教育王國

標題: 2011年 - 2C班 請進 ! [打印本頁]

作者: vani_chan    時間: 11-8-27 23:19     標題: 2011年 - 2C班 請進 !

各位2C 班同學仔家長 ,

快要放完暑假啦!轉眼間小朋友就升讀小二 , 希望今個學年同學仔繼續努力學習 , 家長們仍可透過這個平台互相交流 , 發表意見 !

請多多指教!開學見啦!

Vani (芷晴媽咪)

作者: gracemummum    時間: 11-8-28 01:21

Vani,
很高興,小女又能與你的女兒編在同一班,今年我們又可以在這網內分享女兒的家課記錄,彼此提醒!希望今年各小朋友可以寫齊自修簿,交齊功課,努力學習。
卓昕媽媽
作者: queen.mouse    時間: 11-8-29 00:44

大家好,

希望新一年個個小朋友都開開心心地學習, 大家共同努力, 發揮互助互愛的精神。

請多多指教!

朗風媽咪
作者: double    時間: 11-8-31 02:14

我都同大家打個招呼先, 來年一同努力!
作者: Sammy媽媽    時間: 11-8-31 23:30

我都同大家打個招呼先! 多多指教!
Yanni Ma
作者: Cat0105    時間: 11-9-1 00:30

大家好!以後多多指教。
曉楓媽咪
作者: shwamy    時間: 11-9-1 08:09

請問各位你們怎樣知道編班資料的。我還未知小女是哪一班?
作者: anthonyma    時間: 11-9-1 10:21

Hi ~~
大家好 ! 請多多指教
作者: anthonyma    時間: 11-9-1 10:24

學校內聯網已出編班通告
原帖由 shwamy 於 11-9-1 08:09 發表
請問各位你們怎樣知道編班資料的。我還未知小女是哪一班?

作者: 林嬌嬌    時間: 11-9-1 22:05

學校會叫買的P2 英文科READERS , 9成新. 沒有寫字,
3本共售$50, 有興趣請PM

1. JENNY AND THE CORNSTALK
2. FREDDY'S TRAIN RIDE
3. LAZY CHARLIE
作者: anthonyma    時間: 11-9-3 16:51

請問各位, 在內聯網的通告第 7/2011號, 是否有部份字睇唔到 ? 其他通告又冇呢個問題喎 !
作者: vani_chan    時間: 11-9-3 19:06

Hihi Anthonyma,

通告7/2011有關全部都睇到呀 !

內容是有關校隊參加於2011 年10 月20 日(星期四)舉行之九北區校際泳賽,學校想安排合資格的學生 ~ 進行甄選及訓練.

如需要全文可以email比你呀 ! [email protected]

Vani
作者: anthonyma    時間: 11-9-3 22:10

Vani,

唔該晒您, 麻煩您收e-mail

原帖由 vani_chan 於 11-9-3 19:06 發表
Hihi Anthonyma,

通告7/2011有關全部都睇到呀 !

內容是有關校隊參加於2011 年10 月20 日(星期四)舉行之九北區校際泳賽,學校想安排合資格的學生 ~ 進行甄選及訓練.

如需要全文可以email比你呀 ! [email protected] ...

作者: anthonyma    時間: 11-9-4 11:04

Vani,

Thanks again !
作者: yachen_tw    時間: 11-9-4 23:12

hello, 博文報到
作者: vani_chan    時間: 11-9-5 16:08     標題: 回復 2# anthonyma 的帖子

Anthonyma,

唔好意思, 今次幫不上忙 !

Vani
作者: vani_chan    時間: 11-9-5 16:19

各位2C班家長, 今日正式開學啦 !

5/9 功課:

英 : Bring List 2A + Elect 2A

數 : 明帶二上作
      溫習"三位數"

Vani
作者: 大貓媽媽    時間: 11-9-5 22:00

晴晴媽媽報到﹗
作者: queen.mouse    時間: 11-9-5 23:45

vani,

Thanks!
作者: anthonyma    時間: 11-9-6 00:15

千祈唔好咁講, 唔該晒您呀 !

