教育王國

標題: . [打印本頁]

作者: laiki    時間: 11-7-21 17:12     標題: .

............
作者: talknwrite    時間: 11-7-21 17:36

係教育局要求高(TSA的平均合格都係七至八成), 一般課程要就能力稍遜學生,攞個平均去做. 敎高一級即係教多D教深D,是因為有些學生是學得快, 家長也在家協助教, 如果家長沒有能力每天協助, 咁就頭痕.
作者: jessc    時間: 11-7-21 22:15

原帖由 talknwrite 於 11-7-21 17:36 發表
係教育局要求高(TSA的平均合格都係七至八成), 一般課程要就能力稍遜學生,攞個平均去做. 敎高一級即係教多D教深D,是因為有些學生是學得快, 家長也在家協助教, 如果家長沒有能力每天協助, 咁就頭痕. ...

其實唔係間間學校都教快,還要看看學科。
以數學為例,由於六個年級的內容長短不一,引致小三就教到有時間剩, 但小四/五課程就頗趕急,故有些學校寧願教快半年(或一年), 以免學生一上唔知做乜(大部份小朋友於幼稚園學過), 又避免三下要教晒書先可以練tsa......其實三年級練tsa真實只係要加快佢地的速度, 因為小三tsa平均一份卷65個給分點但要於40分鐘完成......四至六年級則很多時教快一點讓五下第一次呈分試前有踹息時間,六年級也能於第三次呈分試時教完整個小六課程,剩餘的時間作為教增潤和中一銜接等

英文......有些學校已不用textbook, 沒有教快一年這個問題了, 由校方決定每年教那些grammar重點、語文能力,甚至可加入phonics等, 這是不受教科書限制可調適更切合學生所需的課程。

多言了
作者: LittleKidult    時間: 11-7-21 23:22

拔苗助長.................
作者: Whitesnow    時間: 11-7-21 23:47

名校都喜歡教高一級
作者: dad1234    時間: 11-7-22 01:25

有供就有求,有求就有供。
作者: smallmama    時間: 11-7-22 09:38

市場需求, 不這樣做, 分分鐘沒學生可收, 結果分分鐘殺校.
作者: joeyma    時間: 11-7-22 09:42

我睇我個囡間幼稚園教既,同小一差唔多,我買一上既練習俾佢,佢都識。所以我覺得唔教高一年或半年,佢地可能會覺得小一悶。
作者: jojo1234    時間: 11-7-22 11:53

唔好話學校,其實家長都一樣,你問吓現在k3小朋友,有邊個唔識乖數表.大部份家長已自行教了.
作者: sheffield    時間: 11-7-22 11:54

快人一步,理想達到!贊同與否,見人見至…
作者: BookloverJ    時間: 11-7-22 12:12

作者: 天瑜    時間: 11-7-22 12:32

作者: jojo1234    時間: 11-7-22 12:41

原帖由 BookloverJ 於 11-7-22 12:12 發表

我問過身邊好多現在k3小朋友的理智家長, 佢地d小朋友絕大部份都唔識乖數表喎!

是因為不同圈子的關係嗎?小兒同班同學沒有人不懂乖數,我身邊朋友的小孩亦是.
教快一步是對是錯,我沒太大意見. 我自己不反對.
作者: sheffield    時間: 11-7-22 16:58

如小朋友能力可以應付,又不是在強迫的情況下先一級,都冇問題喎!其實有好多小朋友好主動,見到其他姐姐哥哥(學校或者鄰居)識野,佢地都好想快d識,概然佢地提出要學,咪試下比佢學囉,應付到咪繼續囉…
作者: 小新媽媽    時間: 11-7-22 17:58

早幾日睇到一句說話, 好精警, 同大家分享:

"父母往往希望子女贏在起跑線上, 卻不知往往令子女累死在終點上"
作者: Brisingr    時間: 11-7-22 18:14

作者: overview    時間: 11-7-22 18:40

我亞仔都係升小二先開始識背, 仲係慢慢背, 原來起步慢成年幾,  但係外國讀書係唔係唔洗背架 ?

