教育王國

標題: 校際朗誦節2011 [打印本頁]

作者: sharon0908    時間: 11-7-5 01:30     標題: 校際朗誦節2011

校際的英文組出咗syllabus喇,我尋日已經係小兒的私人老師度攞到誦材,兼聽埋briefing。記得的大致係咁嘅

大會加價,每項加十幾廿蚊,對上一次係十幾年前

男仔的英詩相對較難,小學至中四大部份都幾調皮,唔夠聲底會輸蝕,中五以上幾深奧

女仔的英詩難度,跟往年相若

翻炒的獨誦例有,老師說,今年翻叮得嘅,唔慌好野

散文用書減少,大部份同年級的男女組也採用同一本書,只係大部份

K3的N1英詩和N140故事,明顯短咗,程度差唔多

各位bk mum學期尾前,問吓學校老師有無得攞喇
中文誦材20/7面世,要報centre找老師都係時候啦
作者: sharon0908    時間: 11-7-29 10:43

上個星期,小兒的朗誦老師送過來的中文誦材,幸好中學組不太困難,老師做briefing時,提及今年最難處理是小學粵語二人對話,雖然已「事不關己」,仍請他做過示範,我嘗試過,點頭頓足果真考功夫

P.S. 小兒老師只給所屬年級的誦材給我的小朋友,有需要可聯絡大家相熟的centre/老師
作者: grace_xian    時間: 11-7-29 14:21

已知, 謝謝

作者: sharon0908    時間: 11-8-10 13:18

各位 bk mum,資深朗誦評判宋立揚老師今年在校際誦材中撰文,有關二人朗誦的要點,老師今天給我閱讀,非常透徹,是歷屆的常犯錯誤, 但受囑咐無法上載,大家可向centre/朗誦老師查詢閱覽
作者: dch_07    時間: 11-8-10 13:23

anyone know of any other competition? my son is only going onto K2, not qualify for the HK speech festival.  Preferrably English, but Mandarin also good.  Maybe he tries other smaller competitions first, it will prepare him for the bigger one later!
作者: mark2006    時間: 11-8-10 13:36

Can anyone also kindly introduce the centres you joined for this festival? Thanks.
作者: 熙媽媽    時間: 11-8-10 17:48

宋老師
「二人朗誦」真係唔容易,特別係小學生。
我聽過宋老師講朗誦,好正!

原帖由 sharon0908 於 11-8-10 13:18 發表
各位 bk mum,資深朗誦評判宋立揚老師今年在校際誦材中撰文,有關二人朗誦的要點,老師今天給我閱讀,非常透徹,是歷屆的常犯錯誤, 但受囑咐無法上載,大家可向centre/朗誦老師查詢閱覽 ...

作者: mimics218    時間: 11-8-10 19:03

作者: BBHim    時間: 11-8-16 11:20

請問有冇可代報名的老師或中心介紹, 謝!
作者: see_blue    時間: 11-8-16 19:34

我都想找老師或中心教小女朗誦,請介紹,謝謝!!
作者: fyeung    時間: 11-8-18 17:31

要中文朗讀的誦材,有無呢?
作者: hkpwong    時間: 11-8-19 01:08

有無朗誦的資料可提供?或有無好老師介紹 ?
作者: Andreaaa    時間: 11-8-19 13:48

想知道内容,怎麽報名?
作者: ohmygosh    時間: 11-8-19 21:56

請問是否K3以上才可參加?

原帖由 sharon0908 於 11-7-5 01:30 發表
校際的英文組出咗syllabus喇,我尋日已經係小兒的私人老師度攞到誦材,兼聽埋briefing。記得的大致係咁嘅

大會加價,每項加十幾廿蚊,對上一次係十幾年前

男仔的英詩相對較難,小學至中四大部份都幾調皮,唔夠聲底會輸蝕,中五以 ...

作者: BoBo1    時間: 11-8-19 22:43

請問有無人有英文朗誦誦材, P1/P2. GRIL,Please PM to me. Thank you very much!
作者: velma    時間: 11-8-19 23:51

想問散文獨誦 - 粤語女子組 - 小學二年級
我喜歡 - 張曉風是否節錄?
我有成篇文, 不過不知由那裡開始, 那裡完結?
有人可告知嗎?

