教育王國

標題: 九龍城聖家知道結果未? [打印本頁]

作者: PoPoMom    時間: 11-6-21 12:24     標題: 九龍城聖家知道結果未?

請問大家有沒收到九龍城聖家的取錄結果未? 11/6已面試, 係咪都差不多時間收到通知呢?
作者: boofamily    時間: 11-6-21 16:53

眼見當日有部份家長獲接見. 有d見都無得見, 直接叫你帶細路仔走. 如果而家都無消息, 機會微了.
作者: PoPoMom    時間: 11-6-21 18:03

我就係見到當日有D要見埋家長, 有D又唔使見就可以走, 又無講幾時通知, 打過去問又話遲D先知結果, 想知有無人已知接到通知OKAY咗的?
作者: heungwah    時間: 11-6-21 18:24

有得見校長的是公教家庭, 非公教家庭只見小朋友!
作者: boofamily    時間: 11-6-21 18:33

請問非公教家庭小朋友有無機會咖?
作者: iristam    時間: 11-6-21 20:55

當日在我們面試的時段,約有10個家庭,一開始時聽到校長話一陣小朋友叫名就跟老師入課室面試,另外會接見某幾對教友家長,其它唔係教友的家長就不用接見,是否有特別處理呢,以為第一輪計分係咁,點知去到叩門呢part都係一樣,失望中..........

作者: belle2009    時間: 11-6-21 21:09     標題: 回復 1# iristam 的帖子

作者: iristam    時間: 11-6-21 21:12

how to check ?
作者: MW9919    時間: 11-6-21 21:32

真正教友對教義有體會,問幾吓就知。
另外天主教節日好多,做假嘅好難答得出架。
計我話全家得考生加一家長係教友,可信性會低少少,疑似為咗宗教分信教,所以會問多少少掛。
最後想講,教會辦學都係想傳教,同聲同氣同宗教嘅小朋友入學機會高一線都合理嘅。
作者: belle2009    時間: 11-6-21 21:35

作者: Gerard    時間: 11-6-21 22:09

作者: MW9919    時間: 11-6-21 23:27     標題: 回覆 11# Gerard 的文章

Agree,叩門位客觀黎講係學校增強兵力最後一著,計分同大抽獎學生來自各階層,水準未知。
唯叩門各考生使出平生絕學,再加強勁個人背景,如獎項,音樂運動等,一見就收都唔出奇。都有好處架,班中有一兩個幼稚園已經考慣試嘅尖子,可以提升學習氣氛,對同學仔起到正面作用架
作者: iristam    時間: 11-6-21 23:34

面試之前,收到一位男仕來電通知可以面試,並問我住在那一區,我亦答了他,之後我問他有什麼需要留意及準備,他說只是,見一見個小朋友及家長,係口試的,所以我亦都自行做好準備,細閱學校資料,作好問答準備,去到面試,最終是不用面見我們的,     當然是教友的會覺得公平合理,但不是教友的我是有點不是味兒,那些說同聲同氣同宗教係高一線的人,你為什麼要將人類區分,聖經有教你去分辨什麼是同聲同氣嗎?
作者: MW9919    時間: 11-6-21 23:59

係我黎睇校方做法肉酸咗,家長一場黎到,面試埋可以了解小朋友多D,又唔會用多好多時間,面試目的係搵啱讀嘅小朋友喳,當場分類處理我唔buy。
作者: karen55407    時間: 11-6-22 09:53

我都識非教友舊年同前年都叩到聖家
作者: chanlaichan    時間: 11-6-22 10:08

我地當日見完下午六點幾便收到校長電話收我個女, 我真係開心到喊, 因為我們不是天主教, 當日見完都想不會收阿女, 想法同大家一樣, 為什麼只見天主教家庭, 其實真係十分失望, 但當接到校長電話時, 到講完電話, 真係唔識形容,
我告訴給大家只是想解開大家的疑問, 但目前為止我也不知道點解只見天主教家庭
作者: jackie_lau2000    時間: 11-6-22 10:38

恭喜晒! 代友問 :請問你們讀邊間幼稚園哦...因朋友都好心急等緊消息哦

原帖由 chanlaichan 於 11-6-22 10:08 發表
我地當日見完下午六點幾便收到校長電話收我個女, 我真係開心到喊, 因為我們不是天主教, 當日見完都想不會收阿女, 想法同大家一樣, 為什麼只見天主教家庭, 其實真係十分失望, 但當接到校長電話時, 到講完電話, 真係唔 ...