原帖由 vani_chan 於 11-9-5 16:08 發表
Anthonyma,

唔好意思, 今次幫不上忙 !

Vani

作者: vani_chan    時間: 11-9-6 18:39

6/9 功課:

中 : 詞(1) 6組
      12/9 Day 6 交 [26週]Ex.1-2 + 對

Sci : WB P.2-3  
*教Eng/Sci 的老師Miss Chan 今日補教昨天餘下的課文*

常 : 書第三冊 (工作紙 1 ) 下堂檢查 (Day5 即 9/9)

# 另外囡囡口述話 - 數學科明天要帶-良師 2上

# 今日派了數學科TSA分類練習, 但是可曾有訂購 ? 囡囡說這本練習會留在家中, 不用帶回校, 請問可知其事 ?

請多多指教 !

Vani

作者: VivikMama    時間: 11-9-6 20:06

[中文書 二上第1冊]

對不起, 我女兒是2B的.
請各位家長幫幫忙, 因她大頭蝦 昨天把書本遺失在班上, 今天向老師說了, 但暫時仍未找到.  請問有沒有家長可以 scan 第一課課文給我呢?
my email : [email protected]

謝謝!!
作者: gracemummum    時間: 11-9-6 20:20     標題: 回復 1# VivikMama 的帖子

剛電郵給你!
作者: gracemummum    時間: 11-9-6 20:31     標題: 回復 2# VivikMama 的帖子

!!!!

作者: gracemummum    時間: 11-9-6 20:33

囡囡講得很含糊,她說老師沒有提及TSA數學練習是否需要繳費。但說帶回校總好些。

原帖由 vani_chan 於 11-9-6 18:39 發表
6/9 功課:

中 : 詞(1) 6組
      12/9 Day 6 交 [26週]Ex.1-2 + 對

Sci : WB P.2-3  
*教Eng/Sci 的老師Miss Chan 今日補教昨天餘下的課文*

常 : 書第三冊 (工作紙 1 ) 下堂檢查 (Day5 即 9/9)

# 另外囡囡口述 ...

作者: VivikMama    時間: 11-9-6 20:47     標題: 回覆 23# gracemummum 的文章

唔該曬妳呀!!
作者: double    時間: 11-9-7 08:38

我囡囡都係話留番喺屋企, 老師之後會叫做. 佢沒有提過要繳費.
原帖由 gracemummum 於 11-9-6 20:33 發表
囡囡講得很含糊,她說老師http://adex.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?bannerid=591&cb=2115沒有提及TSA數學練習是否需要繳費。但說帶回校總好些。

作者: double    時間: 11-9-7 08:40

有沒有同學仔也是放學後留在學校上樂器私人班? 學校老師話要交信, 請問有沒有人寫過?
作者: ilym    時間: 11-9-7 12:23

呀仔同樂器老師都無講, 請問要 ? 寫信, 交代甚麼?
作者: gracemummum    時間: 11-9-7 16:54

今天阿女的自修簿只寫了一半,不知有沒有遺漏,敬希賜正!

7/9

中:明帶閱讀理解

英:1. Supp Ex(1) Part C
      2. Bring Smart

數:已派發TSA分類練習及答案,請妥善保存,待日後用。

體:填寫體重和身高

明帶樂器

作者: vani_chan    時間: 11-9-7 17:23

Hihi Gracemummum,

因芷晴剛剛回家, 故未能交流今日的家課日誌, 唔該Grace 媽媽在此分享, 以後多多指教啦 !

請問你有否登記做游水堂的義工 ? 希望到時可以見到你啦!

Vani

原帖由 gracemummum 於 11-9-7 16:54 發表
今天阿女的自修簿只寫了一半,不知有沒有遺漏,敬希賜正!

