教育王國

標題: 聖羅撒vs聖家 [打印本頁]

作者: tatasin    時間: 11-8-16 12:55     標題: 聖羅撒vs聖家

第一輪抽你哋會選 邊間?
作者: katrinafu    時間: 11-8-16 23:10

OF COURSE  會選聖家啦...
作者: gaogar    時間: 11-8-17 00:26

聖家 x 2
作者: MW9919    時間: 11-8-17 01:28

聖家x3啦!
作者: bbandch    時間: 11-8-17 09:53

我都prefer聖家.
作者: PS0325    時間: 11-8-21 17:19

聖家x5!!!
作者: YuenTung    時間: 11-8-21 22:58

作者: iknow    時間: 11-8-21 23:03

you may refer to this forum & may have some ideas :
http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2301345&extra=page%3D2
作者: elmolly    時間: 11-8-21 23:43

本來住net 34而有考慮過聖羅撒, 睇完post之後對呢間學校淨係得一個"X". 以我所知聖家(九龍塘)無呢個情況, 而且老師turn over rate亦都好低. 舊老師同我講現任校長好肯接受新事物, 而我亦都覺得佢好nice
作者: smsss    時間: 11-8-22 00:07

agreed. The principal is really nice and good, especially to lower form students.
作者: 277177    時間: 11-8-23 17:55

作者: MW9919    時間: 11-8-23 18:16

討論區爆咗鑊,今年計分St.Rose可能20分直入,輪到兩間聖家20分要抽籤都唔定。
都係個句,St.Rose一向都好熱門,如校方有睇各家長留言而改善吓就係好事。
作者: Bravewoman2011    時間: 11-8-23 22:37

recently discovered that HF encouraged simplicity instead of luxury, good for kids!
作者: gigayan    時間: 11-8-23 23:07

今年好大機會本身唔知揀ST ROSE OR HF 既20分家長, 都會揀HF因為睇完ST ROSE個TOPIC, 所以家長真係要自行行量下20分的勝算了
作者: cameo    時間: 11-8-24 00:09

所以勝算,其實係入到一間適合自己o既學校,雖然我女性格唔合SRL,但事實入面亦有學生讀得好順,所有家長的意見都會係主觀(無必要客觀吧),所以入邊間都唔好單視乎機會率,將心儀學校放喺首位,入唔到入到都甘心啦^^(除非兩間同時一樣咁鍾意又另計啦)
作者: overview    時間: 11-8-24 00:52

但我朋友話聖家(九龍塘)好似女子監獄咁嚴! SO間間學校都會有好有唔好.

原帖由 elmolly 於 11-8-21 23:43 發表
本來住net 34而有考慮過聖羅撒, 睇完post之後對呢間學校淨係得一個"X". 以我所知聖家(九龍塘)無呢個情況, 而且老師turn over rate亦都好低. 舊老師同我講現任校長好肯接受新事物, 而我亦都覺得佢好nice ...

作者: cameo    時間: 11-8-24 01:14

原帖由 overview 於 11-8-24 00:52 發表
但我朋友話聖家(九龍塘)好似女子監獄咁嚴! SO間間學校都會有好有唔好.

所以咪話每人都提供"主觀意見"下,閣下就要自行分析!!
我女女本身唔合SRL,所以最終無選直屬中學,而我都有聽聞聖家喺升中手法同SRL差不多(自行時交2份表格俾中學部),感覺上亦唔係自己杯茶,最終我轉左校網,無喺九龍城網選中學!
當然校內師資呢點可以有途徑去check到,但個別老師問題,個別學生問題點去處理,2校有咩分別,真係要深入多了解先清楚!
唔好單睇一間係衰,另一間係好,,,我身邊讀SRL的,佢地唔係對學校100%表示滿意,但大前題始終係小朋友讀書,佢個女啱讀,讀左6年喺SRL好順,所以好自然喺校內的小問題唔放上心,,,,
我覺得一間學校作風合唔合自己係好重要啊~~
作者: monkey妹    時間: 11-8-24 10:03

好like你呢句話
原帖由 cameo 於 11-8-24 00:09 發表
所以勝算,其實係入到一間適合自己o既學校,雖然我女性格唔合SRL,但事實入面亦有學生讀得好順,所有家長的意見都會係主觀(無必要客觀吧),所以入邊間都唔好單視乎機會率,將心儀學校放喺首位,入唔到入到都甘心啦^^(除非兩 ...

作者: 277177    時間: 11-8-24 11:55

作者: 霖霖B媽咪    時間: 11-8-24 12:34

原帖由 monkey妹 於 11-8-24 10:03 發表
好like你呢句話

其實都係一句, 對號入座吧.... 人夾人, 學生夾學校, 亦要睇家長把尺重視d乜.
不過我朋友係聖家教, 佢又冇講入邊嚴成咁, 不過天主教女校都一般會較嚴, 依個都係一個好處黎架...
作者: Freshment    時間: 11-8-24 14:15

其實一般修女學校對學生的言行舉止要求都會較嚴。例如聖家不准學生在小息時在樓梯、操場等地方跑來跑去、午飯時間不准談話及做功課等。對一些喜歡自由的小朋友來說,在聖家上學可能真比坐牢更苦。所以,家長真的應該選擇一所配合小朋友的性格及自己期望的學校。
作者: overview    時間: 11-8-24 15:18

即係話每位家長把呎都唔同.
原帖由 277177 於 11-8-24 11:55 發表
我真係一d 都唔覺聖家(九龍塘)好似監獄咁嚴 wor.

