教育王國

標題: 浸信宣道會呂明才小學2011入讀小一家長 [打印本頁]

作者: whl180169    時間: 11-6-13 16:46     標題: 浸信宣道會呂明才小學2011入讀小一家長

九月小朋友會入讀ler間小學,好期望快d睇到新校舍,希望以後多d家長入黎講下學校同小朋友讀書情況la,你地對ler間學校有咩感想呀!發表下la..
作者: AuKarl    時間: 11-6-13 23:41

小兒也是今年入讀此校,多多指教.
作者: whl180169    時間: 11-6-14 10:32     標題: 回復 1# AuKarl 的帖子

你仔仔係第幾自願派到ler間ka,我聽家教會d朋友講ler間學校d老師都幾有愛心wor,你對ler間學校認識多唔多呀!好高興認識到你,多d上黎交流下心得啦!
作者: AuKarl    時間: 11-6-14 11:12

仔仔係自行分配學位時已收左. 選校前已參觀過學校, 同聽過學校講座, 認同辨學理念, 本人覺得學校比較務實, 作風低調, 而升中成績理想.
作者: whl180169    時間: 11-6-14 14:25     標題: 回覆 1# AuKarl 的文章

十分讚同,我本人都好喜歡這校,我女兒係第一自願抽到的.十分開心!!!
作者: AuKarl    時間: 11-6-14 14:58

收到學校通知, 7月2日會辦理小一事務(買書,校服,校車,訂午餐等), 希望到時可以見到多D同學仔.
作者: whl180169    時間: 11-6-14 16:05     標題: 回覆 1# AuKarl 的文章

係呀!到時去舊校個邊wor,唔好去錯呀!
作者: whl180169    時間: 11-6-15 11:41     標題: 回覆 1# whl180169 的文章

新校舍大家有冇去過呀?有冇車到門口呢?有咩車去到呢?做左問題c9 tim
作者: AuKarl    時間: 11-6-15 13:00

我有去過新學校, 是由九龍灣地鐵站行去學校, 大約 8-10分鐘. 我見到有架綠色小巴 (好似 83號) 是經學校門口.
作者: whl180169    時間: 11-6-15 14:26

多謝回覆!我林83號綠巴係由彩虹mtr開出ge!!
作者: beckywong0211    時間: 11-6-15 23:59

hi hi

多多指教!

我仔仔都係第一輪就入在喎。

becky
作者: beckywong0211    時間: 11-6-16 00:04

7月2號舊校見

becky
作者: whl180169    時間: 11-6-16 10:59

HI!好高興認識到你,日後大家多多關照,我個女ge同學仔就冇咁好彩la,佢都入唔都ler間,第一同第二圈都抽唔到佢,佢要等18號去面試呀!!!
作者: AuKarl    時間: 11-6-16 15:10

我記得校長講過, 如果爸爸媽媽和小朋友一齊去面試, 可以表示誠意, 而父母在家可以提供一個良好學習環境及氣氛給小孩子 (意思是父母可以每天抽出時間和小朋友一起學習和遊戲), 取錄機會很大.   

作者: whl180169    時間: 11-6-16 15:14     標題: 回覆 1# AuKarl 的文章

多謝你ge提点,我會同佢地講,叫佢地做好準備.
作者: whl180169    時間: 11-6-16 15:17     標題: 回覆 2# AuKarl 的文章

其實ler間學校好好呀,点解都唔係好多人提起ge!十分唔明白....
作者: AuKarl    時間: 11-6-16 17:08

正如我之前提過這間學校比較務實, 作風低調, 所以, 唔係有太多人認識呢間學校. 我曾經參觀過幾間小學, 有d學校會搵d好叻既同學出來表演, 有d 校長會介紹到自己間學校簡直係天下無敵, 非入不可, 真是令我有點怕.

而我參加這間小學的講座時, 校長只強調辦學理念及教學方法, 並說如果家長想法跟學校不同, 請不要選擇這校.

