教育王國

標題: 請分享下48網 派榜結果 [打印本頁]

作者: AnnetteWong    時間: 11-6-10 13:34     標題: 請分享下48網 派榜結果

請分享下48網 派榜結果
作者: kochiman2004    時間: 11-6-10 14:00

派咗去25志願,觀塘樂華村樂善堂楊仲明小學。
作者: amanda_lee1996    時間: 11-6-10 14:05

派咗去4志願, 油塘陳呂重德紀念學校
作者: rayeu160    時間: 11-6-10 14:15

想問問大家排位點排....結果又係點??
作者: AnnetteWong    時間: 11-6-10 17:10     標題: 回覆 2# kochiman2004 的文章

咁你頭3志願係邊間呀?
作者: tedghost    時間: 11-6-10 17:22

作者: lsy9255    時間: 11-6-10 22:04     標題: 回覆 4# amanda_lee1996 的文章

同妳一樣,第4,陳呂重德!有冇人知間學校好唔好?
作者: kochiman2004    時間: 11-6-10 22:22

原帖由 AnnetteWong 於 11-6-10 17:10 發表
咁你頭3志願係邊間呀?

NET 48
1. 聖馬太
2. 基顯
3. 官塘官立
填足30間小學,結果第25意願:『樂善堂揚仲明小學』! 我已問過很多“科林”,應該無人抽獎差過第25意願 ...
作者: amanda_lee1996    時間: 11-6-10 22:23     標題: 回復 7# lsy9255 的帖子

我個幼稚園校長話宜家學校好好, 不過同學仔媽咪話入到尖子班派既中學就好好, 唔係尖子班就唔知啦, 我第一志願(基顯), 第二志願(基法), 第三志願(觀塘官立), 第四志願就係宜家派果間陳呂重德
作者: amanda_lee1996    時間: 11-6-10 22:32

原帖由 kochiman2004 於 11-6-10 22:22 發表

NET 48
1. 聖馬太
2. 基顯
3. 官塘官立
填足30間小學,結果第25意願:『樂善堂揚仲明小學』! 我已問過很多“科林”,應該無人抽獎差過第25意願 ...

我阿仔有兩個同都派咗樂善堂揚仲明小學, 一個11志願, 一個20幾志願, 不過佢哋都會去叫門, 唔想讀宜間, 佢哋講果到有三間學校, 最差就係佢哋果間

作者: hkflyboy    時間: 11-6-11 00:05

我個細仔因哥哥讀緊聖安當, 唔敢去博, 自行分配學位階段時, 已被取錄. 覺得先攞左個位再去扣門比較穩陣, 免得重轁2年前覆轍, 大抽獎又被派去果間楊仲明......

當年心情極度失落, 諗起都怕怕.......

今日同個細去左李兆強(德田)Interview, 家長只在課室外等候, 約15分鐘左右就出返來, 考成點? 唔係好清楚, 個仔唔多講, 淨係話老師問左佢好多加數, 一條減數, 英文就問顏色......佢除左Black, White答唔到, 其他全部都識晒.

聽朝9AM仲要去基法, 11AM去平田李兆強, 藍循/ 基顯就要等通知, 可能見到冇得見......

以上是但一間收佢, 我都一定轉過去, 希望大仔做唔到既, 細仔做到la.

原帖由 AnnetteWong 於 11-6-10 13:34 發表
請分享下48網 派榜結果

作者: 2boysmami    時間: 11-6-11 00:50

請問係邊間基樂呀?好似得兩間,一間牛頭角,一間九龍灣?
,你朋友派到的是那間?

原帖由 tedghost 於 11-6-10 17:22 發表
我有4個friend
3個派1st 樂華天主教/基樂/藍循
1個派10th 佑華(佢1st樂華天主教, 2rd 基樂)

作者: cwclsh    時間: 11-6-11 03:15

原帖由 hkflyboy 於 11-6-11 00:05 發表
我個細仔因哥哥讀緊聖安當, 唔敢去博, 自行分配學位階段時, 已被取錄. 覺得先攞左個位再去扣門比較穩陣, 免得重轁2年前覆轍, 大抽獎又被派去果間楊仲明......

