教育王國

標題: kts vs 新油天 [打印本頁]

作者: js829    時間: 11-6-13 00:20     標題: kts vs 新油天

邊間好啲?  請大家比啲意見
作者: crystalwsm    時間: 11-6-13 02:46

如果是女仔的話,我會揀KTS,因升中九龍城網比油尖旺網多選擇
作者: redkoni    時間: 11-6-13 09:00

原帖由 crystalwsm 於 11-6-13 02:46 發表
如果是女仔的話,我會揀KTS,因升中九龍城網比油尖旺網多選擇

如果是女仔的話,我會揀KTS,因升中九龍城網比油尖旺網多選擇  x 2
作者: Fionyiu    時間: 11-6-13 10:08

哈哈!! 去年我也問同一問題, 但kts是我最終選擇.
作者: js829    時間: 11-6-13 16:47

fiona,

你覺得你既選擇是對不對呀?  我起初係好喜歡KTS, 但老師同好多朋友都話油天好, 且不用比錢, 派位好, 而kts好谷, 有朋友話運動都谷, 攪到我唔知點好, 可否比多啲意見我, 謝謝!
作者: goodmama2003    時間: 11-6-13 17:27

作者: Fionyiu    時間: 11-6-13 21:03

Hi Js829,

其實兩間都係好學校, 但論課程, 環境, 升中成績, kts真是比較優勝.  校園環境好就不在話下, 課程事實上真是很緊湊, 一年級是比較辛苦小小, 但老師好好, 會有好多配合, 只要你小朋友個底是ok, 相信很快會適應到, 教快一年是事實, 但佢地d學生係明白既, 係跟到既.  問題不大, 如果小朋友考試做卷小心, 絕對不是問題. kts既小朋友個個都好鍾意上學.  你不用擔心, 選kts絕對是正確且不會令你失望, 你會慢慢愛上kts.  

另外, 我本人始終鍾情私校及41校網, 所以kts是我最終選擇. 仲有....體育課一d都唔谷, 我囝囝超鍾意呀....因為可以走動.....你個小朋友係仔定女呀??

fion
作者: js829    時間: 11-6-13 23:24

fion,

我個係仔呀, 好多謝你比既意見, 請問除佐星期五, 其他都可以準時回家文?  每個月開資大約多少?  tks.  js829
作者: Fionyiu    時間: 11-6-14 10:01

js829,

星期一是小一音樂基礎班或樂器班, 如果小朋友沒有參加, 就放3:00pm.

星期二至四是補課班, 如果小朋友成績ok, 不用補底, 都是放3:00pm.

星期五全校學生也要參加周五的課外活動, 放4:00pm.

每月學費+飯錢+校車費 大約不多於HK$5000.

其實此校是沒有太多雜費.  如不訂午餐, 可以帶飯或送飯. 但午餐費也是HK$16一餐. 好抵!!

FION

原帖由 js829 於 11-6-13 23:24 發表
fion,

我個係仔呀, 好多謝你比既意見, 請問除佐星期五, 其他都可以準時回家文?  每個月開資大約多少?  tks.  js829

作者: 森森美    時間: 11-6-14 10:11

原帖由 Fionyiu 於 11-6-14 10:01 發表
js829,

星期一是小一音樂基礎班或樂器班, 如果小朋友沒有參加, 就放3:00pm.

星期二至四是補課班, 如果小朋友成績ok, 不用補底, 都是放3:00pm.

星期五全校學生也要參加周五的課外活動, 放4:00pm.

每月學費+飯錢+ ...

Hi Fion,

咁請問小朋友成績都ok一年班是否都可以參加功課班? 如家長要求. 如果在學校學樂器班大約幾錢一個月?
作者: Fionyiu    時間: 11-6-14 10:32

森森美:

功課班係一定有呀, 每天最後一節便是功課堂, 小朋友可以做功課或看圖書.

