教育王國

標題: 2011/12 聖保祿天主教小學小五 [打印本頁]

作者: YongXin    時間: 11-7-11 10:30     標題: 2011/12 聖保祿天主教小學小五

供又第5年喇
作者: irenec    時間: 11-7-11 16:24     標題: 回覆 1# YongXin 的文章

恭喜晒 唞完呢個暑假你哋 P.5 就辛苦d, 加油 努力
作者: snkwok    時間: 11-7-11 19:55

派咗成績表,各位靚太滿意嗎?
作者: YongXin    時間: 11-7-11 22:11

要轉灣入直路,過終點喇,唉! 諗起都 。。。

原帖由 irenec 於 11-7-11 16:24 發表
恭喜晒 唞完呢個暑假你哋 P.5 就辛苦d, 加油 努力

作者: candy_kent    時間: 11-7-12 10:10

作者: Rattie    時間: 11-7-12 20:47

入嚟同各位靚太/女女打吓氣先!
阿代表,入直路喇,係時候踩行油、撻 turbo,見車過車、見人過人,茅俾佢停!!
作者: YongXin    時間: 11-7-12 23:40

踩0羊鬼油丫,企樂於成世人做一架快快樂樂既。。。單車

依家都仲只係保字個average B,仲要其實係我緊企唔緊0個隻,科科同企計字數你供供供就會跌落供供供既grade架喇;我假假地都係代表0黎架嘛,但係個大小姐就毫茅鬥心,慌C做得多蝕0左,真係激心都茅人知呀!

原帖由 Rattie 於 11-7-12 20:47 發表
入嚟同各位靚太/女女打吓氣先!
阿代表,入直路喇,係時候踩行油、撻 turbo,見車過車、見人過人,茅俾佢停!!

作者: Rattie    時間: 11-7-13 14:12

我隻女咪又係咁,未有考試範圍喎,唉,等到出咗先溫,1x 科,天光都未溫完喇,阿大小姐!
average B?B 好好喇,阿女攞去考 SPCS 嗰兩張成績表都係 average B 之嘛,average A 嗰啲已經入咗 SPCC、DGS、BPS 喇。噢,原來 e d 先至係你哋嘅目標,icic,勁!

原帖由 YongXin 於 11-7-12 23:40 發表
踩0羊鬼油丫,企樂於成世人做一架快快樂樂既。。。單車

依家都仲只係保字個average B,仲要其實係我緊企唔緊0個隻,科科同企計字數你供供供就會跌落供供供既grade架喇;我假假地都係代表0黎架嘛,但係個大小姐就毫茅鬥 ...

作者: candy_kent    時間: 11-7-13 15:37     標題: 回復 1# Rattie 的帖子

作者: YongXin    時間: 11-7-13 16:05     標題: 回復 1# candy_kent 的帖子

嘻嘻!我既目標好遠大架:

麓。。。過。。。隔。。。籬

自己知自己樹,過到隔籬就飲得杯落喇;出面0的高速公路,我0個架。。。郊遊單車來架咋。
作者: candy_kent    時間: 11-7-13 16:16     標題: 回復 1# YongXin 的帖子

作者: Rattie    時間: 11-7-13 17:21

歡迎歡迎,係就茅得頂喇。阿女至鐘意。。。套夏季校服。
佢哋十月就去北京喇,盛惠 $9,200!

原帖由 candy_kent 於 11-7-13 15:37 發表
佢喧講, 即可能阿代表佢既目標係大小姐做佢小師妹 !!

作者: Rattie    時間: 11-7-13 17:23

單車好呀,又環保,又唔需驚茅油,去得天腳底都茅問題!!

原帖由 YongXin 於 11-7-13 16:05 發表
嘻嘻!我既目標好遠大架:

麓。。。過。。。隔。。。籬

自己知自己樹,過到隔籬就飲得杯落喇;出面0的高速公路,我0個架。。。郊遊單車來架咋。 ...

作者: 愛愛地球    時間: 11-7-13 18:22     標題: 回復 4# YongXin 的帖子

Yongxin, 你囡囡的中文應該好掂,你的比喻很精彩。
請問師姐們,學校網頁畢業禮相薄(下午班)中,第七十及七十一張相,咁大張的是什麼獎項?
作者: YongXin    時間: 11-7-14 11:32

靚太,買C未?琴日放工7點零去到,唔水排隊。
作者: kyma1128    時間: 11-8-27 13:24

作者: candy_kent    時間: 11-10-3 13:29

作者: YongXin    時間: 11-10-3 23:33     標題: 回復 1# candy_kent 的帖子

教得好快。

數已經教0左:8個方向,大數目,數目估計,代數符號代數式,通分母加減。

常識又要做project。

同埋,老師要求高0左嚴格0左。
作者: kyma1128    時間: 11-10-18 16:14

作者: candy_kent    時間: 11-11-7 17:43

作者: YongXin    時間: 11-11-9 22:38

前灣嘈公談康樂營。

天氣唔好,應該係困獸鬥响室内,但係班人總之有得玩就開心架喇。

原帖由 candy_kent 於 11-11-7 17:43 發表
YONGXIN,

無計, 惟有頂硬上啦, 大小姐頂得住既.....放心 !

