教育王國

標題: 瑪利諾小學升唔返中學去了那些學校? [打印本頁]

作者: sadsam    時間: 11-7-6 11:24     標題: 瑪利諾小學升唔返中學去了那些學校?

有冇人知呀?
作者: fiffy    時間: 11-7-6 17:31

我個女咪派唔番lor..佢雖然唔叻但唔太差....但連運都無埋..大抽獎又派到去我根本都無填寫既學校..我都好驚訝同好失望..

去其他學校叩門..講起我都好火..如果明知唔收番佢..您間學校係咪最好有reference letter 準備定比呢dee學生..個位小學校長係家長會話您地要我寫reference letter 我都係寫dee 好factual 既野因為您地根本成績唔得會有dee咩寫得出黎.. 您話邊個家長聽到呢dee咁既說話都覺得好過份!  

有dee學生真係好鬼叻不過都選擇去晒女拔啦! 好老實講佢地黎黎去去都係個5/6個叻既學生..咁有幾叻先..
我自己都係old girls 同以前比較我覺得宜家MCS dee 師資質素真係好參差! 唉... 以上是我個人意見..如有得罪莫見怪..我只想宣洩下!
作者: 一名中學生    時間: 11-7-6 17:38

係5係瑪利諾神父教會學校(小學部)?
作者: waic    時間: 11-7-6 17:52

明白你們現時心情, 真心祝你們小朋友最終叩到好學校,
鼓勵小朋友即使入不能原校直升, 但只要憑自己努力,
6年後一定會在大學再見小學同學.  
我總覺得老牌名校學生怎樣也不會差, 英文程度好, 分分鐘就算校內band 3 都叻過人地band 2 頭, 只怪競爭太大 及香港升中制度確實害了很多有能力的學生.
作者: overview    時間: 11-7-6 17:59

本身你囡囡係唔係校內band 2 ?  今年收番幾多學生 ?  九塘城區可考慮培道, 德雅, 兩間校風都唔錯.

原帖由 fiffy 於 11-7-6 17:31 發表
我個女咪派唔番lor..佢雖然唔叻但唔太差....但連運都無埋..大抽獎又派到去我根本都無填寫既學校..我都好驚訝同好失望..

去其他學校叩門..講起我都好火..如果明知唔收番佢..您間學校係咪最好有reference letter 準備 ...

作者: jenny_wong    時間: 11-7-6 18:05

瑪利諾神父教會學校叫MFS
作者: Yukyuk    時間: 11-7-6 18:13

你已經不是第一個講,校長好似過份左!

原來現今香港"有教無類"的教育是絕無僅有!

去其他學校叩門..講起我都好火..如果明知唔收番佢..您間學校係咪最好有reference letter 準備 ...

作者: mamafufu    時間: 11-7-6 19:28

個校長真係十分之過份lo!

即使成績唔標青,佢可以講下小朋友的學習態度, 品行,公益服務心等等非學業成績上的表現,讚揚下佢地,中學校長睇到呢d評語都會好印象d la!

作者: lucia6119    時間: 11-7-6 19:44

唉..發覺這些舊式天主教名女校 , 都係一樣..
作者: fiffy    時間: 11-7-6 19:56     標題: 回復 7# 一名中學生 的帖子

係MARYKNOLL CONVENT SCHOOL 呀!
作者: fiffy    時間: 11-7-6 20:10     標題: 回復 3# mamafufu 的帖子

唉! 咪係.. 成日都係為自已學校出名為大前提..我六年以來去聽佢開學既家長會佢都係講番同一樣.."您地個女如果跟唔上係呢間學校..您地唔好晒時間係樹.. 間間都係好學校黎架!"  大佬呀! 您唔會講話如果您地個女追唔上我地既程度我地學校會盡量幫佢地達到某個成績!
作者: homemama    時間: 11-7-6 20:48

唔好咁down, 我朋友有兩個女,do係band1尾-band 2 頭,家姐攪珠入返中學,但每年都差不多要補考或接近留班,讀得好唔開心。呀妹就攪珠冇運,入左德蘭,F.1考全班no.1,信心返哂又開心,所以都唔知邊個好運/不幸
作者: lucia6119    時間: 11-7-6 21:05

原帖由 homemama 於 11-7-6 20:48 發表
唔好咁down, 我朋友有兩個女,do係band1尾-band 2 頭,家姐攪珠入返中學,但每年都差不多要補考或接近留班,讀得好唔開心。呀妹就攪珠冇運,入左德蘭,F.1考全班no.1,信心返哂又開心,所以都唔知邊個好運/不幸 ...