至於補課班, 是學校要求成績稍遜既同學留校補課. 家長可以要求, 但學額不多, 首選只留俾有需要既小朋友.

樂器班是一個學期交一次錢, 大約百幾元一堂.  我不是太記得啦.

你小朋友將會入那間小學呢?
作者: 森森美    時間: 11-6-14 10:44     標題: 回復 1# Fionyiu 的帖子

Hi Fion,
我小朋友kts 收左, 但現在叩門油天, 未知result, 不過油天多數都唔得, 因為只得15個位,又成4百幾人去考
作者: cecichan    時間: 11-6-14 12:31

KTS
作者: crystalwsm    時間: 11-6-14 15:54     標題: 回復 6# goodmama2003 的帖子

Hi goodmama2003

你覺得APS同KTS差幾遠?
作者: crystalwsm    時間: 11-6-14 16:02

小囡都將於9月入讀KTS,雖然住晌油天隔離,但都無因利成便叩油天,如果唔介意比學費嘅話,兩間學校同樣需要面對升中,坦白講,就算派到油天,我都會擇KTS,因KTS嘅派位確實係好好,上年差唔多全部學生升英中,超過一半升上Band1甚至Band1頭的中學,不過我最欣賞嘅係KTS有德育課,唔係一味要谷成績

原帖由 森森美 於 11-6-14 10:44 發表
Hi Fion,
我小朋友kts 收左, 但現在叩門油天, 未知result, 不過油天多數都唔得, 因為只得15個位,又成4百幾人去考

作者: cecichan    時間: 11-6-14 20:35

再投KTS 一票
作者: maggiechu    時間: 11-6-14 23:01     標題: 回復 2# crystalwsm 的帖子

作者: bb818    時間: 11-6-14 23:44

i
原帖由 Fionyiu 於 11-6-14 10:32 發表
森森美:

功課班係一定有呀, 每天最後一節便是功課堂, 小朋友可以做功課或看圖書.

至於補課班, 是學校要求成績稍遜既同學留校補課. 家長可以要求, 但學額不多, 首選只留俾有需要既小朋友.

樂器班是一個學期交一次 ...

補多小小資料,小四五暑假必须上三星期補課班,而小五六每星亦必须上三天課後補課班。
作者: wbmom    時間: 11-6-15 07:39

如果家長受的話,就覺得學校好,如果唔受的話,就覺得好谷囉。

我有兩個朋友的仔都在KTS,一個讀得好開心,一個叫救命,後者讀到四年級走了,我覺得要睇小朋友資質和性格,仲要家長有時間跟先好。

原帖由 bb818 於 11-6-14 23:44 發表
i
補多小小資料,小四五暑假必须上三星期補課班,而小五六每星亦必须上三天課後補課班。

作者: pandabonita    時間: 11-6-15 09:20

so far 係到睇到kts:
功課不多,教快一年
大班,有補課班

因為囡囡係細b,想問多句:如在學卷kg上kts小一,而之前又冇上乜補習班(如有幸入到),會不追得很辛苦,佢教得快其實慢d的小朋友需要多d外面補習

作者: Sinman68    時間: 11-6-15 09:42

教快一年是所有科目? 還是只是部份科目?
作者: Fionyiu    時間: 11-6-15 10:22

英文快一年
數學怏半年, 另加英文數
G.S. 用英文教 (上課全英文)

原帖由 Sinman68 於 11-6-15 09:42 發表
教快一年是所有科目? 還是只是部份科目?

作者: Fionyiu    時間: 11-6-15 10:24

如果小二同小三都好像小一時有預備班就正啦.

原帖由 bb818 於 11-6-14 23:44 發表
i

作者: Fionyiu    時間: 11-6-15 10:34

我朋友囝囝在APS讀, 暫睇一年級程度, KTS既課程深少少. 但佢地音樂發展方面好似係多D既.
兩間都係好學校.  但論校園環境同課程, 我覺得KTS好些.  但音樂培訓, APS會好些.