作者: KennethMami    時間: 11-8-25 17:10

請問有無人有英文朗誦誦材, P4. Boy,Please email to me at [email protected]. Thank you very much!
作者: pigletchow    時間: 11-8-26 14:15     標題: 校際朗誦節2011

有沒有老師介紹?
email address: [email protected]

Thanks
作者: 媽咪    時間: 11-8-27 00:46

Hi sharon0908,

This is Mummy.  My son and daughter have joined the Speech festival for 3 years, this year is the 4th.
They get awards (1st, 2nd and 3rd) in all English Solo Poem every year.  Thank you for your teacher recommend for us.  We're very happy and willing to learn from all material from the teacher.

BTW, thanks.
作者: YinYuMami    時間: 11-8-29 00:55     標題: 校際朗誦節2011

原帖由 sharon0908 於 11-8-10 13:18 發表
各位 bk mum,資深朗誦評判宋立揚老師今年在校際誦材中撰文,有關二人朗誦的要點,老師今天給我閱讀,非常透徹,是歷屆的常犯錯誤, 但受囑咐無法上載,大家可向centre/朗誦老師查詢閱覽 ...

Hi,
I have sent pm to you. would you pls check and reply. many thanks.
作者: idachan    時間: 11-8-29 20:27

Hi, please PM the information to me, thanks!

原帖由 媽咪 於 11-8-27 00:46 發表

This is Mummy.  My son and daughter have joined the Speech festival for 3 years, this year is the 4th.
They get awards (1st, 2nd and 3rd) in all English Solo Poem every year.  Thank yo ...

作者: nicoletsui1212    時間: 11-8-30 11:40

有沒有九龍區老師介紹?
作者: Kanax    時間: 11-8-31 22:05

請問有無人有英文朗誦誦材, P5. Boy?
作者: whl1230    時間: 11-9-1 14:04

有沒有九龍/港島區老師介紹?
作者: 20112011    時間: 11-9-1 14:26

原帖由 媽咪 於 11-8-26 16:46 發表

They get awards (1st, 2nd and 3rd) in all English Solo Poem every year.  Thank yo ...

Hi Mummy,
My kids will join 2011 Speech Festival, could you please PM contact info of your son's and daughter's tutor to me?
Many thanks,
作者: brima    時間: 11-9-1 14:39

For more information
http://www.hksmsa.org.hk/
作者: phylli    時間: 11-9-3 15:00

媽咪:

我剛pm 你,等你回覆。
作者: sharon0908    時間: 11-9-3 18:37

各位bkmum,由於版規唔俾疑似sell老師的訊息,我只可以用pm分享跟老師上課心得,pm問的問題,我剛全部解答
找好的語文老師已經不易,找朗誦專科係*好*困*難*的,不論三語,找到bk期亦不易
今年看來仲難搞,上年派位搞到今年家長心慌

下星期中,大部份學校截飛,有心報名要快啊,有d學校唔俾報多過一項/跨區,好多麻煩野的,過埋中秋至考慮,連坊間老師/centre也愛莫能助
年資深的bkmum別見怪,循例講多兩句
-粵語/PTH,全部詩詞和散文類別,無得揀
-小學至初中英文non-open詩詞,女仔三揀一,男仔二揀一,不得在這個類別多報,即使跨區或找不同老師報名,電腦會查出,可能會被取消資格
-英文散文reading(158-175),無得揀兼要買書,上台持書讀,不可背書
-英文散文speaking(140-148),無得揀,上台背誦演出,公開組,故不設分區
-幼稚園同學必定係31/12足5歲才可參賽
-N476,N478上台時開粵語或PTH,是朗誦技巧重要而非語言
最"爛玩"詩詞/散文組合
K3 : 英文 N1,N140 中文 N476,N478
P1 girls : 英文N1,N140,20/21/22,158 粵語 312,412 PTH 331,431
P1 boys : N1,N140,51/52,167 粵語 324,424 PTH 337,437
小學仔,個人/二人最多玩到12組,至今我未領教過,希望唔會係報紙上見到
作者: sharon0908    時間: 11-9-4 00:09