當年心情極度失落, 諗起都怕怕.......

今日同個細去左 ...

早幾日去藍循聽簡介會, 佢校長講明要第1同第2輪都填佢地第1志願先獲叩門機會.
作者: 麥兜媽    時間: 11-6-11 09:07

原帖由 amanda_lee1996 於 11-6-10 22:32 發表

我阿仔有兩個同都派咗樂善堂揚仲明小學, 一個11志願, 一個20幾志願, 不過佢哋都會去叫門, 唔想讀宜間, 佢哋講果到有三間學校, 最差就係佢哋果間

呢間真係派到都喊3聲:;pppp:
作者: amanda_lee1996    時間: 11-6-11 09:31

原帖由 麥兜媽 於 11-6-11 09:07 發表

呢間真係派到都喊3聲:;pppp:

呢間學校全校都唔過二十班, 同學仔媽咪話尋日(10/6)已經要買書, 買校服, 交雜費啦, 如果好既學校都唔需要咁早買定哂啲野
作者: hkflyboy    時間: 11-6-11 09:50

其實玩埋呢次, 我應該唔使再玩D咁荒謬ge抽獎遊戲, 藍循亦非我所想的, 若今次細仔都係冇任何回音, 就證明閣下所講係事實......

聽講基顯亦都係用同樣方式去睇有冇得In, 咁ge玩法真係咪公平呢?

原帖由 cwclsh 於 11-6-11 03:15 發表

早幾日去藍循聽簡介會, 佢校長講明要第1同第2輪都填佢地第1志願先獲叩門機會.

作者: lsy9255    時間: 11-6-11 11:29     標題: 回復 6# hkflyboy 的帖子

我囡囡今朝到去基法考試, 佢出黎返份工作紙好難。
我諗我都係摺理心水讀陳呂重德吧
作者: hkflyboy    時間: 11-6-11 12:38

我個細仔今朝都考完,佢話好多英文唔識,最後見到得11分 , 20分為滿分。應該打定輸數!

好彩後尾到李兆強(平田), 佢話一入去, 老師就叫佢拼圖, 佢好快砌好, 用左8秒完成, 再問佢"big blue dog" , 叫佢係圖片中指出隻藍色大狗,之後就問佢哥哥讀緊邊間學校, 似乎佢全部識答, 仲覺得老師對佢印象好好, 有D機會掛?

原帖由 lsy9255 於 11-6-11 11:29 發表
我囡囡今朝到去基法考試, 佢出黎返份工作紙好難。
我諗我都係摺理心水讀陳呂重德吧

作者: lsy9255    時間: 11-6-11 22:34

點解可以睇到分數11/20,我都想知阿女有幾多分!
作者: joycewpy    時間: 11-6-11 22:41

今朝我個囡都考完基法, 點可以睇到幾多分?
阿囡都係派左去陳呂重德, 佢話中英數各有一條唔識, 睇黎都係唔得架喇...
作者: joycewpy    時間: 11-6-11 22:42

跟住再考埋基顯, 見唔夠十分鐘就出黎, 又係好似無咩機會, 有冇人今日又去基顯in完呀???
作者: lsy9255    時間: 11-6-11 23:01

我未收到基顯通知面試,可能冇選佢首自願,可能無得in?
作者: acomcom88    時間: 11-6-11 23:03

我女今日都有IN基法,佢話,媽媽,真係有太陽同月亮圖片,跟住要佢寫出黎,我早几日見到BK有人話,所以叫亞女寫比我睇,佢話有一條英文同一條中文佢唔識,又唔肯講比我知係咩, ,希望佢有機會啦,佢仲話佢係入面睇電視

作者: joycewpy    時間: 11-6-11 23:12     標題: 回復 22# lsy9255 的帖子

你無擺佢第一志願, 多數都無得in
作者: hkflyboy    時間: 11-6-11 23:40     標題: 回復 6# lsy9255 的帖子

考到11分係佢自已睇到ga, 仲話見到之前果個學生有16分tim, 總之11分都係唔得ga la.
作者: tmmummum    時間: 11-6-11 23:51

