教育王國

標題: 有冇人入左田小呀? [打印本頁]

作者: 可愛的天使    時間: 11-6-7 22:07     標題: 有冇人入左田小呀?

有冇人入左田小呀?
作者: CarmanCheng    時間: 11-6-10 13:46

我個囡囡入左呀!!
作者: 可愛的天使    時間: 11-6-10 22:22

原帖由 CarmanCheng 於 11-6-10 13:46 發表
我個囡囡入左呀!!

咁你諗唔諗住讀呀?
作者: CarmanCheng    時間: 11-6-11 12:21

讀呀! 你呢?
作者: 可愛的天使    時間: 11-6-11 18:10

原帖由 CarmanCheng 於 11-6-11 12:21 發表
讀呀! 你呢?
我諗都會讀(如果其他叩門小學唔收既話) 你有冇去叩門呀同埋你第幾志願入架?
作者: CarmanCheng    時間: 11-6-12 10:12

我無去叩門呀....其實係我想入既一間學校....我知好多91網既家長都喜歡沙呂,一呂,培基,梁小呢D出名學校,而我選田小既原因係我囡本身讀救世軍幼兒園,重要的是田小除了重成績外,關顧小朋友的心理同埋品德都做得好好,我唔想個囡係D只顧成績同連興趣班都只係為左出賽攞獎既學校讀,當然有父母期望仔囡好叻好叻,但我唔係囉!
原帖由 可愛的天使 於 11-6-11 18:10 發表
我諗都會讀(如果其他叩門小學唔收既話) 你有冇去叩門呀同埋你第幾志願入架?

作者: 可愛的天使    時間: 11-6-12 10:27

原帖由 CarmanCheng 於 11-6-12 10:12 發表
我無去叩門呀....其實係我想入既一間學校....我知好多91網既家長都喜歡沙呂,一呂,培基,梁小呢D出名學校,而我選田小既原因係我囡本身讀救世軍幼兒園,重要的是田小除了重成績外,關顧小朋友的心理同埋品德都做得好好,我 ...

請問救世軍幼兒園同小學是有聯的嗎? 你怎樣知道這校會關顧小朋友的心理同埋品德呢?
作者: CarmanCheng    時間: 11-6-12 18:50

是有聯繫的,幼校校長亦曾邀請田小校長及學生來演講及表演,我亦親身與田小校長傾談過小學一些問題,校長好友善亦有耐性,學校方面有好多學生支援服務,言語治療,功課輔導,託管班,駐校社工,心理學家等等.....
作者: 可愛的天使    時間: 11-6-12 19:46

原帖由 CarmanCheng 於 11-6-12 18:50 發表
是有聯繫的,幼校校長亦曾邀請田小校長及學生來演講及表演,我亦親身與田小校長傾談過小學一些問題,校長好友善亦有耐性,學校方面有好多學生支援服務,言語治療,功課輔導,託管班,駐校社工,心理學家等等..... ...

明白哂, 星期六就考編班試, 到時小朋友就會到學校看看,希望佢會喜歡學校啦.(因為佢是第一次去這校) 不過考試都有d緊張唔知會考d乜野呢? 你多d入黎衣度傾吓呀.可能第日可以做同班同學. 係呢你要唔要番工架? 會自己湊定會撘校車呀?
作者: CarmanCheng    時間: 11-6-13 10:13

我是全職媽媽,我會自己帶亞女返學, 你呢? 住得遠嗎?
我囡編了西瓜組, 你的小朋友是仔OR囡呢? 你和小朋友都不用緊張考試,當去玩做下練習就可以, 放鬆心情不要給太大壓力

你會去那間小學叩門呀?
作者: 可愛的天使    時間: 11-6-13 11:15

原帖由 CarmanCheng 於 11-6-13 10:13 發表
我是全職媽媽,我會自己帶亞女返學, 你呢? 住得遠嗎?
我囡編了西瓜組, 你的小朋友是仔OR囡呢? 你和小朋友都不用緊張考試,當去玩做下練習就可以, 放鬆心情不要給太大壓力

你會去那間小學叩門呀? ...