又來幾個問題,一次過答

-英文誦材,以往係九龍塘宣字頭個間小學網頁,係有的,今年唔知有無,大家可以嘗試

-係私人老師/centre報,會有誦材俾埋

-中文誦材,唔好介意我咁講,無謂估,比起大會定稿和更正稿的背多背少背錯字,就係參賽者的錯,係學校攞番份官方版本穩陣

-我只係一個陪阿仔玩咗好多年朗誦的家長,唔可能有齊幾百個項目的誦材,我都唔方便開口問老師攞唔關事的年級材料,各位得理解找誦材係功課的一部份

-舊年的bkmum們,陸續收到你地的答謝,好成績係要靠自己,呢句係老師放係咀邊的,我都聽咗十年八年,話事話,佢「老人家」真係無「潤」過你地D小朋友嗎,佢見到懶蟲同學和家長,會毫不猶疑炳落去的

好似某補習社話齋:tann話---

只要,衰咗咪搵我算賬,我當做好事而已。我個衰仔亦試過同一年幾個冠亞軍但有一個得第四,食鏍絲係無得賠,一命二運,無得唔信,五至係讀書

---報名---
-----------
今日上堂問過老師,佢仍然肯幫手報名的,如果
-幼稚園唔係會員
-學校唔俾報或唔俾跨區
-要報二人朗誦,又唔係同一間學校
-miss咗學校deadline

呢d情況,盡快pm我,我試下轉介,過咗9號要俾貴D附加費,老師話的

我D同事自己教番仔女,搵佢報英文詩詞項目,佢幾有心機mark陷阱,搞笑係,連個官的賽後評論,又係個幾幅被,算唔話得架啦,散文咁長就唔知啦

最好緊係在學校報名啦,攞公假都易D

p.s.假如我無覆呢個版面bkmum訊息,你可以pm我,睇漏眼在所難免
作者: hoihoima    時間: 11-9-6 08:47     標題: 回覆 2# sharon0908 的文章

sharon0908, what do you mean of "-N476,N478上台時開粵語或PTH"?  I only planned to train up my kid on PTH.  Do you mean on the date of competition the judge may request the participant only to use 粵語 (或 PTH)?
作者: CactusVC    時間: 11-9-6 10:09

Sharon09,

I also urgently need the information of the centre.  Please PM me.  Thanks a lot!
作者: 嵐嵐mimi    時間: 11-9-6 10:29

上年阿女參加過英語獨誦 & 英語集誦, 覺得幾好玩, 今年諗住就算老師唔推薦佢都照玩英獨, 點知老師叫佢玩中獨, 咁老師叫得既就會同佢訓練, 既然係玩就報埋英獨, 不過就要自己訓練, 唔知自己得唔得?? 就當係挑戰埋自己.....嘻嘻!!!

我幫阿女報擇左P.3 THE DRAGON, 睇落好似容易D.....
作者: 嵐嵐mimi    時間: 11-9-6 10:29

上年阿女參加過英語獨誦 & 英語集誦, 覺得幾好玩, 今年諗住就算老師唔推薦佢都照玩英獨, 點知老師叫佢玩中獨, 咁老師叫得既就會同佢訓練, 既然係玩就報埋英獨, 不過就要自己訓練, 唔知自己得唔得?? 就當係挑戰埋自己.....嘻嘻!!!

我幫阿女報擇左P.3 THE DRAGON, 睇落好似容易D.....
作者: jannielam    時間: 11-9-6 17:17

Sharon09,
Please also pm the information of the centre to me, thank you very much.
作者: Heyheyhaha    時間: 11-9-6 23:20

Hi there

My girl is P1 and the school ask them if anyone interested in English / Chinese Speech, click the HKSMSA website as well as provide poem.

