教育王國

標題: 東區BANK 2 BANK 3 學校, 排位 [打印本頁]

作者: kuromima    時間: 11-6-7 14:34     標題: 東區BANK 2 BANK 3 學校, 排位

小女, 今年成績, 一落千丈.. ...加上減班,
可能跌到BANK 2 尾, BANK 3
因之前無想過會跌那么多..
所以無注意BANK 2 , BANK 3 中學 (東區) , 請問可否告知應何選呢?
作者: hw1115    時間: 11-6-7 16:04

原帖由 kuromima 於 11-6-7 14:34 發表
所以無注意BANK 2 , BANK 3 中學 (東區) , 請問可否告知應何選呢? ...

咁快考完呈分試啦?
作者: kuromima    時間: 11-6-8 09:50     標題: 回覆 1# hw1115 的文章

未... 系上次第二次評時, 成績嚴重下滑, 今次温書...感覺更差.... 今日開始考了... 但有很多未温.. 及未熟.... 相信應更差了....
作者: kuromima    時間: 11-6-8 09:52     標題: 回覆 1# kuromima 的文章

我是在問港島東區....
作者: ac602    時間: 11-6-8 21:30

作者: sbb3    時間: 11-6-9 09:06

港島民生書院已轉了英中.
作者: ac602    時間: 11-6-9 11:03

作者: kuromima    時間: 11-6-9 13:11

thank you so much your help

it is better for me arrange .....

原帖由 ac602 於 11-6-8 21:30 發表

Following list of secondary schools in Eastern District was done by khmama last year.   Some of the information may not be up-to-date (e.g. Munsang College has already changed to EMI school already). ...

作者: maglam1985    時間: 11-6-9 23:17

原帖由 kuromima 於 11-6-7 14:34 發表
所以無注意BANK 2 , BANK 3 中學 (東區) , 請問可否告知應何選呢? ...

温馨提示:
BANK 應是BAND
作者: kuromima    時間: 11-6-10 15:33

oh , yes ,
so careless
所以個囡似足我..

唉..

原帖由 maglam1985 於 11-6-9 23:17 發表

温馨提示:
BANK 應是BAND

作者: miffy    時間: 11-6-10 15:39

作者: kianmama    時間: 11-6-10 16:11

衛理中學升左Band 1
作者: 靚靚C9    時間: 11-6-11 10:58

原帖由 ac602 於 11-6-8 21:30 發表

Following list of secondary schools in Eastern District was done by khmama last year.   Some of the information may not be up-to-date (e.g. Munsang College has already changed to EMI school already). ...

資料好有用呀!

請問其他區的BANDING LIST 可以邊到找到架?

THANKS
作者: ac602    時間: 11-6-11 14:28

作者: Charlie1978    時間: 11-6-17 17:25     標題: 慈幼英文真的只是band2B嗎?

我仲唸住出年比阿仔讀tim...慈幼唔係band1尾-2頭咩?
作者: 釦:)    時間: 11-6-22 18:17

唔好揀漢華中學...我個女讀緊,成日返黎都話唔開心
作者: accountone    時間: 11-6-24 12:01

唔喺喎,我個女讀得好開心,成績又好,諗住今年同佢搵英中,中二插班,但喺佢話唔轉,雖然讀咗一年,但佢好有歸屬感。
作者: Sindy    時間: 11-6-25 00:50

此表只可以粗略作參考作用,由其係細分ABC既部份,未必準確
作者: wsammy    時間: 11-6-28 11:33

請問中華基金(小西灣)又如何呢?是否很難收生?
謝謝!
作者: 釦:)    時間: 11-7-3 00:10     標題: 回覆 18# accountone 的文章

我個女日日番黎都話老師玩針對,同學又搞埋啲小圈子...
功課又多喎,又唔係特別好添
作者: 機甲神    時間: 11-7-11 18:14

原帖由 釦:) 於 11-6-22 18:17 發表
唔好揀漢華中學...我個女讀緊,成日返黎都話唔開心

你個女唔開心就叫人唔好揀漢華?
你唔可以將你自己D私人事擴大叫人唔好入漢華
作者: mio8390    時間: 11-7-11 18:55

慈幼是Band 2學校。

原帖由 Charlie1978 於 11-6-17 17:25 發表
我仲唸住出年比阿仔讀tim...慈幼唔係band1尾-2頭咩?mouth:" />

作者: JoyLok    時間: 11-7-15 13:27

其實漢華有些什麼優點,可否分享一下?

