教育王國

標題: 英華面試分享 [打印本頁]

作者: JoshuaN    時間: 11-8-27 19:21     標題: 英華面試分享

各位,
請問今天英華面試怎樣?
流程順利嗎? 可否分享?
謝謝!!
作者: im_csb    時間: 11-8-27 21:26

開始了嗎?
作者: 莎莎莉莉    時間: 11-8-27 21:31

見老師要帶書嗎?
我仔C硬....佢根本唔好D"正經書"
作者: mw7183    時間: 11-8-27 21:43

順利呀,我仔都講返比我知成個過程.
原帖由 JoshuaN 於 11-8-27 19:21 發表
各位,
請問今天英華面試怎樣?
流程順利嗎? 可否分享?
謝謝!!

作者: hyto    時間: 11-8-27 21:46

系呀!成個流程很暢順。家長在等的時候仲有TALK 聽(BY 林校長),正!
作者: JoshuaN    時間: 11-8-27 22:00

你呀仔可以講返哂出黍, 真係好叻喎!
今日係group in, 但有無個別問中,英,數題架?

原帖由 mw7183 於 11-8-27 21:43 發表
順利呀,我仔都講返比我知成個過程.

作者: JoshuaN    時間: 11-8-27 22:02

嘩, 林校長咪要講好多場, 一個鐘一場!

原帖由 hyto 於 11-8-27 21:46 發表
系呀!成個流程很暢順。家長在等的時候仲有TALK 聽(BY 林校長),正!

作者: mw7183    時間: 11-8-27 22:11

你可睇返去年果啲人POST 出來考咩,因為今年未IN 完所以唔想講太多,因為唔公平
原帖由 JoshuaN 於 11-8-27 22:00 發表
你呀仔可以講返哂出黍, 真係好叻喎!
今日係group in, 但有無個別問中,英,數題架?

作者: Bear2004    時間: 11-8-27 22:16

係喇!成個interview都未完,為公平起見,希望家長們暫時唔好share面試內容! 不喜匆插!
作者: veravera1234    時間: 11-8-27 22:27

首輪面試要9月底才完成, 大家請公平競爭, 恕難分享面試內容!
作者: BabyHilary    時間: 11-8-27 22:46

面試安排好流暢, 非常好!
我個仔之後都有分享返面試內容,
詳細唔講住但佢話遊戲室冇遊戲, 唔好玩,
不過佢好鍾意英華小學, 如果去嗰道返學就好開心!
我問:「點解唔好玩都鍾意?」
佢話:「面試同去返學係兩樣野黎架嘛!」
...我即刻ooo然後答佢:「你講得啱, 真係兩樣野!」

作者: sopia    時間: 11-8-27 23:00

作者: 樂樂樂    時間: 11-8-27 23:24

陪阿囝in 咗3間直資, 都覺英華安排得最好, 最流暢...加上有林校長講 talk, 又上咗寶貴的一課

作者: 希希mama    時間: 11-8-27 23:31

Agreed!我都有同感,未考完就share面試內容咁對我哋早考的囝囝有欠公平囉!誠心希望家長們可以自律,更何況今年報考人數真的很競爭.....
原帖由 Bear2004 於 27/8/2011 22:16 發表
係喇!成個interview都未完,為公平起見,希望家長們暫時唔好share面試內容! 不喜匆插!

作者: ivyduck    時間: 11-8-28 08:25

流程十分暢順!
我同老公本來仲帶左書去睇,估唔到林校長幫我地安排左!

作者: cy36baby    時間: 11-8-28 08:58

林校長talk show
作者: thomasha    時間: 11-8-28 10:50

每年林校長均安排在家長的等候時間讓家長上禮堂,聽聽林校長的分享,所以不會有冷場。:)
原帖由 ivyduck 於 11-8-28 08:25 發表
流程十分暢順!
我同老公本來仲帶左書去睇,估唔到林校長幫我地安排左!