原帖由 BookloverJ 於 11-7-22 12:12 發表

我問過身邊好多現在k3小朋友的理智家長, 佢地d小朋友絕大部份都唔識乖數表喎!

作者: stccmc    時間: 11-7-22 20:37

作者: mmjjaug02    時間: 11-7-22 21:18

假如學生能跟得上, 學校教高一級未必不好. 因為當參加評估試(i.e.TSA)時, 學生覺得淺, 成績自然好.

最怕是學校只按同級的教科書教, 功課也不多,
但考試題目高一級, 令家長要課外要求學生做高一級的題目
以取得中上成績

表面是愉快上學(功課少), 實際課外要多做題, 多練習(家長沒空教, 就補習).
作者: stccmc    時間: 11-7-22 21:53

作者: BookloverJ    時間: 11-7-23 01:10

作者: talknwrite    時間: 11-7-23 08:59     標題: 回覆 2# stccmc 的文章

係教育局到學校作外評時, 係一個非常重要的學生學習表現指標, 如果學校是低於全港或只屬一般水平, 份報告就唔方會好得去邊.

學生係唔緊, 不過學校就好緊. 有d學校唔緊, 因為以經好差, 慣咗. 有d學校用錢請私人顧問作外評, 份報告想差亦都好難.
作者: Geni    時間: 11-7-23 09:46

就數學來講,明白同理解遠比一早識背乘數表重要好多!!俾你背到幾熟都好,唔識用又有乜嘢用!我覺得,如果小朋友有能力,幼稚園時可以多教佢數學概念,到小學先背乘數表自然好易上手,而且識運用。

我個仔間學,所有科目都冇教深,升中派位一樣好理想,所以我唔反對有d學校教深d,但唔覺得係必要。
作者: stccmc    時間: 11-7-23 10:33

作者: jojo1234    時間: 11-7-23 10:45

我囝囝幼稚園已經教了2-5的乘數表,其他家長只是自己教埋餘下的.
而囝囝亦會運用乘數表,

eg一張格仔paper打直有8格,打橫有5格,total有幾多格,佢會用8x5=40格.

eg有16件蛋糕,分俾4個小朋友,每人有幾件,佢會用4 x (?) = 16, ?=4

囝囝9月上小學,他的私校會教快1年.
作者: talknwrite    時間: 11-7-23 19:58

學生練習做TSA, 我個人覺得, 都不是壞事, 起碼知道小朋友的中英數水平是達標 和哪一方面比較弱.
作者: stccmc    時間: 11-7-23 21:04

作者: talknwrite    時間: 11-7-23 22:12

tsa 的考試題目是有特定分類,考學生哪方面的能力. 當然普通人係唔會留意, 教育局會有報告比番學校, 一些認真的學校係會做分析跟住做補底, 這也是教育局的原意.
作者: stccmc    時間: 11-7-23 22:16

作者: talknwrite    時間: 11-7-23 22:16

唔係補底, 係改善課程和教育質素
作者: talknwrite    時間: 11-7-23 22:19

當然你可以選擇唔drill, 我的子女喜歡做練習選擇drill,又有可不妥,
作者: 五歲仔    時間: 11-7-23 22:31

原帖由 talknwrite 於 11-7-23 22:19 發表
當然你可以選擇唔drill, 我的子女喜歡做練習選擇drill,又有可不妥,

如果係數學, 教唔教深一級係無意思, 即使教同級的水平, 佢出的卷可以好"雕轉", 我見過話教深一級數學的學校卷, 唔多"雕轉", 取高分不難
作者: ChiChiPaPa    時間: 11-7-23 22:32

stccmc講得好,tsa的設計不是用來分辨學生能力的強弱。這亦是政府一直説難以和pre-s1 hkat結合,以减少小六考試的原因。操tsa對學生來説意義和作用都不大。
作者: talknwrite    時間: 11-7-23 22:46

tsa 無用架, 唔怪得教育界強烈要求取消, 咁教育局無啦拉整個考試出來玩咩?
作者: ChiChiPaPa    時間: 11-7-23 23:04

tsa考每樣教學範圍最基本的東西,目的是讓學校知道是否把每樣基本的東西教好。因此tsa不需有困難的題目去分辨不同能力的學生。
作者: Brisingr    時間: 11-7-24 10:59

