教育王國

標題: 啲書駛唔駛咁貴呀@^@ [打印本頁]

作者: Erco    時間: 11-6-22 21:10     標題: 啲書駛唔駛咁貴呀@^@

今日收到書單, 眼都凸埋. 只係小四, 上學期書要成$1,600.
作者: do-re-me    時間: 11-6-22 21:50

原帖由 Erco 於 11-6-22 21:10 發表
今日收到書單, 眼都凸埋. 只係小四, 上學期書要成$1,600.

上學期已經$1600?我以為上下學期夾埋
作者: Erco    時間: 11-6-22 22:26

No La. Only for the 1st term.
作者: zater    時間: 11-6-22 22:27

好似貴左 d bor, 舊年買書買左幾 $, 係咪都差唔多咁貴 ar
作者: candy_kiki2005    時間: 11-6-22 22:33

我囡囡升小三,只係上學期$1800
作者: 五歲仔    時間: 11-6-22 22:38

問高年級的取二手書, 盡量用二手書啦, 尤其係d story book, 音樂書/宗教書/普通話書等

作者: Erco    時間: 11-6-22 22:41

果啲常識書, 一個学期拆3本, 於是3本課文, 3本作業. 數學加練習3本,中文加練習5本, 英文又係5本, 仲有普通話,聖經、音樂等..... 足足34本。 仲未計輔肋教材 & 有關 CD。

簡直人都癲......  

大佬你教得曬, 我個囡都讀唔曬 !!

作者: cccolin    時間: 11-6-22 23:14

你學校都用好多書wor,我仔今年升小五,但未收到新書單,之前最貴書價都係$13XX,原來其他學校咁貴,我朋友個仔讀東華三院某小學,,買書最貴都係$11XX,有時$9XX,可能是因為你學校買了很多補充練習吧!

原帖由 Erco 於 11-6-22 22:41 發表
果啲常識書, 一個学期拆3本, 於是3本課文, 3本作業. 數學加練習3本,中文加練習5本, 英文又係5本, 仲有普通話,聖經、音樂等..... 足足34本。 仲未計輔肋教材 & 有關 CD。

簡直人都癲......  

大佬你教得曬, 我個囡都 ...

作者: fooky-hk    時間: 11-6-22 23:36

Erco,

從小學一覽內得知你小朋友同我仔一小學,今年我仔小一,也不知如何處理舊課本,如你不介意的話,PM我書單List,我可以送出舊書給你。
作者: 生氣    時間: 11-6-23 09:10

我有P.5同P.6的書,有誰要?請聯絡本人:[email protected]
作者: 瑩瑩老豆    時間: 11-6-23 09:29

我也收到了, 小四上學期 $1250

原帖由 Erco 於 11-6-22 21:10 發表

作者: joechan1999    時間: 11-6-23 09:36

我個仔今年小一都係岩岩收到書單, 要成1100.  想死.
作者: qkhui    時間: 11-6-23 09:39

我仔都係升小四, 上學期都再17xx
作者: dleelm    時間: 11-6-23 09:57

今年貴咗, $1700第一學期, 還有第二 & 第三個學期, 貴過中學生呀.
作者: annaanna    時間: 11-6-23 10:04

我仔9月小一,書單係$12xx﹗﹗仲未計買練習簿d 錢喎~ 上學期only~
作者: hochingps    時間: 11-6-23 10:33

我個仔升小四, 都要 1,4xx 呀!!
作者: 五歲仔    時間: 11-6-23 10:45

唉, 叫特首先壓抑樓價, 減低通脹, 唔係真係樣樣都貴 (只有自己份人工唔貴)

我好回味沙士個年, 1蚊1隻雞, 賤物鬥窮人的日子, 相比起果時, 我而家仲窮困, d錢好唔見駛呀
作者: KimB    時間: 11-6-23 11:52

我仲未知小一幾多書錢, 因為學校話老師未揀定書, 所以唔知幾錢
作者: leedorean    時間: 11-6-23 13:36

作者: manchan619    時間: 11-6-23 17:17

亞仔今年升p.1書簿費要$1371.50, 佢k3書簿費一個學期都要$1200幾, 仲要得果幾本書, 都唔知買左咩....
作者: Erco    時間: 11-6-23 22:43

