教育王國

標題: 荃灣聖芳濟好嗎? [打印本頁]

作者: denisekk    時間: 11-7-6 12:05     標題: 荃灣聖芳濟好嗎?

我個仔派荃灣聖芳濟, 佢唔鍾意, 想入李城壁, 已敲門, 但我覺得機會唔大.

荃灣聖芳濟好嗎? 我最擔附近雜, 其次是細.舊及資源. 你地有無仔仔讀硬, 讀得點?
作者: Lovely媽咪    時間: 11-7-6 12:15

上年我識一個同你一樣,個小朋友開頭都唔想入,但今年我再見到佢,佢話讀得好開心...而前年都同樣有同學入咗呢間,起初唔開心,但讀落就好鐘意.
但聽佢媽咪講唯一唔好係成績,佢仔數學唔合格,都可以考十幾名.
校風好似都唔差,真係衰在校舍舊....不過我都將呢間放第2位,起碼冇咁易學壞
作者: GBM    時間: 11-7-6 12:17

聖芳濟以前係真係好好 band 1 中學,  而家都係band2 頭, 相信係因為成為中中關係吧.  而且佢校風好好, 雖然係男校, 以前有時間中經過, 學生都係有禮, 不過location嘛嘛.
作者: lukluk0307    時間: 11-7-6 12:19

我亞仔都派到去呢間, 佢話OK喎, 我又覺得近近地, 佢肯讀,又有幾個同學仔一齊入左, 算OK啦, 如果最後你入埋呢間, 日後可以多D聯絡啦 :D
作者: GBM    時間: 11-7-6 12:20

放心, 我有個好親親人係聖芳濟畢業, 佢而家已經係一位醫生, 讀完中五後放洋, 而家間中都有返去學校搵老師.  佢成日講, 聖芳濟係佢嘅明燈.
作者: GBM    時間: 11-7-6 12:23

原帖由 denisekk 於 11-7-6 12:05 發表
我個仔派荃灣聖芳濟, 佢唔鍾意, 想入李城壁, 已敲門, 但我覺得機會唔大.

荃灣聖芳濟好嗎? 我最擔附近雜, 其次是細.舊及資源. 你地有無仔仔讀硬, 讀得點? ...

我睇漏咗, 你仔竟然想入李城壁?  李城壁校風唔好架喎.  我諗你將聖芳濟 vs 李城壁, 10個有9個都會vote聖芳濟 .

想請問why佢想入李城壁?  只係因為多同學仔入 ?
作者: denisekk    時間: 11-7-6 12:52

呀仔鍾意李城壁因為佢banking高D, 又近屋企, 仍唔鍾意荃灣聖芳濟係男校;

好多同學都選李城壁或廖寶珊做第一志願
作者: LEEYM1    時間: 11-7-6 16:26

作者: redkoni    時間: 11-7-6 19:25

原帖由 denisekk 於 11-7-6 12:05 發表

荃灣聖芳濟好嗎? 我最擔附近雜, 其次是細.舊及資源. 你地有無仔仔讀硬, 讀得點? ...

除咗硬件,荃灣聖芳濟點都好過李城壁,佢吔早年d師兄現在有不少專業人士,有資深官員,有做傳媒,若不是礙於其硬件欠佳及附近社區人口變化,收生青黃不接,也未及淪落到所謂Band2,當年成績唔差得過兄弟校大角咀聖芳濟.
作者: denisekk    時間: 11-7-7 00:14

我今晚去大會堂呀女學校的50週年晚會, 我以前的校長講現任的荃官黃校長之前都是讀聖芳濟. 她說:"都未讀點知唔鍾意?" 那又有道理. 我明天帶呀仔去註冊!

原帖由 redkoni 於 11-7-6 19:25 發表

除咗硬件,荃灣聖芳濟點都好過李城壁,佢吔早年d師兄現在有不少專業人士,有資深官員,有做傳媒,若不是礙於其硬件欠佳及附近社區人口變化,收生青黃不接,也未及淪落到所謂Band2,當年成績唔差得過兄弟校大角咀聖芳濟. ...

