教育王國

標題: 想問現讀家長 [打印本頁]

作者: cherrynicknick    時間: 11-6-25 13:07     標題: 想問現讀家長

我女兒將入讀今年小一, 我聽到其他家長說小一比較HEA, 是否真呢?
作者: Dennisk    時間: 11-6-26 11:10

原帖由 cherrynicknick 於 11-6-25 13:07 發表
我女兒將入讀今年小一, 我聽到其他家長說小一比較HEA, 是否真呢?

電視都有講:「唔好淨係聽人講」,自己親身了解吓個課程咪知HEA唔HEA囉。因為有人認為一年級要教二年級啲野先唔HEA,又啲人又唔係咁睇。所以除非有一客觀標準,例如教局規定等等...呢個就可以作為一個基線。
如果你問我,我又唔覺播,因為如果佢地HEA佢一年,咁第二年又點呢?唔通第二年Push番咩?乜野都要一步步嚟嘅~ 放心喇!
作者: cherrynicknick    時間: 11-6-26 22:26

收到!!Thanks!!
作者: 失望家長II    時間: 11-10-25 23:16

作者: fatbei    時間: 11-10-25 23:49

To: 失望家長II

can u share some more in details? How's  worse is this school?
作者: 失望家長II    時間: 11-10-26 00:00

作者: 司亞濤    時間: 11-10-26 13:16

失望家長II
你都幾灰喎! 係不同subject都發表意見, 踩到EC一文不值.
作者: 2so    時間: 11-10-26 13:21     標題: 回覆 2# Dennisk 的文章

同意!真的很難作比較!對我和我兒子來說,就just right!!
作者: raincheuk    時間: 11-10-26 13:32

係囉...
讀得唔開心唔好勉強,早啲幫小朋友轉校。
每年到咗升小一面試其間,一定有好多這些負面消息!

我深信每間學校都有好有不好,但一定要家長和學校配合。我囡囡讀得很開心,昨日我接她放學,她第一時間和我說學校下週的assembly是天才表演,她和幾位同學演出自己創作的小話劇。
作者: 失望家長II    時間: 11-10-26 13:58     標題: 回復 3# 司亞濤 的帖子

作者: 失望家長II    時間: 11-10-26 14:07     標題: 回覆 2# raincheuk 的文章

作者: freddielau    時間: 11-10-26 15:00     標題: 回復 1# 失望家長II 的帖子

冇野好講,唯有祝願早日康復!
作者: corliss_yu    時間: 11-10-26 22:07

作者: 失望家長II    時間: 11-10-27 01:48     標題: 回復 1# corliss_yu 的帖子

作者: LONG-B    時間: 11-10-27 09:47

Like , 妙句.

" 唯有祝願早日康復 ! "

原帖由 freddielau 於 11-10-26 15:00 發表
冇野好講,唯有祝願早日康復!

作者: bbdou    時間: 11-10-27 10:07

學校當然有佢做得唔好的地方,每間學校都有,我都對學校某d方面會有微言。但我會先自己想想我不滿的地方,究竟是客觀地認為學校做得唔好,定係自己"怪獸"左,有時真係自己"怪獸"左都唔知。
例如有人話有學生成年欠交功課老師都唔理,以小兒的老師來講,唔好講話欠交功課,就算帶漏野,都會寫係家課冊,而家課冊係需要家長每日簽名,除非家長完全唔理會小朋友的課業,否則唔可能唔知。
我都識兩位六年級生家長,家姐六年級、妹妹四年級,家長有對個別老師處理事情的手法有意見,但對學校整體表現都好滿意,如果唔係,妹妹都唔會跟家姐入讀啦。

原帖由 失望家長II 於 11-10-27 01:48 發表
其實你地咁渴望子女入播道讀,真係問心果句,知唔知間學校係點?
好難考....想考到....孩童心理,一定要得到?!
只聽人說好....就係好?反思....試聽下唔好既聲音!認真作個參考,總好過人云亦云!

作為家長,我點解咁多怨氣,怨聲。一定 ...

作者: 失望家長II    時間: 11-10-27 22:39

作者: freddielau    時間: 11-10-27 22:57

原帖由 失望家長II 於 11-10-27 10:39 PM 發表
你呀!!係講你呀!!唔好係道份勁!!維護學校,你答咗好多次咀,不知所謂!! 無重點,抽水居多!!你講下重點丫!!!
咁肯定你((係學校隻狗!!))
亦可能係蟲!! ((應聲虫)) !! ...