我都係全職媽媽, 我住好運中心架, 你呢? 我個係仔仔佢編左入香蕉組. 我而家都唔知自己帶返學好定撘校車好.我會放鬆下架啦, 有叩左胡上, 沙呂, 梁小, 同簫小, 叩咁多間係因我之前唔知田小是怎樣的一間學校, 而家放心左好多就算讀田小都唔會唔開心.
作者: CarmanCheng    時間: 11-6-13 17:38

我住第一城

無論你叩到邊間學校也好, 最重要是小朋友讀得開心, 家長唔會有太大壓力就好, 你和仔仔都要加油呀!

咁你幾時先知道結果呢? 因為25/6前田小就要入數買書喇!
作者: CherylMammy    時間: 11-6-13 21:06     標題: 回復 1# CarmanCheng 的帖子

你地好呀,我個囡都係9月入田小,我地三個都唔同組,我囡係係芒果組。
作者: 可愛的天使    時間: 11-6-13 23:21     標題: 回復 12# CarmanCheng 的帖子

我都明白, 所以而家我都想讀田小. 胡上就下星期二或三知道結果. 其如就唔知. 我諗我好大機會入田小. 到時可以互相交流下學習進度.
作者: 可愛的天使    時間: 11-6-13 23:27

係喎! 乜原來分左咁多組. 不過有可能第時編入同一班, 到時仔仔小息時可以同你地d囡囡一齊會冇咁驚. 不過唔知你地d囡囡會唔會唔鍾意同男仔玩呢?
作者: CarmanCheng    時間: 11-6-14 07:48

原帖由 可愛的天使 於 11-6-13 23:27 發表
係喎! 乜原來分左咁多組. 不過有可能第時編入同一班, 到時仔仔小息時可以同你地d囡囡一齊會冇咁驚. 不過唔知你地d囡囡會唔會唔鍾意同男仔玩呢?

哈哈! 我個囡男女都啱玩, 係喎, 介唔介意18/6個日相認下, 我地3個家長一齊聽講座呀?
作者: CarmanCheng    時間: 11-6-14 07:51

原帖由 CherylMammy 於 11-6-13 21:06 發表
你地好呀,我個囡都係9月入田小,我地三個都唔同組,我囡係係芒果組。

歡迎你呀! 你住得近嗎? 要唔要搭校車返學?
作者: CherylMammy    時間: 11-6-14 09:32

原帖由 CarmanCheng 於 11-6-14 07:51 發表

歡迎你呀! 你住得近嗎? 要唔要搭校車返學?

我本身住馬鞍山,我奶奶住博康村。 我囡會係奶奶帶返學所以唔使搭校車。
作者: CarmanCheng    時間: 11-6-14 09:46

原帖由 CherylMammy 於 11-6-14 09:32 發表

我本身住馬鞍山,我奶奶住博康村。 我囡會係奶奶帶返學所以唔使搭校車。

即係你囡會係奶奶到住?
作者: 可愛的天使    時間: 11-6-14 10:11     標題: 回復 16# CarmanCheng 的帖子

都好呀, 點相認呀? 不過我老公果日又話去, 等我問問佢可唔可以唔好阻住我地傾叫佢唔好去先.

作者: CarmanCheng    時間: 11-6-14 10:21

原帖由 可愛的天使 於 11-6-14 10:11 發表
都好呀, 點相認呀? 不過我老公果日又話去, 等我問問佢可唔可以唔好阻住我地傾叫佢唔好去先.

唔好啦, 叫埋爸爸一齊去啦, 一齊傾同聽, 我唔介意呀! 相認當然是交換電話 或者 約係學校門口等埋一齊入囉!
作者: 可愛的天使    時間: 11-6-14 10:54     標題: 回復 21# CarmanCheng 的帖子

咁樣...好啦就預埋佢啦. 咁係學校門口等埋一齊入. 因我pm功能用唔到發出唔到所以留唔到電話比你, 一係你留比我(我可看到pm)我再打比你咪有我電話law. 好唔好?
作者: CherylMammy    時間: 11-6-14 12:20

原帖由 CarmanCheng 於 11-6-14 09:46 發表

即係你囡會係奶奶到住?

