教育王國

標題: 收到第一間小一取錄信(2012~13) [打印本頁]

作者: kitty23205    時間: 11-7-18 13:24     標題: 收到第一間小一取錄信(2012~13)

今午收到音小取錄信^^
作者: Queenielam88    時間: 11-7-18 13:34

咁快, 恭喜晒! 咁幾時要交留位費呀? 你仲會唔會再in其他呢?
作者: sillyisaac    時間: 11-7-18 13:44

作者: BBBKing    時間: 11-7-18 13:48

原帖由 kitty23205 於 11-7-18 13:24 發表
今午收到音小取錄信^^

gong xi gong xi!! 你面試係18號定25號? 學校話18號果批會先收到通知, 25號果批會遲d先收到信.
作者: kitty23205    時間: 11-7-18 13:51     標題: 回復 3# Queenielam88 的帖子

8月26日前交$1000留位費
都會再in 下其他學校

作者: kitty23205    時間: 11-7-18 13:52

我係18號面試
原帖由 BBBKing 於 11-7-18 13:48 發表

gong xi gong xi!! 你面試係18號定25號? 學校話18號果批會先收到通知, 25號果批會遲d先收到信.

作者: Laney    時間: 11-7-18 13:55

My son also had interview on 18/6, but still not get reply.... very nervous ar! cos ICQM is our 1st choice!
作者: kitty23205    時間: 11-7-18 13:58     標題: 回復 1# Laney 的帖子

可能郵差叔叔下午先派信呢
作者: BBBKing    時間: 11-7-18 14:05

仲會去in咩學校? 分享下 ...

原帖由 kitty23205 於 11-7-18 13:51 發表
8月26日前交$1000留位費
都會再in 下其他學校

作者: kitty23205    時間: 11-7-18 14:26     標題: 回復 1# BBBKing 的帖子

港同,播道,陳守仁,德望,cky

見世面,有女拔
作者: Era    時間: 11-7-18 14:41

想請問如果音小唔取錄既,係咪都會同日收到reject信呀?
作者: BBBKing    時間: 11-7-18 14:47

原帖由 Era 於 11-7-18 14:41 發表
想請問如果音小唔取錄既,係咪都會同日收到reject信呀?

學校話收唔收都會有信通知, 你可以打去再問下.
作者: Era    時間: 11-7-18 14:50     標題: 回復 12# BBBKing 的帖子

Thanks,咁即係唔開封信都唔知係收定唔收啦!
唔打俾學校啦,自己心急啫.
作者: ChristieMing    時間: 11-7-18 14:50

原帖由 BBBKing 於 11-7-18 13:48 發表
學校話18號果批會先收到通知, 25號果批會遲d先收到信.

It's not true!
I also got the letter just now and our interview's date was on 25 Jul.
作者: BBBKing    時間: 11-7-18 14:59

原帖由 ChristieMing 於 11-7-18 14:50 發表

I also got the letter just now and our interview's date was on 25 Jul.

Really?? anyway congratulations!!! are you decided to take the offer?
作者: marcuscyrus    時間: 11-7-18 15:59

我兒25/6面試,也收到取錄信^_^
作者: kimmilam    時間: 11-7-18 17:11

小女18/6面試,也收到取錄信

原帖由 marcuscyrus 於 11-7-18 15:59 發表
我兒25/6面試,也收到取錄信^_^

作者: HTY2003    時間: 11-7-18 18:46

我兒子也收到取錄信,大家會留位嗎?有沒有人可以分享這校的優點呢?謝謝!