Do you know wht it means?  是不是代表經學校提名的同學已經full了,想參加的就要自己報名呢?所有都要自己來,例如,找誦材和練習呢?

As my girl is just P1, the teacher base on wht to select the canadidate?  So bused...

pls help.

thx
作者: joemontreal    時間: 11-9-6 23:58

Dear sharon n all mommies,

Does anyone has good teacher recommend?

thanks
作者: connieckyip    時間: 11-9-7 00:13     標題: 回復 33# 嵐嵐mimi 的帖子

hi, 我個囡既老師今日都比左3首我地選, 我都係諗住THE DRAGON/JACK.  我同妳相反, 英文學校TRAIN, 普通話自己攪, 不過照往年經驗, 學校都會幫下手TRAIN埋
作者: steamball    時間: 11-9-7 05:18

Sharon09,

I also need the information of the centre.  Please PM me.  Thanks a lot!
作者: ystaihk    時間: 11-9-7 12:09     標題: "solo entry form"一问

想问问:
中文和英文的“个人项目报名表”solo entry form都是一样的吧??
既是大家都用用一个表格:“表格编号-2”,对吗?
作者: potatoiris    時間: 11-9-7 15:36

Hi Shannon,

Could you please check PM?
Thanks.
作者: Sindy    時間: 11-9-7 18:14

我有個好既普通話專操朗誦的老師呀, 我有班係灣仔,如果啱既就搵我啦.. $150一堂, 大約1:4 (最多
作者: maluck    時間: 11-9-7 19:23

請問有無人有英文朗誦誦材, P1/P2. Girls,Please PM to me. Thank you very much!
作者: YinYuMami    時間: 11-9-7 19:34     標題: 校際朗誦節2011

請問有無人有英文朗誦誦材, P4. Girls,

The Spider by A. P. Herbert
First line:
How doth the jolly little spider
Last line:
I wonder if I'd have a pain?

Please PM to me. Thank you very much!
作者: sharon0908    時間: 11-9-7 23:49

再來幾個問題,問過「老人家」一併解答
=說故事439-441:一定要用粵語,自編故事最遲十月初交俾大會,對手好勁,七情上面
=二人朗誦442-445:一定要用粵語,唔係鬥叻,係鬥夾唔夾到時間一齊練
=Bible 188:請member幫手買誦材啦,係大會版本至ok,咪搵街外copy,唔同版本係當錯誤處理

有一條,不用問我老師的,係音樂節報名,
我個小朋友也要報 music festival,所以被逼要知點做
=小學中學通常可代報,幼稚園難講
=問吓私人音樂老師,可能有得代報
=這個forum有位叫ming2的老師,每年個post的點擊率幾高,如果佢有出post,可以望吓今年佢收幾錢
=有些樂譜寫明係大會才買到的,要靠member
=音樂節沒有最低5歲規定,有本事可以一兩歲參賽
=我自己和一眾同事,慣咗搵番朗誦老師報 music fesival,原因係咁

報得 music festival,唔一定報得到 speech
報得 speech festival,一定報得到 music
有中文朗誦的,唔一定有英文誦材
有英文誦材的,一定有齊中文誦材

同埋,我地自己的老師,掛號寄證書,省回不少交收時間,郵票仲好靚靚添

過埋中秋,各位可以開始找老師報名 music festival 喇

每位可代報名的老師的處理報名手法和收費都唔同的,有心報名嘅bkmum,9月底前交form俾外面的老師吧
作者: ES    時間: 11-9-8 09:05

sharon0908,

I want the information of the centre, too. Pls. pm me. Thanks!
作者: sharon0908    時間: 11-9-8 10:00

表格編號2是獨誦用,不管是中文還是普通話,這個編號是給會員區分,對家長是沒有太大關係
原帖由 ystaihk 於 11-9-7 12:09 發表
想问问:
中文和英文的“个人项目报名表”solo entry form都是一样的吧??
既是大家都用用一个表格:“表格编号-2”,对吗?