唔係呀,我每日放工會返奶奶度食飯,食完會同阿囡一齊返屋企,早上老公會帶阿囡過去比奶奶同佢食早餐然後返學。
作者: CarmanCheng    時間: 11-6-14 14:56

原帖由 可愛的天使 於 11-6-14 10:54 發表
咁樣...好啦就預埋佢啦. 咁係學校門口等埋一齊入. 因我pm功能用唔到發出唔到所以留唔到電話比你, 一係你留比我(我可看到pm)我再打比你咪有我電話law. 好唔好? ...

好! 我PM 我MOBILE俾你....
作者: CarmanCheng    時間: 11-6-14 15:02

原帖由 CherylMammy 於 11-6-14 12:20 發表

唔係呀,我每日放工會返奶奶度食飯,食完會同阿囡一齊返屋企,早上老公會帶阿囡過去比奶奶同佢食早餐然後返學。

咁都幾好喎, 咁你會唔會叫奶奶送飯俾亞囡呀第日? 我打算送飯
作者: abbymok    時間: 11-6-14 17:24

本來我都心大心細架!不過聽完妳地咁講,我都安心咗好多呀!
作者: CherylMammy    時間: 11-6-14 17:36

原帖由 abbymok 於 11-6-14 17:24 發表

Hi, 你第幾志願入田小呀?
作者: CarmanCheng    時間: 11-6-14 17:42

原帖由 abbymok 於 11-6-14 17:24 發表

歡迎你呀!
作者: bobo2001    時間: 11-6-14 22:14

作者: CherylMammy    時間: 11-6-14 22:22

原帖由 bobo2001 於 11-6-14 22:14 發表
你真是一個非常好的媽媽啊, 放心啦, 田小真係一間不錯的學校, 係一間老師校長都非常關愛學生的學校.
田小仲有一個拔尖補底計劃, 某科成績較佳的學生會有培訓班, 成績較弱的學生會安排輔導班, 對不同成績的學生都會 ...

非常多謝你的分享呀,我都認為我個囡入田小一定會讀得好開心ge。 家長義工係咪多數係一至五返學時間做架,我都好有興趣但我是在職媽媽。
作者: CherylMammy    時間: 11-6-14 22:44

原帖由 bobo2001 於 11-6-14 22:14 發表
你真是一個非常好的媽媽啊, 放心啦, 田小真係一間不錯的學校, 係一間老師校長都非常關愛學生的學校.
田小仲有一個拔尖補底計劃, 某科成績較佳的學生會有培訓班, 成績較弱的學生會安排輔導班, 對不同成績的學生都會 ...

可唔可以分享下田小的校風,因為我覺得除成績外校風都非常重要。
作者: 可愛的天使    時間: 11-6-14 22:44

多謝你分享, 咁如果分數中等的同學是否不可參加這個計劃呢(即輔導班)? 你係咪家長義工成員呀? 我都想有時間就做吓家長義工. 另外, 請問學校有冇觀課日架??
作者: CarmanCheng    時間: 11-6-15 07:39

bobo2001

當然歡迎你啦! 我都打算參加義工家長, 到時會見到你嗎?
作者: bobo2001    時間: 11-6-15 12:24

作者: 可愛的天使    時間: 11-6-15 16:35     標題: 回復 34# bobo2001 的帖子

咁家長義工要唔要報名架? 到時一有時間就會做吓架啦.
作者: sandy2008    時間: 11-6-16 06:01

Hi~大家好呀,請大家多多指教!!

我囡都係9月讀田家炳小一呀,我囡係自行20分入田小o架,(我係舊校友),我囡派咗香蕉組,我住博康邨的,係full-time mama!!
作者: CarmanCheng    時間: 11-6-16 07:31

原帖由 sandy2008 於 11-6-16 06:01 發表

我囡都係9月讀田家炳小一呀,我囡係自行20分入田小o架,(我係舊校友),我囡派咗香蕉組,我住博康邨的,係full-time mama!!