其實什麼是最好的小學? 我相信最適合自己子女的學校, 就是最好的小學.
作者: whl180169    時間: 11-6-16 17:24     標題: 回覆 1# AuKarl 的文章

十分同意
作者: iriswingching    時間: 11-6-22 11:04

原帖由 AuKarl 於 11-6-15 13:00 發表
我有去過新學校, 是由九龍灣地鐵站行去學校, 大約 8-10分鐘. 我見到有架綠色小巴 (好似 83號) 是經學校門口.

83M是由牛頭角街市至彩虹MTR
83A是彩虹MTR至彩福
睇吓住邊頭, 就搭邊架

我搵左好耐都搵得很少人提這間學校, 又唔識觀塘區學校, 都係搵舊同事和朋友問吓, 周圍左找右問, 上敎育署D網頁, 只見到呢間學校的三四五年級各只有2-3班, 都担心過.

都多左你地講咋, 老師好, 校風好, 我信心大左, 我果女是小二插班生, 佢都鍾意這間, 女仔有兩種顏色夏季校裙揀, 佢話兩種色都要, 女仔都是貪靚
作者: whl180169    時間: 11-6-23 10:56

HI!兩個色ge校服係咪有分高年班同低年班+???
作者: iriswingching    時間: 11-6-23 12:40

原帖由 whl180169 於 11-6-23 10:56 發表
HI!兩個色ge校服係咪有分高年班同低年班+???

我之前都咁諗, 我剛收到通知7月2日買書簿和校服, 校服單上寫住可揀其中一色或同時買兩種色, 到時去到學校問問先
作者: whl180169    時間: 11-6-27 14:08

今個星期六大家記得回舊校做校服同買書呀!!!
作者: whl180169    時間: 11-6-30 17:19

學校剛剛有個溫馨提示,明天3:00至5:00回校買書及做校服
作者: whl180169    時間: 11-6-30 17:23

唔好意思打錯左,係後日先arm
作者: beckywong0211    時間: 11-7-9 23:26     標題: 新生訓練日見

記得27-08 (六) 新生訓練日呀。9-12pm
記得穿學校運動服波鞋呀。
到時見....

軒宏媽媽
作者: AuKarl    時間: 11-7-11 10:52

真係好期待個日, 可以見到新校舍和新同學.
依家只係未買書包和黑皮鞋.
作者: whl180169    時間: 11-7-11 14:48

而加d書包好大個咁ge!都唔知個女(咩)唔(咩)到個書包tim!!!
作者: AuKarl    時間: 11-7-12 11:37

我個仔都係好細粒, 咩咁大個書包都會好辛苦.
作者: beckywong0211    時間: 11-7-12 23:33

Dr.kong 有書包賣還有size 份添。都係$150 up

原帖由 AuKarl 於 11-7-12 11:37 發表
我個仔都係好細粒, 咩咁大個書包都會好辛苦.

作者: iriswingching    時間: 11-8-26 10:17

Hi, 好耐未上來談談, 現在先知道明天小一新生返校, 插班生未見有通知預早返校, 唔知道小一新生返幾多日適應日?我記得以前舊校返兩日
作者: AuKarl    時間: 11-8-26 17:52

新生訓練日只有半天.
9月1日阿仔會開始坐校巴返學放學, 因為是尾站, 要一個多小時車程, 真是替他擔心.
作者: beyond725    時間: 11-8-26 22:52

我個女都要7:00上校巴,分分鐘要6點幾起床,我真是有點擔心遲到

原帖由 AuKarl 於 11-8-26 17:52 發表
新生訓練日只有半天.
9月1日阿仔會開始坐校巴返學放學, 因為是尾站, 要一個多小時車程, 真是替他擔心.

