教育王國

標題: 荃灣區成續最好小學 [打印本頁]

作者: moon11    時間: 11-6-6 21:08     標題: 荃灣區成續最好小學

在隔離web site站見到有人話馬灣果間馬灣基慧小學成續己經進身荃灣區NO1,追過左荃官及浸聯,唔知真定假????

有無人聽過呢???
我只知到佢地公開講左 TSA成續在全港排頭10%內.......
作者: mio8390    時間: 11-6-6 21:21

我不清楚,但我同事的太太是小學老師,住在荃官左近,但她也要她的囡囡報讀這間馬灣基慧小學,我看應該唔差。
作者: pin    時間: 11-6-6 21:28

好似浸聯、馬灣、官小
作者: DaddyX    時間: 11-6-6 21:36

作者: redkoni    時間: 11-6-6 21:40

原帖由 moon11 於 11-6-6 21:08 發表
在隔離web site站見到有人話馬灣果間馬灣基慧小學成續己經進身荃灣區NO.1,追過左荃官及浸聯,唔知真定假????

有無人聽過呢??? 我只知到佢地公開講左 TSA成續在全港排頭10%內....... ...

好像浸聯最受歡迎.
作者: moon11    時間: 11-6-6 21:46

原帖由 DaddyX 於 11-6-6 21:36 發表
請問邊度有TSA成續在全港排位 ??

TSA成續好似一般無公布,  係馬灣基灣個校監公開講出黎先知, 佢地話馬灣基 TSA成續在全香港係排頭10%內。
作者: DaddyX    時間: 11-6-6 22:19

作者: kinheimom    時間: 11-6-6 22:38

應該睇升中派位既band 1 banding 最準
作者: 小伊    時間: 11-6-6 22:55

何謂排頭10%內?全級學生都排10%內?全港無一間小學做得到!
作者: redkoni    時間: 11-6-6 23:03

原帖由 kinheimom 於 11-6-6 22:38 發表
應該睇升中派位既band 1 banding 最準

無錯,TSA對升中派位毫無幫助,識飛對學生都無作用,只對學校有作用.
作者: DaddyX    時間: 11-6-6 23:11

作者: moon11    時間: 11-6-6 23:17

原帖由 redkoni 於 11-6-6 23:03 發表

無錯,TSA對升中派位毫無幫助,識飛對學生都無作用,只對學校有作用.

唔明tim???

TSA 成績乜捂係代表左學校的整體水平發展嗎,  若馬灣基慧學生平均在TSA取得高成績, 何解對學生無用呢??????

甘究竟又點為之好呢?????
作者: moon11    時間: 11-6-6 23:22

原帖由 小伊 於 11-6-6 22:55 發表
何謂排頭10%內?全級學生都排10%內?全港無一間小學做得到!

頭10%最佳成積小學
作者: redkoni    時間: 11-6-6 23:28

原帖由 DaddyX 於 11-6-6 23:11 發表

請問對學校有什麼用?

學校的評分(TSA)與升中派位Banding完完全全無關連!
學校評分好,同政府攞錢可以大聲d
作者: kinheimom    時間: 11-6-6 23:31

學校有幾多band 1 位應由PS1 去決定, 而通常家長去決定邊間小學多數睇佢地有幾多band 1 位去決定, TSA個role係點我5係好清楚

馬灣基慧係6年前係葵青係好一般既學校, 因為位置遠,真係5多人簡,可能呢幾年升呢左我就5肯定,但如果誇到全港頭10名又真係無聽過囉

小學,葵青網都係仁立,仁紀,荃灣都係荃官/浸聯掛
作者: redkoni    時間: 11-6-6 23:32

原帖由 moon11 於 11-6-6 23:17 發表

唔明tim???

TSA 成績乜捂係代表左學校的整體水平發展嗎,  若馬灣基慧學生平均在TSA取得高成績, 何解對學生無用呢??????

甘究竟又點為之好呢?????

學校評分(TSA)好d,同政府攞錢攪projects容易d,你可以說對學生間接有用ge,咁我改話有用lor.
作者: kinheimom    時間: 11-6-6 23:39

咁其實馬灣基慧有幾多band 1 組別既學生呢? 即使仁立超過50%都無聽過校長講佢地tsa既成績係點wor!
作者: DaddyX    時間: 11-6-6 23:43

作者: redkoni    時間: 11-6-6 23:55

原帖由 kinheimom 於 11-6-6 23:39 發表
咁其實馬灣基慧有幾多band 1 組別既學生呢? 即使仁立超過50%都無聽過校長講佢地tsa既成績係點wor!

