教育王國

標題: 私小取錄再參加大抽獎 [打印本頁]

作者: lusciniafung    時間: 11-7-13 14:03     標題: 私小取錄再參加大抽獎

請問有冇家長私小取錄再參加大抽獎,如果抽獎細果不理想,可以讀回原本的私小嗎?
作者: Charlotte_mom    時間: 11-7-13 14:14

可以, 但唔係間間學校可以咁做
部分私小, 講明唔可以俾學生去大抽獎, 知道的話會取消小朋友個學位, 或擺落WAITLIST
FYI, 私校可以o係教育局知道學生有無去抽獎
原帖由 lusciniafung 於 11-7-13 02:03 PM 發表
請問有冇家長私小取錄再參加大抽獎,如果抽獎細果不理想,可以讀回原本的私小嗎?

作者: hoho418    時間: 11-7-13 17:38

咁邊間私小會唔俾取錄咗嘅小朋友去大抽獎的?
作者: katrinafu    時間: 11-7-13 18:11

原帖由 hoho418 於 11-7-13 17:38 發表
咁邊間私小會唔俾取錄咗嘅小朋友去大抽獎的?

只知培正 ,  高主教.
作者: hoho418    時間: 11-7-13 18:17

Thanks!
作者: dmakcpa    時間: 11-7-14 00:17     標題: 回復 4# katrinafu 的帖子

咁邊間私小"會"俾取錄咗嘅小朋友去大抽獎的?
作者: Arosa    時間: 11-7-14 00:23     標題: 回覆 1# dmakcpa 的文章

APS is one of them
作者: katrinafu    時間: 11-7-14 00:33

原帖由 dmakcpa 於 11-7-14 00:17 發表
咁邊間私小"會"俾取錄咗嘅小朋友去大抽獎的?

很多間得喎 , 九龍塘學校, 真光, 宣道, 音小, 德雅, 禮賢, 啟思, 祟真, 德望 ..... 仲有好多架, 唔記得啦.
作者: crystalwsm    時間: 11-7-14 01:04

好似救恩都唔得,有錯請指正!!

原帖由 katrinafu 於 11-7-13 18:11 發表

只知培正 ,  高主教.

作者: crystalwsm    時間: 11-7-14 01:05

音小好似係直資!!

原帖由 katrinafu 於 11-7-14 00:33 發表

很多間得喎 , 九龍塘學校, 真光, 宣道, 音小, 德雅, 禮賢, 啟思, 祟真, 德望 ..... 仲有好多架, 唔記得啦.

作者: katrinafu    時間: 11-7-14 02:10

原帖由 crystalwsm 於 11-7-14 01:05 發表
音小好似係直資!!

音小是一條龍中小學, 是私校
http://www.chsc.hk/primary/tc/schoollist.asp?District=WTS
作者: crystalwsm    時間: 11-7-14 02:17

oic, 謝謝指正~~

原帖由 katrinafu 於 11-7-14 02:10 發表

音小是一條龍中小學, 是私校
http://www.chsc.hk/primary/tc/schoollist.asp?District=WTS

作者: Charlotte_mom    時間: 11-7-14 10:21

以我所知係擺落WAITLIST
原帖由 crystalwsm 於 11-7-14 01:04 AM 發表
好似救恩都唔得,有錯請指正!!

作者: lusciniafung    時間: 11-7-14 11:10

我又聽過如果有私小offer而又參加大抽獎。政府會給一個比較後的號碼,所以通常不能抽到心儀的小學,是真的嗎?
民生可以參加大抽獎嗎?
作者: katrinafu    時間: 11-7-14 11:39

原帖由 lusciniafung 於 11-7-14 11:10 發表
我又聽過如果有私小offer而又參加大抽獎。政府會給一個比較後的號碼,所以通常不能抽到心儀的小學,是真的嗎?
民生可以參加大抽獎嗎?

在bk 有不少人有私校在手都抽到第1志願, 也有不少什麼都沒有又抽得好差,  所以不是真的.

民小應該唔比大抽獎呀..
作者: lovelinda    時間: 11-7-14 12:06

好像st.paul convert 都俾, right? 有無人知呢?
(有錯請指正, thx!)
作者: yanmama08    時間: 11-7-14 14:00

原帖由 lusciniafung 於 11-7-14 11:10 發表
民生可以參加大抽獎嗎?

今年民生係6/07,6/08報名, 但派位結果6/04, 所以可以派位后先報民生的
作者: Charlotte_mom    時間: 11-7-14 14:13

係, 每年都有convent家長問convent xx ???學校咁
原帖由 lovelinda 於 11-7-14 12:06 PM 發表
好像st.paul convert 都俾, right? 有無人知呢?
(有錯請指正, thx!)

作者: BigBoyMaMa    時間: 11-7-14 15:14

SFA 都可以

原帖由 katrinafu 於 11-7-14 00:33 發表

作者: 度峰山    時間: 11-7-14 16:27

我想問,如果私小好早收左,學校唔係要交留位費嗎?可以不交留位費而去參加抽獎嗎?時間上可行嗎?私校平極都幾千銀一個月喎!
作者: katrinafu    時間: 11-7-14 17:01

原帖由 度峰山 於 11-7-14 16:27 發表
我想問,如果私小好早收左,學校唔係要交留位費嗎?可以不交留位費而去參加抽獎嗎?時間上可行嗎?私校平極都幾千銀一個月喎!

如果考私校而又參加大抽獎的家長, 絕對是用錢來買安心和保障 . 私校一收小朋友便要交留位費 ,  留幾間都得,  至於留位費金額間間都唔同,  由$400 - $2000 都有,  只是有沒有必要囉, 部份私校更會要求 1月 (音小) 或6月派彩前繳交第一個月的學費的尾數  .
作者: yimchan    時間: 11-7-14 18:05

請問交天私小留位是否可以攪珠??
作者: margelee    時間: 11-7-16 17:53

作者: elmolly    時間: 11-7-16 20:20

原帖由 margelee 於 11-7-16 17:53 發表
May I know if TSL accept my kid, can I still try government school?

TSL is a DSS instead of private school, so you can't join the lucky draw

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5