作者: Opus599    時間: 11-8-24 18:44

聖羅撒vs聖家?兩間真的很相似,若以名氣計,又似乎差不多,或者SRL略高少許吧!

若說之前有人post過對SRL的不滿或負面的事,但聖家又何嘗沒有?去年,我在無意中看到一個有關對聖家不滿的post,大致上是關於校方對成績未如理想的學生所加諸的壓力,以致家長有無助兼憤怒的控訴。

總之,聖羅撒vs聖家?自己諗。
作者: ac119    時間: 11-8-24 19:18     標題: 回覆 1# Opus599 的文章

不計SRL的負面資訊,我vote聖家。
作者: Opus599    時間: 11-8-24 20:22

如果本身心儀SRL的家長,我估或會喜歡見到這個post,因為來年應可少點競爭。

我不是偏向支持SRL,或者本來就是對SRL沒有什麼特別喜歡的感覺,現在見識過SRL家長的言論,還使我增添多一分厭惡感。一間什麼的學校,不但培育了什麼的學生,還培育了什麼的學生家長。看了另一討論區,談及Snoopy校長,同是對學校和校長不滿,但從那處家長的談話之間,便見何謂修養。

或者學校做事方法手段比較無情。但試問有哪一間多人爭的所謂名校是有情?她又不是閣下的星辰,哪會時刻在乎您的感受?

所謂「咸魚青菜,各有所愛」。若真是不知要揀什麼學校,何不親身到各校的上學下課時段走一趟?除了看學生和老師,還要看家長!
作者: overview    時間: 11-8-25 01:23

又或者可能你識得名校唔多, 有好多都唔係咁對自己學生. 會盡量幫學生爭取上其附屬中學, 亦 唔會好似聖家咁一科唔合格要人留班,( 仲係第一次失手), 學生改什麼英文名都要批評.
人地家長都係將事實講出來, 咁都叫冇修養? 你首先自我反省吓先喇 .
原帖由名宦 Opus599 於 11-8-24 20:22 發表
如果本身心儀SRL的家長,我估或會喜歡見到這個post,因為來年應可少點競爭。
,
我不是偏向支持SRL,或者本來就是對SRL沒有什麼特別喜歡的感覺,現在見識過SRL家長的言論,還使我增添多一分厭惡感。一間什麼的學校,不但培育了什麼 ...

作者: cameo    時間: 11-8-25 03:53

原帖由 overview 於 11-8-25 01:23 發表
又或者可能你識得名校唔多, 有好多都唔係咁對自己學生. 會盡量幫學生爭取上其附屬中學, 亦 唔會好似聖家咁一科唔合格要人留班,( 仲係第一次失手), 學生改什麼英文名都要批評.
人地家長都係將事實講出來, 咁都叫冇修 ...

唔緊要啦,平心而論,我女只係讀左6年SRL,都無讀過名校,所以我都唔識名校,上嚟只係抱住分享心態,輕鬆閒聊,無諗住要表現得幾有修養,幾咁高貴(又可能根本扮都扮唔到,,hahaha~)
其實去到邊間學校都有不同類型家長及學生,我都會在意小女身邊同學,但只於SRL家長,係咩一回事又無資格評論嘞,反正好與唔好,都唔到我去選擇!
還好,就係想嚟BK可以有得揀,啱傾就傾多2句,分享多2句!而o個D文縐縐o既挑釁字句,真係睇唔明用意何在??分享??
作者: redkoni    時間: 11-8-25 04:50

事實上, 也有學校的校長和老師是對小朋友, 對學生有情的, 名校與非名校都有, 然而, 名校會成為眾矢之的, 家長和學生對名校的期望更高, 要求更多, 失望也更大. 抱怨減一些, 感恩多一些, 事事自然會順一些.

平心而論, 其實重點並不是學校培育學生, 而是家長培育子女, 必須分辨清楚.
作者: hwm399    時間: 11-8-25 10:46

反覆睇咗Opus599的回應幾次, 佢都無指住話你無修養, 你駛乜自己走出嚟認呢?
大家喺度都係比吓意見, 主觀唔主觀, 見人見智, 但要是有心做出惡意批評, 則人人可見.請勿扭曲BK討論區的原意
原帖由 overview 於 11-8-25 01:23 發表
人地家長都係將事實講出來, 咁都叫冇修 ...

作者: meimeimama1    時間: 11-8-25 12:46     標題: 回覆 25# Opus599 的文章

作者: yanmama08    時間: 11-8-25 13:12

首先申報利益, 我唔係SRL家長, 我完全明overview感受,因我唔同意Opus599在這比意見, 她絕對有挑戰,  公開話人家"無品", 比誰也會嬲怒. 請自重言語.

原帖由 hwm399 於 11-8-25 10:46 發表
反覆睇咗Opus599的回應幾次, 佢都無指住話你無修養, 你駛乜自己走出嚟認呢?
大家喺度都係比吓意見, 主觀唔主觀, 見人見智, 但要是有心做出惡意批評, 則人人可見.請勿扭曲BK討論區的原意
...

