教育王國

標題: [40網] 深水埗區官津小學選校討論 [打印本頁]

作者: thomas_dad    時間: 11-6-6 19:04     標題: [40網] 深水埗區官津小學選校討論

瑪利諾神父教會學校小學部
http://mfp.hkcampus.net/

荔枝角天主教小學
http://www.lcps.edu.hk/index2.php

中華基督教會協和小學上午校
http://www.heepwoham.edu.hk/

旅港開平商會學校
http://www.hpccps.edu.hk/

寶血會嘉靈小學
http://www.kalingpb.edu.hk

天主教善導小學
http://www.gccps.edu.hk/

聖公會聖紀文小學
http://www.skhscps.edu.hk/

聖公會聖安德烈小學
http://www1.skhstandrews.edu.hk/home/main/home_1024.html

聖公會聖多馬小學
http://www.skhstthomas.edu.hk/

聖公會基福小學
http://www.keifook.edu.hk/

聖公會基愛小學
http://www.keioi.edu.hk/

李鄭屋官立小學
http://www.lcu.edu.hk/

以下小學沒有在其學校網頁內列出小一備取生的資料,可致電該校查詢:

聖方濟愛德小學http://www.sfacs.edu.hk/main/html/index.php

深水埗官立小學
http://www.sspgps.edu.hk/main.htm

福榮街官立小學
http://www.fwsgps.edu.hk/

大坑東宣道小學
http://www.apstht.edu.hk/

深信學校
http://www.fls.edu.hk/

香港四邑商工總會新會商學校
http://www.sycias.edu.hk/

五邑工商總會學校
http://www.fdbwa.edu.hk/

白田天主教小學
http://www.paktin.edu.hk/

深水埔街坊福利會小學
http://www.sspkw.edu.hk/

更新於2012年9月25日

排名不分先後,僅供參考:
數據參考自《小學概覽2012》
http://www.chsc.hk/psp2012/psp_sch_list.php?lang_id=2&search_mode=&frmMode=pagebreak&district_id=9&page=1

信仰學校電話精英班校園面積約(平方米)每級班數課室/禮堂/操場/圖書館數目考試創校年份
基督教聖紀文

--

425/1/1/14測2考

聖多馬

--

318/1/2/10測4考

深信

--

213/1/1/10測4考

基福

P3-P6

636/1/3/10測4考

聖安德烈

P3-P6

636/1/3/10測4考

協上

P2-P6

530/1/1/12測2考

大坑東宣道

P4-P6

426/2/2/22測2考

基愛

P4-P6

3-424/1/1/10測4考

天主教荔天

--

530/1/4/12測2考

瑪小

--

424/1/4/12測2考

愛德

--

424/1/1/12測2考

善導

--

424/2/1/12測2考

白田天主教

--

224/1/1/12測2考

嘉靈

P3-P6

530/1/2/10測3考

沒有開平

--

四邑商工

--

1-212/1/1/12測2考

五邑工商

--

117/1/2/20測3考

街坊福利會

--

112/1/1/12測2考

福官

P2-P6

李鄭屋

P1-P6

3-426/1/2/12測2考

深官

P3-P6

2-330/1/2/12測2考

註1:2小考2期考歸類為2測2考(例如荔天)
註2:除李鄭屋官立
小學是英語外,所有學校用中文教學

祝各位家長早日找到適合小朋友的小學。

thomas_dad

作者: silvia_ng    時間: 11-6-6 19:08

原帖由 thomas_dad 於 11-6-6 19:04 發表
瑪利諾神父教會學校小學部
http://203.198.79.97/web/notice/P1_form2011-2012(2).pdf

荔枝角天主教小學
http://www.lcps.edu.hk/news/info/1112p1/1112p1b.htm

協和小學上午校
http://www.heepwoham.edu.hk/p1not ...

wow! you are great!
作者: candytsy    時間: 11-6-7 17:52

應該置頂.
作者: thomas_dad    時間: 11-6-8 00:42

我剛剛完成40網所有派位小學的資料搜集,除了4間學校完全沒辦法找到她們過去的升中派位紀錄,其他的都根據派第1志願和首3或5志願作出排位,經過適當調整,希望能大致反映排名,給各位較清晰的參考。

請注意排名主要依次以學術、校風和評語作排序。但請自行分析以首志願比率或首3志願比率的排序會有變更、另學生選校進取或保守亦直接影響比率的升降。名次較前的學校一般比較谷,想子女輕鬆和愉快學習便要考慮清楚了。

名次學校資料來源年度第一志願首三志願
1荔天校務報告2009-201088.9595.58
2善導網頁資料2009-20108589
3大坑東宣道校務報告2009-201084.490
4開平校務報告2009-20108091
5瑪小校務報告2008-200980.2780.95
6福官校務報告2009-20107788
7聖安德烈網頁資料2008-201071.791.3
8愛德網頁資料2009-2010 90
9協上網頁資料2008-201069.382.1
10嘉靈校務報告2009-20106388
11基福網頁資料2009-2010 87
12聖紀文校務報告2009-2010 79
13基愛校務報告2009-20106680
14聖多馬網頁資料2009-2010 72.64
15五邑工商校務報告2009-2010 72
16深官(數字以首5志願計)校務報告2009-2010 75
17李鄭屋無資料無資料無資料無資料
18四邑商工無資料無資料無資料無資料
19深信無資料無資料無資料無資料
20白田天主教校務報告2009-201034.1873.42
21街坊福利會無資料無資料無資料無資料

以上資料並不反映事實的全部,僅供參考,如有錯漏,恕本人不會負上任何責任。

thomas_dad

作者: katman    時間: 11-6-8 15:16

Thomas_dad

Thanks for sharing, you have done a great job.

Katman
作者: WhiteBerry    時間: 11-6-8 15:21

Thomas_dad

You are so great.  Thank you so much for your sharing!  You help us a lot.  

My daughter is studing K2.  This information is very good for us.
作者: thomas_dad    時間: 11-6-8 23:58

多謝各位有興趣的家長留言。

讓我補充一下,這個表僅有局限性的參考價值,因為資料不完整,所以很大程度是推測和很可能跟實際有很大差異,如根據首3志願排序的話,結果便會大不相同,但我認為首志願的重要性最高,所以優先考慮,然後再計入二、三志願,各家長可把心目中的學校跟高低相差各三位的學校視為同分作比較

第二,某些學校沒有首志願比率,僅有首三志願數字,甚或首五,很難判斷該校的首志願實際佔其提供數字的多少比例,例如荔天首志願比率高達93%,但白田天主教卻僅佔47%,此情況下,我會根據主觀而調整。

第三,某些學校有直屬或聯繫中學,我覺得其實際派位成績或沒那麼高,因為這些學校已有一定預留的學位。不像其他學校學生全靠成績派位。

第四,協和上午校剛搬到深水埗,但派位數字可能依據舊網,這樣可能不能準確跟深水埗區的學校比較。而聖多馬僅能從其網站的小六升中結果推斷其首三志願為72.64,但不知會否實際是首志願或是首五志願的數字。深官的比率因為是以首五志願計算,所以推斷其首三比率應比聖多馬和基愛為低而列於其後。對於沒數字的學校,我會根據個人觀察和家長意見排列的。

以上資料和推論如有錯,敬請各位家長幫忙指正!