7/9

中:明帶閱讀理解

英:1. Supp Ex(1) Part C
      2. Bring Smart

數:已派發TSA分類練習及答案,請妥善保存,待日後用。

體:填寫體重和身高

明帶樂器 ...

作者: gracemummum    時間: 11-9-7 17:46

Vani,

其實我很高興可與你再度合作,在網上分享家課日誌,我個女在校常常掉以輕心,自修簿的家課又常常抄不足,往往要靠估,真給她氣壞。幸好有你經常此分享家課日誌,可以核對下她的家課表,謝謝你!

至於游泳堂的義工,我並沒有參加,因為我個女比較依賴,我希望她可以獨立一點。我每天都會接女兒放學,希望有機會遇見你吧!

:loveliness:            

原帖由 vani_chan 於 11-9-7 17:23 發表

因芷晴剛剛回家, 故未能交流今日的家課日誌, 唔該Grace 媽媽在此分享, 以後多多指教啦 !

請問你有否登記做游水堂的義工 ? 希望到時可以見到你啦!

Vani

...

作者: vani_chan    時間: 11-9-8 16:06

8/9 功課:

中 : 詞(1)改正
      作(1) P. 2-3

英 : Supp Ex (1) Part D in G.E.簿 + Part C corr
      Smart P.20 Part 1

數 : 作 P.18
      2上良P.19

常 : 課後工作紙 (一)
      明帶書,作 (第三 冊)

Vani

作者: vani_chan    時間: 11-9-8 16:17

*PS *

在自修簿最後一頁 , 貼有今年中文科三次小測的安排

Vani
作者: ilym    時間: 11-9-8 16:39

Vani,

Tks!
作者: queen.mouse    時間: 11-9-8 22:40

Vani,

Thank a lot!
作者: Storyland    時間: 11-9-8 22:46

你好!我是焯烯媽咪,多多指教。

作者: queen.mouse    時間: 11-9-8 22:52

all,

明交回試閱雜誌 (Story BOX, Adventure BOX, Discovery BOX, Red Apple & White Antelope, 共5本)
作者: 奀皮仔    時間: 11-9-8 22:58

請問今日音樂堂編班, 有冇人係0係學校學樂器, 而被編左去聲樂班呀 ?
作者: Storyland    時間: 11-9-9 00:35

原帖由 奀皮仔 於 11-9-8 22:58 發表
請問今日音樂堂編班, 有冇人係0係學校學樂器, 而被編左去聲樂班呀 ?

有岈!我仔仔被編去聲樂班,他是在學校學French horn,
作者: double    時間: 11-9-9 09:07

我個仔昨日番來話要參加團契, 但早前已簽通告話唔參加. 老師話可以改網上通告, 但我剛才想改又改唔到. 有冇家長知而家點參加呀?
作者: double    時間: 11-9-9 09:07

你好!

原帖由 Storyland 於 11-9-8 22:46 發表

作者: gracemummum    時間: 11-9-9 09:17

我個女參加了團契,昨天已收到入團通知的通告,或許你試試致電校務處問問可否現在參加,又或者請負責老師覆電話給你吧!祝你成功!

原帖由 double 於 11-9-9 09:07 發表
我個仔昨日番來話要參加團契, 但早前已簽通告話唔參加. 老師話可以改網上通告, 但我剛才想改又改唔到. 有冇家長知而家點參加呀?

作者: vani_chan    時間: 11-9-9 15:58

9/9 功課:

中 : 26週 (1-2) + 對

英 : Smart P.20 Part 3 in GE bk
      GP 1
      GE bk corr
      Sign Eng Plan

常 : 作 3.1 課

V Art : 第15週帶鞋盒

** 派了中文 TSA 練習的CD , 請留在家中 **

Vani

作者: queen.mouse    時間: 11-9-10 00:36

Vani

全對

Thanks!
作者: queen.mouse    時間: 11-9-10 00:41

請問English Plan-Cycle 3
Dict.1 (27/9), the duckchick (yellow book), 吔我哋有呢本書咩?
作者: gracemummum    時間: 11-9-10 09:00

未見過,我懷疑是由老師上課時派的Yellow Mixed Pack of 10(英文故事教科書)的其中一本。

原帖由 queen.mouse 於 11-9-10 00:41 發表
請問English Plan-Cycle 3
Dict.1 (27/9), the duckchick (yellow book), 吔我哋有呢本書咩?