我今朝無去基法-撞正聖愛德華2nd in,博一博啦
講故事/心算加法/但係唔識串panda.
miss都幾nice,好過去第4志願道教陳呂重德
作者: carnationBB    時間: 11-6-12 00:04

作者: carnationBB    時間: 11-6-12 00:16

作者: tmmummum    時間: 11-6-12 00:35     標題: 回覆 1# carnationBB 的文章

thanks,good luck to all mum.
作者: tedghost    時間: 11-6-12 09:45

作者: BebeeYY    時間: 11-6-12 10:19

我個女上年就係派左去楊仲明...

上年我女都有in平田李兆強..又係識答晒問題..不過最後都吾收, 可能因為佢係來自區外既幼稚園掛...學校對呢間幼稚園無認識掛~  大抽獎同叩門都好講運氣
作者: tedghost    時間: 11-6-12 11:11

作者: 2boysmami    時間: 11-6-12 11:42

我都覺得平田李兆強唔係睇小朋友in既表現,得十令分鐘問幾條問題,好似個個都話識答,咁請問佢會收邊間幼稚園小朋友呢?
作者: BebeeYY    時間: 11-6-12 11:57

其實平田問既問題係吾深嫁, 反而德田就有D難度...又可能因為阿女來自HAPPYSCHOOL, 佢吾識計雙位加數啊~

今年有無小朋友著住校服去IN李兆強?  上年我in時見到一班班金麗既學生著住校服去in嫁...聽聞兩間李兆強都喜歡收金麗學生~

我地呢d來自區外既邊夠人爭呀~

[quote]原帖由 2boysmami 於 11-6-12 11:42 發表
我都覺得平田李兆強唔係睇小朋友in既表現,得十令分鐘問幾條問題,好似個個都話識答,咁請問佢會收邊間幼稚園小朋友呢? [/qu1ote]
作者: 2boysmami    時間: 11-6-12 12:02

咁請問知唔知德田一共有幾多人in?而每批時間有幾多人可以見校長呢?
作者: BebeeYY    時間: 11-6-12 12:12

上年聽聞收到800張表...

我個女上年in德田..吾知係咪因為我地兩次都撰佢第一志願, 我個女係直接in校長嫁...我唸如果佢in得好d, 識答晒d學術性既問題...應該都有d機~

我覺得學校有得撰...更係慢慢撰啦~~

原帖由 2boysmami 於 11-6-12 12:02 發表
咁請問知唔知德田一共有幾多人in?而每批時間有幾多人可以見校長呢?

作者: lsy9255    時間: 11-6-12 13:43

我阿女都係自選及首志願都係德田李兆強, 但都無得IN 校長, 我覺得幾分鐘INTERVIEW 好講老師對小朋友的感覺, 小朋友就好難發揮都佢地表現!
作者: 細BB    時間: 11-6-12 18:38

原帖由 tedghost 於 11-6-12 09:45 發表
聽聞陳呂重德呢幾年上位好快
聽聞陳呂重德之前出咗個資優
作者: 2boysmami    時間: 11-6-12 18:47

請問德田李兆強有冇人都有得見校長呀?
作者: keroppi925    時間: 11-6-27 22:37

我派左22志願樂善堂楊仲明學校,現成功叩門聖安當,請問這間學校好嗎?
作者: winglongyan    時間: 11-6-28 14:16

原帖由 tedghost 於 11-6-12 09:45 發表
聽聞陳呂重德呢幾年上位好快

係,取banding 1位多o左.
作者: winglongyan    時間: 11-6-28 14:17

原帖由 細BB 於 11-6-12 18:38 發表
聽聞陳呂重德之前出咗個資優

唔只一位.
作者: winglongyan    時間: 11-6-28 15:41

sorry 打錯字
brand one 位多o左

原帖由 winglongyan 於 11-6-28 14:16 發表

係,取banding 1位多o左.