作者: stccmc    時間: 11-7-24 12:35

作者: talknwrite    時間: 11-7-24 15:33

有幾多個學生係唔使操past paper / 練習 去考公開試會有好成績?
作者: stccmc    時間: 11-7-24 17:07

作者: Radiomama    時間: 11-7-24 21:38     標題: 回復 2# talknwrite 的帖子

Me! Just kidding but drilling for TSA is really ridiculous.
作者: CrabPincers    時間: 11-7-25 10:22

原帖由 Geni 於 11-7-23 09:46 發表
就數學來講,明白同理解遠比一早識背乘數表重要好多!!俾你背到幾熟都好,唔識用又有乜嘢用!我覺得,如果小朋友有能力,幼稚園時可以多教佢數學概念,到小學先背乘數表自然好易上手,而且識運用。

我個仔間學,所有科目都冇教深,升中派 ...

exactly
我女間學校都吾會教深一年
依家上到中學
一樣可以應付到
就算小學教深一年又點? 上到中學, 未又係學埋同一樣野.............
除非, 上到中學, 果間中學又係教深一年
BUT, 佢學快人地一年既野, 我個女遲早都會識
只係遲識同早識既分別
考公開試, 吾會考'深一年'卦,................
打好基礎還好
與其操卷, 不如看多D 課外書
我個女當年, 都無試過操TSA
作者: dad1234    時間: 11-7-25 11:42

教深一年只係學校迎合家長口味,覺得間學校好似好勁咁,家長同朋友吹水又可以威D,真係辛苦讀果個
作者: 小新媽媽    時間: 11-7-25 12:03

原帖由 CrabPincers 於 11-7-25 10:22 發表

exactly
我女間學校都吾會教深一年
依家上到中學
一樣可以應付到
就算小學教深一年又點? 上到中學, 未又係學埋同一樣野.............
除非, 上到中學, 果間中學又係教深一年
BUT, 佢學快人地一年既野, 我個女遲早都 ...
完全同意!

小學學深一級, 到中學又係一樣. 有咩意思呢?

不過身邊都有朋友同事沾沾自喜, 覺得小朋友學深一級就係叻過人.

一味要求"深深深". 有市場就有供應既.
作者: miffy    時間: 11-7-25 12:50

作者: stccmc    時間: 11-7-25 13:07

作者: 謙仔媽咪    時間: 11-7-25 13:36

原帖由 stccmc 於 11-7-25 13:07 發表
就是這種「人地做,我唔做咪好執輸!」的心態迫瘋孩子,迫瘋家長。

六個月座也未座好就要閃咭,一歲要DWE,兩歲識二百中英文字,K2 要默書,K3 要背乘數表,小一要中英數全科補習,小二要操TSA,等等。有人揸支鎗迫家長嗎?是自己攞來的,還 ...

其實對比我地以前既課程, 現在算是輕鬆了, 活動又多元化.
只係呢代好多家長比以前要求高, 卻希望付出少, "外判教仔"乜都比$出去學, 怕孩子輸在"起跑線上"
我會選一間不淺不深既學校比個仔, 讓佢有成功感, 建立自信心, 而額外既知識會由父母傳授, 另外多陪佢看書, 做運動就好了.
作者: judy    時間: 11-7-25 15:08

原帖由 talknwrite 於 11-7-23 22:46 發表
tsa 無用架, 唔怪得教育界強烈要求取消, 咁教育局無啦拉整個考試出來玩咩?

tsa是一項評估,教育和学校可從中得知学生的程度和不足,以做改善。学校拚命操tsa,不錯,能令學生熟練評估形式,但浪費正常教學時間,反而影响学生的学業。

学校出於愚蠢和邪惡(例如傳說tsa和殺校有關,操咗至算),當然可不理会学生之学業和身心健康。但做為家長,不反對校方之惡行,不奇怪麽?
作者: judy    時間: 11-7-25 15:19