作者: gracemummum    時間: 11-9-10 10:05

請問英文功課Smart p.20 part(3)是否只寫對的句子(the correct sentences)?原本句子需要寫嗎?
作者: Sammy媽媽    時間: 11-9-10 11:35

原帖由 gracemummum 於 11-9-10 10:05 發表
請問英文功課Smart p.20 part(3)是否只寫對的句子(the correct sentences)?原本句子需要寫嗎?

依我囡囡的所講: 把原本不正確的句子寫上去先,然後在上面把錯的顯示出來及改正它,e.g. 1. he's a small tortoise
--> 用斜線在"h"劃一下, 旁邊寫上正確"H", 最後在full stop "." 上加上一個圓卷, 表示你更正了,你明白嗎?
作者: queen.mouse    時間: 11-9-10 14:34

Oh, no! 我個囝話只係寫正確的句子在GE book內即可, 幣傢伙, 邊個啱呢?
作者: queen.mouse    時間: 11-9-10 14:36

gracemummum

Thanks a lot!

原帖由 gracemummum 於 11-9-10 09:00 發表
未見過,我懷疑是由老師上課時派的Yellow Mixed Pack of 10(英文故事教科書)的其中一本。

作者: anthonyma    時間: 11-9-11 20:52     標題: 回復 2# queen.mouse 的帖子

小兒都係話寫正確句子一次
作者: queen.mouse    時間: 11-9-12 09:06

anthonyma

Thanks
原帖由 anthonyma 於 11-9-11 20:52 發表
小兒都係話寫正確句子一次

作者: vani_chan    時間: 11-9-12 16:18

祝各位中秋節快樂 !

12/9 功課:

中 : 下 Day6 (21/9) 交 26週 Ex 3-4 + 對
       作 (1) 改
       網上閱自讀 (1)
       15/9 帶筆記簿 A4 size

英 : GE corr , re-corr
      GP (1) corr
      Oral Guideline sign
      My Dream Job picture (Friday)

數 : 作 改 P.18
      作 P.19 only

Vani
作者: gracemummum    時間: 11-9-12 17:25

Thanks Vani,也在此祝大家今晚玩得開開心心,中秋節快樂!

原帖由 vani_chan 於 11-9-12 16:18 發表
祝各位中秋節快樂 !

12/9 功課:

中 : 下 Day6 (21/9) 交 26週 Ex 3-4 + 對
       作 (1) 改
       網上閱自讀 (1)

GP (1) corr
      Ora ...

作者: queen.mouse    時間: 11-9-13 10:03

請問 15/9 帶的筆記簿是否單行簿
原帖由 vani_chan 於 11-9-12 16:18 發表
祝各位中秋節快樂 !

12/9 功課:

作 (1) 改
       網上閱自讀 (1)

GP (1) corr
      Ora ...

作者: sfplam    時間: 11-9-13 12:47

小兒的自修薄不翼而飛,所以未有登網之資料,可否pm我"網上閱自讀 (1)"之內容嗎?萬分感激。

祝各位中秋節快樂 !

12/9 功課:

作 (1) 改
       網上閱自讀 (1)

GP (1) corr
      Ora ...

作者: gracemummum    時間: 11-9-13 16:40

請問大家怎樣可找到"網上自讀文章(1)"?我已找過學校的e-class,小校園(在中文8寶箱內)及《我愛學語文》網上學習平台,都找不到有關內容,請大家給予指引!
作者: vani_chan    時間: 11-9-13 16:49

queen.mouse ,

Yes ! 囡囡說是A4 size 的單行簿, 不過我都買錯咗 ( 買了本 B5 size ), 明天要去買過 !