HTY2003
作者: coylo    時間: 11-7-18 20:27

I also get a offer but still thinking will give deposit or not, may i know this school for more details? thanks!
作者: tmr    時間: 11-7-18 21:17

小兒在6月25日面試,今天也收到取錄信!
作者: ckyung    時間: 11-7-18 21:36

I had not received the letter.
作者: Janicelobby    時間: 11-7-18 21:50

註冊了音小, 係唔係都可以抽官津, 若打電話去音小問e個問題會唔會比學校覺得我地無誠意?
作者: ka_yee    時間: 11-7-18 22:04

作者: jungjung    時間: 11-7-18 22:23

即是暫時收到的都是取錄信
冇人收到Waiting or Reject
作者: 無氣同你講    時間: 11-7-19 00:01

我都係今朝收到取錄信, 好開心, 18/6面試
作者: yingval    時間: 11-7-19 00:06

我都收到取錄信,好開心!
作者: 無氣同你講    時間: 11-7-19 00:07

請問有冇人知, 音小一共收幾多小學生?
作者: cheungmingwai    時間: 11-7-19 00:18

今年多少人報讀?有幾大機會?
作者: ANN_LAU    時間: 11-7-19 09:18

請問被取錄既小朋友同家長係未基督徒? 聽講如果係既話係好大機會收。
作者: marcuscyrus    時間: 11-7-19 09:43

原帖由 ANN_LAU 於 11-7-19 09:18 發表
請問被取錄既小朋友同家長係未基督徒? 聽講如果係既話係好大機會收。

我們一家沒宗教信仰
作者: BBBKing    時間: 11-7-19 09:50

Yes.  I also got an offer yesterday and our interview's date was on Jul 25 too.

原帖由 ChristieMing 於 11-7-18 14:50 發表

作者: BBBKing    時間: 11-7-19 09:52

原帖由 ANN_LAU 於 11-7-19 09:18 發表

我地係天主教都收左. Thanks God!
作者: szechu2004    時間: 11-7-19 09:59

Jul 25? Should be June 25, right?

My son got an offer yesterday 2. Our interview date was on June 25 and we are not Christians.

原帖由 BBBKing 於 11-7-19 09:50 發表
Yes.  I also got an offer yesterday and our interview's date was on Jul 25 too.

作者: LoveYiLok    時間: 11-7-19 10:03

好開心收咗我細囝, 我們是基督徒. 我有一個親戚個囡都收咗, 他們不是基督徒, 不過很認同學校教學理念. 我有個教會姊妹個囡都收咗.  

8月26日前要交hk$1,000 留位費, 下年2月17日前要交hk$3,300 第一期學費餘額.
作者: hkmom    時間: 11-7-19 10:30

Congrats!

原帖由 kitty23205 於 11-7-18 13:24 發表
今午收到音小取錄信^^

作者: ok_ko    時間: 11-7-19 11:02

Congratulation.

原帖由 marcuscyrus 於 11-7-19 09:43 發表

我們一家沒宗教信仰

作者: tmr    時間: 11-7-19 11:18

我們也沒有宗教信仰。
作者: kitty23205    時間: 11-7-19 13:35     標題: 回復 9# ANN_LAU 的帖子

我們沒有宗教信仰
作者: 無氣同你講    時間: 11-7-19 13:40

我都沒有信仰
作者: yxltjq    時間: 11-7-19 15:09

We also interviewed on June 25 and received the offer yesterday.
作者: jungjung    時間: 11-7-19 16:05

我個囝都取錄咗!
作者: Laney    時間: 11-7-19 16:29

u received today ar??? I still have no news.... "colder than water" la.....
作者: cherithlai    時間: 11-7-19 16:46

我同事尋日收到取錄信,我就今日都仲未收到。所以今日成日都好不安,響公司做野都冇乜心機。頭先終於忍唔住打去學校問,佢地話面試結果既通知已寄左出來,我問係咪得同唔得都寄晒,佢地話係。咁即係冇話取錄既就早d寄信,reject就遲d寄呢回事啦。

希望我post呢個答案上來,可以幫到d同我一樣仲未收到信,而又心急如焚既家長。一日未收到信,一日都仲有希望呀。
作者: Laney    時間: 11-7-19 16:55

Thanks, I am worried and nervous, but also need to pretend to be normal at home.... try hard to not affect my child! hope can receive results asap!
原帖由 cherithlai 於 11-7-19 16:46 發表
我同事尋日收到取錄信,我就今日都仲未收到。所以今日成日都好不安,響公司做野都冇乜心機。頭先終於忍唔住打去學校問,佢地話面試結果既通知已寄左出來,我問係咪得同唔得都寄晒,佢地話係。咁即係冇話取錄既就早d寄信,reject ...