係呀..好似我個女咁 . 勉強升番去 good hope 中學 , F1 學期尾 . 學校叫佢 另外找一間學校 . 說學校不適合她 便算了, 完全沒有什麼行動去幫她 , 但係 係 REPORT ..CONDUCT 給她一個 D ..當年那叫一個徬徨 無助 , 最後 幸好 蘇浙收了她 ,  我女兒也入了精英班 , 雖然成績未必有 讀 GOOD HOPE 的學生好 , 但係 女兒的自信 都番晒來..而且又當了 學生會  VICE CHAIRMAN , 這些 EXPEREINCE 都十分可貴..

所以遲D 輪到 仔仔 , 我都寧願選一間有愛心的學校

作者: homemama    時間: 11-7-6 21:23

講開good hope,又有另一個case,果女仔6年班數學肥左上學期,但其他科都幾好,但自己中學唔收,仲大把冷言冷語,好慘...唯有參加攪珠,佢無奈派左羅氏基金,點知下學期大躍進,仲攞到進步獎,中學即刻招手話叫佢註冊,佢亞媽心淡,reject左,仲省左中學一餐,之後扣門去左st. steven college. 尾班車免學費,而家d數學好勁,有85分以上,又讀得開心,校舍又正,所以這些一條龍中學真係好現實,咁都唔比機會去栽培自己教出lei既學生,唉!
作者: ptm    時間: 11-7-6 21:51

提外話...聽到以上媽咪的發表不得不深呼吸....一下 我們這代媽咪真大壓力又要顧及家庭、小朋友讀書和工作....唉!愛心學校>現在真的很難找..我小朋友今年都升P.1...希望我小朋友間學校可以做到啦!因為我都左好多research.
作者: lucia6119    時間: 11-7-6 21:56

原帖由 ptm 於 11-7-6 21:51 發表
提外話...聽到以上媽咪的發表不得不深呼吸....一下 我們這代媽咪真大壓力又要顧及家庭、小朋友讀書和工作....唉!愛心學校>現在真的很難找..我小朋友今年都升P.1...希望我小朋友間學校可以做到啦!因為我都 ...

也不是..還是有很多小學 很有愛心的
不過成績 未必是最 TOP 的那些
作者: YY1101    時間: 11-7-6 21:57     標題: 回覆 11# fiffy 的文章

哇!係咪所謂名校的校長d對白都一樣,你所講的我六年前都聽過!
作者: ptm    時間: 11-7-6 22:09     標題: 回復 16# lucia6119 的帖子

**不過成績 未必是最 TOP 的那些**>>>>我都agree這句話.因為本人覺得好谷d學校好似好難...有愛心和有教無類.(不喜勿插)^^
作者: fiffy    時間: 11-7-6 22:51     標題: 回覆 2# YY1101 的文章

哈! 那位校長每年都會講同一番說話! 總而言之只顧省靚自己係名牌學校! 我好懷念我個個年代好有愛心既老師同校長!
作者: johnnywalker    時間: 11-7-6 23:30     標題: 回復 12# homemama 的帖子

作者: sadsam    時間: 11-7-7 09:35

多謝你分享,因我都有聽聞有學生派左去德蘭,有d去左唐乃勤.............你宜家打算怎樣呀?

作者: fiffy    時間: 11-7-7 10:17     標題: 回覆 1# sadsam 的文章

派左去聖母院書院...佢有幾個同學仔都係...所以咪同佢去叩左真光中學..岩岩出左result 都唔ok..佢有個同學差過佢都收左仲有係waiting list.. 都唔知咩準則收生..唉!  宜家再等埋另外一間result..真係細胞死好多lu.  真係好沮喪!anyway多謝關心!
作者: AlanShirley    時間: 11-7-7 10:22

作者: Marians    時間: 11-7-7 11:13

fiffy

試下德雅或者培道, 一來同是女校, 二來教學理念差不多, 我個女小六的時候, 學校都推介入不返中學的同學試這兩間

Marians
作者: waic    時間: 11-7-7 11:19     標題: 回復 9# lucia6119 的帖子

係呀, 聽過尖沙咀個間名女校都係有同樣case.  唉,真係無言!
作者: tangko    時間: 11-7-7 11:28     標題: 回復 18# mamafufu 的帖子

咁咪鮮魚行小學校長好佢一千倍!
人飛撲出同學生寫推薦信,她就。。
算吧啦!
作者: overview    時間: 11-7-7 11:46

好多學校校長都唔會寫推薦信, 因為真係要寫, 就要寫百幾封, 如果所有信都係一式一樣亦都冇用. 最好跟中學一樣, 每間學校校長只能夠推薦3位同學, 咁封信就好大影響力.