最後,我提醒各家長們即使以上數字準確,但選擇學校時除了考慮派位成績外,仍有不少的因素,如學校的程度、理念及信仰、是否有直屬或聯繫中學而免卻日後小六時再次為選校而煩惱、老師是否有愛心、環境和設施等......

我的目的是希望令各位家長儘可能了解這些學校,預先選定心目中的學校,再從參觀她們的開放日中作出比較,這樣便更能有把握地為子女找到最適合的學校了。

thomas_dad

作者: 駿熙媽媽    時間: 11-6-9 00:36

作者: 洋洋    時間: 11-6-9 09:44

作者: namnam320    時間: 11-6-9 12:51

上年我都是過來人,40區,照我所知茘天,瑪小要求家長第一志願先有扣門機會,而旅港開平可接受第二志願機會,所以各位要查清學校扣門的要求。

本人覺得40區大部份天主教學校都是熱門之選,希望各位都能入讀心怡的小學!
作者: WhiteBerry    時間: 11-6-9 12:57

原帖由 namnam320 於 11-6-9 12:51 發表
上年我都是過來人,40區,照我所知茘天,瑪小要求家長第一志願先有扣門機會,而旅港開平可接受第二志願機會,所以各位要查清學校扣門的要求。

本人覺得40區大部份天主教學校都是熱門之選,希望各位都能入讀心怡的小學! ...

如果程分諧段無選茘天,瑪小,而第二諧段的第一志願選擇,有無扣門機會呢?
作者: thomas_dad    時間: 11-6-9 13:36

如果我沒弄錯的話,上年我識得兩位家長的兒子派位不滿意,所以四出叩門,第一位家長環境較好,可以給小朋友讀約克幼稚園和用不少的資源給小朋友學習,首選是油天,其次才是荔天和瑪小,雖然第一輪叩門不成功,但其後收到荔天確認,但因有別的選擇而放棄,這位家長最多把荔天放第二位。

第二位家長應該是第一和第二次都把荔天放在首位,但可能小朋友面試表現不理想而失敗,但其後家長透過人事和誠意,最終成功入讀,這件事發生在第一位家長放棄學位之後。

從這件事或更多的事例看,其實學校不單希望家長會首選自己學校,所以才會訂下要首選才能叩門,但可能學校更希望收有潛質的小朋友,所以才會有即使是跨區和沒有在首三志願填她,但仍獲取錄,而另一方面,可能兩次皆是首選卻連面試的機會都沒有的情況不時發生。畢竟,學校可以透過profolio來判斷哪位小朋友有較佳的背景和支援。

重點是,如果真的希望入讀該學校,而對小朋友又有信心的話,不妨照樣叩門,這樣已經表達了誠意,何必太介意曾否在首選時填上該學校?

thomas_dad
作者: namnam320    時間: 11-6-9 14:34

原帖由 WhiteBerry
如果程分諧段無選茘天,瑪小,而第二諧段的第一志願選擇,有無扣門機會呢?

我記得前兩年去茘天開放日,聽當年校長有講到,第一階段同第二階段都選擇她們,學校會首選讓家長們有扣門機會先。至於第二階段首選的,就不太清楚。
作者: musicdance    時間: 11-6-9 23:49

thomas_dad,
開平跟基福,除以上表分析外, 2間校風及教學方面有何意見? 小女比較活躍,開平是否活動教學? 請賜教。
作者: win_bb    時間: 11-6-10 09:18

以我所知, 開平會對你小朋友好d...因基福太多班&小朋友及比較谷, 如果想讀得輕鬆d...就開平啦, but 開平課程比較淺, 但佢有聯繫中學的優勢

原帖由 musicdance 於 11-6-9 23:49 發表
thomas_dad,
開平跟基福,除以上表分析外, 2間校風及教學方面有何意見? 小女比較活躍,開平是否活動教學? 請賜教。

作者: musicdance    時間: 11-6-10 10:26

原帖由 win_bb 於 11-6-10 09:18 AM 發表
以我所知, 開平會對你小朋友好d...因基福太多班&小朋友及比較谷, 如果想讀得輕鬆d...就開平啦, but 開平課程比較淺, 但佢有聯繫中學的優勢

win_bb,
多謝分享. 我都想個女讀得輕鬆d, 因佢唔迫得, 又唔係好鍾意做工課, 又坐唔定. 我都想佢讀得開心. thanks
作者: thomas_dad    時間: 11-6-10 10:30

其實除荔天外,我對40網絕大部份的小學都不熟悉,包括旅小及基福在內,所以請各位家長可自行到小學一覽內相關學校了解心儀學校的家長意見和細心比較,或請較熟悉的家長幫忙。

不過除了原先旅小給我的印像是受家長歡迎和肯定,有聯繫的中學,而相對地基福較少人提及和家長較低調外,我剛剛再在BK比較了各自的家長意見,發現如下:

旅小跟旅中沒連繫,要靠好成績才能升入,一年大約有10多個能升上旅中。雖然是同一商會主辦,但對叩門的幫助不大,這點不能跟瑪小的直屬中學作比較。

基福最近兩年都有家長們對該校的老師、校長、政策和派位成績深表失望,再加上全級約200人,一班可達40人的超大班,200人裡要考到頭40名才比較大機會入英中的低比率表現、基福對學生的關注和對家長的支援都嚴重不足、常見派得很後的志願等都令人吃驚。

旅港是否活動教學或谷不谷我不大清楚,但在家長口中知道旅港有一定的方法幫助學生學習和學術表現理想。

以我個人來看,兩間學校比較,亳無疑問我會選擇旅小。

thomas_dad

原帖由 musicdance 於 11-6-9 23:49 發表
thomas_dad,

作者: musicdance    時間: 11-6-10 11:39

原帖由 thomas_dad 於 11-6-10 10:30 AM 發表
其實除荔天外,我對40網絕大部份的小學都不熟悉,包括旅小及基福在內,所以請各位家長可自行到小學一覽內相關學校了解心儀學校的家長意見和細心比較,或請較熟悉的家長幫忙。

不過除了原先旅小給我的印像是受家長歡迎和肯定 ...

thomas_dad,

多謝分析, 我都有睇2間bk家長分享, 旅小家長是讚多, 而基福家長回覆校內情況比較負面.