作者: sarahlmf    時間: 11-7-19 16:57

我是6/25面試的, 也是昨天收了取錄信, 會留位再試考其他, 再決定!
作者: marcus526    時間: 11-7-19 23:17

我昨天收到的, 18/7 面試, 我也是基督徒, 不過我相信是看家長是否認同學校教學理念較緊要,希望大家5加油

原帖由 sarahlmf 於 11-7-19 16:57 發表
我是6/25面試的, 也是昨天收了取錄信, 會留位再試考其他, 再決定!

作者: kennistong    時間: 11-7-20 00:16

原帖由 Laney 於 11-7-19 16:29 發表
u received today ar??? I still have no news.... "colder than water" la.....

Me.... I still have no news....... Very disappointed.
作者: chanwendy    時間: 11-7-20 11:20

我都未收到信呀, 我面試時都有強調認同學校教學理念.  其實會唔會係某啲地區早收到信, 某啲地區仲未派到呢?
作者: GBM    時間: 11-7-20 11:54

根據上年我地經驗, reject 係無咁早收信, 最早收信係有 offer 嗰批, reject 係慢d. 有d成星期至10日先有信收, 我有個同學仔reject信都收唔倒, 最終係寄失咗, 不過打電話去學校問返.

以上意見係我上年經驗, 可能今年唔係咁安排, 希望唔影響各父母情緒.

作者: jojoplanet    時間: 11-7-20 12:00

咁早既...好多連申請表都未駛交喎..
作者: cherithlai    時間: 11-7-20 12:06

我睇番2010年baby kingdom既討論區,第一日收信係7月17日星期六,有人post話取錄左,亦有人同一日收到信話reject左。同埋尋日打去學校問,佢地的確係答我得同唔得既信都已經一併寄出左。
作者: lisalauss    時間: 11-7-20 13:39

請問有冇人收到Waiting 信 ar ?
作者: creamychoy    時間: 11-7-20 13:42

1. 我收reject信!
複製代碼

作者: kennistong    時間: 11-7-20 13:52

finally I have received letter la.. rejected. very disappointed.
作者: Laney    時間: 11-7-20 15:53

I still havent got any letter, and I checked postman already came to deliever letters today.. so I am actually very disappointed on the SCHOOL, not because of my child seems not being accepted this time, is because according to what they answered some parents, they sent letter at ONCE, which is not the truth obviously, cos some got letters on Mon, some on Tues, some on today, and for me, still no letter! So I believe the person answered the phone LIED!!!!! and also, I dont understand why cant they really send all letters at once, so no matter the results, ppl can know at the same time (even in 1-2 days are acceptable), but now, this circumstances make parents like me very very worried and nervous, and as I know the result will be negative, I feel very very disappointed. As a Christian school (which they claim it's the ONE characteristic of them), 1st, they should not lie to the parents who called them for enquiry, 2nd, being more considerate to send all letters at once would be better.....
作者: ckyung    時間: 11-7-20 18:24

今天剛收到信,
很高興音小收了小兒,Thanks God.
作者: cheungmingwai    時間: 11-7-20 19:49

收到信,得左,同班3個也收左!
作者: hlhlkaren    時間: 11-7-20 20:47

作者: kathylo    時間: 11-7-21 10:19

咁收到offer的,係唔係有哥哥家姐在音小讀緊架,我個女reject咗呀,我地已經表明認同學校的教學理念,我地仲係基督徒,點解都唔收,係咪要音樂好勁,要有考試or有關的獎狀架?
作者: venusnjoo    時間: 11-7-21 10:22

