教育王國

標題: 想買琴 ? [打印本頁]

作者: JeanChung    時間: 11-8-28 16:32     標題: 想買琴 ?

YAMAHA 同kawaii邊隻好D? 點樣揀琴 ? BUDGET 約兩萬?新手唔識乜嘢係靚聲?幫幫我,唔該哂。
作者: superccc    時間: 11-8-28 16:58

kawaii , 因為考琴時好多時都用kawaii.
初學,可以買二手琴先. 你可以看報紙見到好多二手琴廣告. 不過最好找朋友同你一齊上去買
作者: ming2    時間: 11-8-28 21:40

作者: im_csb    時間: 11-8-28 23:00

我個仔都係初學, 係TL 上緊音樂班, 老師提議買U1, 但又的確貴了點, 請問有冇三萬零蚊選擇??
作者: ming2    時間: 11-8-28 23:02

作者: iamfansma    時間: 11-8-29 01:07

請問買電子鋼琴同傳統琴分別大嗎?
數碼鋼琴容唔用賣唔賣得出?
作者: babycoming    時間: 11-8-29 15:27

我都係新手,個女同我自己學緊琴 ! 上2個月買部2手比琴倉呃,最後買左部新琴,買琴過程好煩惱,因為咩都唔識,買咩牌子都煩餐死,又唔識音質等點分 ! 而加學左琴識小小 !

點都好,唔建議買2手琴,除非你識對方,千萬唔好去2手琴倉 !!!!!!
作者: tongtuning    時間: 11-8-31 18:11

作者: im_csb    時間: 11-9-1 10:42

四萬以內。
I prefer made in Japan..Heard that the quality of piano made in japan is pretty good. But don't know which brand is really good or just sell the brand.
原帖由 ming2 於 11-8-28 23:02 發表

三萬頭定係三萬尾先?你自己 又有冇咩特別要求..e.g.牌子,產地etc

作者: Cindyjasper    時間: 11-9-1 11:12

原帖由 JeanChung 於 11-8-28 16:32 發表
YAMAHA 同kawaii邊隻好D? 點樣揀琴 ? BUDGET 約兩萬?新手唔識乜嘢係靚聲?幫幫我,唔該哂。

我年頭買咗個YAMA_A數碼琴八千幾, 彈落去個重量同真鋼琴無乜分別, 最盡可以俾小朋友學到四級轉鋼琴.
我個仔今年三歲, 預計佢一定要學到K3, 即最少三年, 如果買新鋼琴真係唔知佢會學幾耐, 驚浪費; 租琴要三千蚊一年, 三年都要九千, 而且d琴會好殘, 俾咗九千個琴又唔係自己; 買二手琴要真係遇啱同識貨先好買.
所以最後買咗個數碼琴, 連老師上黎教琴時都話個琴好掂,同真鋼琴唔係好大分別.
你可以考慮下
作者: ming2    時間: 11-9-1 16:04

作者: loloyen    時間: 11-9-1 16:38

請問你係未買咗S31型號,我個YAMAHA數碼琴都好正,我都係諗住用到阿仔考完2級先轉鋼琴,好似你諗咁,幾萬買個琴,可能阿仔突然冇興趣未好浪費 ,THX!
原帖由 Cindyjasper 於 11-9-1 11:12 發表

我年頭買咗個YAMA_A數碼琴八千幾, 彈落去個重量同真鋼琴無乜分別, 最盡可以俾小朋友學到四級轉鋼琴.
我個仔今年三歲, 預計佢一定要學到K3, 即最少三年, 如果買新鋼琴真係唔知佢會學幾耐, 驚浪費; 租琴要三千蚊一年, ...

作者: Cindyjasper    時間: 11-9-1 16:52

原帖由 loloyen 於 11-9-1 16:38 發表
請問你係未買咗S31型號,我個YAMAHA數碼琴都好正,我都係諗住用到阿仔考完2級先轉鋼琴,好似你諗咁,幾萬買個琴,可能阿仔突然冇興趣未好浪費 ,THX!

YDP141
大家諗法一樣喎!
作者: tongtuning    時間: 11-9-2 14:02     標題: 回復 11# ming2 的帖子

作者: bebebe12345    時間: 11-9-2 14:05

唉!Kawai.....早已不在孩子考慮之列!
作者: tongtuning    時間: 11-9-2 14:07

作者: bebebe12345    時間: 11-9-2 14:10

搭口問問,現今香港,除了TL有培養調琴師外,其他還有嗎?
作者: tongtuning    時間: 11-9-2 14:42

作者: bebebe12345    時間: 11-9-2 14:46

哈哈!問問而矣,回到早幾十年或會考慮!
作者: babycoming    時間: 11-9-2 15:14

老實我喜歡tokiwa,聲音好好聽,比起yamaha的話絕對靚到不得了 ! 我買的是yamaha,因budget問題而選,yamaha好像玩具聲,tomlee的tuner超級唔掂,免費真係無咩好野 ! 我找了老師傅上來幫我tune完部yamaha好左好多
作者: tongtuning    時間: 11-9-2 22:09     標題: 回復 20# babycoming 的帖子

作者: ilovethiscow    時間: 11-9-3 20:25     標題: 回復 21# tongtuning 的帖子

作者: tongtuning    時間: 11-9-4 13:34     標題: 回復 22# ilovethiscow 的帖子

作者: Bubuchu    時間: 11-9-5 10:45

Hi Cindyjasper,

What's the model no. of your digital piano?

原帖由 Cindyjasper 於 11-9-1 11:12 發表

我個仔今年三歲, 預計佢一定要學到K3, 即最少三年, 如果買新鋼琴真係唔知佢會學幾耐, 驚浪費; 租琴要三千蚊一年, ...