作者: overview    時間: 11-8-25 13:33

佢緊係唔係話我喇, 我又唔係呢2間學校家長. 我只係唔底得佢將呢2間的家長黎比較, 話人家冇修養, 又唔及英華家長有修養. 你係英華家長緊係話岩喇,
咁我係處發表意見有何問題呢?  

原帖由 hwm399 於 11-8-25 10:46 發表
...

作者: hwm399    時間: 11-8-25 14:30

大家見到啦!
P.S. 不過看Overview的第一句: "又或者可能你識得名校唔多,........ 你首先自我反省吓先喇 ".... 果然喇沙小學的家長真的非同凡响, 真的令人....

作者: overview    時間: 11-8-25 15:53

英華家長先係最頂瓜瓜

原帖由 hwm399 於 11-8-25 14:30 發表
大家見到啦!
P.S. 不過看Overview的第一句: "又或者可能你識得名校唔多,........ 你首先自我反省吓先喇 ".... 果然喇沙小學的家長真的非同凡响, 真的令人.... ...

作者: 霖霖B媽咪    時間: 11-8-26 11:48

原帖由 overview 於 11-8-25 15:53 發表
英華家長先係最頂瓜瓜

其實大家都係想幫下人, 比d意見/資料比人地, 點解咁簡單既事都化演成要代表自己有冇教養 ? 咁會令有心比資料既網友會即刻卻步 ! 其實資料講左出黎, 大家都係成年人, 會識得自己分析啦, 自己要乜, 想個小朋友入乜野類型學校...依個世界冇完美既學校, 只有適合自己小朋友既學校呀 !

如果係咁計, 我要人格分烈至得, 講亞女學校就要係刁婦, 講亞仔學校就要盡現自己文采同修養. 如果我辦唔到, 就唔好係亞仔學校既論壇講野, 免影衰其他家長!!!

不過, 其實家長既教養, 真係幾個回覆, 都立見高低, 公道自在人心!
作者: kls12    時間: 11-8-26 13:10

原帖由 霖霖B媽咪 於 11-8-26 11:48 發表

其實大家都係想幫下人, 比d意見/資料比人地, 點解咁簡單既事都化演成要代表自己有冇教養 ? 咁會令有心比資料既網友會即刻卻步 ! 其實資料講左出黎, 大家都係成年人, 會識得自己分析啦, 自己要乜, 想個小朋友入乜野 ...

同意,任何資料都可以幫到別人,不要太在意其他人的批評,只要問心無槐!
作者: MW9919    時間: 11-8-26 15:41     標題: 回覆 36# kls12 的文章

同意!問心無愧咁講事實咪正囉。
作者: ikelmum    時間: 11-8-26 19:10

同意, BK是大家交流及集思廣益的地方, 家長實不應以"名校"自居, 而看不起其他人.

"名校"又如何?  家長這樣做是有損校譽

囡囡只是就讀普通津小學, 但我卻對她的學習和品行而自豪!
作者: 天瑜    時間: 11-8-27 03:58

作者: 天瑜    時間: 11-8-27 05:17

作者: YuenTung    時間: 11-8-27 09:40

作者: cameo    時間: 11-8-27 23:16

原帖由 天瑜 於 11-8-27 05:17 發表
Cameo,

再次恭喜你和囡囡!

我大女小学时代也有被老师作出不合理对待的experience.

我感谢上天安排,小五学期末和上述老师一次见面中,老师对我女所说的不是,我也有为她据理力争。(我真系觉得自己非常勇敢!)

到了小六,上述 ...

thanks天瑜^^
老實講,無論係我當初第一志願的HTC,或是而家入左o既OLR,都係一間令我及小女感覺好舒服o既學校!
老實講,我自己都有D唔習慣,以往喺SRL聽個talk好似被訓話咁,有乜問題都係推向家長及學生,到左而家,小女都慣性老師係咩形象,佢今日返OLR迎新,見到大姐姐,第一個最重要的問題,係問呢度D老師惡唔惡=.=
老實講,惡老師可以係好老師(小朋友會接受嗎?),但好老師唔一定係惡老師(小朋友係咪易接受得多呢?),小女都要重新適應咩係"老師" !
我亦要重新去適應,做校長唔一定係滿口官腔地訓話,今日聽左成朝OLR教職o既說話,佢地會喺家長及學生處境去著想,提出好多假設性問題及方法俾家長去作好預備,提供好多溝通渠道俾家長去聯絡學校及了解學校,,,,,,
以往喺SRL不愉快已算過去咯,我當時無能力去為小女力爭到D咩,因為小女性格實在會同有關教職員鬥氣,試問一個十零歲小朋友又點夠一個成年人"鬥"呢?有關人物總會識得喺灰色位置去"處理"小女的小問題,將之放大,對人唔對事o既手法亦令我唔理解佢為乜要從事教育???
或者呢d都算係陰影吧???所以喺升中選校時,我不時周圍問人請教,希望唔會再搵錯學校俾小女,唔想佢再受罪多6年,都要再多謝你,當時喺我最緊張無助之際,你俾左好多有用意見,及安慰^^ 再講,雖則我當時唔在乎學校喺升中上的協助,但事實佢地係零協助!
作者: 天瑜    時間: 11-8-28 00:13

作者: redkoni    時間: 11-8-28 00:43

原帖由 天瑜 於 11-8-28 00:13 發表
CAMEO,
您所說的,我身同感受!
我現在回想番自己小學二年級,(好似沒有老師緣似的),我又因為一些誤會被老師罰。
如果不是我姊姊一次忘記攜帶家中鎖匙前來找我求救,才發現此事!  
因為父親愛女心切,他為我出了頭,寫了手冊待我 ...