作者: MAYANGUSPO    時間: 11-6-22 11:00

其實呢一個問題, 一直都覺不公, 成日話宗教多5分, 對於無神論既人, 未玩已先輸一半!! 我可認同叩門階段(少既學位), 學校可選擇宗教喜好多d, 因學校始終都係宗教團體(老細)所辦, 但自行計分part就真係非常不公(佔所有學位一半)難道有宗教小朋友比無宗教肯定更勝一籌? 甚麼叫有教無類? 另其實都想知佛教/道教係咪都會有5分加呢(因冇接觸過)? 如係就冇問題, 如唔係, 理應一視同仁...可知幾多家長為左5分, 出盡任何絕招並非真心, 咁何必呢?
作者: iristam    時間: 11-6-22 13:13

其實去叩門,都預咗機會係唔大,因為真係實在太少位,收就故然開心,唔收都係平常心,由上年考私校到現在叩津校,亦都係有d收,有d收,只係有感而發,講出自已感受吧了.........
作者: MAYANGUSPO    時間: 11-6-22 13:25

當然明白啦, 只係某D家長不甘於自己小朋友並唔係低質素, 但因呢5分, 可以話完全冇乜機會讀到更好既學校而有點算啦, HK既蟻民可以做得D咩丫...
作者: iristam    時間: 11-6-22 13:35

個制度一日唔改,一日都係咁,香港嘅教育政策幾時有俾人讚過吖......
作者: ICbaby    時間: 11-6-22 14:33

原帖由 MAYANGUSPO 於 11-6-22 11:00 發表
其實呢一個問題, 一直都覺不公, 成日話宗教多5分, 對於無神論既人, 未玩已先輸一半!! 我可認同叩門階段(少既學位), 學校可選擇宗教喜好多d, 因學校始終都係宗教團體(老細)所辦, 但自行計分part就真係非常不公(佔所有 ...

絕對同意, 直頭要取消呢5分呀~~
根本係好黑暗...............
作者: MAYANGUSPO    時間: 11-6-22 18:28

講真受洗洗得幾多錢, 但有時唔係錢問題, 而係自己都唔想對人地既宗教唔尊重, 但係呢5分上面, 相反地覺得有5分既宗教好似對我地唔多尊重, 即信者唔係得救, 而係"信者得5分" 非常無奈...
作者: karen55407    時間: 11-6-22 20:20

受洗係唔洗錢!信天主教首先要返20個月道理班,期間要做功課、分享,參與多個儀式,有啲堂區要參加埋服務團體,每個星期日要返彌撒,最後要神父批准才可受洗。你有錢都未必能夠完成晒整個歷程,唔信天主嘅更加難過關。你唔知道,所以你先會用錢去衡量人哋嘅信仰,眼見好多人去道理班都會半途而廢。其實有啲人起初的確為了五分而去道理班,無幾耐佢哋亦信咗耶穌了!
其實用咗五分入咗天主教學校之後,如果唔係真係信主就會好痛苦,因為公教學校會為教友學生安排好多宗教活動,他們要返足六年主日學,三年班要安排初領聖體,五、六年班要安排領堅振,如果你唔信的話,你會覺得好討厭。我信!所以我好享受學校充滿信仰氣氛!
原帖由 MAYANGUSPO 於 11-6-22 18:28 發表
講真受洗洗得幾多錢, 但有時唔係錢問題, 而係自己都唔想對人地既宗教唔尊重, 但係呢5分上面, 相反地覺得有5分既宗教好似對我地唔多尊重, 即信者唔係得救, 而係"信者得5分" 非常無奈... ...

作者: mw7183    時間: 11-6-22 20:33     標題: 回復 7# MAYANGUSPO 的帖子

我覺得你講得好唔岩,邊個話入天主教要比錢??karen55407 解釋得好詳細,唔該你查清楚先好發表意見.我地唔想比人覺得用錢去入教.你了解多啲先啦.PLS
作者: MW9919    時間: 11-6-23 01:39

原帖由 karen55407 於 11-6-22 12:20 發表
受洗係唔洗錢!信天主教首先要返20個月道理班,期間要做功課、分享,參與多個儀式,有啲堂區要參加埋服務團體,每個星期日要返彌撒,最後要神父批准才可受洗。你有錢都未必能夠完成晒整個歷程,唔信天主嘅更加難過關。你唔知道,所 ...

