教育王國

標題: 如果我地租朋友一個房住.... [打印本頁]

作者: fatsin    時間: 11-7-19 15:35     標題: 如果我地租朋友一個房住....

但水電煤按人頭計,但有已打釐印既租單,是否已可作住址證明??謝謝
作者: joemyt    時間: 11-7-19 18:06

嘩,一家幾口租間房住?係唔係深水埗那些板間房呀?如果係,一定無問題;但如果你的 case 係在"名校網",就自己諗下,無需再問啦。

如果都係唔明的話,你打去教育局問下啦,佢地有專人解答,仲可能有家訪及支援等等。

呢度D答案都係道聽途說,尤其是你那種"灰色問題",信錯左好易 high  !
作者: Anpanmama    時間: 11-7-19 18:09

原帖由 joemyt 於 11-7-19 18:06 發表
嘩,一家幾口租間房住?係唔係深水埗那些板間房呀?如果係,一定無問題;但如果你的 case 係在"名校網",就自己諗下,無需再問啦。

如果都係唔明的話,你打去教育局問下啦,佢地有專人解答,仲可能有家訪及支援等等。

呢度D答案都係道 ...

Agree
作者: moonychan    時間: 11-7-19 21:39

一個房真係住到1家嗎? 定係....
作者: karen55407    時間: 11-7-19 21:54

我知有人借地址畀人報校網,遇教統局抽查,屋主話比間房朋友住,教局要求屋主宣誓,你係屋主會唔會去發假誓呢?
作者: MW9919    時間: 11-7-19 22:06

唔好惗太多無喟嘢,正面D好過!
作者: 莎莎莉莉    時間: 11-7-20 08:44

香港呢d咁既遊戲真係好變態
我識人都為左入名校網而由大大的單位, 搬去唐樓
我真想問, 值得?
一個小朋友居住和成長的空間不重要嗎?
作者: Charlotte_mom    時間: 11-7-20 09:47

我朋友真金白銀俾成萬蚊去租個單位, 但唔係住, 間中上去坐下有交水電煤, 咁都要被EDB照肺, 你話租間房仔得唔得?!

原帖由 fatsin 於 11-7-19 03:35 PM 發表
但水電煤按人頭計,但有已打釐印既租單,是否已可作住址證明??謝謝

作者: sheffield    時間: 11-7-20 09:49

唔理你租幾大,問題係你係咪真係住係個度…個個係咪小朋友的行常住址…
作者: joemyt    時間: 11-7-20 11:02

唔好同佢癲啦,上得BK問呢個問題,十居其九都係唔正路。我唔擔心呢位會員的小朋友要屈在數十呎的斗室,只怕小朋友會穿大人煲!!!  
作者: To_Ma    時間: 11-7-20 11:32     標題: 回復 1# joemyt 的帖子

咁啦,將唔正常嘅野正常化,叫你朋友用朋友價租間屋比你,叫佢馬上搬走!雀巢鳩佔,租單水電煤一次曬冷兼歡迎教局半夜家訪請埋佢食宵夜,一天光曬!!
作者: AAma    時間: 11-7-20 12:26

你租一個房來報地址用, 估你唔係自住, 如果是名校網, 小心比人check到, 得不償失.
作者: yankaka    時間: 11-7-20 17:14

我路過的, 教育署會去check個地址係咪真係呢家人住ge咩? 見識淺薄未聽過! 我見好多人會報婆婆/嫲嫲ge地址, 咁係咪又會比人查呢? 好多小朋友都係日頭喺婆婆/嫲嫲到, 夜晚返屋企架喎, 咁冇咩日常用品係到, 點check呢?
作者: miriam    時間: 11-7-20 17:45

原帖由 yankaka 於 11-7-20 17:14 發表
我路過的, 教育署會去check個地址係咪真係呢家人住ge咩? 見識淺薄未聽過! 我見好多人會報婆婆/嫲嫲ge地址, 咁係咪又會比人查呢? 好多小朋友都係日頭喺婆婆/嫲嫲到, 夜晚返屋企架喎, 咁冇咩日常用品係到, 點check呢? ...

用爺爺或公公地址唔係唔得,但要小朋友父母出示出世紙證明到同老人家係親子女關係,亦會要求小朋友父母宣誓證明恆常屋住地點爲爺爺或公公屋企,假若要家訪時剩係要小朋友答幾條問題,都足夠拆穿係咪講大話。

講大話後果如何,咪係小朋友無左個學位,父母畀政府告發假誓咁囉!
作者: joemyt    時間: 11-7-20 20:49

乜唔查就可以亂來嗎?就算明知唔查,亦要合法行事。

細路唔識,大人都有腦。乜D家長無腦咩?