作者: sharon0908    時間: 11-9-8 10:05

揀人係無一定標準的, 有些揀叻的, 有些揀可造的
要問清楚學校係咪仲俾報名, 今個星期五, 大部份學校會截止內部報名
詩, 學校肯報, 會俾埋你, 絕大部份
有些學校只會報名, 不會教, 好正常, 尤其是名校

原帖由 Heyheyhaha 於 11-9-6 23:20 發表
Hi there

My girl is P1 and the school ask them if anyone interested in English / Chinese Speech, click the HKSMSA website as well as provide poem.

Do you know wht it means?  是不是代表經學校提名的同 ...

作者: sharon0908    時間: 11-9-8 10:08

你用PTH/Cantonese也可以, 評判不會指定哪一種
打分係計技巧, 與採用邊一種無關係
好多bkmum以為PTH有著數, 其實不是
PTH係較容易的

原帖由 hoihoima 於 11-9-6 08:47 發表
sharon0908, what do you mean of "-N476,N478上台時開粵語或PTH"?  I only planned to train up my kid on PTH.  Do you mean on the date of competition the judge may request the participant only to use 粵語 ...

作者: 妤妤    時間: 11-9-9 08:34

有冇 PTH P.1 331 誦材呀?
作者: toivy    時間: 11-9-9 10:15

Hi Sharon0908,
Can you pm me the teacher information.  Thanks a lot!
作者: littlechoy    時間: 11-9-9 10:20     標題: Speech Festival teacher/centre

Hi! Sharon/other BK members,

I think I am a bit late but still want to try.  Kindly refer if you do have good teachers.

Many thanks!

Littlechoy
作者: hochoimui    時間: 11-9-9 23:17

我地已經入左form交埋錢,點解學校都未派誦材呢?好心急

請問有無家長話給我聽呢?

thx million
作者: FCC    時間: 11-9-14 23:40

Hi Sharon0908 可否給朗誦老師的資料我。非常感謝你!
[email protected]
作者: idawong    時間: 11-9-15 11:24     標題: 校際朗誦節2011

請問有無人有普通話及英文朗誦誦材 for P1/P2. Boy?  Please PM or email to me.
My email address : [email protected].

Thank you very much!
作者: idawong    時間: 11-9-15 11:26     標題: Speech Festival teacher/centre

Hello Sharon0908,

可否給朗誦老師的資料我。 謝謝!
作者: newmommy    時間: 11-9-15 21:17

May i ask for your opinion? Then, for Cantonese and PTH, would they be in the same competition, by the same judge?

原帖由 sharon0908 於 11-9-8 10:00 發表
表格編號2是獨誦用,不管是中文還是普通話,這個編號是給會員區分,對家長是沒有太大關係

作者: newmommy    時間: 11-9-15 21:18

sharon0908
May I ask for your opinion then? Would the competition by Cantonese and PTH be held in the same competition (if they use the same material), judge by the same judge?

Ths!

原帖由 sharon0908 於 11-9-8 10:00 發表

作者: sharon0908    時間: 11-9-16 02:14

different codes means different competition sessions

same codes, e.g. 459-475,476,478, since they allow both Cantonese and PTH, they are judged in the same competition session by same adjudicator

in the case, it is the technique much more important than using Cantonese or PTH alone

原帖由 newmommy 於 11-9-15 21:18 發表
sharon0908
May I ask for your opinion then? Would the competition by Cantonese and PTH be held in the same competition (if they use the same material), judge by the same judge?

Ths!

作者: J_D74    時間: 11-9-17 01:55

請問大家有無K3的英文誦材? 麻煩PM我丫, 謝謝
作者: steamball    時間: 11-9-17 08:06

anybody join 331 and N1?
作者: JoJo    時間: 11-9-17 20:32

版主按 : 有意者請自行 PM 給會員查詢, 切勿在版面留下沒有讀取性之訊息. (e.g Pls PM me , Pls check PM etc)

如經勸喻後情況仍未改善, 此版會關閉

同時提醒各位為保障會員私隱, 建議不要留下個人資枓 (e.g 電話/ email address)

謝謝!

作者: newmommy    時間: 11-9-17 22:41

oic. Originally I thought the pronounciation matters more ...
Thanks for your opinion!