你好! 大家交流下啦 都好多全職媽媽
作者: 可愛的天使    時間: 11-6-16 08:54

原帖由 sandy2008 於 11-6-16 06:01 發表

你好! 我個仔都係香蕉組呀! 多D上黎傾吓....
作者: CherylMammy    時間: 11-6-16 09:51

Welcome~ 我識得好多家長住博康邨都會揀朱正賢,可否分享下你ge睇法?
作者: bobo2001    時間: 11-6-16 17:15     標題: 回覆 5# 可愛的天使 的文章

作者: 可愛的天使    時間: 11-6-16 22:27     標題: 回復 40# bobo2001 的帖子

收到, 到時我再留意下.
作者: sandy2008    時間: 11-6-17 21:26

原帖由 CherylMammy 於 11-6-16 09:51 發表

Welcome~ 我識得好多家長住博康邨都會揀朱正賢,可否分享下你ge睇法?

無錯呀,佢地一般都唔揀田家炳的,好似我識阿囡d同學家長多數揀朱正賢,沙田圍胡素貞,多數爭呢2間,話朱小程度高,教高半個學期,沙胡好喎(信胡素貞個名),話田小唔好喎,話佢程度淺,但我同佢地睇法唔同囉,我唔揀朱正賢o係唔想我囡一年級要學埋二年級d嘢(太谷),好大壓力,我唔鍾意,我比較注重間學校老師有冇愛心多一d,多過學校程度深淺,我唔揀沙胡o係睇過小學概覽教職員少過呢2間學校,擔心支援唔夠,而我fd個囝讀緊話佢唔好,老師嘛嘛,所以我都唔會揀佢。

而我揀田小係覺得佢校老師校長/教職員好有愛心,好關愛學生,學生校園生活好開心愉快,學校程度唔淺的,同埋睇過佢升中唔差。
作者: CherylMammy    時間: 11-6-17 22:14     標題: 回覆 1# sandy2008 的文章

多謝你的分享!  我好相信我地ge小朋友會有一個好愉快口既校園生活。  因為我都覺得校長/老師/校務處職員/嬸嬸都好nice。
作者: CarmanCheng    時間: 11-6-18 06:58

原帖由 sandy2008 於 11-6-17 21:26 發表

無錯呀,佢地一般都唔揀田家炳的,好似我識阿囡d同學家長多數揀朱正賢,沙田圍胡素貞,多數爭呢2間,話朱小程度高,教高半個學期,沙胡好喎(信胡素貞個名),話田小唔好喎,話佢程度淺,但我同佢地睇法唔同囉,我唔揀朱正賢o係 ...

完全同意呀! 我都係因為呢D理由擇田小, 我希望小朋友讀得開心, 家長亦開心
作者: lrxsam    時間: 11-6-18 19:40

今日囡囡去了考分班試... 聽佢講完, 真係覺得田小課程會比較淺...有點擔心!

作者: 可愛的天使    時間: 11-6-18 23:27     標題: 回復 45# lrxsam 的帖子

我想人人的程度都不同, 所以如果學校一開始出d好深的題目, 又會比家長話對一個剛剛升小一的學生太難了. 另外個個都唔識做咁就冇乜義意. 我諗你應該看看小一的書本, 再考慮自己的小朋友是否適合, 如果不合適就應該找一間程度較深的學校. 你有冇叩其他小學的門呢?
作者: sandy2008    時間: 11-6-19 03:58

原帖由 CherylMammy 於 11-6-17 22:14 發表
多謝你的分享!  我好相信我地ge小朋友會有一個好愉快口既校園生活。  因為我都覺得校長/老師/校務處職員/嬸嬸都好nice。

唔好客氣,大家多d上嚟交流吓!!

係呢,你決定讀田小未呢?
作者: sandy2008    時間: 11-6-19 04:01

原帖由 CarmanCheng 於 11-6-18 06:58 發表

完全同意呀! 我都係因為呢D理由擇田小, 我希望小朋友讀得開心, 家長亦開心

係呀!!
作者: lrxsam    時間: 11-6-19 04:48

原帖由 可愛的天使 於 11-6-18 23:27 發表
我想人人的程度都不同, 所以如果學校一開始出d好深的題目, 又會比家長話對一個剛剛升小一的學生太難了. 另外個個都唔識做咁就冇乜義意. 我諗你應該看看小一的書本, 再考慮自己的小朋友是否適合, 如果不合適就應該找 ...