如荔天或他有精英班小學 , 是否好大壓力? 因小朋友會比教成績? 入唔到精英班小朋友又會點諗?  

旅小是無精英班, 家長小朋友都會無咁大壓力. 我之前都係比基福校舍大吸引, 旅小校舍細而未有特別了解, 為個女讀得開心, 依家都會選旅小.
作者: namnam320    時間: 11-6-10 12:37

荔天一至六年級係冇精英班架,佢地會每年因應考試成績而將小朋友平均分配

我發覺40網大部份天主教學校是冇精英班,而基督教學校多數三年級開始就設精英班!

本人亦唔喜愛精英班,覺得會造成小朋友有一定壓力!
作者: thomas_dad    時間: 11-6-10 14:21

其實大家選校時除了要考慮程度、校風、環境等因素外,該校是否有精英班其實也值得考慮。因為子女能入讀精英班固然好,得到學校最大的資源和幫助,但大部份未能入讀精英班的學生卻有被標籤甚至被遺棄的問題,這情況有可能持續數年。

如namnam320所言,很多學校由3年級開始分精英班,包括屬天主教學校的寶血會嘉靈小學,但荔天P1-6都沒精英班,這安排我覺得很好,無論小朋友的成績好或壞,我仍覺得學校應該公平的對待每位學生,尤其是成績稍遜的。最近參加荔天的懇親會,校長提及學校拔尖補底的新安排是對成績最好的學生提供增潤工作紙和資優活動等,而最績較差的會由老師補課,重新把考試卷內容再教一次,務求令同學加深瞭解學習內容,然後要求學生在重考後分數最少能提升20%,這措施可針對表現稍差的同學提供協助。

在學校,小朋友難免會比較成績,成績好固然開心,成績差一點其實在小朋友來說不太重要的,因為他們還很小,不會太看重名次,反而要考慮學校會否因精英班而忽略了一些小朋友。

thomas_dad

原帖由 musicdance 於 11-6-10 11:39 發表

thomas_dad,

多謝分析, 我都有睇2間bk家長分享, 旅小家長是讚多, 而基福家長回覆校內情況比較負面.

如荔天或他有精英班小學 , 是否好大壓力? 因小朋友會比教成績? 入唔到精英班小朋友又會點諗?  

旅小是無精英 ...

作者: mama@anson    時間: 11-6-10 15:27

本人剛剛為女兒到瑪小叩門, 請問有冇家長上年叩門interview經驗,學校會用什麼形式及問什麼問題。
本人為之緊張非常

Thanks.
作者: Kittymummy    時間: 11-6-10 22:07

um... 咁講啦, 我個女依家係開小讀緊, 今年升p.6.

小一至小六, 學校強調無精英班. 只有咩拔尖補底班 (就係7:30 返學校補課 ) 學校係比較低調, overall 我都幾滿意. 開小升開中其實每年只有12人左右 (大約1/10 左右,當然講緊成績好好先得la ). 一般45%派英中 (包括果12個升開中). 至於程度, 又唔係特別深, 但都唔算淺. so far, 我都覺得壓力唔大, even 依家讀緊小五都係. 我個女中文較差起碼班主任唔會只叫我帶佢去補習. 亞sir 只係同我講叫佢早上7:30 補補底. 仲叫我中文科交比佢啦 (哈, 聽完都幾感動, 講真). 我個女就讀得好開心, exam / dictation / test...etc 成績較好既老師會獎文具比學生.小三開始, 英文係小班教學. 依家小五上既英文堂係9成都係全英教, 有時去教員室搵老師, 老師都要求同學仔同英語對答. 其他班就唔知, 不過呢個英文老師我真係要比個excellent 佢. 講返老師, 大部份老師都幾有heart, 除左某一兩個比我覺得麻麻. 校風方面, 都有唔少大陸家庭既. 不過學生都算幾乖. 好少放學見到d 學生周街走.

希望幫到你地啦, tks.

原帖由 thomas_dad 於 11-6-10 10:30 發表

作者: circle119    時間: 11-6-10 22:53

有冇人又可講下"聖公會聖安德烈小學"

又點
作者: circle119    時間: 11-6-10 22:57

有個朋友個仔派了"白田天主教"
亦剛剛周圍叩門.

現只有"開小"收了....

如這兩間取捨一間...是否"開小"較好
作者: Crabtree    時間: 11-6-11 00:24

開平嗎?  Sure! 放心入去讀, 不錯的! 升值的小學.

原帖由 circle119 於 11-6-10 10:57 PM 發表
有個朋友個仔派了"白田天主教"
亦剛剛周圍叩門.

現只有"開小"收了....

如這兩間取捨一間...是否"開小"較好mouth:" />mouth:" />

作者: Crabtree    時間: 11-6-11 00:40

小兒在基福已是p.6了, 其實區內的基督教學校大都數都是聖公會, 同一辦學團體, 當然行的政策都一樣, 精英班係由小三開始, 頭七十六名入精英班, 每班三十八人. 但其他班則是三十二/三人. 小五原班升小六, 班主任亦一樣.  

一般在精英班的學生多數都是band 1生, 而其他班都有學生都係band 1的.  而精英班的好唔好, 其實好睇小朋友的性格, 有啲小朋友係越強越強, 有啲就相反.

同埋只是舊年及今年有七班的, 所以二百多人, 原因係教統局在三年多前要求該校加開一班以應付公屋及私人樓的住戶大增. 往後的年級係六班.

基福的好處: 係校舍大, 課外活動種類多, 資源多.

原帖由 thomas_dad 於 11-6-10 10:30 AM 發表

作者: miffyming    時間: 11-6-11 01:27

請問善導大家有乜意見呀?
作者: Kittymummy    時間: 11-6-11 01:31

善導都係區內一間唔錯既小學, 口碑幾好!

原帖由 miffyming 於 11-6-11 01:27 發表

作者: miffyming    時間: 11-6-11 01:44

原帖由 Kittymummy 於 11-6-11 01:31 發表
善導都係區內一間唔錯既小學, 口碑幾好!

謝謝你,但校舍很舊,會否對小朋友有影響....
作者: Kittymummy    時間: 11-6-11 01:52

No. 校舍新or 舊, 大or 細對我黎講都唔係重點(我亞女間咪又係咁細), 基本既facilities 間間都一定有.最重要係岩唔岩小朋友讀, 同埋match 唔match 到你既要求. 其他區既傳統名校咪一樣又舊又細 (eg: 港島區).