原帖由 sharon0908 於 11-9-16 02:14 發表
different codes means different competition sessions

same codes, e.g. 459-475,476,478, since they allow both Cantonese and PTH, they are judged in the same competition session by same adjudicator

in ...

作者: 金豬寶寶    時間: 11-10-11 01:51     標題: 回復 58# sharon0908 的帖子

sharon0908,

很難找你啊, 我已經pm給你多次未回, 希望你快d看信息啦。

另外想問一下, 校際的比賽, 你小朋友一般參加粵語or普通話組?

金豬寶寶
作者: bqmum    時間: 11-10-13 22:53     標題: about "The Owl who was afraid of the Dark"

我幫阿仔報咗N140個event, 今日係圖書館借了本書"The Owl who was afraid of the Dark", 點知裡面都無大會所講的內容, 點算? 有無人可以幫到我??

求救! 求救!
作者: sharon0908    時間: 11-10-17 01:44     標題: 回復 2# 金豬寶寶 的帖子

After years of sending my kids to competitions, as a parent, I would say Cantonese poem is the MOST difficult category to handle, then English, then PTH, while the majority of parents have different ideas on that. Anyway, the competition is getting close, try hard
作者: sharon0908    時間: 11-10-17 01:55

版主jo有一點寫得不錯, 比賽誦材是不可在此流傳, 即使不中版權法, 亦可能因範圍不準確而中伏, 錄音demo也是, 據我所知, 很多demo的背後有一套策略, 即使語文系老師也不易"參考"成功, 一旦理解錯誤, 反而無功而還
有疑問, 最好請教小孩子的學校或centre老師
作者: elainekan    時間: 11-10-20 06:23     標題: 回覆 3# bqmum 的文章

作者: iwon888    時間: 11-10-20 21:59

Sharon09,

I also urgently need the information of the centre.  Please PM me.  Thanks a lot!
作者: idy926    時間: 11-10-21 09:13

請問有無自己train小朋友而又有好表現的case呢? 
如Centre收@250/lesson x 8,1對4-6,係咪好貴呢?
小女p2,揀左散文獨誦,國語,今朝背熟左篇文,又話吾想報centre度練,怕悶! 上年單對單巳經話好悶吾想去,而且辛苦train完點知衰左,個老師敎錯tone ! 所以我地都對坊間centre有d忌忌地,仲諗緊自己train同人地train係咪真係爭咁遠?
雖然我對奬項吾係至在必得,但都想亞女有自信咁上台,請賜敎。
作者: sharon0908    時間: 11-10-27 10:27

轉自小兒老師有關於內容更正的memo---
"
英文項目:28, 121
英文勘誤網頁:http://www.hksmsa.org.hk/e_speech_SyllAmend.php
中文項目:307, 314, 326, 329, 334, 335, 336, 404, 406, 427, 460, 461, 521, 525, 544
中文勘誤網頁:http://www.hksmsa.org.hk/c_speech_SyllAmend.php
"
上帖有bkmum說過k3有野錯, 聽老師講, 係真的, 如果老師有對稿, 一定發覺到
詳情係點, 各位bkmum要問番任教老師, 我的小孩子早已脫離k sch好耐了
作者: MayTam10    時間: 11-10-27 17:55

del del del

作者: 31450069    時間: 11-10-31 15:00

小兒P.2今年第一次參加 , 學校幫他報了普通話及英詩獨誦.
請問是否要早 10 分鐘報到?
一場比賽大概多久? 等他有心理準備要坐多久 , 因英詩的出場次序是 56 .

謝謝!
作者: 31450069    時間: 11-11-2 14:10

有沒有家長可以答我 , 謝謝!
作者: chumamma    時間: 11-11-3 12:27

請問呢本書邊度有得賣, 朗誦日要拿著這本書朗誦 (正本), 我還未買到 ($60) , 死啦 !!!!!!   點算好。

還是同考官講, 我買唔到本書, 咁講實死啦。:( :( :(

Spy Dog ~~ Secret Santa

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5