天瑜姐, 原來你細細個巳經咁有本事激親老師, 失覺晒. 你父親大人真錫你, 可惜以前的學校不少是很封閉, 家長選擇息事寧人都是為子女好, 祈求子女不會再被針對.
作者: cameo    時間: 11-8-28 01:30

原帖由 天瑜 於 11-8-28 00:13 發表
CAMEO,
您所說的,我身同感受!
我現在回想番自己小學二年級,(好似沒有老師緣似的),我又因為一些誤會被老師罰。
如果不是我姊姊一次忘記攜帶家中鎖匙前來找我求救,才發現此事!  
因為父親愛女心切,他為我出了頭,寫了手冊待我 ...

見到你放小忌廉做頭像,真係令我懷疑我同你係同年,,,hahaha
其實我女問題已經唔似單單係陰影,係佢將某D事當作"平常地負面",幼稚園時期佢係大女(1月出世),讀書各樣稱心如意,剛SRL小一時,亦期望自己有機會做班長,亦樂意做組長收功課,,,,,時至今日,只要小小風吹草動,佢都反應過敏,特別有關老師,學校評價大多偏向負面,甚至可能太多我無機會見到o既校內生活,都影響住佢諗法 !
諗多左,諗錯左....
e.g今日OLR個TALK開場時,副校長只係輕鬆叫小朋友問問身邊媽咪一個小問題,我女坐定定無反應---->慣性一動不如一靜,佢一D都唔輕鬆!
e.g佢地見完班主任後,阿女話老師唔覺意露左口風,5/9先收暑期作業---->人地都唔係露口風,本身就係話你知無咁急1/9要交,俾多幾日你地做又有乜所謂???但佢唔慣老師o既好意!!!
e.g今日安排校內大姐姐同佢地迎新,喺本新生小冊子為佢寫上評語,大姐姐形容小女係"一個冷靜的小妹妹" --->阿女話好好笑,叫我睇=.=佢慣性受罰受鬧,唔慣有心熱心去對佢!
e.g早2日喺OLR上一個drama lesson,個老師揀左小女做helper,全堂主力幫老師--->阿女唔慣被重視,一放學即以出奇o既態度去講呢件事!
講左咁多,都唔係想加深去抹黑SRL,當你有幸喺5歲時就搵到一間作風理念完全合小朋友o既學校時,當然可以心安理得讀夠六年就升中,不過,當有一個學生喺小一派位入左嚟,佢性格唔合你地學校,佢想咩??家長想咩??可以話咁易轉校咩??可以話咁易去轉變一個小朋友性格去迎合你地學校咩???
小女唔合學校,當然唔係要間學校去改變遷就,但唔好針對,唔好同一個小朋友鬥氣,做家長實在好難坐喺屋企去解釋校內o既事俾小朋友知,,,,
e.g上運動課,掉豆袋!小女一掉出,正好吹雞要停,咁對面同學無用手接到,就誤掉中頸,小女即時睇對方有冇受傷並即時道歉,當時根本在場老師都無見到!! 但當大家已落堂上樓梯回課室,老師知道此事就大為緊張,叫小女及當時人出去問,再去操場案件重演,再電我,叫我去學校一次,,,,我開初重以為小女有意去攻擊同學呀(因為老師語氣真係令我有誤解!),我更以為對方受傷,對方家長要求見我???原來全部都唔係,,,,,,,,,,,,佢叫我返去睇吓操場個地下,佢用筆劃底左當時我個女喺邊個位掉豆袋,對方企邊個位被掉中
我自己花左好多時間去為小女解釋(事實係被針對),對方無受傷,亦唔係主動向老師投訴,對方家長當然無投訴(根本只係小事),而呢位老師亦親口講左當時有請教校長點去處理,,,,
我想講,有時間請花喺認真教學方面吧! 3次呈分試完晒,當時我個心真係好想快D畢業,因為再返學真係唔知為乜??
作者: elmolly    時間: 11-8-28 12:24

原帖由 cameo 於 11-8-28 01:30 發表

見到你放小忌廉做頭像,真係令我懷疑我同你係同年,,,hahaha
其實我女問題已經唔似單單係陰影,係佢將某D事當作"平常地負面",幼稚園時期佢係大女(1月出世),讀書各樣稱心如意,剛SRL小一時,亦期望自己有機會做班長,亦樂 ...

睇左好耐有關你女起SRL既經歷, 真係好彩當年連kg都無同個女去in, 亦都唔會再考慮呢間學校. 其實我小學讀聖家中學讀OLR, 好慶幸兩間學校都唔似SRL既風格, 如果唔係可能而家既我都會乜都逆來順受

希望新學校可以慢慢改變你囡囡既性格, 令佢對學校建立返正面既印象
作者: 天瑜    時間: 11-8-28 18:29

作者: 天瑜    時間: 11-8-28 18:53

作者: cameo    時間: 11-8-28 23:33

原帖由 天瑜 於 11-8-28 18:53 發表
redknoi 兄/姊,
我只是說了一句: 我冇! (傾計)
被針對 / 被屈的感覺是很難受的!  "解釋"對該名老師來說,簡直是"慌話"/"掩飾",再罰重d!   (因為我有解釋,所以罰重左。可能老師沒有下台階,都係蠢左!)
同期,隔離班仲勁,一位 ...