I got a rejected letter 2......very very disapointed.....
作者: chanwendy    時間: 11-7-21 10:33

我最終都真係一如所料 rejected. 冇辦法啦, 唯有向其他學校出發啦.
作者: szechu2004    時間: 11-7-21 10:35

我仔仔係哥哥, 所以無哥哥/家姐係音小讀緊。我地唔係基督徒,不過認同學校的教學理念! 我仔仔淨係學緊琴,學左一年左右,盡未考試,同埋無咩獎狀! 不過面試之後,佢同我講,話有一part,淨係得佢一個有回應! 唔知有無關係.......
作者: cheungmingwai    時間: 11-7-21 11:52

我小女係獨女,我們是基督徒。小女成績幾好,冇學樂器但有參加合唱團,朗誦!
作者: kitty23205    時間: 11-7-21 13:01     標題: 回復 5# kathylo 的帖子

我女是獨女有學琴未考級無宗教
作者: kitty23205    時間: 11-7-21 13:03     標題: 回復 4# chanwendy 的帖子

如果妳好想入音小,相信8月26日之後會有位放出來!
作者: Bonnie    時間: 11-7-21 13:25

我都收到信..細仔都 OK 咗...我哋唔係基督徒架.....
作者: sarahlmf    時間: 11-7-21 14:04

我18日收到取錄信, 我同老公係基督徒, 個囝只係之前學過幾個月琴, 現在巳經沒有學, 應該唔算有音樂底! 我們面試時都係認同學校的方針! 巳留位!
作者: Charleschun    時間: 11-7-21 14:19

我19/7 am 收到信.

charles ma
作者: marcuscyrus    時間: 11-7-21 14:22

我仔係哥哥,同音小冇關係,但學緊樂器,其中一樣已考級
作者: ChristieMing    時間: 11-7-21 14:37

原帖由 kathylo 於 11-7-21 10:19 發表
咁收到offer的,係唔係有哥哥家姐在音小讀緊架,我個女reject咗呀,我地已經表明認同學校的教學理念,我地仲係基督徒,點解都唔收,係咪要音樂好勁,要有考試or有關的獎狀架? ...

我個仔係有學琴, 但冇考過試及拎過任何獎狀, 放且o個日老師都冇問我個仔音樂方面o既野, 應該唔關係有冇音樂底o既事。

btw, 冇哥哥家姐o係音小讀緊。不過, o個日見家長時, 我覺得老師好著重我地在家o既宗教培育(我指係基督教家庭), o個度應該比o左好多分。(我個人認為而已!)
作者: kitty23205    時間: 11-7-21 15:29

面試當日老師問我平時多唔多陪小朋友睇有關聖經嘅書?
我好老實咁答佢:有睇好多書但完全未睇過有關聖經嘅書,因為我地唔係基督教家庭。
佢仲話爸爸工作咁忙是否好少時間陪小朋友?
爸爸答佢:返到屋企趕得切say good night,連星期六都有時要返工。
之後我怪老公太老實,以為衰梗,點知又ok喎
可能我係全職mama所以就算爸爸唔多時間陪仔女都無太大問題。

作者: siuhuen    時間: 11-7-21 16:18

For those accepted, may I know any children study in KV kindergarten? As during the whole interview with the teacher (I remembered she was the music teacher who lead the singing session in the 簡介會), she seem a little bit hostile and always challenge abt the KG and only asked Qs like why u chose KV, anything u didn’t like KV, did u reflect this to the school and what were the feedback from school etc. and asked nothing about our religion or how we bring up our child as we are Christian.
作者: marcuscyrus    時間: 11-7-21 16:33

原帖由 siuhuen 於 11-7-21 16:18 發表
For those accepted, may I know any children study in KV kindergarten? As during the whole interview with the teacher (I remembered she was the music teacher who lead the singing session in the 簡介會) ...