作者: angeltong    時間: 11-7-7 00:44     標題: 回復 10# denisekk 的帖子

我仔今年在SFX升F3,我同佢都好鍾意學校,好有大家庭feel,學校推崇自由開放(但不放任),認為咁樣反而令學生懂得自律....平日有sms通報學生出席或交功課情況(連午膳遲左少少返都好快收到sms,而我在荃灣區返工&住超過16年,從未見過好壞學生look既sfx同學仔...反而早年見廖xx既學生好多都好唔掂,粗口爛舌,近一兩年先叫整頓番好d
作者: redkoni    時間: 11-7-7 01:26

以前佢哋Brothers(天主教修士)有做校長,有教書,你知以前荃灣幾工廠區,家長打份牛工,文盲又多,修士真係當d窮鬼學生係仔一樣,一個大家庭咁,宜家d修士大多數歸天國,校監修士年紀都很大,現任校長也是舊生,我諗佢都會盡力保持番當年的校風和SFX boys精神.
作者: denisekk    時間: 11-7-7 08:24

原來現任SFX的校長也是SFX的學生, 佢領導得好唔好? 荃官玩了新校長, 佢領導得唔錯, 最少肯搏.肯做.
作者: GBM    時間: 11-7-7 09:37

原帖由 redkoni 於 11-7-6 19:25 發表

除咗硬件,荃灣聖芳濟點都好過李城壁,佢吔早年d師兄現在有不少專業人士,有資深官員,有做傳媒,若不是礙於其硬件欠佳及附近社區人口變化,收生青黃不接,也未及淪落到所謂Band2,當年成績唔差得過兄弟校大角咀聖芳濟. ...

totally agree !!
作者: terencemak    時間: 11-7-7 09:58

記得80年代初有位荃灣SFX學生,會考拿了幾條A到九龍SFX申請中六位,後來有沒有入讀就不得而知,但荃濟學生是有一定水準。
        但時移世易,男生人數少了,傳媒祇吹傳統名校,使一些不善宣傳而有實力的英中,收不到較多好學生,成績自然被比下去。
作者: LEEYM1    時間: 11-7-7 11:27

作者: denisekk    時間: 11-7-7 15:15

Hi Leeym1, 星期曰晚上11點幾都回覆你的E-MAIL是SFX 還是官中校長?
作者: LEEYM1    時間: 11-7-7 15:30

作者: redkoni    時間: 11-7-8 00:23

原帖由 denisekk 於 11-7-7 08:24 發表
原來現任SFX的校長也是SFX的學生, 佢領導得好唔好? 荃官玩了新校長, 佢領導得唔錯, 最少肯搏.肯做.

你都幾趣,公務員" 最少肯搏.肯做.",就會"領導得唔錯",咁阿Bowtie唔博唔做咩,佢選果陣話"做好呢份工",家陣佢領導嘅問責班子變咗隻無潛望鏡嘅潛水艇.  仲有,幾十年前的荃灣區,荃官成績都係head住SFXSTW架喇,就算現在,荃灣區都好多人想讀荃官,你咪試吓Form2插班囉.
作者: denisekk    時間: 11-7-9 10:32

只不過呀女上年派到荃官, 經接觸過, 我才提起黃校長; 至於呀仔一來成績讀唔到荃官, 二來荃官真係唔適合佢, 佢唔會讀得開心; 但我反而覺得SFX適合D. 不過佢自己鍾意李城壁同廖寶珊多D. 最難佢唔可以迫, 要同佢講道理, 佢明白及認同就會自己做, 當然要間中又提醒佢, 當然佢唔一定認為要做
作者: redkoni    時間: 11-7-9 11:12

老實講,叻人唔一定會讀名校,但名校只會收叻人,SFX成績比起名校爭條街,但SFX精神媲美名校,而且更為充實,讀書為乜,留番個囝自己去領悟,讀名校唔會俾太多空間佢去領悟...我倒欣賞佢地隻校歌的一句:"Integrity outweighs mere fame."

祝你好運!
作者: hinhin-mother    時間: 11-10-15 14:40

Although my son is band 2 student of KL3, but i will try to apply and lucky draw (1st round) of his school because (1) near my home (tsing yi), (2) my neighbour's sons were studied in the school before, one now studying Master Degree and other now studying in CU, they strongly recommended my son to study in his school.
作者: mrsanthony    時間: 11-10-15 18:03

順便想問埋廖寶珊究竟校風好嗎?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5