現在小學生嘅書同我當年讀中學的價錢有過之而無不及。
作者: do-re-me    時間: 11-6-27 02:07

原帖由 Erco 於 11-6-23 22:43 發表
現在小學生嘅書同我當年讀中學的價錢有過之而無不及。

我女話老師話唔可以用舊書!
可惡!
作者: Charlie1978    時間: 11-6-27 08:42     標題: 唉也,唔明點解d書仲貴過...

我幫阿仔買新書,計埋簿本要成千幾銀...要唸唸計慳D洗ah...
作者: carol3326    時間: 11-6-27 10:06     標題: 回復 7# Erco 的帖子

作者: 戀仔狂    時間: 11-6-27 10:13

升小一, $1700
作者: monkey妹    時間: 11-6-27 14:05

我囡升小二,上學期$897
作者: annie126    時間: 11-6-27 14:06

ha, my daughter is P1 and is $2000 ah.
作者: miss321    時間: 11-6-27 21:24

真係好貴, 想當年我小學係$5XX 書簿費
作者: hoichun    時間: 11-6-27 21:50

一年貴過一年.唉, 早前睇新聞都話香港d教科書係全亞洲最貴, 人地新加坡d教科書 e.g. 一本小學英文教科書都係 hk$2x-3x.  我地香港一本小學英文教科書真係貴都要成 hk$10x ...貴人地成幾倍
作者: IrisCheng    時間: 11-6-29 18:22     標題: 回復 7# Erco 的帖子

my son is going to p.4
total 37 textbooks/exercises + 3 TSA, costs $1726.50.

作者: oilamyoyo    時間: 11-6-29 23:44

p.4..未出書單...交左千4蚊...多除少補
作者: dlh525    時間: 11-7-6 12:01

咁我個女全年hk$2562 書薄費都唔算貴囉!!  不過另有半年什費~~
作者: Whitesnow    時間: 11-7-6 12:07

小五上學期共28本, $1450
作者: AndyMah    時間: 11-7-6 13:06

我仔P.2 上學期書簿要$1,6XX
作者: evacalbee    時間: 11-7-6 13:19

邊間?

原帖由 do-re-me 於 11-6-27 02:07 發表

我女話老師話唔可以用舊書!
可惡!

作者: limoon    時間: 11-7-7 10:06

我女兒升小二,上學期都要HK$1,800,唔知學校選書時,有無唸過家長會覺得貴,點解常識科全年要用6本書6本作業,中文、數學就要8本書8本作業,最重要是學期尾考試時,還有幾課書是未教完,真是浪費了我們的金錢。:-x
作者: AlanShirley    時間: 11-7-7 11:10

作者: AAurora    時間: 11-7-10 12:19

我有位朋友係某名書商工作,學歷、辦事能力發工作態度都非常好,但四年後她的薪金仍然保持超低水平...
書價年年升 ,其實真的不合理!
作者: Betty媽咪    時間: 11-7-11 15:57

原帖由 annaanna 於 11-6-23 10:04 發表
我仔9月小一,書單係$12xx﹗﹗仲未計買練習簿d 錢喎~ 上學期only~

我囡升小五, 一樣咁貴, 上學期, $12xx, 未計其它
閒科我用舊書, 有d家姐留到比佢, 有d 買二手, 慳得就慳
2個小朋友開學, d 費用好甘
作者: prticicacdveina    時間: 11-7-11 16:54

作者: KimB    時間: 11-7-12 10:04

me2, 我個囝小一都係要$2000

原帖由 annie126 於 11-6-27 14:06 發表
ha, my daughter is P1 and is $2000 ah.

作者: do-re-me    時間: 11-7-12 18:46

原帖由 KimB 於 11-7-12 10:04 發表
me2, 我個囝小一都係要$2000

P.3 $2400全年

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5