如果學生本身係band 1, 相信應該穩入, 只有一d邊緣學生/band 2要靠luck大抽獎, 家長應該一早有心理準備知道自己成績係band 幾, 真係要抽, 真預左有機會唔得而有定backup/叩門.  其實呈分試幾殘酷, 因學生分數相差好少, 一有失手就可能趺落邊緣要參加大抽獎.

聖母小學都唔錯呀 !

原帖由 tangko 於 11-7-7 11:28 發表
咁咪鮮魚行小學校長好佢一千倍!
人飛撲出同學生寫推薦信,她就。。
算吧啦!

作者: redkoni    時間: 11-7-7 11:50

年年都有很多家長爭入Maryknoll Convent 小學,但必須為可能升不上其直屬中學而打算,最慘就是出局的大多數是屬於Band2,因為無理由一早投降,所以統一派位第一志願一定填番MCS抽其直屬位,一旦欠運抽不到Band1剩下的直屬位,便白白犧牲第一輪抽獎的黄金機會,其實這些Band2學生如果在第一輪抽九真或培道機會都十分高.
作者: et_0429    時間: 11-7-7 12:00

唔好灰心啦! 我放榜日, 見到有MCS學生去勞工子弟扣門, 因有英文班, 大家可考慮吓
作者: fionwong2707    時間: 11-7-7 12:31

lucia 6119, please check pm.
作者: catcatmom    時間: 11-7-7 12:49

朋友既囡囡幾年讀瑪小, 佢考一百名左右,老師叫佢去OUR LADY, 話一定升唔番瑪中, O甘佢派位只寫一間, 其他唔寫, 因如果升唔到, 佢亞媽會送佢去外國, 最後都比佢派番.

作者: sadsam    時間: 11-7-7 14:56

請不要灰心,加油呀!可否告知你小朋友被學校列為咩grading架?因我都要有定心理準備.........

原帖由 fiffy 於 11-7-7 10:17 發表
派左去聖母院書院...佢有幾個同學仔都係...所以咪同佢去叩左真光中學..岩岩出左result 都唔ok..佢有個同學差過佢都收左仲有係waiting list.. 都唔知咩準則收生..唉!  宜家再等埋另外一間result..真係細胞死好多lu.   ...

作者: sadsam    時間: 11-7-7 14:59     標題: 回復 9# Marians 的帖子

我都有聽聞有d去左德雅同培道,德雅好似係c校,培道洗唔洗俾 $架?
作者: mamafufu    時間: 11-7-7 15:50

負責任及有愛心的校長,會要求個學生的班主任寫推薦信,自己只係在信上畫隻龜。一來可以分輕自己的工作量,二來班主任對個小朋友認識多好多,可以寫出真誠的推薦信內容。

原帖由 overview 於 11-7-7 11:46 發表
好多學校校長都唔會寫推薦信, 因為真係要寫, 就要寫百幾封, 如果所有信都係一式一樣亦都冇用. 最好跟中學一樣, 每間學校校長只能夠推薦3位同學, 咁封信就好大影響力.

如果學生本身係band 1, 相信應該穩入, 只有一d ...

作者: Yanamami    時間: 11-7-7 15:56

德雅是派位的, 屬Shamshuipo區.

原帖由 sadsam 於 11-7-7 14:59 發表
我都有聽聞有d去左德雅同培道,德雅好似係c校,培道洗唔洗俾 $架?

作者: Marians    時間: 11-7-7 16:06

sadsam

德雅和培道都是津貼校, 德雅的水平一d都吾差, 無奈收生的質素好難掌握, 所以成績參差, 培道應該升呢之中, 近年轉了新校舍, F4以上穿褀袍, 可接受

Marians

原帖由 sadsam 於 11-7-7 14:59 發表

作者: starfire    時間: 11-7-7 17:30

原帖由 YY1101 於 11-7-6 13:57 發表
哇!係咪所謂名校的校長d對白都一樣,你所講的我六年前都聽過!