從這個馬灣基慧升中派位成績估都是最多50%Band1.這個派位成績也與TSA絕無關係.

http://www2.hkedcity.net/citizen_files/aa/cj/so1974/public_html/secondary2010.htm
作者: miffywen    時間: 11-6-6 23:57

呢幾年馬基的派位band1達60%, 呢幾年學生更考到區外名校及一些傳統名校,
仲有, 馬基學生除學術成績有大進步外, 學生在課外活動的發展亦佳,
可以去 佢地個學校website睇睇啦!

原帖由 kinheimom 於 11-6-6 23:31 發表
學校有幾多band 1 位應由PS1 去決定, 而通常家長去決定邊間小學多數睇佢地有幾多band 1 位去決定, TSA個role係點我5係好清楚

馬灣基慧係6年前係葵青係好一般既學校, 因為位置遠,真係5多人簡,可能呢幾年升呢左我就5 ...

作者: redkoni    時間: 11-6-7 00:01

原帖由 DaddyX 於 11-6-6 23:43 發表
Thanks rekoni
如果唔計$, TSA 是不會影響學生派位?
是否只受之前pre s1 影響?

Yes,TSA 是不會影響學生派位.
升中派位決定於學生的Banding,而學生的Banding決定於1.學生呈分試校內名次,2.之前指定兩屆Pre-S1 HKAT
作者: redkoni    時間: 11-6-7 00:45

原帖由 miffywen 於 11-6-6 23:57 發表
呢幾年馬基的派位band1達60%, 呢幾年學生更考到區外名校及一些傳統名校,
仲有, 馬基學生除學術成績有大進步外, 學生在課外活動的發展亦佳,
可以去 佢地個學校website睇睇啦!

...

這是學校website的09-10年度中學派位結果
獲派首三志願達87% 獲派英文中學達58% 獲派Band 1中學達66%

荃灣及葵青區中學

人數

可風中學(嗇色園主辦)

荃灣官立中學

荃灣公立何傳耀紀念中學

中華傳道會安柱中學

聖公會林護中學

佛教善德英文中學

天主教母佑會蕭明中學

保祿六世書院

順德聯誼會李兆基中學

寶安商會王少清中學

東華三院陳兆民中學

東華三院伍若瑜夫人紀念中學

保良局八三年總理中學

保良局李城壁中學

中華基督教會全完中學

荃灣聖芳濟中學

廖寶珊紀念書院

樂善堂顧超文中學

博愛醫院歷屆總理聯誼會梁省德中學

保良局姚連生中學

樂善堂梁植偉紀念中學

皇仁舊生會中學

仁濟醫院林百欣中學

葵涌蘇浙公學

聖公會李炳中學

紡織學會美國商會胡漢輝中學

他區中學

拔萃女書院

聖保羅男女中學

聖士提反書院

英華書院

聖保羅書院

中華基督教會銘基書院

沙田蘇浙公學

沙田循道衛理中學

香港九龍塘基督教中華宣道會鄭榮之中學

聖羅撒書院

賽馬會體藝中學

沙田培英中學

聖芳濟書院

香港管理專業協會李國寶中學

香港神託會培基書院

基督教崇真中學

保良局顏寶鈴書院

播道中學

林大輝中學

港青基信書院

德貞女子中學

嗇色園主辦可藝中學

滙基書院

學生人數共158人,但我數到約80人派去所謂Band1中學,即是起碼有80人Band1,如果你說Band1達60%,即是有95人Band1,換言之有15人Band1派咗Band2,慘lor!
作者: 小伊    時間: 11-6-7 15:55

中学都唔会分banding架,你这样的计算落差会好大.
作者: redkoni    時間: 11-6-7 16:51

原帖由 小伊 於 11-6-7 15:55 發表
中学都唔会分banding架,你这样的计算落差会好大.