作者: SCKnight    時間: 11-8-28 10:56

學校安排真係非常體貼,家長唔駛晒咸個鐘週圍遊蕩。
小朋友可能有少少悶,因為成個鐘有一半係自己畫畫同睇書。
最重要我係覺得面試問題有深度,不過公平原則,都係唔講。小朋友面試完等佢地講俾你聽啦。
作者: Gerard    時間: 11-8-28 11:20

作者: SCKnight    時間: 11-8-28 11:51

原帖由 Gerard 於 11-8-28 11:20 發表

Totally agreed with u
我聽返都深, 睇黎凍過水

唔好擔心喇!正因為深同抽象,你都估唔到邊個答案先至啱!
況且仲有第二輪同校長有個約會,唔好咁快放棄!大家加油!!
作者: Queenielam88    時間: 11-8-28 12:46

吓! 救命呀, 有深度......我姪仔昨日都見左, 佢到宜家都冇講過老師問左佢D乜, 總係叫我地估下喇, 我地叫佢請俾D提示, 佢話冇提示, 不過會俾好多次機會我地喎, 真係俾佢激到彈起! 佢咁既款真係唔方唔有深度喇, 佢直頭係好似俾個外星人帶左入個黑洞咁出番黎就洗左腦. 唉真大鑊~~~~~~~
你地D小朋友真係叻喇, 可以講番D題目出黎!
原帖由 SCKnight 於 11-8-28 10:56 發表
學校安排真係非常體貼,家長唔駛晒咸個鐘週圍遊蕩。
小朋友可能有少少悶,因為成個鐘有一半係自己畫畫同睇書。
最重要我係覺得面試問題有深度,不過公平原則,都係唔講。小朋友面試完等佢地講俾你聽啦。 ...

作者: 莎莎莉莉    時間: 11-8-28 13:09

其實俾你知道面試題目又怎樣? 難道去操past paper嗎?

我會採取順其自然的態度囉. 仍然果句, 我希望阿仔可以在佢地面前展現到無九成都有八成的真我, 唔需要突然變叻. 因為, 始終老師都真係要睇下佢係咪真係啱自己的學校. 突然變出來的叻, 我怕真係收左, 第日都要讀餐死.

只望阿仔果日做番自己就可以了.

but , 我仍想知, 要自備圖書嗎?
作者: mienmien    時間: 11-8-28 14:50

有冇人知會用咩語言in?
作者: water-lily    時間: 11-8-28 15:33

絕對同意

我會採取順其自然的態度囉. 仍然果句, 我希望阿仔可以在佢地面前展現到無九成都有八成的真我, 唔需要突然變叻. 因為, 始終老師都真係要睇下佢係咪真係啱自己的 ...

作者: tabodaisy    時間: 11-8-28 16:52

好擔心tim!!!
作者: chicken    時間: 11-8-28 17:11

請問面試當日是否會收到"和校長約會"的時間通知?會在什麼時間呢, 是否在平日?
作者: elizatyy    時間: 11-8-28 17:31

原帖由 莎莎莉莉 於 11-8-28 13:09 發表
其實俾你知道面試題目又怎樣? 難道去操past paper嗎?

我會採取順其自然的態度囉. 仍然果句, 我希望阿仔可以在佢地面前展現到無九成都有八成的真我, 唔需要突然變叻. 因為, 始終老師都真係要睇下佢係咪真係啱自己的 ...

同意!選学校都要睇孩子/父母的能力。
作者: SCKnight    時間: 11-8-28 21:24

唉!真係諗都冇諗過小學面試可以問到大人都唔識即刻答......
作者: SCKnight    時間: 11-8-28 21:25

原帖由 chicken 於 11-8-28 17:11 發表
請問面試當日是否會收到"和校長約會"的時間通知?會在什麼時間呢, 是否在平日?

會喺上到禮堂嗰陣派比每個家長。
作者: SCKnight    時間: 11-8-28 21:26

原帖由 mienmien 於 11-8-28 14:50 發表
有冇人知會用咩語言in?

英文加中文
作者: ivyduck    時間: 11-8-28 22:45

其實我唔理問題深定淺,最緊要個囝有禮貌同已經盡左力,我已心滿意足,我仲好開心佢返到黎用平面圖講解個課室俾我地知添!我特登keep起左,作為留念
作者: BB成長期    時間: 11-8-29 09:46

作者: babybear    時間: 11-8-29 09:50

我個小朋友面試時英文+普通話都有問過.

原帖由 SCKnight 於 11-8-28 21:26 發表

英文加中文

作者: MaiGao    時間: 11-8-29 10:11

原帖由 SCKnight 於 11-8-28 21:25 發表

會喺上到禮堂嗰陣派比每個家長。
請問可否share大約幾時見校長
是根據交表次序還是出生日期?
因為我十月尾要出trip兩周,我怕撞期不能陪囝囝去面試
作者: BB成長期    時間: 11-8-29 10:17

作者: qoo_pooh    時間: 11-8-29 10:20

有考PTH嗎? 我仔仔話只考中文和英文

原帖由 babybear 於 11-8-29 09:50 發表
我個小朋友面試時英文+普通話都有問過.