Vani  

原帖由 queen.mouse 於 11-9-13 10:03 發表
請問 15/9 帶的筆記簿是否單行簿

作者: vani_chan    時間: 11-9-13 18:30

gracemummum,

我已再三問過囡囡, 她說老師請同學回家上網閱讀《我愛學語文》互動課本的第一課 (包括本課文及課後練習等的粵/普發聲).

我曾想過究竟是否於網上互動平台內的"自讀篇章" ? 但用現有的Id/password 都不能login, 所以就此算吧!

希望如有其他家長知道是什麼的一回事, 請幫幫忙啦 ! Thanks!

Vani

原帖由 gracemummum 於 11-9-13 16:40 發表
請問大家怎樣可找到"網上自讀文章(1)"?我已找過學校的e-class,小校園(在中文8寶箱內)及《我愛學語文》網上學習平台,都找不到有關內容,請大家給予指引! ...

作者: gracemummum    時間: 11-9-13 18:51

參考中文書背頁的延伸閱讀篇章, 我猜與主題有關的網上自讀篇章應該是這一篇, 希望能幫助囡囡完成功課罷! (不知是否能猜中)

<時間與皺紋>  方素珍

是誰請你來?
在媽媽的眼角
畫了一條一條
稀稀疏疏的
魚尾紋  

在外婆的額頭
刻上一條一條
密密麻麻的
長皺紋   

妳呀
只懂得畫線條
別以為很厲害
我媽我外婆
根本不欣賞
妳沒聽他說
不好不好
洗都洗不掉
擦也擦不掉

時間阿
妳真是
差勁的
美容師

作者: gracemummum    時間: 11-9-13 18:54

我買了一本A4單行簿, 用膠圈釘裝, 但囡囡說不可以, 要沒有膠圈的, 唉, 只可叫囡囡明天帶給老師, 看看是否要另買一本.

原帖由 vani_chan 於 11-9-13 16:49 發表

Yes ! 囡囡說是A4 size 的單行簿, 不過我都買錯咗 ( 買了本 B5 size ), 明天要去買過 !

Vani  

作者: Cat0105    時間: 11-9-13 18:55

我懷疑是想鼓勵同學於教完一課後,再在網上重溫下,似乎冇乜作習要做。
作者: vani_chan    時間: 11-9-14 16:29

14/9 功課:

中 : 詞 (4) 7組
      帶嬰兒照1張
      帶筆記簿 (A4)

英 : Comp (1) Bring Ans + WS

SCI : WB P.4-5 + P.2-3 corr

其他 : 交生工
         簽閱讀記錄表

* 明天I.T. 堂帶"小畫家"

Vani

作者: anthonyma    時間: 11-9-14 19:38

請問今天的7組詞語是 : 整天, 活潑, 好動, 探望, 家務, 咿咿呀呀.....還有一組是甚麼 ? Thanks!
作者: vani_chan    時間: 11-9-14 19:53

anthonyma,

仲有 "幫忙" 呀 !

Vani

原帖由 anthonyma 於 11-9-14 19:38 發表
請問今天的7組詞語是 : 整天, 活潑, 好動, 探望, 家務, 咿咿呀呀.....還有一組是甚麼 ? Thanks!

作者: anthonyma    時間: 11-9-14 20:30

Vani,

唔該晒 !

原帖由 vani_chan 於 11-9-14 19:53 發表
anthonyma,

仲有 "幫忙" 呀 !

Vani

作者: queen.mouse    時間: 11-9-14 20:59

vani'
Thanks a lot
原帖由 vani_chan 於 11-9-13 16:49 發表

Vani  

作者: vani_chan    時間: 11-9-15 16:20

Anthonyma & Queen.mouse,

大家太客氣啦 !