係架, 我聽過其他所謂名校(男), 中學部校長在小學的家長會講明唔會因為一小攝學生(成績唔好)而影响學校的百年校譽, 成績唔得明示要自己棄權,所以有心教育所餘無.
作者: cameo    時間: 11-7-7 23:59

原來MCS都係咁,我女又係同區有直屬中學的小學女校,,,,校長作風又係咁上下
不過我唔同佢玩啦,我拿拿林轉左校網去ssp,我情願再跌番去大抽獎,都唔要個直屬位咯,,,好怕再聽佢地講D野,作風事事以學校前境為先,學生為後,,,唉,,,,,
作者: cameo    時間: 11-7-8 00:00

原帖由 johnnywalker 於 11-7-6 23:30 發表
入德蘭考第1,但上唔上到大學?

有的,,,呢2年我朋友細妹喺德蘭畢業入city u,我無問佢讀邊科,但當時佢都係全級第一名的!
作者: JChau    時間: 11-7-8 10:19

Hi, Fiffy,

終於有人有同感, 個個家長以為MCS是寶, 它簡直當小朋友是草, 小朋有只是它維持banding 的工具.

MCS是天主教學校是騙人的, 校長, 老師全無愛心, 成績不夠好, 堂堂罵; 校外成績好, 也在堂上罵, 連XXX也可以拿這樣的成績; 考試成績OK, 馬上拿回卷再查有否扣少了分; 音樂課的老師只罵一些成績不好的唱歌不好聽, 但當中有前校Choir, 難道成績好連唱歌也好些,....

我想現在和以前修女時已完全不同了.

無論如何, 不要放棄, 加油!

作者: redkoni    時間: 11-7-8 10:53

原帖由 JChau 於 11-7-8 10:19 發表
天主教學校是騙人的,

如果想發洩不忿也請針對性矛頭指向MCS小學,  因為有其他很多好好的天主教學校,培育了不少人才,也包括窮鬼,資質低,父母文盲,頑劣等等的上一代.  至於個別學校,我也為你地嘅遭遇感到可惜.
作者: Tonks    時間: 11-7-8 11:16

我覺得小學部校長的表達方式是有問題的, 不過,我覺得都要對學校公平點, 其實MCS小學是有幫成績不達標的同學補底的, 同學在九月升上小二後,學校會安排需要補底的同學放學後, 參加中文,英文及/或數學Remedial Class. 我希望在此補充此點, 不喜勿回.
作者: waic    時間: 11-7-8 11:27     標題: 回復 40# JChau 的帖子

甘做老師, 真係差到冇朋友
某尖沙咀名女校(小學部)一樣, 見小朋友成績追唔上, 係甘比壓力家長暗示叫佢自動轉校, 果時已經5 年班. 最終個家長決定幫囡囡轉校, 但班主任操行比佢C, 比平時低, 唔知係未個家長得罪佢, 遷怒於個小朋友. 大佬呀! 比條生路個小朋友行吓啦! 佢點搵學校收呀!其實個小朋友只係成績跟唔上,品格一啲都唔差重好怕事同好緊張自己成績, 唔通成績差=品格差???因為這件事, 小朋友有DEPRESSION, 要睇醫生. 後來轉左咩學校就唔知啦, 因係朋友啲親戚, 我唔係直接識佢.  總之, 被呢啲老師/學校遺棄的同學, 你地要明白你地係一啲都唔差嫁, 爛船都有3 分釘, 只係間學校唔適合你地, 出面嘅世界好大, 當係提早上左人生寶貴的一課.
雖然,我仔以前間小學同而家間中學都好好,( 特別係小學校長),好好彩從未遇這種老師同校長, 但都聽過好多朋友講過唔少學校確實係成績大過天, 所以撰學校時真係要小心, 唔好錯配.
作者: tocan    時間: 11-7-8 11:41

我都聽過關於MCS 修女的愛心問題都和你們所說的很吻合. 但天主教學校是騙人就不很認同. 小兒就讀油尖旺區一所天主教男校,不是最名的一間, 因為是男校,沒有修女, 我覺得校風,校長. 老師都很好.很滿意

原帖由 JChau 於 11-7-8 10:19 發表
Hi, Fify,

終於有人有同感, 個個家長以為MCS是寶, 它簡直當小朋友是草, 小朋有只是它維持banding 的工具.

