教育王國

標題: 華仁小學有位???? [打印本頁]

作者: SaSaMummy    時間: 11-6-29 10:05     標題: 華仁小學有位????

http://www.puawyps.edu.hk/home.php
作者: tvnotallow    時間: 11-6-29 10:34

good news, I hand in the information in early June.
I did not heard any feedback from school, so I assume I was failed for the application. Now, still have chance and hope, really excited...............
作者: 22welldone77    時間: 11-6-29 17:26

會唔會又係搵配角陪跑遊戲呀??
作者: Longan    時間: 11-6-30 09:55     標題: 回復 2# tvnotallow 的帖子

只是"倘有" ie "if, or just in case" as stated in the notice. 不一定指有位.
作者: Anpanmama    時間: 11-6-30 12:04

流口水中!
作者: thomasha    時間: 11-6-30 12:11

可能係架,所以如果你唔參加,會有好多人多謝你,少一個人同佢地爭。
原帖由 22welldone77 於 11-6-29 17:26 發表
會唔會又係搵配角陪跑遊戲呀??

作者: syshawn    時間: 11-7-6 00:24

希望會收到call 啦
作者: TTMA    時間: 11-7-7 18:38

有無人已經收到CALL?
作者: syshawn    時間: 11-7-7 18:44

原帖由 TTMA 於 11-7-7 18:38 發表
有無人已經收到CALL?

我未收到,你呢?
作者: TTMA    時間: 11-7-7 19:27

無收到! 全部叩門到失敗了, 呀囝較怕羞, 其實都無希望   
作者: syshawn    時間: 11-7-7 20:53

原帖由 TTMA 於 11-7-7 19:27 發表
無收到! 全部叩門到失敗了, 呀囝較怕羞, 其實都無希望   

唔好未落場踢就認輸,比D信心自己小朋友,希望明天大家都收到call!
作者: hellojl    時間: 11-7-8 19:09

今日收到call, 下兩个星期in.

是否人人都有得in? 好緊張呀
作者: yuengooluk    時間: 11-7-8 20:32

i didn't receive call. ai:cry:
作者: syshawn    時間: 11-7-8 20:52

原帖由 hellojl 於 11-7-8 19:09 發表

我都收•••••••••••••••唔到call
作者: TTMA    時間: 11-7-9 00:48

me too...
作者: avislai    時間: 11-7-17 21:49

Does your son get very bright school result or extra-curricular activities?

原帖由 hellojl 於 11-7-8 19:09 發表

作者: danandmat    時間: 11-7-23 11:13

好開心!
剛收到電話, 華仁上午收了仔仔!
下星期註冊!
作者: majacob    時間: 11-7-23 17:11

原帖由 danandmat 於 11-7-23 11:13 發表
好開心!
下星期註冊!

Congrats Dan and Mat
作者: danandmat    時間: 11-7-23 21:13

多謝晒!我都估唔到真係會收我個仔!
作者: yckd    時間: 11-7-23 22:15

原帖由 danandmat 於 11-7-23 21:13 發表

恭喜,請問小朋友來自那間幼稚園。
作者: danandmat    時間: 11-7-23 23:53     標題: 回復 1# yckd 的帖子

HKPS(九龍塘樂基)
作者: Little_cy    時間: 11-7-24 00:05

dandmat
congrats ar.  yr boy must be a vy smart boy ar
原帖由 danandmat 於 11-7-23 21:13 發表

作者: danandmat    時間: 11-7-24 00:36     標題: 回覆 1# Little_cy 的文章

其實都係普普通通吧了!而家D小朋友個個都好叻的!
我問返佢考什麼問題, 其實都係D普通的問題, 唯一特別D的係好似話期間有小朋友出現紛爭、投訴, 佢就用方法調停咁話
作者: danandmat    時間: 11-7-24 00:47     標題: 回復 21# 22welldone77 的帖子

一初都會懷疑會唔會係內定的呢?
但原來係有可能架!
小兒屬細仔, 無灣仔校網, 無宗教背景, 無人事, 非舊生, 仲要唔係什麼有錢人......

作者: Sunnyland    時間: 11-7-24 00:52     標題: 回復 24# danandmat 的帖子

Congrats!
Would you mind sharing how did you put WY at Discretionary & Lucky Draw stages?
作者: 191169    時間: 11-7-24 12:11

引用:
原帖由 danandmat 於 11-7-23 11:13 發表
好開心!
下星期註冊!

Congrulations.你仔仔非常smart!請問要過多少次關才獲取錄?是否要考筆試?又考試時間幾耐?

作者: danandmat    時間: 11-7-25 16:27

如果單以我面試當日計, 分為七個時段, 每小時in四個家庭, 即單日共in了7x4=28人。
面試分為兩部分同時進行:
校長in父母;每對父母約15-20分鐘(錢校長好有心機同家長傾談, 好真誠, 好nice,主要問父母對小朋友平日的教導如何等)
同一時間, 4個小朋友就一齊去了另外一個房(內裡好似有3個老師, 所以應該有頗長時間觀察!)
過程大約是:
四人一起圍著桌, 有幅圖, 有顏色俾佢畫畫
老師問一些簡單問題, 如名字?幾歲?讀什麼學校?學校地址?等, 較特別的是會問番你之前其他小朋友的資料, 考你有否當心聆聽和記憶力。(我個仔話佢有舉手先答)
之後老師叫他們砌積木lego之類(期間有小朋友投訴我個仔唔俾佢玩,我個仔作出了調停......總之沒有考過任何筆試之類 )
( 可能成績、活動、cert等之前叩門時已交, 所以主要考吓小朋友的其他方面, 如EQ、反應、品格等)
in完之後, 阿仔話自己in得好好, 好有信心(佢次次都咁講)
我們則打定輸數, 因為自覺in得不好, 而且臨走時, 校長講萬一今年緣分未到, 往後可以再試過叩門......所以真的喜出望外

作者: 191169    時間: 11-7-25 17:22

原帖由 danandmat 於 11-7-25 16:27 發表
如果單以我面試當日計, 分為七個時段, 每小時in四個家庭, 即單日共in了7x4=28人。
面試分為兩部分同時進行:
校長in父母;每對父母約15-20分鐘(錢校長好有心機同家長傾談, 好真誠, 好nice,主要問父母對小朋友平日的教 ...

謝謝你的無私提供小一面試過程!再一次說恭喜你!

作者: hugoKK    時間: 11-7-25 22:04

我仔仔都是上年叩門成功的,今年升小二.我覺得學校全體上下都十分好,學生可以開心快樂地學習和成長
作者: Little_cy    時間: 11-7-26 09:08

我都想兩年後我仔可以咁... 不過我仔勁怕羞人...
作者: scbhongkong    時間: 11-7-26 10:42

You should also take transportation into consideration.

原帖由 Little_cy 於 11-7-26 09:08 發表
我都想兩年後我仔可以咁... 不過我仔勁怕羞人...

作者: maths    時間: 11-7-28 17:24

係咪全程講廣東話?唔駛英文OR普通話?
作者: danandmat    時間: 11-7-28 23:45

原帖由 maths 於 11-7-28 17:24 發表
係咪全程講廣東話?唔駛英文OR普通話?

全程講廣東話. (但交portfolio時有附上一些有關英文及普通話水平的cert或獎狀之類)

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5