作者: qoo_pooh    時間: 11-8-29 10:23

見校長是平日, 應該跟application no. 排
我仔仔9月23日上午見, 要同佢請假無得返學
原帖由 MaiGao 於 11-8-29 10:11 發表
請問可否share大約幾時見校長
是根據交表次序還是出生日期?
因為我十月尾要出trip兩周,我怕撞期不能陪囝囝去面試

作者: qoo_pooh    時間: 11-8-29 10:29

Same here..........
我仔仔只話識答, 但問佢考什麼, 佢話唔記得,
只係話問了很多問題........
有深問題嗎?   我仔仔又無話唔識答喎
佢可能亂答都話識答......... 呵呵..........
原帖由 BB成長期 於 11-8-29 09:46 發表
另, 到現在為止.....阿仔都沒有details說內容給我聽, 我都想知有幾深?

作者: kp_sin2001    時間: 11-8-29 10:51

我係最早一批考..見校長會係9月7號添..快到你唔信呀..阿仔考咩講唔出.但話識答..英文係鬼佬問..唔識聽, 但都話識答..咁阿仔即是信唔過啦..但同時我有另一個朋友仔一齊in, 他話唔識答.但講得哂考咩喎..
(部份內容由版主刪除, 由於面試未完成, 請勿公開面試內容, 以免對已經面試的小朋友造成不公平現象)

作者: LANG060221    時間: 11-8-29 10:58

之前都有家長叫人唔好講題目出來, 點解仲有人講? 請自律。
作者: BB成長期    時間: 11-8-29 11:02

作者: MaiGao    時間: 11-8-29 11:45

Thanks BB成長期及qoo_pooh       
我個仔係9月17日 17:00果批interview
照咁計好有可能係10月尾11月見校長
如果係11月就好喇…
作者: babybear    時間: 11-8-29 16:04

我聽呀仔講話反而冇考過廣東話。
可能個個吾同,又吾知係咪因為佢份簡介有提佢有學開PTH, 所以用PTH 考佢呱。

原帖由 qoo_pooh 於 11-8-29 10:20 發表
有考PTH嗎? 我仔仔話只考中文和英文

作者: joanho66    時間: 11-8-29 17:10

我想問個流程係咪跟足時間表, 無delay呀?
作者: BB成長期    時間: 11-8-29 17:41

作者: tabodaisy    時間: 11-8-29 23:32

請問你的app no 係幾多?
原帖由 qoo_pooh 於 11-8-29 10:23 發表
見校長是平日, 應該跟application no. 排
我仔仔9月23日上午見, 要同佢請假無得返學

作者: carnationBB    時間: 11-8-30 00:59

作者: kat0318    時間: 11-8-30 01:04

原帖由 chicken 於 11-8-28 17:11 發表

是, 當日收到.
係平日.
作者: kat0318    時間: 11-8-30 01:07

原帖由 BB成長期 於 11-8-29 10:17 發表
根據交表次序, 我阿仔是在9月12日早止, 1 Group 5人

當日我都聽到係5人一組, 但我係網上見到, 好似10人一個時段. 都唔知係5定10 人?!
作者: kat0318    時間: 11-8-30 01:14

原帖由 veravera1234 於 11-8-27 22:27 發表
首輪面試要9月底才完成, 大家請公平競爭, 恕難分享面試內容!

非常同意, 對大家公平一點吧.
另外, 我又咁睇,
而家知試題, 可能只會令自己更緊張.
如想知試題作準備, 應早點找往年的posts作參考, 然後留多點時間跟小朋友準備.
現在距離最後一場1st in 不足一個月, 唔通真係日谷夜谷咩?!
他們始終是小朋友, 盡了力, 一切就隨緣喇.
作者: thomasha    時間: 11-8-30 08:16

是的,申請者必有機會和校長有個約會。
原帖由 carnationBB 於 11-8-30 00:59 發表
每個小朋友家長都有得見校長?