我當年有被老師打過呀,我由細父母都無打過我(喺我有記憶以嚟),,,
老師小學時期屈我自己改默書簿,又要見校長又要見家長,我真係無做過,佢反問我咁係邊個做??其實當年我唔識駁咀,講真,我鬼知咩,佢收左本簿,責任似乎喺佢度喎,,,
到中學,我被玩得重勁,,,但呢間中學係而家頗受歡迎的band1中學,唔係SRL呀,,hahahaha

我都希望阿女唔會好似我咁慘,我細個讀書唔太差,不過因為返學唔開心,無再讀上去咯~~~
作者: redkoni    時間: 11-8-29 02:36

原帖由 天瑜 於 11-8-28 18:53 發表
redknoi 兄/姊,
我只是說了一句: 我冇! (傾計)
被針對 / 被屈的感覺是很難受的! "解釋"對該名老師來說,簡直是"慌話"/"掩飾",再罰重d! (因為我有解釋,所以罰重左。可能老師沒有下台階,都係蠢左!)
同期,隔離班仲勁,一位同學(班長),只是問下老師張畫放在哪兒,就被無喇喇,在臉上送了一把手掌印。
體罰在我小學時代是不容許的,當然,同學媽媽有投訴喇! 但該名老師沒有離職,或許她有各家長道歉。

你記性真好, 小二的經歷都記得咁清楚, 讀書一定好叻, 而且抱打不平, 塞翁失馬焉知非福.  我中學也有頑皮同學時不時被前方飛過來粉擦粉筆狀等物體撞擊, 也試過見有隻紙飛機從後方飛出但錯誤撞上狀似黑板的大山, 當然有人事後被掟咗出課室, 現在回想返也算是讀書生活的點綴. 平心而論, 依家老師一個人對一佰幾十個學生, 又要應付同事,校長,家長,以及朝令夕改的教育政策, 相信就算瞓身都很難做好呢份工.
作者: redkoni    時間: 11-8-29 02:48

原帖由 cameo 於 11-8-28 23:33 發表

我都希望阿女唔會好似我咁慘,我細個讀書唔太差,不過因為返學唔開心,無再讀上去咯~~~

阿囡讀中學會識多咗新朋友, 朋輩的影響力更大, 應該會唔同晒架喇, 你都巳經盡咗力, 咪順其自然囉.
作者: 霖霖B媽咪    時間: 11-8-29 18:00

原帖由 redkoni 於 11-8-29 02:48 發表

阿囡讀中學會識多咗新朋友, 朋輩的影響力更大, 應該會唔同晒架喇, 你都巳經盡咗力, 咪順其自然囉.

對我黎講, 亞女最大陰影係唔肯再讀天主教女校囉...
唔知係咪經過派位失意之事, 我更加留意亞女, 以至近日係fb上看見佢地學校既學生既言行, 我都有好大理由相信, 我小朋友性格既掘強同很強既自我保護主意, 唔多唔少同係環境所成.
依家希望環境既轉變, 對佢都係一個好開始, 不過相信佢要一般時間去適應, 因為佢以前會因為自卑, 所以為左保護自己而會先作出強勢既防避. 可能依家已經成為習慣.
正如她上次上適應班遲到, 訓導主任沒有鬧她, 只是勸她下次要預早點交通時間, 對佢黎講, 真係從未遇過既遭遇....
其實六年來, 我都有不停反復思量, 自己係咪同亞女做錯決定? 不過, 想了一年, 又一年, 依家仲畢業埋添 !!!
作者: redkoni    時間: 11-8-30 04:19

原帖由 霖霖B媽咪 於 11-8-29 18:00 發表

正如她上次上適應班遲到, 訓導主任沒有鬧她, 只是勸她下次要預早點交通時間, 對佢黎講, 真係從未遇過既遭遇....
其實六年來, 我都有不停反復思量, 自己係咪同亞女做錯決定? 不過, 想了一年, 又一年, 依家仲畢業埋添 !!!

明白你的想法. 不過, 巳經過去了便不值得反復思量, 中學是另一個階段, 讓同學去思考, 結交新朋友.  樂觀一點吧, 相信囡囡具有她的能力去適應新環境.
作者: momama    時間: 11-8-30 07:04

I know the parents of St Rose this year.  I also know my friend left HF in May, could not wait until summer time.

There is no good or bad school at all.
作者: Opus599    時間: 11-8-30 12:34

其實,本想懶理SRL的紛爭,由得那些用家(學生家長或過來人)暢所欲言,反正事不關己;你們抹黑SRL,我又不會有切膚之痛;但無奈我天生就是如此多管閒事,最終還是沉不住氣,不吐不快。

到目前為止,我對於SRL,仍有很強烈的厭惡感!(我也有自由表達我的讀後感吧!這些不都是你們的目的嗎?只是,換來卻不是同聲同氣罷了。)學校或許有不是之處,但令我反感的卻仍是學生家長。

我為何反感?事緣有位SRL幼稚園家長因為不能順利升入直屬小學而大發牢騷,看完她們的言論,雖說我是局外人,不會明白她們感受,但也因為我是旁觀者,才不會感情用事,可以平心而論,但想不到我只是寥寥幾句:「St. Rose小學是津校,從來都沒有人說過幼稚園生會直升小學,要不滿,要憤怒,都只是自尋煩惱,何苦呢?」但竟換來挑釁的說話:「我們接受有不同意見, 但你來"踩場"都應該"爬下格仔"先呀!」