因為我是全職媽咪, 所以會有較多時間可跟進囡囡校內的情況 , 其實我只不過在此分享每日的家課日誌 , 而從中我亦可和大家交流一下消息和心得.

初小較輕鬆和甜蜜的階段很快就會過 , 接下來的便是為迎接升中而煩惱和擔心 . 大家好應該珍惜這幾年, 用多些時間跟小朋友溝通, 加以適當的幫助, 希望他們能有自信,有能力去應付將來的種種挑戰 !  大家努力呀 !

Vani
作者: vani_chan    時間: 11-9-15 16:44

15/9 功課,

中 : 下 Day 2 (23/9) 默 (1) 課詞 + (4) 詞
      ( 囡囡說應該是(1) 課文+ 詞語 + (4) 詞語 )

英 : My Dream Job picture

數 : 作 P.20
      2上良 P. 20 + 對

其他 : 圖作 (1-3) 課

ps : 今日收到義工家長回條 , 被安排於5月份擔任本班游泳課的家工義工. 26/9 就是小朋友的第一堂游水堂, 真是有些擔心, 希望當日能出席的家長多多幫忙啦 ! Thanks!

Vani

作者: Storyland    時間: 11-9-15 21:30

Thank you!今天跟林老師聯絡,網上中閱未ready.大家暫不用做,遲D再收通知。

原帖由 vani_chan 於 11-9-15 16:44 發表
15/9 功課,

中 : 下 Day 2 (23/9) 默 (1) 課詞 + (4) 詞
      ( 囡囡說應該是(1) 課文+ 詞語 + (4) 詞語 )

英 : My Dream Job picture

數 : 作 P.20
      2上良 P. 20 + 對

其他 : 圖作 (1-3) 課

ps : 今 ...

作者: Sammy媽媽    時間: 11-9-15 22:31

原帖由 vani_chan 於 11-9-15 16:44 發表
25/9 就是小朋友的第一堂游水堂, 真是有些擔心, 希望當日能出席的家長多多幫忙啦 ! Thanks!

..

應該是26/9 呀! 通告寫着, 請指教!
作者: double    時間: 11-9-15 23:17

是的, 25/9 是星期日嘛!

原帖由 Sammy媽媽 於 11-9-15 22:31 發表

應該是26/9 呀! 通告寫着, 請指教!

作者: vani_chan    時間: 11-9-15 23:58

唔該哂 ! 手快快打錯日子 ! 已經更正啦 !

Thanks!

作者: vani_chan    時間: 11-9-16 17:50

16/9 功課:

中 : 作 (4) P.6-9
      詞 (4) 改

英 : Comp (1) corr + bring  Ws & Ans
      GW Ex (1)

數 : 二上良 P.21, 22 + 對

其他 : 簽及帶樂團手冊

** 唔肯定係咪指簽"聲樂獨唱訓練回條"  

Vani

作者: queen.mouse    時間: 11-9-16 22:59

vani,

意思係咪簽樂團手冊(p.6)及帶樂團手冊
原帖由 vani_chan 於 11-9-16 17:50 發表
16/9 功課:

中 : 作 (4) P.6-9
      詞 (4) 改

英 : Comp (1) corr + bring  Ws & Ans
      GW Ex (1)

數 : 二上良 P.21, 22 + 對

其他 : 簽及帶樂團手冊

** 唔肯定係咪指簽"聲樂獨唱訓練回條"    ...

作者: anthonyma    時間: 11-9-18 18:28     標題: 回復 2# vani_chan 的帖子

有派 "聲樂獨唱訓練回條"嗎 ? 唔見有喎 !
作者: queen.mouse    時間: 11-9-18 22:48     標題: 回復 77# anthonyma 的帖子

anthonyma,

你指是否有關參加64屆校際音樂節(個人賽-小二獨唱), 學校只係派咗張通知書回來, 話小兒經試音後, 建議參加適年齡的項目, 如想參加要自行download表格, 23/9前交回校即可, 此張通知書不是回條, 無需交回校
作者: anthonyma    時間: 11-9-19 00:08

queen.mouse,

o,ic
thx

原帖由 queen.mouse 於 11-9-18 22:48 發表
anthonyma,

你指是否有關參加64屆校際音樂節(個人賽-小二獨唱), 學校只係派咗張通知書回來, 話小兒經試音後, 建議參加適年齡的項目, 如想參加要自行download表格, 23/9前交回校即可, 此張通知書不是回條, 無需交回 ...