Hey,我都無認同中學分Banding,所以我只說"所謂Band1中學",但小六學生有分Banding wor,如果有家長說這學校Band1學生達60%,這校有95人屬Band1有什麼落差,還是你是指該家長報料有落差,請指教?佢地校網話自己"獲派Band 1中學達66%" 添,你不妨去問學校那些叫"Band1中學"吧,順道問埋該校的行政人員有否誤導家長,"Band1中學"不是我創造出來,連佢地學校都咁講,雖然我是上來吹水,但對"落差"都很謹慎,不會老作,學校作為教育工作者,你認為是否應該對"落差"更加謹慎?或許你有高見解釋這95人Band1學生應該是怎樣分佈於這大堆中學,願聞其詳.
作者: kswiss    時間: 11-6-7 17:10

作者: 小伊    時間: 11-6-7 18:06

无错,好多中学校长都以band 1学校自居,但实际上亦收不少band2学生。这就是关键所在。
作者: redkoni    時間: 11-6-7 18:17

原帖由 kswiss 於 11-6-7 17:10 發表
以我對此類地區小學既認識, 或者可以從學校寫出嚟既數字推斷你既既疑問.

學校所指的95人, 係指所派佢地認為band1中學的數字. 但學校認為既 band1係跟一般家長認為的不一樣, 明白嗎? 所以便出現你所講的落差.

其實 ...

你倒像基灣肚裹的蟲(說笑吧),你這說法我認為才是造成"落差"的核心問題.評估這個"落差"首先要從大家對一間甚麼中學的認知開始,無論是我那個扮有邏輯的推斷,或者學校的自我陳述,都是有主觀性,我得承認有主觀性便一定有落差.
作者: redkoni    時間: 11-6-7 18:19

原帖由 小伊 於 11-6-7 18:06 發表
无错,好多中学校长都以band 1学校自居,但实际上亦收不少band2学生。这就是关键所在。

這也是事實,但騙不到精明的父母.
作者: kswiss    時間: 11-6-7 18:33

作者: kswiss    時間: 11-6-7 18:39

作者: moon11    時間: 11-6-7 21:26

以活動教學學校來說, 馬基成績萛是不錯了(共158人), , 單看派位都幾好, 甚至包括一些老牌傳統名校 (拔萃,聖保羅男女 , 聖士提反, 聖保羅書院...),

升中區域廣闊, 以一間不谷學生的學校來說, 真是好難得。

比起傳統勁谷型學校有差嗎?????
作者: kinheimom    時間: 11-6-7 21:47

我就2睇囉,因為我覺得學校領導在簡介會講得太"行",有些家長未必上BK去verify, 就會令到人misleading ~

看他派位比率,因為160個人,所以band 1 百分比會被拉高,這個都5所謂,各有各做,但如果將一些數據演繹成 ~ 全港TSA最好既10間,荃灣最好成績既一間, 我自己就5係好buy ~ 因為佢地既band 1 , 以可風為主, 但其他band 1 頭既中學例如林護, 安柱, 荃官都5係好多, 咁仁立/仁紀去咁多林護都無用呢d gimmick, 即使善德/李兆基收咁多林金電/主恩,人地都5會咁樣做
作者: redkoni    時間: 11-6-7 23:54

原帖由 kswiss 於 11-6-7 18:33 發表
所以學校所 quote 的數字的可信性, 真要靠家長自己理智的分析, 否則容易被誤導. 我都唔明, 這些地區學校總喜歡把區外的直資中學全算入 band1, 可知這些其實係 band 2, 更不是家長喜歡的學校. 以我個人認為, 佢諗住自 ...

咦,我之前的推論只有80人Band1也是同你這個想法去拉出來,但為免得罪人,不如就公平d說基灣舊年小六有50-60% Band1學生la. 這個成績比較政府的標準33.33%巳經是很不錯. 至於是否荃灣區成績最好小學,我覺得單以TSA去評價未免思想太單純.
作者: kswiss    時間: 11-6-8 00:18

作者: redkoni    時間: 11-6-8 00:41

原帖由 kswiss 於 11-6-8 00:18 發表
講真, 只有6個去咗區外既直資學生較突出, 其餘跟一般較受家長歡迎既荃灣區小學差不多.

agreed
作者: wtma    時間: 11-6-8 12:00

完全同意各位的分析!
作者: WowWow    時間: 11-6-9 13:04

原帖由 kswiss 於 11-6-8 00:18 發表
講真, 只有6個去咗區外既直資學生較突出, 其餘跟一般較受家長歡迎既荃灣區小學差不多.

讚成! 這學校也是標榜活動教學, 但課程唔會好深, 都是水評級! 我識人讀荃灣首三英中的, 都說好top成績的不是來自這小學, 所以說它是荃灣之top頗令人懷疑! 其實, 個人想法, 如果識人在荃葵英中讀書的人, 是否可以問班中成績好的學生來自那些小學, 便可以比較到那些小學的學生叻d喇!
作者: Gabrielma    時間: 11-6-9 13:36

每個家長都有自己的尺, 我心頭唔高, 如果阿囝派到如八三總理, 王少清我都己經好開心!  