我都好同意karen所講,係我嘅慕道班上,每個人想做天主教徒嘅理由都唔一樣,有七十歲伯伯一個人上堂,話後生時冇想過宗教問題,但近年接觸到其他教友,先覺得前半生人生唔夠完滿,想上堂學道理了解一下天主教。成功領洗後係一個熱心教友,經常返聖堂參與服務。
亦有冇信仰家長嘅小朋友入咗天主教小學,二年班就要求家長帶他返主日學,家長便上堂了解情況,最後一齊領洗。
亦有一位爸爸級同學曾經遇上嚴重車禍,但絲毫無損並感到天父召叫便上堂入教,仲帶同父母兒子一同返教會上堂最後一齊領洗。
舉咗幾個例子都係講兩個字「誘因」,導師曾經提及以前戰亂,天主教會送贈牛奶或食物給災民,跟住災民受感動便返教會了解和學道理。所以信天主教唔係個個為五分架!
我小學時代都係返天主教小學,上過吓主日學就冇再返,但六年小學生涯對天主教算有認識。直到我小朋兩歲左右要度一度小一工程,就想起入公教學校。
我地係兩個大人加女兒一齊返主日學和慕道班,我覺得一家人一齊入教先係公教家庭。舊年自行20分入咗女校真係好開心,因女兒可以係公教學校成長,真係好感恩!我個人一直認為有信仰嘅小朋友係乖D架。
作者: tonychu    時間: 11-6-23 12:28

好多人都係為攞多5分先入教,一心要攞分嘅大部份係會堅持到底的,到咗小朋友升咗上小學後,就未必個個能夠堅守到底,真心信主愛主,持守不渝又有幾多人能夠做到呢, 別五十步笑佰步啦,為攞分而洗禮唔代表你係真教徒,只可以講係一堆有機心,識運用權利的人,可笑.........(以上內容只是對某些為攞分而入咗教又心存僥倖之人仕所說)

作者: scmail    時間: 11-6-23 12:41     標題: 回復 27# tonychu 的帖子

我都好認同你的講法, 我認識的朋友中都有為了5分, 同仔仔去洗禮, 而且比佢在第一輪好運地入到九龍塘某某名男小學, 現在她一家都沒有返任何教會...我完全明白為了多5分先入教的朋友...而對一些爸爸/媽媽一樣有5分...真不公平...
作者: MAYANGUSPO    時間: 11-6-23 13:04     標題: 回復 4# mw7183 的帖子

您地真係太敏感...我完全冇講過亦冇寫明"所有人"都係為左5分而入教, 係您地自己對號入座!!! 而且就係因為有朋友去菲洗幾千搞掂就入左喇叭, 仲話好抵...我唔知又何來講??? 真奇妙, 係BK有何需要去老作...我亦完全冇意思用錢去衝量人地宗教, 如我係要對人地宗教不敬既話, 就唔會為呢5分而申, 因為我實會係其中一位用盡所有辦法得5分既強勁對手...人地尊重您地宗教之餘, 希望您地都識尊重下無宗教既(人)唔該!!! 亦希望您地明白, 教育政策事實反影到有宗教比無宗教既人更優先, 不是嗎?!
作者: MAYANGUSPO    時間: 11-6-23 13:10

仲有main point係發表"對於政策有5分宗教分而覺不公", 而唔係話"宗教只值5分"... 真係離晒題...
作者: jackie_lau2000    時間: 11-6-23 14:11

原帖由 MAYANGUSPO 於 11-6-23 13:10 發表
仲有main point係發表"對於政策有5分宗教分而覺不公", 而唔係話"宗教只值5分"... 真係離晒題...

明白樓主的心情. 正因為公教學校本著天主教的方向, 引領學生/家庭用天主教的心態去學習/做人處事..等. 亦因為有著強烈的宗教理念, 學生的品德亦從少培訓出來. 故此,這亦是吸引大家之處.

如學生家庭不是教友的話, 教友學校好難向沒有宗教信仰的家庭實踐宗教的理念.  亦而增加教育宗教的困難哦.  亦知道有些沒有宗教背景的家長見意學校不用上聖經班呢 ? 那麼學校實在難以安排.

大家那麼都想於天主教的學校讀書, 為何不去真正去認識天主教呢 ? 天主教真是一個非常共"容"的教會.
作者: PoPoMom    時間: 11-6-23 15:03

到目前為止, 似乎收到通知取錄的個案不多, 是否代表仍有機會呢? 盼望中~~~~~~~~~~
作者: MAYANGUSPO    時間: 11-6-23 17:17     標題: 回復 2# jackie_lau2000 的帖子

聽完您番說話, 真係c服好多好開心您真係明白我想表達既意思, 當然我絕對明白亦尊重每人既宗教信仰, 即使工人既回教我都極為尊重...其實可能係緣份la, 每人同宗教接觸都好需要緣份, 唔係我無接觸天主, 而係以我個人經歷, 其他宗教更能實質幫我即時解決問題, 所以我只可以簡單講"緣份"兩字...其實不論邊一個宗教, 只要自己心靈上得到慰藉, 真係幫到自己既就OK...只係教育政策上既5分, 有點莫名其妙啫...
作者: PoPoMom    時間: 11-6-29 10:47

我見其他POST有人話學校會2/JULY先通知家長叩門生被取錄, 請問收到通知的家長, 你們是否已替小朋友到學校註冊呀?