原帖由 crystalwsm 於 11-6-14 15:54 發表
Hi goodmama2003

你覺得APS同KTS差幾遠?

作者: Fionyiu    時間: 11-6-15 10:46

都會有少少影響.  但如果你囡囡個英文底打得好就問題唔大.

原帖由 pandabonita 於 11-6-15 09:20 發表
so far 係到睇到kts:
功課不多,教快一年
大班,有補課班

因為囡囡係細b,想問多句:如在學卷kg上kts小一,而之前又冇上乜補習班(如有幸入到),會不追得很辛苦,佢教得快其實慢d的小朋友需要多d補習 ...

作者: Sinman68    時間: 11-6-15 11:01     標題: 回復 4# Fionyiu 的帖子

HI Finoyiu,

請問G.S.是指那一科? 
作者: Fionyiu    時間: 11-6-15 11:31

G.S. 即是常識 (General Studies)

原帖由 Sinman68 於 11-6-15 11:01 發表
HI Finoyiu,

請問G.S.是指那一科? 

作者: c1234    時間: 11-6-15 11:45

Hi Fion,
請問數學怏半年, 另加英文數,
即數學本身用廣東話教,再以英文輔助,定係上課全英文教?謝謝!
作者: 粉紅虎    時間: 11-6-15 13:36

數學用廣東話教,再以英文輔助
作者: crystalwsm    時間: 11-6-15 14:20

吓,KTS嘅課程仲深過APS
呢幾個月我就係爭扎晌APS同KTS之間,我以為KTS會比較淺D,所以最終擇咗KTS,因為我唔想阿女晌APS考第尾,阿女間幼稚園只係普通學校(唔係九龍塘果D),又從來無補過中英數,睇嚟而家揾定補習都差唔多,有無好介紹

原帖由 Fionyiu 於 11-6-15 10:34 發表
我朋友囝囝在APS讀, 暫睇一年級程度, KTS既課程深少少. 但佢地音樂發展方面好似係多D既.
兩間都係好學校.  但論校園環境同課程, 我覺得KTS好些.  但音樂培訓, APS會好些.

...

作者: Fionyiu    時間: 11-6-15 14:30

crystalwsm,

既然你囡囡兩間咁好既學校都收, 你囡囡肯定有一定水準啦.  你不必擔心啦.  諗下去邊度慶祝好過啦. 哈哈!!   

原帖由 crystalwsm 於 11-6-15 14:20 發表
吓,KTS嘅課程仲深過APS
呢幾個月我就係爭扎晌APS同KTS之間,我以為KTS會比較淺D,所以最終擇咗KTS,因為我唔想阿女晌APS考第尾,阿女間幼稚園只係普通學校(唔係九龍塘果D),又從來無補過中英數,睇嚟而家揾定補 ...

作者: crystalwsm    時間: 11-6-15 14:45

Fion

你有所不知,阿女考到真係負負碌碌架咋,考APS時仲發緊燒,所以唔舒服無周身郁,D老師"以為"佢好淡定咪收咗佢囉,實情自己知自己事

入到KTS緊係開心過中獎啦,不過唔係講笑,真係要搵定補習,我驚阿囡讀唔掂

原帖由 Fionyiu 於 11-6-15 14:30 發表
crystalwsm,

既然你囡囡兩間咁好既學校都收, 你囡囡肯定有一定水準啦.  你不必擔心啦.  諗下去邊度慶祝好過啦. 哈哈!!   

作者: Fionyiu    時間: 11-6-15 15:07

crystalwsm,

Haha....你真係謙虛啦...如果真係想補習, 咁加強一下英文同數學啦.  數學會教得快d, 就趁暑假叫你小朋友背左"x"數表先啦.  唔洗驚...做下exercise就得架啦.

