教育王國

標題: 為女女搬屋,31,34定41校網好d? [打印本頁]

作者: otin    時間: 11-8-11 14:39     標題: 為女女搬屋,31,34定41校網好d?

準備為女女搬屋,
但41校綱d樓好貴budget唔多,好難揀.
大家知唔知31,34&41邊區有多d好既學校?
可以話我知各區有咩學校呢?
thx
作者: otin    時間: 11-8-11 14:46

小女只得20分
作者: sheffield    時間: 11-8-11 15:05

原帖由 otin 於 11-8-11 14:46 發表
小女只得20分

15分+5分=20分,個5分係乜野分?唔係間間學校做得到…咁你要睇下邊間至用到…
作者: otin    時間: 11-8-11 15:12

謝!
5分天主教

原帖由 sheffield 於 11-8-11 15:05 發表

15分+5分=20分,個5分係乜野分?唔係間間學校做得到…咁你要睇下邊間至用到…

作者: scbhongkong    時間: 11-8-11 15:57     標題: 回覆 1# otin 的文章

If you are affordable, net 12 is much better.
作者: ggoo    時間: 11-8-11 16:29

如果你有20分,灣仔既聖方濟各同埋聖保祿 (跑馬地個間)應該第一輪自行就可以入到,萬一唔得先再搬.
作者: unfair123    時間: 11-8-11 16:50

net 34: 聖羅撒學校; 協恩中學附屬小學; 陳瑞祺(喇沙)小學;農圃道官立小學;馬頭涌官立小學.

net 35: 天神嘉諾撒學校; 黃埔宣道小學; 聖公會奉基千禧小學;聖公會奉基小學;馬頭涌官立小學(紅磡灣)

net 41: 瑪利諾修院學校(小學部);嘉諾撒聖家學校(九龍塘);嘉諾撒聖家學校;拔萃小學;九龍塘天主教華德學校

http://www.chsc.hk/primary/tc/schoollist.asp?District=KLR
作者: sheffield    時間: 11-8-11 16:55

如果要搬,我會去net 31或 41…但20分就41機會大d…
作者: jojo1234    時間: 11-8-11 18:08

唔使搬,用搬屋d錢train 囡囡,到時去晒心水學校叩門,重實際 (真心話,唔係講笑)
作者: 莎莎莉莉    時間: 11-8-11 21:09

原帖由 jojo1234 於 11-8-11 18:08 發表
唔使搬,用搬屋d錢train 囡囡,到時去晒心水學校叩門,重實際 (真心話,唔係講笑)

agree!
唔好太受校網因素左右自己.
小朋友的居住 環境質素也要考慮.
我有朋友為了小朋友租九龍城唐樓....要行樓梯, 又無保安, 樓下又係通霄食店.....果位仲係囡囡添....我會擔心囉....唔計乜設施都無的問題了....
作者: ParcoBabyBaby    時間: 11-8-12 09:31

天神岩晒樓主 (但NET 35)
又系天主教,又可以直上ST MARY
作者: scbhongkong    時間: 11-8-12 09:43     標題: 回覆 9# jojo1234 的文章

You need to consider the transportation arrangement as well.
作者: BB成長期    時間: 11-8-12 10:08

作者: otin    時間: 11-8-12 10:13

20分天神難抽d or ST MARY ?
thx

原帖由 ParcoBabyBaby 於 11-8-12 09:31 發表
天神岩晒樓主 (但NET 35)
又系天主教,又可以直上ST MARY

作者: otin    時間: 11-8-12 10:19

HI sheffield ,
net 41機會大過 net 31 ?? 點解呀..唔係maryknoll難抽d??

原帖由 sheffield 於 11-8-11 16:55 發表
如果要搬,我會去net 31或 41…但20分就41機會大d…

作者: otin    時間: 11-8-12 10:22

謝謝,非常詳細!
可以比埋net 31既好學校?

原帖由 unfair123 於 11-8-11 16:50 發表
net 34: 聖羅撒學校; 協恩中學附屬小學; 陳瑞祺(喇沙)小學;農圃道官立小學;馬頭涌官立小學.

net 35: 天神嘉諾撒學校; 黃埔宣道小學; 聖公會奉基千禧小學;聖公會奉基小學;馬頭涌官立小學(紅磡灣)

net 41: 瑪利諾修院 ...

作者: otin    時間: 11-8-12 10:29

hi,
20分第一輪自行抽聖保祿可以入到??聖保祿唔都好多人揀?
另外,如果唔在聖保祿讀幼稚園機會係咪好細?(有冇關係架?)

原帖由 ggoo 於 11-8-11 16:29 發表
如果你有20分,灣仔既聖方濟各同埋聖保祿 (跑馬地個間)應該第一輪自行就可以入到,萬一唔得先再搬.