我昨天打去聖家問, 學校又話暫時未有空缺, 要等2/JULY, 我真係唔係好明白, 有無家長可以解答吓呀?
作者: PoPoMom    時間: 11-6-29 15:51

我收到學校電話, 叫我明天去見校長, 今次主要係見家長,我也不明白, 上次見完小朋友又話不用見家長, 但今次專登約見家長, 希望我有好消息而唔係搞錯咗D乜野啦!!!!
作者: karen55407    時間: 11-6-29 15:53

好覺得係好事近!
原帖由 PoPoMom 於 11-6-29 15:51 發表
我收到學校電話, 叫我明天去見校長, 今次主要係見家長,我也不明白, 上次見完小朋友又話不用見家長, 但今次專登約見家長, 希望我有好消息而唔係搞錯咗D乜野啦!!!! ...

作者: PoPoMom    時間: 11-6-29 16:50     標題: 回覆 36# karen55407 的文章

karen55407,

但願如此啦!!!我個人的假期所餘無幾啦,我都希望快點confirm就好啦!!!
作者: jackie_lau2000    時間: 11-6-29 16:50

原帖由 PoPoMom 於 11-6-29 15:51 發表
我收到學校電話, 叫我明天去見校長, 今次主要係見家長,我也不明白, 上次見完小朋友又話不用見家長, 但今次專登約見家長, 希望我有好消息而唔係搞錯咗D乜野啦!!!! ...

恭喜你   努力加油 !!
作者: tonychu    時間: 11-6-29 17:21

照咁睇即係SECOND IN,我是前兩天收電話的,叫我6月30去見校長,不過我們不會去了,希望你們成功吧,加油........
作者: tonychu    時間: 11-6-29 17:23

照咁睇即係SECOND IN,我是前兩天收電話的,叫我6月30去見校長,不過我們不會去了,希望你們成功吧,加油........
作者: raul7892003    時間: 11-6-29 20:48

仲有無其他人明天去second in?
作者: MW9919    時間: 11-6-29 21:10

原帖由 PoPoMom 於 11-6-29 07:51 發表

恭喜晒!最緊要同學校理念一致。好似射十二碼咁,爭臨門一腳咋,努力加油!
作者: PoPoMom    時間: 11-6-30 10:52

謝謝各位!
希望今次得啦 : )
耐心等待機會的來臨!!!!
作者: karen55407    時間: 11-6-30 20:13

有好消息未呀?
原帖由 PoPoMom 於 11-6-30 10:52 發表
謝謝各位!
希望今次得啦 : )
耐心等待機會的來臨!!!!

作者: PoPoMom    時間: 11-6-30 23:51

好開心, 學校收咗我女啦!!!!
聽校長所講, 今天共見了6-7個小朋友及家長, 相信全部都取錄的, 下星期一就要註冊啦!!!! 下星期都要度身做校報!!!!
作者: yutung    時間: 11-7-1 00:19

我囡囡都是今天second in 收了! 好開心!
作者: MW9919    時間: 11-7-1 00:20

原帖由 MW9919 於 11-6-29 13:10 發表

恭喜晒!最緊要同學校理念一致。好似射十二碼咁,爭臨門一腳咋,努力加油!

再一次恭喜你,臨門一腳冇宴客,你同女兒付出嘅努力有收穫啦,知唔知大約有幾多位小朋友叩門呢?
作者: littledora1    時間: 11-7-1 13:23     標題: 回復 45# PoPoMom 的帖子

PoPoMom, 恭喜您呀, 想問您係咪天主教徒, 女兒讀那一間幼稚園? 謝謝
作者: PoPoMom    時間: 11-7-2 10:00

Thanks!!!!
我地一家人都無宗教信仰的, 所以宗教分在叩門是都未必係必然考慮的因素呀, 第一次小朋友面試表現係最緊要!!!
作者: constanceng    時間: 11-7-2 10:33

我有宗教背景反而考唔到。

因為有宗教背景,當日父母有得見校長。我反而覺得係自己in得唔好。因為,學校要求父母要強大support,問有冇屋企人幫手湊,我好老實說「無」。有關宗教方面的問題,又答得唔好。不過,不排除女兒又in得唔夠好既。
作者: yutung    時間: 11-7-2 11:58

今早收到九龍塘聖家電話, 收了囡囡! 不過九龍城聖家都收, 現在考慮邊間好! 大家有什麼意見?
作者: littlecook    時間: 11-7-2 16:38

請問係咪只見小朋友,INDIVIDUAL定係GRUOP IN呢?
駛唔駛筆試?