原帖由 stccmc 於 11-7-25 13:07 發表
就是這種「人地做,我唔做咪好執輸!」的心態迫瘋孩子,迫瘋家長。

六個月座也未座好就要閃咭,一歲要DWE,兩歲識二百中英文字,K2 要默書,K3 要背乘數表,小一要中英數全科補習,小二要操TSA,等等。有人揸支鎗迫家長嗎?是自己攞來的,還 ...

阿仔細個時,我得知stccmc教女有方。我向他請教怎樣学好英文,佢話,每日讀半小時書得啦。我於是堅持日日和阿仔讀半小時書。由每半小時讀3、4本至現在好幾天才讀一本。我見好多4、5年級嘅學生都讀唔到阿仔嘅書。又何需去操呢?
作者: happysmileha    時間: 11-7-25 16:53

原帖由 judy 於 11-7-25 15:19 發表

阿仔細個時,我得知stccmc教女有方。我向他請教怎樣学好英文,佢話,每日讀半小時書得啦。我於是堅持日日和阿仔讀半小時書。由每半小時讀3、4本至現在好幾天才讀一本。我見好多4、5年級嘅學生都讀唔到阿仔嘅書。又何需去 ...

想請問就咁讀就得架喇? 需唔需要問佢書本內容好等我知道佢明唔明白故事內容?
作者: judy    時間: 11-7-25 17:05

想請問就咁讀就得架喇? 需唔需要問佢書本內容好等我知道佢明唔明白故事內容?

通常係佢問我。
作者: CrabPincers    時間: 11-7-25 17:10

原帖由 happysmileha 於 11-7-25 16:53 發表

其實, 細細個, 係看PICTURES BOOK, 有埋圖, 甘小朋友可以看住D PICTURES 去估到故事內容講乜

到再大D, 再叻D, 就看小D 圖
識的生字又多左
看英文書, 吾需要查字典, 要成本查晒字典, 就=本書程度吾岩佢, 揀過本由淺入深再慢慢黎

我個仔, 依家都開始看緊英文COMIC
儲緊VOCAB
作者: babybear    時間: 11-7-25 17:49     標題: 回覆 8# miffy 的文章

唔知所知既資料有冇錯,如有請更正!

據聞小三既TSA 成績係用黎定小學既排位,而每區排位愈頭既學校,到升中派位時,佢既band 1學生係會優先派先。之後先輪到排第二位既band 1學生。

而小六既TSA 成績,和係用黎定每位學生既banding. 定佢地係band 幾學生。
作者: judy    時間: 11-7-25 18:03

原帖由 babybear 於 11-7-25 17:49 發表
唔知所知既資料有冇錯,如有請更正!

據聞小三既TSA 成績係用黎定小學既排位,而每區排位愈頭既學校,到升中派位時,佢既band 1學生係會優先派先。之後先輪到排第二位既band 1學生。

而小六既TSA 成績,和係用黎定每位學生既ba ...

学校嘅banding比例,是每两年根据中一編班試而重新訂定。

學生嘅banding,是根据三次評分試而定。
作者: stccmc    時間: 11-7-25 19:00

作者: 1234ats    時間: 11-8-1 22:07

原帖由 happysmileha 於 11-7-25 16:53 發表

小儿两三岁开始便每个星期到图书馆借21本书(我,老婆与他各七本,中英都有),养成读书习惯,他说自己是书痴。有段时间他经常看百科全书。但现在却稍多看漫画。
他看书的范围很广,很多时他看书也不一定明白内容。记得他六岁时他自己借了一本关于世界各地大水垻的英文书,内容初中学生不一定看得懂,但他却仔细阅读,看得津津有味。我知道他其实大部分内容都不懂,特别是关于水坝结构与发电的部分。不知他究竟在读什么。
我一向都不管他懂不懂,最重要他有兴趣读课外书。到他长大后如对任何题材有兴趣他自会寻求答案。
听英文和普通话一样。我鼓励他有空便上网多听英文或普通话节目,不用管他懂不懂,也不用他坐定留心听,有时一开电脑听故事便是一两小时,经常听听力自然会慢慢进步, 对发音声调有很大帮助。
总之学习一切以兴趣先行。
作者: fishh322    時間: 11-8-1 22:11