有叩門, 但看來都要做定準備入田小...
或者真係要看看佢小一的書本, 和家長自己放多D心力來谷了...
作者: CarmanCheng    時間: 11-6-19 09:45

原帖由 lrxsam 於 11-6-18 19:40 發表
今日囡囡去了考分班試... 聽佢講完, 真係覺得田小課程會比較淺...有點擔心!
你覺得田小考嘅題目太淺嗎? 其實我就覺得分班試主要分普通話上中文課的小朋友, 而中英數方面我覺得每個小朋友程度都係差唔多,因幼稚園教嘅亦唔會太深, 所以小學唔會出太深問題考佢地

作者: 可愛的天使    時間: 11-6-19 10:47     標題: 回復 49# lrxsam 的帖子

還有校長話如果小朋友是叻的便會入拔尖班會比一些深一些課程果d小朋友, 如果你個小朋友是有實力的話會入左果班, 咁就唔使咁煩惱.
作者: 可愛的天使    時間: 11-6-19 10:54

[quote]原帖由 CarmanCheng 於 11-6-19 09:45 發表
carman, 你囡囡有冇話普通話問左乜野問題呀? 我個仔話佢淨講左佢個名, 其他乜都唔識. 唉! 我估佢都入唔到普通班lu. 另外, 你知唔知普通話班係誠,信,愛,勤係邊二班呀?
作者: lrxsam    時間: 11-6-19 21:40

原帖由 可愛的天使 於 11-6-19 10:47 發表
還有校長話如果小朋友是叻的便會入拔尖班會比一些深一些課程果d小朋友, 如果你個小朋友是有實力的話會入左果班, 咁就唔使咁煩惱.

覺得田小的資源係好多...校舍大, 老師多... 應該可以係學術上做好D, 提高總體學生的學習...而不只是某幾個人...因為只有幾個尖子, 在中學派位的學校整體
Banding 係唔會提高...

作者: lrxsam    時間: 11-6-19 21:43

原帖由 可愛的天使 於 11-6-19 10:54 發表
[quote]原帖由 CarmanCheng 於 11-6-19 09:45 發表 http://forum.edu-kingdom.com/images/common/back.gif
carman, 你囡囡有冇話普通話問左乜野問題呀? 我個仔話佢淨講左佢個名, 其他乜都唔識. 唉! 我估佢都入唔到普 ...

除了問名外, 仲有問下小朋友喜歡吃糖果定餅乾多d?
默書時可能用廣東話, 小朋友會易聽得明d...

作者: 可愛的天使    時間: 11-6-20 00:08

原帖由 lrxsam 於 11-6-19 21:40 發表

覺得田小的資源係好多...校舍大, 老師多... 應該可以係學術上做好D, 提高總體學生的學習...而不只是某幾個人...因為只有幾個尖子, 在中學派位的學校整體
Banding 係唔會提高... ...

我都同意你. 但我諗如果有某些學生學習比較差就不可谷了, 還有的是其他學校都是這樣只谷叻既小朋友. 不過我都希望學校唔好忽視在中間的學生.
作者: 可愛的天使    時間: 11-6-20 00:17

原帖由 lrxsam 於 11-6-19 21:43 發表

除了問名外, 仲有問下小朋友喜歡吃糖果定餅乾多d?
默書時可能用廣東話, 小朋友會易聽得明d...

我想問你你小朋友是咩組呀? 我再問亞仔時佢話老師唔係問依個問題(我用普通話問佢), 都唔知佢唔識聽定係乜....亞仔普通話都幾差架, 所以我想佢入普通話班惡補吓.
作者: CarmanCheng    時間: 11-6-20 06:30

原帖由 可愛的天使 於 11-6-19 10:54 發表
[quote]原帖由 CarmanCheng 於 11-6-19 09:45 發表
carman, 你囡囡有冇話普通話問左乜野問題呀? 我個仔話佢淨講左佢個名, 其他乜都唔識. 唉! 我估佢都入唔到普 ...