作者: qoo_pooh    時間: 11-8-30 09:10

我估可能題目真係有些不同喎..........
我仔仔都有學pth, 但佢話完全無考過
原帖由 babybear 於 11-8-29 16:04 發表
我聽呀仔講話反而冇考過廣東話。
可能個個吾同,又吾知係咪因為佢份簡介有提佢有學開PTH, 所以用PTH 考佢呱。

作者: qoo_pooh    時間: 11-8-30 09:11

我是8月27日下午2點見那批
原帖由 tabodaisy 於 11-8-29 23:32 發表
請問你的app no 係幾多?

作者: qoo_pooh    時間: 11-8-30 09:34

在英華website見到是10個人一組
原帖由 kat0318 於 11-8-30 01:07 發表

當日我都聽到係5人一組, 但我係網上見到, 好似10人一個時段. 都唔知係5定10 人?!

作者: alwaysbear    時間: 11-8-30 15:13

問深既問題會不會是想考小朋友反應?因為我個小朋友係常常問東答西,真係好頭痛!今個星期六就到,都唔知可以預備什麼!
作者: thomasha    時間: 11-8-30 16:44

Each group of 10 is divided into 2 sub-groups of 5.  When the 1st sub-group goes into the principal's room, the other sub-group wait outside.  When the 1st sub-group finishes, the sub-groups' positions are reversed.
原帖由 qoo_pooh 於 11-8-30 09:34 發表
在英華website見到是10個人一組

作者: sytw    時間: 11-8-30 18:52

想問問in左既家長關於衣著問題,小朋友係咪一定要著恤衫西褲?另家長係咪唔洗著得formal,因為唔會見家長?
作者: Mat_Dad    時間: 11-8-30 19:07

小朋友有打bow tie的、也有著T-shirt的。同樣,家長有著西裝的、也有著T-shirt的。自己決定吧:loveliness:
作者: thomasha    時間: 11-8-30 20:05

小朋友係咪一定要著恤衫西褲?
英華唔係貴族學校,只要整齊就可以。

家長係咪唔洗著得formal,因為唔會見家長?
係,完全無關係。
原帖由 sytw 於 11-8-30 18:52 發表
想問問in左既家長關於衣著問題,小朋友係咪一定要著恤衫西褲?另家長係咪唔洗著得formal,因為唔會見家長?

作者: SCKnight    時間: 11-8-30 22:03

有去聽簡報會嘅家長,都應該知道校長唔係睇外表。但係小朋友好enjoy着到非常隆重嘅話,都不妨一試。不過要小心中暑。
作者: ElsaShum    時間: 11-8-31 00:57

Agreed, comfortable wear is important.
作者: 莎莎莉莉    時間: 11-8-31 08:25

從沒想過面試要formal dressing
依家都唔興啦
我好怕d細路搞到老積積咁
作者: BB成長期    時間: 11-8-31 09:30

作者: Era    時間: 11-8-31 10:24

家長著乜衫都唔緊要,不過大部份都會整整齊齊,唔好著到好另類就得既啦.
小朋友都係,今年冇見到D好誇張地隆重既著法,但間中都見到有D比較另類著法既小朋友.
作者: sytw    時間: 11-8-31 13:13

多謝各位意見!

因為有朋友叫我一定要幫小朋友著恤衫西褲,所以想問下已in既家長係咪必需
作者: Era    時間: 11-8-31 13:20

溫馨提示,要著恤衫西褲既,要諗定辦法點樣令到件衫唔好飛左出來.好多小朋友留響班房一個鐘,甚至去埋廁所之後,會飛左半邊出來,會好唔整齊.

原帖由 sytw 於 11-8-31 13:13 發表
多謝各位意見!

因為有朋友叫我一定要幫小朋友著恤衫西褲,所以想問下已in既家長係咪必需

作者: kat0318    時間: 11-8-31 13:43

明白, 但等的一組做咩呀?
只係坐係到等?

原帖由 thomasha 於 11-8-30 16:44 發表
Each group of 10 is divided into 2 sub-groups of 5.  When the 1st sub-group goes into the principal's room, the other sub-group wait outside.  When the 1st sub-group finishes, the sub-groups' position ...

作者: thomasha    時間: 11-8-31 17:39

你猜五個男孩子拿著書本共處一室,他們會做甚麼?:D
原帖由 kat0318 於 11-8-31 13:43 發表
明白, 但等的一組做咩呀?
只係坐係到等?