原帖由 crystalwsm 於 11-6-15 14:45 發表
Fion

你有所不知,阿女考到真係負負碌碌架咋,考APS時仲發緊燒,所以唔舒服無周身郁,D老師"以為"佢好淡定咪收咗佢囉,實情自己知自己事

入到KTS緊係開心過中獎啦,不過唔係講笑,真係要搵定補習,我驚阿囡讀唔掂 :thinking ...

作者: c1234    時間: 11-6-15 15:56

Hi, Fion,
"趁暑假叫你小朋友背左"x"數表先啦" 請問KTS 是否小一便教乘數?
作者: 粉紅虎    時間: 11-6-15 16:00

係呀! 一年班下學開始..
作者: junemum    時間: 11-6-15 16:13

我認識有些K3朋友仔在下學期已經開始背 x 數表。不是學校教, 是父母教或補習。不過, 我打算上小一才教。

原帖由 粉紅虎 於 11-6-15 16:00 發表
係呀! 一年班下學開始..

作者: 粉紅虎    時間: 11-6-15 17:13

如果是讀kts 的話, 最好暑假背定, 等小朋友有初步概念,

未讀小一前我都沒有同囡囡背X數表, 諗住學校教過時才背,原來我比其他人遲了, 有些小朋友在K2 OR K3 已背, 到上小一時,有印象就容易上口, 讀小一真唔同讀K3, 小朋友返學時間長左,功課多左,又多左野記,真係好忙, 所以趁K3 升小一的暑假背定差唔多.
作者: crystalwsm    時間: 11-6-15 17:21     標題: 回復 33# Fionyiu 的帖子

近呢兩個禮拜已經背緊乘數表啦,而家背到"6",基本上阿囡三至四日左右背識一組,相信上小一前應該背識,呢方面我都唔係好擔心,多謝你的建議!

另想請教學公文英或公文數教有無用?定係學奧數會好D?
作者: donutshop    時間: 11-6-15 17:43

吓, 咁快開始背乘數表嗱! 開始有壓力tim
作者: donutshop    時間: 11-6-15 17:46

想問你們用什麼方法教小朋友乘數? 謝謝指教
作者: junemum    時間: 11-6-15 18:09     標題: 回復 39# donutshop 的帖子

我都覺得有壓力。你地會不會解釋乗數的原理,抑或照背就可以?
作者: 粉紅虎    時間: 11-6-15 18:14

另想請教學公文英或公文數教有無用?定係學奧數會好D?

Hi Crystal

我囡囡沒有報讀以上課程, 所以不便比意見
作者: 粉紅虎    時間: 11-6-15 18:18

Hi Junemum

照背就可以, 因為教課書是先教原理,再教x數..
作者: Fionyiu    時間: 11-6-15 19:09

參加學林數或數研啦.  好多名校既小朋友都係讀是但一樣架.

原帖由 crystalwsm 於 11-6-15 17:21 發表
近呢兩個禮拜已經背緊乘數表啦,而家背到"6",基本上阿囡三至四日左右背識一組,相信上小一前應該背識,呢方面我都唔係好擔心,多謝你的建議!

另想請教學公文英或公文數教有無用?定係學奧數會好D? ...

作者: Fionyiu    時間: 11-6-15 19:11

先背1, 2, 5, 10.
再背3, 4, 6, 9
最後背 7, 8
因為7是最難背的.

原帖由 donutshop 於 11-6-15 17:46 發表
想問你們用什麼方法教小朋友乘數? 謝謝指教

作者: Fionyiu    時間: 11-6-15 19:13

粉紅虎:

我諗我地暑假要學定除數啦.

原帖由 粉紅虎 於 11-6-15 17:13 發表
如果是讀kts 的話, 最好暑假背定, 等小朋友有初步概念,

未讀小一前我都沒有同囡囡背X數表, 諗住學校教過時才背,原來我比其他人遲了, 有些小朋友在K2 OR K3 已背, 到上小一時,有印象就容易上口, 讀小 ...