原帖由 miffyming 於 11-6-11 01:44 發表

謝謝你,但校舍很舊,會否對小朋友有影響....

作者: natalielin    時間: 11-6-11 02:12

我本身派左15既深水步官立,今日開平收左,而家定好多,想問問大家排位,因為睇下有d仲in 唔in好~
我最想入荔天,不過都未知有冇得in
請排一下以下學校,同埋講一講點解呀,謝謝~
1.荔天
2.協和
3.聖安德烈
4.嘉靈
5.開平
6.愛德
7.善導
作者: thomas_dad    時間: 11-6-11 03:54

多謝各位家長踴躍提供不同學校的訊息! 不單能為現正找小學而煩惱的家長提供寶貴的意見,同時也為現正就讀幼稚園的家長提供十分有價值的參考,希望越來越多此區的家長能繼續提供更多不同學校的資訊,使所有家長都可在選小一的階段作最充份的準備。

thomas_dad
作者: win_bb    時間: 11-6-11 09:13     標題: 回復 2# natalielin 的帖子

其實每間小學都有人讚好&唔好...有時要睇個人喜好, 有D家長鍾意新校舍, 有D會鍾意傳統小學

我只鍾情合我女兒的...如要我CHOICE
1.荔天/協和  (兩者都差不多, 但協和著重學生成績)
2. 善導/開平 (兩者都差不多, 但善導開始小班教學, 以往年代是1st choice...而開平近年開始升中唔錯, 多人留意咗)
3.嘉靈 (傳統小學, 一向都幾好評語)
4.聖安德烈 (比較新, 但一般評語都幾好, 著重成績)
5.愛德 (少接觸到這間學校資料)

希望幫到你... 因每個人鍾情的都不同...
作者: greenling    時間: 11-6-11 09:22

咁聖多馬又怎樣?

原帖由 win_bb 於 11-6-11 09:13 發表
其實每間小學都有人讚好&唔好...有時要睇個人喜好, 有D家長鍾意新校舍, 有D會鍾意傳統小學

我只鍾情合我女兒的...如要我CHOICE
1.荔天/協和  (兩者都差不多, 但協和著重學生成績)
2. 善導/開平 (兩者都差不多, 但 ...

作者: thomas_dad    時間: 11-6-11 10:22

我個人來看,瑪小、協和和荔天比較屬於1st choice,而開平及善導屬2nd choice,同choice裡很難分誰高誰低等,因為她們各有特色,例如有些有直屬中學、有些有派位成績、有些較注重體藝及有不同的宗教等,這些學校的叩門位較少,叩入機會較低。另開平和善導相對地有較多的叩門位,反而是很好的選擇,雖然現在仍有一些家長對她們抱有一些主觀,如校舍細、舊及遠等,但相信家長門會很快便會改觀。善導以往有較好的口碑,可能暫時跟以上3間小學比較而稍有失色,但不能否定以後她有取代這些學校的機會。而開平更有後來居上之勢,表現越來越受家長的青睞,相信她們都會越來越受家長歡迎,未來叩門的難度將會大大提高。

其實以上所說的5間學校,即使最好的跟最差的比較也差不了多少,所以能獲其中一間學校的派位便已經不用擔心,如果還有其中兩間學校供選擇便更幸運了。

對於一些未能入讀以上學校的家長,仍有很多其他很接近的學校,只要子女讀得開心、有好表現和家庭提供支援的話,其實讀哪一間學校的差別相對地縮少了。

除了以上的學校外,如能有更多家長能對其他的學校提供寶貴意見,定能使其他家長可以更清楚這區學校的情況。

thomas_dad

作者: circle119    時間: 11-6-11 11:22

yes其實真係每間小學都有人讚好和唔好...各有特色.有時真係要睇個人喜好,
----
有D鍾意新校舍, 環境、設施、多完化體藝.
有D會鍾意傳統小學,有實力及有戰績.
有D會鍾意看升中數據,水平高、校風好.
有D會看老師口碑及功課多少考試壓力、顧及在小學開心地成長多於成績.

---但真的未必有一間集齊有以上的原素.

--其實亦要看埋我們的子女較合適方向為重.
(因有D有谷得同唔谷得,能力應乎.坐定坐唔定,聽講唔聽講、専注唔専注...etc個人特質)

----有个家長小朋友讀緊瑪小..因應乎不下..
多功課英文程度深....計而家下想轉去較中庸
及消化學校來就讀.
(有時都要看看父母能否幫幫手幫佢地學習方法好重要.).........
作者: HelenGE    時間: 11-6-11 11:43

原帖由 musicdance 於 11-6-10 11:39 發表

thomas_dad,

旅小是無精英 ...

大家好!, 剛路過, 我都是過來人, 當年, 我40綱所有學校都參觀過, 我最後選了開平, 很多人問我點解選開平. 我見校舍雖小, 但老師比我感覺好好. 現我想同大家說, 開平是很好的學校, 課程一d都不淺. 老師很細心, 中文很高要求.我小朋友開心每天上學. 他開頭完全不懂普通話,到今年小二, 他已懂說普通話. 英文都同其他學校相比, 都一d都沒有比其他學校淺. 另我想說, 教我小朋友的英文老師, 她由小一開始教到小二, 她真的很用心教導每一位小朋友, 她很年青, 有一份熱誠,真的很難得.  以上全是我個人感受, 想同大家分享
作者: circle119    時間: 11-6-11 11:56

已我所知及對呢間觀點看法

1.荔天(去開放日望過d校舍 ,環境、設施不錯.英文故事定期一本閱讀報告.及與家長一起製作時事報告

2.協和  (老字號、著重學生成績但又唔覺佢升中數據又高過人71.1%獲派第一志願中學)
3.瑪小(有直屬中學.80%獲派第一志願中學.英文谷讀深)

4.聖安德烈(基督教學校大都數都是聖公會, 同一辦學團體, 當然行的政策都一樣, 比較有heart.同兼顧)詳情
http://www.drkidworld.com/Articles.php?source=articles-005.php

5.愛德 (聽聞呢間好勁..學生多有水準.多入band1但亦有一般水平底學生.老師有幫忙..)

..........
作者: circle119    時間: 11-6-11 12:41

6.聖紀文(校舍細...但升中數據好,水準高、校風好..及出席參予比賽獲得獎項亦相當高)

7.開平(黑馬形容.不用介紹.以上有mama分享)呢間亦是我第二志願.