亞囡話老師問佢地邊個小朋友食糖OR餅乾, 咁我囡話要食餅乾, 老師再問佢食黃色還是白色, 我囡就話要白色, 我問佢多唔多小朋友答老師, 佢話多呀, 好多小朋友都有講普通話, 咁我又唔知邊班係喎

係呢? 你幾時決定讀唔讀田小呀?

作者: 可愛的天使    時間: 11-6-20 08:42

原帖由 CarmanCheng 於 11-6-20 06:30 發表

亞囡話老師問佢地邊個小朋友食糖OR餅乾, 咁我囡話要食餅乾, 老師再問佢食黃色還是白色, 我囡就話要白色, 我問佢多唔多小朋友答老師, 佢話多呀, 好多小朋友都有講普通話, 咁我又唔知邊班係喎

係呢? 你幾時決定讀唔 ...
咁我都打定輸數亞仔入唔到普通話班. 其實我一心都諗住讀架啦. 係佢爸爸唔想姐.
作者: CarmanCheng    時間: 11-6-20 16:19

原帖由 可愛的天使 於 11-6-20 08:42 發表
咁我都打定輸數亞仔入唔到普通話班. 其實我一心都諗住讀架啦. 係佢爸爸唔想姐.

咁再等下消息啦! 叩門要2/7先知, 真係有點遲
作者: bobo2001    時間: 11-6-20 18:17

作者: CarmanCheng    時間: 11-6-20 19:21

原帖由 bobo2001 於 11-6-20 18:17 發表
睇完你地呢幾日的分享, 明白同感受到你地的矛盾同顧慮, 當初也有你地的矛盾心情, 但隨著過去四年的小學生活, 我可以同你地講, 我無後悔比阿囡入田小, 我想信阿囡將來大左, 也會好回味佢的小學生活, 因為真係既精彩,  ...

完全認同, 亦因為咁我先擇田小俾亞囡, 我覺得小朋友讀書好, 自信心係好緊要, 如要去到名校, 每年都墊住個底來上的話, 咩自信心都無晒, 重點會想返學讀書呢?小學唔想讀中學就更加唔駛講啦, 我個人認為係要搵一間適合自己小朋友性格嘅學校, 而唔係搵一間滿足我自己嘅學校俾我囡, 我囡連返適應課也很ENJOY, 所以我很有信心佢係田小會讀得好開心
作者: 可愛的天使    時間: 11-6-20 22:14

原帖由 bobo2001 於 11-6-20 18:17 發表
睇完你地呢幾日的分享, 明白同感受到你地的矛盾同顧慮, 當初也有你地的矛盾心情, 但隨著過去四年的小學生活, 我可以同你地講, 我無後悔比阿囡入田小, 我想信阿囡將來大左, 也會好回味佢的小學生活, 因為真係既精彩,  ...
多謝你既分享, 我個仔仔上星期番田小佢都很開心, 佢自己話要番這間小學, 其他都不要. 我心裡都覺得這小學很適合亞仔. 希望佢一路都會讀得開心.

作者: sandy2008    時間: 11-6-21 06:27

原帖由 可愛的天使 於 11-6-20 08:42 發表

點解呀?
擔心課程程度淺?
作者: sandy2008    時間: 11-6-21 06:34     標題: 回復 59# CarmanCheng 的帖子

吓....咁遲,叩門要2/7先知,咁買咗書既無得退喎,咪好晒錢!
作者: sandy2008    時間: 11-6-21 07:10

十分認同~~
我都係因為咁,我先擇田小俾亞囡,我覺得讀書的路好漫長,打好基礎先至最重要。

我相信我地既小朋友一定有好愉快的小學生活。
作者: sandy2008    時間: 11-6-21 07:18

係呢,你地知唔知2/7,仲有無得買校服呀?
作者: 可愛的天使    時間: 11-6-21 10:01

原帖由 sandy2008 於 11-6-21 06:27 發表

點解呀?
擔心課程程度淺?