作者: babycoming    時間: 11-9-5 11:14

EVEN japan yamaha我覺得d聲都係一般 (upright琴)
tokiwa 3萬幾蚊果部我唔記得咩model,簡直靚過u1 (個人覺得 ) 佢部 sss upright ,touch同聲仲正到不得了

原帖由 tongtuning 於 11-9-2 22:09 發表
其實 Tokiwa 的價格是比 同 Grade 的 Make in Japan 的 Yamaha平.

加上可以找行家幫你跟 KK 要 discount,  分分鐘比同 Grade 的 Yamaha 平 ~40%.

如果你的Yamaha 是比Tokiwa 平, 那就可能是 Make in China 的 Mod ...

作者: tongtuning    時間: 11-9-5 11:26

作者: fcbttkw    時間: 11-9-5 11:30

原帖由 babycoming 於 11-9-5 11:14 發表
EVEN japan yamaha我覺得d聲都係一般 (upright琴)
tokiwa 3萬幾蚊果部我唔記得咩model,簡直靚過u1 (個人覺得 ) 佢部 sss upright ,touch同聲仲正到不得了

U1嘅聲都係好薄,同埋高音好尖,有朋友話越用越嘈!
Yamaha U5 嘅聲比較舒服.
作者: tongtuning    時間: 11-9-5 11:37

作者: YanYan0116    時間: 11-9-5 16:12

原帖由 tongtuning 於 11-9-2 22:09 發表
其實 Tokiwa 的價格是比 同 Grade 的 Make in Japan 的 Yamaha平.

加上可以找行家幫你跟 KK 要 discount,  分分鐘比同 Grade 的 Yamaha 平 ~40%.

如果你的Yamaha 是比Tokiwa 平, 那就可能是 Make in China 的 Mod ...

我都好鍾意TOKIWA D聲, 如果我E+要買琴, 我都會買呢個牌子.

我想問下, 亞女E+用緊K5 (2006年在KK買), 其實有無話彈到什麼GRADE要換琴.
作者: ilovethiscow    時間: 11-9-5 17:05     標題: 回覆 23# tongtuning 的文章

作者: tongtuning    時間: 11-9-5 19:18

作者: tongtuning    時間: 11-9-5 19:20

作者: babycoming    時間: 11-9-6 11:36

原帖由 fcbttkw 於 11-9-5 11:30 發表

AGREE,我彈過人地果部多年的 u1,真係覺得有d嘈同埋無層次既d聲 ! 但我想話我最後都因為budget問題而買左部全新yamaha
作者: babycoming    時間: 11-9-6 11:38

原帖由 ilovethiscow 於 11-9-5 17:05 發表
就是 Made in Japan 都變成 混血兒~~~

而且... 依家D 琴木都係大陸木

你講得好正,真係混血兒,邊到做我其實唔係話太介意,大陸做既唔代表差得去邊,咁大間廠,國際企業既話有完善管理都唔會衰得去邊, yamaha畢境係自己廠,而kawaii呢就係人地廠做,咁如果2個牌子來簡,我簡yamaha喇

再有budget的話呢2個牌子都唔會考慮 !
作者: bebebe12345    時間: 11-9-6 11:47

哈哈!這才是真正用家(家長)的說話。
沒有最好、只有更好!
作者: beetle    時間: 11-9-6 12:04

我屋企部U1已經五年,啲聲仲好好,我反而覺得好過近期的
U1. 我果時買discount後只係3萬8.  宜家貴咗好多好多。
會唔會關保養事?

原帖由 babycoming 於 11-9-6 11:36 發表

AGREE,我彈過人地果部多年的 u1,真係覺得有d嘈同埋無層次既d聲 ! 但我想話我最後都因為budget問題而買左部全新yamaha

作者: 瑩瑩老豆    時間: 11-9-6 13:52

U1 同 U5 比 !?
正如攞架寶馬 3系同寶馬 7系比, 有意思嗎?  

原帖由 fcbttkw 於 11-9-5 11:30 發表

作者: bebebe12345    時間: 11-9-6 14:28     標題: 回覆 36# beetle 的文章

滿意就好!
五年的U1還很新淨,用到D囡囡大都沒問題,10多年前的現仍由侄仔使用中。
同一Model, 差別亦可以很大!
作者: panbaby    時間: 11-9-6 14:31     標題: 回復 1# bebebe12345 的帖子

請問 U1E 和 U1 除了U1E年紀老邁外, 還會有什麼大的不同?

謝謝
作者: babycoming    時間: 11-9-6 14:43

我彈過果部已10幾年,有可能同保養有關都唔出奇,但新出既u1係tom lee彈覺得唔係真係話靚到咁緊要,唔值那個5萬幾的價 !

原帖由 beetle 於 11-9-6 12:04 發表
我屋企部U1已經五年,啲聲仲好好,我反而覺得好過近期的
U1. 我果時買discount後只係3萬8.  宜家貴咗好多好多。
會唔會關保養事?

作者: babycoming    時間: 11-9-6 14:44

你講得對 u1 同 u5唔同一系,u5已是高身琴了,我會用大家咁既高度而去比較去選擇自己鐘意而有合理的琴 !

原帖由 瑩瑩老豆 於 11-9-6 13:52 發表
U1 同 U5 比 !?
正如攞架寶馬 3系同寶馬 7系比, 有意思嗎?  

作者: bebebe12345    時間: 11-9-6 14:53

抱歉!U1E相信新琴時我還不知鋼琴是甚麼!留待懂的人答你。
保養得宜,用上100年.....如何!
去年APA曾有一場4部不同年份古老鋼琴的音樂會。

如果,又是如果.....鋼琴像小提琴那樣,分分鐘越老越可愛!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5