天主教學校是騙人的, 校長, 老師全無愛心, 成績不夠好, 堂堂罵; 校外成績好, 也在堂上罵, 連XXX也可以拿這 ...

作者: fallenleaf    時間: 11-7-8 12:04

係學校就老師數嗅學生,係呢道就家長數嗅學校。都是沒有意思的。通常數嗅學校重反為不理智,況且只會愈數愈香,愈多家長冒名而至。現實始終係現實,係名校讀書真係要付出不同程度的代價,有同學間直接或間接的辯爭,當我感覺係良性競爭時但也可被說成是勾心鬥角。睇下你站在邊一個位置去睇姐!
作者: m1m1sam    時間: 11-7-8 12:36

同情大家的遭遇, 但咁又唔可以一竹篙打一船人, 話"天主教學校是騙人", 公平d睇, 學校又幾難做!尤其是一d老牌名校, 唔功利d, 又保唔住d成績 (根本教育局近年的政策: 直資計劃、升中和中六收生安排、新高中...等、全部都係想打擊呢d老牌名校)

舉例說, 港島區的華x, 近呢7,8 年比人話成績差左 - 呢個係事實, 狀元榜已經多年冇佢份, 但係佢轉左全日制之後, 大部分同學可以直升。同是港島區老牌天主教男校,聖x瑟的同學就慘, 升中foul 左一半以上出黎, 講真, 被foul 出黎d一d都唔差, 去到其他學校更是頭幾名 ... 但係中學寧願收d其他學校更叻的人

其實如果家長功利, 學校有愛心都冇用 : 記得當年一公布慈幼入選唔到英文學校 ... d 家長即刻大逃亡

作者: lucia6119    時間: 11-7-8 13:44

原帖由 waic 於 11-7-8 11:27 發表
甘做老師, 真係差到冇朋友
某尖沙咀名女校(小學部)一樣, 見小朋友成績追唔上, 係甘比壓力家長暗示叫佢自動轉校, 果時已經5 年班. 最終個家長決定幫囡囡轉校, 但班主任操行比佢C, 比平時低, 唔知係未個家長 ...

跟我女兒當年遭遇一樣...
唉..真係 既然要人另外找學校 就俾條路人行
操行比到 C / D  叫人怎樣找學校
我女兒 後來去到 另一間 學校
操行都有優點
作者: mio8390    時間: 11-7-8 14:05

最近在網上看了一般報導,是一個名校校長的答話,讀名校的小朋友家長只是得個惡,只要說你的仔女不適合學校教學方針,請另謀高就,家長就會馬上收聲,學校點解咁惡,就是家長只是追求名校而做成的結果。
作者: sadsam    時間: 11-7-8 14:05

聽說今年既六年班有人話有個去女童院,一陣又話要上court,一陣又話離家出走.......
作者: JChau    時間: 11-7-8 16:46

Sorry, 我的意思是MCS是天主教學校, 但天主的愛心不知去了那裏? 故是騙人的.

學校是有remedial class的. 以上所提的事, 也只是在五年級時才發現, 總之, 針唔咭到肉就唔知痛, 如果不是要呈分, 我想也不會想便走了.

很多, 你們想也沒想過的事也會發生, 如老師對特首給社民連碰撞說XX. 說多了.

我沒有意思說"天主教". 對不起.

作者: peremum    時間: 11-7-8 18:49     標題: 回復 1# JChau 的帖子

Hi JChau,

5年班真的這麼恐怖? 死啦! 我個女今年升五年班。

Can you PM to me which P5 class your girl was in?  Which teacher(s) are the worst?

Many thanks!
作者: AmyWonglo    時間: 11-7-8 23:53

派升中結果那天我遲了少少入禮堂,聽唔到校長之前的說話,但都聽了大部份。請不要只提她不寫推薦信的這部份,她之前對家長所說的其實不是更應該與大家分享嗎?