作者: 1234ats    時間: 11-8-1 23:07

现时小学数学比几十年前浅很多。成绩好的学生都被学校选去学奥数。
其实小学数学很容易,只要学生能掌握正确的数学观念,便能轻松在测验考试中拿个七八十分。小孩不专心做错一二十分很正常,尤其是男孩。长大后慢慢的自然会专心。
只是香港的大气候是太过重视分数,总希望孩子有一百分。小孩不停的操练其实对数学能力没有多大提升,小学学的很多是算术,算术很高分跟升上中学后的数学能力没有必然的关系。以前有个神童辉能很快算出多位加数,但升中后数学成绩却很差劲。
个人看法,学校应减少无谓操练。要提升学生数学水平,应让学生多参与其他数学活动,如科学馆的益智游戏, 又例如下棋,建3D模型,玩魔方, 或画几何图形等。学生如有能力时间,学深一点东西绝无问题。但最好不用考试。
一向认为,学习时摆脱分数羁绊,海阔天空。

作者: 20020116    時間: 11-8-2 01:57

我仔仔程度比同級都高,但不是操回來,而是他喜歡閱讀讀回來,亦沒有強迫成分。學高一級程度不一定是痛苦的!
作者: mymelody2003    時間: 11-8-2 14:25

非常同意這句說話!

囝囝升小三, 每次測/考後, 我都會問他: 下次測/考你想取哪種成續呢? (他讀書成績是不錯的, 是全級十名內) , 他說想保持於全級十名內, 但我沒有強迫他的, 因為迫他只會迫c佢, 所以由他自己告訴我他想怎樣, 我才去幫助他, 因為我常警惕自己不要做一個瘋癲的家長, 要小朋友明白而去努力讀書才是最重要的.

原帖由 小新媽媽 於 11-7-22 17:58 發表
"父母往往希望子女贏在起跑線上, 卻不知往往令子女累死在終點上"

作者: virjoyba    時間: 11-8-2 14:38

作者: overview    時間: 11-8-2 16:22

有考試自然有壓力, 我反對冇名次, 最好科科都有ranking.

原帖由 virjoyba 於 11-8-2 14:38 發表

我女兒的小學更好, 小六以前不會公佈名次. 這樣小朋友在升中前就無須背負呢種無謂的名次壓力, 為何其他小學不這樣做?

作者: virjoyba    時間: 11-8-2 17:00

作者: ha8mo    時間: 11-8-2 17:24

作者: miffy    時間: 11-8-2 17:29

作者: miffy    時間: 11-8-2 17:32

作者: ahhlunnn    時間: 11-8-2 18:01

作者: judy    時間: 11-8-2 18:19

一家学校,就算點挑選,總有人落後。教多了一級半級,為令落後學生赶上程度,必多測驗。咁落後學生自當盡力,超班学生也会心掛掛,或花多時間温習己減少失誤,無形也影响進景。

每個人之資質唔同,我覺得學多幾級都冇問題。但学校教多一級,我就保留。
作者: CrabPincers    時間: 11-8-2 21:06

原帖由 1234ats 於 11-8-1 22:07 發表

小儿两三岁开始便每个星期到图书馆借21本书(我,老婆与他各七本,中英都有),养成读书习惯,他说自己是书痴。有段时间他经常看百科全书。但现在却稍多看漫画。
他看书的范围很广,很多时他看书也不一定明白内容。记得他六岁时 ...