作者: thomasha    時間: 11-8-31 17:41

我去年的做法,是用一件渣腰外套遮住入邊件恤衫。
原帖由 Era 於 11-8-31 13:20 發表
溫馨提示,要著恤衫西褲既,要諗定辦法點樣令到件衫唔好飛左出來.好多小朋友留響班房一個鐘,甚至去埋廁所之後,會飛左半邊出來,會好唔整齊.

作者: cy664    時間: 11-9-1 09:01

thomasha

今年的interview安排,家長就不想講了,可否share上一年的1st ,2nd and 3rd安排。做一個summary and tips.
雖然上年D post 有講,但只是一小撮好零碎,又係interview 進行緊,要fair 唔可以講,結果interview 完了,又沒有人再重提。
但作為新手家長,真係好惘然。
作者: hkspiderman    時間: 11-9-1 10:06

原帖由 thomasha 於 11-8-31 17:39 發表

打開自己手上本書,但隻眼就睇人地本書?!
作者: kat0318    時間: 11-9-1 10:43

我無眼睇.
其實上次面試時, 副校一話個禮堂變左做火車頭, 我就遠遠見到阿仔同鄰坐的小朋友講野. 返家後, 問佢講咪, 佢就話, "我同佢講: 老師話變左禮堂為火車頭 問佢講咪, 佢就話, "我同佢講: 老師話變左禮堂為火車頭?!哈哈."
5個小男孩共處一室, 真係..... 無眼睇.

原帖由 thomasha 於 11-8-31 17:39 發表

作者: BB成長期    時間: 11-9-1 11:33

作者: mienmien    時間: 11-9-2 11:20

想請教有架車去INTERVIEW的家長可以泊邊度﹖
作者: carnationBB    時間: 11-9-4 13:17

作者: water-lily    時間: 11-9-4 21:53

仔仔昨日in 完後問佢老師問過佢d乜, 佢竟然好似俾人左洗腦咁.. 乜都唔記得, 真係好擔心.    同時又好佩服一些in完後能夠記得番題目既小朋友
作者: SCKnight    時間: 11-9-4 22:37

原帖由 water-lily 於 11-9-4 21:53 發表
仔仔昨日in 完後問佢老師問過佢d乜, 佢竟然好似俾人左洗腦咁.. 乜都唔記得, 真係好擔心.    同時又好佩服一些in完後能夠記得番題目既小朋友 ...

小朋友話唔記得其實好多時唔想回應唧!況且記得,但係答唔中都冇用,唔駛咁擔心!
作者: 俊軒bb    時間: 11-9-4 23:39

我阿仔就係記得哂問過d乜,但係好多都唔識答果個.....
作者: 莎莎莉莉    時間: 11-9-5 01:10

原帖由 water-lily 於 11-9-4 21:53 發表
仔仔昨日in 完後問佢老師問過佢d乜, 佢竟然好似俾人左洗腦咁.. 乜都唔記得, 真係好擔心.    同時又好佩服一些in完後能夠記得番題目既小朋友 ...

我個仔一樣, 佢只係話有問中文同英文, 但無講到問乜....
或者係老師講低唔可以講, 又或者, 係佢sense到爸媽緊張的原因, 所以反而唔想講.
佢只係答左句, 佢識答問題, 咁我就算數了.
作者: thomasha    時間: 11-9-5 08:36

其實去年一個thread說得好詳盡,我也有把細節分享出來 (就在最後一日1st in完結後的當天,是18/9/2010,但那thread不是從那一天開始的),不過實在太難找,我搜尋了半天也找不出來。既然是以前分享過的去年經驗,相信尚未面試的家長不會反對我在這裡分享吧。

依稀記得:

1st in part A - 每一組一起入課室見老師,有玩集體遊戲,其間老師逐一向小朋友問問題 - 有廣東話和英文發問的,但沒有普通話的,問題是一般的詢問,不刁鑽。有一張字條會給家長,說明下次面試的時間和要帶中英文書各一本。小朋友面試期間,家長會被邀請到禮堂聽校長的分享。

1st in part B - 去年是10人一個時段,首5個先進入校長室,後5個在另一房間等候。校長會要小朋友選擇其中一本帶去的書,然後叫他朗讀其中一些 (可能是一頁或數頁,看每頁字數多少而定),及和小朋友玩集體遊戲 (尋寶),另有些發聲公仔,要小朋友說出公仔說的是甚麼 (是英語的),又會把她的snoopy公仔拿給小朋友看。有一位副校長會坐在校長旁邊。該5位小朋友完成後,另外5位進去校長室。