唔好再教壞人啦!
作者: To_Ma    時間: 11-7-21 10:19

原帖由 Charlotte_mom 於 11-7-20 09:47 發表
我朋友真金白銀俾成萬蚊去租個單位, 但唔係住, 間中上去坐下有交水電煤, 咁都要被EDB照肺, 你話租間房仔得唔得?!

咁照肺結果係點,照理個地址真係佢嘅?
作者: 上湯雲吞    時間: 11-7-21 13:04

友人女兒上年抽中了一所天主教女校, 成本是$3500(租套房) X 12個月(大熱校網). 能不能跟行不行是兩回事...能承擔後果就好了.

原帖由 fatsin 於 11-7-19 07:35 發表

作者: mickfan    時間: 11-7-21 13:21

I think the checking is not quite frequent.
作者: sheffield    時間: 11-7-21 13:39

原帖由 To_Ma 於 11-7-21 10:19 發表
咁照肺結果係點,照理個地址真係佢嘅?

佢地唔係上門去查你,但會問好多問題去令你要你說那不是恆常住址…包括該區的日常生活配套及來往該區的交通工具等,連車資同車程都會問…如不是在該地方長住,一定係有野答唔上,有破賺的…大家唔都係唔好諗住做d無謂野啦…
作者: abinayams    時間: 11-7-21 20:07

其仔區未必會特別查, 41, 34等熱門校網就好大機會會查, 公務員更加唔好制, 為個學位無左長糧就唔抵
作者: Janicelobby    時間: 11-7-22 09:58

好多人有幾間屋收租,隨時收番是但一間屋自住又點計,家長係間屋個業主,EDB可以點challenge?
作者: qqbabe    時間: 11-7-22 10:33

剩係問個細路平時放學番邊到屋企, 喺邊到過夜已一清二楚.
作者: semipanda    時間: 11-7-23 08:07

原帖由 yankaka 於 11-7-20 17:14 發表
我路過的, 教育署會去check個地址係咪真係呢家人住ge咩? 見識淺薄未聽過! 我見好多人會報婆婆/嫲嫲ge地址, 咁係咪又會比人查呢? 好多小朋友都係日頭喺婆婆/嫲嫲到, 夜晚返屋企架喎, 咁冇咩日常用品係到, 點check呢? ...

答:真係有人check架!一般人借人地址都只改水、電、煤,因為人地無理由要承擔咁大風險格!言歸正傳,佢地喺懷疑既個案度叫佢地交租約、稅單.....,時間就係臨放榜前,攪到我朋友失晒預算,即刻要去扣門,好彩後來goodhope收左,唔係就慘lor!
作者: 莎莎莉莉    時間: 11-7-23 22:47

原帖由 Janicelobby 於 11-7-22 09:58 發表

好多人有幾間屋收租,隨時收番是但一間屋自住又點計,家長係間屋個業主,EDB可以點challenge?

我姑仔係護士, 一樣用人地址抽九龍塘小學
佢朋友又係, 抽到LS添.
呢D情況真係多到唔恨, 睇你博唔博.

作者: To_Ma    時間: 11-7-24 11:43

原帖由 莎莎莉莉 於 11-7-23 22:47 發表

我姑仔係護士, 一樣用人地址抽九龍塘幼稚園.
佢朋友又係, 抽到LS添.
呢D情況真係多到唔恨, 睇你博唔博.
報幼稚園都要借人地址抽嘅咩?
作者: 莎莎莉莉    時間: 11-7-24 12:19

原帖由 To_Ma 於 11-7-24 11:43 發表
報幼稚園都要借人地址抽嘅咩?

打錯字, 係小學~~
作者: cheungmingwai    時間: 11-7-24 13:02

借地址而成功入到喇沙及瑪利諾,大有人在,見教統局每年統一派位報告中有列出數個case因虛報地址而取消所派學位,被抽查個案不多,反之成功過關仲多,當然有人鋌而走險,對其他人不公平。希望大家公道自律,當局更要加強監測,確保公平公正。
作者: ha8mo    時間: 11-7-27 17:04

作者: MW9919    時間: 11-7-28 09:29

呢個世界真係唔公平架,識朋友上學年入St.Paul跑馬地,今學年另一朋友入喇沙。
另一個家長真金白銀買41網樓都派入耀山。
作者: sheffield    時間: 11-7-28 09:58

原帖由 ha8mo 於 11-7-27 17:04 發表

咁要寫定model answer

見招拆招是需要時間的。拖著不服輸只會擔誤幫小朋友搵學校的時間…
所以我朋友為了孩子,最終還是投降了,把學位歸還…

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5