作者: beyond725    時間: 11-8-29 08:47

原來浸信宣道會呂明才小學都有高年級的哥哥和姊姊關心低年級的新生。
唔知是否男同男?女同女呢?
維持到幾年級呢?
我個女很怕羞,實請人食白果?!
作者: whl180169    時間: 11-8-29 14:23

我地住到好近,校車話放學都要一個鐘呀!!!
作者: iriswingching    時間: 11-8-29 16:15

要成個鍾先返到學校,小朋友咁咪好辛苦, 住得近D會好D, 本星期五小朋友開學, 好開心果日來臨,   新生適應日D小朋友覺得點呢 ?
作者: whl180169    時間: 11-8-30 15:11     標題: 回覆 1# iriswingching 的文章

我個女個日喊左好耐 ,攪到我好心庝.
作者: whl180169    時間: 11-8-30 15:13     標題: 回覆 2# iriswingching 的文章

係星期四返學wor,唔好記錯呀...haha
作者: iriswingching    時間: 11-8-30 15:53

唔該晒你, 今天阿女都提過我, 星期四返學, 你個女是否細月份女, 多d講俾佢知, 學校好好, 可以識到新同學仔, 大哥哥大姐姐會幫佢.
作者: AuKarl    時間: 11-8-30 17:31

我個仔好似對學校無咩感覺, 只係話老師講左好多野.
作者: beyond725    時間: 11-8-30 17:50     標題: 回覆 3# whl180169 的文章

還有要留意放學時間
12:45放學(1/9,2/9)
穿著校服,不需帶課本。
*5/9只知道王需帶課本,未知道穿著什麼校服

帶小許乾糧(冇小食部)和水(水機好似未檢收)

作者: AuKarl    時間: 11-8-31 14:24

今日收到老師電話, 阿仔入一信班, 還有以下事項留意 :
1) 9月1,2日 (12:45放學)
2) 9月1,2,5日 (不需帶課本)
3) 正式上課
4) 9月9日 (家長晚會)
5) 帶外套
6) 帶出世紙 copy
作者: beyond725    時間: 11-8-31 18:33     標題: 回覆 1# AuKarl 的文章

原來妳個仔同我個女係同一班,都係一信,大家可以互相照應啦。
作者: AuKarl    時間: 11-9-1 11:15

各位呂明才家長你地好, 今天是新的開始, 希望大家一齊努力, 迎接小一新學年.
作者: beyond725    時間: 11-9-1 17:53

原來今日書商已派回6本的課本,唯獨欠一本未有.
請問大家會唔會包書呢?

作者: whl180169    時間: 11-9-2 15:07     標題: 回覆 2# AuKarl 的文章

大家咁話,祝各位小朋友係呂明才開開心心過度六年小學生涯.
作者: whl180169    時間: 11-9-2 15:11     標題: 回復 2# beyond725 的帖子

我有幚個女包書,買左超輕個隻包書膠.我個女入左一誠班,有冇邊個都係ler班呢???
作者: beyond725    時間: 11-9-3 18:33

一面包書,一面驚驚!再望一望時間表,真唔識收拾書包!
常識有2的作業、4的課本和作業(共3本書)
要帶那一本?
英文又有三本書。
又要要帶那一本?
而數學有上的2冊和下的1冊。
咁又要帶那一本?

如果將全部書帶回校,書包真係很重。
另外,收到兩次通告,
9月1日通告:要學生9月2日帶面巾回校。
9月2曰通告:要學生9月2日帶毛巾回校。
請問是否指同一條毛巾呢?

作者: whl180169    時間: 11-9-4 20:10     標題: 回覆 1# beyond725 的文章

9月5日帶面巾回校是上PE堂用的,書本我就帶上板本的,以我記得就好似唔帶書住,但係怕錯都係帶定D...HAHA
作者: beyond725    時間: 11-9-4 20:18

多謝妳!
我都是這樣想法!
最煩是常識課和英文課!!!
最後可能將所有都帶回去V.V
原帖由 whl180169 於 11-9-4 20:10 發表
9月5日帶面巾回校是上PE堂用的,書本我就帶上板本的,以我記得就好似唔帶書住,但係怕錯都係帶定D...HAHA