作者: 水杯    時間: 11-6-28 17:05

我派了30志願"閔僑",德田李學 兆強小學 18志願,我女叩門德田李兆強,14號通知錄取了,德田李兆強小學真不錯,佢真是考小朋友實力. 好感恩,各位媽咪加油,希望在明天 !
作者: lsy9255    時間: 11-6-28 19:01     標題: 回復 3# winglongyan 的帖子

阿女派到陳呂重德,叩門其他學校又失敗,可能自己要接受陳呂都唔係太差!
作者: 1205    時間: 11-6-28 21:22

原帖由 winglongyan 於 11-6-28 14:17 發表

唔只一位.

學校有資優生好特別嗎 ? 好平常吾使特別公佈, 好多學校都有啦 !

作者: joycewpy    時間: 11-6-28 22:50

lsy9255, 你囡囡入邊班呀? 我個囡入考到入1A
作者: minejoujou    時間: 11-6-28 23:06

我女叩門德田李兆強打電話來話取錄了,但都末收到信!
作者: lsy9255    時間: 11-6-28 23:25

Joycewpy
囡囡1B, 朋友話尖子班好多功課,都好谷吓!
但唔知升中派位如何?我擔心又谷,但派位又唔好!阿女會讀得好辛苦!
陳呂重德好似好低調,阿女現校長話佢地近幾年好進取,成績唔錯,唔知有無其他媽咪知道這間學校升中派位資料?

原帖由 joycewpy 於 11-6-28 22:50 發表
lsy9255, 你囡囡入邊班呀? 我個囡入考到入1A

作者: 水杯    時間: 11-6-29 10:03

Minejoujou

我前日打電話到學校問,他們說這二天會寄出信.
作者: Raisin    時間: 11-6-29 16:15

原帖由 水杯 於 11-6-29 10:03 發表
Minejoujou

我前日打電話到學校問,他們說這二天會寄出信.

信又未收到,你會返回原校攞回小一註冊證嗎?
作者: 水杯    時間: 11-6-29 16:45

不會,您派去邊間 ?
作者: Raisin    時間: 11-6-29 17:22

原帖由 水杯 於 11-6-29 16:45 發表
不會,您派去邊間 ?

我不是叩李兆強,但case同你一樣,學校電話通知OK,但又無寄信。
作者: tommysimmy    時間: 11-6-29 22:05

Hi !  大家好,我初黎報到,我囡囡也是扣門德田/平田兆強和油塘基顯,囡囡也是區外幼稚園,但聽文兆強喜歡收金麗和聖匠幼稚園小朋友!
我囡囡扣門成功有德田兆強和油塘基顯,請問大家會點揀?因我有小小怕德田兆強會勁谷!!
作者: acomcom88    時間: 11-6-30 00:25

原帖由 keroppi925 於 11-6-27 22:37 發表
我派左22志願樂善堂楊仲明學校,現成功叩門聖安當,請問這間學校好嗎?

我個人覺得,點都比你原先的好,我見呢度好多媽咪派到呢間都雞咁腳走,你那位是女兒嗎,是的話就更好,聖安當有中學
作者: ireneyklo    時間: 11-6-30 03:23     標題: 回復 54# tommysimmy 的帖子

我會選德田李兆強,我聽補習班老師講平田比德田更谷,學校排位是全港計,每年升中有80幾90個是去brand 1的
作者: kathykat    時間: 11-6-30 10:21

原帖由 acomcom88 於 11-6-30 00:25 發表

我個人覺得,點都比你原先的好,我見呢度好多媽咪派到呢間都雞咁腳走,你那位是女兒嗎,是的話就更好,聖安當有中學

但我聽以前同事講..自聖安當中學轉左中文學校之後..成績差左好多..因為佢個女係果度讀.....所以.....
作者: 水杯    時間: 11-6-30 17:54

何止心酸,很心痛,我小朋友叩門時還發高燒,拖住佢周圍去叩門,想起都流眼淚.
作者: keroppi925    時間: 11-6-30 23:10     標題: 回復 4# acomcom88 的帖子

我自己都係咁唸,仲好過離不開樂善堂。我個是女女,但我冇唸過讀女校,D朋友多數都say no
作者: BebeeYY    時間: 11-7-1 00:46

唸起上年叩門既經歷...真係好痛苦...叩左好多間都無著落...見人地開開心心去註冊, 去買野預備昇小一...我就做咩野都無心情~  到第一間牛基通知收阿女...簡直開心c...因為起碼吾駛讀個間國際學校(楊仲明)~~
作者: akina_yeung    時間: 11-7-1 04:36

果種興奮, 我完全明白呀...