我入去那刻她應該在說:

其實今次學生在九龍城區的成績都不俗,很多是Band 1學生。可惜中學部可供小學的學額不足以收哂小學部的Band 1學生,無奈令部分學生不能直升中學部,她也很心痛。

她鼓勵家長不要令囡囡以為自己被派到不好的學校。其實所有學校都是好學校,並不是只有MCS才是好的。每年能入讀大學的學生中,MCS的學生只是其中的一部份。MCSPS的學生在小學階段的基礎是打得很好的,很多學生在別所中學升學都可以考得很好的成績。她亦收過不少中學校長寫信通知她我們的畢業生在他們的學校表現優秀。所以不論派位結果如何,我們都應給囡囡支持和鼓勵。

=======

其實這些未能入MCS中學部的學生中,我估計很多都是Band 1學生,所以未能入讀中學部的學生,不要認為一定是自己成績差,其實只是今次運氣不好罷了。

但塞翁失馬,焉知非福?正如之前有家長舉例,有學生去了另一所學校,反而考第一,自信心增加。假設她勉強入讀中學部,可能未見特出,影響自信。

請家長及同學們不要灰心,路可能走得迂迴了,但只要努力,終點仍是可達的。
作者: JChau    時間: 11-7-9 13:46

Peremum,

They have told the girls which classes will they teach, but will not be the same classes as last year.

Also, bad to mine doesn't mean bad to yours; and may be good to yours.

Some girls asked mine why the teacher always shouted at them even the bad behaviours were done by others (those which teachers believed will have good result.)

So may be good to yours!

作者: redkoni    時間: 11-7-9 14:43

原帖由 AmyWonglo 於 11-7-8 23:53 發表
其實今次學生在九龍城區的成績都不俗,很多是Band 1學生。可惜中學部可供小學的學額不足以收哂小學部的Band 1學生,無奈令部分學生不能直升中學部,她也很心痛。

奇怪,你地小學全級有幾多人?   今年MCS有99個直屬保留位,如果連Band1學生都要出局的話,只有幾個可能:

1. MCS自行收生圍內協議不收自己人
2. MCS小學的Band1學生人數遠超過99人
3. 無top Band1學生肯離開出去DGS,SPCC等

我覺得2 & 3 的可能性較低.
作者: AmyWonglo    時間: 11-7-9 16:10     標題: 回復 1# redkoni 的帖子

原因只是全級能以Band 1資格抽中學部的人數已超額。第一輪有收自己學生,否則得99個位就真係死得了。總之就係僧多粥少,又唔係一條龍,中一學額扣除留班位得171個,今年八成是來自小學部,已經是很好的數字了。

作者: peremum    時間: 11-7-9 16:28     標題: 回覆 1# AmyWonglo 的文章

Do you konw how many Band1 students (KLN City) are there in MCS this year?

Thanks for your info.
作者: Chloe-cyrus    時間: 11-7-9 17:06

Hi Amywonglo:

Please check pm, Thanks
作者: overview    時間: 11-7-9 17:18

唔知小學部有幾多學生呢? 如果只係5班, 即大約190人, 咁中學收到其總學位的8成已經好好, 即大約收138聯繫小學學生. band 1頭的學生(名次1-80名內)相信穩入, 其他名次81-130 (大約)去抽剩餘的學位, 咁隨時考81唔好彩入唔番, 而考130名的學生入到.

所以最唔著數係d學生考80-100名內, 成績唔差架, 但就要靠luck.

原帖由 AmyWonglo 於 11-7-9 16:10 發表
原因只是全級能以Band 1資格抽中學部的人數已超額。第一輪有收自己學生,否則得99個位就真係死得了。總之就係僧多粥少,又唔係一條龍,中一學額扣除留班位得171個,今年八成是來自小學部,已經是很好的數字了。 ...

作者: redkoni    時間: 11-7-9 18:16

原帖由 AmyWonglo 於 11-7-9 16:10 發表
原因只是全級能以Band 1資格抽中學部的人數已超額。第一輪有收自己學生,否則得99個位就真係死得了。總之就係僧多粥少,又唔係一條龍,中一學額扣除留班位得171個,今年八成是來自小學部,已經是很好的數字了。

我最初唔知你地全級有咁多人,粗略炒作吓,全級大約200人,就當你地有65%Band1學生->130人.MCS自行收咗20位,有6位走咗去DGS,SPCC等,剩番104人,抽统一派位甲部欠運無人走,抽乙部MCS直屬保留位99個,再剩番5人,出去同街外人一起抽11個非保留位,都有不少街外人敢博(當有30位Band1),共35人抽11個位,最差情況全部抽輸,結果有5人Band1出局,Band2就更加連抽都無份.  難怪你地呻lor!