作者: beyond725    時間: 11-9-5 21:56

原來囡囡手冊上,已寫出明天要帶的課本,
咁就唔會一開學,就帶錯書了
作者: beyond725    時間: 11-9-7 06:51

可能係囡囡抄漏咗家課冊,
竟然不需要帶課本,

唯有將今日有堂的課本,
望一望,除了音樂課外,
全部都帶回學校。
實在不輕呢!
作者: AuKarl    時間: 11-9-7 11:57

你囡囡無抄漏家課冊, 事實係手冊都無講帶咩課本, 所以今日個書包真係超重.
作者: beyond725    時間: 11-9-7 17:54

今日囡囡的手冊,都冇記錄明天要帶什麼書!
我想時間表上有的堂,有關的書都要帶回學校用。
作者: whl180169    時間: 11-9-8 10:30

個女同我講老師話佢比小一本中文作業,我係屋企都搵唔到,我記得之前老師叫全部中文書同作業攞晒返學校ge,但係而加又話小左一本作業,都唔知点算...唔通又要買過一本!!!
作者: beyond725    時間: 11-9-8 12:07     標題: 回覆 1# whl180169 的文章

書內有冇寫名?(3本)
試一下聯絡班主任,check一下,會唔會有誤會?
作者: beyond725    時間: 11-9-9 06:37

今晚7:00在彩盈校舍(禮堂)有家長教師交流會,可以帶小孩出席,學校會有活動給小朋友,大家就可以放心出席!
唔知有冇得參觀校舍呢?到時見!
作者: whl180169    時間: 11-9-9 10:31

唔係話唔好帶小朋友出席咩???而加又可以呀!
作者: whl180169    時間: 11-9-9 10:35     標題: 回覆 3# beyond725 的文章

我全部都有寫名ge!我今晚同老師講下la...
作者: beyond725    時間: 11-9-9 12:47     標題: 回復 2# whl180169 的帖子

我昨天收到信息,我打電話問校務處,我冇大人照顧小朋友,是否可以帶小朋友一齊去?
學校回覆:學校已安排一間房,有活動安排給他們!
作者: beyond725    時間: 11-9-10 23:53

最新的學校簡介出爐啦

http://www.lmc.edu.hk/web/schoolinfo/1112schintro.pdf
作者: whl180169    時間: 11-9-12 10:23

祝大家中秋節快樂!!
作者: AuKarl    時間: 11-9-12 12:14

中秋節快樂 !

大家有無幫小朋友報學校既興趣班 ?
我幫仔仔報左小小魔術同埋圍棋斑.

而 10月4日的學校旅行, 阿仔唔想去, 所有無參加, 當日只會留係學校.
作者: beyond725    時間: 11-9-12 18:06

祝大家中秋快樂!

佢媽咪擔心,她功課跟唔上和做不完!放學後又太疲倦,所以不參加課外活動!

其實我想她上劍橋英語課程!

囡囡幼稚園親子旅行都去過,大棠幾好玩!可惜我要帶隊,否則我請假都會去
作者: beyond725    時間: 11-9-13 23:49

學校個sever整好了,可以網上睇功課冊,只可惜一信班....只見到小小,希望可以快些整好!
唔使左估右估!好似解迷咁!
作者: whl180169    時間: 11-9-14 10:30

大家好!今次學校旅社我地全家都去,林住同d家長老師再見下面.呀女報左芭蕾舞,老師出左張通告叫佢參加合唱團,但係我怕太多課活動應付唔到功課,所以唔參加la...呀女今日已經要回校背課文la,重要用廣東話同譜通話背tim,你地係咪都係咁呀....haha
作者: beyond725    時間: 11-9-14 15:00     標題: 回覆 1# whl180169 的文章

囡囡功課不多,只有兩三棕做,
書還末開始背!
可能進度問題!
英文 (只是到P.3.....學abc的次序)
數學(5的分解)
中文 (寫個兩次生字和一次作業)
常識(旦是完成了一次工作紙)
我開始憂心,教得慢!怎考試?
作者: AuKarl    時間: 11-9-14 15:32

這幾天返學好像只是重溫幼稚園學的東西.