8.基福(現戰績所看就未見得高.好處:種子學校.亦輔導家長教學放法. 係校舍大, 課外活動種類多, 資源多.)
........

我女兒就派了第一志願"聖安德烈"

對呢間都是網上search表面資料
但實情入面生活真的要讀過才知
佢在Ek 那面..
亦找不到佢現在既模式分享主題及現有狀況
令我了解對此校不多

但其一我喜歡8:30-3:30上學.冇咁趕..

希望有過路人分享
作者: 莎莎莉莉    時間: 11-6-11 12:43

有時又覺得, 只要校風不太差, 入去邊間都唔係差好遠.
最重要係, 入到去, 要做成績好果10%, 咁就算你係讀所謂的二線都無問題.

我堂弟弟讀白田天主教, 成績都只係OK (當年佢由大陸來香港, 我同佢補習英文, 真係補到嘔血的, 但佢勝在愛看書.) 一樣派位入到黃棣珊中學. 有人可能覺得黃棣珊都唔係好叻啫, 但我覺得, 都算OK啦.
作者: Kittymummy    時間: 11-6-11 14:26

Hi HelenGE,

我好似舊年都有係bk 同你傾過計. 你還記得我嗎 ?
好開心知你小朋友讀得好開心. 你講開中文, 真係一d 都唔淺. 好多時我都唔教唔到亞女....嗚嗚. 唯有做多些supplement 啦.

原帖由 HelenGE 於 11-6-11 11:43 發表

大家好!, 剛路過, 我都是過來人, 當年, 我40綱所有學校都參觀過, 我最後選了開平, 很多人問我點解選開平. 我見校舍雖小, 但老師比我感覺好好. 現我想同大家說, 開平是很好的學校, 課程一d都不淺. 老師很細心, 中文 ...

作者: HelenGE    時間: 11-6-11 15:18

原帖由 Kittymummy 於 11-6-11 14:26 發表
Hi HelenGE,

我好似舊年都有係bk 同你傾過計. 你還記得我嗎 ?
好開心知你小朋友讀得好開心. 你講開中文, 真係一d 都唔淺. 好多時我都唔教唔到亞女....嗚嗚. 唯有做多些supplement 啦.

...

當年多謝你的意見, 我直至現在都覺得沒有選錯學校, 但我覺得功課都多, 一年級時平均都7-8樣(平時), 星期五都有試過10樣, 不過差不多間間學校都多功課, 事實上, 老師真的很盡責.  (如你所說只有一倆個不是太好). 不過成間學校只得一倆個都已叫小數. 是可以接受. 我見有些朋友在第2間小學讀, d老師很多都不好.  所以我好滿意開平.
作者: smallpig    時間: 11-6-11 16:32

其實深水區的小學間間都唔錯!入band 1 率好多都係4x%,所以我同人講派頭10志願都ok時, 佢咃唔知呢區的情況都覺得我要求低。最後我好好彩派到第一志願瑪利諾神父, 但究竟佢的中學部仲係唔係Band 1 呢? 我仲可唔可以同人講囡囡有80%機會入Band 1 中學呢?請各位指教指教! Thanks!
作者: redkoni    時間: 11-6-11 16:33

原帖由 greenling 於 11-6-11 09:22 發表
咁聖多馬又怎樣?

我覺得SKH聖多馬差極都有個譜,雖然校舍舊,細校每級得3班,睇佢舊年升中成績小六約106人,派中學有黃棣珊5,上智6,聖士提反書院1,循道1,長天3,銘賢8,聖芳濟1,德雅4,銀禧1,聖母玫瑰8,瑪利諾神父5,體藝1,佛教大雄9,培道1,東華三院張明添6,匯基15,保良局張永慶1,培僑1等約77人,以一間細校成績我一定收貨,校風我就唔知,畀我會考慮,總好過深官吧.
作者: Kittymummy    時間: 11-6-11 16:35

平時7-8樣應該有兩樣係包埋上一個chapter 既改正. 星期5係特別比較多. 佢地好似每日最尾果節係導修堂, 我個女都係果時做埋d 功課, 所以返到屋企剩餘既都好快做晒.

原帖由 HelenGE 於 11-6-11 15:18 發表

當年多謝你的意見, 我直至現在都覺得沒有選錯學校, 但我覺得功課都多, 一年級時平均都7-8樣(平時), 星期五都有試過10樣, 不過差不多間間學校都多功課, 事實上, 老師真的很盡責.  (如你所說只有一倆個不是太好). 不 ...

作者: Kittymummy    時間: 11-6-11 16:40

中學係band 1 尾, 至於佢收返幾多小學部既學生, 你就要問問其他係maryknoll 既家長呀.

原帖由 smallpig 於 11-6-11 16:32 發表
其實深水區的小學間間都唔錯!入band 1 率好多都係4x%,所以我同人講派頭10志願都ok時, 佢咃唔知呢區的情況都覺得我要求低。最後我好好彩派到第一志願瑪利諾神父, 但究竟佢的中學部仲係唔係Band 1 呢? 我仲可唔可以同 ...

作者: smallpig    時間: 11-6-11 17:04

Kittymummy,

多謝妳的回應呀! 即係微調後開了一班中文班都算係Band 1尾!咁都好!
作者: keroppigrace    時間: 11-6-11 18:06

我有個朋友在荔天讀,說幾谷及很多功課,她的女女讀得都幾辛苦!所以我第一志願揀了瑪小,很幸運地抽到,但之前培道已收左我仔仔,諗左好耐都揀左瑪小,但到現時都吾知有冇揀錯!
作者: smallpig    時間: 11-6-11 20:01

咁我又覺得瑪小無論各方面都好過培道, 又不用交學費, 而且培中只是聯繫中學及Band 2....
作者: silvia_ng    時間: 11-6-12 00:29

原帖由 redkoni 於 11-6-11 16:33 發表

我覺得SKH聖多馬差極都有個譜,雖然校舍舊,細校每級得3班,睇佢舊年升中成績小六約106人,派中學有黃棣珊5,上智6,聖士提反書院1,循道1,長天3,銘賢8,聖芳濟1,德雅4,銀禧1,聖母玫瑰8,瑪利諾神父5,體藝1,佛教大雄9,培道1, ...

