教育王國

標題: 聖若瑟英文小學課程深嗎? [打印本頁]

作者: desmond923    時間: 11-6-22 17:33     標題: 聖若瑟英文小學課程深嗎?

聖若瑟英文小學課程深嗎?
作者: desmond923    時間: 11-6-22 17:34     標題: 聖若瑟英文小學是一間怎樣的學校?

聖若瑟英文小學是一間怎樣的學校?
作者: moonychan    時間: 11-6-22 17:45

你想問九龍灣牛頭角道彩石里那間天主教聖若瑟英文小學? 呢間係男校O黎嫁,我見你另一個TOPIC 係搵佢同德望比, 你個係女女定仔仔先?????
作者: desmond923    時間: 11-6-22 18:21     標題: 係觀塘道私小果間

係觀塘道私小果間
作者: kkhon    時間: 11-6-22 20:24

係資優教育校長話課程教深一年,每級都有一種指定課外活動要學,一班大約40人全英,中文下學期用普通話,每次考試後會走d學生,考頭幾名插班入出面名校,跟唔上亦要轉校,我識人考十名左右今年插入九龍塘私小。st.jos有直上的中學,剛剛搬咗新校舍硬件好正,中學是band2,現有2班英文班,爭取緊轉返英中。其實st.jos是好學校,衰在地點升中網冇咁好。
作者: kkhon    時間: 11-6-22 20:33

Desmond923,呀仔係咪最近考入?
作者: desmond923    時間: 11-6-23 00:15

yes yes yes
作者: kkhon    時間: 11-6-23 00:22

除咗st.jos重有冇其他學校收?你會否比呀仔入讀?
作者: GBM    時間: 11-6-23 00:28

如果係講九龍灣st. jo

課程係好谷, 家長同小朋友都唔可以偷懶, 如果小朋友跟得唔好, 老師係會成日致電家長, 如上面家長所講, 佢一班係好多人4x人, 不過過咗P.1, 會走咁D學生, 因為叻嘅轉咗出去名校, 唔得嘅亦都會轉出去讀.  如果你上年1st round有去interview, 校長簡介會上第一句已經提醒家長, St. Jo 係讀得幾辛苦.  我仔有考入, 不過最後我連留位費都無交, 因為唔係我杯茶, 但我仍然認為佢係一間好學校, 男校黎講, 都算乖, 而且老師跟得足.  如果你仔仔係谷得嘅, 入St. Jo 都唔錯.  校風好好.

作者: desmond923    時間: 11-6-23 00:33

好多謝你的意見呀!!!!!
thanks * 100000
作者: kkhon    時間: 11-6-23 00:33

校風好好教得嚴,我每次到學校都見d小男生好乖好安靜。
作者: desmond923    時間: 11-6-23 00:36

但 st joe vs 紅馬 vs 德雅 .
大家怎樣選?
請給意見?
作者: GBM    時間: 11-6-23 00:37

原帖由 kkhon 於 11-6-23 00:33 發表
校風好好教得嚴,我每次到學校都見d小男生好乖好安靜。

你仔仔讀緊 ?? 我有時都行過, 就算喺街見倒佢地學生, 都係好有禮貌, 但又不失活潑, 我好鐘意ST. JO.
作者: GBM    時間: 11-6-23 00:42

原帖由 desmond923 於 11-6-23 00:36 發表
大家怎樣選?
請給意見?

你不如試吓問你囝囝佢鐘意讀邊間

紅馬 co-ed  <  校舍大D , 津校 唔洗錢
ST. JO 男校  <  男校, 校風好 3仟幾學費
德雅  <  我唔係好清楚呢間學校

如果學費唔係問題, 我會選ST. JO, 校舍我唔太介意, 因為佢軟件好.  但你真係要睇你小朋友係咩類型, ST. JO課程深, 你小朋友谷唔谷得你最清楚.
作者: kkhon    時間: 11-6-23 00:43

原帖由 desmond923 於 11-6-23 00:36 發表
大家怎樣選?
請給意見?
紅馬係咪紅磡馬頭涌呀?如果呀仔谷得家長又有時間陪讀書揀st.jos再博插班。
作者: desmond923    時間: 11-6-23 00:44

其實我都係想選 st joe多些
作者: desmond923    時間: 11-6-23 00:51

kkhon
你選好了沒有呀?
作者: desmond923    時間: 11-6-23 00:53

GBM
請問你知道紅馬的課程是否比st joe 淺呢?
作者: GBM    時間: 11-6-23 01:03

原帖由 desmond923 於 11-6-23 00:53 發表
GBM
請問你知道紅馬的課程是否比st joe 淺呢?

ST. JO 係私校, 課程可自行編制
紅馬 係 津校, 要跟教統局, 應該係唔可以教深D淺D, 但個別學校會於課程上做好多增潤.

一定係ST. JO課程深D架.
作者: kkhon    時間: 11-6-23 01:05

原帖由 desmond923 於 11-6-23 00:51 發表
kkhon
你選好了沒有呀?
仲係15、16唔知點好,又怕大班教呀仔唔專注,又鍾意小班教學。真係好怕揀錯!
作者: desmond923    時間: 11-6-23 01:11

kkhon
我同你的諗法一樣!
又係怕大班教呀仔唔專注,又驚D老師照顧不到40個學生
作者: redkoni    時間: 11-6-23 01:12

課程深d並不表示小朋友應該會讀得叻d !!
作者: desmond923    時間: 11-6-23 01:16

redkoni
那你覺得那一間好?
作者: kkhon    時間: 11-6-23 01:17

原帖由 desmond923 於 11-6-23 01:11 發表
kkhon
我同你的諗法一樣!
又係怕大班教呀仔唔專注,又驚D老師照顧不到40個學生

40個男生競爭好大,想考top10並不易,怕讀唔掂到時就麻煩。
作者: desmond923    時間: 11-6-23 01:36

所以你選德雅嗎?
作者: desmond923    時間: 11-6-23 01:41

那你喜歡德雅甚麼?
因不是很多人談及德雅!
作者: redkoni    時間: 11-6-23 01:50

原帖由 desmond923 於 11-6-23 01:16 發表
redkoni
那你覺得那一間好?

我相信正常小朋友(資優除外)的能力,必須循序漸進地培養,進度也各有不同,選對與錯小學,有時也要碰運氣.基於這個因素,我會較為現實,偏向選較佳的中學校網比較放心,九龍城校網Band1學生的中學林立,到時進度欠佳,Band2學生的好學校也不少,而且紅馬戰績有目共睹,我會偏向揀紅馬.如果不計得咁多6年後發生乜嘢事,有質素的小朋友讀德雅和這間StJos(兩間都是有質素的小學)也是不錯.
作者: desmond923    時間: 11-6-23 01:54

我明白你的意思了!
作者: jojo1234    時間: 11-6-23 10:02

我小小意見,你小朋友幼稚園有沒有教深1年?如有,去stjoe沒問題呀,反而如果幼稚園教深1年,但小學照教1年班課程,我就不能接受.好像重讀一樣.
作者: kkhon    時間: 11-6-23 13:06

德雅修女校長及老師好有愛心,小班頂多25人一班有雙班主任,放學前一堂是功課輔導班可以做功課,另外有德育課堂,英文亦是教深一年。st.jos就全英文,2間都是好學校各有各好。
作者: 牡丹    時間: 11-6-23 14:04

FYI - 德雅男女的比例比較大.
作者: mimics218    時間: 11-6-24 20:30

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5