因為佢覺得田小試班果日少左好多人去, 咁佢就話這校個個人都唔想讀所以唔去, 要佢個仔讀佢就唉唉唉. 我話少人重好可以多d時間照顧亞仔同埋老師校長好有愛心(聽bk媽咪講架), 我講好多次佢都唔聽, 剩係覺得唔好law. 都唔知要點解釋比佢聽......
作者: 可愛的天使    時間: 11-6-21 10:03

原帖由 sandy2008 於 11-6-21 06:34 發表
吓....咁遲,叩門要2/7先知,咁買咗書既無得退喎,咪好晒錢!
我都唔理其他學校收唔收(更加多數都唔收), 亞仔話佢鐘意田小, 我都打算照入田小了.

作者: 可愛的天使    時間: 11-6-21 10:04

原帖由 sandy2008 於 11-6-21 07:18 發表
係呢,你地知唔知2/7,仲有無得買校服呀?
有呀, 我問個副校長.
作者: CarmanCheng    時間: 11-6-21 16:49

我都要係2/7買多套校服和體育服俾亞囡
作者: lrxsam    時間: 11-6-23 09:06

原帖由 CarmanCheng 於 11-6-21 16:49 發表
我都要係2/7買多套校服和體育服俾亞囡

我估個日都幾多人會買校服...
作者: sandy2008    時間: 11-6-25 04:28

原帖由 可愛的天使 於 11-6-21 10:04 發表
有呀, 我問個副校長.

THX~~
作者: sandy2008    時間: 11-6-25 04:30

原帖由 lrxsam 於 11-6-23 09:06 發表

我估個日都幾多人會買校服...

係呀!
作者: sandy2008    時間: 11-6-25 05:54

原帖由 可愛的天使 於 11-6-21 10:01 發表

因為佢覺得田小試班果日少左好多人去, 咁佢就話這校個個人都唔想讀所以唔去, 要佢個仔讀佢就唉唉唉. 我話少人重好可以多d時間照顧亞仔同埋老師校長好有愛心(聽bk媽咪講架), 我講好多次佢都唔聽, 剩係覺得唔好law.  ...

可能佢唔太了解這校先咁啫,慢慢就唔會咁諗o架啦!:D

少人試班,唔等於個個人都唔想讀所以唔去o架,我諗住自行報佢,我都無去開放日呀嗰d,我由k1已經留意田小(準備),去問讀梗既小朋友/家長呀,周圍收料咁,而且我係91年畢業舊校友 嗰時填鴨式程度都唔差,8-9樣功課 .....雖然和現在相距成20年呀 ,好多嘢都唔同晒....但我既分析o係....一間28年歷史的老牌小學要在沙田91校網仲可以開足4班小一,佢都有佢的實力O架,唔係好快比人殺校了(淘汰)。
作者: 可愛的天使    時間: 11-6-26 01:35

原帖由 sandy2008 於 11-6-25 05:54 發表

可能佢唔太了解這校先咁啫,慢慢就唔會咁諗o架啦!:D

少人試班,唔等於個個人都唔想讀所以唔去o架,我諗住自行報佢,我都無去開放日呀嗰d,我由k1已經留意田小(準備),去問讀梗既小朋友/家長呀,周圍收料咁,而且我係91年 ...

唉! 同佢講左佢就話我多如喎! 不過算啦我今日都交左書溥費. 已成定局.
作者: 可愛的天使    時間: 11-6-26 01:49

今日亞仔上完適應課後好開心, 話今日取了十四張貼紙, 老師話十張就可以取小禮物(仔仔話7月2日會派唔知係唔係), 但係我同佢講7月2日學校畢業禮所以去唔到, 佢唔開心話:咁我一早番田小取左份禮物先再去畢業禮. 我話唔得因為要一早番去幼稚園. 佢就超唔開心啦. 佢真係好麻煩.....
作者: lrxsam    時間: 11-6-26 22:20

原帖由 可愛的天使 於 11-6-26 01:49 發表
今日亞仔上完適應課後好開心, 話今日取了十四張貼紙, 老師話十張就可以取小禮物(仔仔話7月2日會派唔知係唔係), 但係我同佢講7月2日學校畢業禮所以去唔到, 佢唔開心話:咁我一早番田小取左份禮物先再去畢業禮. 我話唔 ...