2nd in - 小朋友和家長一起進去校長室,三人一起坐在校長面前。首先,校長會問小朋友上次見校長時的經歷,例如發聲公仔說過甚麼,校長給甚麼snoopy公仔給他看,集體遊戲時抽到甚麼卡,和當時副校長坐在哪裡等。之後,校長會向父母詢問怎樣培育兒子,和教育兒子的方式,她會指明由誰回答 (我們是爸爸要先回答)。詢問父母時,小朋友仍要坐在校長室父母旁邊,直到面試完成。
原帖由 cy664 於 11-9-1 09:01 發表
thomasha

今年的interview安排,家長就不想講了,可否share上一年的1st ,2nd and 3rd安排。做一個summary and tips.
雖然上年D post 有講,但只是一小撮好零碎,又係interview 進行緊,要fair 唔可以講,結果interview  ...

作者: thomasha    時間: 11-9-5 08:41

當然是要看個別小朋友了。:)
原帖由 hkspiderman 於 11-9-1 10:06 發表

打開自己手上本書,但隻眼就睇人地本書?!

作者: debbiesbl    時間: 11-9-5 11:21

流程十分暢順!
林校長演說當中學到好多處理小朋友的更好方法!謝謝
作者: 1092967470    時間: 11-9-5 12:15

我個仔好清楚講晒正個過程比我聽,不過考好少嘢咋.(如果佢無搞錯的話)
作者: ElsaShum    時間: 11-9-5 13:14

1092967470,

Your son is smart.  My son attened the interview on 27 Aug, but he couldn't tell us the whole process.

Elsa

原帖由 1092967470 於 11-9-5 12:15 發表
我個仔好清楚講晒正個過程比我聽,不過考好少嘢咋.(如果佢無搞錯的話)

作者: Queenielam88    時間: 11-9-5 23:01

真係好多謝thomasha對我地今年的一班家長的支援!

跟據你所提到的2nd interview係要考小朋友在1st in的Part B見校長時所發生的事情. 但今年安排1st in 見校長的時段是由9月頭至到年尾,真係好鬼長, 其實咁對第一批1st in見左校長的小朋友是有小許不著數的, 因為問番佢地相隔四個月前的事物真是有點難度! 這樣會否有點不公平呢?希望校長會關注到這個問題喇...

原帖由 thomasha 於 11-9-5 08:36 發表
其實去年一個thread說得好詳盡,我也有把細節分享出來 (就在最後一日1st in完結後的當天,是18/9/2010,但那thread不是從那一天開始的),不過實在太難找,我搜尋了半天也找不出來。既然是以前分享過的去年經驗,相信尚未面試的家 ...

作者: kenzo    時間: 11-9-6 23:30

delete..............

作者: thomasha    時間: 11-9-7 01:38

我不知道今年形式有甚麼分別,不過家長替小朋友記錄1st in Part B的內容是無可避免,而且要提醒小朋友,別讓他因過了太久而忘記。(2nd int時,小兒不能全部回答校長的提問,幸好仍能過關。)
原帖由 Queenielam88 於 11-9-5 23:01 發表
真係好多謝thomasha對我地今年的一班家長的支援!

跟據你所提到的2nd interview係要考小朋友在1st in的Part B見校長時所發生的事情. 但今年安排1st in 見校長的時段是由9月頭至到年尾,真係好鬼長, 其實咁對第一批1st ...

作者: ilj    時間: 11-9-7 12:12

作者: Gerard    時間: 11-9-7 21:42

作者: SCKnight    時間: 11-9-7 23:19

努力,唔好氣餒,大家加油!
作者: ElsaShum    時間: 11-9-7 23:56

Yes, 只要孩子認真努力過就好了!

原帖由 SCKnight 於 11-9-7 23:19 發表
努力,唔好氣餒,大家加油!

作者: ilj    時間: 11-9-8 23:22

作者: SCKnight    時間: 11-9-9 23:31

原帖由 Gerard 於 11-9-7 21:42 發表

聽聞 3/9個interview比 27/8 仲深woo~

驚都驚唔到咁多。
況且唔係至親講嘅唔需要要信十足。有部份人會不摘手段,令自己機會增加。唔需要信人,最緊要對自己小朋友有信心。無論結果係點,你嘅小朋友已經喺一個咁扭曲嘅教育制度下做咗我地以前做唔到嘅野。佢地已經係no.1
作者: ilj    時間: 11-9-10 21:16

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5