打支針快d好呀!! 祝早康復
作者: chloe26    時間: 11-10-27 23:00     標題: 回復 17# 失望家長II 的帖子

你講極都冇point,似乎係你亂咁吠多D。你返火星啦,地球唔啱你。
作者: carnationBB    時間: 11-10-27 23:03

作者: 失望家長II    時間: 11-10-28 00:11     標題: 回覆 1# carnationBB 的文章

作者: 失望家長II    時間: 11-10-28 00:25     標題: 回覆 3# carnationBB的文章

作者: 失望家長II    時間: 11-10-28 00:47     標題: 回覆 4# chloe26 的文章

作者: 失望家長II    時間: 11-10-28 00:51

作者: 失望家長II    時間: 11-10-28 00:58

作者: midcochow    時間: 11-10-28 01:03

其實你講開講去都係O個幾句," 好失望, 你地班應聲虫,真係好天真!!發表咗咁多不事.....都話偏激又冇point的投訴.......你真係"睜大眼講大話"肯定係學校的一條狗!!得罪晒.....我無野講!"

O甘其實到底個point o向邊呢? 唔通個point 就係想話比人知, 你係一個無教養嘅人, 其實依度每個人回應都已經好尊重你, 但你一次又一次o向度大吵大鬧, 又何解, 如果真係唔滿意, 點解你又要做6年應聲蟲呢? 點解又可以忍受呢? 轉校對你同你小朋友都有好處, 既然而家你小朋友已經6年級, 你就要好好plan 定幫你小朋友搵間無o甘多應聲蟲嘅學校(算我得罪講句, 我諗你都幾難搵, 因為如果你真係搵到一間好好嘅中學, 你一樣會做佢哋應聲蟲), 不過你就o黎得到解決, 真係要恭喜你, 不過都係o個句, 對學校嘅然o甘多不滿, 應直接同學校講, 你唔係諗住我哋幫你傳達呀?

原帖由 失望家長II 於 11-10-28 00:11 發表
你地班應聲虫,真係好天真!!
發表咗咁多不事.....都話偏激又冇point的投訴.......你真係"睜大眼講大話"肯定係學校的一條狗!!得罪晒.....我無野講!!!

作者: 失望家長II    時間: 11-10-28 01:08

作者: midcochow    時間: 11-10-28 01:28     標題: 回復 27# 失望家長II 的帖子

其實依D 都係你一個人講, 我都冇見到其他SUPPORT 你嘅家長? 其實你不停講唔好, 有冇向學校反映先, 反而我又有見過個CASE,  學生天生係有讀寫問題, 但老師好人到下課後幫佢單獨補課WOR! 佢都係6年級學生! O甘唔通個老師有問題, 放學後唔做自己嘢, 幫個 學生補課?
作者: 失望家長II    時間: 11-10-28 02:16

作者: freddielau    時間: 11-10-28 08:41

1/ 師資參差...80後居多,..無經驗!! (好似到播道取經驗)
好多初小的老師都較年青,這是事實,但不一定代表全負面,他們大部份都充滿愛心,受小朋友愛戴
2/ 無能力處理課本知識以外事情!! (老師欠與學生溝通)
可能只是小部份
3/ 樣樣都唔關注!! 文又唔得,武又唔得!! (音樂,運動....無專材,學術亦唔覺得好)
何以見得
4/ 經常搵家長笨,攞家長著數(要家長常常做校內/外義工,早年更要找家長當課後補習老師,更有一年當面試評審見小一生 )
你理解有差異
5/ 無理不公平處理學生事情 !!  (草草找個人罰就了事,老師不分事非黑白,只懂用'耳朵'做人) 眾多家長心聲
每所學校都有机會發生,
6/ 某某人(貌似林峰)企係台上自吹自雷,係好有愛心!!....但佢做到唔代表下面班老師做到!! (三年班學生都話佢吹水怪)那又如何?

7/ 保留

8/ 保留
9/ 保留

作者: piglet328    時間: 11-10-28 10:26

原帖由 失望家長II 於 11-10-26 00:00 發表

我識得好多家長........講學校太多不事啦....五年級話要轉校,六年級都決定唔升中一.......咁明白晒啦!!

Hey, 你係6 年班家長? 我都好想知有幾多人簽左唔直上中學姐? 你咁八,實知架!! 講出黎, 睇吓係唔係好多人走?
作者: midcochow    時間: 11-10-28 10:53     標題: 回復 29# 失望家長II 的帖子

sorry, 其實你講o甘多嘢, 係咪真係好似你o甘講, 唔想其他家長受騙, 定係你有其他居心呢? 你話你無support家長原因係因為其他家長唔想好似你咁!!! 被千夫所指,有口難言.
o甘即係講到低係冇人認同你lor, 唔好講到自己最偉大, 可以千夫所指, 我唔信如果真係全個6年級家長係都好似你o甘講到EC o甘差, 仲留O向度lor, 以我所知, 好多家長學歷都好好, 教小朋友又教得好, 我唔信o向出面搵唔到第2間小學lor, 又點會忍受這6年被騙嘅學習生生涯呀? 既然你o甘偉大, 不如你講你小朋友讀邊班, 叫咩名, 仲有o個d support你嘅家長d 小朋友個名出o黎, 我哋依班家長就信lor, 最多我哋再偉大d 幫你同校長講呀!
作者: carnationBB    時間: 11-10-28 11:43

作者: roccolamar    時間: 11-10-28 12:23

其實你唔講我真係唔知有學校找家長義工幫學生補習,仲要係補成班。想請問是補幾年級的課?學生成績真的很差嗎?要成班補?