星期三佢地去邊樹玩呀 ?

作者: candy_kent    時間: 11-11-17 13:39     標題: 回復 1# YongXin 的帖子

作者: YongXin    時間: 12-1-22 15:55

祝各位靚太靚女萬事如意,心想事成!龍年進步!
作者: candy_kent    時間: 12-2-3 15:19

作者: Rattie    時間: 12-2-5 21:41

祝各位靚太女女身體健康,操 fit d 去考好個呈分試,加油加油!!
YongXin,阿女上學期派左彩,佢生平第一次成績表 average 攞 A!
咪 咪 咪 咪嘩住。。。e + 中學 80分就 A 架喇,唔同小學要 9字頭至得。
雖然個班名次唔係 top 10,都好好喇,我唔止收貨,直情滿意添喇。
記得阿女升左 F2 之後,有日突然同我講:我終於開始聽得明老師上堂講咩喇!
吓?阿女原來你成個 F1 都係唔係幾知老師上堂講咩架?OMG!等我仲成日大大聲咁同人哋講話我女小學個底打得好升中過渡冇問題!阿媽真係烏吓烏吓!
不過唔知又有唔嘅好處,唔係我分分鐘癲婆咁四圍同佢揾補
習都似!呵。。
祝你女女順順利利,更進一步!
作者: YongXin    時間: 12-2-6 10:28

回復 Rattie 的帖子

未判刑。18號先判。
A? 後面數返上來?
五年班0的測驗好深,教得又快,真係危,我講我家大小姐;唯一進步係:識驚,哈哈!仲要係臨派卷/派成績表之前一晚,先走去驚。

我0個時荒温上學期都唔知Miss上堂講0羊架,帶0羊又唔知,聽日有測驗又唔知,慢慢就會慣,而且同學好好,會幫我。

作者: YongXin    時間: 12-2-6 10:30

回復 candy_kent 的帖子

有呀!去0左北京。

真失禮,我地係第一次上京。。。原來,好好玩!好值得去。

作者: Rattie    時間: 12-2-6 14:09

回復 YongXin 的帖子

開始識驚都係進步,下回至係堅料,夠時間 夠時間!
我女嗰陣上學期嘅分都唔靚架
下學期就好 d d。。。

作者: YongXin    時間: 12-2-6 16:21

回復 Rattie 的帖子

我嚇企如果過唔到隔離中學我唔同企撲學校讀。

作者: Rattie    時間: 12-2-6 21:34

五年班都仲可以咁樣俾阿媽嚇倒我相信都冇幾多間小學做得到,SPPCS d 女女真係乖、純,呵
我記得五六年班 d 數測深到無倫、冇譜。
作者: YongXin    時間: 12-2-6 21:54     標題: 回覆:Rattie 的帖子

嘻嘻! 視乎個人志願. 我家大小姐要求比較簡單, 企話第時最想做既職業係......少奶.

測驗唔計分, 果然玩到好盡. 英文C只係教緊: He is the boy who is raising his hands. 但測驗閱讀理解就有呢啲: The report pointed out that chronic diseases are the leading causes of death in the world. Many of these are caused by risk factors that are preventable.

平時唔練, 見到啲供嘢,真係星球文字是也! 我家老爺睇完份卷就擺低,好明顯係企自己好多字都唔識。

作者: Rattie    時間: 12-2-7 11:55

睇完份英文卷就擺低 ~ e 個動作我 p2 時都做過,不過就加多句同阿女講:e 份卷你合格都算係咁囉。
阿女當時即刻眼紅,佢冇諗過阿媽丙都唔丙吓。
之後阿媽咪要做嘢囉。。。
今次英文 exam 卷都出得深,阿女話暫時未見佢班同學高分過佢,都真係多得小學帶愜。。
作者: candy_kent    時間: 12-2-15 17:11

作者: candy_kent    時間: 12-2-15 17:13

作者: candy_kent    時間: 12-2-15 17:16

作者: Rattie    時間: 12-2-21 13:20

candy_kent 發表於 12-2-15 17:11
RATTIE,

叻女 !  果然可喜可賀 !!  飲得杯落

點呀,派咗彩 無驚無險係咪?
有做老師嘅朋友講過三、四年班係關鍵
d 女女得唔得開始睇到
功課錯得太多會唔會係唔明?
如果係數就要早早攪返掂
數好女仔好著數吓架
作者: candy_kent    時間: 12-3-9 17:10

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5