當我收到面試通知時已經有啲失措, 面試之後過咗幾日''漫長的等待'', 果種等待好似回復初戀既時候咁, 真係''苦澀''又''期待''...

收到取錄通知時, 我簡直不能置信, 開心過自己升職加人工...

原帖由 BebeeYY 於 11-7-1 00:46 發表
唸起上年叩門既經歷...真係好痛苦...叩左好多間都無著落...見人地開開心心去註冊, 去買野預備昇小一...我就做咩野都無心情~  到第一間牛基通知收阿女...簡直開心c...因為起碼吾駛讀個間國際學校(楊仲明)~~ ...

作者: wkwok01    時間: 11-7-1 23:58

BebeeYY,
還記得我嗎?知道你的女兒在官秀讀得開心,我也很高興.

去年我的兒子幸運的派獲第一志願,亦僥倖的叩門成功,最終我選擇了叩門的那一間,一間與兒子性格相違背的學校.這一年來對我和兒子都是惡夢,每天與他爭吵,現在很想轉校,卻尚未成功.
作者: acomcom88    時間: 11-7-2 01:19

原帖由 keroppi925 於 11-6-30 23:10 發表
我自己都係咁唸,仲好過離不開樂善堂。我個是女女,但我冇唸過讀女校,D朋友多數都say no

我格離屋個小朋友就讀聖安當一年級,有日佢家長和我交談,(因她女兒大我女一年)之前也同讀同一間幼稚園,當她知道我第一志願是油基法後,就一直話唔好,話聖安當好,我見我格離屋個小朋友話讀得好開心,所以,以為唔錯,我自己都有叩聖安當,但,基法收左我女,所以我無去IN
作者: chickenwing2006    時間: 11-7-2 03:56

大家好, 多謝你地既分享呀 !!!

出年輪到我個囡, 真係好緊張好擔心 !
作者: dongnut    時間: 11-7-2 12:44     標題: 回復 34# BebeeYY 的帖子

請問係計2位加減2位OR2位加減1位數呢? 如2位對2位真係好深喎
作者: dongnut    時間: 11-7-2 12:47

原帖由 水杯 於 11-6-28 17:05 發表
我派了30志願"閔僑",德田李學 兆強小學 18志願,我女叩門德田李兆強,14號通知錄取了,德田李兆強小學真不錯,佢真是考小朋友實力. 好感恩,各位媽咪加油,希望在明天 ! ...

請問你填德田係18志願?
作者: dongnut    時間: 11-7-2 12:54     標題: 回復 62# wkwok01 的帖子

去年我的兒子幸運的派獲第一志願,亦僥倖的叩門成功,最終我選擇了叩門的那一間,一間與兒子性格相違背的學校.這一年來對我和兒子都是惡夢,每天與他爭吵,現在很想轉校,卻尚未成功.

可否講你叩門係邊間?太谷所以想轉校?
作者: keroppi925    時間: 11-7-2 14:47

多謝你的分享,本身我都叩埋基法,但基法考試時間撞左平田李兆強,我怕遲到印象唔好,所以放棄左基法。今日應收到李兆強封信,唔知結果會係點呢?
原帖由 acomcom88 於 11-7-2 01:19 發表

我格離屋個小朋友就讀聖安當一年級,有日佢家長和我交談,(因她女兒大我女一年)之前也同讀同一間幼稚園,當她知道我第一志願是油基法後,就一直話唔好,話聖安當好,我見我格離屋個小朋友話讀得好開心,所以,以為唔錯,我 ...