改善方案,叫校長改變政策,申請自行收生由Y2轉Y1,Y2公開收生,Y1只收自己直屬小學的學生e.g.培正,嘉諾撒聖心等, 因為自行quota有54個位,如果收晒自己人,依上面例子,直屬保留位便可以退走咗34Band1位,家陣多咗34個位,唔止Band1夠分sure win,仲有29位Band2可以抽到,但中學MCS肯唔肯付出代價5班有1班是Band2...
作者: chungngai    時間: 11-7-11 14:43

其實當年入到瑪利諾小學己經係一種幸運,
再上中學就係另一種幸運,
人生漫漫長路,
本來讀唔讀到都冇乜所謂,
最主要都係見到同學仔升到,
自己又升唔到,個種心情真係好難受
人地點解低分過你,又可以升到,
臨尾個班玩幸運大抽獎
真係嚇死個班家長同埋同學仔
作者: Rattie    時間: 11-7-11 15:03

辛苦6年,相信箇中艱苦處不足為外人道,奈何運不如人,e d 都係讀直屬嘅無奈。
希望去叩門時,間小學個招牌起到一定嘅作用。

原帖由 chungngai 於 11-7-11 14:43 發表
其實當年入到瑪利諾小學己經係一種幸運,
再上中學就係另一種幸運,
人生漫漫長路,
本來讀唔讀到都冇乜所謂,
最主要都係見到同學仔升到,
自己又升唔到,個種心情真係好難受
人地點解低分過你,又可以升到,
臨尾個班玩幸 ...

作者: LEEYM1    時間: 11-7-11 16:24

作者: redkoni    時間: 11-7-11 16:57

原帖由 LEEYM1 於 11-7-11 16:24 發表
如果band 1 人多過直屬位, 有可能band 1 頭抽唔到但band 1 尾抽到, 頭1-80 名是不一定抽到, 除非學校揀好比EDB, 有沒有這個可能?

學校揀好比EDB,家長可以報icac ,如果頭1-81 名屬Band1而全部參加抽直屬位, 直屬位祇有80個,是有機會考第1名個位抽不到!  所以學校應該會在自行收生階段收這位考第1名的,或者盡量揀多啲好嘅,避免"人才流失".
作者: greetings    時間: 11-7-12 00:12

其實B-的學生是不是一定可以入到中學部?
作者: redkoni    時間: 11-7-12 00:28

原帖由 greetings 於 11-7-12 00:12 發表

"B-的學生"  typo??
作者: Yanamami    時間: 11-7-12 01:10

"B-" is referred to the in-school grading of MCS.

原帖由 redkoni 於 11-7-12 00:28 發表

"B-的學生"  typo??

作者: redkoni    時間: 11-7-12 01:22

原帖由 Yanamami 於 11-7-12 01:10 發表
"B-" is referred to the in-school grading of MCS.

謝謝! Yanamami
MCS小學家長真是對學校很信任.
作者: overview    時間: 11-7-12 01:59

B-係有chance, 但唔係sure win囉 !

原帖由 greetings 於 11-7-12 00:12 發表

作者: Passerby    時間: 11-7-12 18:12

在另一個post看了有人大讚天主教學校充滿愛心,有教無類,堅守祖訓;大罵基督教冇教有類,视教育為投資,愛心全無。看完了這個post 後,真是受教了。
作者: mio8390    時間: 11-7-12 21:59

最近識了個朋友,他的囡囡是讀瑪利諾中學,聽佢話她們的成績不是我們想得這麼好,有一定人數是只有band 2成績,常常考試是不合格,只有半數學生的成績是比較好。
作者: youma    時間: 11-7-12 23:36

原帖由 redkoni 於 11-7-7 11:50 發表
年年都有很多家長爭入Maryknoll Convent 小學,但必須為可能升不上其直屬中學而打算,最慘就是出局的大多數是屬於Band2,因為無理由一早投降,所以統一派位第一志願一定填番MCS抽其直屬位,一旦欠運抽不到Band1剩下的直屬 ...

近來聽一些瑪小家長講, 學校少了愛心, 感覺上事事都是以學業成績為上, 校譽為先, 但關懷品教和課外活動就甚被忽略.
作者: overview    時間: 11-7-13 01:04

可能學校之前太寬鬆, 所以學業成績唔多理想. 咁長此下去, 太多band 2 上去中學部, 小學部都會會受到一定壓力.