作者: crystalwsm    時間: 11-6-16 01:54

多謝你嘅建議,今年暑假我會開始比阿女補數,因為佢間幼稚園D數實在太淺!!

原帖由 Fionyiu 於 11-6-15 19:09 發表
參加學林數或數研啦.  好多名校既小朋友都係讀是但一樣架.

作者: crystalwsm    時間: 11-6-16 02:00

無講原理架,我就順序由2開始,跟住3、4、5、而家背到6,念口簧架咋,但我唔係要阿囡坐定定死記硬背,我只係晌朝早等校車時背幾句,夜晚沖涼時又背幾句,我講一句佢講一句,背吓背吓就識!

原帖由 junemum 於 11-6-15 18:09 發表
我都覺得有壓力。你地會不會解釋乗數的原理,抑或照背就可以?

作者: junemum    時間: 11-6-16 09:22     標題: 回復 45# Fionyiu 的帖子

多謝提點,昨晚試過唸三個。要繼續努力。
作者: maggiechu    時間: 11-6-16 09:28

我之前無諗過咁快要背X數表,仲慢慢上小學才開始添,睇嚟要快D教呀女先。
另外你們覺得學公文中好不好?可否幫到忙?
原帖由 crystalwsm 於 11-6-16 01:54 發表
多謝你嘅建議,今年暑假我會開始比阿女補數,因為佢間幼稚園D數實在太淺!!

作者: maggiechu    時間: 11-6-16 09:29

謝謝你的提意!
原帖由 Fionyiu 於 11-6-15 19:11 發表
先背1, 2, 5, 10.
再背3, 4, 6, 9
最後背 7, 8
因為7是最難背的.

作者: donutshop    時間: 11-6-16 09:33

原帖由 junemum 於 11-6-16 09:22 發表
多謝提點,昨晚試過唸三個。要繼續努力。

昨晚都背了1和2的乘數, 大家努力!
作者: iristam    時間: 11-6-16 10:05

大家好,我都有一個苦惱問題,我個小朋友都在KTS留了位,到了6月4當天大抽獎失敗了後,就即時交了幾份個人履歷到心儀津校,盼望有面試機會,上星期已面試了一間,現在嘉諾撒聖家(九龍塘)校,通知下星期面試,我真係唔知去唔去面試好,KTS我知道係一間好好的小學,但聖家又好像一點也不差,真的很忐忑,怕做錯決定影響小朋友日後發展......
作者: junemum    時間: 11-6-16 12:24     標題: 回復 53# iristam 的帖子

我們也曾面對要在聖家與九小之間選擇, 最後(其實也很早已)決定讀九小。個人覺得九小會比較全面和愉快,而且很喜歡它的校園。
作者: iristam    時間: 11-6-16 13:57

junemun及各位您們好,想問問大家,我小朋友現在傳統幼稚園讀書,亦頗適合,屬受得谷的一類,但從平日生活中觀察她,覺得她一玩就會好癲,有時聽唔到人請野咁,請問在九小上課時,會否太活動化及放寬的,因有感太活動的方法不合我小朋友,佢會個心唔知飛咗去邊的,所以好想知道九小是怎樣上課的,謝謝各位........

作者: junemum    時間: 11-6-16 14:58     標題: 回復 55# iristam 的帖子

iristam, 小女九月才讀小一,未知實際情況。相信有其他家長可以回答你的問題。
作者: heiyomami    時間: 11-6-16 15:20

KTS la ...
作者: Fionyiu    時間: 11-6-16 16:11

Iristam,

你唔洗擔心啦, kts好嚴呀, 一年級既小朋友容易犯錯, 有時會被老師小息時去罰企, 寫手冊, 甚至老師會致電家長詳談小朋友既情況, 有d頑皮d既可能要見訓導老師.  但學校同家長是携手合作, 幫個小朋友.  小時唔教好, 到高年班就會好難教.  所以kts既小朋友一般都好乖同有禮貌.  