作者: tommysimmy    時間: 11-7-2 20:29

我已收到平田李兆強信,肥佬左

點解德田李兆強仲未収到?
作者: akina_yeung    時間: 11-7-2 21:20

你唔係決定咗基顯嗎?

平田李兆強同基法是同一日面試, 因為同一日我又考基顯, 最後, 李兆強果度我遲咗半個鐘至到... 囡囡面試五分鐘就出 咗嚟, 我以為一定衰咗, 但是, 在13號收到李兆強電話有2nd In...

我4號會去註冊嘞, 咁就準備同囡囡買定小一要既野, 跟住好好享受埋呢個幼兒成長期最後一次輕鬆既暑假...

原帖由 tommysimmy 於 11-7-2 20:29 發表

作者: kathykat    時間: 11-7-2 22:39

原帖由 tommysimmy 於 11-7-2 20:29 發表

德田唔係講左話收唔到電話=肥佬嗎?
我個仔衰左呀..所以我唯有接受現實..不過可能咁樣會好D..如果唔係..我驚到時佢入左兆強..谷得太行我會發癲 =="
作者: keroppi925    時間: 11-7-3 01:35

請問你係德田李兆強定平田李兆強,點解你有2in既同埋你面試時5分鐘就出返黎既,因為我面試當天家長在禮堂等,小朋友夠人數就安排上去面試,同你所講完全唔同,請問你放第幾志願呢!我今天還未收到信,我諗都冇望了。你小朋友讀什麼幼稚園呢?
原帖由 akina_yeung 於 11-7-2 21:20 發表
你唔係決定咗基顯嗎?

平田李兆強同基法是同一日面試, 因為同一日我又考基顯, 最後, 李兆強果度我遲咗半個鐘至到... 囡囡面試五分鐘就出 咗嚟, 我以為一定衰咗, 但是, 在13號收到李兆強電話有2nd In...

我4號會去 ...

作者: carnationBB    時間: 11-7-3 01:37

作者: keroppi925    時間: 11-7-3 01:44     標題: 回復 13# BebeeYY 的帖子

你既心情我完完全全體會到,就好似我而家咁入左聖安當(雖然唔係自己頭三甲),但總好過留係楊仲明。如果冇學校收,我女女今年一定辛苦X1000
作者: NGASZE626    時間: 11-7-3 08:17

尋晚收到信, 仔仔入到聖馬太, 我開心到差d喊左出黎, 等左半個月waiting, 終於等到好結果
作者: akina_yeung    時間: 11-7-3 08:26

我見平田果間,因為我遲到半小時,一入去老師就叫咗囡囡上二樓,我條氣都未回佢就落咗嚟。。。我都覺得自已衰咗,問返囡囡,老師問咗佢兩條問題就叫佢走咯~

跟住13號就打電話嚟叫我2nd in。
作者: carnationBB    時間: 11-7-3 10:12

作者: kathykat    時間: 11-7-3 10:16

原帖由 akina_yeung 於 11-7-3 08:26 發表
我見平田果間,因為我遲到半小時,一入去老師就叫咗囡囡上二樓,我條氣都未回佢就落咗嚟。。。我都覺得自已衰咗,問返囡囡,老師問咗佢兩條問題就叫佢走咯~

跟住13號就打電話嚟叫我2nd in。 ...

聽講今年平田無咁多人叩..好似走哂去德田兆強同基顯..
作者: NGASZE626    時間: 11-7-3 10:21

原帖由 carnationBB 於 11-7-3 10:12 發表
where is it?

聖馬太係秀茂坪架!
作者: lsy9255    時間: 11-7-3 11:02

Wkwok01,
妳兒子是否讀徳田李兆強?
原帖由 wkwok01 於 11-7-1 23:58 發表
BebeeYY,
還記得我嗎?知道你的女兒在官秀讀得開心,我也很高興.

去年我的兒子幸運的派獲第一志願,亦僥倖的叩門成功,最終我選擇了叩門的那一間,一間與兒子性格相違背的學校.這一年來對我和兒子都是惡夢,每天與他爭吵, ...