原帖由 機甲神 於 11-7-11 18:14 發表

你個女唔開心就叫人唔好揀漢華?
你唔可以將你自己D私人事擴大叫人唔好入漢華

作者: 機甲神    時間: 11-7-15 17:26

原帖由 JoyLok 於 11-7-15 13:27 發表
其實漢華有些什麼優點,可否分享一下?

優點就的確唔多,
一來比人一種左派Feel
二來又唔夠中基,劉永生果d出名
不過勝在佢夠活動多,同埋年年band都上升
今次既會考合格率都比上次2010年既高
上次就77點幾%
今次就81點幾%
我比2010年佢個名次你睇
http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2289167&extra=page%3D1&page=1
159名漢華中學2A
同埋都好似想全英中
因為我見佢校網寫住2011年9月開始會有2班英文班(共3班),2010年果時只係得1班英文班
同埋校風比起以前西環果間既漢華真係好左好多
同埋佢都同3間澳洲大學有共識,只要有一定既分數就可以直升上去,我地稱為直屬,同埋都叫佢拎唔少獎,收既學生BAND年年都上升
作者: 機甲神    時間: 11-7-15 17:28

打錯,係見佢,唔係叫佢
作者: JoyLok    時間: 11-7-16 21:47

請問校風如何?老師又怎樣?係咪好多功課?
作者: JoyLok    時間: 11-7-16 21:50

今年有幾個朋友英文唔合格都收左!
作者: 機甲神    時間: 11-7-17 00:37

原帖由 JoyLok 於 11-7-16 21:50 發表
今年有幾個朋友英文唔合格都收左!

話左係UP緊GRADE學校+唔係太出名+左派
同埋計BANDING唔係計學生質素
係計6科14分比同科優良率
校風上面講左,自睇
由於該校係直資校,所以老師都會比心機教

家課政策

• 中文、英文、數學初中每周不少於三次家課,高中每周不少於兩次。
  • 其他科目每周不少於一次家課。
  • 每學年至少有一次「非作業簿」(創意)作業,例如報告、模型、剪報等具創意作業。
評估政策
  • 中一至中五級平時成績佔40% (當中20%為持續評核分數,20%為測驗分數),考試成績佔60%;中六級平時成績佔30% (當中10%為持續評核分數,20%為測驗分數),考試成績佔70%。
  • 持續評核可包括默書、功課、專題研習或上課表現等。
  • 每學期中文、英文、數學三科最少兩次測驗,其餘各科一次測驗 (不包括小測驗)。

家課政策

• 中文、英文、數學初中每周不少於三次家課,高中每周不少於兩次。
  • 其他科目每周不少於一次家課。
  • 每學年至少有一次「非作業簿」(創意)作業,例如報告、模型、剪報等具創意作業。
評估政策
  • 中一至中五級平時成績佔40% (當中20%為持續評核分數,20%為測驗分數),考試成績佔60%;中六級平時成績佔30% (當中10%為持續評核分數,20%為測驗分數),考試成績佔70%。
  • 持續評核可包括默書、功課、專題研習或上課表現等。
  • 每學期中文、英文、數學三科最少兩次測驗,其餘各科一次測驗 (不包括小測驗)。
功課方面自己睇下面個網:
http://www.honwah.edu.hk/hwpage1/secondary/homework.htm
作者: accountone    時間: 11-7-18 07:49     標題: 回復 29# 機甲神 的帖子

完全同意你嘅分析,校風好,唔認識嘅人就話佢左派,點様左派呢,有冇人識答,請客觀d,勿帶有色眼鏡。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5