不是心情欠佳便「大晒」,我只覺得她說的理據很自相矛盾:
1. 不是想乞個學位(這形容詞是她們自己說的)。 -- 既然如此,更該處之泰然!
2. 津校叩門要做筆試。 -- 所謂真金不怕熊爐火,做筆試咪當做練習囉。難極都該沒有傳聞中聖方X的九張紙!
3. 場面混亂。 -- 今年小學要搬校舍,所以或許因此而「亂」,雖然不是藉口,但為何不可以多點體諒和包容?
4. 老師態度不佳。 -- 我估當時阿太語氣也不會好得去邊?
5. 除了SRL幼稚園生面試,竟還接納其他幼稚園生兼沒有選第一志願。 -- 既然事主都說自己千金名列前茅,兼有多間名校垂青,我又不明她何以「咁睇唔開」?
6. 捐了三年錢,所以有期望。 -- 我覺得這不是一個可以用的理據。

牢騷之言聽得多,所以後來我只說了句:「或者學校做事方法手段比較無情。但試問有哪一間多人爭的所謂名校是有情?」
有人又回我一句:「或者可能你識得名校唔多,...你首先自我反省吓先喇」

其實我覺得這樣的對話場面真的沒甚意思,一群碰壁的學生家長在困獸鬥,所謂忠言逆耳,實在沒有談下去的空間。什麼是「名校」,都是別人冠上去的。名校真的不需要認識得太多,在女拔或Maryknoll那群人中,或者未必會將馬頭涌等視之為名校。(我沒有說她不是好學校,不要對號入座。)強如35區的天神,也有家長不知那是什麼學校,還問了句:「IQ博士?」

我沒有指明說SRL的家長沒修養,太多人對號入座,人必自侮而後人侮之,我只是說:看過有篇談及Snoopy校長的討論,感覺到何謂修養,又或者可以如此說:說話(文字)之間,我覺得那些家長大致上都是有修養的人。「修養」不是說寫的文字是否「文縐縐」,當然若果太多白字或錯字,別人總會從中看出一點端倪,我所指的修養是說「人的思維」和「處理事情的態度」。

所以我明白,為什麼女拔在面試完考生之後,校長總會瞄一瞄考生家長,當中實在意義深遠。

在BK中,我知道有網上打手這回事,但我看得出講很多說話那幾位,應該都是過氣學生家長,我想問問閣下,在你們捍衛言論自由的同時,有否想過在輰所欲言之際,其實背後也正在同時傷害那些仍在SRL就讀的小妹妹?你們是在做好事(所謂分享經歷,讓人有所選擇),抑或是好心做壞事?

抹黑(或唱衰)一間學校,旁觀者自然就只會本著片面之詞,對那間學校多了一份負面的評價。即使你們自說已抽身,與那六年的黑色小學生涯說再見而不再見,但真的可以置身事外,一了百了嗎?

從今以後,旁人或會說(或心在評估):「哦,乜原來妳是從那間有問題的學校出來的!」

A太見B太個女穿著SRL的校服,心諗:「唉,真慘,要在那間咁差的學校讀書!」

我見有更多的回應:「好彩我個女入唔到SRL!」或「好彩無選擇SRL!」......

情何以堪?當我們去衡量利弊的時候,為什麼不去多想一步?有任何不滿,何不直接寫信給校長?總之,將那損人又不利己的事情減到最低。在這裡潑婦罵街式的對話,有失身份,閣下亦然。

作者: kls12    時間: 11-8-30 18:46

原帖由 Opus599 於 11-8-30 12:34 發表
其實,本想懶理SRL的紛爭,由得那些用家(學生家長或過來人)暢所欲言,反正事不關己;你們抹黑SRL,我又不會有切膚之痛;但無奈我天生就是如此多管閒事,最終還是沉不住氣,不吐不快。

到目前為止,我對於SRL,仍有很強烈的厭惡感!(我也有自 ...

往年,甚少有人談及SRL.
今年,有幾位家長就有一些較負面的消息。

你喜歡那一個現象呢?
是否不應說不好的東西呢?

或者,有沒有SRL家長可說一些優點出來呢?
作者: cameo    時間: 11-8-30 19:37

原帖由 kls12 於 11-8-30 18:46 發表

往年,甚少有人談及SRL.
今年,有幾位家長就有一些較負面的消息。

你喜歡那一個現象呢?
是否不應說不好的東西呢?

或者,有沒有SRL家長可說一些優點出來呢? ...

其實對我嚟講,都唔係今年先談及SRL,小女由小一開始,我已用分享心態喺BK聞聊!!!
6年嚟亦因升小升中問題,亦有家長PM,only分享心態,談唔上咩經驗之談,只係唔想有人誤會我為抹黑而入嚟,而且,我相信有興趣入讀SRL的,必唔會單單睇呢個topic,佢地會睇埋其他post ! 喺小學一覽入面一直都有SRL家長傾緊校內大小事項!!!

