教育王國

標題: 小一書包, 拉拖定係普通型 [打印本頁]

作者: annie126    時間: 11-7-3 19:50     標題: 小一書包, 拉拖定係普通型

請問你地會買乜書包俾小一嘅小朋友呢?有得拉拖定係普通個D呢? 因為小朋友太細粒啦.
作者: snow123    時間: 11-7-3 20:41

拖拉重些, 上落樓都幾辛苦, 我會買普通款.
作者: 靚靚C9    時間: 11-7-3 22:29

拖的書包好傷肩博,細路用錯力好易扭親,中醫話千祈唔好用。
作者: chunheimama    時間: 11-7-3 22:35

原帖由 snow123 於 11-7-3 20:41 發表
拖拉重些, 上落樓都幾辛苦, 我會買普通款.

Yes, 會幾辛苦.
作者: taimanfung    時間: 11-7-4 03:00

我今日買左,普通型,細碼,仔仔揹上身都ok,我放左成10本書入去。
作者: wingwanga    時間: 11-7-4 05:46

作者: uglycherry    時間: 11-7-4 11:05

我都買左個普通型細碼~佢揹上身好舒服!!
作者: KimB    時間: 11-7-4 11:58

買普通好d, 因為拖既書包除左重d, 拖完又背好容易整dirty件校服
作者: annie126    時間: 11-7-4 11:59

咁我都係買普通lu. Thanks for share.

原帖由 uglycherry 於 11-7-4 11:05 發表
我都買左個普通型細碼~佢揹上身好舒服!!

作者: moon988    時間: 11-7-4 23:00

買普通好些,因有些學校是不可以在學校拉書包,如果書本加上拉書包的支架會很重,孩子會很容易受傷。或者先問學校能不能用。
作者: 五歲仔    時間: 11-7-4 23:04

聽講有d只係買個拖架, 即係書包還書包, 拖架還拖架, 我朋友用這類型, 返學放學就上架, 回到學校只拿書包, 不拿拖架回課室, 母親會取走個拖架
作者: annie126    時間: 11-7-5 09:25

咁有趣? 去搵下先.

原帖由 五歲仔 於 11-7-4 23:04 發表
聽講有d只係買個拖架, 即係書包還書包, 拖架還拖架, 我朋友用這類型, 返學放學就上架, 回到學校只拿書包, 不拿拖架回課室, 母親會取走個拖架

作者: taimanfung    時間: 11-7-5 11:51

原帖由 wingwanga 於 11-7-4 05:46 發表
10本書?0米好重囉!
果d係1般小1o既書,唔係好厚果d。
作者: easybring    時間: 11-7-5 12:57     標題: 回覆 13# annie126 的文章

有d學校唔比拖拉款.
作者: annie126    時間: 11-7-5 13:42     標題: 回復 14# easybring 的帖子

其實點解唔比用拖拉款?
作者: jessc    時間: 11-7-12 10:16

原帖由 annie126 於 11-7-5 13:42 發表
其實點解唔比用拖拉款?

因為部份學校樓梯較窄(只能容納3位小朋友同時行過), 你用拖拉書包時, 容易弄傷其他同學(情形與羅湖過境時你也不會將小朋友放到其他人的車仔側)

同時以前經驗, 學校抽樣調查時發覺拖拉書包傾向較重, 最重試過秤重有8kg。
作者: easybring    時間: 11-7-12 10:27

唔該晒.  學校覺得上落樓梯會有危險.

原帖由 jessc 於 11-7-12 10:16 發表

因為部份學校樓梯較窄(只能容納3位小朋友同時行過), 你用拖拉書包時, 容易弄傷其他同學(情形與羅湖過境時你也不會將小朋友放到其他人的車仔側)

同時以前經驗, 學校抽樣調查時發覺拖拉書包傾向較重, 最重試過秤重有 ...

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5