由於每個小朋友的程度不同, 有些不能坐定, 有些連執筆寫字都有問題, 阿仔也試過一天內幫六個小朋友寫手冊. 我想老師要花點時間及心機教導.
作者: beyond725    時間: 11-9-14 16:24

我都有同感!

唯有自己在家裡教一教她!希望她不會太落後!
作者: beyond725    時間: 11-9-15 21:32

我囡囡冇在學校影相,
咁我是否要交六張學生相給學校keep呢?
作者: AuKarl    時間: 11-9-16 10:13

我諗應該要, 但你可以先打電話去學校問下.

記得星期一有英文默書A-Z 大楷.
作者: whl180169    時間: 11-9-16 10:14

我都係冇係學校影相,開學後一兩日以經交左比老師la,你重未交咩??
作者: beyond725    時間: 11-9-16 18:03

我都係在九月二日交了兩張相給學校,但是,昨天家課冊上題到,在學校影相的同學,老師keep了六張相片,而冇講(冇影相的同學)是否要補加相片給老師?
所以問一問
作者: whl180169    時間: 11-9-17 10:35

OIC!!!我個女都冇叫再帶多d相回校,應該唔洗la...
作者: beyond725    時間: 11-9-19 06:29     標題: 回覆 4# AuKarl 的文章

明天有中文默書,老師會用普通話還是廣東話默呢?
作者: beyond725    時間: 11-9-19 23:44

最後,我幫個囡普通話默一次:廣東話又默一次
作者: whl180169    時間: 11-9-20 10:29

我叫個女自己背黙一次先,錯左就等我放工返黎同佢再溫lor,咁樣可以快d溫完.....haha
作者: beyond725    時間: 11-9-21 12:53

好緊張!唔知個囡默書成績有幾多分呢?
作者: beyond725    時間: 11-9-25 12:17

下星期二又中文默書,其中有一項是趣味題:動作?
唔知是可以否自由發輝呢?
作者: AuKarl    時間: 11-9-26 10:37

上次默書主要是名詞, 今次默書主要是動詞, 除課本上指定要識的生字外, 同小朋友多點溫習一些簡單的動詞, 可以加分.
作者: beyond725    時間: 11-9-27 23:02

明天到英文默書,
應該係時後去睇一睇D數了
阿囡好似唔係好明.....
作者: AuKarl    時間: 11-9-28 11:44

默書要提前 2-3 天溫習, 每天預默一次便可, 唔需要太擔心.

昨天發現, 手冊內已貼上10-11月中文默書範圍.
作者: beyond725    時間: 11-10-10 22:02

今日囡囡帶回四本英文書,但是她說係有五本故事書,我想問,應該是五本還是四本書呢?
THANKS
作者: zhiyin2004    時間: 11-10-10 22:42

我仔仔都係讀呢間嘅。可能是因人而異吧,仔仔成績麻麻地喳,有d擔心~
作者: AuKarl    時間: 11-10-11 09:43

應該有 4 本英文書仔, 星期一要帶回學校.

zhiyin2004 你的仔仔是不是讀小一 ? 那一班 ?
作者: beyond725    時間: 11-10-11 12:39     標題: 回復 2# zhiyin2004 的帖子

初初是很辛苦啦,小朋友識的字都唔夠一百個,很難明明白題目的要求,小朋友喉一可以依靠的,就是爸爸媽媽,加油!不好灰心!一分一分地去教,此終會有成果。
作者: whl180169    時間: 11-10-18 11:14

我覺得近排功課開始多左好多咁,大家有冇同感呢??
作者: beyond725    時間: 11-10-26 18:16     標題: 回復 1# whl180169 的帖子

最近功課多了!默書小測又迫在一齊!真是手忙腳亂!大家加油!

到十二月,就是考試的日子,應該是一日考一科。包括數學、中文、英文和常識。
但是怎樣考呢?作文?閱讀理解?聆聽?重組句子?默書?問答題?配對?填充?