原帖由 yutung 於 11-7-2 11:58 發表
今早收到九龍塘聖家電話, 收了囡囡! 不過九龍城聖家都收, 現在考慮邊間好! 大家有什麼意見?

作者: PoPoMom    時間: 11-7-4 09:40

KLN CITY : 第一次有兩位老師見小朋友, 聽講有宗教果D, 第一次面試家長都有機會見校長, 第二次面試就係校長見小朋友同家長.

KLN TONG : 只有小朋友筆試,無面見.
作者: heungwah    時間: 11-7-4 11:06

我地都ok咗, 好開心!  下一步就要小朋友自己努力啦!!!
作者: PoPoMom    時間: 11-7-4 14:14

HEUNGWAH,

你好!我們女兒都入咗聖家, 以後多多交流!

星期三要返去造校服/報校車, 可能又要請假了~~~
作者: joeyma    時間: 11-7-7 23:36     標題: 回復 1# PoPoMom 的帖子

你們好,小女被邀Second IN, 是否通常Second IN 也有很大的機會會收?仲有,請問是否只In大人?會In什麼?有必要父母也出席嗎?實在很緊張,請各位幫幫忙?
作者: boofamily    時間: 11-7-8 00:29     標題: 回復 56# joeyma 的帖子

Dear Joeyma,

SECOND IN 其實已經CONFIRMED, 不過都要見見家長及小朋友, 我上次都好緊張, 但何校長真係好溫柔同好有愛心, 基本上都係問大人及小朋友一D好簡單問題, 所以你可以放心了, 雖然校舍較細及舊, 但係我同我先生被校長深深的感動了,所以心中更加確認此校是天父為我女兒安排的.
作者: karen55407    時間: 11-7-8 12:05

緊係父母一齊去喇!有得second in好大機會收你!
原帖由 joeyma 於 11-7-7 23:36 發表
你們好,小女被邀Second IN, 是否通常Second IN 也有很大的機會會收?仲有,請問是否只In大人?會In什麼?有必要父母也出席嗎?實在很緊張,請各位幫幫忙? ...

作者: dwklau    時間: 11-7-8 12:47

原帖由 joeyma 於 11-7-7 23:36 發表
你們好,小女被邀Second IN, 是否通常Second IN 也有很大的機會會收?仲有,請問是否只In大人?會In什麼?有必要父母也出席嗎?實在很緊張,請各位幫幫忙? ...

Joeyma,

好大機會收啦!你認得你個ID, 你應該有GH響手, 你真係揀呢間, 放棄GH?
作者: joeyma    時間: 11-7-8 14:00     標題: 回復 1# dwklau 的帖子

係囉!你有咩意見俾我?
唉!因為我仲有個細女,讀津校就唔洗再煩細女。

如果係你,你又點選?
作者: jackie_lau2000    時間: 11-7-8 14:14

原帖由 joeyma 於 11-7-8 14:00 發表
係囉!你有咩意見俾我?
唉!因為我仲有個細女,讀津校就唔洗再煩細女。

如果係你,你又點選?

我都係仲有個細跟尾, 所以都放棄了GH
作者: dwklau    時間: 11-7-8 15:05

如果我係你, 都真係好難抉擇, 諗爆頭都諗唔掂. 不過, 響得呢度發言既, 相信都會vote聖家一票。

選校的事情, 我真的不敢俾意見。不過, 目前來說, 我應該還是選GH. 如果我選了聖家, 我會有少少退而求其次的感覺。因為最近升中放榜, 我反而想多了阿女升中既事, 幫細妹舖路既事又放埋一邊。說實話, 讀聖家既同學仔應該都打算直上聖家, 但我另有心儀的中學想考。我承認自己可能比較好高騖遠, 但試問Band 1頭既學校, 有邊個唔想讀?

至於, 妹妹方面, 未來仲有好多變數, 仲有好多路可以揀, 或者比家姐更好都未定。Who know? 我俾你既意見係, 如果你唔追求至top既學校, 選聖家。其實, 兩間都係好學校。

如果你想再討論GH, 還是pm我吧! 不方便在這裡討論太多。
作者: easybring    時間: 11-7-8 15:58     標題: 回復 3# joeyma 的帖子

你的細囡是否ghs kg?  如果不是, for細妹, 真的聖家是安全的.

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5