聖多馬又係有新校舍, 剛剛好在協和新校舍隔離。應該今年9月可以開始用了。

我聽我朋友講(佢在長沙灣開補習社, 仲會去不同深水步學校講TALK), 聖多馬的小朋友好乖的。

而我帶小朋友去佢補習時, 見到好幾間學校既小朋友同埋睇佢地既書, 佢地有基福/聖紀文/基愛/善導/英華/荔天, 以聖紀文最多功課, 荔天英文程度我覺得好淺。

作者: keroppigrace    時間: 11-6-12 00:36

我都預左津小D小學英文未必太好, 所以都會比個仔係出面補英文, 佢一路都有係出面學開PHONIC既.
作者: redkoni    時間: 11-6-12 00:36

原帖由 silvia_ng 於 11-6-12 00:29 發表

聖多馬又係有新校舍, 剛剛好在協和新校舍隔離。應該今年9月可以開始用了。

我聽我朋友講(佢在長沙灣開補習社, 仲會去不同深水步學校講TALK), 聖多馬的小朋友好乖的。

而我帶小朋友去佢補習時, 見到好幾間學校既 ...

Thanks for your up-to-date information.
作者: jojoplanet    時間: 11-6-12 12:45

請問你對小瑪有咩意見? 你朋友又點睇呢?

原帖由 silvia_ng 於 11-6-12 00:29 發表

而我帶小朋友去佢補習時, 見到好幾間學校既 ...

作者: candytsy    時間: 11-6-13 17:14

原帖由 miffyming 於 11-6-11 01:27 發表

善導小班教學,很久歷史傳統,小朋友在天主教的環境下成長都好乖,係茘天的前身,雖然學校細,但小班教學我非常喜歡.很多老師都教了很多年.
作者: candytsy    時間: 11-6-13 17:37

原帖由 Kittymummy 於 11-6-11 16:40 發表
中學係band 1 尾, 至於佢收返幾多小學部既學生, 你就要問問其他係maryknoll 既家長呀.

校長話80%入瑪中
作者: namnam320    時間: 11-6-14 12:14

原帖由 keroppigrace
我有個朋友在荔天讀,說幾谷及很多功課,她的女女讀得都幾辛苦!所以我第一志願揀了瑪小,很幸運地抽到,但之前培道已收左我仔仔,諗左好耐都揀左瑪小,但到現時都吾知有冇揀錯! ...

揀瑪小是正確的決擇
瑪小功課量都唔小架!

我自己小朋友是讀荔天一年級生,功課量我覺得唔多,通常都係一個鐘多些就做晒,仲可以晚晚睇 J2
星期五就多些,但通常一個星期六下午就可完成!其實所有出名的學校,都係谷啦
作者: win_bb    時間: 11-6-14 13:56

我剛收到荔天來電, 約今星期六IN...請問有冇家長都收到電話呀???
作者: WhiteBerry    時間: 11-6-14 14:51

請問大坑東宣道如何? 我見佢升中首三志願有90%, 但無聽到各位提及呢間學校.
作者: musicdance    時間: 11-6-14 15:10

原帖由 win_bb 於 11-6-14 01:56 PM 發表
我剛收到荔天來電, 約今星期六IN...請問有冇家長都收到電話呀???

win_bb,

你註冊左邊間? 希望大家順利被荔天取錄啦~~

今日我都收到荔天來電, 約今星期六IN, 本來開平收左都係幾好, 其他家長都係讚多, 口碑及升中派位都好.

如果我個女有幸被荔天取錄, 多數都會入呀.

thomas_dad & all,

其實多日來, 我入左叩門form都有機會interview, 不過都無去, 一心只選開平.

你地對荔天比較熟, 荔天及開平,  2間比較, 你地會選邊間? 小女好動, 聰明, 不過好懶散, 請分享.thanks

作者: su-bebe    時間: 11-6-14 15:22

我都想知多d有關荔天既資料,我是舊校生,相信我仔應該夠分入到,但其實我較喜愛直資,如:音小,優才,夠竟荔天會唔會仲好過呢d直資呢? 因對荔天真不太了解,請高人賜教....
作者: greenling    時間: 11-6-14 15:31

有無人知道瑪小開始約家長
interview
?

原帖由 musicdance 於 11-6-14 15:10 發表

win_bb,

今日我都收到荔天來電, 約今星期六IN, 本來開平收左都係幾好, 其他家長都係讚多, 口碑及升中派位都好.

thomas_ ...

作者: win_bb    時間: 11-6-14 20:32

善導, 其實都幾好, 但荔天會近我地多d...

原帖由 musicdance 於 11-6-14 15:10 發表

win_bb,

thomas_ ...

作者: win_bb    時間: 11-6-14 20:32

我都想知...

原帖由 greenling 於 11-6-14 15:31 發表
有無人知道瑪小開始約家長
interview 未?

作者: circle119    時間: 11-6-14 22:21

下.....冇收到荔天來電, 即係不用想
作者: win_bb    時間: 11-6-14 22:24

未必, 還有明天都會打俾家長in 後補呢~

原帖由 circle119 於 11-6-14 22:21 發表
下.....冇收到荔天來電, 即係不用想

作者: thomas_dad    時間: 11-6-15 03:36

下表依次以信仰、有否分精英班及校舍面積排序,學校排名不分先後,而聖多馬和愛德的校舍面積可能屬於舊址,另校園面積是參考2010-2011的小學選校指南,資料或有失誤。

信仰學校精英班校園面積約(平方米)
基督教聖多馬--929
 深信--2,700
 聖紀文--1,520
 基福P3-P68,000
 協上P3-P64,960
 聖安德烈P3-P66,528
 大坑東宣道P4-P62,410
 基愛P4-P61,630
天主教瑪小--7,630
 荔天--6,206
 愛德--4,000
 善導--3,500
 嘉靈P3-P66,400
 白田天主教P64,132
沒有五邑工商--2,000
 開平--2,000
 街坊福利會--1,000
 四邑商工--500
 福官P2-P66,353
 深官P3-P65,679
 李鄭屋P1-P64,062

thomas_dad

作者: circle119    時間: 11-6-15 07:39

thomas dad

wow tks
作者: thomas_dad    時間: 11-6-15 13:54

其實毋須現在便為此問題煩惱,不如看看叩門的結果再作決定,無論最終選哪一間,只要儘快通知妳放棄的學校,讓學校可以立即作出適當安排便沒大問題,現在不妨平常心地等待吧!

thomas_dad

thomas_dad & all,

其實多日來, 我入左叩門form都有機會interview, 不過都無去, 一心只選開平.

你地對荔天比較熟, 荔天及開平,  2間比較, 你地會選邊間? 小女好動, 聰明, 不過好懶散, 請分享.thanks

thomas_ ...

作者: thomas_dad    時間: 11-6-15 14:14

deleted...

作者: 天瑜    時間: 11-6-15 14:44     標題: 回復 1# thomas_dad 的帖子

作者: thomas_dad    時間: 11-6-15 15:18

同意,一時疏忽,多謝提醒!

thomas_dad

原帖由 天瑜 於 11-6-15 14:44 發表
thomas_dad,

[40網] 深水埗區小學選校討論

看見內容絕大部分都是圍繞40網的"官津小學"。

我覺得列明會好DD!