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=600513&extra=page%3D5&page=1
作者: tatasin    時間: 11-8-31 13:32

睇咗好近期對聖羅撤小學的討論, 我都希望想知有無媽咪可有聖羅撤啲好的地方可分享一下, 謝謝
作者: piggy-ma    時間: 11-8-31 14:41     標題: 回覆 57# cameo 的文章

Hello Cameo

支持你。

何解說說囡囡的經歷就是抹黑呢?港大生又有沒有抹黑曾偉雄呢?影響曾Sir形象呀!
作者: cameo    時間: 11-8-31 17:36

原帖由 tatasin 於 11-8-31 13:32 發表
睇咗好近期對聖羅撤小學的討論, 我都希望想知有無媽咪可有聖羅撤啲好的地方可分享一下, 謝謝

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=600513&extra=page%3D5&page=1

不用客氣,其實bk入面小學一覽一直有各區小學討論!
作者: cameo    時間: 11-8-31 17:42

原帖由 piggy-ma 於 11-8-31 14:41 發表
Hello Cameo

支持你。

何解說說囡囡的經歷就是抹黑呢?港大生又有沒有抹黑曾偉雄呢?影響曾Sir形象呀!

haha~~thanks !
最重要唔係"言者有無心",最緊要係"聽者有冇意" !
我亦有公開讚過唔少SRL,我從來無講過SRL無優點o架,一間學校好與唔好,要留待家長及學生去發掘! 喺BK又何止得呢一個topic提及SRL呢???
作者: DNA306    時間: 11-8-31 23:14

因為小女從幼稚園,小學,中學都是在SRL,所以都會留意近期SRL的討論。女兒亦都經歷過學校的改變,例如新校長上任,到暫借學校上課...但現在她仍然最懷念小學的生活,亦非常羡慕學妹能夠在完善的學校上學。
作者: moooon    時間: 11-9-1 14:30

太平日久,人類耽於安逸,像死水泛起一層發臭的泡沫,醜陋惡習一一浮現。香港的「投訴文化」氾濫得讓人喘不過氣。

九月開學了,聽著女兒說那落地大玻璃設計的圖書館有多令人心曠神怡,她說很想天天都到那處看書。又說從班房窗外所瞭望的景色,綠油油地美不勝收,這天還瞥見晚霞般的天色伴著一個咸蛋黃般的太陽徐徐昇起,有萬象更新的感覺。正當我猶豫那太美景象會否遺留副作用時,女兒說:「如果老師不是太惡的話,上學便變得完美了。」

太完美的環境,便與溫室無異。人的成長是需要經過歷練,今天妳覺得老師惡,他朝難保工作上同遇老闆或同事的惡,當是提早看清社會人性的面貌。況且,老師要對一班二十多人,甚至三十個學生,老師講話大聲不等於一定是惡。雖然女兒不同意,總執意老師就是兇巴巴的,不好惹,但是,有時我們都要感謝身邊的絆腳石,它教曉我們學懂聰明一點。

作者: raul7892003    時間: 11-9-1 16:59

For my opinion, which type of principal will teach which type of the student. For the SRL, I think she is disqualify but HFC (Kownlook City) is the best Principal. I am sure 100% will select HFC (Kownlook City) compare with SRL.
This is just my opinion only.
作者: momama    時間: 11-9-2 08:55

原帖由 moooon 於 11-9-1 14:30 發表
太完美的環境,便與溫室無異。人的成長是需要經過歷練,今天妳覺得老師惡,他朝難保工作上同遇老闆或同事的惡,當是提早看清社會人性的面貌。 ...

So true.  There is a famous DSS which the principal interviews all kids personally.  Some people believe that it is a good environment as the principal will not select the "naughty kids".  I wonder how the students there can handle all the "nasty people" in the reality?  Who is going to teach those naughty kids?  They are only 5y when they apply P1 !!!
作者: 霖霖B媽咪    時間: 11-9-2 09:24     標題: 回復 3# moooon 的帖子

"有時我們都要感謝身邊的絆腳石,它教曉我們學懂聰明一點。"

我絕對讚成身邊有絆腳, 而且眼見囡囡依家處事係亦聰明了許多.  不過大前題是唔希望太傷她們的自信心, 因為自信心冇了, 是很難建立回來的.

作者: moooon    時間: 11-9-2 11:28

我覺得SRL的家長都是少發言的一族,除了小一新生的家長比較熱衷之外;但當他們「收晒料」之後,不到一年便大部份都失去影踪。或者在同學之間有涉及競爭的關係吧!

我本來都是熱心活躍的一份子,但見在SRL那邊的討論平台,來來去去都只是那幾位,久而久之都意興闌珊。

「懶理雷聲狂風雨,自求我心一片晴。」

其實我都想為SRL說點話。從過去SRL家長所說的經歴,聽後使我的心有點不好受,除了自己女兒正在就讀,所以擔心「真的咁差」之外,還為那些家長不幸的遭遇難過,誰是誰非都好,始終都是受了傷。但以我知,卻又是另一版本,所以我諗:是否只是個別例子?曾接觸過一個因為女兒成績不好要見校長的家長,但那家長見完校長之後,她說校長好好人,語氣都很溫和,還教她如何可以提升女兒學業成績,細節我不清楚,只是道聽途說,那時我記得還很羨慕她,因為暑假可以回校有免費補習班給她女兒。

至於老師惡的問題,我認同會有反效果,就是女兒在家時,都會學惡老師講說話的語氣,但有時又諗:若她不是見識過學校的惡老師,又怎意識到家中的媽媽其實很溫柔!