上課時係好傳統既, 但我相信會有堂上活動, 使課程更加生動有趣, 幫助小朋友吸收知識. kts可以說是既傳統又活動.  仲有佢地好多時都有不同主題既星期活動, 午休時有不同既攤位遊戲俾小朋友去玩, 如常識周, 數學日, 英文日, 等等....小朋友會好開心, 既在課餘時間學到野, 又可以玩, 又有小禮物, 小證書, 所以小朋友好鍾意返學.

原帖由 iristam 於 11-6-16 13:57 發表
junemun及各位您們好,想問問大家,我小朋友現在傳統幼稚園讀書,亦頗適合,屬受得谷的一類,但從平日生活中觀察她,覺得她一玩就會好癲,有時聽唔到人請野咁,請問在九小上課時,會否太活動化及放寬的,因有感太活動的方法不 ...

作者: iristam    時間: 11-6-16 16:45

Fionyiu, 唔該晒你呀, 聽落真係唔錯的........
作者: 金毛B媽    時間: 11-6-16 16:47     標題: 回復 2# Fionyiu 的帖子

Fion

聽完你咁講, 我都要轉去讀 KTS 讀呀
作者: Fionyiu    時間: 11-6-16 17:15     標題: 回復 1# 金毛B媽 的帖子

金媽:

你玩野呀!!!eeeeee.....
作者: kellylau79    時間: 11-6-16 18:30

若然小朋友肯坐定定睇碟,可以去書局買套九因歌DVD俾佢。用唱歌形勢黎背,無甘沈悶。仲有卡通教埋數概。我個仔兩歲半已經背到滾瓜爛熟。而家K3返E.Nopi已經學緊小二數了。
作者: overview    時間: 11-6-16 20:03

嘩!而家d小朋友咁叻, 我小朋友小二才開始背乘數表.

原帖由 kellylau79 於 11-6-16 18:30 發表
若然小朋友肯坐定定睇碟,可以去書局買套九因歌DVD俾佢。用唱歌形勢黎背,無甘沈悶。仲有卡通教埋數概。我個仔兩歲半已經背到滾瓜爛熟。而家K3返E.Nopi已經學緊小二數了。 ...

作者: cecichan    時間: 11-6-16 21:32

KTS
作者: crystalwsm    時間: 11-6-16 21:57

金毛B媽,你果間係APS嚟架喎!!

原帖由 金毛B媽 於 11-6-16 16:47 發表
Fion

聽完你咁講, 我都要轉去讀 KTS 讀呀

作者: kellylau79    時間: 11-6-16 22:10

原帖由 overview 於 11-6-16 08:03 PM 發表
嘩!而家d小朋友咁叻, 我小朋友小二才開始背乘數表.

讀書叻無用架,一間學校都考唔到。
作者: crystalwsm    時間: 11-6-16 22:12

點解呀,係咪比較怕羞呢?

原帖由 kellylau79 於 11-6-16 22:10 發表
讀書叻無用架,一間學校都考唔到。

作者: lks050526    時間: 11-6-16 22:49     標題: 回復 6# kellylau79 的帖子

作者: lks050526    時間: 11-6-16 22:53

作者: 粉紅虎    時間: 11-6-16 23:05

Hi Fion
我都有諗過暑假報數然比個囡讀, 我朋友個仔讀梗,我又睇過的資料, 我都覺得幾好, 你仔仔係咪讀梗...
作者: 金毛B媽    時間: 11-6-16 23:35     標題: 回復 6# crystalwsm 的帖子

嘻嘻.......同 Fion 講下笑 je
作者: 恐龍仔mama    時間: 11-6-16 23:37

你講得無錯,小兒也很喜歡返學,
每朝都要爸爸早少少送佢返學校,
因為可以爭取時間,和同學仔嬉戲!

學生的品行要從小培育,學校十分著重這方面,
老師獎罰分明,等小朋友去分對與錯!