十四張貼紙, 我囡囡話做題目做好快先有咁多貼紙咋...佢得三張咋, Good Job!
作者: sandy2008    時間: 11-6-27 03:23

原帖由 可愛的天使 於 11-6-26 01:35 發表

唉! 同佢講左佢就話我多如喎! 不過算啦我今日都交左書溥費. 已成定局.

阿囝讀又唔係佢讀..... 唯有當佢唱歌啦~~haha~
作者: sandy2008    時間: 11-6-27 03:36

你地就好啦,囝囝囡囡上得咁開心,恨c我囡啦
佢噚日無得返呀,因為我囡間田幼要停課一星期,22日上午田小打電話嚟,叫我地田家炳幼稚園既小朋友暫停一次先,所以無得上課呀。
作者: lrxsam    時間: 11-6-27 09:25

原帖由 sandy2008 於 11-6-27 03:36 發表
你地就好啦,囝囝囡囡上得咁開心,恨c我囡啦
佢噚日無得返呀,因為我囡間田幼要停課一星期,22日上午田小打電話嚟,叫我地田家炳幼稚園既小朋友暫停一次先,所以無得上課呀。 ...

唔緊要 7 月 2 日仲有... he...he...
作者: 可愛的天使    時間: 11-6-27 09:42

原帖由 lrxsam 於 11-6-26 22:20 發表

十四張貼紙, 我囡囡話做題目做好快先有咁多貼紙咋...佢得三張咋, Good Job!
但係佢而家反而唔知開心,都唔知點同佢講先可以? 我個仔好固執架.
作者: 可愛的天使    時間: 11-6-27 09:43

原帖由 sandy2008 於 11-6-27 03:23 發表

阿囝讀又唔係佢讀..... 唯有當佢唱歌啦~~haha~
係呀! 我而家唔理佢咁多. :loveliness:
作者: 可愛的天使    時間: 11-6-27 09:46     標題: 回復 79# sandy2008 的帖子

你上堂番唔倒, 我就最後果堂番唔倒. 亞仔超唔開心.
作者: CarmanCheng    時間: 11-6-27 16:56

原帖由 可愛的天使 於 11-6-27 09:46 發表
你上堂番唔倒, 我就最後果堂番唔倒. 亞仔超唔開心.

咁你咪要自己帶亞仔出去買校服囉
作者: 可愛的天使    時間: 11-6-28 22:30     標題: 回復 84# CarmanCheng 的帖子

係呀! 去長沙灣買.
作者: jessicabbb    時間: 11-7-8 14:58     標題: 田小

作者: CarmanCheng    時間: 11-8-24 19:12

今日收到田小嘅信....我個女分左入一愛班, 你們D囝囝囡囡入左咩班呀?
作者: 可愛的天使    時間: 11-8-25 17:15

原帖由 CarmanCheng 於 11-8-24 19:12 發表
今日收到田小嘅信....我個女分左入一愛班, 你們D囝囝囡囡入左咩班呀?

我今日都看到呀! 亞仔入左信班.  冇得同你囡囡一班 lu, 你有冇以前同學仔同班呀?
作者: CarmanCheng    時間: 11-9-1 15:32

原帖由 可愛的天使 於 11-8-25 17:15 發表

我今日都看到呀! 亞仔入左信班.  冇得同你囡囡一班 lu, 你有冇以前同學仔同班呀?

有呀!有一個女同學同佢同班....信班都係普通話教中文喎
作者: CarmanCheng    時間: 11-9-1 15:35

今日返來填通告填都隻手都有D痺....
作者: sandy2008    時間: 11-9-2 02:41

原帖由 CarmanCheng 於 11-9-1 15:35 發表
今日返來填通告填都隻手都有D痺....

o係呀,我仲有個細囡k3,填通告填到我呢.......
作者: sandy2008    時間: 11-9-2 02:43

我囡唔同班呀,1誠呀~
作者: CarmanCheng    時間: 11-9-10 10:53

返左學之後先發覺田小都好嚴守紀律,每日集隊時就知,同埋我囡話好驚個訓導主任
作者: bobo2001    時間: 11-9-13 21:22

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5