有人乜都無符碌咁碌咗入去.

以今年咁睇如果你揀甲一乙一都係沙呂, 第二填主風, 沙循呢D會穩陣D. 你必須要知道, 抽籤係抽完甲部先抽乙部, 如果你甲部填 1. 沙呂 (唔入), 2. 梁小 (入咗) then 乙部就唔會再抽架喇! 所以正常唔會有人咁填, 除非你覺得入梁小都無所謂. 照今年咁睇, 出年梁小填第二都似乎危危乎
作者: ken815    時間: 11-6-14 15:15

另外2nd想揀梁小,但見今年梁小放第二都未必入,所以如果我甲一沙呂、甲二梁小,乙一沙呂,乙二梁小,咁樣填又得唔得呢?有無人會咁樣填? ...

在大抽獎中高低分是沒有分別的, 甲部是可以誇區(最多填3間), 如果你甲部填1)沙呂, 2)梁小,3)(可以不填), 如果萬一中左梁小你就沒有機會在乙部抽沙呂. 如果甲部只填1間沙呂, 就算唔中都重有機會在乙部抽多次沙呂.
作者: ken815    時間: 11-6-14 15:21

不過出年就算甲1填) 沙呂, 乙1填) 沙呂, 2) 梁小, 都真係好危, 因為今年梁小有好多家長都話填第二都唔入, 所以真係好難填. 我今年就係咁填, 中左梁小 !!
作者: DD仔    時間: 11-6-14 15:45

赞成. 甲1.沙吕.  乙1.沙吕, 2.梁小. 3.主风/萧小/沙循.
最重要反而是明年这些第三志愿是不是放在第三位都必入.
这样排位应该稳阵,但只怕多了人买保障,不博入头三大热选择,改选梁小为第一,主风/萧小/沙循为第二.

有没有数据,到底今年在91校区有多少人参加大抽奖?

作者: yan321    時間: 11-6-15 14:35

其實我自己都仲15,16揀邊間,因為仲有個細妹,如果入到沙呂就能帶埋個細入去,同埋沙呂較近屋企小小,所以想博吓沙呂,如果入唔到,其實梁小我都好鍾意。
所以如果咁既情況,我應該點填好呢?
作者: ken815    時間: 11-6-15 15:34

原帖由 yan321 於 11-6-15 14:35 發表
其實我自己都仲15,16揀邊間,因為仲有個細妹,如果入到沙呂就能帶埋個細入去,同埋沙呂較近屋企小小,所以想博吓沙呂,如果入唔到,其實梁小我都好鍾意。
所以如果咁既情況,我應該點填好呢? ...

yan321 我睇睇下你囡囡個樣好熟口面喎, 你是否在愉翠苑住呢 ? 其實沙呂我覺得係好d囉, 比我擇多次我都會擇沙呂.
你如果真係抽唔到沙呂而到時又想叩沙呂, 先要條件是要擇佢111先, 跟手重要睇下有冇機會interview, 如有機會interview的話, 重要係200名左右的學生中突圍, 其實真係好難囉 !!
我有個見意, 甲1)沙呂, 乙1)沙呂 2) 梁小, 做定2份potfolio 一份是給沙呂, 另一份是梁小, 考定直資or私校做backup, 到時入到沙呂當然開心啦 !! 如果中了梁小咪再去沙呂叩門囉, 如果2間都唔中咪讀直資or私校囉, 然後再叩返沙呂梁小, 不過有個細妹跟尾當然入津校冇咁重皮啦 !! 91綱真係難攪 !!
希望你到時入到喜歡的學校啦 !!

作者: ken815    時間: 11-6-15 15:57

另一個最穩陣做法是放棄沙呂, 直接擇梁小111, 咁就安心 !! 如果咁都唔入就冇野好講 !相信過多幾年梁小是91校綱的第一志願選擇了 .
作者: wongkf    時間: 11-6-15 17:46

原帖由 ken815 於 11-6-15 15:57 發表
另一個最穩陣做法是放棄沙呂, 直接擇梁小111, 咁就安心 !! 如果咁都唔入就冇野好講 !相信過多幾年梁小是91校綱的第一志願選擇了 .

提供第3個做法, 我今年自行沙呂, 統一時 A1沙呂, A2梁小, B1 梁小, 都算穩陣, 用意相信唔講都明. 不過我第一輪有20分都唔得. 如果15分真係得個睇字.

作者: eggplant    時間: 11-6-15 20:10

原帖由 wongkf 於 11-6-15 17:46 發表

提供第3個做法, 我今年自行沙呂, 統一時 A1沙呂, A2梁小, B1 梁小, 都算穩陣, 用意相信唔講都明. 不過我第一輪有20分都唔得. 如果15分真係得個睇字.

咁最後你入咗邊間??
我明年都會咁揀

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5