你呢d問題我個老師都有問(阿sir來的),有問我點解揀依家讀緊的幼稚園,滿唔滿意,如有不滿會點樣反應,如學校滿足唔到我要求,我又會點,我諗係standard的問題,並非challenge kv
^_^
作者: kitty23205    時間: 11-7-21 16:43

我亦有問到呢d問題
原帖由 marcuscyrus 於 11-7-21 16:33 發表

你呢d問題我個老師都有問(阿sir來的),有問我點解揀依家讀緊的幼稚園,滿唔滿意,如有不滿會點樣反應,如學校滿足唔到我要求,我又會點,我諗係standard的問題,並非challenge kv
^_^ ...

作者: siuhuen    時間: 11-7-21 16:54

oicic..thanks so much! I feel much better now! May I also know how you answered these Qs?
作者: BBBKing    時間: 11-7-21 17:22

原帖由 marcuscyrus 於 11-7-21 16:33 發表

^_^ ...

問既完全一樣... 相信全部問standard問題... 仲有問下小朋友對學校生活是否開心&投入感...
作者: 2ndsister    時間: 11-7-21 17:48     標題: 回復 72# siuhuen 的帖子

我遇到同你一樣既問題, 我都覺那位老師不斷CHALLENGE我有關KV的問題, 我照答, 但我諗都會睇小朋友性格, 因為我都識一D KV同學仔係有OFFER的...
作者: 無氣同你講    時間: 11-7-21 18:42

佢都有問呢個問題, 第一次我耍走左, 點知老師又再問, 我都相信個問題係standard既
作者: cheungmingwai    時間: 11-7-21 19:55

小女是讀根德園,幸運地得到取錄,同班也有3位被取錄!面試日,老師狂問為什麼選根德園?讀得辛苦嗎?小女學習情況?有冇對校有意見,如何處理?我老公也停左下來,唯有我執生回答老師。我感校方要求家長及家庭支援,真的不只面試小朋友!共勉之。
作者: ChristieMing    時間: 11-7-21 20:14

原帖由 siuhuen 於 11-7-21 16:18 發表
For those accepted, may I know any children study in KV kindergarten? As during the whole interview with the teacher (I remembered she was the music teacher who lead the singing session in the 簡介會) ...

老師都有問我地呢o的問題, 至於我話覺得佢地好著重家庭宗教培育, 係因為當佢問到我地宗教o既問題, 我自己再講多o的, 老師好欣賞及認同, 所以我先咁講的。

btw, 你個label 有冇黃色波波貼紙?

作者: bobbi    時間: 11-7-21 23:03

besides ICQM, anyone get any offer from other schools?
作者: ChristieMing    時間: 11-7-21 23:05

原帖由 bobbi 於 11-7-21 23:03 發表
besides ICQM, anyone get any offer from other schools?

除o左icqm, 應該仲未有學校有result喎~
gt 都要8月中才有結果。
作者: 無氣同你講    時間: 11-7-21 23:21

尼個遊戲仍然好漫長
作者: chanwendy    時間: 11-7-22 10:32

我覺得負責老師點睇係最大影響的, 有啲媽媽話講明冇宗教, 爸爸冇時間陪小朋友都收. 我都講明冇宗教, 爸爸要返 shift, 好難放 weekend, 但如果 weekend 放假都比晒小朋友, 我都認同辦學理念, 但都唔收.  我諗嚟諗去, 唯一死因, 應該係我冇表明我將來會信教囉.  因為個老師講到明係希望小朋友同家長都會信教的.  老師一開始問我如果小朋友返咗學一個月後話想信教我點, 我都話我唔反對, 選得呢間學校就預咗佢將來係會信教.  過幾條問題, 佢就話希望父母都會信教.  坦白講呢句說話令我有點意外, 我未識反應, 只係答咗我明白.  可能就係咁, 佢唔收我啩.
作者: creamychoy    時間: 11-7-22 11:52