精明的家長唔會只看成績, 而係整體是否適合自己的小朋友, 所謂一山還有一山高, 間間學校都有band 1, 2, 3 學生.

個人意見, 除了睇派band 1外, 其實家長也應該看一看小學的band 3比例 (雖然大多數小學欠奉), 因為band 3比例少, 代表學生成績比較平均, 也不失為一所好小學.

原帖由 kswiss 於 11-6-7 17:10 發表
以我對此類地區小學既認識, 或者可以從學校寫出嚟既數字推斷你既既疑問.

學校所指的95人, 係指所派佢地認為band1中學的數字. 但學校認為既 band1係跟一般家長認為的不一樣, 明白嗎? 所以便出現你所講的落差.

其實 ...

作者: catyam    時間: 11-6-9 13:40

完全同意!

原帖由 Gabrielma 於 11-6-9 13:36 發表
每個家長都有自己的尺, 我心頭唔高, 如果阿囝派到如八三總理, 王少清我都己經好開心!  

精明的家長唔會只看成績, 而係整體是否適合自己的小朋友, 所謂一山還有一山高, 間間學校都有band 1, 2, 3 學生.

個人意見,  ...

作者: w_y    時間: 11-6-9 13:49

原帖由 Gabrielma 於 11-6-9 13:36 發表

個人意見,  ...

作者: BookloverJ    時間: 11-9-20 15:52

作者: yypapa    時間: 11-9-20 16:59

最近上過一間 Fencing school, 先知道馬灣基慧嘅 Fencing team 相當傑出。如以 Fencing 做標準, 馬灣基慧的確係荃灣第一,  更可能係全港 top 10

致於成績, 跟本無一個正式排名, 只有在家長心中,馬灣基慧係荃灣好受歡迎就係事實。

2 年前曾參觀果呢間學校, 介紹既同學一直用廣東話, 去到英文 corner 轉台用英文介紹, 嚇咗我一跳, 流利程度比美讀國際學校嘅學生, 完全無港音。追問下, 佢仲好 humble 咁話自已一直對英文好有興趣, 比我再追問後先話自己有take 英國文化協會啲 course.  呢位同學100分 (in terms of both languange skills and maturity) !!

送個 "Like" 比馬灣基慧 !!
作者: ms.aeroplane    時間: 11-9-23 12:19     標題: 回復 42# yypapa 的帖子

點解小朋友講得英文好,你唔係應該LIKE 英國文化協會,點解LIKE基慧?
好多小朋友講英文好,好多時係屋企有語境比佢,又或者出去學...!未必真係小學一手一腳教出嚟...再者學校必定會揾D最TALK得果D做PRESENT架LA...!反而係睇返普遍學生程度去到邊....!
作者: miffy    時間: 11-9-23 13:01

作者: tonychu    時間: 11-9-23 13:14

就其校網所顯示有70%升中入到band1是可以的,如果每個人入到個網站入面都只睇標題,唔睇內容,便可以了,但睇咗內容仍然信的,都大有人在,根本唔係人人都對中學banding咁了解,所以咪一知半解咁信以為真吧,心水清的便識分辨其可信性......但某些家長真的不用講到自已小朋友間學校是全區第一囉,咁樣會對其它同區學校唔公平的........
作者: Gabrielma    時間: 11-9-23 13:38

各家長熱烈討論, 正正是在幫人賣廣告 !
作者: redkoni    時間: 11-9-23 15:09

原帖由 miffy 於 11-9-23 13:01 發表
呢d我眼見的band one, 共60人, 除158人 = 37%

呢埋學校仲有d係band one尾, 同學校公佈65%, 差好遠

你咁老實! 我早前巳經留手, 算喇, 咪當Band1派Band2囉, 唔好彩啫, 非戰之罪.
作者: gracelam    時間: 11-9-24 22:21     標題: 回復 4# miffy 的帖子

王少清現在升呢至band 1,有錯請指教!
作者: ha!    時間: 11-9-24 23:39

作者: ohmama    時間: 11-9-27 01:52

王少清升呢, 係因為好多band one 學生會將之排在第二或第三志願作保險, 不夠運的top student 會跌入王少清, 所以王少清不斷上升.

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5