THANKS FOR YOUR EFFORT!

作者: sasakaka    時間: 11-12-1 23:57

在yahoo 找到這資料,報下比大家睇,順便可以盡量一齊硏究一下每間學校的特色!

李鄭屋官立小學的Banding及校風如何?

1. 收了很多外藉學生(印度、巴基斯坦較多),

所以英文比較好。

2. 但中文較差;

3. 數學普通;

4. 校風普通;但能接受不同國家的文化。

5. 應有精英班; 精英班常派往嘉道理官立中學。

6. 學生若派不到嘉道理官立中學就常讀直資

英中---地利亞修女書院。

7. 中文也好的精英班學生可派到 band one 名校,

不是精英班學生不易派得好。
作者: sasakaka    時間: 11-12-3 01:11

Thanks Thomas dad.

另外,請問一下40網內的津校官校,他們的英文能力如何?
好想知。謝謝!

原帖由 thomas_dad 於 11-6-15 13:54 發表 [u rl=http://forum.edu-kingdom.com/redirect.php?goto=findpost&pid=33743129&ptid=2296945][/url]
其實毋須現在便為此問題煩惱,不如看看叩門的結果再作決定,無論最終選哪一間,只要儘快通知妳放棄的學校,讓學校可以立即作出適當安排便沒大問題,現在不妨平常心地等待吧!

thomas_dad

...

作者: MuiMuiQQ    時間: 11-12-3 14:24

請問大坑東宣道如何?

佢升中首三志願都有90%, 大家請給意見 :)

Thx ~
作者: thomas_dad    時間: 11-12-3 20:34

hi sasakaka,

我之前也曾對此校有憧憬,但最終沒選,也慶幸免卻入學後馬上轉校的麻煩。

此校最大的問題是南亞族裔佔絕大多數,教學程度和質素受限於學生的水平和家庭的支援不足。

着眼英文小學而忽略整體水平恐會得不償失,此校應非首選。

thomas_dad

原帖由 sasakaka 於 11-12-1 23:57 發表
在yahoo 找到這資料,報下比大家睇,順便可以盡量一齊硏究一下每間學校的特色!

李鄭屋官立小學的Banding及校風如何?

1. 收了很多外藉學生(印度、巴基斯坦較多),

所以英文比較好。

2. 但中文較差;

3. 數學普通;

...

作者: thomas_dad    時間: 11-12-3 20:50

hi,

以我理解,40網內的官津小學的英語水平受限於派位及整體學生的水平參差,不可能像名校般經過篩選和較多的資源支持英語學習,故不能跟該類學校直接比較。

正常情況,無論是一般官津學校,以至直資和私立,很多成績出眾的學生並非單靠學校,反而家庭支援才是主因,故此,家長如希望小朋友英文好,在家庭方面一定要有額外支援才有較大機會。另外,每間小學都會有額外資源幫助每科表現特別傑出的學生,例如英語話劇班和英文朗誦比賽等,只要家長和小朋友一起努力,即使在一般官津小學亦能取得很好的英語水平和成績。

thomas_dad

原帖由 sasakaka 於 11-12-3 01:11 發表
Thanks Thomas dad.

另外,請問一下40網內的津校官校,他們的英文能力如何?
好想知。謝謝!

作者: thomas_dad    時間: 11-12-3 20:58

hi MuiMuiQQ,

個人覺得大坑東宣道屬可接受選擇,每級有四班,人數不算太少。不過如果位置不是太大問題的話,我還是會傾向先選較熱門的學校。

thomas_dad

原帖由 MuiMuiQQ 於 11-12-3 14:24 發表
請問大坑東宣道如何?

佢升中首三志願都有90%, 大家請給意見 :)

Thx ~

作者: WhiteBerry    時間: 11-12-5 10:34

thomas_dad, 請問長沙灣協和小學如何呢?英語及整體學生成績、得育好嗎? Thank you!
作者: thomas_dad    時間: 11-12-5 11:03

hi WhiteBerry,

長沙灣協和小學、瑪利諾神父教會小學和荔枝角天主教小學在這區算是最熱門的三間,整體學生的成績算不錯,至於德育、英語有可能視乎個別學生不同,但總體上應該算不錯吧!三間學校各有特色和所長,應該在伯仲之間。可參觀各校的開放日、學生表現,再行判斷。

thomas_dad

原帖由 WhiteBerry 於 11-12-5 10:34 發表
thomas_dad, 請問長沙灣協和小學如何呢?英語及整體學生成績、得育好嗎? Thank you!

作者: WhiteBerry    時間: 11-12-5 11:09     標題: 回復 79# thomas_dad 的帖子

thomas_dad, 真多謝你得分享!
作者: bee918    時間: 11-12-5 13:27

想問問沒有宗教信仰, 是否不應把教會學校排在首位? 即瑪小, 大坑東等是不用考慮了?
作者: thomas_dad    時間: 11-12-5 16:22

hi bee918,

對大部份家長來說,宗教信仰都不是最主要考慮。反而學校的整體表現、學生質素及家庭環境比較着重。

本人無宗教信仰,但較為抗拒佛、道、儒等學校。其他的影響不太大,不過,現在小朋友讀天主教,也會比較上傾向於相同宗教,希望小朋友不用重新適應。

thomas_dad

原帖由 bee918 於 11-12-5 13:27 發表
想問問沒有宗教信仰, 是否不應把教會學校排在首位? 即瑪小, 大坑東等是不用考慮了?

作者: law_panda    時間: 11-12-5 18:56

Thank you very much for the fruitful information.......
作者: puibb    時間: 11-12-5 23:36     標題: 回復 42# HelenGE 的帖子

請問聖方濟愛德又如何?
功課量ok?
20 marks sure win?
作者: thomas_dad    時間: 11-12-6 01:49     標題: Post #4 for 2009-2010

我剛剛完成40網所有派位小學的資料更新,今次比較多學校暫沒辦法找到她們2009-2011的升中派位紀錄,其他的都根據派第1志願和首3或5志願作出排位,經過「估計」調整,希望能大致反映排名,給各位較清晰的參考。

請注意排名主要依次以學術、校風和評語作排序。但請自行分析以首志願比率或首3志願比率的排序會有變更、另學生選校進取或保守亦直接影響比率的升降。名次較前的學校一般比較谷,想子女輕鬆和愉快學習便要考慮清楚了。