學校成績下滑又有人嘈, 太催谷又有家長唔happy, 學業都未顧得掂, 點谷課外活動呢?  學校冇功課做, 冇讀書壓力就最有愛心.

原帖由 youma 於 11-7-12 23:36 發表

近來聽一些瑪小家長講, 學校少了愛心, 感覺上事事都是以學業成績為上, 校譽為先, 但關懷品教和課外活動就甚被忽略.

作者: sadsam    時間: 11-8-2 10:45

聽說今年有十幾個mcs小學生去左dgs,所以有多d位。
作者: WYmom    時間: 11-8-3 09:47

I know some joined bank 2 DSS.
作者: 嫦娥一号    時間: 11-8-4 01:31

學位有限,學生太多,幸苦了家長和學生。
家長們入名校前要三思!
部份校長言詞不顧別人感受是太不尊重!
作者: 1314mama    時間: 11-8-4 12:28

有直屬中學的小學校長都好大壓力,每年都要交番咁多有質數的小朋友比中學,都唔係容易,尤其是呢d所謂名校。
作者: tedghost    時間: 11-8-18 15:31

作者: youma    時間: 11-8-19 00:10

原帖由 tedghost 於 11-8-18 15:31 發表
係唔係名幼稚園出來的小學生基礎又真係打得好d呢?

小一二時有優勢, 小三已經冇分別.
作者: tedghost    時間: 11-8-19 08:33

作者: sadsam    時間: 11-8-19 14:08

我覺得係。d老本食哂。
原帖由 tedghost 於 11-8-19 08:33 發表

英文能力都係?

作者: youma    時間: 11-8-20 01:06

原帖由 tedghost 於 11-8-19 08:33 發表

英文能力都係?

中英數都係, 要睇自身努力, 以前幼稚園相關性很低.
作者: tedghost    時間: 11-8-20 16:48

作者: ceomum    時間: 11-8-20 21:14

12年前已經有個朋友同我講佢個同事係法官黎個女係九龍塘瑪利諾讀中學,考完試個老師就同個家長講呢間學校唔識合你個女請你去其它學校讀,跟住個女仔好快轉左去另一間學校,個女仔轉左校後變得開朗左自信心左,而且係新學校越讀越有信心最後仲左全級第一。佢爸爸講好彩同佢轉左校。
即係話呢間學校一向處理手法都係一樣咁多年都無變過。
作者: jollyma    時間: 11-8-21 04:29

以大家觀察,瑪中同瑪小既女仔係唔係好公主型?
作者: redkoni    時間: 11-8-22 02:26

原帖由 jollyma 於 11-8-21 04:29 發表

點解咁問?
作者: sadsam    時間: 11-8-22 12:27

咩人都有,乖同唔乖都有!
原帖由 jollyma 於 11-8-21 04:29 發表

作者: happyfarm    時間: 11-8-23 00:41

點解入唔番嘅家長,冇諗過小學提供給你女兒的基礎培養,足以令你女兒終生受用,你女兒英語閱讀程度有多好? 去到任何其他學校都不會失禮, 你們不是要感激也來不及嗎? 相反,還不斷埋怨,數落? 請自重!
世界真的變得人人唯利是圖,損人不利己,苛索無度!縱使自己力有不逮,也不願成全別人!
作者: smallfoothk    時間: 11-8-25 11:09

想知最後小學升唔返中學去了那些學校??thanks
作者: happyfarm    時間: 11-8-25 20:17     標題: 回覆 88# smallfoothk 的文章

去英國year 8
作者: peremum    時間: 11-8-25 20:30     標題: 回覆 1# happyfarm 的文章

Are you sure?

Year 7 or 8?
作者: smallfoothk    時間: 11-8-26 10:10

九龍城除私立/直資,只得培道一間填升中派表 還有嗎?
作者: tungtung-mama    時間: 11-9-3 13:11

有数个MCS学生去了St Rose of Lima's College
作者: sisimama    時間: 11-9-3 22:57

Wrong post- deleted

作者: smallfoothk    時間: 11-9-4 11:44

原帖由 tungtung-mama 於 11-9-3 13:11 發表
有数个MCS学生去了St Rose of Lima's College
是沙田區津校,是派定考進, thanks

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5