最不明的,就是常識?上了個幾月堂,我都掌握唔到課程的範圍?真不知道怎樣去溫習?

請問有冇家長分享經驗
作者: zhiyin2004    時間: 11-10-27 02:06     標題: 回覆 84# AuKarl 的文章

讀小二了。你們要不要每天都陪着做功課?
作者: zhiyin2004    時間: 11-10-27 02:13

原帖由 beyond725 於 11-10-11 04:39 發表
初初是很辛苦啦,小朋友識的字都唔夠一百個,很難明明白題目的要求,小朋友喉一可以依靠的,就是爸爸媽媽,加油!不好灰心!一分一分地去教,此終會有成果。 ...

很累啊,天天都要跟功課,看少一眼就是滿江紅了,到現在有時都還要給他分析題目,成果不敢奢望了,盡力而為吧~
作者: whl180169    時間: 11-10-27 11:42     標題: 回復 1# zhiyin2004 的帖子

我都係呀!個女咁細個都冇可能自己解題目ge,所以冇可能自己完成功課,日日放工返黎都跟功課,真係好辛苦呀!!!!
作者: AuKarl    時間: 11-10-27 11:49

我都覺得好攰, 每天要返工, 放工馬上要趕回家, 同阿仔對功課, 一齊做閱讀階梯, 溫習默書, 測驗等, 但其實阿仔咪仲辛苦. 近來數學科, 常識科要做研習, 都唔知要幾時交 ? 真係難為了家長.
作者: whl180169    時間: 11-11-2 15:14

各位家長,你地d小朋友有冇比蚊針呀,我個女成日比蚊針,好完又再針過,我返學之前已經幚呀女噴左蚊怕水la,但係都比蚊針,都唔知点算好,而加以經開始凍重咁多蚊,咁夏天咪死得,唉!!!!
作者: beyond725    時間: 11-11-3 23:44     標題: 回復 1# whl180169 的帖子

同學校反影,學校會加強滅蚊工作!
另外,聽講花露水的效果都幾好,可以試一試
作者: whl180169    時間: 11-11-4 15:08     標題: 回復 1# beyond725 的帖子

多謝你的意見,我會同學校反映下,
作者: beyond725    時間: 11-11-15 00:38

考試將到了,範圍到派了!
其中數學好似出現錯誤?
*(一上A  P.1-12)
我們都冇買一上A的課本!
我們只有一上B和一下A的課本
大家有冇問過師呢?
作者: AuKarl    時間: 11-11-18 11:51

其實每次測驗或者評估, 我主要是同仔仔溫習工作紙, 很少溫課本, 希望可以簡單一點.

我常常對仔仔說, 讀書最重要是明白, 不是分數, 答錯左唔緊要, 知道點改正就得, 儘量讓自己放鬆一點, 畢竟小一只是一個開始.
作者: beyond725    時間: 11-11-23 00:09     標題: 回覆 2# beyond725 的文章

原來數學範圍就是考工作紙!
在正中間有細字印有1上A和一上B

不過英文就大件事了?!
1) School based Curriculim是甚麼呢?

2) Learning Sheet 只教到p.42,
還有15頁是未教和做.而其他班都差不多教完!咁點算呢?

作者: beyond725    時間: 11-12-7 22:37

忙了幾個星期,終於考完試了!可以小小休息!
今日收到兩科試卷了
中交都可以
但是英文就
作者: whl180169    時間: 11-12-8 10:44     標題: 回復 1# beyond725 的帖子

我個女星期一發消冇返,第日就叫呀女係中間有一堂時間補考常識同中文,真係辛苦!!!沉晚呀女帶左英文捲返黎,成績ok 啦..第一次考試唔好咁介意啦...
作者: AuKarl    時間: 11-12-8 15:12

阿仔中文兩份卷考得一般, 阿仔其實有好多中文字都未明白, 例如他寫了 "慈祥的毛衣".
而英文成績OK, 唔知今日會唔會收到數學及常識卷呢 ?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5