作者: akina_yeung    時間: 11-7-3 15:46

我只看到基法筆試有118人,其他我不知道有多少人叩門。
作者: keroppi925    時間: 11-7-3 17:47     標題: 回復 6# akina_yeung 的帖子

請問你擺平田李兆強第幾志願,同埋你小朋友讀邊間幼稚園呢?
作者: akina_yeung    時間: 11-7-3 20:10

我是新搬入油塘,沒有㨂過48網的任何學校。
作者: keroppi925    時間: 11-7-3 22:10

哦......原來係咁,唔該哂^^
作者: wkwok01    時間: 11-7-4 11:33

不便說出那一間.
但坦白的說那間確實是好學校.老師有愛心,學校資源充足,功課程度深.只是小兒本身做事較慢,而且受不了壓力.所以各位媽咪在選校時,切記要選擇合小朋友個性的學校,不然將來大家都辛苦.

原帖由 lsy9255 於 11-7-3 11:02 發表
Wkwok01,
妳兒子是否讀徳田李兆強?

作者: 水杯    時間: 11-7-4 17:21

回復Dongnut
現才有時間回復,
作者: 水杯    時間: 11-7-4 17:31

現才有時間回復Dongnut
甲 : 填第二
乙 : 18

叩到德田李兆強 & 聖馬太 ,今天己注册聖馬太,終於放下心頭大石.好開心 !
問Ngasze626 , 編在第班 ?
作者: tedghost    時間: 11-7-4 19:24

作者: lsy9255    時間: 11-7-4 19:42

我有睇舊年48區排位post,所以我都知邊間,我同樣有叩這間,但失敗,我都認同家長要選擇一間合適學校比小朋友。
如果入讀後發覺唔適合,是否轉校都好難決定,家長同小朋友都會好辛苦!
原帖由 wkwok01 於 11-7-4 11:33 發表
不便說出那一間.
但坦白的說那間確實是好學校.老師有愛心,學校資源充足,功課程度深.只是小兒本身做事較慢,而且受不了壓力.所以各位媽咪在選校時,切記要選擇合小朋友個性的學校,不然將來大家都辛苦.

...

作者: 水杯    時間: 11-7-5 11:37

原帖由 tedghost 於 11-7-4 19:24 發表
點解揀聖馬太? 我知德田李兆強好出名, 但好少人題聖馬太, 我仔仔好快要揀了, 煩請告知, THX!

我都好難作選擇,如果二間都差不多,我選就近上學.
作者: HIN2003    時間: 11-7-5 12:18

原帖由 水杯 於 11-7-5 11:37 發表

我都好難作選擇,如果二間都差不多,我選就近上學.

聖馬太派位都唔差, 同兆強相比只係舊少少. 但小朋友就會多左時間用.
作者: tommysimmy    時間: 11-7-5 19:05

我已放棄基顯,因為返校時間太早(7:30) ,我最後選德田兆強,希望阿囡加油
作者: tedghost    時間: 11-7-5 22:12

作者: NGASZE626    時間: 11-7-5 22:31     標題: 回復 87# 水杯 的帖子

我仔仔編左入1D班
作者: 水杯    時間: 11-7-6 10:19     標題: 回復 94# NGASZE626 的帖子

1C  希望以後可以再聯絡.
作者: szecc    時間: 11-7-6 13:47     標題: 回復 1# 水杯 的帖子

剛路過, 我阿仔都係1C班喎! Nice to meet you!
作者: 水杯    時間: 11-7-6 16:53     標題: 回復 96# szecc 的帖子

好開心,以後有問題可以向你請教 !
作者: tedghost    時間: 11-7-6 20:19

作者: szecc    時間: 11-7-6 21:16     標題: 回覆 1# tedghost 的文章

Open day可能要到9月後先有, 我舊年都有跟學校去參觀, 差不多選校前1個月左右啦. 佢既小一家長會就已經開咗一次lu.
作者: szecc    時間: 11-7-6 21:19     標題: 回復 3# 水杯 的帖子

請教? 唔敢當, 我相信妳小朋友應該係叻既先可以叩門入到去. 收到暑期作業未?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5