作者: vani_chan    時間: 11-9-19 18:09

19/9 功課

中 : 造句 (整天) 12字或以上
      閱解(二) + 對

英 : GP (2)

數 : 作P.21-22 + 改
      良 P.23 + 對

普 :唸 (二) P.7,8,11 兩次

Vani
作者: gracemummum    時間: 11-9-19 18:12

Thanks Vani !     

作者: vani_chan    時間: 11-9-20 18:11

今日樂團訓練 , 囡囡剛剛才回到家 !

今晚仲要學鋼琴, 做完功課再溫中默, 英默 (好多字都未練熟), 唔知10PM 可以瞓覺未呢 ? 唉 ! 囡囡仲想有D時間玩吓呀 !
作者: vani_chan    時間: 11-9-20 18:16

20/9 功課:

中 : 作 (4) P.6-9 改
      明交 26週 (3-4) + 對
      詞 (8) 7組

英 : GE corr
      27/9 Dict - the duckchick (P.9-10, 12-15)

常 : 作 (3.2) 課 + 改

其他 : 聖經 ~  金句 (1)(2)
         30/1 前交音樂報告及証明

Vani
作者: fat    時間: 11-9-20 18:24     標題: 回復 2# vani_chan 的帖子

Vani,

我都好想今日幫亞仔溫下中默, 但佢又係樂團後返到黎岩岩至開始做功課, 佢又做得慢, 都唔知溫到幾多。至於英默, 要weekend先溫喇!

btw, 多謝你每日的溫馨功課提示, 靠亞仔自己寫果d, 真係信唔過!
作者: gracemummum    時間: 11-9-20 18:44

請問中文詞語有哪7個?阿女只圈了「踮起」,「尋找」, 「認識」,「旅遊」和「成長」,另外她估估下的有「建築」和「設施」,真給她氣壞。

原帖由 vani_chan 於 11-9-20 18:16 發表
20/9 功課:

詞 (8) 7組

27/9 Dict - the duckchick (P.9-10, 12-15)

3 ...

作者: fat    時間: 11-9-20 19:30     標題: 回覆 1# gracemummum 的文章

就是這7個了!
作者: gracemummum    時間: 11-9-20 20:36

Thanks for your help!

原帖由 fat 於 11-9-20 19:30 發表
就是這7個了!

作者: queen.mouse    時間: 11-9-20 23:46

vani,

好彩妳每日都有upload自修簿功課內容, 如果唔係明天一定欠交, 呀囝做漏中文(7組-詞語), 現在晚上11時, 已睡著的他又再醒過來, 用咗35分鐘剛剛才完成, 老公話要"多謝"妳一聲, and I say "Thank a lot" 真係唔該晒!!! ^^

朗風媽咪
原帖由 vani_chan 於 11-9-20 18:16 發表
20/9 功課:

詞 (8) 7組

3 ...

作者: gracemummum    時間: 11-9-21 09:12

星期五是第一次的中文默書,和阿女溫書時才想起究竟我應該用普通話讀,還是用廣東話讀呢?我問阿女,她卻不大肯定地說老師會用廣東話讀,所以,想在此向各位家長求證一下。謝謝!
作者: anthonyma    時間: 11-9-21 09:25

Vani,

我都要比個 "like " 您.

由小一到而家, 我都係唔需要亞囝成積好好, 只求唔好因欠交功課而....
作者: vani_chan    時間: 11-9-21 14:37

囡囡說今次會用廣東話讀默 , 大家努力啦 !