如果小朋友做錯事,從來都沒有人去提點與教導,
習慣了又長大了,到時想教都幾難,

上課時留心,老師送小朋友一張小證書,
功課做得好又送一張小證書,
小朋友多數是好勝心強,為了儲證書換禮物,
就自自然然學會了上課要留心,功課要做好!

這一年來,小兒在KTS,都是愉快地上學!

原帖由 Fionyiu 於 11-6-16 16:11 發表
Iristam,

你唔洗擔心啦, kts好嚴呀, 一年級既小朋友容易犯錯, 有時會被老師小息時去罰企, 寫手冊, 甚至老師會致電家長詳談小朋友既情況, 有d頑皮d既可能要見訓導老師.  但學校同家長是携手合作, 幫個小朋友.  小時 ...

作者: 恐龍仔mama    時間: 11-6-16 23:43

是不是數研或學林?

原帖由 粉紅虎 於 11-6-16 23:05 發表
Hi Fion
我都有諗過暑假報數然比個囡讀, 我朋友個仔讀梗,我又睇過的資料, 我都覺得幾好, 你仔仔係咪讀梗...

作者: kellylau79    時間: 11-6-16 23:43

原帖由 crystalwsm 於 11-6-16 10:12 PM 發表
點解呀,係咪比較怕羞呢?

又唔係怕醜,又唔係無禮貌,又唔係蠢。有甘既結果佢全部老師都O嘴,可能係樣衰咯!哈哈,只能苦中作樂。
作者: kellylau79    時間: 11-6-16 23:46

原帖由 lks050526 於 11-6-16 10:49 PM 發表
Hi
你在那裡ENOPI 呀?
我個仔都係K.3...現在讀LEVEL 23 (AREA OF CIRCLE 個D. 唔知係幾年級....
我以前係旺角雅蘭,而家轉左去大埔。你個仔好勁啊!
作者: lks050526    時間: 11-6-17 09:48

作者: nicolewong58    時間: 11-6-17 11:23     標題: KTS只給機會給成績好的學生

如果肯定孩子是叻仔/女,選KTS,如果不是,孩子只是中,下游,全無機會.KTS只給機會給成績好的學生,差不多九成比賽都是老師選擇,中,下游,孩子,全無機會,即使孩子有天份.
作者: meia    時間: 11-6-17 11:37

點解你咁講呢? 你係話老師只會比機會成績好的小朋友?
同我係度見d分享有好大出入喎? 可唔可以講多d
作者: Fionyiu    時間: 11-6-17 12:22

粉紅虎:

我囝囝暑期會開始上數研. 你囡囡讀咩數呀?
仲有, 派左數考卷, 你囡囡ok ma.

原帖由 粉紅虎 於 11-6-16 23:05 發表
Hi Fion

作者: Fionyiu    時間: 11-6-17 12:23

係呀?  你囝囝學緊咩數呀?

原帖由 恐龍仔mama 於 11-6-16 23:43 發表
是不是數研或學林?

作者: Fionyiu    時間: 11-6-17 12:25

I also want to know too.

原帖由 meia 於 11-6-17 11:37 發表
點解你咁講呢? 你係話老師只會比機會成績好的小朋友?
同我係度見d分享有好大出入喎? 可唔可以講多d

作者: iristam    時間: 11-6-17 12:44

我都想知呀,可唔可以分享一吓呀,唔該......
作者: kellylau79    時間: 11-6-17 12:49     標題: 回復 76# lks050526 的帖子

其實我一睇到E.Nopi23級已經估到係你啦!哈哈!你而家仲係旺角學啊?學得好嗎?我個仔之前完全無曬心幾學,好彩而家係大埔個老師好夾佢,佢又有返興趣啦。
作者: lks050526    時間: 11-6-17 12:55     標題: 回復 1# kellylau79 的帖子

作者: kellylau79    時間: 11-6-17 13:10

原帖由 lks050526 於 11-6-17 12:55 PM 發表
旺角centre close 左~~
但mr. lo 仲有follow 我個仔....佢好好人呀
我7月開始係太子了

甘好啊!你個仔小一讀邊間啊?
作者: lks050526    時間: 11-6-17 13:20

作者: 粉紅虎    時間: 11-6-17 13:26

KTS只給機會給成績好的學生?
請問你小朋友係咪讀kts呀! 我囡囡現在小一,成績係中下游這批, 但都比老師揀中出去比賽(普通話,舞蹈).