1. 我成個interview氣氛好好!老師好欣賞我選擇全職湊小朋友!我地都好認同學校,而我地又係基督徒!不過我估我地衰係幼稚園!因為老師問左幾次幼稚園係咪基督教!咁又真係唔係基督教,佢可能覺得咁睇重宗教但又唔讀基督教幼稚園掛?!當然有人好似我咁都收左!我估都係睇老師囉!
複製代碼

作者: szechu2004    時間: 11-7-22 12:32

我仔仔既幼稚園係無宗教架! 老師都有問如果小朋友想信教,我地會唔會支持, 我話我唔會反對,我老公話個仔既決定會支持,同埋話我地雖然唔係教徒,但係都從教徒朋友裡得知,神在每個人身上都有個plan
作者: 330    時間: 11-7-23 00:43     標題: 回復 15# siuhuen 的帖子

囡囡是就讀根德園K2,在去年K1時嘗試報考音小,亦成功獲取錄,當時校長只是問囡囡在根德園的情況如何及點解選音小
作者: 330    時間: 11-7-23 00:51

囡囡是就讀根德園K2,在去年K1時嘗試報考音小,亦成功獲取錄,當時校長只是問囡囡在根德園的情況如何及點解選音小

作者: tmr    時間: 11-7-23 09:39

小兒也獲取錄,我們沒有信仰,沒有兄姐就讀,兒子沒有任何獎項,更沒有學任何樂器。

作者: chiuchai    時間: 11-7-25 10:09

我囝囝在18/7收到取錄信! 雖然唔清楚有幾多人申請, 但學校只收120個學生, 所以很感恩!
我哋兩夫婦係基督徒, 但囝囝讀緊間幼稚園係冇宗教信仰!
我個仔只係學咗三個月琴, 冇音樂方面的獎狀, 只係成績幾好! 我只係知道音小對家長面試這一環節很著注重, 好睇父母的對答, 第一條問題就問我哋有冇參加音小的簡介會? 我哋答沒有, 之後問你會否認同教學理念? 點解會幫小朋友揀讀緊間幼稚園? 囝囝在學習上和各方面有冇問題? 而我係一個全職媽媽, 可以全心全意照顧小朋友, 這方面老師十分欣賞(但其實我有朋友兩夫婦都要返工, 都收到取錄咗信, 所以這方面沒有太大關係), 最後, 老師仲同我哋兩夫婦一起禱告! 另一方面, 就係靠小朋友面試時的表現! 我囝囝就好清楚講晒成個面試老師要佢哋做啲乜, 小朋友在課室面試時發生的小插曲等! 佢做足, 但未必做得好, 這方面都唔太重要, 最緊要有反應!
作者: GBM    時間: 11-7-25 16:22

原帖由 330 於 11-7-23 00:51 發表

K1時考, 但小一唔係要夠5歲8個月先可以入讀咩?
作者: 330    時間: 11-7-26 14:50

報考前我也曾打電話給學校,他們說私校是不用看這點,看的只是學生的面試表現,不過我覺得還是家長是否認同學校的教育理念才是最重要

原帖由 GBM 於 11-7-25 16:22 發表

K1時考, 但小一唔係要夠5歲8個月先可以入讀咩?

作者: Bonnie    時間: 11-8-21 23:11

你哋留咗位未呀? 26 号截止嘞..
作者: ccfa_hp    時間: 11-8-21 23:36

留咗位後仲可否參加大抽獎?
作者: Bonnie    時間: 11-8-21 23:47

音小係私校....仲可以大抽獎..
作者: elizatyy    時間: 11-8-22 12:37

原帖由 330 於 11-7-26 14:50 發表
報考前我也曾打電話給學校,他們說私校是不用看這點,看的只是學生的面試表現,不過我覺得還是家長是否認同學校的教育理念才是最重要

"家長是否認同學校的教育理念才是最重要" ... Agree!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5