學校
資料來源
年度
第一志願
首三志願
調整後

荔天
校務報告
2010-2011
90.34
93.74
91.47

大坑東宣道
校務報告
2010-2011
87.00
98.00
90.67

聖安德烈
網頁資料
2010-2011
82.70
92.70
86.03

瑪小
校務報告
2009-2010
78.40
85.80
80.87

開平
校務報告
2010-2011
76.00
92.00
81.33

善導
網頁資料
2009-2011
72.90
88.40
78.07

愛德
網頁資料
2010-2011

90.00
72.00

協和上午

2010-2011

嘉靈
校務報告
2010-2011
67.90
78.20
71.33

聖多馬
網頁資料
2010-2011

聖紀文
周年報告
2010-2011

80.00
70.00

基福

2010-2011

福榮街官立
學校報告
2010-2011
54.00
82.00
63.33

深水埗官立
校務報告
2010-2011
42.00
64.00
49.33

白田天主教
校務報告
2010-2011
39.06
71.10
49.74

街坊福利會
網頁資料
2010-2011

78.00
46.80

基愛
校務報告
2010-2011

76.00
45.60

五邑工商
學校報告
2010-2011

李鄭屋

2010-2011

四邑商工

2009-2010

深信
學校報告
2009-2010

以上資料並不反映事實的全部,僅供參考,並不可能十分準確!

thomas_dad

原帖由 thomas_dad 於 11-6-8 00:42 發表
我剛剛完成40網所有派位小學的資料搜集,除了4間學校完全沒辦法找到她們過去的升中派位紀錄,其他的都根據派第1志願和首3或5志願作出排位,經過適當調整,希望能大致反映排名,給各位較清晰的參考。

請注意排名主要依次以學術 ...

作者: MuiMuiQQ    時間: 11-12-8 23:34

Thank u very much ar , thomas_dad

其實我哋係35 校網架... 如果我放棄35 校網(即係放棄九龍成區嘅中學校網), 係咪唔值呢 ?

sorry ar , 有d 離題... 因為家人心思思想搬去西九, 而我哋又完全唔熟悉深水步區嘅小學、中學, 所以想問問意見 :loveliness:

原帖由 thomas_dad 於 11-12-3 20:58 發表

個人覺得大坑東宣道屬可接受選擇,每級有四班,人數不算太少。不過如果位置不是太大問題的話,我還是會傾向先選較熱門的學校。

thomas_dad

...

作者: thomas_dad    時間: 11-12-9 16:28

如純粹以中學校網計,男仔應該是35網較好,女仔在40網比男仔佔優,可能不輸於35網。

但校網應該不是最重要因素,最重要還是整體性考慮和成績表現等。

如果小朋友還有一段時間才升中學,校網影響更少。

Good luck to you and your child!

thomas_dad

原帖由 MuiMuiQQ 於 11-12-8 23:34 發表
Thank u very much ar , thomas_dad

其實我哋係35 校網架... 如果我放棄35 校網(即係放棄九龍成區嘅中學校網), 係咪唔值呢 ?

sorry ar , 有d 離題... 因為家人心思思想搬去西九, 而我哋又完全唔熟悉深水步區 ...

作者: thomas_dad    時間: 11-12-9 16:59     標題: CMPCTLR0920

please check PM.

thomas_dad
作者: bee918    時間: 11-12-12 13:18

明白. 天主教和基督教辦的學校一般都很注重教學和個人修養. 但是沒有宗教分數的話, 不是很難被取錄嗎?

原帖由 thomas_dad 於 11-12-5 16:22 發表
hi bee918,

對大部份家長來說,宗教信仰都不是最主要考慮。反而學校的整體表現、學生質素及家庭環境比較着重。

本人無宗教信仰,但較為抗拒佛、道、儒等學校。其他的影響不太大,不過,現在小朋友讀天主教,也會比較上傾向於 ...

作者: MuiMuiQQ    時間: 11-12-12 13:56

Thank u very much ar ^_^

原帖由 thomas_dad 於 11-12-9 16:28 發表

如純粹以中學校網計,男仔應該是35網較好,女仔在40網比男仔佔優,可能不輸於35網。

但校網應該不是最重要因素,最重要還是整體性考慮和成績表現等。

如果小朋友還有一段時間才升中學,校網影響更少。

Good l ...

作者: thomas_dad    時間: 11-12-13 11:21

hi bee918,

有宗教分機會是大一點,但沒有宗教分也不代表很難被取錄,以我所知,很多天主教或基督教小學的學生都是沒宗教分的,最低限度我和很多認識的家長都是這樣。所以不用擔心這個問題。

thomas_dad

原帖由 bee918 於 11-12-12 13:18 發表
明白. 天主教和基督教辦的學校一般都很注重教學和個人修養. 但是沒有宗教分數的話, 不是很難被取錄嗎?

作者: ngwong2    時間: 12-1-9 15:57

40區首選係荔天,咁第二呢?
作者: ngwong2    時間: 12-1-9 16:04

我仔當年讀善導上午校,依家係長天讀中五.
作者: iluvchun    時間: 12-1-13 16:42

我囡囡只係讀緊k1, 不過已經開始做緊小學research
我既首選係旅小, 我覺得佢程度唔淺但又唔會似其他排名較好既小學咁谷

作者: onelokgor    時間: 12-3-23 14:52

hi thomas_dad,
你好~ 呀女只得15分, 你覺得瑪小好d定荔天好d? 我仲心大心細報65網好定40網好! 如果瑪小有8成直上中學又好吸引, 但今年開始小班..競爭又大左了.......
作者: thomas_dad    時間: 12-3-26 00:05

回復 onelokgor 的帖子

hi onelokgor,

我覺得兩間都是好學校,分別不大。因瑪小有直屬中學,故會看高一線,但缺點是女生的校服對一些家長不能接受,所以請注意這一點。至於機會不用太在意,謀事在人,成事在天,儘力幫小朋友打好一點基礎,將來自會找到好的學校。

thomas_dad

作者: Yvonnehoney    時間: 12-3-26 10:22

hi thomas_dad,
你好~ 我老公是協上的畢業生, 所以阿仔如申請協上應有20分, 但我不知協上的成績, 校風和操行如何? 不知你可否給予一些意見呢? 十萬個感激!!!
作者: apsm    時間: 12-3-26 12:51

作者: onelokgor    時間: 12-3-26 14:12

thomas_dad 發表於 12-3-26 00:05
回復 onelokgor 的帖子

hi onelokgor,

女生的校服<--是旗袍嗎? 我又無乜所謂, 哈哈~ 多謝你既意見先~
作者: winwin0201    時間: 12-4-2 16:17

我想問一下小1統1派位選校要選多少間??

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5