一直以來只聽聞播道是一間超有愛心的學校,小朋友愉快學習,其他負面消息很少聽聞,所以願聞其詳想多多了解,畢竟是打算一讀12年的學校,對孩子成長有重要的影響。

另外,你提到只有小一有普教,現在是完全沒有嗎?播道是一間英文小學,英文程度如何?每星期有NET教英文嗎?

原帖由 失望家長II 於 11-10-28 01:08 發表

真係唔知點解.. ( (( 播道書院 )) )..小學依家差得咁緊要....???

1/ 師資參差...80後居多,..無經驗!! (好似到播道取經驗)

2/ 無能力處理課本知識以外事情!! (老師欠與學生溝通)

3/ 樣樣都唔關注!! 文又唔得,武 ...

作者: koho    時間: 11-10-28 12:36

家長義工不是給學生補習, 是全方位活動 life-wide learning 的一個環節, 小朋友可以自由選擇的課餘活動, 有普通話故事, 有英語故事, 邀請有能力的家長做故事姨姨, 每星期兩節, 我太太就是其中一位哩.
作者: 司亞濤    時間: 11-10-28 13:09

多謝失望家長II 的回覆, 我哋明白你嘅情況.  你已經道出所有, 你的目標已經達到, 冇必要再係到胡鬧! 大家都係成年人, 唔好害左個細路啦! 轉校啦!
作者: roccolamar    時間: 11-10-28 13:12

首先多謝你的回覆!另外想問是否如那位家長所言,己沒有普教中文?另外有NET嗎?每星期有多少堂是NET教的?

原帖由 koho 於 11-10-28 12:36 發表
家長義工不是給學生補習, 是全方位活動 life-wide learning 的一個環節, 小朋友可以自由選擇的課餘活動, 有普通話故事, 有英語故事, 邀請有能力的家長做故事姨姨, 每星期兩節, 我太太就是其中一位哩. ...

作者: koho    時間: 11-10-28 13:25

據我所知 NET teacher 有兩個, 普通話低年班好似少左d, 高年班則較多
作者: bignose    時間: 11-10-28 13:54

我是P.4家長, 在此4年都沒有聽說有家長義工要做補習工作.  

英文係冇NET教的, 4年前入學時已知道, NET也從來不是EC的賣點.  但聽同學們說, 有NET在rest time與同學傾計, 但NET不會在堂上教書的.

中文係粵普都有用, 確實未能做到完全普教. 但中文水準及教材我是很欣賞的.
作者: roccolamar    時間: 11-10-28 16:57

多謝回覆!我真的被家長義工要幫全班補習嚇親,我問過我朋友,佢話好少學校要家長幫小朋友補習(自己孩子例外)仲要幫全班補...如果是說故事還說得過去

謝謝各位!

原帖由 bignose 於 11-10-28 13:54 發表
我是P.4家長, 在此4年都沒有聽說有家長義工要做補習工作.  

英文係冇NET教的, 4年前入學時已知道, NET也從來不是EC的賣點.  但聽同學們說, 有NET在rest time與同學傾計, 但NET不會在堂上教書的.

中文係粵普都有用, ...

作者: 失望家長II    時間: 11-10-29 01:14

作者: chloe26    時間: 11-10-29 06:27

唔知係邊個用謾罵式的言詞和人身攻繫。
唔好以為冇人認同你,就話自己受圍攻。
失望的家長,你才令人失望。
原帖由 失望家長II 於 11-10-28 12:25 AM 發表
(((吠)))咩野意思,尊重別人,我有怒氣唔係要比你評價,你可以唔出聲!!
調......不知所謂!!!收X啦你!!!吠吠吠先至係你....你真係一條好聽話,好忠心,無收養錯的播道好狗!!
你想罵戰......我奉陪!!!:tongue:

網上批評, ...

作者: edea    時間: 11-10-29 22:29

身為家長公然爆粗同侮辱他人, 身教都未做好, 呢度唔歡迎你, 如果以後此人再上黎嘈, 麻煩通知超版.

多謝舉報過既家長.

edea

作者: 失望家長    時間: 11-10-29 23:14

作者: 失望家長I    時間: 11-10-30 00:34

作者: edea    時間: 11-10-30 00:51

唔係批評學校被封鎖,係閣下尊口粗口爛舌被封鎖,中間有天壤之別。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5