Hi Fion

提起這份卷,我就想, 合格,但麻麻地, 全部錯的都係唔小心, 個囡仲同我唔梗要媽媽,合格咪得囉
作者: Fionyiu    時間: 11-6-17 13:49

haha...臭豬仔ar....咁識講野, 咁你實"o"晒咀啦....

好開心, 囝囝今次進步左好多.  希望其他科都有好成績啦...
你囡囡好叻喎代表學校參加舞蹈比賽, 想當年我自己都試過, 真係好多野睇同埋學到野.  keep住努力呀!

原帖由 粉紅虎 於 11-6-17 13:26 發表
KTS只給機會給成績好的學生?
請問你小朋友係咪讀kts呀! 我囡囡現在小一,成績係中下游這批, 但都比老師揀中出去比賽(普通話,舞蹈).

Hi Fion

提起這份卷,我就想, 合格,但麻麻地, 全部錯的都係唔小心:badfeel ...

作者: scmail    時間: 11-6-17 13:58

我囡囡都派咗去大角咀天主教 (海帆道). 你編咗那一班呀?你有沒有叩其他學校, 我有叩其他學校.

原帖由 lks050526 於 11-6-17 13:20 發表
大角咀天主教 (海帆道) ,你呢?

作者: 粉紅虎    時間: 11-6-17 14:07

希望其它課好d la...
作者: lks050526    時間: 11-6-17 15:42     標題: 回復 2# scmail 的帖子

作者: scmail    時間: 11-6-17 16:00     標題: 回復 91# lks050526 的帖子

我都無...應該我唔得...我有朋友已經收到電話通知下星期去註冊. 祝你好運!
作者: lks050526    時間: 11-6-17 16:11

作者: kellylau79    時間: 11-6-17 22:57     標題: 回復 86# lks050526 的帖子

派到大埔聖公會阮鄭夢芹咯。之前考直資私校全軍覆沒,本來一心唸住仲有KTS第二輪,連幼稚園校長都為佢寫埋推薦信。點知今年話無位。都唔知仲好唔好寄去,傷心ing!今日去左TSL陪跑,睇怕都係要疊埋心水讀津校。
作者: lks050526    時間: 11-6-17 23:07     標題: 回復 1# kellylau79 的帖子

作者: 恐龍仔mama    時間: 11-6-18 23:55

呀仔依家無係出面學數,測考都ok,但考慮緊比唔比佢學,因呀仔做數太大意了,係呢,你覺得數研怎樣?

原帖由 Fionyiu 於 11-6-17 12:23 發表
係呀?  你囝囝學緊咩數呀?

作者: 2boysmami    時間: 11-6-19 00:09

請問你地係咪講緊新油天,你朋友收到call?但學校又話會以郵遞方式通知,咁其實我地收唔到call係咪即係冇,唔使再諗?

原帖由 scmail 於 11-6-17 16:00 發表
我都無...應該我唔得...我有朋友已經收到電話通知下星期去註冊. 祝你好運!

作者: Fionyiu    時間: 11-6-19 23:25

我覺得數研d老師pro. d....學林d題目好似多少少, 每份paper都有挑戰題, 但亞囝學緊個間個老師唔ok, 所以我轉數研.  我囝囝經常性錯大意.

原帖由 恐龍仔mama 於 11-6-18 23:55 發表
呀仔依家無係出面學數,測考都ok,但考慮緊比唔比佢學,因呀仔做數太大意了,係呢,你覺得數研怎樣?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5