作者: lovelyaudrey    時間: 11-8-12 10:56

原帖由 BB成長期 於 11-8-12 10:08 發表
agree 2, 搬家租樓, 一年生一年死約, 以平平0地計起碼要12萬 (留意我以計一個月平過1萬, 因租樓要給地產費用的)
你好彩有多5分, 以我自己計阿仔得15分, 所以我沒有考慮搬, 因搬了也未必抽到, 不如用12萬去讀資校/私 ...

其實付錢讀直資/私校是可以負擔的, 但有個心結係始終覺得心儀的津校比大部份直資/私校好, 呢個係一個難題, 仲未過到自己個關
作者: qoo_pooh    時間: 11-8-12 10:57

ggoo 是講緊聖保祿天主教小學唔係聖保祿學校(小學部)呀

原帖由 otin 於 11-8-12 10:29 發表
hi,

作者: lovelyaudrey    時間: 11-8-12 10:59

原帖由 otin 於 11-8-12 10:29 發表
hi,

跑馬地個間聖保祿同銅鑼灣間幼稚園係無關係的, 銅鑼灣個間聖保祿無得抽獎的
作者: qoo_pooh    時間: 11-8-12 11:02

我就覺得直資/私校咁多人爭,
唔係你肯俾錢就有得讀呀............
原帖由 lovelyaudrey 於 11-8-12 10:56 發表

其實付錢讀直資/私校是可以負擔的, 但有個心結係始終覺得心儀的津校比大部份直資/私校好, 呢個係一個難題, 仲未過到自己個關

作者: qoo_pooh    時間: 11-8-12 11:03

樓主都可以考慮聖家,
20分應很大機會
原帖由 otin 於 11-8-11 14:39 發表
準備為女女搬屋,
但41校綱d樓好貴budget唔多,好難揀.
大家知唔知31,34&41邊區有多d好既學校?
可以話我知各區有咩學校呢?
thx

作者: lovelyaudrey    時間: 11-8-12 11:42

原帖由 qoo_pooh 於 11-8-12 11:02 發表
我就覺得直資/私校咁多人爭,
唔係你肯俾錢就有得讀呀............

全對, 肯俾錢都唔代表解決到問題~
作者: elytis    時間: 11-8-12 12:28

準備為女女搬屋, being HK parent is really difficult now
作者: unfair123    時間: 11-8-12 12:52

其實區區都有好學校, 20分選一些2線小學少人爭, 但收左又可能覺得只係2線. 抽當區1線又未必收. 真係矛盾.

比我就先找私校BACK UP(因收左重有抽獎), 然后20分抽當區1線, 失敗再立刻去心儀叩門.

小學校網自己查查:
http://www.chsc.hk/primary/tc/home.asp
作者: hilarylau    時間: 11-8-12 14:28

原帖由 unfair123 於 11-8-12 12:52 發表
其實區區都有好學校, 20分選一些2線小學少人爭, 但收左又可能覺得只係2線. 抽當區1線又未必收. 真係矛盾.

比我就先找私校BACK UP(因收左重有抽獎), 然后20分抽當區1線, 失敗再立刻去心儀叩門.

小學校網自己查查:
h ...

但係大部份私小都9月後先Interview or放榜, 自行9月就要入表, 當時都未知有邊間私小會收.
作者: sheffield    時間: 11-8-12 15:06

原帖由 otin 於 11-8-12 10:19 發表
HI sheffield ,
net 41機會大過 net 31 ?? 點解呀..唔係maryknoll難抽d??

其實31同41都有好野,分別係st mary 同 maryknoll,20分有機會,但好唔安全。點解41?如唔介意,有兩間聖家…會穩陣好多…
其實31都有兩間油天,但爭的人實在太多了…如唔介意有龍同男女校,咁就31第1 round都油天…

作者: cheungmingwai    時間: 11-8-12 16:40

如果係女,選41網會有3間女校,2線學校都不錯,有朋友搏到maryknoll另一友入左聖家!
作者: sheffield    時間: 11-8-12 17:04

原帖由 otin 於 11-8-12 10:22 發表
謝謝,非常詳細!
可以比埋net 31既好學校?

女的就首選st mary,男的就兩間油天,當然女的都可揀油天。2線的就循道同男校德信。其他都唔好諗…
作者: karen55407    時間: 11-8-13 08:37

I vote Net 41
作者: JodisMama    時間: 11-8-13 09:18

作者: karen55407    時間: 11-8-13 09:46

如果你有能力讀私校,又無細妹跟尾的話,又心儀Maryknoll,我建議用20分博Maryknoll,再搬埋Net 41,博埋大抽獎。
原帖由 JodisMama 於 11-8-13 09:18 發表
真系好煩, 自行如選聖家, 就等於放棄大抽獎MARYKNOLL, 希望有間私小收做BACK UP, 就博一博

作者: kcheng1328    時間: 11-8-16 11:28

作者: sheffield    時間: 11-8-16 11:50

原帖由 kcheng1328 於 11-8-16 11:28 發表
15分男仔o甘點呀???  34定41好???