吾好意思, 我吾係想駁古
你所指的圖書館, 是香港的圖書館嗎? 見你寫簡體字

香港的圖書館, 每張圖書証, 每次只可以借6本書...........
3個人, 合共18本................
作者: ms.aeroplane    時間: 11-8-2 21:08     標題: 回復 9# jojo1234 的帖子

我都未教我女喎!佢地E+唸左,都唔知係咩...!到佢小學要學,自自然然就識...D人考第尾讀書唔成果D,米一樣識!
作者: ms.aeroplane    時間: 11-8-2 21:13     標題: 回復 17# overview 的帖子

上次睇窮富翁大作戰,有個千金小姐,响國際學校讀小學,佢地上堂係用計數機計數,所以佢地識唔識乘數表就唔知LAW...!!!
作者: jojo1234    時間: 11-8-2 21:35     標題: 回復 69# ms.aeroplane 的帖子

我個囝係識用乘數表計數,佢d 利是錢佢係用乘數表計總額
eg $100 x 9 + $20 x30 + $10 x ....
佢用格仔paper寫中文字,寫完亦會用乘數表計算寫左幾多字.

佢有用學到嘅知識用係日常生活中.
佢亦覺得很容易

KV 升SFA, 大多數都是這樣
作者: 1234ats    時間: 11-8-3 08:41     標題: 回復 68# CrabPincers 的帖子

我一般极少用中文打字,家里没手写板 ,中文输入法我只懂拼音。只是拼音法要选字影响速度,打得比较慢。拼音对我来说很容易。如你懂英文拼音的话,要学普通话拼音很简单。英文跟普通话的拼音有七八成是一样或非常接近。
至于图书馆借书数量是我搞错,我刚问我老婆,确认应该是每人六本,小儿以前借书每次是18本。平时是我老婆借书, 图书证由她保管。

作者: piggy-ma    時間: 11-8-3 11:08

有個P1朋友仔跟小女說,要背『除數表』。

沙田地區名校,失敬失敬。
作者: ms.aeroplane    時間: 11-8-3 18:01     標題: 回復 71# jojo1234 的帖子

我SEARCH左好耐先知KV 同 SPA係咩學校,失覺哂TIM...!
其實係各人喜歡邊種遊戲規則...!可能你地嘅圈子唔同啦...!!!
想多口問,係米SPA小一就學乘數,所以幼稚園時要學定,定係幼稚園已經有教呢?咁叻嘅...?
作者: ms.aeroplane    時間: 11-8-3 18:13     標題: 回復 61# overview 的帖子

聽聞瑪利曼係唔出RANKING(E+唔知),但係學生們都依然進取,學生係要令自己進步同改進,如果有次係有人退步左,自己RANKING高左,咁唔代表有進步啫...!!!
作者: mattsmum    時間: 11-8-3 20:31

最好爸媽也來個收入排行榜,還要年年有進步,收入少過去年就要去補習多打一份工,有競爭就有進步^_^。

quote]原帖由 virjoyba 於 11-8-2 17:00 發表

哀我香港學生, 幾歲人仔一入小學就要睇住個名次, 什至科科都要睇住個ranking比家長吹谷!

不過好彩香港還有些小學唔buy呢套, 比家長有個較輕鬆既選擇! ... [/quote]
作者: wootaitai    時間: 11-8-3 23:09

作者: overview    時間: 11-8-4 00:28

如果家長真係唔CARE名次, 就唔洗四圍打探分數, 你知道名次可能更加唔洗催谷, 催唔催谷係不同家長有不同要求, 考第一一樣谷架.  名次對於一D中上游, 即BAND 1 尾/BAND 2頭既學生揀中學好重要.

原帖由 ms.aeroplane 於 11-8-3 18:13 發表
聽聞瑪利曼係唔出RANKING(E+唔知),但係學生們都依然進取,學生係要令自己進步同改進,如果有次係有人退步左,自己RANKING高左,咁唔代表有進步啫...!!!

作者: wister    時間: 11-8-4 00:57

教高一級,家長會覺好似d細路學多d呱...不過我覺得最緊要係岩個小朋友ge程度,如果唔係教幾深都無意思.... ^^

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5