女兒說老師惡,但我打電話回校問問題時,每次接電話的老師,態度和語氣都很好,修女也不惡,都很好人。
作者: cameo    時間: 11-9-2 11:47

原帖由 moooon 於 11-9-2 11:28 發表
或者在同學之間有涉及競爭的關係吧!

sure~ 當小朋友上到較高年級時,情況會更明顯!!甚至會因為家長反應,連帶影響到大部份小朋友心態,有人叻唔想認/唔敢認,亦有人差唔想認/唔敢認 !
e.g因到五六年級就無ranking,我女多數派卷時會問幾個同學作比較(用作衡量係份卷深左or自己真的退步/進步左?),喺某一次,有同學仔將此事傳左做有人會周圍收集分數去計人地個平均分,and報告俾班主任!
其實小女只會問幾個相熟同學,並一向大概知對方分數,亦每次先表明用意!!!

我都好同意SRL家長大多都偏向低調,勿論咩原因,即使假設係"敢怒不敢言",佢地都只係為小朋友著想,多一事不如少一事!
而且發生喺每個學生身上都有不同反應,e.g老師全班鬧,我女會視乎係咪關自己事呢??唔關佢事就若無其事做自己野,但亦有唔少同學仔明明唔關事,都會因為氣氛影響到唔開心,亦有同學仔明明係關事,但又若無其事,,,hahaha~~

只要抱住分享o既心態,每一篇留言都係有所價值^^
作者: moooon    時間: 11-9-2 12:55

一直以來,我見Cameo的發言都很中肯,也很熱心在SRL討論區那邊的分享,到現在放棄在SRL繼續升學,但仍一直關心SRL的討論,看來你對SRL還是有點情。

我記得以前曾經有人和我說過,行上這條路可能是上帝的意思,祂覺得SRL適合我女兒。我本來是不喜歡SRL的,總之,最後就是入了這間學校。

我不是天主教徒。但有一次聽道理時,聽到:「人有時要學懂接受生命中總會有些遺憾。」

不作聲不代表是想做「鴕鳥」。當遇到惡言相向的人,我會想:「可能她今天心情不好,就無謂與她計較吧!」有時我也會勸女兒說:「心存憎惡,等於和自己過不去;因為憎惡一個人的感覺是在自己心裡,令到自己唔開心,激氣也只有自己受,那人都懶理你,那是否蝕底的是自己?」
作者: wongkaka    時間: 11-9-2 15:18

我住34NET, 好開心亞女入到ST ROSE 係第一志願
亞女由小一適應到今日返學, 亞女好開心好ENJOY !!!
校長, 老師, 校工的感覺好好!!!
間2011年新校舍當然冇得頂
作者: cameo    時間: 11-9-2 17:44

原帖由 moooon 於 11-9-2 12:55 發表
一直以來,我見Cameo的發言都很中肯,也很熱心在SRL討論區那邊的分享,到現在放棄在SRL繼續升學,但仍一直關心SRL的討論,看來你對SRL還是有點情。

我記得以前曾經有人和我說過,行上這條路可能是上帝的意思,祂覺得SRL適合我女兒 ...

haha~話晒阿女讀左6年,將心比己,當年升小一喺bk我都受左呢度好多人欣慰及幫忙,每一個pm都係有心人士意見,再到阿女而家升中,亦有不少人喺選校派位上,分享自己經驗,亦pm安慰(我轉校網,實在有一定壓力)~
呢D都係各個家長自己經驗之談,實用程度好過去書局買o個D乜乜升中指南!
對我嚟講,我唔會一面倒只沉醉喺一間學校最好o既地方,好極都有缺點(or唔適合我小朋友o既地方),早知可早有預備嘛!!!
入得SRL,唔係首選,都已係次選,我又唔信放到30志願都派到位呀,即係填表選校時,唔係最鍾意,但點都唔會憎左呢間學校卦?? 既然唔係自己心目中咁差,又派到位,咪當整定囉,,,,我女女升中都派唔到第一志願呀,但第二志願都係我自己喜歡o既中學!
每一間學校都有優點缺點啦,傾好處對我嚟講係分享喜悅o既心態,談壞處亦係想未決定好選校o既家長,可以認真考慮&點去預備預防,始終好與壞都係個人主觀諗法,乜都講吓,咁先係分享丫嘛~ ,,,hahahaha
作者: mvbb2009    時間: 11-9-6 14:54     標題: 回復 17# Opus599 的帖子

Opus 599:

我要俾你
你講得好好呀...

你所提及的POST我也有看過, 曾經也提出過意見話SRL不是那麼的差...... 但可能某些人怒火中燒根本聽不入耳.... 我也懶得再去理會當中的真與假... 反正真假也好我的囡囡己入了SRL.. 已是事實不能改變 (因為我沒有私校BACKUP, 也沒有去叩門)

當中的真真假假就讓我與囡囡在未來的日子裡慢慢去領會吧!

SO FAR 返了數天學.. 感覺頗好 !!!! 囡囡也十分喜愛SRL, 每天回家都會打電話來分享學校生活的點滴....

作者: wongkaka    時間: 11-9-26 17:50

我個女返左SRL快一個月, 她都很開心, 功課都有一定程度及一定份量, SO FAR都HANDLE到的

作為家長, 我暫時都滿足一切

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5