15分,即只可靠大抽獎…冇乜所謂啦,都係睇運…
比我就41啦,d學校質素好似平均d…
作者: JodisMama    時間: 11-8-16 14:01

作者: karen55407    時間: 11-8-16 15:04

叩門MARYKNOLL,的確要三次揀佢
原帖由 JodisMama 於 11-8-16 14:01 發表
我都咁諗, 因為只要選了聖家, 就會少了叩門MARYKNOLL機會, 因為萬一抽不到, 可能還有一線機會, 最少我自行/甲乙部都選它...

作者: sheffield    時間: 11-8-16 15:27

原帖由 karen55407 於 11-8-16 15:04 發表
叩門MARYKNOLL,的確要三次揀佢

要冒好大個險啊!除非有私校back,否則就…不成功,就成仁…
作者: 余魚媽    時間: 11-8-16 16:31

相同問題,但我個CASE係:
無宗教分,攪完亞囡上小學後3年又到細佬上小學。
如抽到男女官津小學就無咁重皮
有何建議?
作者: 小曳人    時間: 11-8-16 20:48

原帖由 余魚媽 於 11-8-16 16:31 發表
相同問題,但我個CASE係:
無宗教分,攪完亞囡上小學後3年又到細佬上小學。
如抽到男女官津小學就無咁重皮
有何建議?

唔好靠第一輪,只諗第一輪, 揾定私校back-up, 睇吓穎穎好唔好運,好運嘅~就抽中區內好d嘅男女校囉!
作者: JOJA    時間: 11-8-17 09:32

個人意見咋
唔好話計邊區最好
而係要諗
最重要邊間

以,31, 34, 35, 41計
如, 31, ST MARY, 34, 協恩, 35, 天神, 41, MARYKNOLL
你應該係睇邊間你最喜歡
始終就算41, 常常話有三間女校選
34, 有兩間女校選
但首志願不中, 基本上第二, 三志願一定要排二線一點的學校, 若果唔係好多都派到好後的志願.
作者: ParcoBabyBaby    時間: 11-8-19 09:45

提提大家, 由於41太多人住(真住假住都好啦)根本位都吾夠派,有D小朋友派左去第二區
三思而後行
作者: hilarylau    時間: 11-8-19 11:43

原帖由 ParcoBabyBaby 於 11-8-19 09:45 發表
提提大家, 由於41太多人住(真住假住都好啦)根本位都吾夠派,有D小朋友派左去第二區
三思而後行

嘩, 咁得人驚! 派去第二區即係無人揀嗰D學校喇!
作者: yau2012    時間: 11-8-19 14:20

係真嘅......41網我識嘅朋友都派咗去黄大仙43網......重要係6至7年前,當時出生率重低過依家好多,所以我本身係41網都反而搬去其它區
其实你本身最心儀边間就搬去嗰區,自行同抽獎甲乙都填首志願,都唔得就叩門,再唔得就私小back up或乙部第二志願填定非大熱首選做後備
作者: karen55407    時間: 11-8-19 14:48

係真㗎!我識兩個朋友派咗去伍華。
原帖由 ParcoBabyBaby 於 11-8-19 09:45 發表
三思而後行

作者: bbfish    時間: 11-8-19 18:11

I vote Net 41. 過來人
作者: LovelyBB06    時間: 11-8-20 00:39

其實區區有名校的都好多人住"嫁"啦!
作者: ParcoBabyBaby    時間: 11-8-20 02:05

如果真系住果頭,當然沒問題; 最敝有D吾系住果頭。
作者: KongSiuBB    時間: 11-9-18 00:57

原帖由 sheffield 於 11-8-11 16:55 發表
如果要搬,我會去net 31或 41…但20分就41機會大d
.......
15分,即只可靠大抽獎…冇乜所謂啦,都係睇運…
比我就41啦,d學校質素好似平均d

請問"自行分配"應是不受校網(住址)限制, 為何"20分就41(網)機會大d"?
如小女得15分"自行分配"時應否即管試Maryknoll?

大抽獎 - 41網, 是否不應同時填Maryknoll and 聖家於1,2位? 若只算其一, 再填2線學校於第2,3位, 除了九宮 (and 私小backup), 暫想不到哪些是穩陣的選擇.

請指教!
作者: Bravewoman2011    時間: 11-9-18 11:34

my kids are at 34 net, but they are now studying in other nets. same to 41 net, there are too many "residents".
作者: kimmy2006    時間: 11-9-18 11:38

現在才搬會唔會遲了呢?還是睇定讀那間才搬較好?
作者: candy_kent    時間: 11-9-22 11:16

作者: candy_kent    時間: 11-9-22 11:20

作者: candy_kent    時間: 11-9-22 11:23

作者: candy_kent    時間: 11-9-22 11:26

作者: candy_kent    時間: 11-9-22 11:28

作者: JodisMama    時間: 11-9-22 23:40

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5