Vani

原帖由 gracemummum 於 11-9-21 09:12 發表
星期五是第一次的中文默書,和阿女溫書時才想起究竟我應該用普通話讀,還是用廣東話讀呢?我問阿女,她卻不大肯定地說老師會用廣東話讀,所以,想在此向各位家長求證一下。謝謝! ...

作者: gracemummum    時間: 11-9-21 16:51

Thanks, Vani!

原帖由 vani_chan 於 11-9-21 14:37 發表

囡囡說今次會用廣東話讀默 , 大家努力啦 !

Vani

作者: gracemummum    時間: 11-9-21 17:03

21/9功課:

中:下Day 6交26週(5-6)+對

英:1. Phonics Review Sign
      2. GP(2) Corr.
      3. Elect Ch.1

數 :1. 良p.32,33+對
       2. 作p.23,24
作者: vani_chan    時間: 11-9-21 17:42

溫馨小小補充:

21/9 功課 :

中 :  作 : P.12-15 (進展一)

PS: 因囡囡剛回到家, 未能upload 家課 , 今日唔該晒Gracemummum  !

Vani  

原帖由 gracemummum 於 11-9-21 17:03 發表
21/9功課:

中:下Day 6交26週(5-6)+對

英:1. Phonics Review Sign
      2. GP(2) Corr.
      3. Elect Ch.1

數 :1. 良p.32,33+對
       2. 作p.23,24

作者: vani_chan    時間: 11-9-21 18:05

Queen.mouse,

真的不用太客氣啦.......

其實我可以做的只是協助囡囡跟進每日的家課而已 ,而其餘的就要靠小朋友啦 !

我亦很同意anthonyma 所講 , 從來不會要求囡囡要取得甚麼好成績 , 只要大家盡了力就OK啦 !

Vani

原帖由 queen.mouse 於 11-9-20 23:46 發表
vani,

好彩妳每日都有upload自修簿功課內容, 如果唔係明天一定欠交, 呀囝做漏中文(7組-詞語), 現在晚上11時, 已睡著的他又再醒過來, 用咗35分鐘剛剛才完成, 老公話要"多謝"妳一聲, and I say "Thank a lot" 真係唔 ...

作者: gracemummum    時間: 11-9-21 21:57

Vani, 謝謝你的補充。我個女的自修簿常常只寫部分,回家後惟有靠記性估番D功課,所以十分感激你每天在網上的分享。

原帖由 vani_chan 於 11-9-21 17:42 發表
溫馨小小補充:

21/9 功課 :

中 :  作 : P.12-15 (進展一)

PS: 因囡囡剛回到家, 未能upload 家課 , 今日唔該晒Gracemummum  !

Vani  

作者: queen.mouse    時間: 11-9-21 22:02     標題: 回復 95# vani_chan 的帖子

Gracemummum & Vani,

2位好媽媽, 唔該晒!
作者: anthonyma    時間: 11-9-21 23:09

亞囝話頭兩次中文默書會用廣東話, 以後會用普通話
...都係每次問清楚穩陣d

原帖由 gracemummum 於 11-9-21 09:12 發表
星期五是第一次的中文默書,和阿女溫書時才想起究竟我應該用普通話讀,還是用廣東話讀呢?我問阿女,她卻不大肯定地說老師會用廣東話讀,所以,想在此向各位家長求證一下。謝謝! ...

作者: double    時間: 11-9-22 10:07

我個囡都係咁講!

原帖由 anthonyma 於 11-9-21 23:09 發表
亞囝話頭兩次中文默書會用廣東話, 以後會用普通話
...都係每次問清楚穩陣d

作者: gracemummum    時間: 11-9-22 13:26

溫馨提示:

校際音樂節明天就deadline,想交而未交的同學仔記住交喇!

27/9(二)默英文,範圍比去年多,要快快溫習喇!

大家一起努力呀!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5